EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61979CJ0812

Arrest van het Hof van 14 oktober 1980.
Strafzaak tegen Juan C. Burgoa.
Verzoek om een prejudiciële beslissing: Circuit Court, graafschap Cork - Ierland.
Visserij: rechten van derde landen.
Zaak 812/79.

Jurisprudentie 1980 -02787

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1980:231

61979J0812

ARREST VAN HET HOF VAN 14 OKTOBER 1980. - STRAFZAAK TEGEN JUAN C. BURGOA. - (" VISSERIJ : RECHTEN VAN DERDE LANDEN "). - (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE CIRCUIT COURT VAN HET GRAAFSCHAP CORK). - ZAAK NO. 812/79.

Jurisprudentie 1980 bladzijde 02787
Griekse bijz. uitgave bladzijde 00071
Zweedse bijz. uitgave bladzijde 00313
Finse bijz. uitgave bladzijde 00323
Spaanse bijz. uitgave bladzijde 00919


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . INTERNATIONALE AKKOORDEN - AKKOORDEN VAN LID-STATEN - VOOR EEG-VERDRAG GESLOTEN AKKOORDEN - ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG - TOEPASSINGSGEBIED

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 234 )

2 . INTERNATIONALE AKKOORDEN - AKKOORDEN VAN LID-STATEN - VOOR EEG-VERDRAG GESLOTEN AKKOORDEN - RECHTEN DERDE LANDEN EN VERPLICHTINGEN LID-STATEN - VERPLICHTINGEN GEMEENSCHAPSINSTELLINGEN - STREKKING EN GRENZEN

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 234 )

3 . INTERNATIONALE AKKOORDEN - AKKOORDEN VAN LID-STATEN - VOOR EEG-VERDRAG GESLOTEN AKKOORDEN - ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG - GEVOLGEN - GEEN WIJZIGING VAN EVENTUEEL UIT EERDERE OVEREENKOMSTEN VOORTVLOEIENDE RECHTEN VAN PARTICULIEREN

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 234 , EERSTE ALINEA )

4 . VISSERIJ - INSTANDHOUDING RIJKDOMMEN VAN DE ZEE - OP SPAANSE SCHEPEN TOEPASSELIJKE COMMUNAUTAIRE REGELING - OVERGANGSREGELING PASSEND BINNEN KADER VAN DOOR GEMEENSCHAP EN SPANJE AANGEGANE BETREKKINGEN - VERVANGING VAN VROEGERE REGELING

( VERORDENINGEN VAN DE RAAD NRS . 341/78 EN 1376/78 )

5 . VISSERIJ - INSTANDHOUDING RIJKDOMMEN VAN DE ZEE - OP SPAANSE SCHEPEN TOEPASSELIJKE COMMUNAUTAIRE REGELING - NATIONALE WETTELIJKE REGELING HOUDENDE STRAFBAARSTELLING VAN OVERTREDING VAN EEN DERGELIJKE REGELING - VERENIGBAARHEID MET GEMEENSCHAPSRECHT

( VERORDENING VAN DE RAAD NR . 1376/78 )

Samenvatting


1 . ARTIKEL 234 HEEFT EEN ALGEMENE STREKKING EN IS VAN TOEPASSING OP ELKE INTERNATIONALE OVEREENKOMST , ONGEACHT HAAR ONDERWERP , DIE DE TOEPASSING VAN HET VERDRAG KAN BEINVLOEDEN .

2 . ARTIKEL 234 BEOOGT OVEREENKOMSTIG DE BEGINSELEN VAN HET VOLKENRECHT TE PRECISEREN , DAT DE TOEPASSING VAN HET VERDRAG DE VERPLICHTING VAN DE BETROKKEN LID-STAAT , DE UIT EEN VOOR DE INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG OF , IN VOORKOMEND GEVAL , DE TOETREDING VAN DE BETROKKEN LID-STAAT GESLOTEN OVEREENKOMST VOORTVLOEIENDE RECHTEN VAN DERDE LANDEN TE EERBIEDIGEN EN DE DAARMEE SAMENHANGENDE PLICHTEN NA TE KOMEN , ONGEMOEID LAAT .

HET ZOU NIET AAN ZIJN DOEL BEANTWOORDEN INDIEN HET NIET DE VERPLICHTING VAN DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP IMPLICEERDE , DE NAKOMING VAN DE UIT EEN EERDERE OVEREENKOMST VOORTVLOEIENDE VERBINTENISSEN VAN DE LID-STATEN NIET TE BELETTEN . DEZE VERPLICHTING VAN DE GEMEENSCHAPSINSTELLINGEN IS ER ECHTER SLECHTS OP GERICHT , DE BETROKKEN LID-STAAT IN STAAT TE STELLEN DE KRACHTENS DE EERDERE OVEREENKOMST OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NA TE KOMEN , ZONDER DE GEMEENSCHAP JEGENS HET BETROKKEN DERDE LAND TE BINDEN .

3 . ARTIKEL 234 , EERSTE ALINEA , KAN DE AARD VAN DE EVENTUEEL UIT EERDER MET DERDE LANDEN GESLOTEN OVEREENKOMSTEN VOORTVLOEIENDE RECHTEN NIET WIJZIGEN . MITSDIEN KENT DEZE BEPALING AAN PARTICULIEREN DIE ZICH BEROEPEN OP EEN DERGELIJKE OVEREENKOMST GEEN RECHTEN TOE DIE DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIES VAN DE LID-STATEN HEBBEN TE HANDHAVEN . EVENMIN DOET ZIJ AFBREUK AAN DE RECHTEN DIE PARTICULIEREN AAN EEN DERGELIJKE OVEREENKOMST ZOUDEN KUNNEN ONTLENEN .

4 . DE DOOR DE GEMEENSCHAP VOLGENS HAAR EIGEN VOORSCHRIFTEN GETROFFEN OVERGANGSREGELING VAN DE VERORDENINGEN NRS . 341/78 EN 1376/78 PAST BINNEN HET KADER VAN DE BETREKKINGEN DIE DE GEMEENSCHAP EN SPANJE ZIJN AANGEGAAN OM DE PROBLEMEN IN VERBAND MET DE INSTANDHOUDINGSMAATREGELEN EN HET BEHEER VAN DE VISBESTANDEN EN DE UITBREIDING VAN DE EXCLUSIEVE VISSERIJZONES OP TE LOSSEN EN DE VISSERS WEDERZIJDS TOEGANG TE VERLENEN TOT DE DOOR DEZE MAATREGELEN BESTREKEN WATEREN . DEZE BETREKKINGEN ZIJN IN DE PLAATS GETREDEN VAN DE VOORDIEN IN DEZE ZONES GELDENDE REGELING , TENEINDE REKENING TE HOUDEN MET DE ALGEMENE ONTWIKKELING VAN HET VOLKENRECHT OP HET GEBIED VAN DE VISSERIJ IN VOLLE ZEE .

5 . EEN WETTELIJKE REGELING VAN EEN LID-STAAT , HOUDENDE STRAFBAARSTELLING VAN DE OVERTREDING VAN HET VERBOD OM ZONDER TOESTEMMING IN ZIJN VISSERIJZONE TE VISSEN , DAT AAN VAARTUIGEN ONDER SPAANSE VLAG IS OPGELEGD BIJ VERORDENING NR . 1376/78 VAN DE RAAD HOUDENDE VERLENGING TOT EN MET 31 JULI 1978 VAN BEPAALDE OVERGANGSMAATREGELEN VOOR DE INSTANDHOUDING EN HET BEHEER VAN DE VISBESTANDEN , DIE VAN TOEPASSING ZIJN OP VAARTUIGEN DIE DE VLAG VAN SPANJE VOEREN , IS NIET ONVERENIGBAAR MET HET GEMEENSCHAPSRECHT .

Partijen


IN ZAAK 812/79 ,

BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG VAN DE CIRCUIT COURT VAN HET GRAAFSCHAP CORK , IN DE ALDAAR DIENENDE STRAFZAAK TEGEN

JUAN C . BURGOA ,

Onderwerp


OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE UITLEGGING VAN ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG EN VAN ARTIKEL 5 VAN DE AKTE VAN 22 JANUARI 1972 BETREFFENDE DE TOETREDINGSVOORWAARDEN EN DE AANPASSING DER VERDRAGEN , ALSMEDE OVER DE UITLEGGING VAN HET VERDRAG VAN LONDEN INZAKE DE VISSERIJ VAN 1964 EN VAN SOMMIGE BEPALINGEN VAN DE GEMEENSCHAPSWETGEVING OP HET GEBIED VAN DE VISSERIJ ,

Overwegingen van het arrest


1 BIJ BESCHIKKING VAN 7 DECEMBER 1979 , INGEKOMEN TEN HOVE OP 11 DECEMBER 1979 , HEEFT DE CIRCUIT COURT VAN HET GRAAFSCHAP CORK KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG VIER VRAGEN GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG ALSMEDE OVER DE OP DE IERSE VISSERIJZONE TOEPASSELIJKE REGELING .

2 DEZE VRAGEN ZIJN GEREZEN IN HET KADER VAN EEN STRAFZAAK TEGEN DE KAPITEIN VAN EEN VISSERSVAARTUIG ONDER SPAANSE VLAG , DIE TERECHT STAAT TERZAKE VAN VISVANGST EN POGING TOT VISVANGST IN DE IERSE VISSERIJZONE ZONDER VERGUNNING , ALSMEDE VAN HET AAN BOORD HEBBEN VAN NETTEN MET EEN IN DIE ZONE VERBODEN MAASWIJDTE .

3 IN DE DAGVAARDING WORDT GESTELD DAT VERDACHTE DEZE STRAFBARE FEITEN HEEFT BEGAAN OP 10 JULI 1978 , TOEN HET SCHIP ONDER ZIJN GEZAG ZICH BEVOND OP 51*55U NB EN 11*10U WL , DAT WIL ZEGGEN 20 ZEEMIJL UIT DE LAAGWATERLIJN , TERWIJL IERLAND ZIJN VISSERIJZONE PER 1 JANUARI 1977 HAD UITGEBREID TOT 200 ZEEMIJL UIT DE LAAGWATERLIJN .

4 VOOR HET CIRCUIT COURT HEEFT VERDACHTE BETOOGD DAT HET VERDRAG VAN LONDEN INZAKE DE VISSERIJ VAN 9 MAART 1964 ( UN TREATY SERIES 581 , NO 8432 ), WAARBIJ SPANJE EN IERLAND PARTIJ ZIJN , TE ZIJNEN GUNSTE OUDERE RECHTEN HEEFT GESCHAPEN , DIE DOOR DE COMMUNAUTAIRE VOORSCHRIFTEN IN HET ALGEMEEN EN ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG IN HET BIJZONDER ZIJN GEHANDHAAFD . IN DIT VERBAND HEEFT DE NATIONALE RECHTER HET HOF VAN JUSTITIE VIER VRAGEN GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN HET GEMEENSCHAPSRECHT .

ARTIKEL 234 ( VRAGEN 1 , 2 EN 3 )

5 DE EERSTE DRIE VRAGEN LUIDEN ALS VOLGT :

' ' 1 . DOET ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG RECHTEN EN VERPLICHTINGEN ONTSTAAN

A ) VOOR DE INSTELLINGEN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ;

B ) VOOR DE LID-STATEN VAN DE GEMEENSCHAPPEN?

2.WORDEN DE RECHTEN VAN BEGUNSTIGDEN VAN OVEREENKOMSTEN WAAROP ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG VAN TOEPASSING IS , BEKRACHTIGD OF GEHANDHAAFD DOOR ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG DAN WEL ENIG ANDER VOORSCHRIFT VAN GEMEENSCHAPSRECHT , EN MOETEN DE NATIONALE RECHTERS VAN DE LID-STATEN DIE RECHTEN BESCHERMEN?

3.VORMT HET LONDENSE VISSERIJVERDRAG VAN 1964 EEN OVEREENKOMST VALLENDE ONDER ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG , ZOALS DIT VOOR IERLAND , HET VERENIGD KONINKRIJK EN DENEMARKEN IS AANGEPAST IN ARTIKEL 5 TOETREDINGSAKTE?

' '

6 ARTIKEL 234 , EERSTE ALINEA , EEG-VERDRAG BEPAALT DAT DE RECHTEN EN VERPLICHTINGEN VOORTVLOEIENDE UIT OVEREENKOMSTEN VOOR DE INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG GESLOTEN TUSSEN EEN OF MEER LID-STATEN ENERZIJDS EN EEN OF MEER DERDE STATEN ANDERZIJDS , DOOR DE BEPALINGEN VAN HET VERDRAG NIET WORDEN AANGETAST , ONVERMINDERD DE VERPLICHTING VAN DE BETROKKEN LID-STAAT OM , OVEREENKOMSTIG DE TWEEDE ALINEA VAN DIT ARTIKEL , GEBRUIK TE MAKEN VAN ALLE PASSENDE MIDDELEN OM DE EVENTUELE ONVERENIGBAARHEID VAN EEN DERGELIJKE OVEREENKOMST MET HET VERDRAG OP TE HEFFEN . ARTIKEL 234 HEEFT EEN ALGEMENE STREKKING EN IS VAN TOEPASSING OP ELKE INTERNATIONALE OVEREENKOMST , ONGEACHT HAAR ONDERWERP , DIE DE TOEPASSING VAN HET VERDRAG KAN BEINVLOEDEN .

7 VOLGENS ARTIKEL 5 TOETREDINGSAKTE IS ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG VOOR IERLAND VAN TOEPASSING OP DE VOOR DE TOETREDING GESLOTEN OVEREENKOMSTEN . TUSSEN IERLAND EN SPANJE IS HET VERDRAG VAN LONDEN INZAKE DE VISSERIJ OP 15 MAART 1966 IN WERKING GETREDEN ; HET WAS DOOR DEZE TWEE STATEN VOOR DE TOETREDING VAN IERLAND TOT DE GEMEENSCHAP ONDERTEKEND EN GERATIFICEERD . NU IERLAND DERHALVE GEBONDEN IS AAN VERPLICHTINGEN JEGENS SPANJE , DIE VOORTVLOEIEN UIT EEN VOOR ZIJN TOETREDING GESLOTEN OVEREENKOMST , IS HET BEPAALDE IN ARTIKEL 234 , EERSTE ALINEA , VAN TOEPASSING .

8 IN HET ARREST VAN 27 FEBRUARI 1962 ( ZAAK 10/61 , COMMISSIE T . ITALIE , JURISPR . 1962 , BLZ . 1 ) HEEFT HET HOF REEDS VERKLAARD , DAT DEZE BEPALING OVEREENKOMSTIG DE BEGINSELEN VAN HET VOLKENRECHT BEOOGT TE PRECISEREN , DAT DE TOEPASSING VAN HET VERDRAG DE VERPLICHTING VAN DE BETROKKEN LID-STAAT , DE UIT EEN EERDERE OVEREENKOMST VOORTVLOEIENDE RECHTEN VAN DERDE LANDEN TE EERBIEDIGEN EN DE DAARMEE SAMENHANGENDE PLICHTEN NA TE KOMEN , ONGEMOEID LAAT .

9 HOEWEL ARTIKEL 234 , EERSTE ALINEA , ENKEL VAN DE VERPLICHTINGEN VAN DE LID-STATEN SPREEKT , ZOU HET NIET AAN ZIJN DOEL BEANTWOORDEN INDIEN HET NIET DE VERPLICHTING VAN DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP IMPLICEERDE , DE NAKOMING VAN DE UIT EEN EERDERE OVEREENKOMST VOORTVLOEIENDE VERBINTENISSEN VAN DE LID-STATEN NIET TE BELETTEN . DEZE VERPLICHTING VAN DE GEMEENSCHAPSINSTELLINGEN IS ER ECHTER SLECHTS OP GERICHT , DE BETROKKEN LID-STAAT IN STAAT TE STELLEN DE KRACHTENS DE EERDERE OVEREENKOMST OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NA TE KOMEN , ZONDER DE GEMEENSCHAP JEGENS HET BETROKKEN DERDE LAND TE BINDEN .

10 ARTIKEL 234 , EERSTE ALINEA , HEEFT TEN DOEL , ALLE BELEMMERINGEN OP TE HEFFEN WELKE VOOR EEN LID-STAAT UIT ZIJN TOETREDING TOT DE GEMEENSCHAP KUNNEN VOORTVLOEIEN MET BETREKKING TOT DE NAKOMING VAN EERDER MET DERDE LANDEN GESLOTEN OVEREENKOMSTEN , ZODAT HET DE AARD VAN DE EVENTUEEL UIT DERGELIJKE OVEREENKOMSTEN VOORTVLOEIENDE RECHTEN NIET KAN WIJZIGEN . MITSDIEN KENT DEZE BEPALING AAN PARTICULIEREN DIE ZICH BEROEPEN OP EEN VOOR DE INWERKINGTREDING VAN HET EEG-VERDRAG OF , IN VOORKOMEND GEVAL , VOOR DE TOETREDING VAN DE BETROKKEN LID-STAAT GELOTEN OVEREENKOMST , GEEN RECHTEN TOE DIE DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIES VAN DE LID-STATEN HEBBEN TE HANDHAVEN . EVENMIN DOET ZIJ AFBREUK AAN DE RECHTEN DIE PARTICULIEREN AAN EEN DERGELIJKE OVEREENKOMST ZOUDEN KUNNEN ONTLENEN .

11 BIJGEVOLG MOET HET VOLGENDE WORDEN GEANTWOORD :

- OP DE EERSTE VRAAG : ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG MOET ALDUS WORDEN UITGELEGD , DAT DE TOEPASSING VAN HET VERDRAG GEEN INVLOED HEEFT OP DE EERBIEDIGING VAN DE RECHTEN VAN DERDE LANDEN , VOORTVLOEIENDE UIT EEN MET EEN LID-STAAT VOOR DE INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG OF , IN VOORKOMEND GEVAL , VOOR DE TOETREDING VAN DE LID-STAAT GESLOTEN OVEREENKOMST , NOCH OP DE NAKOMING DOOR DIE LID-STAAT VAN DE UIT DE OVEREENKOMST VOORTVLOEIENDE VERPLICHTINGEN , EN DAT DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP BIJGEVOLG GEHOUDEN ZIJN DE NAKOMING VAN DEZE VERBINTENISSEN DOOR DE BETROKKEN LID-STAAT NIET TE BELEMMEREN ;

- OP DE TWEEDE VRAAG : ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG HEEFT OP ZICHZELF GENOMEN NIET TOT GEVOLG DAT AAN PARTICULIEREN DIE ZICH OP EEN OVEREENKOMST ALS IN DE VOORGAANDE ALINEA BEDOELD BEROEPEN , RECHTEN WORDEN TOEGEKEND DIE DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIES VAN DE LID-STATEN HEBBEN TE HANDHAVEN , OF DAT DE RECHTEN DIE PARTICULIEREN AAN EEN DERGELIJKE OVEREENKOMST KUNNEN ONTLENEN , WORDEN AANGETAST ;

- OP DE DERDE VRAAG : ARTIKEL 234 , EERSTE ALINEA , EEG-VERDRAG IS VAN TOEPASSING OP DE RECHTEN EN VERPLICHTINGEN DIE DOOR HET OP 9 MAART 1964 TE LONDEN ONDERTEKENDE VERDRAG INZAKE DE VISSERIJ TUSSEN IERLAND EN SPANJE IN HET LEVEN ZIJN GEROEPEN .

DE REGELING VOOR DE IERSE EXCLUSIEVE VISSERIJZONE ( VIERDE VRAAG )

12 MET DE VIERDE VRAAG WIL DE NATIONALE RECHTER VERNEMEN , OF IN DE VOOR HEM DIENENDE STRAFZAAK EEN VEROORDELING VAN VERDACHTE KRACHTENS DE IERSE WET IN STRIJD ZOU ZIJN MET HET GEMEENSCHAPSRECHT .

13 OFSCHOON HET NIET AAN HET HOF STAAT OM ZICH IN HET KADER VAN ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG UIT TE SPREKEN OVER DE GELDIGHEID OF DE UITLEGGING VAN EEN NATIONALE WET , IS HET MET HET OOG OP ZIJN SAMENWERKING MET DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIES NIETTEMIN BEVOEGD , DE ELEMENTEN VAN GEMEENSCHAPSRECHT AAN TE WIJZEN WAARVAN DE UITLEGGING NOODZAKELIJK IS OM DE NATIONALE RECHTER IN STAAT TE STELLEN HET BIJ HEM AANHANGIGE GESCHIL IN OVEREENSTEMMING MET DE COMMUNAUTAIRE VOORSCHRIFTEN UIT TE WIJZEN .

14 BLIJKENS DE STUKKEN EN DE VOOR HET HOF GEMAAKTE OPMERKINGEN HEBBEN DE TWIJFELS VAN DE CIRCUIT COURT VAN CORK BETREKKING OP DE VRAAG , OF VISSERSSCHEPEN DIE DE SPAANSE VLAG VOEREN , IN DE IERSE VISSERIJZONE , GELEGEN TUSSEN 12 EN 200 ZEEMIJL UIT DE LAAGWATERLIJN , AAN EEN VERGUNNINGENSTELSEL MOGEN WORDEN ONDERWORPEN , IN AANMERKING GENOMEN DAT HET VERDRAG VAN LONDON VOLGENS ZIJN BEWOORDINGEN SLECHTS BETREKKING HEEFT OP DE ZONE TOT 12 MIJL .

15 VOOR DE NATIONALE RECHTER HAD DE ATTORNEY GENERAL ZICH VOOR HET VEREISTE VAN EEN DERGELIJKE VERGUNNING UITGESPROKEN , ZULKS OP GOND VAN ARTIKEL 222(A ) VAN DE IERSE FISHERIES ( CONSOLIDATION ) ACT VAN 1959 , ZOALS GEWIJZIGD IN 1978 , DIE VISVANGST OF POGING TOT VISVANGST DOOR EENIEDER AAN BOORD VAN EEN BUITENLANDS VISSERSSCHIP VERBIEDT WANNEER HET SCHIP ZICH IN DE IERSE VISSERIJZONE BEVINDT , TENZIJ DE BETROKKENEN EEN VERGUNNING BEZITTEN .

16 EEN DERGELIJKE VEREISTE IS NIET IN STRIJD MET HET GEMEENSCHAPSRECHT . IMMERS ZOALS DE COMMISSIE TERECHT HEEFT GESTELD , GELDT VOOR DER VISSERIJZONES VAN DE LID-STATEN , DIE ZICH TOT 200 ZEEMIJL LANGS DE KUSTEN VAN DE NOORDZEE EN DE ATLANTISCHE OCEAAN UITSTREKKEN , EEN COMMUNAUTAIRE VISSERIJREGELING . TEN TIJDE VAN DE ONDERHAVIGE FEITEN - 10 JULI 1978 - WAREN DE VISSERIJRECHTEN VAN SPAANSE VAARTUIGEN BINNEN DE 200-MIJLSZONE LANGS DE IERSE WESTKUST GEREGELD IN VERORDENING NR . 1376/78 VAN DE RAAD VAN 21 JUNI 1978 HOUDENDE VERLENGING TOT EN MET 31 JULI 1978 VAN BEPAALDE OVERGANGSMAATREGELEN VOOR DE INSTANDHOUDING EN HET BEHEER VAN DE VISBESTANDEN , DIE VAN TOEPASSING ZIJN OP VAARTUIGEN DIE DE VLAG VAN SPANJE VOEREN ( PB L 167 VAN 1978 BLZ . 9 ).

17 DEZE VERORDENING NR . 1376/78 VERLENGDE ONDER MEER SOMMIGE BEPALINGEN VAN VERORDENING NR . 341/78 VAN DE RAAD VAN 20 FEBRUARI 1978 TOT VASTSTELLING VAN BEPAALDE OVERGANGSMAATREGELEN VOOR DE INSTANDHOUDING EN HET BEHEER VAN DE VISBESTANDEN , DIE IN HET TIJDVAK VAN 21 FEBRUARI TOT EN MET 31 MEI 1978 VAN TOEPASSING ZIJN OP VAARTUIGEN DIE DE VLAG VAN SPANJE VOEREN ( PB L 49 VAN 1978 , BLZ . 1 ). VERLENGD WERD ONDER MEER DE BEPALING , DAT DE VISSERIJ SLECHTS MAG WORDEN UITGEOEFEND MET EEN DAARTOE NAMENS DE GEMEENSCHAP DOOR DE COMMISSIE AFGEGEVEN VERGUNNING EN MET INACHTNEMING VAN ANDERE INSTANDHOUDINGS- EN CONTROLEMAATREGELEN , ZOALS HET VERBOD OM BIJ DE VISSERIJ OP HEEK BEPAALDE SOORTEN NETTEN TE GEBRUIKEN , EN DE BEGRENZING VAN DE BIJVANGSTEN .

18 UIT AL DEZE BEPALINGEN BLIJKT DAT HET VOOR VAARTUIGEN ONDER SPAANSE VLAG GELDENDE VERBOD OM ZONDER VERGUNNING IN DE IERSE VISSERIJZONE LANGS DE WESTKUST VAN DAT LAND TE VISSEN , DESTIJDS VOORTVLOEIDE UIT DE GEMEENSCHAPSWETGEVING EN MET NAME VERORDENING NR . 1376/78 . AANGEZIEN DE GEMEENSCHAPSWETGEVING GEEN STRAF STELDE OP OVERTREDING VAN DIT VERBOD , STOND HET AAN DE IERSE AUTORITEITEN OM ALLE GEEIGENDE MAATREGELEN TE TREFFEN TER VERZEKERING VAN DE NALEVING ERVAN ; ZIJ HEBBEN ZULKS GEDAAN DOOR IN DE FISHERIES ( CONSOLIDATION ) ACT ARTIKEL 222(A ) IN TE VOEGEN .

19 VERDACHTE IN HET HOOFDGEDING HEEFT BETOOGD DAT DE COMMUNAUTAIRE VISSERIJMAATREGELEN EENZIJDIG ZIJN GENOMEN EN MITSDIEN ONWETTIG ZIJN . IN DE EERSTE PLAATS ZOUDEN ZIJ IN STRIJD ZIJN MET HET VOLKENRECHTELIJK BEGINSEL , DAT ELKE STAAT DE TRADITIONELE VISSERIJRECHTEN IN ZIJN VISWATEREN MOET ERKENNEN . VOORTS ZOUDEN ZIJ ONVERENIGBAAR ZIJN MET DE GEEST VAN HET VERDRAG VAN LONDEN , DAT DE TRADITIONELE VISSERIJRECHTEN IN DE ZONE TUSSEN ZES EN TWAALF MIJL HEEFT ERKEND EN DERHALVE IN DIE ZIN ZOU MOETEN WORDEN VERSTAAN , DAT NA DE UITBREIDING VAN DE VISSERIJZONES DEZELFDE REGELING GELDT TOT 200 MIJL .

20 HET IS NIET NODIG TE ONDERZOEKEN OF EEN VAN DEZE STELLINGEN GEGROND IS , EN VAST TE STELLEN WELKE REGELING OP DE VISSERIJZONES TUSSEN TWAALF EN 200 MIJL VAN TOEPASSING WAS VOOR DE INWERKINGTREDING VAN DE COMMUNAUTAIRE REGELING . HET STAAT WELISWAAR AAN HET HOF , ZICH UIT TE SPREKEN OVER DE GELDIGHEID VAN DE DOOR DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP VERRICHTE HANDELINGEN WANNEER DEZE GELDIGHEID IN TWIJFEL WORDT GETROKKEN , MAAR VOOR HET ONDERZOEK NAAR DE GELDIGHEID VAN DE VERORDENINGEN NRS . 341/78 EN 1376/78 , DIE IN CASU AAN DE ORDE ZIJN , BEHOEFT DE SITUATIE VOOR DE INVOERING VAN DE COMMUNAUTAIRE MAATREGELEN VOOR DE INSTANDHOUDING EN HET BEHEER VAN DE VISBESTANDEN NIET TE WORDEN BEOORDEELD .

21 IN DIT VERBAND DIENT ALLEREERST TE WORDEN BEKLEMTOOND DAT ARTIKEL 102 TOETREDINGSAKTE DE RAAD VERPLICHT , OP VOORSTEL VAN DE COMMISSIE DE VOORWAARDEN VAST TE STELLEN VOOR DE UITOEFENING VAN DE VISSERIJ , TENEINDE DE BESCHERMING VAN DE VISBANKEN EN HET BEHOUD VAN DE BIOLOGISCHE RIJKDOMMEN VAN DE ZEE TE WAARBORGEN . BLIJKENS DE CONSIDERANS VAN DE VERORDENINGEN NRS . 341/78 EN 1376/78 KAN DE VISVANGST WORDEN GECONTROLEERD DOOR MIDDEL VAN EEN STELSEL VAN VANGSTVERGUNNINGEN , DIE KUNNEN WORDEN INGETROKKEN INDIEN ONREGELMATIGHEDEN ZIJN BEGAAN OF DE VASTGESTELDE QUOTA ZIJN GEVANGEN . ZULKS IS MET NAME HET GEVAL WANNEER DE VANGSTCONTROLE NIET KAN WORDEN VERRICHT IN DE NABIJGELEGEN KUSTHAVENS , OMDAT DE VISSERSSCHEPEN VAN DERDE LANDEN VOOR HET LOSSEN VAN HUN VANGST GEWOONLIJK NAAR HUN HAVEN VAN HERKOMST TERUGKEREN .

22 DE ERKENNING VAN DE STEEDS DRINGENDER NOODZAAK OM DE RIJKDOMMEN VAN DE ZEE IN STAND TE HOUDEN , WAARVAN REEDS IN ARTIKEL 5 VAN HET LONDENSE VISSERIJVERDRAG VAN 1964 WERD UITGEGAAN EN DIE OOK TOT UITING KOMT IN ARTIKEL 102 TOETREDINGSAKTE , IS VOOR DE GEMEENSCHAP AANLEIDING GEWEEST OM BIJ DE UITBREIDING VAN DE VISSERIJZONES TOT 200 MIJL MET DERDE LANDEN , WAARONDER SPANJE , ONDERHANDELINGEN TE OPENEN VOOR OP WEDERKERIGHEID GEBASEERDE OVEREENKOMSTEN OP LANGE TERMIJN . TENEINDE RECHT TE DOEN ZOWEL AAN DE NOODZAAK VAN INSTANDHOUDING VAN DE VISBESTANDEN ALS AAN DE BELANGEN VAN DE VISSERS DIE IN DE BETROKKEN WATEREN GEWOONLIJK DE VISSERIJ BEOEFENEN , BEPALEN DEZE OVEREENKOMSTEN DAT ELKE PARTIJ DE VISSERSSCHEPEN VAN DE ANDERE PARTIJ TOEGANG VERLEENT TOT HAAR 200-MIJLSZONE OM DAAR BEPAALDE QUOTA TE VANGEN ; TER UITVOERING VAN DEZE REGELING BEPALEN DE OVEREENKOMSTEN DAT ELKE PARTIJ AAN DE SCHEPEN VAN DE ANDERE PARTIJ DIE IN ZIJN WATEREN VISSEN , HET BEZIT VAN EEN VERGUNNING MAG VOORSCHRIJVEN .

23 DE VERORDENINGEN NRS . 341/78 EN 1376/78 ZIJN IN WERKING GETREDEN VOORDAT DE ONDERHANDELINGEN TUSSEN DE GEMEENSCHAP EN SPANJE GEHEEL WAREN AFGEROND . LUIDENS HUN CONSIDERANS DIENDEN IN AFWACHTING VAN EEN SPOEDIG TE SLUITEN KADEROVEREENKOMST TUSSEN DE GEMEENSCHAP EN SPANJE , OVERGANGSMAATREGELEN TE WORDEN VASTGESTELD . BLIJKENS DE DOOR DE COMMISSIE AAN HET HOF VERSTREKTE INFORMATIE HEBBEN DE SPAANSE AUTORITEITEN MET DE COMMISSIE SAMENGEWERKT TENEINDE DE TOTSTANDKOMING VAN DEZE OVERGANGSREGELING TE VERZEKEREN EN IN HET BIJZONDER DE AFGIFTE VAN DE COMMUNAUTAIRE VERGUNNINGEN TE REGELEN .

24 BLIJKENS HET VOORGAANDE PAST DE DOOR DE GEMEENSCHAP VOLGENS HAAR EIGEN VOORSCHRIFTEN GETROFFEN OVERGANGSMAATREGEL BINNEN HET KADER VAN DE BETREKKINGEN DIE DE GEMEENSCHAP EN SPANJE ZIJN AANGEGAAN OM DE PROBLEMEN IN VERBAND MET DE INSTANDHOUDINGSMAATREGELEN EN DE UITBREIDING VAN DE EXCLUSIEVE VISSERIJZONES OP TE LOSSEN EN DE VISSERS WEDERZIJDS TOEGANG TE VERLENEN TOT DE DOOR DEZE MAATREGELEN BESTREKEN WATEREN . DEZE BETREKKINGEN ZIJN IN DE PLAATS GETREDEN VAN DE VOORDIEN IN DEZE ZONES GELDENDE REGELING , TENEINDE REKENING TE HOUDEN MET DE ALGEMENE ONTWIKKELING VAN HET VOLKENRECHT OP HET GEBIED VAN DE VISSERIJ IN VOLLE ZEE .

25 BIJ ONDERZOEK VAN VERORDENING NR . 1376/78 IS MITSDIEN NIET GEBLEKEN VAN FEITEN OF OMSTANDIGHEDEN DIE DE GELDIGHEID ERVAN KUNNEN AANTASTEN , ZODAT EEN NATIONALE WETTELIJKE REGELING WAARBIJ OVERTREDING VAN DE ERIN VERVATTE VERBODEN STRAFBAAR WORDT GESTELD , NIET ONVERENIGBAAR IS MET HET GEMEENSCHAPSRECHT .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

26 DE KOSTEN DOOR DE REGERING VAN DE FRANSE REPUBLIEK , DE REGERING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WEGENS INDIENING HUNNER OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN DE PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ,

UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR DE CIRCUIT COURT VAN HET GRAAFSCHAP CORK BIJ BESCHIKKING VAN 7 DECEMBER 1979 GESTELDE VRAGEN , VERKLAART VOOR RECHT :

1 . ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG MOET ALDUS WORDEN UITGELEGD , DAT DE TOEPASSING VAN HET VERDRAG GEEN INVLOED HEEFT OP DE EERBIEDIGING VAN DE RECHTEN VAN DERDE LANDEN , VOORTVLOEIENDE UIT EEN MET EEN LID-STAAT VOOR DE INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG OF IN VOORKOMEND GEVAL , VOOR DE TOETREDING VAN DE LID-STAAT GESLOTEN OVEREENKOMST , NOCH OP DE NAKOMING DOOR DIE LID-STAAT VAN DE UIT DE OVEREENKOMST VOORTVLOEIENDE VERPLICHTINGEN , EN DAT DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP BIJGEVOLG GEHOUDEN ZIJN DE UITVOERING VAN DEZE VERBINTENISSEN DOOR DE BETROKKEN LID-STAAT NIET TE BELEMMEREN .

2 . ARTIKEL 234 EEG-VERDRAG HEEFT OP ZICHZELF GENOMEN NIET TOT GEVOLG DAT AAN PARTICULIEREN DIE ZICH OP EEN OVEREENKOMST ALS SUB 1 BEDOELD BEROEPEN , RECHTEN WORDEN TOEGEKEND DIE DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIES VAN DE LID-STATEN HEBBEN TE HANDHAVEN , OF DAT DE RECHTEN DIE PARTICULIEREN AAN EEN DERGELIJKE OVEREENKOMST KUNNEN ONTLENEN , WORDEN AANGETAST .

3 . ARTIKEL 234 , EERSTE ALINEA , EEG-VERDRAG IS VAN TOEPASSING OP DE RECHTEN EN VERPLICHTINGEN DIE DOOR HET OP 9 MAART 1964 TE LONDEN ONDERTEKENDE VERDRAG INZAKE DE VISSERIJ TUSSEN IERLAND EN SPANJE IN HET LEVEN ZIJN GEROEPEN .

4 . EEN WETTELIJKE REGELING VAN EEN LID-STAAT , HOUDENDE STRAFBAARSTELLING VAN DE OVERTREDING VAN HET VERBOD OM ZONDER TOESTEMMING IN ZIJN VISSERIJZONE TE VISSEN , DAT AAN VAARTUIGEN ONDER SPAANSE VLAG IS OPGELEGD BIJ VERORDENING NR . 1376/78 VAN DE RAAD VAN 21 JUNI 1978 HOUDENDE VERLENGING TOT EN MET 31 JULI 1978 VAN BEPAALDE OVERGANGSMAATREGELEN VOOR DE INSTANDHOUDING EN HET BEHEER VAN DE VISBESTANDEN , DIE VAN TOEPASSING ZIJN OP VAARTUIGEN DIE DE VLAG VAN SPANJE VOEREN , IS NIET OVERENIGBAAR MET HET GEMEENSCHAPSRECHT .

Top