Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0752

    Decizia Comisiei din 24 octombrie 2005 de constituire a grupului de experți în domeniul comerțului electronic

    JO L 282, 26.10.2005, p. 20–21 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 327M, 5.12.2008, p. 474–477 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/752/oj

    01/Volumul 06

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    53


    32005D0752


    L 282/20

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 24 octombrie 2005

    de constituire a grupului de experți în domeniul comerțului electronic

    (2005/752/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    întrucât:

    (1)

    În cadrul Directivei 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2000 privind anumite aspecte juridice ale serviciilor societății informaționale, în special ale comerțului electronic, pe piața internă (directiva privind comerțul electronic) (1), statele membre au fost solicitate să desemneze unul sau mai multe puncte naționale de contact pentru intensificarea cooperării cu alte state membre [articolul 19 alineatul (2) din directivă].

    (2)

    Ulterior, primul raport privind aplicarea Directivei 2000/31/CE privind comerțul electronic [COM(2003) 702 final din 21 noiembrie 2003] a prevăzut, la capitolul șapte, concentrarea Comisiei, de acum înainte „pe asigurarea funcționării practice a cooperării administrative și schimbul permanent de informații dintre Comisie și statele membre”.

    (3)

    De altfel, este util ca statele membre să poată discuta problemele întâmpinate în aplicarea directivei privind comerțul electronic și aspectele care apar în domeniul comerțului electronic. Este, de asemenea, important să se încurajeze și faciliteze cooperarea dintre acestea și Comisie. În consecință, grupul de experți va reprezenta un forum util pentru schimbul de opinii privind implementarea și aplicarea practică a directivei, inclusiv informații privind codurile de conduită întocmite de asociațiile de consumatori și cele profesionale, codurile de conduită privind publicitatea on-line de către profesiile reglementate; jurisprudența națională, în special referitoare la dispozițiile privind răspunderea; noile evoluții menționate la articolul 21 din directivă, cum ar fi răspunderea furnizorilor de hiperlegături și de servicii de motoare de căutare, precum și proceduri de notificare și retragere („notice and take down”). Grupul va permite, de asemenea, analizarea eventualei sfere de aplicare a rapoartelor de evaluare ulterioare referitoare la aplicarea directivei privind comerțul electronic.

    (4)

    Regulamentul (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 octombrie 2004 privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure aplicarea legislației în materie de protecție a consumatorului (regulamentul privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului) (2) instituie o rețea de autorități publice responsabile cu protecția intereselor economice ale consumatorilor, armonizează parțial competențele acestora de investigare și executare și prevede acorduri de asistență reciprocă între acestea. Dispozițiile Directivei 2000/31/CE privind protecția intereselor economice ale consumatorului intră în domeniul de aplicare al regulamentului. Comitetul constituit pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 trebuie să informeze cu regularitate grupul de experți în domeniul comerțului electronic cu privire la activitățile sale care pot fi relevante pentru grup,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Se constituie grupul de experți în domeniul comerțului electronic (denumit în continuare „grupul”).

    Articolul 2

    Misiune

    Comisia poate consulta grupul cu privire la orice chestiune referitoare la directiva privind comerțul electronic. Este vorba, printre altele, de următoarele domenii:

    cooperarea administrativă în cadrul procedurii prevăzute la articolul 3 alineatele (4)-(6), pentru a limita libertatea de a presta servicii a unui anumit prestator de servicii al societății informaționale;

    informații privind codurile de conduită întocmite la nivel comunitar de asociații sau organizații comerciale, profesionale și de consumatori, menite să contribuie la punerea adecvată în aplicare a articolelor 5-15 din directivă (articolul 16 din directivă);

    coduri de conduită privind publicitatea on-line de către profesiile reglementate (articolul 8 din directivă);

    jurisprudența națională, în special referitoare la dispozițiile privind răspunderea, inclusiv hotărârile luate pentru soluționarea litigiilor pe cale extrajudiciară [articolul 17 și articolul 19 alineatul (5) din directivă];

    domenii care se află, în prezent, în afara domeniului de aplicare al secțiunii din directivă privind răspunderea, dar menționate la articolul 21, cum ar fi procedurile de notificare și retragere („notice and take down”), legăturile virtuale și motoarele de căutare;

    domeniul de aplicare al rapoartelor de evaluare ulterioare referitoare la aplicarea directivei privind comerțul electronic (articolul 21 din directivă).

    Președintele grupului poate recomanda Comisiei să consulte grupul cu privire la orice problemă în domeniu.

    Chestiunile de cooperare administrativă care intră, de asemenea, în domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 privind dispozițiile Directivei 2000/31/CE de protecție a intereselor consumatorilor ar trebui, de asemenea, dezbătute de comitetul constituit pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004. Comitetul va informa grupul de experți în mod regulat.

    Articolul 3

    Componența. Numirea în funcție

    (1)   Membrii grupului ar trebui să fie puncte naționale de contact desemnate în temeiul articolului 19 alineatul (2) din directiva privind comerțul electronic (un membru pentru fiecare stat membru) și reprezentanți ai Comisiei.

    (2)   Grupul este compus dintr-un număr de membri corespunzător numărului de state membre ale Comunității Europene și din reprezentanți ai Comisiei.

    (3)   Membrii rămân în funcție până la înlocuirea sau încheierea mandatului acestora.

    (4)   Membrii care nu mai sunt în măsură să contribuie eficient la lucrările grupului, cei care demisionează sau nu respectă condițiile prevăzute la articolul 3 alineatul (1) sau la articolul 287 din tratat pot fi înlocuiți cu un nou membru pentru restul mandatului.

    Articolul 4

    Funcționare

    Grupul este prezidat de un reprezentant al Comisiei.

    Grupul, în acord cu Comisia, poate constitui grupuri de lucru care să examineze subiecte specifice pe baza unui mandat. Grupurile de lucru sunt dizolvate de îndată ce mandatele acestora sunt îndeplinite.

    Comisia poate invita experți și observatori competenți în domeniu să participe la activitatea grupului și/sau a grupurilor de lucru.

    Informațiile obținute pe parcursul lucrărilor grupului sau a subgrupurilor nu pot fi difuzate, în cazul în care Comisia consideră că sunt confidențiale.

    Grupul de experți în domeniul comerțului electronic adoptă, de comun acord, regulamentul de procedură pe baza unui model adoptat de Comisie [anexa III la SEC(2005) 1004].

    Articolul 5

    Reuniuni

    Grupul și subgrupurile se reunesc de obicei la sediul Comisiei, în forma și conform calendarului stabilit de Comisie.

    Secretariatul grupului este asigurat de către Comisie. Membrii interesați ai personalului Comisiei pot participa la reuniunile grupului și ale grupurilor de lucru și pot lua parte la dezbateri.

    Comisia poate publica pe internet, în limba de origine a documentului respectiv, orice concluzie, rezumat, concluzie parțială sau document de lucru al grupului sau al grupurilor sale de lucru.

    Articolul 6

    Cheltuieli pentru reuniuni

    Comisia rambursează cheltuielile de deplasare și de ședere ale membrilor, observatorilor și experților, care privesc activitățile grupului, în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei. Membrii nu sunt remunerați pentru sarcinile îndeplinite.

    Articolul 7

    Intrare în vigoare

    Prezenta decizie se aplică de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 24 octombrie 2005.

    Pentru Comisie

    Charlie McCREEVY

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 178, 17.7.2000, p. 1.

    (2)  JO L 364, 9.12.2004, p. 1.


    Top