EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E003400

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3400/98 van Marie-Paule KESTELIJN- SIERENS Specifiek genonderzoek

PB C 325 van 12.11.1999, p. 9 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91998E3400

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3400/98 van Marie-Paule KESTELIJN- SIERENS Specifiek genonderzoek

Publicatieblad Nr. C 325 van 12/11/1999 blz. 0009


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3400/98

van Marie-Paule Kestelijn-Sierens (ELDR) aan de Commissie

(17 november 1998)

Betreft: Specifiek genonderzoek

Kan de Europese Commissie in het kader van het Europees Programma voor onderzoek en ontwikkeling specifiek genonderzoek bevorderen?

Antwoord van mevrouw Cresson namens de Commissie

(8 januari 1999)

Uit hoofde van het vierde kaderprogramma (1994-1998) steunde de Commissie het genetisch onderzoek in het kader van talrijke specifieke programma's, waaronder biowetenschappen en technologie, internationale samenwerking, menselijk potentieel, normen en standaarden, informatietechnologie en BRITE-Euram (industriële en materiaaltechnologie). Het onderzoek heeft betrekking op de genetica van een veelvoud van levende organismen, waaronder microben, planten, boerderijdieren en de mens. Het onderzoek is gericht op een verbetering van de biologische kennisbasis, een verbetering van gezondheidsonderzoek en geneeskunde en een versterking van de wetenschappelijke en technologische onderbouw van het communautaire bedrijfsleven.

Dit soort onderzoek zal aanzienlijk worden gestimuleerd met verscheidene thematische programma's van het vijfde kaderprogramma, maar vooral bij de hoofdacties en belangrijkste activiteiten van meer algemene aard in het kader van thema 1, de kwaliteit van het bestaan en het beheer van levende rijkdommen. Met dit onderzoek moet tegemoet worden gekomen aan de belangrijkste sociaal-economische behoeften op het vlak van gezondheid en levensmiddelen, de controle van besmettelijke ziekten, de cel als fabriek en een duurzame landbouw, visserij en bosbouw.

Genetisch onderzoek is ook geïntroduceerd in dat deel van het kaderprogramma waarin de activiteiten van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek worden vastgesteld; Doel is hier het communautaire wetsbestel een steuntje in de rug te geven. Het Instituut voor volksgezondheid en consumentenbescherming (IHCP) te Ispra ontwikkelt voornamelijk analytische methoden als bijdrage tot de opsporing van genetisch gemodificeerde organismen. Het Instituut voor technologische prognose (IPTS) te Sevilla analyseert de sociaal-economische effecten van de biowetenschappen in het algemeen en houdt zich in het bijzonder bezig met de beoordeling van biotechnologie en genetische manipulatie. Het IPTS legt zich bij zijn studies toe op de relevantie en gevolgen van genetische manipulatie en genetisch gemodificeerde organismen voor de diverse Europese beleidsterreinen. Hierbij wordt voornamelijk aandacht besteed aan gezondheidszorg, technologie en genetisch gemodificeerde gewassen.

Top