Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0737

    2010/737/UE: Decizia Comisiei din 2 decembrie 2010 de stabilire a claselor de performanță privind comportarea la foc pentru anumite produse de construcții în ceea ce privește tablele de oțel acoperite cu poliester și cu plastisol [notificată cu numărul C(2010) 389] Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 317, 3.12.2010, p. 39–41 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/737/oj

    3.12.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 317/39


    DECIZIA COMISIEI

    din 2 decembrie 2010

    de stabilire a claselor de performanță privind comportarea la foc pentru anumite produse de construcții în ceea ce privește tablele de oțel acoperite cu poliester și cu plastisol

    [notificată cu numărul C(2010) 389]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2010/737/UE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 89/106/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1988 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre referitoare la materialele de construcții (1), în special articolul 20 alineatul (2) litera (a),

    după consultarea Comitetului permanent pentru construcții,

    întrucât:

    (1)

    Directiva 89/106/CEE prevede că, pentru a lua în considerare diferitele niveluri de protecție la nivel național, regional sau local pentru lucrările de construcții, poate fi necesar să se stabilească, în documentele interpretative, clase corespunzătoare performanței produselor în privința fiecărei cerințe esențiale. Aceste documente au fost publicate sub titlul „Comunicarea Comisiei cu privire la documentele interpretative ale Directivei 89/106/CEE” (2).

    (2)

    În ceea ce privește cerința esențială de siguranță în caz de incendiu, documentul interpretativ nr. 2 prevede o serie de măsuri conexe care, împreună, definesc strategia de siguranță în caz de incendiu care urmează să fie elaborată în diferite moduri în statele membre.

    (3)

    Documentul interpretativ nr. 2 identifică una dintre măsurile menționate care constă în limitarea apariției și propagării focului și a fumului într-un spațiu dat prin limitarea contribuției posibile a produselor de construcții la dezvoltarea în totalitate a unui incendiu.

    (4)

    Gradul limitării respective se poate exprima numai prin diferitele niveluri de performanță privind comportarea la foc a produselor în condițiile utilizării lor finale.

    (5)

    Ca soluție armonizată, s-a adoptat un sistem de clase prin Decizia 2000/147/CE a Comisiei din 8 februarie 2000 de punere în aplicare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului referitor la clasificarea comportării la foc a materialelor de construcții (3).

    (6)

    În cazul tablelor de oțel acoperite cu poliester și cu plastisol, este necesar să se folosească clasificarea stabilită în Decizia 2000/147/CE.

    (7)

    Pentru numeroase produse și/sau materiale de construcții, caracteristicile privind comportarea la foc în conformitate cu clasificarea instituită prin Decizia 2000/147/CE sunt bine definite și suficient de bine cunoscute de către autoritățile de reglementare în domeniul siguranței în caz de incendiu din statele membre, fără a fi necesară testarea pentru această caracteristică specifică,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Produsele și/sau materialele de construcții care îndeplinesc toate cerințele caracteristicii de performanță privind „comportarea la foc”, fără să fie nevoie de teste suplimentare, sunt prevăzute în anexă.

    Articolul 2

    Clasele specifice care se aplică diferitelor produse și/sau materiale de construcții în conformitate cu clasificarea privind comportarea la foc, adoptate prin Decizia 2000/147/CE, sunt stabilite în anexa la prezenta decizie.

    Articolul 3

    Produsele sunt luate în considerare avându-se în vedere utilizarea lor finală, acolo unde este cazul.

    Articolul 4

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 2 decembrie 2010.

    Pentru Comisie

    Antonio TAJANI

    Vicepreședinte


    (1)  JO L 40, 11.2.1989, p. 12.

    (2)  JO C 62, 28.2.1994, p. 1.

    (3)  JO L 50, 23.2.2000, p. 14.


    ANEXĂ

    Tabelele din prezenta anexă enumeră produsele și/sau materialele de construcții care îndeplinesc toate cerințele pentru caracteristica de performanță privind comportarea la foc, fără să fie necesară efectuarea de teste.

    Tabelul 1

    Clase de performanță privind comportarea la foc pentru tablele de oțel acoperite cu poliester, utilizate ca înveliș unic (fără izolație pe spate)

    Produsul

    Grosimea nominală „t”

    a tablei de oțel cu înveliș metalic (mm)

    Profilul

    Clasa (1)

    Tablă de oțel cu înveliș metalic, profilată sau netedă, cu o grosime nominală „t” (mm) și protejată pe suprafața expusă la foc cu un înveliș din poliester având o grosime nominală maximă de 25 μm, în conformitate cu partea relevantă din EN 14782 și EN 10169, dacă învelișul are o masă mai mică de 70 g/m2 și un PCB mai mic de 1,0 MJ/m2.

    Suprafața tablei de oțel neexpusă la foc poate dispune de un înveliș organic, cu condiția ca acest înveliș să aibă o grosime mai mică de 15 μm și un PCB mai mic de 0,7 MJ/m2.

    0,40 ≤ t ≤ 1,50

    Neted sau profilat (2)

    A1

    Simbol utilizat: PCB = potențial calorific brut.


    Tabelul 2

    Clase de performanță privind comportarea la foc pentru tablele de oțel acoperite cu plastisol

    Produsul (3)

    Grosimea nominală „t”

    a tablei de oțel cu înveliș metalic (mm)

    Detalii privind asamblarea

    Clasa (4)

    Tablă de oțel cu înveliș metalic, profilată sau netedă, cu o grosime nominală „t” (mm) și protejată pe suprafața expusă la foc cu un înveliș din plastisol având o grosime nominală maximă de 200 μm, o masă de acoperire ≤ 300 g/m2 și un PCB ≤ 7,0 MJ/m2.

    Suprafața tablei de oțel neexpusă la foc poate dispune de un înveliș organic, cu condiția ca acest înveliș să aibă o grosime ≤ 15 μm și un PCB ≤ 0,7 MJ/m2.

    0,55 ≤ t ≤ 1,00

    Produs neted sau profilat, utilizat ca înveliș unic (fără izolație pe spate) sau întărit cu lână minerală ca parte integrantă a unui ansamblu (care se poate prezenta sub formă de înveliș dublu). În cazul în care produsul este profilat, suprafața zonei profilate (ondulate) este cel mult de două ori mai mare decât suprafața totală (de acoperire) a produsului.

    Lâna minerală trebuie să aparțină cel puțin clasei A2-s1,d0. Lâna minerală trebuie să aibă o grosime minimă de 100 mm, cu excepția cazului în care materialul (dacă există) situat imediat în spatele lânii minerale – inclusiv orice barieră antivapori – aparține cel puțin clasei A2-s1,d0.

    Structura de susținere trebuie să aparțină cel puțin clasei A2-s1,d0.

    C-s3,d0

    Simbol utilizat: PCB = potențial calorific brut.


    (1)  Clasă, astfel cum se prevede în tabelul 1 din anexa la Decizia 2000/147/CE.

    (2)  Suprafața zonei profilate (ondulate) este cel mult de două ori mai mare decât suprafața totală (de acoperire) a produsului.

    Simbol utilizat: PCB = potențial calorific brut.

    (3)  Toleranțele privind grosimea nominală trebuie să fie conforme cu standardele relevante stabilite în EN 14782 și EN 14783.

    (4)  Clasă, astfel cum se prevede în tabelul 1 din anexa la Decizia 2000/147/CE.

    Simbol utilizat: PCB = potențial calorific brut.


    Top