EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R0501

Regulamentul (CE) nr. 501/2007 al Consiliului din 7 mai 2007 de modificare a anexei I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun

JO L 119, 9.5.2007, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/501/oj

9.5.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 119/1


REGULAMENTUL (CE) NR. 501/2007 AL CONSILIULUI

din 7 mai 2007

de modificare a anexei I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 26,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1)

Odată cu extinderea Uniunii Europene, numărul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) care folosesc aluminiu nealiat sub formă brută pentru fabricarea de bunuri industriale fabricate și semifabricate a crescut în mod semnificativ. Mai mult, situația de pe piața Uniunii Europene s-a schimbat în mod semnificativ datorită preluării industriilor comunitare de către corporații industriale globale și concentrării producătorilor de aluminiu pe piața mondială. În același timp, au crescut dramatic prețurile la electricitate, un factor important în stabilirea prețului final pentru aluminiu nealiat, iar dezvoltarea economiei mondiale a condus la o insuficiență în aprovizionarea cu aluminiu sub formă brută.

(2)

Acești factori au condus la o creștere semnificativă a prețurilor pentru aluminiu sub formă brută și au împiedicat, în foarte mare măsură, IMM-urile independente, care folosesc aluminiu nealiat, să își procure acest material în regim de scutire de taxe de import. De aceea, plata taxelor vamale de 6 % pentru materia primă de bază are drept efect punerea sub semnul riscului a competitivității acestor societăți și creează pericolul ca un mare număr dintre acestea să nu poată supraviețui.

(3)

Eliminarea acestor societăți de pe piața comunitară ar reduce în mod cert concurența pentru produse semifabricate de aluminiu pe această piață. În plus, această eliminare ar avea efecte negative asupra ocupării forței de muncă în Comunitate, în special în zonele rurale ale noilor state membre. De aceea, suspendarea parțială a taxelor vamale aplicabile pentru aluminiul nealiat sub formă brută ar îmbunătăți într-o oarecare măsură competitivitatea IMM-urilor și, astfel, ar îmbunătăți concurența pe piața comunitară pentru produsele finite și semifinite din aluminiu.

(4)

Această situație trebuie analizată în funcție de impactul unei suspendări a taxelor vamale asupra uzinelor de producere de aluminiu nealiat, uzine care există încă în Comunitate și în țări care beneficiază de acorduri tarifare preferențiale cu Uniunea Europeană. Aproape toate aceste fabrici aparțin direct sau indirect unor corporații industriale importante localizate în afara Uniunii Europene. Aluminiul produs în aceste uzine și furnizat fără taxe vamale este folosit în principal pentru transformări ulterioare în cadrul societăților afiliate acestor corporații. Numai o parte relativ mică din aluminiul nealiat scutit de taxe vamale este disponibilă pentru IMM-urile independente. Cu toate acestea, ținând seama de nivelul relativ ridicat, de 6 %, al ratei taxei vamale convenționale, suspendarea parțială autonomă a acestei taxei va avea un impact asupra profitabilității producției și a operațiunilor de transformare ulterioară ale acestor societăți, având în vedere presiunea crescută a prețului asupra produselor rezultate din transformare, precum și a aluminiului sub formă brută vândut societăților independente pe piața liberă.

(5)

Având în vedere această situație, suspendarea parțială a taxei vamale autonome pare, prin urmare, necesară. Acest lucru va permite IMM-urilor independente să își reducă cheltuielile și să beneficieze de o creștere semnificativă a competitivității.

(6)

Această suspendare parțială a taxei vamale autonome pentru aluminiu nealiat sub formă brută este necesară pentru a echilibra interesele economice ale operatorilor implicați.

(7)

Având în vedere posibilele schimbări în situația de pe piața de aluminiu nealiat sub formă brută, ar trebui prevăzută o reexaminare după trei ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(8)

Întrucât suspendarea parțială ar trebui să acopere toate produsele clasificate la codul NC 7601 10 00 și dat fiind caracterul permanent al măsurii, anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului (1) ar trebui modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

La anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87, textul de la codul NC 7601 10 00, coloana 3, partea a doua („Tabelul taxelor vamale”), secțiunea XV, capitolul 76 se înlocuiește cu următorul text:

„6 (2)

Articolul 2

După trei ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, Consiliul, acționând la propunerea Comisiei, poate modifica taxa vamală autonomă de 3 % pentru aluminiul nealiat sub formă brută încadrat la codul NC 7601 10 00.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Luxemburg, 7 mai 2007.

Pentru Consiliu

Președintele

H. SEEHOFER


(1)  JO L 256, 7.9.1987, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 301/2007 (JO L 81, 22.3.2007, p. 11).

(2)  Rata autonomă a taxei: 3”.


Top