Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 12016E081

    Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie
    DERDE DEEL - HET BELEID EN INTERN OPTREDEN VAN DE UNIE
    TITEL V - DE RUIMTE VAN VRIJHEID, VEILIGHEID EN RECHT
    HOOFDSTUK 3 - JUSTITIËLE SAMENWERKING IN BURGERLIJKE ZAKEN
    Artikel 81 (oud artikel 65 VEG)

    PB C 202 van 7.6.2016, p. 78–79 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/treaty/tfeu_2016/art_81/oj

    7.6.2016   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 202/78


    Artikel 81

    (oud artikel 65 VEG)

    1.   De Unie ontwikkelt een justitiële samenwerking in burgerlijke zaken met grensoverschrijdende gevolgen, die berust op het beginsel van wederzijdse erkenning van rechterlijke beslissingen en van beslissingen in buitengerechtelijke zaken. Deze samenwerking kan maatregelen ter aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten omvatten.

    2.   Voor de toepassing van lid 1 stellen het Europees Parlement en de Raad volgens de gewone wetgevingsprocedure, met name wanneer dat nodig is voor de goede werking van de interne markt, maatregelen vast die het volgende beogen:

    a)

    de wederzijdse erkenning tussen de lidstaten van rechterlijke beslissingen en van beslissingen in buitengerechtelijke zaken en de tenuitvoerlegging daarvan;

    b)

    de grensoverschrijdende betekening en kennisgeving van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken;

    c)

    de verenigbaarheid van de in de lidstaten geldende regels voor collisie en jurisdictiegeschillen;

    d)

    samenwerking bij het vergaren van bewijsmiddelen;

    e)

    daadwerkelijke toegang tot de rechter;

    f)

    het wegnemen van de hindernissen voor de goede werking van burgerrechtelijke procedures, zo nodig door bevordering van de verenigbaarheid van de in de lidstaten geldende bepalingen inzake burgerlijke rechtsvordering;

    g)

    de ontwikkeling van alternatieve methoden voor geschillenbeslechting;

    h)

    de ondersteuning van de opleiding van magistraten en justitieel personeel.

    3.   In afwijking van lid 2, worden maatregelen betreffende het familierecht met grensoverschrijdende gevolgen vastgesteld door de Raad, die volgens een bijzondere wetgevingsprocedure besluit. De Raad besluit met eenparigheid van stemmen, na raadpleging van het Europees Parlement.

    De Raad kan op voorstel van de Commissie bij besluit vaststellen ten aanzien van welke aspecten van het familierecht met grensoverschrijdende gevolgen handelingen volgens de gewone wetgevingsprocedure kunnen worden vastgesteld. De Raad besluit met eenparigheid van stemmen, na raadpleging van het Europees Parlement.

    Het in de tweede alinea bedoelde voorstel wordt aan de nationale parlementen toegezonden. Indien binnen een termijn van zes maanden na die toezending door een nationaal parlement bezwaar wordt aangetekend, is het besluit niet vastgesteld. Indien geen bezwaar wordt aangetekend, kan de Raad het besluit vaststellen.


    Top