EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E001754

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1754/01 van Alexander de Roo (Verts/ALE) aan de Commissie. Groene Stroom in Nederland.

PB C 364E van 20.12.2001, p. 196–197 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92001E1754

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1754/01 van Alexander de Roo (Verts/ALE) aan de Commissie. Groene Stroom in Nederland.

Publicatieblad Nr. 364 E van 20/12/2001 blz. 0196 - 0197


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1754/01

van Alexander de Roo (Verts/ALE) aan de Commissie

(15 juni 2001)

Betreft: Groene Stroom in Nederland

Liefst 40 % van de Nederlandse huishoudens overweegt over te stappen op het gebruik van groene stroom. Per 1 juli 2001 kunnen Nederlandse consumenten hun eigen groenestroomverancier kiezen, ongeacht de woonplaats van de consument. Essent BV biedt reeds groene stroom aan die goedkoper is dan grijze stroom. Het prijsverschil wordt veroorzaakt door de Regulerende Energiebelasting (REB) die niet geldt voor groene stroom. Om in de snel groeiende vraag te kunnen voorzien, willen Nederlandse aanbieders groene stroom betrekken in het buitenland.

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken wil de import van groene stroom beperken omdat zij vreest het aandeel REB mis te lopen wanneer massaal wordt overgeschakeld op groene stroom. Daarbij zou het gaan om een bedrag van 1,8 miljard (4 mrd. NGL).

De REB (in de volksmond EcoTax) is ingevoerd om het verbruik van energie af te remmen en de omschakeling naar groene stroom te bevorderen. De revenuen zijn bedoeld om de inkomstenbelasting te verlichten en arbeid goedkoper te maken ten op zichte van energie.

Is de Commissie ook niet mij van mening dat hier sprake is van de omgekeerde wereld?

In hoeverre druisen de plannen van het Ministerie van Economische Zaken in tegen de liberalisering van de energiemarkt?

Antwoord van Mevrouw de Palacio namens de Commissie

(1 augustus 2001)

De Commissie heeft altijd gemeend dat de veranderende omstandigheden als gevolg van de liberalisering van de communautaire energiemarkten tot uiting moesten komen in een Europese kaderregeling voor de bevordering van elektriciteitswinning uit hernieuwbare energiebronnen binnen de interne markt. Met de recente goedkeuring door de Raad en het Parlement van het voorstel van de Commissie voor een richtlijn inzake de bevordering van elektriciteitswinning uit hernieuwbare energiebronnen op de interne elektriciteitsmarkt, zal deze kaderregeling spoedig worden ingevoerd, met alle gunstige gevolgen van dien voor de situatie van uit hernieuwbare energiebronnen gewonnen elektriciteit.

Wat de Nederlandse situatie aangaat, hebben momenteel zo'n half miljoen klanten besloten op groene stroom over te schakelen. Zij kunnen hiertoe van leverancier veranderen of gewoon bij hun huidige stroomsleverancier blijven. De vraag van afnemers die voor groene stroom gekozen hebben is momenteel min of meer gelijk aan het percentage geproduceerde groene stroom in Nederland.

Uit hernieuwbare energiebronnen geproduceerde elektriciteit mag tot 1 januari 2002 nog in Nederland worden ingevoerd, op dezelfde voorwaarden die gelden voor in Nederland geproduceerde groene stroom, hetgeen inhoudt dat deze importen van de regulerende energiebelasting (REB) zijn vrijgesteld. De Nederlandse autoriteiten denken er niet over de grenzen voor groene stroom te sluiten. Integendeel, indien de vraag naar groene stroom blijft toenemen, zal er voor de invoer een belangrijke rol zijn weggelegd.

De Nederlandse autoriteiten bekijken thans de opties voor de invoer van groene stroom na 2002. Zodra de Nederlandse autoriteiten klaarheid in deze zaak hebben gebracht, zal de Commissie het geachte parlementslid uitvoerig informeren.

Top