Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0970

    Decizia Consiliului din 18 decembrie 2006 privind al șaptelea Program-cadru al Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom) pentru activitățile de cercetare și de formare în domeniul nuclear (2007-2011)

    JO L 400, 30.12.2006, p. 60–85 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, MT, NL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 400, 30.12.2006, p. 47–65 (PL)
    JO L 400, 30.12.2006, p. 61–86 (LT, HU)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2013; abrogat prin 32013R1314

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/970/oj

    12/Volumul 03

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    39


    32006D0970


    L 400/60

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA CONSILIULUI

    din 18 decembrie 2006

    privind al șaptelea Program-cadru al Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom) pentru activitățile de cercetare și de formare în domeniul nuclear (2007-2011)

    (2006/970/Euratom)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom), în special articolul 7,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Parlamentului European (1),

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (2),

    întrucât:

    (1)

    Eforturile comune naționale și europene în domeniul cercetării și al formării sunt esențiale pentru a promova și asigura creșterea economică și bunăstarea cetățenilor Europei.

    (2)

    Al șaptelea Program-cadru ar trebui să completeze alte acțiuni ale Uniunii Europene în domeniul politicii de cercetare care sunt necesare pentru punerea în aplicare a strategiei Lisabona, în special cele privind educația, formarea, competitivitatea și inovarea, industria, ocuparea forței de muncă și mediul.

    (3)

    Al șaptelea Program-cadru se bazează pe rezultatele programului-cadru anterior în scopul creării spațiului european de cercetare și le duce mai departe în scopul dezvoltării economiei și a societății bazate pe cunoaștere în Europa.

    (4)

    Cartea verde a Comisiei „Spre o strategie europeană pentru aprovizionarea cu energie” evidențiază contribuția energiei nucleare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la reducerea dependenței Europei de energia importată.

    (5)

    La 24 august 2005, Comisia a prezentat concluziile unei evaluări externe a punerii în aplicare și a rezultatelor activităților comunitare desfășurate în acest domeniu în cei cinci ani anteriori evaluării, împreună cu observațiile sale.

    (6)

    În ceea ce privește Decizia Consiliului din 26 noiembrie 2004 de modificare a directivelor privind negocierile referitoare la reactorul experimental termonuclear internațional (International Thermonuclear Experimental Reactor — ITER), construirea ITER în Europa, în cadrul abordării extinse a fuziunii nucleare, ar trebui să fie elementul central al activităților de cercetare în domeniul fuziunii nucleare efectuate în contextul celui de-al șaptelea Program-cadru.

    (7)

    Punerea în aplicare a celui de-al șaptelea Program-cadru poate duce la constituirea unor întreprinderi comune în sensul articolelor 45-51 din tratat.

    (8)

    Activitățile de cercetare sprijinite prin cel de-al șaptelea Program-cadru ar trebui să respecte principiile etice fundamentale, inclusiv cele reflectate de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Avizele Grupului european pentru etică în știință și în noile tehnologii sunt și vor fi luate în considerare.

    (9)

    Prezenta decizie stabilește, pentru toată durata programului, un pachet financiar care, pe parcursul procedurii bugetare anuale, constituie, pentru autoritatea bugetară, principala referință în sensul punctului 37 din Acordul interinstituțional din 17 mai 2006 între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară și buna gestionare financiară (3).

    (10)

    Este important să se asigure buna gestionare financiară a celui de-al șaptelea Program-cadru și punerea sa în aplicare în modul cel mai eficient și mai ușor de utilizat posibil, precum și să se faciliteze accesul tuturor participanților.

    (11)

    În temeiul celui de-al șaptelea Program-cadru, ar trebui să se acorde atenția cuvenită rolului femeilor în știință și cercetare în vederea consolidării, în continuare, a rolului activ al acestora în cercetare.

    (12)

    Centrul Comun de Cercetare (CCC) ar trebui să contribuie la asigurarea asistenței științifice și tehnologice orientate spre client pentru formularea, dezvoltarea, punerea în aplicare și monitorizarea politicilor comunitare. În această privință, este folositor ca CCC să continue să funcționeze ca un centru independent de referință pentru știință și tehnologie în Uniunea Europeană, în domeniile specifice de competență.

    (13)

    Dimensiunea internațională și globală în cadrul activităților de cercetare europene este importantă pentru obținerea de avantaje reciproce. Al șaptelea Program-cadru ar trebui să fie deschis participării țărilor care au încheiat acordurile necesare în acest sens și să fie, de asemenea, deschis, la nivel de proiect și pe baza interesului reciproc, participării entităților din țări terțe și a organizațiilor internaționale pentru cooperare științifică.

    (14)

    Al șaptelea Program-cadru ar trebui să contribuie la extinderea Uniunii Europene prin sprijinul științific și tehnologic oferit țărilor candidate pentru punerea în aplicare a acquis-ului comunitar și integrarea lor în spațiul european de cercetare.

    (15)

    Ar trebui să se ia, de asemenea, măsurile corespunzătoare pentru a preveni abaterile și frauda și ar trebui să se ia măsurile necesare pentru a recupera fondurile pierdute, plătite în mod eronat sau utilizate incorect, în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene (4), Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (5) și Regulamentul (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) (6).

    (16)

    Comitetul științific și tehnic a fost consultat de Comisie și a adoptat avizul,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Adoptarea celui de-al șaptelea Program-cadru

    Se adoptă, pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2007 și 31 decembrie 2011, un program-cadru multianual pentru activități de cercetare și de formare în domeniul nuclear, denumit în continuare „al șaptelea Program-cadru”.

    Articolul 2

    Obiective

    (1)   Al șaptelea Program-cadru urmărește obiectivele generale stabilite la articolul 1 și articolul 2 litera (a) din tratat, contribuind totodată la crearea unei societăți bazate pe cunoaștere, fondate pe spațiul european de cercetare.

    (2)   Al șaptelea Program-cadru cuprinde activitățile comunitare de cercetare, dezvoltare tehnologică, cooperare internațională, diseminare a informațiilor tehnice și exploatare, precum și cele de formare, care se vor include în două programe specifice.

    Primul program specific include următoarele:

    (a)

    cercetarea în domeniul energiei de fuziune, având ca obiectiv dezvoltarea tehnologiei necesare pentru o sursă de energie sigură, durabilă, protejează mediul și este viabilă din punct de vedere economic;

    (b)

    fisiunea nucleară și radioprotecția, având ca obiectiv îmbunătățirea, în special, a performanțelor de securitate, eficiența resurselor și raportul cost/eficiență ale fisiunii nucleare și ale altor utilizări ale radiațiilor în industrie și medicină.

    Al doilea program specific include activitățile Centrului Comun de Cercetare (CCC) în domeniul energiei nucleare.

    (3)   Liniile generale ale programelor specifice sunt descrise în anexa I.

    Articolul 3

    Suma maximă totală și repartizarea pentru fiecare program

    (1)   Suma maximă totală pentru punerea în aplicare a celui de-al șaptelea Program-cadru pentru perioada 2007-2011 este de 2 751 milioane EUR. Suma respectivă se repartizează după cum urmează:

    (în milioane EUR)

    Cercetarea în domeniul energiei de fuziune (7)

    1 947

    Fisiunea nucleară și radioprotecția

    287

    Activitățile CCC în domeniul cercetării nucleare

    517

    (2)   Normele de aplicare privind participarea financiară a Comunității la cel de-al șaptelea Program-cadru sunt stabilite în anexa II.

    Articolul 4

    Protecția intereselor financiare ale Comunității

    Pentru acțiunile Comunității finanțate în temeiul prezentei decizii, se aplică Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 și Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2185/96 în ceea ce privește orice nerespectare a unei dispoziții de drept comunitar, inclusiv încălcarea unei obligații contractuale stipulate în baza celui de-al șaptelea Program-cadru, care rezultă dintr-un act sau dintr-o omisiune a unui operator economic care are sau ar avea efectul de a aduce atingere bugetului general al Uniunii Europene sau bugetelor gestionate de aceasta, printr-o cheltuială nejustificată.

    Articolul 5

    Principiile etice fundamentale

    Toate activitățile de cercetare din cadrul celui de-al șaptelea Program-cadru se desfășoară în conformitate cu principiile etice fundamentale.

    Articolul 6

    Monitorizarea, evaluarea și reexaminarea

    (1)   Comisia monitorizează în mod continuu și sistematic punerea în aplicare a celui de-al șaptelea Program-cadru și a programelor sale specifice și raportează și difuzează periodic rezultatele monitorizării respective.

    (2)   Până în 2010, Comisia efectuează, cu asistența unor experți externi, o evaluare provizorie pe bază de probe a celui de-al șaptelea Program și a programelor sale specifice pe baza evaluării ex post a celui de-al șaselea Program-cadru. Evaluarea respectivă include calitatea activităților de cercetare care au loc, precum și calitatea punerii în aplicare și a gestionării acestora și progresele înregistrate în sensul atingerii obiectivelor stabilite.

    (3)   După încheierea celui de-al șaptelea Program-cadru, Comisia va cere efectuarea de către experți independenți a unei evaluări externe a motivației, punerii în aplicare și rezultatelor obținute.

    Concluziile evaluării respective sunt comunicate de către Comisie, împreună cu observațiile sale, Parlamentului European, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor.

    Articolul 7

    Intrarea în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 18 decembrie 2006.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J.-E. ENESTAM


    (1)  Avizul adoptat la 15 iunie 2006 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

    (2)  JO C 65, 17.3.2006, p. 9.

    (3)  JO C 139, 14.6.2006, p. 1.

    (4)  JO L 312, 23.12.1995, p. 1.

    (5)  JO L 292, 15.11.1996, p. 2.

    (6)  JO L 136, 31.5.1999, p. 8.

    (7)  În cadrul sumei prevăzute pentru cercetarea în domeniul energiei de fuziune, se rezervă cel puțin 900 milioane EUR pentru alte activități decât construirea ITER, enumerate în anexa I.


    ANEXA I

    OBIECTIVELE, TEMELE ȘI ACTIVITĂȚILE ȘTIINȚIFICE ȘI TEHNOLOGICE

    INTRODUCERE

    Al șaptelea Program-cadru al Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom) pentru activități de cercetare și de formare în domeniul nuclear este organizat în două părți care corespund activităților „indirecte” privind cercetarea în domeniul energiei de fuziune, fisiunea nucleară și radioprotecția, respectiv activităților de cercetare „directe” ale CCC.

    I.A.   CERCETAREA ÎN DOMENIUL ENERGIEI DE FUZIUNE

    Obiectiv

    Dezvoltarea bazei de cunoștințe și realizarea ITER, ca etapă principală pentru crearea de prototipuri de reactoare pentru centrale electrice care sunt sigure, durabile, protejează mediul și sunt viabile din punct de vedere economic.

    Motivație

    Există probleme grave în domeniul aprovizionării Europei cu energie pe termen scurt, mediu și lung. În special, este nevoie de măsuri pentru a aborda problemele legate de siguranța în aprovizionarea cu energie, schimbările climatice și dezvoltarea durabilă, asigurându-se, totodată, că nu este amenințată creșterea economică viitoare.

    Pe lângă eforturile făcute de Uniunea Europeană în cercetarea în domeniul energiei regenerabile, fuziunea nucleară are potențialul de a aduce o contribuție majoră la realizarea unei aprovizionări cu energie durabile și sigure pentru UE în următoarele decenii, după pătrunderea pe piață a reactoarelor comerciale de fuziune. Dezvoltarea sa cu succes ar oferi energie sigură, durabilă, care protejează mediul. Obiectivul pe termen lung al cercetării europene în domeniul fuziunii nucleare, cuprinzând toate activitățile legate de fuziune din statele membre și țările terțe asociate, este crearea în comun, în aproximativ 30-35 de ani și în funcție de progresul tehnologic și științific, a unor prototipuri de reactoare pentru centralele electrice care să respecte cerințele respective și care să fie viabile din punct de vedere economic.

    Strategia realizării obiectivului respectiv pe termen lung atrage după sine, ca prioritate principală, construirea ITER (o instalație experimentală importantă care demonstrează fezabilitatea științifică și tehnică a energiei de fuziune), urmată de construirea DEMO, o centrală electrică de fuziune „demonstrativă”. Acestea sunt fi însoțite de un program dinamic de sprijinire a cercetării-dezvoltării pentru ITER și a progreselor din domeniul materialelor pentru fuziune, al tehnologiilor și fizicii fuziunii necesare pentru DEMO. Activitățile respective ar implica industria europeană, asociațiile Euratom pentru fuziune și țările terțe, în special părți la Acordul ITER.

    Activități

    1.   Realizarea ITER

    Aceasta include activitățile necesare pentru realizarea comună a ITER (ca infrastructură internațională de cercetare), în special pentru pregătirea amplasamentului, instituirea Organizației ITER și a Întreprinderii Comune Europene pentru ITER, gestionarea și dotarea cu personal, sprijin general tehnic și administrativ, construcția echipamentelor și a instalațiilor și sprijinirea proiectului pe parcursul construcției.

    2.   Activități de cercetare-dezvoltare prealabile funcționării ITER

    Un program concentrat pe fizică și tehnologie exploatează instalațiile și resursele relevante din programul pentru fuziunea nucleară, și anume JET și alte dispozitive de confinare magnetică, existente, viitoare sau în curs de construcție (Tokamak, Stellarator, RFP). Acesta evaluează tehnologiile cheie specifice pentru ITER, va consolida opțiunile din cadrul proiectului ITER și va pregăti funcționarea ITER prin activități teoretice și experimentale.

    3.   Activități tehnologice prealabile DEMO

    Acestea presupun dezvoltarea materialelor de fuziune și a tehnologiilor cheie pentru fuziune, inclusiv materiale de acoperire, și constituirea unei echipe specializate pentru proiect responsabilă cu pregătirea construirii Centrului Internațional de Iradiere a Materialelor pentru fuziune (International Fusion Materials Irradiation Facility – IFMIF) care să califice materialele pentru DEMO. Aceasta include teste de iradiere și modelarea materialelor, studii ale proiectului conceptual al DEMO și studii privind aspectele de siguranță, de mediu și socio-economice ale energiei de fuziune.

    4.   Activități de cercetare-dezvoltare pe termen lung

    Activitățile includ dezvoltarea ulterioară a conceptelor îmbunătățite pentru sistemele de confinare magnetică prezentând avantaje potențiale pentru centralele electrice de fuziune (axate pe finalizarea construcției dispozitivului stellarator W7-X), teoria și modelarea având ca scop înțelegerea globală a comportamentului plasmei de fuziune și coordonarea, în contextul unei activități de colaborare, a activităților civile de cercetare în domeniul confinării inerțiale din statele membre.

    5.   Resurse umane, educație și formare

    Având în vedere nevoile imediate și pe termen mediu ale ITER și în scopul dezvoltării în continuare a fuziunii, se desfășoară inițiative în scopul asigurării disponibilității resurselor umane adecvate, în ceea ce privește numărul, gama de competențe și formarea și experiența profesională la nivel înalt, în special în legătură cu fizica și ingineria fuziunii.

    6.   Infrastructuri

    Construirea proiectului internațional de cercetare în domeniul energiei de fuziune ITER va constitui un element al noilor infrastructuri de cercetare cu o dimensiune europeană puternică.

    7.   Procese de transfer de tehnologie

    ITER necesită structuri organizaționale noi și mai flexibile care să permită transferul rapid, către industrie al procesului de inovare și progres tehnologic pe care îl creează, astfel încât să se poată răspunde provocărilor pentru a permite industriei europene să devină mai competitivă.

    I.B.   FISIUNEA NUCLEARĂ ȘI RADIOPROTECȚIA

    Obiectiv

    Instituirea unei baze științifice și tehnice solide în scopul de a accelera progresele practice pentru gestionarea mai sigură a deșeurilor radioactive cu durată lungă de viață îmbunătățind, în special, performanțele de securitate, de eficiența resurselor și de raportul cost/eficiență al energiei nucleare și asigurând un sistem de protecție robust și acceptabil din punct de vedere social pentru om și mediu față de efectele radiațiilor ionizante.

    Motivație

    Centralele nucleare generează în prezent o treime din energia electrică totală consumată în Uniunea Europeană și, ca sursă principală de energie electrică de bază care nu emite CO2 în cursul funcționării unei centrale electrice nucleare, constituie un element important în dezbaterea privind modalitățile de combatere a schimbărilor climatice și de reducere a dependenței Europei de energia importată. Sectorul nuclear european ca întreg este caracterizat de tehnologia de vârf și oferă locuri de muncă ce necesită calificări înalte pentru câteva sute de mii de persoane. O tehnologie nucleară mai avansată ar putea oferi perspectiva unor îmbunătățiri semnificative ale eficienței și utilizării resurselor, asigurând, în același timp, standarde și mai înalte de siguranță și producând mai puține deșeuri în comparație cu tehnologiile actuale.

    Cu toate acestea, există preocupări importante care privesc utilizarea continuă a sursei respective de energie în Uniunea Europeană. Sunt necesare, în continuare, eforturi pentru menținerea rezultatelor remarcabile ale Comunității în materie de siguranță, iar îmbunătățirea radioprotecției este în continuare un domeniu prioritar. Aspectele cheie sunt siguranța operațională a reactoarelor și gestionarea deșeurilor cu durată de viață lungă, ambele fiind abordate prin activități continue la nivel tehnic, deși sunt, de asemenea, necesare contribuții la nivel politic și social. În orice utilizare a radiațiilor, atât în industrie, cât și în medicină, principiul fundamental este protecția omului și a mediului. Toate domeniile tematice abordate aici sunt caracterizate de preocuparea esențială de a asigura niveluri înalte de siguranță. În mod similar, există nevoi clar identificabile în domeniul științei și al ingineriei nucleare în ceea ce privește disponibilitatea infrastructurii și competenței de cercetare. Pe lângă acestea, domeniile tehnice individuale sunt legate prin teme transversale cheie, precum ciclul combustibilului nuclear, chimia actinidelor, analiza riscurilor și evaluarea siguranței, precum și aspecte sociale și guvernamentale.

    Este, de asemenea, nevoie de cercetare pentru a se explora noile oportunități științifice și tehnologice și pentru a răspunde în mod flexibil la noile nevoi politice care apar pe parcursul celui de-al șaptelea Program-cadru.

    Activități

    1.   Gestionarea deșeurilor radioactive

    Activitățile de cercetare-dezvoltare axate pe găsirea unor soluții practice cu privire la toate aspectele cheie nerezolvate ale depozitării în depozite geologice de adâncime a combustibililor uzați și a deșeurilor radioactive cu durată lungă de viață și, după caz, de demonstrarea tehnologiilor și siguranței și de sprijinire a elaborării unei viziuni europene comune asupra principalelor probleme legate de gestionarea și eliminarea deșeurilor. Cercetarea privind separarea și transmutația și/sau alte concepte care urmăresc reducerea cantității și/sau a riscurilor prezentate de deșeurile destinate eliminării.

    2.   Sisteme de reactoare

    Cercetare care să susțină funcționarea continuă și în deplină siguranță a tuturor tipurilor relevante de reactoare existente (inclusiv instalațiile pentru ciclul combustibililor), ținându-se seama de noile provocări, cum ar fi extinderea duratei de viață și dezvoltarea unor noi metode avansate de evaluare a securității (atât elementul tehnic, cât și cel uman), inclusiv în ceea ce privește accidentele grave; cercetare care să evalueze potențialul, siguranța și aspectele legate de gestionarea deșeurilor ale tipurilor de reactoare viitoare, pe termen scurt și mediu, menținându-se astfel standardele înalte de siguranță realizate deja în Uniunea Europeană și îmbunătățindu-se considerabil gestionarea pe termen lung a deșeurilor radioactive.

    3.   Radioprotecția

    Cercetare, în special privind riscurile prezentate de dozele reduse, privind aplicațiile medicale și gestionarea accidentelor, pentru a oferi o bază științifică pentru un sistem de protecție solid, echitabil și acceptabil din punct de vedere social, care nu limitează nejustificat aplicațiile benefice și larg răspândite ale radiațiilor în medicină și industrie. Cercetare pentru minimizarea impactului terorismului nuclear și radiologic și a deturnării materialelor nucleare.

    4.   Infrastructuri

    Susținerea disponibilității și a cooperării dintre infrastructurile de cercetare, precum instalațiile de testare a materialelor, laboratoarele subterane de cercetare, instalațiile de radiobiologie și băncile de țesuturi, necesare pentru menținerea unor standarde înalte de calitate tehnică, inovare și siguranță în sectorul nuclear european.

    5.   Resurse umane, mobilitate și formare

    Sprijinirea menținerii și dezvoltării ulterioare a competențelor științifice și capacității umane (de exemplu, prin activități comune de formare) pentru a garanta disponibilitatea pe termen lung de cercetători, ingineri și angajați având calificările adecvate în sectorul nuclear.

    II.   ACTIVITĂȚILE NUCLEARE ALE CENTRULUI COMUN DE CERCETARE (CCC)

    Obiectiv

    Furnizarea unei asistențe științifice și tehnice orientate spre client în cadrul procesului de elaborare a politicilor comunitare în domeniul nuclear, asigurând sprijinirea punerii în aplicare și a monitorizării politicilor existente și răspunzând cu flexibilitate la noile solicitări în materie de politici.

    Motivație

    CCC sprijină obiectivele strategiei europene privind aprovizionarea cu energie, în special îndeplinirea obiectivelor de la Kyoto. Comunitatea are competențe recunoscute cu privire la multe aspecte ale tehnologiei nucleare, această reputație bazându-se pe succesele anterioare din domeniul respectiv. Utilitatea CCC în sprijinul politicilor Comunității și în contribuția sa la noile tendințe din cercetarea nucleară se bazează pe experiența sa științifică și integrarea în comunitatea științifică internațională și pe cooperarea cu alte centre de cercetare, precum și pe difuzarea cunoștințelor. CCC are un personal competent și instalații de vârf pentru efectuarea unor activități științifice și tehnice recunoscute, cu scopul de a menține excelența cercetării europene prin calitatea activităților sale științifice și tehnice. CCC sprijină politica Comunității de a menține competențele și experiența de bază pe viitor oferind acces la infrastructurile sale altor cercetători, formând tineri cercetători în domeniu și încurajând mobilitatea acestora, astfel susținând nivelul de know-how în domeniul nuclear din Europa. Au apărut solicitări, în special, în cadrul politicilor de relații externe și de securitate. În aceste cazuri, este nevoie de informații, analize și sisteme interne sigure, care nu se pot obține întotdeauna pe piață.

    Activitățile nucleare ale CCC urmăresc satisfacerea cerințelor de cercetare-dezvoltare atât în sprijinul Comisiei, cât și al statelor membre. Obiectivul programului respectiv este de a dezvolta și colecta cunoștințe și de a contribui la dezbaterea privind producția de energie nucleară, securitatea și fiabilitatea acesteia, durabilitatea și controlul acesteia, amenințările și provocările pe care le prezintă, inclusiv evaluarea sistemelor inovatoare și viitoare.

    Activități

    Activitățile CCC se axează pe:

    1.

    gestionarea deșeurilor nucleare și impactul asupra mediului, urmărind înțelegerea proceselor combustibililor nucleari de la producerea energiei la eliminarea deșeurilor și dezvoltarea unor soluții eficiente pentru gestionarea deșeurilor nucleare de înaltă activitate, în urma celor două opțiuni majore (eliminare directă sau separare și transmutație). Se dezvoltă, de asemenea, activități pentru consolidarea cunoștințelor și îmbunătățirea procesării sau a condiționării deșeurilor cu durată lungă de viață și a cercetării fundamentale a actinidelor;

    2.

    securitatea nucleară, în aplicarea cercetării privind ciclurile existente și viitoare ale combustibililor și privind siguranța reactoarelor de tip occidental și de tip rusesc, precum și privind proiectarea noilor reactoare. Pe lângă aceasta, CCC aduce și coordonează contribuția europeană la inițiativa de cercetare-dezvoltare a Forumului internațional Generația IV (Generation IV International Forum), în care sunt implicate cele mai bune organizații de cercetare din lume. CCC ar trebui să funcționeze ca mecanism de integrare a cercetării în acest domeniu cu scopul de a asigura calitatea contribuției europene la Forumul internațional Generația IV (Generation IV). CCC contribuie exclusiv în acele domenii care pot să îmbunătățească securitatea și garanțiile ciclurilor inovatoare ale combustibililor, în special caracterizarea, testarea și analizarea noilor combustibili; definirea obiectivelor de siguranță și calitate, a cerințelor de siguranță și metodelor avansate de evaluare ale sistemelor;

    3.

    securitatea nucleară, prin sprijinirea realizării angajamentelor Comunității, în special controlul instalațiilor din ciclul combustibililor cu accentul pe faza finală a acestuia, monitorizarea radioactivității în mediu sau punerea în aplicare a protocolului suplimentar și a garanțiilor integrate, precum și prevenirea deturnării materialelor nucleare și radioactive asociate traficului ilicit al acestor materiale.

    Pe lângă acestea, CCC facilitează dezbaterile bazate pe date obiective și luarea unor decizii pe bază de informații privind combinarea adecvată a surselor de energie pentru a satisface nevoile energetice europene (inclusiv sursele regenerabile de energie și energia nucleară).


    ANEXA II

    REGIMURI DE FINANȚARE

    Sub rezerva regulilor de participare stabilite pentru punerea în aplicare a celui de-al șaptelea Program-cadru, Comunitatea susține activitățile de cercetare-dezvoltare tehnologică, inclusiv activitățile demonstrative pentru programele specifice, printr-o serie de regimuri de finanțare. Aceste regimuri se utilizează fie independent, fie în combinație, pentru a finanța diferite categorii de acțiuni puse în aplicare prin cel de-al șaptelea Program-cadru.

    1.   REGIMURI DE FINANȚARE PENTRU ENERGIA DE FUZIUNE

    În domeniul cercetării energiei de fuziune, natura specială a activităților din domeniul respectiv necesită punerea în aplicare a unor aranjamente specifice. Se oferă sprijin financiar pentru activitățile efectuate pe baza unor proceduri stabilite în:

    1.1.   contracte de asociere între Comisie și statele membre sau țările terțe asociate complet sau entități din statele membre sau din țările terțe asociate complet care prevăd executarea unei părți a programului comunitar de cercetare privind energia de fuziune în conformitate cu articolul 10 din tratat;

    1.2.   acordul european de dezvoltare a fuziunii (European Fusion Development Agreement - EFDA), un acord multilateral încheiat între Comisie și organizații din state membre și țări terțe asociate sau care acționează în numele acestora, care oferă, printre altele, cadrul pentru cercetările viitoare privind tehnologia fuziunii în organizațiile asociate și în industrie, folosirea instalațiilor JET și contribuția europeană la cooperarea internațională;

    1.3.   întreprinderea comună europeană pentru ITER, în temeiul articolelor 45-51 din tratat;

    1.4.   acorduri internaționale între Euratom și țări terțe care includ activități din domeniul cercetării-dezvoltării energiei de fuziune, în special Acordul ITER;

    1.5.   orice alt acord multilateral încheiat între Comunitate și organizații asociate, în special Acordul privind mobilitatea personalului;

    1.6.   acțiuni de împărțire a costurilor pentru a promova și a contribui la cercetarea privind energia de fuziune, în cooperare cu organisme din statele membre sau țările terțe asociate în cadrul celui de-al șaptelea Program-cadru care nu sunt parte într-un contract de asociere.

    Pe lângă activitățile menționate anterior se pot organiza acțiuni de promovare și dezvoltare a resurselor umane, burse de studii, inițiative integrate privind infrastructura, precum și acțiuni specifice de sprijin, în special pentru a coordona cercetarea în domeniul energiei de fuziune, pentru a efectua studii în sprijinul acestor activități și pentru a sprijini publicațiile, schimburi de informații și formare în scopul promovării transferului de tehnologie.

    2.   REGIMURI DE FINANȚARE ÎN ALTE DOMENII

    Activitățile din alte domenii decât energia de fuziune din cadrul celui de-al șaptelea Program-cadru sunt finanțate printr-o serie de regimuri de finanțare. Aceste regimuri se utilizează fie independent, fie în combinație, pentru a finanța diferite categorii de acțiuni puse în aplicare prin cel de-al șaptelea Program-cadru.

    Deciziile pentru programele specifice, programele de lucru și apelurile pentru propuneri menționează, după caz:

    tipul(tipurile) de regim(regimuri) folosit(e) pentru finanțarea diferitelor categorii de acțiuni;

    categoriile de participanți (precum organizații de cercetare, universități, întreprinderi, autorități publice) care pot beneficia de pe urma acestora;

    tipurile de activități (cercetare, dezvoltare, demonstrații, formare, difuzare, transfer de cunoștințe și alte activități similare) care pot fi finanțate prin fiecare dintre aceste regimuri.

    Atunci când se pot folosi regimuri de finanțare diferite, programele de lucru pot să specifice regimul de finanțare ce urmează a fi folosit pentru subiectul pentru care se face apel pentru propuneri.

    Regimurile de finanțare sunt după cum urmează:

    (a)

    Pentru susținerea acțiunilor care sunt puse în aplicare în primul rând pe baza apelurilor pentru propuneri:

    1.

    Proiecte de colaborare

    Sprijinirea proiectelor de cercetare realizate de consorții cu participanți din diferite țări, în scopul dezvoltării unor noi cunoștințe, tehnologii, produse sau resurse comune pentru cercetare. Dimensiunea, domeniul de aplicare și organizarea internă a proiectelor pot să varieze în funcție de domeniu și subiect. Proiectele pot să varieze de la acțiuni de cercetare axată la scară mică și medie la proiecte mai mari de integrare care să mobilizeze un volum semnificativ de resurse pentru obținerea unui obiectiv definit.

    2.

    Rețele de excelență

    Sprijinirea programelor comune de cercetare puse în aplicare de mai multe organizații de cercetare cu activități integrate într-un anumit domeniu, realizate de echipe de cercetare în cadrul unei cooperări pe termen lung. Punerea în aplicare a programelor comune de cercetare respective necesită un angajament oficial din partea organizațiilor care integrează o parte a resurselor și activităților lor.

    3.

    Acțiuni de coordonare și sprijinire

    Sprijinirea activităților care urmăresc coordonarea sau sprijinirea cercetării (dezvoltarea de rețele, schimburi, studii, conferințe etc.). Activitățile respective pot fi puse în aplicare și prin alte modalități decât apelurile pentru propuneri.

    4.

    Acțiuni de promovare și dezvoltare a resurselor umane și a mobilității

    Sprijinirea formării și a dezvoltării carierei cercetătorilor.

    (b)

    Pentru a sprijini acțiunile puse în aplicare în temeiul deciziilor Consiliului, bazate pe o propunere din partea Comisiei, Comunitatea asigură sprijin financiar inițiativelor la scară largă cu finanțare multiplă prin intermediul următoarelor contribuții:

    o contribuție financiară la crearea întreprinderilor comune realizate în temeiul procedurilor prevăzute la articolele 45-51 din tratat,

    o contribuție financiară la dezvoltarea noilor infrastructuri de interes european.

    Comunitatea pune în aplicare regimurile de finanțare în conformitate cu dispozițiile regulamentului care urmează a fi adoptat în ceea ce privește regulile de participare ale întreprinderilor, centrelor de cercetare și universităților, ale instrumentelor relevante de ajutoare acordate de stat, în special cadrul comunitar pentru ajutorul de stat pentru cercetare și dezvoltare, precum și cu normele internaționale în materie. În conformitate cu cadrul internațional respectiv, este necesar să se poată ajusta scara și forma participării financiare în funcție de fiecare caz, în special în cazul în care sunt disponibile fonduri din alte surse din sectorul public, inclusiv alte surse de finanțare comunitară, precum Banca Europeană de Investiții (BEI).

    În cazul în care participanții la o acțiune indirectă s-au stabilit într-o regiune cu un nivel de dezvoltare mai întârziat (regiuni de convergență (1) și regiuni ultraperiferice), se mobilizează fonduri suplimentare din fondurile structurale oricând este posibil și oportun.

    3.   ACȚIUNI DIRECTE – CENTRUL COMUN DE CERCETARE

    Comunitatea desfășoară activități puse în aplicare de CCC, denumite acțiuni directe.


    (1)  Regiunile de convergență sunt definite la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006 de stabilire a anumitor dispoziții generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de coeziune (JO L 210, 31.7.2006, p. 25). Acestea includ regiunile eligibile pentru finanțare din fondurile structurale în temeiul obiectivului de convergență și regiunile eligibile pentru finanțare din Fondul de coeziune.


    Top