EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E003525

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-3525/01 van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie. Muntrechtopbrengsten.

PB C 147E van 20.6.2002, p. 197–198 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92001E3525

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-3525/01 van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie. Muntrechtopbrengsten.

Publicatieblad Nr. 147 E van 20/06/2002 blz. 0197 - 0198


SCHRIFTELIJKE VRAAG P-3525/01

van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie

(20 december 2001)

Betreft: Muntrechtopbrengsten

Kan de Commissie voor elke lidstaat een schatting geven van de te verwachten financiële voordelen die door muntrechtopbrengsten verbonden zijn aan de introductie van de euro?

Kan zij dit per geval uitdrukken als percentage van het BBP?

Zijn deze opbrengsten in aanmerking genomen bij de huidige prognoses van de Commissie betreffende de overheidsfinanciën?

Hoe moeten deze opbrengsten in de overheidsfinanciën worden behandeld?

Antwoord van de heer Solbes Mira namens de Commissie

(25 januari 2002)

De Commissie beschikt niet over vergelijkbare schattingen voor de lidstaten van de te verwachten financiële voordelen van de aan de introductie van de euro verbonden muntrechtopbrengsten. De introductie van de euro betekent dat niet-rentedragende vorderingen in nationale munteenheden worden vervangen door niet-rentedragende vorderingen in euro. Dit heeft op zich geen rechtstreeks effect op de totale muntrechtopbrengsten in de euro-zone. De verdeling van de muntrechtopbrengsten tussen de nationale centrale banken (NCB's) in de euro-zone zal worden gebaseerd op de verdeelsleutel van de Europese Centrale Bank (ECB) (artikel 32.5 van de statuten van het Europees Stelsel van Centrale Banken). Op 6 december 2001 bereikte de raad van bestuur van de ECB een akkoord over een overgangsperiode van vijf jaar om het effect van de introductie van de eurobankbiljetten op de huidige relatieve inkomstenposities van de NCB's te verlichten. Toekomstige veranderingen in het bezit van contanten en de mogelijkheid dat nationale bankbiljetten en munten niet worden ingeleverd, zullen ook invloed hebben op de balansen van de centrale banken (biljetten) en de overheden (munten). Momenteel is niet duidelijk welke de omvang van deze invloeden zal zijn en wanneer zij in de balans zullen worden opgemerkt.

Gezien het bovenstaande is het niet mogelijk om dit per geval als percentage van het bruto nationaal product uit te drukken.

De Commissie heeft in haar ramingen van de overheidsfinanciën geen rekening gehouden met dergelijke opbrengsten.

Muntrechtopbrengst is een analytisch begrip dat niet wordt omschreven in het voor de overheidsfinanciën gebruikte Europees stelsel van nationale rekeningen, maar de muntrechtopbrengsten hebben wel invloed op de inkomensstromen. De transacties en de aanpassingen van de balansen zijn in feite onder de lijn en zouden geen invloed mogen hebben op het begrotingsoverschot of -tekort. Elke overmaking van de centrale banken aan de overheid van uitzonderlijke inkomsten die voortvloeien uit de omschakeling moet worden behandeld als een financiële transactie die geen invloed heeft op het begrotingsoverschot of -tekort maar mogelijk wel op de staatsschuld.

Top