EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91996E002533

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2533/96 van Amedeo AMADEO aan de Commissie. Concurrentie in de telematicasector

PB C 96 van 24.3.1997, p. 11 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

European Parliament's website

91996E2533

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2533/96 van Amedeo AMADEO aan de Commissie. Concurrentie in de telematicasector

Publicatieblad Nr. C 096 van 24/03/1997 blz. 0011


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2533/96 van Amedeo Amadeo (NI) aan de Commissie (8 oktober 1996)

Betreft: Concurrentie in de telematicasector

De telecommunicatiesector is van bijzonder groot belang voor de EU. De aan de gang zijnde liberalisering in deze sector heeft de ondernemers in deze sector ertoe aangezet nieuwe diensten te lanceren en de tarieven te verlagen. De invoering van concurrentie op de telecommunicatiemarkten komt zowel ten goede aan de ondernemers als aan de consumenten en is ook van fundamenteel belang om de overgang naar de informatiemaatschappij te vergemakkelijken en het overleven op een steeds meer concurrerende en internationale markt mogelijk te maken. In verband hiermee zijn culturele diversiteit en gelijke toegang tot de nieuwe diensten doelstellingen van fundamenteel belang.

Hoe denkt de Commissie erop toe te zien dat de uit de weg geruimde juridische obstakels niet worden vervangen door akkoorden of praktijken die een soortgelijk effect hebben, zoals concentraties die in strijd zijn met het mededingingsprincipe, akkoorden over marktverdeling, misbruik van de zijde van reeds op de markt aanwezige ondernemingen ten opzichte van nieuwe concurrenten (b.v. door het weigeren van vrije toegang tot essentiële diensten) of onwettelijke overheidssteun?

Antwoord van de heer Van Miert namens de Commissie (29 November 1996)

De Commissie heeft de voorbije jaren maatregelen genomen om de telecommunicatiesector open te stellen voor concurrrentie, met een volledige liberalisering in 1998 als einddoel. Zij beseft terdege dat deze maatregelen nutteloos zijn, indien de wettelijke monopolies van vroeger vervangen worden door concurrentiebeperkende overeenkomsten, marktafscherming binnen nationale grenzen en een oneerlijke prijspolitiek door ondernemingen die zich in een machtspositie bevinden.

Ten opzichte van de drie mogelijke vormen van concurrentiebeperking die door het geachte Parlementslid worden genoemd (concentraties, concurrentiebeperkende overeenkomsten en misbruik van een machtspositie, en illegale staatssteun) past de Commissie de relevante regels op dezelfde wijze toe op de telecommunicatiesector als op de andere sectoren. De Commissie moet hierbij natuurlijk rekening houden met de specifieke kenmerken van de sector. Zelfs na 1998, tijdslimiet voor de volledige liberalisering, zal deze sector gekenmerkt blijven door machtsposities van de bestaande telecommunicatie-organisaties (Tos).

Zo legde de Commissie in haar recente beschikkingen waarbij ontheffing wordt verleend voor de strategische samenwerkingsverbanden tussen Deutsche Telekom (DT), France Télécom (FT) en het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Sprint strenge voorwaarden op, voornamelijk om ervoor te zorgen dat de moedermaatschappijen in de Gemeenschap niet discrimineren ten gunste van hun nieuwe dochterondernemingen, en ten nadele van de concurrenten van deze dochtermaatschappijen die nog steeds afhankelijk zijn van DT en FT voor essentiële componenten van hun telecommunicatienetwerken en -diensten ((Beschikkingen van de Commissie van 17 juli 1996 betreffende de procedures van artikel 85 van het EG-Verdrag en artikel 53 van de EER-Overeenkomst (Zaak IV/35.337 Atlas en zaak IV/35.617 Phoenix/GlobalOne), PB L 239 van 19 september 1996, blz. 23-78. )). Hetzelfde beleid zal worden gevoerd met betrekking tot andere strategische samenwerkingsverbanden tussen bestaande "Tos¨ die momenteel door de Commissie getoetst worden aan artikel 85 van het EG-Verdrag.

Misbruik van een machtspositie door grote "Tos¨, bijvoorbeeld in bepaalde omstandigheden weigeren om concurrenten toegang te verschaffen tot essentiële voorzieningen, waardoor de concurrentie juist wordt belemmerd op markten waar de Commissie gebruik gemaakt heeft van haar bevoegdheden om een eind te maken aan monopolies, zal nog strenger worden getoetst aan artikel 86 en in geval van ernstig misbruik zullen passende maatregelen worden getroffen. Gezien de mogelijke omvang van dergelijke problemen is de toepassing van nationale en Europese mededingingsregels door de nationale rechtbanken en mededingingsautoriteiten absoluut noodzakelijk.

Een belangrijk punt in verband met de ontwikkeling van de sector is de toegang tot voorzieningen die nodig zijn voor het verrichten van telecommunicatiediensten, zoals de interconnectie met het openbaar telecommunicatienetwerk. Dit is van essentiële betekenis, als men wil zorgen voor een liberalisering van de markt die ten gunste komt van alle marktaandeelhouders.

De Commissie beoordeelt concentraties en gemeenschappelijke ondernemingen met het karakter van een concentratie op basis van de concentratieverordening (EEG) nr. 4064/89 ((PB L 395 van 30.12.1989. )). Sinds de inwerkingtreding ervan in 1990, zijn een aantal zaken met betrekking tot telecommunicatie, telecommunicatie-apparatuur en aanverwante sectoren (bijv. kabeltelevisie) getoetst aan de concentratieverordening. De gemeenschappelijke onderneming van Siemens en Italtel voor telecommunicatie-apparatuur in Italië en de mediadiensten van MSG in verband met betaaltelevisie in Duitsland kunnen hierbij als voorbeeld worden genoemd. Beide zaken werden nauwkeurig onderzocht en de laatstgenoemde operatie werd verboden. In zaken waarbij bestaande "Tos¨ zijn betrokken, spelen, zoals bepaald is in de regels voor de controle op concentraties, aanhoudende machtsposities een belangrijke rol bij de beoordeling of een concentratie leidt tot een versterking van een machtspositie.

Top