Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Vrachtwagens uitrusten met spiegels

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 2007/38/EG betreffende de uitrusting met spiegels van in de Europese Unie (EU) ingeschreven vrachtwagens

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

In de richtlijn zijn regels vastgelegd voor het met achteruitkijkspiegels uitrusten van bedrijfsvoertuigen die zijn ontworpen om meer dan 3,5 ton aan goederen te vervoeren en die na 1 januari 2000 zijn ingeschreven.

Dit is met name bedoeld om de veiligheid van andere weggebruikers, zoals voetgangers, fietsers en motorrijders, te verbeteren. Voor hen vormt de zijdelingse dode hoek aan de passagierszijde van vrachtwagens een groot risico.

KERNPUNTEN

Vanaf 6 augustus 2007 en uiterlijk 31 maart 2009 moeten alle vrachtwagens in de EU die zijn ontworpen om meer dan 3,5 ton te vervoeren (categorie N2 en N3) aan de passagierszijde zijn uitgerust met een spiegel van klasse IV (breedtespiegel) en een spiegel van klasse V (trottoirspiegel).

De richtlijn, een tijdelijke maatregel die van toepassing is op voertuigen die na 1 januari 2000 zijn ingeschreven, is erop gericht om het indirecte gezichtsveld te verbeteren van voertuigen die niet onder de nieuwe voertuigvoorschriften uit Verordening (EG) nr. 661/2009 vallen.

De richtlijn is niet rechtstreeks van toepassing, maar verplicht nationale regeringen om wetgeving aan te nemen die de spiegels verplicht stelt.

Uitzonderingen

  • Als voertuigen al spiegels aan de passagierszijde hebben met een dekking van ten minste 95% van het gezichtsveld van een spiegel van klasse IV op grondniveau en ten minste 85% van het gezichtsveld van een spiegel van klasse V, worden ze beschouwd als voertuigen die al aan de wetgeving voldoen.
  • Voertuigen die om economische of technische redenen niet kunnen worden uitgerust met spiegels die aan deze vereisten voldoen, mogen worden uitgerust met extra spiegels of andere apparaten voor indirect zicht, zoals camera’s, mits de combinatie van deze apparaten aan de vereisten voldoet.
  • De richtlijn is niet van toepassing op voertuigen die zijn ontworpen om minder dan 7,5 ton te vervoeren en waarbij het niet mogelijk is om een spiegel van klasse V te monteren die zich, bij volledige lading van het voertuig, op meer dan 2 m boven de grond bevindt en waarbij de spiegel niet volledig zichtbaar zou zijn vanaf de bestuurdersplaats.
  • De richtlijn is niet van toepassing op voertuigen die onder nationale maatregelen met vergelijkbare minimumvereisten vallen die zijn ingegaan voor de datum waarop de huidige wetgeving moet worden omgezet in nationaal recht.

De EU-landen moeten een lijst met technische oplossingen naar de Europese Commissie sturen. Die maakt de informatie vervolgens algemeen beschikbaar. Het is de verantwoordelijkheid van de Commissie om er, via de relevante comités, voor te zorgen dat uitrustingen worden aangebracht en aan een conformiteitstest en technische keuring worden onderworpen.

VANAF WANNEER IS DEZE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is sinds 3 augustus 2007 van toepassing. EU-landen moesten de richtlijn voor 6 augustus 2008 omzetten in nationale wetgeving.

ACHTERGROND

Voor meer informatie zie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 2007/38/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 juli 2007 betreffende de uitrusting met spiegels van in de Gemeenschap ingeschreven vrachtwagens (PB L 184 van 14.7.2007, blz. 25-28)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Richtlijn 2014/45/EU van het Europees Parlement en de Raad van 3 april 2014 betreffende de periodieke technische controle van motorvoertuigen en aanhangwagens en tot intrekking van Richtlijn 2009/40/EG (PB L 127 van 29.4.2014, blz. 51-128)

Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de algemene veiligheid van motorvoertuigen, aanhangwagens daarvan en daarvoor bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden (PB L 200 van 31.7.2009, blz. 1-24)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EG) nr. 661/2009 zijn opgenomen in het oorspronkelijke document. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.

Laatste bijwerking 19.02.2018

Top