Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31998R0963

    Regulamentul (CE) nr. 963/98 al Comisiei din 7 mai 1998 de stabilire a standardelor de comercializare pentru conopide și anghinare

    JO L 135, 8.5.1998, p. 18–25 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2009; abrogare implicită prin 32008R1221

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1998/963/oj

    03/Volumul 24

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    150


    31998R0963


    L 135/18

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 963/98 AL COMISIEI

    din 7 mai 1998

    de stabilire a standardelor de comercializare pentru conopide și anghinare

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2200/96 al Consiliului din 28 octombrie 1996 privind organizarea comună a pieței în sectorul fructelor și legumelor (1), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2520/97 al Comisiei (2), în special articolul 2 alineatul (2),

    întrucât conopidele și anghinarea sunt trecute în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2200/96 ca produse pentru care trebuie adoptate standarde; întrucât anexa II/1 la Regulamentul nr. 23 al Consiliului din 4 aprilie 1962 privind instituirea progresivă a organizării comune a pieței în sectorul fructelor și legumelor (3), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 888/97 al Comisiei (4), stabilește standarde comune de calitate pentru conopide; întrucât anexa I/6 la Regulamentul nr. 58 al Comisiei (5), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 888/97, de stabilire a standardelor comune de calitate pentru anumite produse menționate în lista din anexa I B la Regulamentul nr. 23 stabilește standarde pentru anghinare; întrucât aceste standarde nu mai reflectă cerințele pieței;

    întrucât este necesară, prin urmare, o reformulare a normelor în cauză, precum și abrogarea Regulamentului nr. 23 și a anexei I/6 la Regulamentul nr. 58, ținând seama, în vederea transparenței pe piața mondială, de standardele recomandate pentru produsele în cauză de către Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa;

    întrucât aplicarea standardelor ar trebui să elimine de pe piață produsele de slabă calitate, să asigure faptul că producția directă îndeplinește cerințele consumatorilor și să faciliteze comerțul pe baza concurenței loiale, ajutând astfel la îmbunătățirea profitabilității;

    întrucât standardele sunt aplicabile la toate etapele de comercializare; întrucât stocarea pentru o anumită perioadă a produselor transportate pe distanțe mari, precum și manipularea acestor produse poate provoca unele deteriorări ca urmare a dezvoltării biologice și a perisabilității produselor; întrucât trebuie să se țină seama de aceste deteriorări la aplicarea standardelor în etapele de comercializare care urmează expedierii; întrucât, deoarece produsele din clasa „Extra” trebuie sortate si ambalate cu o atenție deosebită, ar trebui să se permită numai o mică pierdere a prospețimii și turgescenței;

    întrucât măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt în conformitate cu avizul Comitetului de gestiune pentru fructe și legume proaspete,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    (1)   Standardele de comercializare pentru conopidele care intră sub incidența codului CN 0704 10 și pentru anghinarea care intră sub incidența codului CN 0709 10 00 sunt stabilite în anexele I și II la prezentul regulament.

    (2)   Standardele se aplică în toate etapele de comercializare în conformitate cu condițiile stabilite de Regulamentul (CE) nr. 2200/96.

    Cu toate acestea, în etapele următoare expedierii, produsele pot prezenta următoarele diferențe în raport cu standardele:

    o ușoară pierdere a prospețimii și turgescenței;

    o ușoară deteriorare în cazul produselor din alte clase decât clasa „Extra”, datorită dezvoltării și perisabilității lor.

    Articolul 2

    Regulamentul nr. 23 se abrogă prin prezentul, iar anexa I/6 la Regulamentul nr. 58 se elimină.

    Articolul 3

    Prezentul regulament intră în vigoare la data de 1 iulie 1998.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 7 mai 1998.

    Pentru Comisie

    Franz FISCHLER

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 297, 21.11.1996, p. 1.

    (2)  JO L 346, 17.12.1997, p. 41.

    (3)  JO 30, 20.4.1962, p. 965/62.

    (4)  JO L 126, 17.5.1997, p. 11.

    (5)  JO 56, 7.7.1962, p. 1606/62.


    ANEXA I

    STANDARD PENTRU CONOPIDE

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Acest standard se aplică la conopidele din soiurile (cultivars) cultivate din Brassica oleracea L. convar botrytis (L.) Alef. var. botrytis pentru furnizarea către consumator în stare proaspătă, fiind excluse conopidele pentru prelucrarea industrială.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Scopul standardului este de a defini cerințele de calitate a conopidelor după preparare și ambalare.

    A.   Cerințe minime

    La toate clasele, sub rezerva dispozițiilor speciale pentru fiecare clasă și a toleranțelor permise, căpățânile trebuie să fie:

    intacte;

    sănătoase; se exclud produsele care, prin putrezire sau deteriorare, nu mai sunt corespunzătoare pentru consum;

    curate, practic libere de materii străine vizibile;

    proaspete ca aspect;

    practic indemne de paraziți;

    practic fără vătămări provocate de paraziți;

    fără umiditate exterioară anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    Dezvoltarea și starea conopidelor trebuie să permită acestora:

    să reziste la transport și manipulare și

    să sosească în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Clasificarea

    Conopidele sunt clasificate în trei clase definite mai jos:

    (i)   Clasa „Extra”

    Conopidele din această clasă trebuie să fie de calitate superioară. Ele trebuie să fie caracteristice formei, dezvoltării și colorației soiului respectiv.

    Căpățânile trebuie să fie:

    bine formate, tari și compacte;

    cu textura foarte strânsă;

    de culoare albă uniformă sau ușor crem (1);

    fără defecte, cu excepția unor ușoare defecte superficiale, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea și prezentarea în ambalaj.

    În plus, în cazul în care conopidele sunt puse în vânzare „cu frunze” sau „fasonate”, frunzele trebuie să aibă un aspect proaspăt.

    (ii)   Clasa I

    Conopidele din această clasă trebuie să fie de calitate bună. Ele trebuie să fie caracteristice soiului respectiv.

    Căpățânile trebuie să fie:

    tari;

    cu textura strânsă;

    de culoarea albă sau ivorie sau crem (2);

    libere de defecte, precum pete, frunze ieșite din căpățână, urme de îngheț, striviri.

    Căpățânile pot avea următoarele defecte ușoare, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea și prezentarea în ambalaj:

    ușor defect de formă sau dezvoltare;

    ușor defect de colorație;

    și ușor aspect lânos.

    În plus, în cazul în care conopidele sunt puse în vânzare „cu frunze” sau „fasonate”, frunzele trebuie să aibă aspect proaspăt.

    (iii)   Clasa a II-a

    Această clasă cuprinde conopide care nu se califică pentru includerea în clasele superioare, dar care satisfac cerințele minime specificate mai sus.

    Căpățânile pot fi:

    ușor deformate;

    cu textura ușor laxă;

    de culoare gălbuie (3).

    Ele pot avea:

    urme ușoare de arsuri de la soare;

    nu mai mult de cinci frunze verzi palide;

    un ușor aspect lânos (dar nu trebuie să fie umede sau unsuroase la atingere).

    Pot avea, de asemenea, două dintre următoarele defecte, cu condiția ca aceste căpățâni să-și păstreze caracteristicile esențiale în ceea ce privește calitatea, calitatea de păstrare și prezentarea:

    ușoare urme de vătămare provocate de paraziți sau boli;

    ușoare vătămări superficiale provocate de îngheț;

    ușoare striviri.

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND MĂRIMEA

    Mărimea se stabilește după diametrul maxim al secțiunii ecuatoriale. Diametrul minim este fixat la 11 cm; diferența de mărime între căpățâna cea mai mică și cea mai mare din fiecare pachet nu poate depăși 4 cm.

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    La fiecare pachet sunt permise toleranțe cu privire la calitate și mărime, pentru produsele care nu satisfac cerințele clasei indicate.

    A.   Toleranțe de calitate

    (i)   Clasa „Extra”

    Cinci la sută din numărul conopidelor care nu satisfac cerințele clasei, dar care întrunesc cerințele clasei I sau, în mod excepțional, care se încadrează în limitele de toleranță ale clasei respective.

    (ii)   Clasa I

    Zece la sută din numărul conopidelor care nu satisfac cerințele clasei, dar care întrunesc cerințele clasei a II-a sau, în mod excepțional, care se încadrează în limitele de toleranță ale clasei respective.

    (iii)   Clasa a II-a

    Zece la sută din numărul conopidelor care nu satisfac nici cerințele clasei și nici cerințele minime, cu excepția produselor afectate de putrezire sau orice alte deteriorări care le fac necorespunzătoare pentru consum.

    B.   Toleranțe de mărime

    Pentru toate clasele: 10 % din numărul conopidelor care nu satisfac cerințele privind dimensionarea și mărimea indicată, dar care se conformează mărimii imediat inferioare și/sau aceleia indicate pe pachet, diametrul minim al căpățânilor din categoria de mărime cea mai mică fiind de 10 cm.

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Uniformitatea

    Conținutul fiecărui pachet trebuie să fie uniform și să conțină numai conopide de aceeași origine, tip comercial, calitate și mărime. În plus, fiecare pachet de conopide din clasa „Extra” trebuie să fie uniform alcătuit în privința culorii.

    Partea vizibilă a conținutului pachetului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

    B.   Ambalarea

    Conopidele trebuie ambalate astfel încât produsele să fie protejate în mod corespunzător.

    Materialele folosite în interiorul ambalajului trebuie să fie noi, curate și de o calitate care să evite vătămări interioare sau exterioare ale produsului. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau etichete imprimate cu specificații comerciale este permisă numai cu condiția ca tipărirea sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau adeziv netoxice.

    Ambalajele trebuie să fie libere de materii străine.

    C.   Prezentarea

    Conopidele pot fi prezentate:

    (i)

    cu frunze: conopide acoperite cu frunze verzi sănătoase, suficiente ca număr și suficient de lungi pentru a acoperi și proteja căpățâna în întregime. Tulpina trebuie tăiată ușor sub frunzele protectoare;

    (ii)

    fără frunze: conopide cu toate frunzele și partea de tulpină necomestibilă îndepărtată. Pot exista cel mult cinci frunze verzi mici palide și fragede, nefasonate, aflate aproape de căpățână;

    (iii)

    fasonate: conopide cu un număr suficient de frunze lăsate acolo pentru a proteja căpățâna. Aceste frunze trebuie să fie sănătoase și verzi și trebuie fasonate la nu mai mult de 3 cm de partea de sus a căpățânii. Tulpina trebuie tăiată ușor sub frunzele protectoare.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAJUL

    Fiecare ambalaj trebuie să poarte următoarele specificații, cu litere grupate pe aceeași latură, marcate lizibil și indelebil și vizibile din exterior:

    A.   Identificarea

    Ambalatorul și/sau Expeditorul: Numele și adresa sau codul de marcare emis sau acceptat oficial. Cu toate acestea, în cazul în care se folosește un cod de marcare, referința „ambalator și/sau expeditor” (sau abrevierile echivalente) trebuie indicată în imediata apropriere a codului de marcare.

    B.   Natura produsului

    „Conopide”, în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior.

    Denumirea tipului comercial pentru conopidele de culoare violetă/purpurie sau verde.

    C.   Originea produsului

    Țara de origine și, opțional, districtul unde au fost cultivate sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

    D.   Caracteristici comerciale

    Clasa

    Mărimea exprimată în diametre minime și maxime sau numărul de unități.

    E.   Marca de control oficial (opțional)


    (1)  Cu toate acestea, comercializarea conopidelor de culoare evident violetă/purpurie sau verde este permisă cu condiția ca acestea să fie caracteristice clasei alese.

    (2)  Cu toate acestea, comercializarea conopidelor de culoare evident violetă/purpurie sau verde este permisă cu condiția ca acestea să fie caracteristice clasei alese.

    (3)  Cu toate acestea, comercializarea conopidelor de culoare evident violetă/purpurie sau verde este permisă cu condiția ca acestea să fie caracteristice clasei alese.


    ANEXA II

    STANDARD PENTRU ANGHINARE

    I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

    Acest standard se aplică la căpățânile de anghinare din soiurile (cultivars) cultivate din Cynara scolymus L și furnizate către consumator în stare proaspătă, fiind exclusă anghinarea pentru prelucrarea industrială.

    II.   DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA

    Scopul standardului este de a defini cerințele de calitate pentru anghinare după preparare și ambalare.

    A.   Cerințe minime

    În toate clasele, sub rezerva dispozițiilor speciale pentru fiecare clasă și a toleranțelor permise, anghinarea trebuie să fie:

    intactă;

    sănătoasă; se exclud produsele care, prin putrezire sau deteriorare, nu mai sunt corespunzătoare pentru consum;

    curată, practic liberă de materii străine vizibile;

    proaspătă ca aspect și, în special, să nu prezinte semne de veștejire;

    practic liberă de paraziți;

    practic fără vătămări provocate de paraziți;

    fără umiditate exterioară anormală;

    fără miros și/sau gust străin.

    Tulpinile trebuie tăiate prin retezare și nu trebuie să fie mai lungi de 10 cm. (Această prevedere nu este aplicabilă la anghinarea ambalată în buchete, adică un anumit număr de căpățâni legate împreună în jurul tulpinilor, sau la anghinarea din soiul „Spinoso”).

    Dezvoltarea și starea anghinarei trebuie să îi permită acesteia:

    să reziste la transport și manipulare și

    să sosească în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

    B.   Clasificarea

    Anghinarea este clasificată în trei clase definite mai jos:

    (i)   Clasa „Extra”

    Anghinarea din această clasă trebuie să fie de calitate superioară. Ea trebuie să fie caracteristică soiului și/sau tipului comercial. Bracteele centrale trebuie să fie bine închise, în conformitate cu soiul respectiv.

    Anghinarea nu trebuie să fie liberă de defecte, cu excepția unor ușoare defecte superficiale ale pieliței bracteelor, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, calitatea de păstrare și prezentarea în ambalaj.

    Canalele de la bază nu trebuie să prezinte aspect lemnos incipient.

    (ii)   Clasa I

    Anghinarea din această clasă trebuie să fie de calitate superioară. Trebuie să fie caracteristică soiului și/sau tipului comercial. Bracteele centrale trebuie să fie bine închise, în conformitate cu soiul respectiv.

    Cu toate acestea, sunt permise următoarele defecte cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, calitatea de păstrare și prezentarea în ambalaj:

    ușor defect de formă;

    ușoară deteriorare datorită înghețului (crăpături);

    striviri foarte ușoare.

    Canalele din bază nu trebuie să prezinte aspect lemnos incipient.

    (iii)   Clasa a II-a

    Această clasă cuprinde anghinarea care nu se califică pentru includerea în clase superioare, dar care îndeplinește cerințele minime specificate mai sus. Anghinarea poate să se prezinte ușor întredeschisă.

    Sunt permise următoarele defecte, cu condiția ca anghinarea să păstreze caracteristicile ei esențiale în privința calității, calității de păstrare și prezentării:

    defecte de formă;

    deteriorare datorită înghețului („anghinare pișcată”);

    striviri ușoare;

    ușoară pătare a bracteelor exterioare;

    aspect lemnos incipient al canalelor din bază.

    III.   DISPOZIȚII PRIVIND MĂRIMEA

    Mărimea se stabilește după diametrul maxim al secțiunii ecuatoriale a căpățânii.

    Diametrul minim este fixat la 6 cm.

    Grila de mai jos este obligatorie pentru clasa „Extra” și Clasa I și opțională pentru clasa a II-a:

    diametru de 13 cm și mai mare;

    diametru de la 11 cm inclusiv, dar 13 cm exclusiv;

    diametru de la 9 cm inclusiv, dar 11 cm exclusiv;

    diametru de la 7,5 cm inclusiv, dar 9 cm exclusiv;

    diametru de la 6 cm inclusiv, dar 7,5 cm exclusiv.

    În plus, în cazul anghinarei din tipurile „Poivrade” și „Bouquet” este permis un diametru de la 3,5 cm inclusiv, dar 6 cm exclusiv.

    IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

    La fiecare pachet sunt premise toleranțe cu privire la calitate și mărime, pentru produse care nu satisfac cerințele clasei indicate.

    A.   Toleranțe de calitate

    (i)   Clasa „Extra”

    Cinci la sută din numărul anghinarelor care nu satisfac cerințele clasei, dar care întrunesc cerințele clasei I sau, în mod excepțional, care se încadrează în limitele de toleranță ale clasei respective.

    (ii)   Clasa I

    Zece la sută din numărul anghinarelor care nu satisfac cerințele clasei, dar care întrunesc cerințele clasei a II-a sau, în mod excepțional, care se încadrează în limitele de toleranță ale clasei respective.

    (iii)   Clasa a II-a

    Zece la sută din numărul anghinarelor care nu satisfac nici cerințele clasei și nici cerințele minime, cu excepția produselor afectate de putrezire sau alte deteriorări care le fac necorespunzătoare pentru consum.

    B.   Toleranțe de mărime

    Pentru toate clasele: 10 % din numărul anghinarelor care nu satisfac cerințele privind dimensionarea și mărimea indicată, dar care se conformează mărimii imediat superioare și/sau inferioare celei specificate, cu diametrul minim de 5 cm în cazul anghinarei incluse în categoria de mărimea cea mai mică (6 la 7,5 cm).

    Nu se permit toleranțe de mărime în cazul anghinarei din tipurile „Poivrade” sau „Bouquet”.

    V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

    A.   Uniformitatea

    Conținutul fiecărui pachet trebuie să fie uniform și să conțină numai anghinare de aceeași origine, soi sau tip comercial, calitate și mărime (în cazul în care sunt clasificate după mărime).

    Partea vizibilă a conținutului pachetului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

    B.   Ambalarea

    Anghinarele trebuie ambalate astfel încât produsele să fie protejate în mod corespunzător.

    Materialele folosite în interiorul pachetului trebuie să fie noi, curate și de o calitate care să evite vătămări exterioare sau interioare ale produsului. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau înscrisuri, care poartă specificații comerciale este permisă numai cu condiția ca înscrisul sau etichetarea să se realizeze cu cerneală sau clei netoxice.

    Pachetele nu trebuie să fie libere de orice materii străine.

    VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAJUL

    Fiecare pachet trebuie să poarte următoarele specificații, cu litere grupate pe aceeași latură, marcate lizibil și indelebil, și vizibile din exterior.

    A.   Identificarea

    Ambalatorul și/sau Expeditorul: numele și adresa marcajului de cod emis sau acceptat oficial. Cu toate acestea, în cazul în care se folosește un marcaj de cod, trebuie indicată referirea „ambalator și/sau expeditor” (sau abrevierile echivalente) în strânsă legătură cu marcajul de cod.

    B.   Natura produselor

    „Anghinare”, în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior;

    Denumirea soiului pentru Clasa „Extra”;

    „Poivrade” sau „Bouquet”, după caz;

    „Spinoso”, după caz.

    C.   Originea produsului

    Țara de origine și, în mod opțional, districtul unde au fost cultivate sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

    D.   Specificații comerciale

    Clasa;

    Numărul căpățânilor;

    Mărimea (în cazul în care sunt clasificate după mărime) exprimată în diametrele minime și maxime ale căpățânilor.

    E.   Marcajul de control oficial (opțional).


    Top