Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020AE2336

    Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité over het voorstel voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU om te voorzien in de dringende behoefte aan uitstel van bepaalde termijnen voor de verstrekking en uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied als gevolg van de COVID-19-pandemie (COM(2020) 197 final — 2020/0081 (CNS)), over het voorstel voor een besluit van de Raad tot wijziging van Richtlijn (EU) 2017/2455 en Richtlijn (EU) 2019/1995 wat betreft de data van omzetting en toepassing als gevolg van de COVID-19-crisis (COM(2020) 198 final — 2020/0082 (CNS)), en over het voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EU) 2017/2454 wat betreft de toepassingsdata als gevolg van de COVID-19-crisis (COM(2020) 201 final — 2020/0084 (CNS))

    EESC 2020/02336

    PB C 311 van 18.9.2020, p. 76–78 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    18.9.2020   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 311/76


    Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité over het voorstel voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU om te voorzien in de dringende behoefte aan uitstel van bepaalde termijnen voor de verstrekking en uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied als gevolg van de COVID-19-pandemie

    (COM(2020) 197 final — 2020/0081 (CNS))

    over het voorstel voor een besluit van de Raad tot wijziging van Richtlijn (EU) 2017/2455 en Richtlijn (EU) 2019/1995 wat betreft de data van omzetting en toepassing als gevolg van de COVID-19-crisis

    (COM(2020) 198 final — 2020/0082 (CNS))

    en over het voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EU) 2017/2454 wat betreft de toepassingsdata als gevolg van de COVID-19-crisis

    (COM(2020) 201 final — 2020/0084 (CNS))

    (2020/C 311/11)

    Algemeen rapporteur:

    Petru Sorin DANDEA

    Raadpleging

    Raad, 13.5.2020 en 15.5.2020

    Rechtsgrondslag

    Artikelen 113 en 115 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

    Bevoegde afdeling

    Economische en Monetaire Unie, Economische en Sociale Samenhang

    Besluit van de voorzitter van het EESC

    14.5.2020

    Goedkeuring door de voltallige vergadering

    10.6.2020

    Zitting nr.

    552

    Stemuitslag

    (voor/tegen/onthoudingen)

    218/2/6

    1.   Conclusies en aanbevelingen

    1.1.

    Rekening houdend met de door de COVID-19-pandemie veroorzaakte crisis en de sterke verstoring van het ondernemersklimaat als gevolg van de uitzonderlijke maatregelen die de lidstaten hebben genomen, stemt het Europees Economisch en Sociaal Comité in met het pakket maatregelen dat de Europese Commissie heeft voorgesteld met als doel de verlenging van bepaalde termijnen voor de toepassing van de Richtlijn betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen (DAC) en het uitstel van het pakket inzake de btw-regeling voor de grensoverschrijdende e-handel.

    1.2.

    Volgens de ramingen van de Commissie zou het geplande uitstel van de termijnen voor de toepassing van de btw-regeling voor de grensoverschrijdende e-handel de lidstaten rond de 3 miljard EUR aan financiële verliezen doen lijden. De Commissie wijst er echter op dat het systeem pas goed kan functioneren als alle lidstaten er klaar voor zijn. Het EESC beveelt aan dat de lidstaten alle nodige maatregelen nemen opdat het systeem operationeel kan worden zodra de huidige crisis achter de rug is.

    1.3.

    De Richtlijn betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen (DAC) en het pakket inzake de btw-regeling voor de grensoverschrijdende e-handel maken deel uit van de EU-regels inzake de bestrijding van belastingontwijking en -ontduiking. Het EESC erkent de inspanningen van de Commissie om deze negatieve verschijnselen te bestrijden, maar wijst erop dat alleen met een betere samenwerking tussen de lidstaten echt significante resultaten kunnen worden geboekt. Het EESC moedigt de lidstaten aan om zo spoedig mogelijk naar een zo groot mogelijke consensus te streven teneinde deze maatregelen snel door te voeren.

    1.4.

    Het EESC meent dat de Europese Commissie ook bijstand zou moeten verlenen bij de opleiding van het personeel dat met het nieuwe IT-systeem zal werken dat nodig is voor de tenuitvoerlegging van de nieuwe btw-regeling die van toepassing is op de grensoverschrijdende e-handel.

    2.   Achtergrond van het voorstel

    2.1.

    Nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de COVID-19-epidemie tot een pandemie heeft uitgeroepen, heeft een aantal lidstaten de Commissie laten weten dat zij als gevolg van de op nationaal niveau genomen uitzonderlijke maatregelen niet in staat zullen zijn om enkele bepalingen van de DAC toe te passen en om de bepalingen van het pakket btw op e-handel om te zetten.

    2.2.

    De Commissie heeft een pakket voorstellen gelanceerd om de lidstaten in deze moeilijke omstandigheden te steunen. De voorstellen (1) van de Europese Commissie strekken tot het uitstel van bepaalde termijnen voor de tenuitvoerlegging of omzetting van bepalingen in de Richtlijn betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen (DAC), in de Richtlijn (EU) 2017/2455, in de Richtlijn (EU) 2019/1995, alsook in Verordening (EU) 2017/2454 inzake de btw-regeling die van toepassing is op de grensoverschrijdende e-handel.

    2.3.

    Wat de DAC betreft, stelt de Commissie voor om de in de “DAC2” en de “DAC6” bepaalde termijnen drie maanden uit te stellen. Meer bepaald zal de uitwisseling van inlichtingen in het kader van de twee richtlijnen, die respectievelijk betrekking hebben op financiële rekeningen waarvan de begunstigden hun fiscale woonplaats in een andere lidstaat hebben en op grensoverschrijdende constructies, plaatshebben na het uitstel dat de Commissie voorstelt. Indien de lidstaten gedwongen zouden zijn om de periode van de toepassing van uitzonderlijke maatregelen te verlengen, stelt de Commissie voor dat de goedkeuring van een gedelegeerde handeling de in het kader van het huidige pakket vastgestelde termijnen kan verlengen.

    2.4.

    Wat de omzetting van het pakket btw op e-handel betreft, stelt de Commissie voor om de inwerkingtreding zes maanden uit te stellen. Voor de btw-regeling voor de e-handel moet een volledig nieuw IT-systeem worden opgezet wat het éénloketmechanisme voor invoer betreft.

    2.5.

    Het initiatief van de Commissie hangt samen met de andere tot dusver getroffen maatregelen en biedt een antwoord op de gerechtvaardigde verzoeken van een aantal lidstaten, maar ook van ondernemingen die post- en koerierdiensten exploiteren en als gevolg van de COVID-19-crisis moeilijkheden hebben ondervonden bij de aanpassing van hun diensten aan de nieuwe btw-regeling die van toepassing is op de grensoverschrijdende e-handel.

    3.   Algemene opmerkingen

    3.1.

    De COVID-19-gezondheidscrisis heeft een zeer grote impact gehad op sociaal en economisch vlak. De lidstaten hebben op veel gebieden het hoofd moeten bieden aan ongekende uitdagingen. De belastingdiensten hebben erop gewezen dat zij tegen deze complexe achtergrond niet in staat zullen zijn om bepaalde regelgeving toe te passen. Het door de Commissie voorgestelde regelgevingspakket verlengt niet alleen bepaalde in de DAC vastgestelde termijnen, maar ook de termijn voor de omzetting van de btw-regeling die van toepassing is op de grensoverschrijdende e-handel. Het Europees Economisch en Sociaal Comité is van mening dat de verlenging van de termijnen noodzakelijk is en stemt in met de door de Commissie voorgestelde maatregelen.

    3.2.

    Rekening houdend met de door de Commissie geraamde verliezen die de lidstaten zullen lijden als gevolg van het uitstel van de in de btw-regeling voor de grensoverschrijdende e-handel vastgelegde termijnen, beveelt het EESC de lidstaten aan om alle nodige maatregelen te nemen om de huidige crisis te boven te komen en zo snel mogelijk terug te keren naar een normale situatie.

    3.3.

    Aangezien het onzeker is wanneer het leven van de burgers en de activiteiten van ondernemingen weer normaal zullen zijn, is het EESC het ermee eens dat de Commissie de mogelijkheid moet hebben om de in het voorliggende pakket vastgestelde termijnen te verlengen op grond van gedelegeerde handelingen.

    3.4.

    De Commissie verleent de lidstaten technische bijstand bij de uitrol van het IT-systeem dat nodig is voor de toepassing van de btw-regeling voor de grensoverschrijdende e-handel. Het EESC meent dat de Commissie ook bijstand zou moeten verlenen bij de opleiding van het personeel dat met het nieuwe IT-systeem zal werken.

    3.5.

    De DAC en de bepalingen inzake de btw-regeling die van toepassing is op de grensoverschrijdende e-handel zijn in de eerste plaats bedoeld om belastingontwijking en -ontduiking te bestrijden. Het EESC erkent de inspanningen van de Commissie om deze negatieve verschijnselen te bestrijden, maar wijst erop dat alleen met een betere samenwerking tussen de lidstaten echt significante resultaten kunnen worden geboekt. Het EESC moedigt de lidstaten aan om zo spoedig mogelijk naar een zo groot mogelijke consensus te streven teneinde deze maatregelen snel door te voeren.

    Brussel, 10 juni 2020.

    De voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité

    Luca JAHIER


    (1)  COM(2020) 197 final, Voorstel voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU om te voorzien in de dringende behoefte aan uitstel van bepaalde termijnen voor de verstrekking en uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied als gevolg van de COVID-19-pandemie.

    COM(2020) 198 final, Voorstel voor een besluit van de Raad tot wijziging van Richtlijn (EU) 2017/2455 en Richtlijn (EU) 2019/1995 wat betreft de data van omzetting en toepassing als gevolg van de COVID-19-crisis.

    COM(2020) 201 final, Voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EU) 2017/2454 wat betreft de toepassingsdata als gevolg van de COVID-19-crisis.


    Top