EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R0649

Regulamentul (CE) nr. 649/2008 al Consiliului din 8 iulie 2008 de instituire a unei taxe antidumping definitive la importurile de cărbune activ pudră originar din Republica Populară Chineză

JO L 181, 10.7.2008, p. 1–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 10/07/2013

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/649/oj

10.7.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 181/1


REGULAMENTUL (CE) NR. 649/2008 AL CONSILIULUI

din 8 iulie 2008

de instituire a unei taxe antidumping definitive la importurile de cărbune activ pudră originar din Republica Populară Chineză

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 384/96 al Consiliului din 22 decembrie 1995 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Comunității Europene (1) (denumit în continuare „regulamentul de bază”), în special articolul 9 și articolul 11 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei prezentată după consultarea comitetului consultativ,

întrucât:

1.   PROCEDURĂ

1.1.   Măsuri în vigoare

(1)

Prin Regulamentul (CE) nr. 1006/96 (2), ca urmare a unei anchete antidumping, Consiliul a impus o taxă antidumping definitivă de 323 EUR pe tonă la importurile de cărbune activ pudră originar din Republica Populară Chineză (RPC) (denumită în continuare „ancheta inițială”).

(2)

Prin Regulamentul (CE) nr. 1011/2002 (3), în urma unei reexaminări efectuate în perspectiva expirării măsurilor, în temeiul articolului 11 alineatul (2) din regulamentul de bază, Consiliul a menținut taxa antidumping definitivă la importurile de cărbune activ pudră originar din Republica Populară Chineză (RPC) (denumită în continuare „prima anchetă de reexaminare efectuată în perspectiva expirării măsurilor”).

1.2.   Cererea de reexaminare (Ancheta actuală)

(3)

Ca urmare a publicării unui aviz de expirare iminentă (4), la 12 martie 2007 Comisia a primit o cerere de reexaminare în perspectiva expirării măsurilor în temeiul articolului 11 alineatul (2) din regulamentul de bază.

(4)

Cererea a fost depusă de Consiliul European al Industriei Chimice (CEFIC) (denumit în continuare „solicitantul”) în numele a doi producători care reprezintă o proporție însemnată din producția comunitară totală de cărbune activ pudră, în acest caz, mai mult de 50 %. Cererea a avut la bază argumentul că este probabil ca expirarea măsurilor să aibă drept rezultat continuarea sau reapariția dumpingului și a prejudiciilor cauzate industriei comunitare.

(5)

Întrucât, după consultarea comitetului consultativ, s-a ajuns la concluzia că existau suficiente elemente de probă pentru a justifica deschiderea unei reexaminări în perspectiva expirării, Comisia a declanșat această reexaminare la 13 iunie 2007 prin avizul publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (denumit în continuare „avizul de inițiere”) (5).

1.3.   Părțile vizate de anchetă

(6)

Comisia a informat în mod oficial producătorii-exportatori, reprezentanții țărilor exportatoare, importatorii, furnizorii, producătorii, utilizatorii comunitari, precum și pe solicitant cu privire la deschiderea reexaminării în perspectiva expirării măsurilor. Părților interesate li s-a oferit posibilitatea de a-și face cunoscute, în scris, punctele de vedere și de a solicita o audiere în termenul stabilit în avizul de inițiere. Toate părțile interesate care au solicitat să fie audiate și care au dovedit că există motive speciale care justifică această cerere au avut posibilitatea de a fi audiate.

(a)   Eșantionarea exportatorilor/producătorilor din RPC

(7)

Având în vedere numărul mare de exportatori/producători din Republica Populară Chineză (132 enumerați în cererea de reexaminare), a fost considerată oportună examinarea dacă ar trebui utilizată eșantionarea pentru reexaminarea în perspectiva expirării măsurilor în conformitate cu articolul 17 din regulamentul de bază. Pentru a permite Comisiei să decidă dacă este cu adevărat necesar să se procedeze prin eșantionare și, după caz, să se selecteze eșantionul, exportatorii/producătorii au fost invitați, în conformitate cu articolul 17 alineatul (2) din regulamentul de bază, să se facă cunoscuți în termen de 15 zile de la inițierea reexaminării în perspectiva expirării măsurilor și să furnizeze Comisiei informațiile solicitate în avizul de inițiere. Cu toate acestea, niciun exportator/producător nu a răspuns la întrebările de eșantionare și nici nu s-a făcut cunoscut ca răspuns la avizul de inițiere și astfel nu s-a mai efectuat eșantionarea exportatorilor/producătorilor.

(b)   Eșantionarea importatorilor comunitari

(8)

Având în vedere numărul mare de importatori comunitari (33 enumerați în cererea de reexaminare), a fost considerată oportună analizarea dacă ar trebui utilizată eșantionarea pentru reexaminarea în perspectiva expirării măsurilor în conformitate cu articolul 17 din regulamentul de bază. Pentru a permite Comisiei să decidă dacă este necesar să se procedeze prin eșantionare și, după caz, să se selecteze eșantionul, importatorii comunitari au fost invitați, în conformitate cu articolul 17 alineatul (2) din regulamentul de bază, să se prezinte în termen de 15 zile de la deschiderea reexaminării în perspectiva expirării măsurilor și să furnizeze Comisiei informațiile solicitate în avizul de inițiere.

(9)

Cu toate acestea, deoarece numai trei din cei 33 de importatori contactați au răspuns la întrebările de eșantionare și și-au manifestat dorința de a coopera, s-a luat decizia de a nu se proceda la eșantionare în acest caz.

1.4.   Chestionare și verificare

(10)

Chestionarele au fost trimise reprezentanților țării exportatoare și tuturor importatorilor, furnizorilor, producătorilor, utilizatorilor comunitari cunoscuți și producătorilor din țara analoagă, Statele Unite ale Americii (denumită în continuare „SUA”) (a se vedea considerentele 22-24 de mai jos).

(11)

S-au primit răspunsuri complete la chestionare de la trei furnizori de materii prime ai industriei comunitare, trei utilizatori, doi producători comunitari care și-au manifestat sprijinul pentru cererea de reexaminare, un producător care s-a declarat împotriva procedurii și de la un producător din țara analoagă. Nu a cooperat niciun producător-exportator din RPC.

(12)

Comisia a căutat și a verificat toate informațiile considerate necesare pentru analiza sa și a efectuat vizite de verificare la sediile următoarelor societăți:

(a)

Producători comunitari

Norit B.V., Amersfoort, Țările de Jos, și Glasgow, Regatul Unit;

CECA S.A., Paris și Bordeaux, Franța;

(b)

Alt producător

Chemviron Carbon S.A., Feluy, Belgia;

(c)

Furnizori comunitari

Klasmann & Deilmann GmbH, Geeste, Niedersachsen, Germania;

Rheinbraun Brennstoff GmbH, Köln, Germania;

WTL International Ltd., Macclesfield, Cheshire, Regatul Unit;

(d)

Producător din țara analoagă

Norit Americas Inc., Marshall, Texas, SUA.

1.5.   Perioada anchetei de reexaminare efectuată în perspectiva expirării măsurilor

(13)

Ancheta privind probabilitatea continuării sau reapariției dumpingului și a prejudiciului s-a desfășurat între 1 aprilie 2006 și 31 martie 2007 (denumită în continuare „perioada anchetei de reexaminare” sau „PAR”).

(14)

Analiza tendințelor relevante pentru evaluarea probabilității unei continuări sau reapariții a prejudiciului s-a desfășurat între 1 ianuarie 2003 și sfârșitul PAR (denumită în continuare „perioada luată în considerare”).

2.   PRODUSUL ÎN CAUZĂ ȘI PRODUSUL SIMILAR

(15)

Produsul în cauză este același cu cel din ancheta inițială și din reexaminarea ulterioară a expirării, respectiv cărbune activ pudră („CAP”), clasificat în prezent în conformitate cu codul NC ex 3802 10 00. Cărbunele activ pudră este o formă microporoasă de cărbune obținut pe baza unei varietăți de materii prime, cum ar fi cărbune, lignit, turbă, lemn, sâmburi de măsline sau coajă de nucă de cocos, care sunt activate prin vapori sau printr-un procedeu chimic. Cărbunele activ pudră se prezintă sub forma unei pudre foarte fine. De asemenea, cărbunele activ se vinde sub formă granulată (cărbune activ granulat „CAG”), dar această ultimă categorie nu intră sub incidența măsurilor în vigoare și nici a prezentei reexaminări.

(16)

Astfel cum a confirmat reexaminarea anterioară a expirării măsurilor, cărbunele activ pudră este definit ca fiind compus din cel puțin 90 % din masă (% m/m) din particule de o dimensiune mai mică de 0,5 mm.

(17)

Cărbunele activ pudră este utilizat în general la tratarea apelor (apa potabilă și tratarea apelor reziduale), purificarea gazului și a aerului, recuperarea solvenților, albirea zahărului, decolorarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale, dezodorizarea și purificarea diferitelor produse ale industriilor chimice (spre exemplu, acizi organici), farmaceutice (spre exemplu, capsule gastrointestinale) și alimentare (spre exemplu, băuturi alcoolice și nealcoolice).

(18)

Astfel cum a confirmat ancheta actuală, cărbunele activ pudră importat produs și comercializat de către producătorii comunitari și cărbunele activ pudră importat din Republica Populară Chineză, precum și cărbunele activ pudră produs și comercializat în țara analoagă (SUA) prezintă aceleași proprietăți fizice și chimice de bază și sunt identice în toate privințele. Prin urmare, acestea sunt considerate produse similare în sensul articolului 1 alineatul (4) din regulamentul de bază.

3.   PROBABILITATEA CONTINUĂRII ȘI/SAU A REAPARIȚIEI DUMPINGULUI

3.1.   Observații preliminare

(19)

În conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din regulamentul de bază, o reexaminare a expirării măsurilor urmărește să stabilească dacă expirarea măsurilor este susceptibilă să favorizeze continuarea sau reapariția dumpingului.

(20)

La început, au fost examinate volumele exportate în Comunitate în cursul perioadei anchetei de reexaminare. Trebuie precizat că, întrucât niciun producător-exportator chinez și niciun importator din Comunitate nu a cooperat în cursul prezentei anchete, datele privind exporturile au fost stabilite în conformitate cu articolul 18 din regulamentul de bază, pe baza informațiilor disponibile. În acest sens, se amintește că niciun producător-exportator chinez sau importator din Comunitate nu a cooperat nici în cursul primei anchete de reexaminare a expirării. Cu toate acestea, după instituirea taxei antidumping definitive în 1996, sunt disponibile statistici Eurostat pentru importurile de cărbune activ pudră. Aceste statistici au fost confirmate de informațiile provenind din studii de piață prezentate de industria comunitară. Pe această bază și în lipsa unor informații mai fiabile, s-a recurs la aceste statistici. Acestea au arătat că, în cursul perioadei anchetei de reexaminare, au fost importate din Republica Populară Chineză în Comunitate 529 tone de cărbune activ pudră. Această cantitate este mică în comparație cu cantitatea importată în Comunitate înainte de impunerea măsurilor, dar a reprezentat în continuare peste 1 % din consumul comunitar de cărbune activ pudră în cursul perioadei anchetei de reexaminare. Cu toate acestea, s-a efectuat un calcul indicativ al dumpingului.

3.2.   Probabilitatea continuării dumpingului

(21)

În sensul determinării probabilității unei continuări a dumpingului, s-a examinat dacă exporturile din China fac, în prezent, obiectul unor practici de dumping. Într-adevăr, în acest caz, aceasta ar putea fi o indicație importantă a probabilității continuării dumpingului în viitor, în cazul în care măsurile expiră.

(a)   Țara analoagă

(22)

Întrucât RPC este o economie în tranziție, valoarea normală a fost stabilită pe baza informațiilor obținute dintr-o țară terță cu o economie de piață adecvată, aleasă în conformitate cu articolul 2 alineatul (7) din regulamentul de bază.

(23)

SUA au fost alese ca țară analoagă adecvată în ancheta inițială și în prima anchetă de reexaminare. Așa cum se precizează în avizul de inițiere, Comisia a intenționat, de asemenea, să utilizeze SUA ca țară analoagă adecvată și în prezenta anchetă de reexaminare. În această privință, ancheta a arătat că SUA sunt cea mai adecvată țară analoagă din următoarele motive:

SUA reprezintă una dintre principalele țări producătoare de cărbune activ pudră din lume. Cifrele prezentate de către producătorul din SUA care a cooperat și de către producătorii comunitari care au depus cererea de reexaminare au arătat că volumul de producție al celor două țări este comparabil. În afară de aceasta, așa cum se menționează la considerentul 18, cărbunele activ pudră produs și comercializat în SUA s-a dovedit a fi similar celui produs în China și exportat în Comunitate. Vânzările interne (ca volum) realizate de către producătorul din SUA care a cooperat erau reprezentative în comparație cu importurile de cărbune activ pudră din China în Comunitate. În sfârșit, s-a constatat că în SUA există o concurență foarte puternică. Într-adevăr, pe lângă concurența care există între mai mulți producători americani, a fost identificată și concurența cărbunelui activ pudră (originar în principal din RPC, Sri Lanka și Filipine) care putea fi importat fără restricții cantitative sau taxe de import în cursul perioadei anchetei de reexaminare. În afară de aceasta, principalul producător american de cărbune activ pudră s-a arătat dispus să coopereze.

(24)

Ținând seama de cele menționate anterior și de faptul că nu a fost primit niciun comentariu în ceea ce privește alegerea țării analoage din partea niciunei țări interesate, SUA au fost, prin urmare, selectate ca fiind cea mai adecvată țară analoagă.

(b)   Valoarea normală

(25)

În conformitate cu articolul 2 alineatul (1) din regulamentul de bază, s-a verificat dacă vânzările interne de cărbune activ pudră din SUA puteau fi considerate, ținând seama de prețurile practicate, ca fiind efectuate în cursul operațiunilor comerciale obișnuite. În acest scop, s-a verificat dacă vânzările interne au fost rentabile. În acest sens, s-a comparat costul de producție unitar total pentru fiecare categorie în cursul perioadei anchetei de reexaminare cu prețul unitar mediu al vânzărilor realizate pentru fiecare categorie în cursul aceleiași perioade. S-a constatat că majoritatea vânzărilor au fost rentabile. De asemenea, ancheta a scos în evidență că toate vânzările au fost efectuate către clienți independenți. Prin urmare, prețurile plătite sau de plătit pentru cărbunele activ pudră de către clienți independenți pe piața internă din Statele Unite în cursul operațiunilor comerciale obișnuite au servit la determinarea valorii normale, în conformitate cu articolul 2 alineatul (1) din regulamentul de bază.

(c)   Prețul de export

(26)

Așa cum s-a precizat anterior, niciun producător-exportator chinez sau niciun importator de cărbune activ pudră în Comunitate nu a cooperat la această anchetă de reexaminare efectuată în perspectiva expirării măsurilor. Prin urmare, prețul de export a fost stabilit pe baza datelor disponibile, în conformitate cu articolul 18 din regulamentul de bază. Așa cum s-a precizat deja la considerentul 20 de mai sus și în absența unor informații mai fiabile, s-a recurs la datele privind prețul mediu din statisticile de import Eurostat (TARIC) în cursul perioadei anchetei de reexaminare.

(d)   Comparație

(27)

În sensul unei comparații echitabile între valoarea normală și prețul de export, s-a ținut seama de diferențele între anumiți factori care par să afecteze prețurile și comparabilitatea prețurilor, în conformitate cu articolul 2 alineatul (10) din regulamentul de bază. În această privință, s-a procedat la ajustări pentru diferențele care apar la nivelul costurilor de transport, al costurilor de asigurare și al costurilor de transport intern. În absența oricăror informații de la producătorii-exportatori chinezi, ajustările pentru prețul de export au avut la bază datele disponibile, în acest caz informațiile relevante prezentate în cererea de reexaminare.

(e)   Marja de dumping

(28)

Comparația dintre valoarea normală medie ponderată și prețul de export mediu ponderat al tuturor categoriilor a arătat că exporturile de cărbune activ pudră în Comunitate au continuat să facă obiectul unui dumping important în cursul perioadei anchetei de reexaminare. Marja de dumping corespundea excedentului valorii normale în raport cu prețul de export în Comunitate. Marja de dumping medie ponderată a depășit 20 %. Cu toate că, în mare măsură, marja de dumping trebuie să se bazeze pe informații disponibile, din cauza lipsei de cooperare a producătorilor-exportatori chinezi, aceasta este totuși relevantă pentru conduita Chinei în materie de exporturi. Dacă ar fi existat cooperare din partea producătorilor-exportatori chinezi, bineînțeles că ar fi fost posibil un calcul mai exact.

3.3.   Evoluția exporturilor în Comunitate în cazul expirării măsurilor

(29)

De asemenea, a fost examinată evoluția exporturilor de cărbune activ pudră din China în Comunitate în cazul expirării măsurilor. În acest sens, au fost, de asemenea, examinate capacitatea de producție disponibilă în China, volumul exporturilor și piața internă chinezească, precum și conduita Chinei în materie de prețuri față de țările terțe. În absența oricărei cooperări din partea producătorilor-exportatori, s-a recurs la informații care proveneau din studiile de piață prezentate de industria comunitară.

(f)   Capacitatea de producție, piața internă chinezească și volumul exporturilor

(30)

Informațiile de care a dispus Comisia au arătat că RPC cu cei 300 de producători ai săi ocupă primul loc la nivel mondial în ceea ce privește producția și exportul de cărbune activ (granulat și pudră). În cursul perioadei anchetei de reexaminare, capacitatea de producție de cărbune activ pudră a Chinei a fost estimată la 190 000 de tone, din care aproximativ 70 000 de tone au fost comercializate pe piața internă și în jur de 60 000 de tone au fost exportate. Prin urmare, capacitatea disponibilă a fost de aproximativ 60 000 de tone. Se observă că această capacitate disponibilă depășește consumul comunitar în cursul perioadei anchetei de reexaminare.

(31)

Principalele piețe de export pentru cărbunele activ pudră chinezesc sunt Asia de Sud-Est, Japonia, Republica Coreea, SUA și Europa. Cu toate acestea, în cazul în care se face trimitere la elementele de probă prezentate de către industria comunitară, nevoile suplimentare ale celorlalte țări terțe în ceea ce privește importurile de cărbune activ pudră ar fi minime, iar capacitatea lor de absorbție a noilor exporturi chinezești ar fi, prin urmare, aproape neglijabilă. În afară de aceasta, trebuie precizat că un anumit număr de piețe potențiale de export din zona asiatică, cum ar fi India și Indonezia, aplică tarife vamale ridicate la cărbunele activ pudră.

(32)

Pe baza datelor disponibile, se estimează că rata de creștere anuală a consumului intern, a producției și a capacității de producție de cărbune activ pudră în China va fi de aproximativ 5 %. Având în vedere că în aprilie 2007 (după perioada de anchetă) SUA a impus măsuri antidumping pentru cărbunele activ pudră activat prin vapori din China, este posibil ca exporturile chiar să scadă. Prin urmare, capacitățile disponibile cu siguranță nu vor scădea, ci este foarte probabil ca acestea chiar să crească în viitor.

(33)

În afară de aceasta, conform informațiilor prezentate Comisiei, industria cărbunelui activ din China se confruntă în prezent cu probleme financiare, în special deoarece utilizarea scăzută a capacităților duce la costuri ridicate. De asemenea, aceasta intensifică presiunea de a exporta la prețuri care fac obiectul unui dumping pentru a avea mai bune economii de scară.

(34)

În acest condiții, în cazul în care măsurile ar fi eliminate, iar Comunitatea ar deveni o piață de export atrăgătoare, este foarte probabil că producătorii chinezi își vor mări gradul de utilizare a capacității pentru a exporta volume mai mari și, astfel, pentru a-și reduce costurile și a-și îmbunătăți situația financiară.

(g)   Conduita în materie de prețuri în ceea ce privește piețele din țări terțe

(35)

O analiză a prețurilor exporturilor chinezești în ceea ce privește alte țări terțe, cum ar fi SUA, a evidențiat faptul că exporturile de cărbune activ pudră s-au realizat la prețuri foarte reduse, făcând chiar obiectul unui dumping extrem de accentuat (mai accentuat decât marja de dumping stabilită prin prezenta anchetă de reexaminare efectuată în perspectiva expirării măsurilor, a se vedea considerentul 28 de mai sus). Este evident că există antecedente în materie de practici dumping în China pentru acest produs.

(36)

Prin urmare, dacă se elimină taxa antidumping, este foarte probabil ca piața comunitară să atragă cantități însemnate de cărbune activ pudră chinezesc la prețuri reduse care fac obiectul unui dumping. În acest sens, trebuie precizat, de asemenea, că importurile chinezești vor fi în continuare prezente, chiar dacă în cantități mai mici, pe piața comunitară după impunerea măsurilor antidumping în 1996, ceea ce va facilita o creștere a importurilor în cazul în care măsurile ar expira.

3.4.   Constatări privind probabilitatea unei continuări a dumpingului

(37)

Importurile de cărbune activ pudră chinezesc în cursul perioadei anchetei de reexaminare au fost superioare nivelurilor de minimis și au continuat să facă obiectul unui dumping. S-a stabilit că dumpingul a continuat și că există o mare probabilitate ca acesta să continue în cazul în care măsurile ar expira. În afară de aceasta, într-o astfel de situație este probabil ca exporturile de cărbune activ pudră din China în Comunitate să crească în mod semnificativ (și să se situeze cel puțin la nivelurile constatate în cursul anchetei inițiale), de vreme ce există capacități disponibile considerabile în China. Este foarte probabil ca prețurile acestor cantități suplimentare importate să facă obiectul unui dumping la niveluri ridicate.

4.   DEFINIȚIA INDUSTRIEI COMUNITARE

(38)

Ancheta a arătat că, în prezent, cărbunele activ pudră este produs de un număr limitat de producători din Comunitate. Cei doi producători solicitanți și alți doi producători, care nu au cooperat la anchetă, utilizează procedeul tradițional de amestecare a necesarului de materii prime pentru a obține cărbunele activ pudră pe baza procedeelor de activare.

(39)

De asemenea, s-a constatat că anumiți alți producători din Comunitate produc cărbune activ pudră prin măcinarea cărbunelui activ granulat importat din China. Pe baza datelor estimative furnizate de industria comunitară, din cantitatea totală de cărbune activ granulat importat din China, aproximativ 10 000 de tone sunt măcinate în cărbunele activ pudră în Comunitate. Într-adevăr, un alt producător care a cooperat cu Comisia pe parcursul anchetei a produs cărbune activ pudră folosind această metodă. Cu toate acestea, ca și în cazul primei anchete de reexaminare, aceste cantități nu au fost incluse în calculul producției comunitare totale și al consumului comunitar.

(40)

Cei doi producători comunitari, în numele cărora a fost depusă cererea de reexaminare, au cooperat la anchetă. Aceștia reprezintă aproximativ 80 % din producția comunitară de cărbune activ pudră și, prin urmare, constituie industria comunitară în sensul articolului 4 alineatul (1) și al articolului 5 alineatul (4) din regulamentul de bază.

(41)

Întrucât industria comunitară este constituită din doi producători comunitari, a fost necesar, în sensul protejării confidențialității informațiilor, să se indexeze informațiile privind industria comunitară.

5.   SITUAȚIA PIEȚEI COMUNITARE

5.1.   Consumul pe piața comunitară

(42)

Consumul comunitar (UE-27) a fost stabilit pe baza următoarelor elemente:

vânzările pe piața comunitară ale celor doi producători din Comunitate care au cooperat;

vânzările pe piața comunitară ale producătorilor de cărbune activ pudră din Comunitate care nu au cooperat (conform estimărilor solicitantului);

date statistice privind importurile în conformitate cu Eurostat.

(43)

Așa cum s-a precizat la considerentul 39, există anumite cantități de cărbune activ pudră produs prin măcinarea cărbunelui activ granulat importat din China care nu au fost incluse în calculul consumului comunitar.

(44)

Ținând seama de cele menționate anterior, consumul comunitar de cărbune activ pudră a crescut cu 7 % în cursul perioadei luate în considerare. Creșterea de 10 % înregistrată între 2003 și 2005 a fost urmată de un ușor declin în 2006; după aceea, consumul a rămas stabil în cursul perioadei anchetei de reexaminare.

 

2003

2004

2005

2006

PAR

Consum (tone)

38 163

39 499

41 983

40 697

40 783

Index (2003 = 100)

100

104

110

107

107

5.2.   Importuri actuale din China

(a)   Volumul și cota de piață

(45)

Pe baza informațiilor de la Eurostat, evoluția volumului și a cotei de piață a importurilor de cărbune activ pudră din China este prezentată în tabelul de mai jos. Volumul importurilor din China a crescut cu 55 % în cursul perioadei luate în considerare, dar cota de piață a acestora a rămas, în general, sub 2 %.

 

2003

2004

2005

2006

PAR

Volumul de importuri (tone)

341

662

600

515

529

Index (2003 = 100)

100

194

176

151

155

Cota de piață

0,9 %

1,7 %

1,4 %

1,3 %

1,3 %

(b)   Conduita în materie de prețuri de import

(46)

Prețurile de import medii pentru cărbunele activ pudră originar din China, astfel cum rezultă din Eurostat și prin adăugarea costurilor ulterioare importului, taxelor vamale și taxelor antidumping, au înregistrat o creștere destul de moderată de 8 % în cursul perioadei luate în considerare, așa cum reiese din tabelul următor.

 

2003

2004

2005

2006

PAR

Preț (EUR/tonă)

1 169

1 104

1 187

1 217

1 267

Index (2003 = 100)

100

94

102

104

108

(47)

În lipsa datelor detaliate privind vânzările din partea producătorilor-exportatori din China, Comisia a fost nevoită să compare prețurile de import ajustate de la Eurostat cu prețurile medii de vânzare franco fabrică ale industriei comunitare per total, adică fără a face o diferență între diferitele categorii de cărbune activ pudră. Această comparație a arătat că prețurile de export chinezești în cursul perioadei anchetei de reexaminare au fost cu 25 % până la 30 % mai reduse decât prețurile percepute de industria comunitară în aceeași perioadă.

5.3.   Importuri din alte țări terțe

(48)

Importurile de cărbune activ pudră din țări altele decât China au crescut semnificativ în cursul perioadei de anchetă de la aproximativ 7 300 de tone în 2003 la 10 000 de tone în cursul PAR, reprezentând cote de piață de aproximativ 19 % și, respectiv, 25 %. Principalele țări exportatoare au fost Malaezia, Indonezia, Filipine și SUA.

(49)

În timp ce importurile din SUA s-au redus la jumătate, importurile din Malaezia, Indonezia și Filipine au crescut de la 2 800 de tone în 2003 la 6 200 de tone în cursul perioadei anchetei de reexaminare, reprezentând o cotă de piață combinată a pieței comunitare de 15 % în cursul perioadei anchetei de reexaminare. Ancheta a arătat că importurile din aceste trei țări constau în cărbune activ pudră produs din coajă de nucă de cocos, pe care, din motive de indisponibilitate a materiei prime, producătorii comunitari nu îl pot produce. Astfel, o parte din aceste importuri au fost generate de însăși industria comunitară pentru a-și completa gama de cărbune activ pudră oferită utilizatorilor comunitari.

(50)

În ceea ce privește prețurile, prețurile medii de import din Malaezia, Indonezia și din Filipine au fost inferioare prețurilor industriei comunitare. Prețurile importurilor din Malaezia și Indonezia au fost apropiate de cele ale importurilor de cărbune activ pudră originar din China, în timp ce prețurile importurilor din Filipine au înregistrat o creștere semnificativă în cursul perioadei de anchetă (37 %) și s-au situat cu 20 % peste prețurile de import chinezești în cursul PAR.

(51)

S-a constatat că prețurile importurilor din SUA erau semnificativ mai ridicate decât cele ale industriei comunitare. Marea majoritate a acestor importuri este reprezentată de categorii speciale de cărbune activ pudră, rezultând prețuri ridicate pe piața comunitară.

(52)

Pe scurt, ancheta a arătat că anumite importuri de cărbune activ pudră din țări terțe vin în completarea producției industriei comunitare. Alte importuri au fost făcute la prețuri cu mult peste prețul mediu perceput de industria comunitară. De asemenea, există alte importuri la prețuri relativ reduse care ar putea avea un anumit efect asupra pieței comunitare. Cu toate acestea, pe baza tendințelor observate în cursul perioadei luate în considerare, se pare că această situație nu este de natură să se extindă.

5.4.   Situația economică a industriei comunitare

(a)   Producția, capacitatea de producție instalată și rata de utilizare a capacității

(53)

Capacitatea de producție a cărbunelui activ pudră poate varia în funcție de amestecul de compuși cu timp redus de activare (timp mai scurt în cuptor) și cu timp îndelungat de activare (timp mai îndelungat în cuptor). Astfel, capacitatea prezentată în tabelul de mai jos a fost stabilită pe baza amestecului de cărbune activ pudră cu timp îndelungat și redus de activare produs efectiv.

 

2003

2004

2005

2006

PAR

Producție (tone)

100

105

95

100

100

Capacitatea de producție instalată (tone)

100

90

85

86

86

Rata de utilizare a capacității

100

118

112

118

116

(54)

Producția de cărbune activ pudră a industriei comunitare a fost stabilă în cursul perioadei luate în considerare, cu unele fluctuații în 2004 și 2005.

(55)

Capacitatea instalată a scăzut între 2003 și 2005. Această scădere poate fi atribuită legislației de mediu introduse în 2003 de autoritățile locale într-unul dintre statele membre unde se află una dintre fabricile industriei comunitare. Drept urmare, producătorul comunitar vizat a fost nevoit să întrerupă funcționarea uneia dintre fabricile sale de activare din cauza acestor cerințe de mediu.

(56)

Ca o consecință directă a capacităților de producție disponibile mai reduse, rata de utilizare a capacității a crescut corespunzător.

(b)   Volumul vânzărilor, cota de piață a consumului comunitar, prețul mediu de vânzare și creșterea

 

2003

2004

2005

2006

PAR

Volumul vânzărilor

100

96

94

96

96

Cota de piață

100

93

87

91

91

Prețul mediu de vânzare

100

99

98

99

99

Creșterea

100

96

92

95

96

(57)

Volumul vânzărilor a fost cu 4 % mai scăzut în cursul PAR în comparație cu începutul perioadei luate în considerare. Deoarece consumul comunitar a crescut cu 7 % în cursul perioadei luate în considerare (a se vedea considerentul 44 de mai sus), cota de piață a industriei comunitare a scăzut cu 9 % în cursul perioadei luate în considerare. În ciuda acestei scăderi a cotei de piață, cota de piață a industriei comunitare s-a menținut la un nivel de peste 50 % în cursul perioadei luate în considerare.

(58)

Prețurile medii de vânzare ale industriei comunitare au rămas destul de stabile pe piața comunitară în cursul perioadei luate în considerare. Prețurile de vânzare stabile în condițiile unui volum de vânzări mai redus au avut ca rezultat o creștere negativă de 4 % în cursul perioadei luate în considerare, reflectând scăderea volumului de vânzări cu același procent.

(c)   Stocuri

 

2003

2004

2005

2006

PAR

Stocuri

100

138

115

97

85

(59)

Ținând seama de întreruperea uneia dintre liniile de producție în 2004 (a se vedea considerentul 55 de mai sus) și pentru a putea onora comenzile clienților, industria comunitară a fost nevoită să crească temporar stocurile. Cu toate acestea, de-a lungul următorilor ani, stocurile au revenit la nivelurile inițiale de aproximativ 10-20 % din volumele de producție.

(d)   Rentabilitatea, randamentul investițiilor și fluxul de lichidități

 

2003

2004

2005

2006

PAR

Rentabilitatea vânzărilor comunitare

100

383

337

200

226

Randamentul investițiilor

100

1 051

692

215

348

Fluxul de lichidități (în % din vânzările comunitare)

100

143

119

100

128

(60)

Acești trei indicatori au avut o evoluție asemănătoare (deși într-o măsură diferită) în cursul perioadei de anchetă, mai exact o creștere semnificativă între 2003 și 2004, urmată de o scădere treptată până la sfârșitul perioadei anchetei de reexaminare.

(61)

Evoluția rentabilității, a randamentului investițiilor și a fluxului de lichidități între 2003 și 2004 ar trebui analizate având în vedere că în anul 2003 rezultatele financiare ale industriei comunitare au fost deosebit de modeste, rentabilitatea vânzărilor situându-se cu puțin peste limita rentabilității. Rezultatul slab al industriei comunitare în 2003 a avut la bază dificultățile întâmpinate în acel an de unul dintre producătorii comunitari.

(62)

Scăderea profitului între 2005 și 2006 este pusă, în parte, pe seama cheltuielilor pe care industria comunitară a fost nevoită să le suporte pentru a îndeplini anumite cerințe de mediu (a se vedea considerentul 55 de mai sus).

(63)

Celălalt producător de cărbune activ pudră care a cooperat și care amestecă cărbune activ granulat în cărbunele activ pudră (a se vedea considerentul 39 de mai sus) a pretins că industria comunitară, având în vedere creșterea nivelului de profit al cărbunelui activ pudră între 2003 și 2006, astfel cum reiese din cerere, a putut să-și subvenționeze încrucișat vânzările sale de cărbune activ granulat. Cu alte cuvinte, acesta a pretins că, din momentul în care cărbunele activ pudră a fost protejat, industria comunitară a putut aplica prețuri mai ridicate pentru cărbunele activ pudră și, prin urmare, se presupune că ar fi încasat mai puțin pentru vânzările sale de cărbune activ granulat. Din acest motiv, această parte s-a declarat împotriva menținerii măsurilor.

(64)

În ceea ce privește presupusa subvenționare încrucișată între cărbunele activ granulat și cărbunele activ pudră produs de industria comunitară, se precizează că aceasta se situează în parte în afara domeniului de aplicare a acestei reexaminări, deoarece rentabilitatea vânzărilor de cărbune activ granulat nu a fost analizată în cadrul acestei anchete. În ceea ce privește nivelurile profitului, se precizează că, în vreme ce industria comunitară a înregistrat o creștere accentuată a rentabilității între 2003 și 2004, această evoluție a fost urmată de o perioadă de declin în 2006 și în cursul perioadei luate în considerare. Așa cum se precizează la considerentul 61 de mai sus, creșterea semnificativă între 2003 și 2004 ar trebui apreciată în contextul rezultatelor financiare slabe ale industriei comunitare în anul 2003, mai degrabă decât în contextul rezultatelor financiare bune din 2004. În afară de aceasta, în cursul perioadei luate în considerare, rentabilitatea industriei comunitare nu a depășit niciodată 5,5 % cu privire la vânzările sale de cărbune activ pudră pe piața comunitară. Astfel, a fost respinsă presupusa posibilitate, conform căreia creșterea rentabilității în perioada luată în considerare s-a situat la niveluri care ar fi permis industriei comunitare să-și subvenționeze vânzările de alte produse, deoarece rentabilitatea vânzărilor de cărbune activ pudră în cursul perioadei luate în considerare a fost prea redusă pentru a susține orice afirmații privind subvenționarea încrucișată.

(e)   Ocuparea forței de muncă, salariile și productivitatea

 

2003

2004

2005

2006

PAR

Numărul angajaților

100

97

88

90

90

Salarii/angajat

100

100

99

100

97

Productivitate (tonă/angajat)

100

108

108

111

111

(65)

Așa cum reiese din tabelul de mai sus, industria comunitară a redus numărul angajaților cu aproximativ 10 % în cursul perioadei luate în considerare. Deoarece producția reală a rămas stabilă în cursul aceleiași perioade (a se vedea considerentul 54 de mai sus), creșterea productivității reflectă aceste două evoluții.

(66)

În plus, salariile au fost destul de stabile în cursul perioadei luate în considerare.

(f)   Investiții

 

2003

2004

2005

2006

PAR

Investiții (EUR)

100

70

71

135

135

(67)

Din tabelul de mai sus reiese că, în cursul anului 2006 și în cursul perioadei anchetei de reexaminare, industria comunitară a realizat investiții semnificative. Din motivele expuse la considerentul 55, aceste investiții au fost impuse de cerințele de mediu.

(g)   Capacitatea de a mobiliza capital

(68)

Industria comunitară nu a avut nicio dificultate în ceea ce privește mobilizarea de capital în cursul perioadei luate în considerare.

(h)   Amploarea marjei de dumping

(69)

Astfel cum reiese de mai sus, datele disponibile arată că marja de dumping poate fi considerată semnificativă.

(i)   Redresarea în urma practicilor de dumping anterioare

(70)

Astfel cum reiese din constatările reexaminării anterioare efectuate în perspectiva expirării măsurilor, datorită măsurilor antidumping în vigoare, industria comunitară a putut să se redreseze, într-o anumită măsură, în urma practicilor de dumping anterioare, dar se află în continuare într-o situație vulnerabilă.

5.5.   Activitatea de export a industriei comunitare

 

2003

2004

2005

2006

PAR

Volumul vânzărilor (tone) de export

100

108

114

122

121

Prețul mediu de vânzare (la export)

100

94

96

99

101

(71)

Volumul vânzărilor de export a crescut de-a lungul perioadei luate în considerare cu aproximativ 21 % între 2003 și perioada anchetei de reexaminare.

(72)

Prețurile medii de vânzare la export au rămas stabile dacă comparăm prețurile medii de vânzare din 2003 cu cele din perioada anchetei de reexaminare. În timp ce prețurile au scăzut într-o oarecare măsură în 2004, industria comunitară a reușit să crească prețurile începând cu 2005.

5.6.   Constatări privind situația de pe piața comunitară

(73)

Între 2003 și perioada anchetei de reexaminare, următorii indicatori privind industria comunitară au evoluat pozitiv: rentabilitatea, randamentul investițiilor, fluxul de lichidități, utilizarea capacităților și stocurile finale. Prețurile de vânzare unitare și producția au rămas, practic, stabile. În plus, productivitatea a crescut și industria comunitară a reușit să investească pentru a îndeplini anumite cerințe de mediu.

(74)

În schimb, următorii indicatori au evoluat negativ: volumul vânzărilor, cota de piață și ocuparea forței de muncă. Mai mult, capacitatea de producție a scăzut din cauza cerințelor de mediu menționate anterior.

(75)

În general, cu toate că situația este mixtă, evoluțiile pozitive par să le depășească pe cele negative. În plus, comparând tendințele prezentate mai sus cu cele constatate în ancheta inițială, este clar că măsurile antidumping în vigoare au avut un impact pozitiv asupra situației economice a industriei comunitare. Cu toate acestea, trebuie evidențiat că până și indicatorii care prezintă evoluții pozitive, precum, în special, rentabilitatea și randamentul investițiilor, sunt departe de a atinge nivelurile așteptate dacă industria comunitară și-ar fi revenit integral în urma dumpingul prejudiciabil din trecut.

(76)

Prin urmare, s-a ajuns la concluzia că, deși situația industriei comunitare s-a îmbunătățit în comparație cu perioada anterioară impunerii măsurilor, industria comunitară este încă fragilă.

6.   PROBABILITATEA CONTINUĂRII SAU REAPARIȚIEI PREJUDICIULUI

(77)

Ancheta a arătat că RPC are capacități disponibile semnificative, depășind consumul comunitar în perioada anchetei de reexaminare. În plus, ținând seama de impunerea măsurilor antidumping împotriva importurilor de cărbune activ pudră (activat prin vapori) originar din RPC de către SUA, există un risc iminent de reorientare comercială a volumelor exportate anterior în SUA, în cazul în care măsurile ar expira. Acesta reprezintă chiar un risc mai mare, pentru că prețurile la care cărbunele activ pudră a fost importat în SUA sunt chiar mai reduse decât cele la care sunt importate pe piața comunitară.

(78)

Mai mult, prețurile la care cărbunele activ pudră este importat la momentul actual au fost stabilite pentru a face obiectul unui dumping și pentru a rămâne cu mult sub prețurile (și costurile) medii de vânzare ale industriei comunitare.

(79)

Prin urmare, efectul combinat al factorilor precum:

capacitățile disponibile semnificative aflate în RPC;

riscul iminent al reorientării comerciale din cauza impunerii de măsuri de către SUA; și

nivelul scăzut al prețurilor care prevalează la care cărbunele activ pudră originar din RPC este importat atât în Comunitate, cât și în SUA,

toate indică un risc major de reapariție a prejudiciului, în cazul în care măsurile ar expira.

(80)

Așa cum reiese din cele de mai sus, cu toate că situația industriei comunitare s-a îmbunătățit în comparație cu cea care predomina înaintea impunerii măsurilor antidumping existente, aceasta rămâne fragilă. Este probabil ca, dacă industria comunitară era expusă unei creșteri a volumelor importurilor din RPC la prețuri scăzute, aceasta să rezulte într-o deteriorare a situației sale financiare, așa cum s-a constatat în ancheta inițială. Pe această bază, se ajunge la concluzia că abrogarea măsurilor ar conduce, cel mai probabil, la reapariția prejudiciului în industria comunitară.

7.   INTERESUL COMUNITAR

7.1.   Observații preliminare

(81)

În conformitate cu articolul 21 din regulamentul de bază, s-a examinat dacă continuarea măsurilor antidumping în vigoare ar fi contrară interesului comunitar în ansamblul său. Determinarea interesului comunitar se bazează pe o evaluare a tuturor intereselor în cauză. Prezenta anchetă a analizat o situație în care măsurile antidumping erau deja în vigoare și au permis evaluarea oricărui impact negativ anormal al acestor măsuri antidumping în vigoare asupra părților interesate.

(82)

Pe această bază, s-a examinat dacă, în pofida constatărilor privind probabilitatea unei continuări sau reapariții a dumpingului prejudiciabil, au existat motive incontestabile care ar putea determina concluzia în conformitate cu care menținerea măsurilor nu este în interesul Comunității, în acest caz particular.

(83)

Din acest motiv, în afară de cei trei producători menționați la considerentul 11, au fost trimise chestionare și altor producători (inclusiv acelor producători care importă cărbune activ granulat pentru a-l măcina și a-l transforma în cărbune activ pudră), celor patru furnizori ai Comunității, celor trei importatori comunitari care s-au arătat dispuși să coopereze (a se vedea considerentul 9 de mai sus) și celor 37 utilizatori menționați în cerere și/sau cunoscuți de către Comisie.

7.2.   Interesul industriei comunitare

(84)

Se poate anticipa, în mod rezonabil, că industria comunitară va continua să beneficieze de măsurile impuse în prezent și să se redreseze prin recâștigarea cotei de piață și îmbunătățirea randamentului său. Dacă măsurile nu sunt menținute, industria comunitară va suferi, probabil, un prejudiciu generat de creșterea importurilor din țara vizată la prețuri care fac obiectul unui dumping, iar situația sa financiară fragilă din prezent se va deteriora.

(85)

Pe această bază, având în vedere faptul că industria comunitară reprezintă mai mult de o majoritate a producției comunitare și că cei doi producători comunitari care constituie industria comunitară și-au exprimat acordul în ceea ce privește continuarea măsurilor, se poate conchide că ar fi în interesul industriei comunitare menținerea măsurilor.

7.3.   Interesul furnizorilor comunitari

(86)

Comisia a primit răspunsurile la chestionar de la trei furnizori comunitari de materie primă (lignit, turbă și rumeguș) ai industriei comunitare. Toți trei au susținut continuarea măsurilor și au declarat că o parte importantă a vânzărilor lor ar fi periclitate în cazul în care măsurile ar expira, punând în pericol stabilitatea lor financiară.

(87)

Prin urmare, se poate concluziona că ar fi în interesul furnizorilor comunitari ai industriei comunitare continuarea măsurilor.

7.4.   Interesul importatorilor comunitari

(88)

După cum se menționează în considerentul 8, Comisia a contactat 33 de importatori care au fost listați în cererea de reexaminare. Doar trei importatori au fost de acord să coopereze la această anchetă. Cu toate acestea, niciunul nu a răspuns la chestionarul trimis de Comisie.

(89)

Astfel, lipsa de interes pentru cooperarea la anchetă poate fi într-adevăr considerată ca o indicație a faptului că activitățile de import ale oricărui importator de cărbune activ pudră nu ar fi afectate grav de menținerea măsurilor.

7.5.   Interesul utilizatorilor comunitari

(90)

După cum se menționează la considerentul 83 de mai sus, au fost contactați 37 de utilizatori, mulți dintre aceștia fiind clienți ai industriei comunitare. În cele din urmă, s-au primit doar trei răspunsuri la chestionar.

(91)

Niciunul dintre cei trei utilizatori nu a acceptat o vizită de verificare la fața locului a răspunsurilor lor la chestionar. Cu toate acestea, din examinarea datelor neverificate s-a constatat că, în medie ponderată, cărbunele activ pudră reprezintă o proporție foarte mică din costurile de funcționare ale utilizatorilor vizați.

(92)

Pe această bază, s-a stabilit concluzia că activitățile oricăror utilizatori de cărbune activ pudră nu ar fi grav afectate de continuarea măsurilor.

7.6.   Concluzie privind interesul comunitar

(93)

Ținând seama de interesele tuturor părților care s-au făcut cunoscute în timpul anchetei, s-a conchis că nu există motive fundamentale care țin de interesul comunitar împotriva prorogării măsurilor antidumping.

8.   DISPOZIȚII FINALE

(94)

Toate părțile au fost informate despre faptele și considerațiile esențiale pe baza cărora s-a intenționat să se recomande menținerea măsurilor în vigoare privind exporturile de cărbune activ pudră. De asemenea, părților le-a fost acordat un termen pentru a-și putea formula observațiile în urma acestei informări.

(95)

Din cele de mai sus rezultă că, așa cum se prevede la articolul 11 alineatul (2) din regulamentul de bază, măsurile antidumping aplicabile importurilor de cărbune activ pudră originar din RPC ar trebui menținute.

9.   TAXE

(96)

Având în vedere constatările efectuate cu privire la continuarea dumpingului, probabilitatea reapariției prejudiciului și la interesul comunitar, măsurile antidumping privind importurile de cărbune activ pudră originar din Republica Populară Chineză ar trebui menținute pentru a preveni o reapariție a prejudiciului în industria comunitară din cauza importurilor care fac obiectul unui dumping.

(97)

Nivelul actual al taxei antidumping, bazat pe un nivel de eliminare a prejudiciului de 38,6 %, este stabilit la 323 EUR pe tonă (taxă fixă).

(98)

În ceea ce privește nivelul taxei, o parte interesată a afirmat că, având în vedere eliminarea reducerii de TVA pe care producătorii exportatori chinezi o obțin când exportă bunuri provenite din materii prime cumpărate de pe piața internă, marjele de dumping trebuie să fie mai mici.

(99)

Cu toate acestea, având în vedere absența completă a oricărei forme de cooperare din partea producătorilor-exportatori chinezi și absența unei cereri de reexaminare intermediare în conformitate cu articolul 11 alineatul (3) din regulamentul de bază, această presupusă schimbare a costurilor de producție pentru bunurile exportate nu a putut fi susținută și, prin urmare, a fost respinsă,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Se instituie o taxă antidumping definitivă la importurile de cărbune activ pudră, care este încadrat la codul NC ex 3802 10 00 (cod TARIC 3802100020), originar din Republica Populară Chineză.

(2)   Nivelul taxei antidumping definitive este de 323 EUR pe tonă (greutate netă).

(3)   În cazurile în care bunurile au fost deteriorate înainte de a intra în liberă circulație și, prin urmare, prețul plătit efectiv sau de plătit este împărțit în vederea stabilirii valorii în vamă în conformitate cu articolul 145 din Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziții de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar (6), nivelul taxei antidumping, calculat pe baza valorilor stabilite mai sus, va fi redus cu un procentaj care corespunde împărțirii prețului plătit efectiv sau de plătit.

Articolul 2

Cu excepția cazului în care se prevede altfel, se aplică dispozițiile în vigoare în materie de taxe vamale.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 8 iulie 2008.

Pentru Consiliu

Președintele

C. LAGARDE


(1)  JO L 56, 6.3.1996, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2117/2005 (JO L 340, 23.12.2005, p. 17).

(2)  JO L 134, 5.6.1996, p. 20.

(3)  JO L 155, 14.6.2002, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 931/2003 (JO L 133, 29.5.2003, p. 36).

(4)  JO C 228, 22.9.2006, p. 3.

(5)  JO C 131, 13.6.2007, p. 14.

(6)  JO L 253, 11.10.1993, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 214/2007 (JO L 62, 1.3.2007, p. 6).


Top