Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002R2273

Regulamentul (CE) nr. 2273/2002 al Comisiei din 19 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1254/1999 al Consiliului în ceea ce privește evidența prețurilor anumitor bovine înregistrate pe piețele reprezentative ale Comunității

JO L 347, 20.12.2002, p. 15–22 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2014; abrogat prin 32013R0807

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/2273/oj

03/Volumul 45

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

269


32002R2273


L 347/15

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 2273/2002 AL COMISIEI

din 19 decembrie 2002

de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1254/1999 al Consiliului în ceea ce privește evidența prețurilor anumitor bovine înregistrate pe piețele reprezentative ale Comunității

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1254/1999 al Consiliului din 17 mai 1999 privind organizarea comună a pieței în sectorul cărnii de vită și mânzat (1), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2345/2001 (2) al Comisiei, în special articolul 41,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 2705/98 al Comisiei din 14 decembrie 1998 de stabilire a prețurilor pentru bovinele adulte pe piețele comunitare reprezentative și privind ancheta asupra prețurilor pentru alte categorii de bovine din Comunitate (3), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1156/2000 (4), stabilește dispozițiile privind înregistrarea prețurilor de pe piața sau piețele reprezentative din fiecare stat membru pentru diferite categorii de bovine, pentru a determina evoluția prețurilor pe piață. Ținând seama de evoluțiile recente de pe piață, în special de faptul că se comercializează tot mai puține bovine adulte vii în statele membre și că, prin urmare, majoritatea statelor membre nu mai au piețe reprezentative pentru aceste animale, comunicarea către Comisie a prețurilor bovinelor adulte nu mai este considerată necesară pentru a urmări evoluțiile de pe piața cărnii de vită. Cu toate acestea, statele membre pot comunica prețurile înregistrate pe piețele lor reprezentative.

(2)

În scopul monitorizării pieței comunitare în ceea ce privește categoriile de bovine altele decât bovinele adulte, ar trebui prevăzută o evidență a prețurilor vițeilor cu vârsta de la opt zile la patru săptămâni, a masculilor de carne din specia bovină și a vițeilor destinați sacrificării. Ar trebui stabilite modalitățile de furnizare a informațiilor privind evidența prețurilor pentru fiecare dintre aceste categorii de bovine.

(3)

Prețul înregistrat pe piețele reprezentative ale Comunității poate fi stabilit la nivelul mediei prețurilor bovinelor în cauză, înregistrate pe piața sau piețele reprezentative din fiecare stat membru. Această medie trebuie ponderată în conformitate cu coeficienții care exprimă mărimea relativă a șeptelului bovin din fiecare stat membru pentru fiecare categorie comercializată în cursul unei perioade de referință.

(4)

Piața sau piețele reprezentative pentru fiecare stat membru ar trebui desemnate pe baza experienței dobândite în ultimii ani. Pentru statele membre care au mai multe piețe reprezentative, ar trebui să se țină seama de media aritmetică a cotelor înregistrate pe aceste diferite piețe.

(5)

Având în vedere dispozițiile de ordin veterinar sau sanitar, statele membre în cauză ar putea fi obligate să ia măsuri care să aibă repercusiuni asupra cotelor. În acest caz, nu este întotdeauna adecvat, atunci când se înregistrează prețul de piață, să se țină seama de cotele care nu reflectă tendința normală a pieței. În consecință, ar trebui stabilite anumite criterii care să permită Comisiei să țină seama de această situație.

(6)

Ar trebuie prevăzut să se comunice Comisiei prețurile săptămânale, printr-un sistem de transmisie electronică care trebuie acceptat de Comisie.

(7)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 2705/98 ar trebui abrogat în consecință.

(8)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a cărnii de vită și mânzat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Prețul mediu comunitar, exprimat pe cap, al vițeilor cu vârsta de la opt zile la patru săptămâni, este egal cu media, ponderată în funcție de coeficienții stabiliți în anexa I partea A, ai prețurilor bovinelor menționate anterior, înregistrate pe principalele piețe din statele membre, reprezentative pentru acest tip de producție. Acești coeficienți sunt stabiliți în funcție de numărul vacilor care alăptează înregistrate în Comunitate.

(2)   Prețurile bovinelor menționate la alineatul (1), înregistrate pe piața sau piețele reprezentative din fiecare stat membru în cauză, sunt egale cu media, ponderată în funcție de coeficienți care reflectă importanța relativă a fiecărei rase sau calități, a prețurilor fără TVA înregistrate pentru aceste bovine în cursul unei perioade de șapte zile în acel stat membru aflat la același stadiu al comerțului en gros. Coeficienții de ponderare sunt prevăzuți în anexa I părțile B-H.

(3)   Statele membre în cauză comunică Comisiei, până joi la ora 12:00 în fiecare săptămână, cotele bovinelor menționate la alineatul (1), înregistrate pe piețele respective în cursul perioadei de șapte zile premergătoare datei la care se comunică aceste informații.

Articolul 2

(1)   Prețul mediu comunitar, exprimat la kilogram de animal viu, al masculilor pentru carne din specia bovină cu o medie de vârstă cuprinsă între șase și douăsprezece luni, cu o greutate mai mică sau egală cu 300 de kilograme, este egal cu media, ponderată în funcție de coeficienții stabiliți în anexa II partea A, a prețurilor bovinelor menționate anterior, înregistrate pe principalele piețe din statele membre, reprezentative pentru acest tip de producție. Acești coeficienți se stabilesc în funcție de numărul vacilor care alăptează înregistrate în Comunitate.

(2)   Prețurile bovinelor menționate la alineatul (1), înregistrate pe piața sau piețele reprezentative din fiecare stat membru în cauză, sunt egale cu media, ponderată în funcție de coeficienți care reflectă importanța relativă a fiecărei rase sau calități, a prețurilor fără TVA înregistrate pentru aceste bovine în cursul unei perioade de șapte zile în acel stat membru aflat la același stadiu al comerțului en gros. Coeficienții de ponderare sunt prevăzuți în anexa II părțile B-F.

(3)   Statele membre în cauză comunică Comisiei, până joi la ora 12:00 în fiecare săptămână, cotele bovinelor menționate la alineatul (1), înregistrate pe piețele respective în cursul perioadei de șapte zile premergătoare datei la care se comunică aceste informații.

Articolul 3

(1)   Prețul mediu comunitar, exprimat la 100 de kilograme de carcasă, al vițeilor destinații sacrificării crescuți, în special, cu lapte sau preparate din lapte și sacrificați la vârsta de aproximativ șase luni, este egal cu media, ponderată în funcție de coeficienții stabiliți în anexa III partea A, a prețurilor bovinelor menționate anterior, înregistrate pe principalele piețe din statele membre, reprezentative pentru acest tip de producție. Acești coeficienți se stabilesc în funcție de datele privind producția netă (sacrificări) de viței din Comunitate.

(2)   Prețurile bovinelor menționate la alineatul (1), înregistrate în centrul sau centrele de cotație din fiecare stat membru în cauză, sunt egale cu media, ponderată, după caz, în funcție de coeficienți care reflectă importanța relativă a fiecărei calități, a prețurilor fără TVA înregistrate pentru aceste bovine în faza de introducere în abator în cursul unei perioade de șapte zile. Coeficienții de ponderare sunt prevăzuți în anexa III părțile B-E.

(3)   Statele membre în cauză comunică Comisiei, până joi la ora 12:00 în fiecare săptămână, cotele carcaselor de bovine menționate la alineatul (1), înregistrate în centrele de cotație respective în cursul perioadei de șapte zile premergătoare datei la care se comunică aceste informații.

Articolul 4

În cazul în care un stat membru ia, în special din motive de ordin veterinar sau sanitar, măsuri care afectează evoluția normală a cotelor înregistrate pe piețele sale, Comisia îl poate autoriza fie să nu țină seama de cotele înregistrate pe piața sau piețele în cauză, fie să țină seama de ultimele cote înregistrate pe piața sau piețele în cauză înainte de punerea în aplicare a acestor măsuri.

Articolul 5

Statele membre utilizează, până la 30 iunie 2003, sistemul de transmisie electronică care trebuie să aprobat de Comisie, pentru comunicările menționate la articolul 1 alineatul (3), articolul 2 alineatul (3) și la articolul 3 alineatul (3).

Articolul 6

În cazul în care există pe teritoriul lor piețe reprezentative pentru bovinele adulte, statele membre pot comunica prețul bovinelor adulte în conformitate cu următoarele dispoziții:

prețul bovinelor adulte pe piața sau piețele reprezentative este egal cu media, ponderată în funcție de coeficienți care reflectă importanța relativă a fiecărei categorii și calități, a prețurilor care au fost înregistrate pentru categorii și calități de bovine adulte și de carne de la aceste animale, în cursul unei perioade de șapte zile premergătoare datei la care se comunică aceste informații în statul membru aflat la același stadiu al comerțului en gros;

pentru statele membre care au mai multe piețe reprezentative, prețul fiecărei categorii este egal cu media aritmetică a cotelor înregistrate pe fiecare din aceste piețe. Pentru piețele care au loc de mai multe ori în cursul perioadei de șapte zile menționate la prima liniuță, prețul fiecărei categorii este egal cu media aritmetică a cotelor înregistrate în fiecare zi de piață, pentru aceeași piață. În cazul în care, în cursul unei săptămâni date, prețul nu este înregistrat pe o anumită piață și pentru o anumită categorie, prețul pentru această categorie în statul membru este egal cu media aritmetică a prețului de pe celelalte piețe.

Articolul 7

Regulamentul (CE) nr. 2705/98 se abrogă de la 1 ianuarie 2003.

Articolul 8

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Se aplică prețurilor înregistrate din săptămâna care începe la 1 ianuarie 2003.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 19 decembrie 2002.

Pentru Comisie

Franz FISCHLER

Membru al Comisiei


(1)  JO L 160, 26.6.1999, p. 21.

(2)  JO L 315, 1.12.2001, p. 29.

(3)  JO L 340, 16.12.1998, p. 3.

(4)  JO L 130, 31.5.2000, p. 23.


ANEXA I

Evidența prețurilor vițeilor cu vârsta de la opt zile la patru săptămâni

A.   COEFICIENȚI DE PONDERARE

Germania:

26,5

Spania:

6,8

Franța:

24,4

Irlanda:

7,3

Italia:

12,5

Țările de Jos:

9,1

Regatul Unit:

13,4

B.   GERMANIA

1.   Piețe reprezentative

În absența piețelor publice, prețurile sunt înregistrate de organismele oficiale de pe lângă camerele de agricultură, cooperativele și sindicatele agricole.

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

Schwarzbunte Bullenkälber

35,4

Rotbunte Bullenkälber

5,4

Kreuzungskälber zur Mast (Bullenkälber)

3,4

Fleckvieh

44,8

Braunvieh

11,0

C.   SPANIA

1.   Piețe reprezentative

Torrelavega (Cantabria), Santiago de Compostela (Galicia), Avilés (Asturias), León (Castilla y León)

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

Descalostrados:

Tipo frisón, calidad buena

50

Tipo cruzado, calidad buena

50

D.   FRANȚA

1.   Piețe reprezentative

Rethel, Dijon, Rabastens, Lezay, Lyon, Agen, Le Cateau, Sancoins, Château-Gonthier, Saint-Étienne

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

Veaux mâles croisés de bonne formation, destinés à l'élevage, type léger

30

Veaux mâles de races laitières d'assez bonne conformation destinés à l'engraissement

70

E.   IRLANDA

1.   Piețe reprezentative

Bandon, Blessington

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

Dairy male rearing calves

50

Beef male rearing calves

50

F.   ITALIA

1.   Piețe reprezentative

(a)

Modena, Vicenza

(b)

Prețuri înregistrate pe piețele de import

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

(a)

Viței de lapte (vitelli), toate originile

55

(b)

Viței destinați sacrificării, toate originile

45

G.   ȚĂRILE DE JOS

1.   Piețe reprezentative

Leeuwarden, Purmerend, Utrecht

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

Nuchtere stierkalveren voor de mesterij, 1e kwaliteit:

zwartbont

70

roodbont

25

vleesras

5

H.   REGATUL UNIT

1.   Piețe reprezentative

Aproximativ 35 de piețe (England and Wales)

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

Rearing calves, first and second quality

from dairy bulls

58

from beef bulls

42


ANEXA II

Evidența prețurilor vitelor pentru carne cu vârsta de la șase la douăsprezece luni și cu o greutate a animalului viu mai mică sau egală cu 300 de kilograme

A.   COEFICIENȚI DE PONDERARE

Spania:

19,4

Franța:

43,8

Irlanda:

11,9

Italia:

6,6

Regatul Unit:

18,3

B.   SPANIA

1.   Piețe reprezentative

Salamanca (Castilla y León),

Talavera (Castilla-La Mancha)

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

Pasteros

Tipo cruzado

65

Tipo país

35

C.   FRANȚA

1.   Piețe reprezentative

Limoges, Clermont-Ferrand, Dijon

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

Race charolaise de conformation U

35

Race charolaise de conformation R

35

Race charolaise de conformation O

30

D.   IRLANDA

1.   Piețe reprezentative

Bandon, Blessington, Kilkenny

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

Weanling steers and yearling steers:

from the dairy type

50

from the beef type

50

E.   ITALIA

1.   Piețe reprezentative

(a)

Modena

(b)

Prețuri înregistrate pe piețele de import

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

Viței de lapte (vitelli) tineri

50

Viței tineri destinați sacrificării (vitelli)

50

F.   REGATUL UNIT

1.   Piețe reprezentative

Aproximativ 35 de piețe (England and Wales)

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

Steers: 200 to 299 kg

from dairy steers

50

from beef steers

50


ANEXA III

Evidența prețurilor vițeilor destinați sacrificării sacrificați la vârsta de aproximativ șase luni

A.   COEFICIENȚI DE PONDERARE

Belgia:

6,2

Franța:

41,9

Italia:

24,0

Regatul Unit:

27,9

B.   BELGIA

1.   Centre de cotație (abatoare)

Provinciile Anvers și Limbourg

2.   Calități

Veaux blancs, classes de conformation E, U și R

C.   FRANȚA

1.   Centre de cotație

Comissions paritaires des régions Sud-Ouest, Centre, Centre-Est/Est, Nord/Nord-Ouest, Ouest

2.   Calități

Veaux blancs, classes de conformation E, U, R și O

D.   ITALIA

1.   Centre de cotație (abatoare)

Modena

2.   Calități

Carne bianca

E.   ȚĂRILE DE JOS

1.   Centre de cotație (abatoare)

Apeldoorn, Nieuwerkerk a/d Ijssel, Den Bosch, Aalten, Leeuwarden

2.   Calități și coeficienți

Calități

Coeficienți de ponderare

Vleeskalveren:

zwartbont type:

65

roodbont type:

35

Toate clasele de conformație

 


Top