Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0474

    Decizia Comisiei din 6 iulie 2006 referitoare la măsuri de prevenire a răspândirii influenței aviare cauzate de subtipul H5N1 al virusului influenței A la păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele oficial desemnate din statele membre și de abrogare a Deciziei 2005/744/CE [notificată cu numărul C(2006) 3054]Text cu relevanță pentru SEE.

    JO L 187, 8.7.2006, p. 37–41 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 118M, 8.5.2007, p. 962–966 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 27/08/2007; abrogat prin 32007D0598

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/474/oj

    03/Volumul 73

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    260


    32006D0474


    L 187/37

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 6 iulie 2006

    referitoare la măsuri de prevenire a răspândirii influenței aviare cauzate de subtipul H5N1 al virusului influenței A la păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele oficial desemnate din statele membre și de abrogare a Deciziei 2005/744/CE

    [notificată cu numărul C(2006) 3054]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2006/474/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 90/425/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind controalele sanitar-veterinare și zootehnice aplicabile în schimburile intracomunitare cu anumite animale vii și produse în vederea realizării pieței interne (1), în special articolul 10 alineatul (4),

    având în vedere Directiva 2005/94/CE a Consiliului din 20 decembrie 2005 privind măsurile comunitare de combatere a influenței aviare și de abrogare a Directivei 92/40/CEE (2), în special articolele 56 alineatul (3), 57 alineatul (2), 63 alineatul (3) și 66 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Influenza aviară este o boală virală infecțioasă a păsărilor de curte și sălbatice, care provoacă o mortalitate și perturbări susceptibile de a lua rapid proporții epizootice de natură să compromită grav sănătatea animală și sănătatea publică și să reducă în mod considerabil rentabilitatea aviculturii.

    (2)

    Având în vedere riscul legat de virusul influenței aviare A din subtipul H5N1, au fost stabilite anumite prescripții în materie de biosecuritate și de vaccinare a păsărilor din grădinile zoologice prin Decizia 2005/744/CE a Comisiei din 21 octombrie 2005 de stabilire a prescripțiilor care urmează a fi respectate pentru prevenirea influenței aviare cauzate de subtipul H5N1 al virusului influenței A la păsările sensibile din grădinile zoologice ale statelor membre (3). De asemenea, această decizie obligă statele membre să prezinte Comisiei planurile lor de vaccinare a păsărilor din grădinile zoologice.

    (3)

    Directiva 2005/94/CE stabilește norme referitoare la introducerea vaccinării preventive contra influenței aviare la păsări, între altele la păsările captive, precum cele din grădinile zoologice, și dispune ca modalitățile de aplicare a vaccinării preventive să fie stabilite de Comisie. De asemenea, această directivă obligă statele membre să prezinte spre aprobare Comisiei planurile lor de vaccinare preventivă a păsărilor de curte sau a altor păsări captive.

    (4)

    Directiva 1999/22/CE a Consiliului din 29 martie 1999 privind animalele sălbatice din grădini zoologice (4) definește grădinile zoologice la care se referă această directivă. Este necesar să se țină seama de această definiție în sensul prezentei decizii.

    (5)

    Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a condițiilor de sănătate animală care reglementează comerțul și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește condițiile de sănătate animală, reglementărilor comunitare specifice prevăzute în anexa A la Directiva 90/425/CEE, secțiunea I (5), stabilește normele aplicabile animalelor care fac obiectul unor schimburi între organisme, institute sau centre oficial desemnate.

    (6)

    Dat fiind că, din cauza izolării, păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele oficial desemnate nu pot în mod normal să intre în contact cu păsări de curte sau alte păsări captive și că nu există în consecință nici un risc de contaminare a păsărilor de curte sau a altor păsări captive și având în vedere valoarea păsărilor din grădinile zoologice, vaccinarea preventivă a acestor păsări poate să constituie o măsură de prevenire suplimentară corespunzătoare. Este necesar, prin urmare, să se stabilească, la nivel comunitar, modalitățile de aplicare a vaccinării preventive a păsărilor din grădinile zoologice și organismele, institutele și centrele oficial desemnate pe care statele membre sunt obligate să le respecte, în cazul în care consideră necesar să vaccineze aceste păsări.

    (7)

    De asemenea, în vederea protejării faunei sălbatice și a conservării biodiversității, este necesar să se stabilească, la nivel comunitar, modalitățile de aplicare a măsurilor de biosecuritate care urmăresc să prevină influența aviară cauzată de subtipul H5N1 al virusului influenței A la păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele și centrele oficial desemnate din statele membre.

    (8)

    Este necesar să se prevadă aprobarea planurilor de vaccinare care au fost prezentate Comisiei de către statele membre în conformitate cu Decizia 2005/744/CE și cu Directiva 2005/94/CE.

    (9)

    Pentru mai multă claritate, este necesar ca Decizia 2005/744/CE să fie abrogată și înlocuită cu prezenta decizie.

    (10)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    (1)   Prezenta decizie stabilește modalitățile de aplicare:

    (a)

    a măsurilor de prevenire a răspândirii, prin păsări care trăiesc în stare sălbatică, a influenței aviare cauzate de subtipul H5N1 al virusului influenței A („HPAI H5N1”) la păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele oficial desemnate;

    (b)

    a vaccinării păsărilor din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele oficial desemnate.

    (2)   Prezenta decizie aprobă anumite planuri de vaccinare a păsărilor din grădinile zoologice și din organismele, institutele sau centrele oficial desemnate care au fost prezentate Comisiei în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Decizia 2005/744/CE și planurile de vaccinare preventivă prezentate Comisiei în conformitate cu articolul 56 alineatul (2) din Directiva 2005/94/CE.

    Articolul 2

    În sensul prezentei decizii, se aplică definițiile stabilite de Directiva 2005/94/CE.

    De asemenea, se aplică definiția grădinilor zoologice de la articolul 2 din Directiva 1999/22/CE și definiția organismelor, a institutelor și a centrelor oficial desemnate de la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Directiva 92/65/CEE.

    Articolul 3

    Pe baza criteriilor și a factorilor de risc stabiliți în anexa I, statele membre iau măsuri concrete și corespunzătoare pentru a limita riscul de transmitere a HPAI H5N1 de la păsări care trăiesc în stare sălbatică la păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele oficial desemnate.

    În funcție de situația epidemiologică, aceste măsuri au în vedere, în special, prevenirea contactelor directe și indirecte între păsările care trăiesc în stare sălbatică, mai ales păsările acvatice, și păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele și centrele oficial desemnate.

    Articolul 4

    Planurile de vaccinare preventivă contra HPAI H5N1, prezentate în conformitate cu articolul 56 alineatul (2) din Directiva 2005/94/CE trebuie, pe baza unei evaluări a riscului, să aibă în vedere păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele oficial desemnate.

    Atunci când statele membre prezintă, în conformitate cu articolul 56 alineatul (2) din Directiva 2005/94/CE, planuri de vaccinare preventivă contra HPAI H5N1 care au în vedere păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele oficial desemnate, aceste planuri:

    (a)

    se întocmesc în conformitate cu prescripțiile stabilite în anexa II la prezenta decizie și

    (b)

    menționează, în afară de informațiile cerute de articolul 56 alineatul (2) din Directiva 2005/94/CE, adresa și amplasarea exactă a grădinilor zoologice și a organismelor, institutelor sau centrelor oficial desemnate în care urmează să aibă loc vaccinarea preventivă.

    Articolul 5

    (1)   Planurile de vaccinare preventivă prezentate de statele membre în conformitate cu articolul 56 alineatul (2) din Directiva 2005/94/CE și enumerate în anexa III la prezenta decizie se aprobă.

    (2)   Planurile de vaccinare a păsărilor din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele oficial desemnate, prezentate de statele membre în conformitate cu Decizia 2005/744/CE și enumerate în anexa III la prezenta decizie se consideră că au fost aprobate în sensul alineatului (1) din prezentul articol.

    (3)   Comisia publică planurile de vaccinare preventivă privind vaccinarea păsărilor din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele oficial desemnate care sunt enumerate în anexa III.

    Articolul 6

    Statele membre adoptă de îndată măsurile necesare pentru a se conforma prezentei decizii. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

    Articolul 7

    Decizia 2005/744/CE se abrogă.

    Articolul 8

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 6 iulie 2006.

    Pentru Comisie

    Markos KYPRIANOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 224, 18.8.1990, p. 29. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2002/33/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 315, 19.11.2002, p. 14).

    (2)  JO L 10, 14.1.2006, p. 16.

    (3)  JO L 279, 22.10.2005, p. 75.

    (4)  JO L 94, 9.4.1999, p. 24.

    (5)  JO L 268, 14.9.1992, p. 52. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2004/68/CE (JO L 226, 25.6.2004, p. 128).


    ANEXA I

    Criterii și factori de risc care trebuie luați în considerare la executarea măsurilor prevăzute la articolul 3 în grădinile zoologice sau organismele, institutele sau centrele oficial desemnate

    1.

    Localizarea grădinii zoologice sau a organismului, a institutului sau a centrului oficial desemnat în raport cu itinerariile de migrare ale păsărilor, în special ale păsărilor provenite din Africa, Asia Centrală și Orientală, Marea Caspică și Marea Neagră.

    2.

    Distanța între grădina zoologică sau organismul, institutul sau centrul oficial desemnat și zonele umede, precum iazurile, mlaștinile, lacurile sau râurile unde se pot aduna păsările migratoare acvatice.

    3.

    Localizarea grădinii zoologice sau a organismului, a institutului sau a centrului oficial desemnat într-o zonă cu o mare densitate de păsări migratoare, în special de păsări acvatice.


    ANEXA II

    Condiții privind utilizarea vaccinării preventive

    1.

    Aria de cuprindere a vaccinării care urmează să fie efectuată

    Vaccinarea este realizată numai la păsările din grădinile zoologice sau din organismele, institutele sau centrele oficial desemnate.

    2.

    Specia de păsări care urmează să fie vaccinate

    O listă a tuturor păsărilor care urmează să fie vaccinate cu indicarea identității particulare a acestora trebuie să fie întocmită și păstrată timp de cel puțin zece ani de la data vaccinării.

    3.

    Durata campaniei de vaccinare

    Toate păsările dintr-o grădină zoologică sau dintr-un organism, institut sau centru oficial desemnat care urmează să fie vaccinate vor fi vaccinate cât mai repede posibil. Oricum, orice campanie de vaccinare efectuată într-o grădină zoologică este încheiată cât mai repede posibil, termenul maxim de execuție fiind stabilit la o săptămână.

    4.

    Măsuri conservatoare specifice pentru păsările vaccinate și produsele obținute din păsările vaccinate

    Circulația păsărilor vaccinate în interiorul unuia și aceluiași stat membru sau cu destinația către alte state membre, între organisme, institute și centre oficial desemnate, astfel cum sunt definite prin Directiva 92/65/CEE, este autorizată cu condiția ca păsările să provină dintr-o grădină zoologică sau dintr-un organism, institut sau centru oficial desemnat situat într-o zonă unde nu este impusă nici o restricție de sănătate animală în raport cu HPAI. La certificatul sanitar din anexa E partea a treia la Directiva 92/65/CEE, se adaugă:

    păsări vaccinate contra influenței aviare la … în conformitate cu Decizia 2006/474/CE. …Vaccin …

    În cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite, păsările vaccinate pot face obiectul unor schimburi sau circulații sub supraveghere oficială între grădinile zoologice din același stat membru sau cu autorizația specială a unui alt stat membru.

    Orice deplasare de păsări vaccinate între state membre este notificată de autoritatea competentă din locul de origine autorității competente din locul de destinație prin sistemul TRACES.

    Produsele obținute din aceste păsări nu pot să intre în lanțul alimentar.

    5.

    Identificare specială și înregistrare specială a păsărilor vaccinate

    Păsările vaccinate trebuie să poată fi identificate individual și documentele de identitate ale acestora trebuie să cuprindă o mențiune precisă în acest sens. Atât cât este posibil, o mențiune indelebilă care să indice că păsările au fost vaccinate trebuie să fie aplicată în momentul vaccinării.

    6.

    Realizarea campaniei de vaccinare

    Vaccinarea este efectuată sub supravegherea unui medic veterinar oficial al autorităților competente. Este necesar să fi fost puse în aplicare măsurile necesare pentru a evita orice risc de răspândire a virusului. Eventualele cantități reziduale de vaccin trebuie să fie returnate punctului de distribuire a vaccinurilor, însoțite de un document care să indice numărul de păsări vaccinate și numărul de doze utilizate.

    Atât cât este posibil, se prelevează eșantioane de sânge înainte de vaccinare și la cel puțin treizeci de zile de la aceasta, în scopul depistării serologice a influenței aviare. Rezultatele examenelor trebuie să fie păstrate minimum zece ani.

    7.

    Vaccinuri care urmează să fie utilizate

    Vaccinul inactivat care urmează să fie utilizat trebuie să fie corect formulat și să fie eficient contra tipului de virus prezent. Acest vaccin trebuie să fie utilizat în conformitate cu instrucțiunile fabricantului și/sau ale autorităților veterinare.

    8.

    Informații privind aplicarea prezentului plan care urmează să fie comunicate Comisiei

    Un raport detaliat privind executarea planului, cuprinzând rezultatele examenelor efectuate, este prezentat Comisiei și statelor membre prin intermediul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală.


    ANEXA III

    Lista planurilor de vaccinare preventivă aprobate privind păsările din grădinile zoologice și din organismele, institutele și centrele oficial desemnate din statele membre

    Codul

    Statul membru

    Data prezentării planului

    AT

    Austria

    21 aprilie 2006

    BE

    Belgia

    10 februarie 2006

    CZ

    Republica Cehă

    21 martie 2006

    DE

    Germania

    31 martie 2006

    DK

    Danemarca

    20 februarie 2006

    EE

    Estonia

    6 martie 2006

    ES

    Spania

    27 februarie 2006

    FR

    Franța

    20 februarie 2006

    HU

    Ungaria

    1 martie 2006

    IE

    Irlanda

    6 martie 2006

    IT

    Italia

    6 martie 2006

    LT

    Lituania

    6 martie 2006

    LV

    Letonia

    28 februarie 2006

    NL

    Țările de Jos

    16 noiembrie 2005

    PT

    Portugalia

    29 noiembrie 2005

    SE

    Suedia

    28 februarie 2006

    UK

    Regatul Unit

    4 aprilie 2006


    Top