EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E002727

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-2727/03 van Antonio Tajani (PPE-DE) aan de Commissie. Telekom Servië.

PB C 88E van 8.4.2004, p. 437–437 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

8.4.2004   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

CE 88/437


(2004/C 88 E/0442)

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-2727/03

van Antonio Tajani (PPE-DE) aan de Commissie

(10 september 2003)

Betreft:   Telekom Servië

Piero Fassino, voormalig Italiaans staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en momenteel secretaris van de partij „Linkse Democraten”, heeft verklaard dat de Europese Unie destijds investeringen in het Servië van dictator Milosevic heeft aangemoedigd.

Kan de Commissie deze verklaring bevestigen?

Welke communautaire instelling heeft de Europese ondernemingen verzocht om te investeren in het door dictator Milosevic geregeerde land, en op welke wijze?

Welke communautaire instelling is gemachtigd om toestemming te geven voor investeringen buiten de Europese Unie, en in dit specifieke geval het voormalige Joegoslavië?

Is het de Commissie bekend dat in de aan het Tribunaal van Den Haag overgelegde VN-documenten waarin onderzoek is gedaan naar de verborgen schat van Slobodan Milosevic, sprake is van ongeveer 500 miljoen euro aan overmakingen vanuit Italië aan offshorevennootschappen met zetel in Cyprus?

Is de Commissie ervan op de hoogte dat de VN-onderzoekers van mening zijn dat deze overmakingen een onderdeel vormen van de betaling van de aandelenquota van Telekom Servië (29 % ) die door Telecom Italia is gekocht?

Is de Commissie in het bezit van gegevens die van nut zouden kunnen zijn voor het onderzoek naar de financiële bronnen waarmee Milosevic zijn geheime schat heeft kunnen opbouwen?

Welke initiatieven denkt de Commissie te nemen om duidelijkheid te scheppen in deze aangelegenheid?

Antwoord van de heer Patten namens de Commissie

(10 oktober 2003)

Tenzij de Europese Unie overeenkomstig een gemeenschappelijk EU-standpunt economische en financiële sancties heeft ingesteld ten aanzien van een derde land, zijn Europese ondernemingen vrij om in dat land te investeren. In de periode waarnaar het geachte parlementslid schijnt te verwijzen gold voor de Federale Republiek Joegoslavië geen door de Gemeenschap ingesteld investeringsverbod. Over het algemeen geven de EU-instellingen niet specifiek „groen licht” of „toestemming” of „aanmoediging” voor investeringen buiten de EU.

Hoewel de Commissie nauwe contacten onderhoudt met de desbetreffende instellingen verkeert zij niet een positie om commentaar te leveren op specifieke details van het onderzoek dat door het internationaal tribunaal voor misdrijven in voormalig Joegoslavië (ICTY) en andere instanties voor wetshandhaving naar deze zaken werd ingesteld.


Top