Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XC0422(01)

    Samenvatting van het besluit van de Commissie van 4 februari 2016 waarbij een concentratie verenigbaar wordt verklaard met de interne markt en de werking van de EER-overeenkomst (Zaak M.7637 — Liberty Global/BASE Belgium) (Kennisgeving geschied onder nummer C(2016) 531) (Voor de EER relevante tekst)

    PB C 141 van 22.4.2016, p. 7–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    22.4.2016   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 141/7


    Samenvatting van het besluit van de Commissie

    van 4 februari 2016

    waarbij een concentratie verenigbaar wordt verklaard met de interne markt en de werking van de EER-overeenkomst

    (Zaak M.7637 — Liberty Global/BASE Belgium)

    (Kennisgeving geschied onder nummer C(2016) 531)

    (Slechts de tekst in de Engelse taal is authentiek)

    (Voor de EER relevante tekst)

    (2016/C 141/06)

    Op 4 februari 2016 heeft de Commissie een besluit vastgesteld met betrekking tot een concentratiezaak op grond van Verordening (EG) nr. 139/2004 van de Raad van 20 januari 2004 betreffende de controle op concentraties van ondernemingen  (1) (hierna „de concentratieverordening” genoemd), en met name artikel 8, lid 2, van die verordening. Een niet-vertrouwelijke versie van de volledige tekst van het besluit, in voorkomend geval in de vorm van een voorlopige versie, is in de authentieke taal van de zaak te vinden op de website van het directoraat-generaal Concurrentie op het volgende adres: http://ec.europa.eu/comm/competition/index_en.html

    I.   DE PARTIJEN

    (1)

    De onderneming Telenet NV (hierna „Telenet” genoemd), die onder zeggenschap staat van Liberty Global broadband I Limited (hierna „Liberty Global” genoemd) is een Belgische kabelexploitant die gespecialiseerd is in de levering van vaste-internetdiensten, vastetelefoniediensten en kabeltelevisiediensten aan klanten in Vlaanderen en delen van Brussel. Telenet biedt ook retaildiensten voor mobiele telecommunicatie aan als mobiele virtuele netwerkexploitant („mobile virtual network operator”, hierna „MVNO” genoemd), in België. Het merendeel van de mobiele klanten van Telenet woont in het dekkingsgebied van het kabelnetwerk van de onderneming, dat Vlaanderen en delen van Brussel bestrijkt.

    (2)

    BASE Company NV (hierna „BASE” genoemd) is een dochteronderneming van de Nederlandse telecomgroep KPN. BASE is een exploitant van mobiele netwerken („mobile network operator”, hierna „MNO” genoemd) die in België mobieletelecommunicatiediensten aanbiedt en ook wholesaletoegang tot zijn netwerk aan MVNO’s in België biedt. BASE bezit 50 % van de aandelen in VikingCo NV (hierna „Mobile Vikings” genoemd). Mobile Vikings is een MVNO die mobiele diensten onder het merk Mobile Vikings verkoopt en gebruikmaakt van het mobiele netwerk van BASE. De overige 50 % van Mobile Vikings is in handen van VikingCo International nv.

    II.   DE TRANSACTIE

    (3)

    Op 18 april 2015 is een koop- en verkoopovereenkomst gesloten tussen KPN Mobile International bv en KPN Mobile NV, als verkopers, en Telenet, als koper, op grond waarvan Telenet alle uitgegeven en uitstaande aandelen in het kapitaal van BASE zou verwerven. In het kader van de koop- en verkoopovereenkomst zal Telenet de uitsluitende zeggenschap over BASE verwerven.

    (4)

    Op 17 augustus 2015 heeft de Commissie een aanmelding van een voorgenomen concentratie overeenkomstig artikel 4 van de concentratieverordening ontvangen, waarbij Telenet in de zin van artikel 3, lid 1, onder b), van de concentratieverordening de volledige zeggenschap verkrijgt over de onderneming BASE door de verwerving van aandelen.

    III.   HET BETROKKEN PRODUCT EN DE GEOGRAFISCHE MARKTEN

    (5)

    De transactie betreft diensten die worden geleverd op wholesale- en retailniveau in de Belgische telecommunicatiesector.

    (6)

    De Commissie heeft een algemene productmarkt voor de retaillevering van mobieletelecommunicatiediensten gedefinieerd. De Commissie heeft deze retailmarkt voor mobieletelecommunicatiediensten als een nationale markt afgebakend. Bij de beoordeling van de gevolgen van de transactie voor de mededinging heeft de Commissie evenwel rekening gehouden met het feit dat Telenet vrijwel uitsluitend in het geografische gebied concurreert dat overeenkomt met het dekkingsgebied van zijn kabelnetwerk.

    (7)

    Met betrekking tot retailtelevisiediensten heeft de Commissie de relevante productmarkt afgebakend als de algemene retailmarkt voor televisiediensten. Wat de geografische reikwijdte betreft, heeft de Commissie de vraag opengelaten of de markt nationaal dan wel regionaal was of overeenkwam met het dekkingsgebied van het kabelnetwerk van Telenet.

    (8)

    Wat de retaildiensten voor vaste internettoegang betreft, heeft de Commissie de markt afgebakend als de algemene retailmarkt voor vaste-internettoegangsdiensten en heeft zij de vraag opengelaten of deze markt nationaal dan wel regionaal was of beperkt was tot het dekkingsgebied van het kabelnetwerk van Telenet.

    (9)

    De Commissie heeft een algemene productmarkt voor retaildiensten voor vaste telefonie afgebakend en heeft de vraag opengelaten of deze markt nationaal dan wel regionaal was of beperkt was tot het dekkingsgebied van het kabelnetwerk van Telenet.

    (10)

    De Commissie heeft ook onderzocht of in België een afzonderlijke retailmarkt voor de zogenoemde vaste/mobiele multiplaydiensten moet worden vastgesteld, dat wil zeggen een retailmarkt waar klanten mobieletelecommunicatiediensten samen met een of meer vastetelecommunicatiediensten (tv, vast internet, vaste telefonie) aankopen. De Commissie concludeerde dat een dergelijke markt momenteel niet bestaat in België, onder andere vanwege het beperkte aantal mobiele/vaste diensten dat samen wordt aangekocht door consumenten. Indien een dergelijke retailmarkt voor multiplaydiensten zou bestaan, dan zouden de gevolgen van de transactie op een dergelijke markt hoe dan ook in aanmerking zijn genomen bij de beoordeling uit mededingingsoogpunt van mogelijke conglomeraateffecten.

    (11)

    Op wholesaleniveau heeft de Commissie een markt voor toegang en gespreksopbouw op mobiele netwerken afgebakend, die nationaal in omvang is.

    (12)

    De Commissie heeft ook afzonderlijke markten voor wholesaletoegang tot televisie- en internetdiensten afgebakend en heeft de vraag opengelaten of deze markten nationaal dan wel regionaal waren of beperkt waren tot het dekkingsgebied van het kabelnetwerk van Telenet.

    (13)

    De Commissie heeft ook relevante markten vastgesteld en afgebakend voor: wholesalediensten voor gespreksafgifte op mobiele netwerken, wholesalediensten voor internationale roaming, wholesalediensten voor gespreksafgifte op vaste netwerken, nationale transitdiensten voor telefoongesprekken op vaste netwerken op wholesaleniveau, wholesalediensten voor gespreksafgifte en hosting van oproepen naar niet-geografische nummers en wholesaletoegang tot huurlijnen. De Commissie is evenwel tot de bevinding gekomen dat de transactie geen mededingingsbezwaren doet rijzen met betrekking tot deze markten.

    IV.   BEOORDELING UIT MEDEDINGINGSOOGPUNT

    1.   Horizontale beoordeling: de daadwerkelijke mededinging zou op significante wijze worden belemmerd op de retailmarkt voor mobiele telecommunicatie

    (14)

    Op retailniveau overlappen de activiteiten van BASE en Telenet elkaar alleen op de retailmarkt voor mobieletelecommunicatiediensten. Op deze markt opereert BASE als een MNO, die eigenaar is van zijn eigen mobiel netwerk. BASE had in 2014 een marktaandeel van [10-20] % gerekend naar inkomsten) en [20-30] % gerekend naar aantal abonnees.

    (15)

    Telenet biedt ook retaildiensten voor mobiele telecommunicatie aan, maar heeft geen eigen mobiel netwerk. Telenet opereert als een MVNO door gebruikmaking van wholesaletoegang tot het mobiele netwerk van Mobistar, een andere in België actieve MNO. Telenet is in 2006 als „light MVNO” begonnen met het aanbieden van retaildiensten voor mobiele telecommunicatie en is in 2012 een „full MVNO” geworden. In 2014 had BASE een marktaandeel van [5-10] % gerekend naar inkomsten) en [5-10] % gerekend naar aantal abonnees. Het succes van Telenet als MVNO was toe te schrijven aan een aantal specifieke factoren, waaronder het feit dat de exploitant, toen hij begon met zijn activiteiten als MVNO, reeds aanwezig was op de Belgische markt met een gevestigd merk dankzij zijn activiteiten als aanbieder van vaste televisie- en internetdiensten.

    (16)

    De Commissie heeft geconcludeerd dat de transactie zou leiden tot een significante belemmering van de daadwerkelijke mededinging als gevolg van niet-gecoördineerde mededingingsbeperkende effecten op de retailmarkt voor mobieletelecommunicatiediensten in België. De Belgische retailmarkt voor mobiele diensten is een sterk geconcentreerde markt met hoge toegangsdrempels. Eind 2014 waren de drie MNO’s in België en Telenet samen goed voor [90-100] % van alle inkomsten. Eind 2014 was BASE de op twee na grootste MNO gerekend naar inkomsten en de op een na grootste MNO gerekend naar aantal abonnees. Telenet was de grootste MVNO in België, zowel gerekend naar inkomsten als naar aantal abonnees. Gerekend naar inkomsten en aantal abonnees was Telenet de op drie na grootste mobiele exploitant in België. Door de transactie zou een entiteit ontstaan die, gerekend naar aantal abonnees, de op een na grootste mobiele exploitant zou worden, na Proximus, en gerekend naar inkomsten, de op twee na grootste mobiele exploitant, na Proximus en Mobistar.

    (17)

    De Commissie heeft vastgesteld dat BASE en Telenet bijzonder actieve en agressieve concurrenten waren op de retailmarkt voor mobiele diensten, met name in het particuliere (niet-zakelijke) segment van de markt. Na de transactie zou de fusieonderneming minder agressief concurreren, waardoor de concurrentie op de retailmarkt voor mobiele telecommunicatie zou worden beperkt.

    (18)

    Op retailniveau is Telenet ook actief op de markten voor de levering van televisiediensten, vaste-internettoegangsdiensten en vastetelefoniediensten. BASE is niet actief op deze markten, aangezien de exploitant deze vaste diensten stopzette in december 2014. De Commissie is bijgevolg tot de conclusie gekomen dat de transactie geen aanleiding gaf tot horizontale mededingingsbezwaren op deze markten en BASE niet zou uitschakelen als (daadwerkelijke of potentiële) concurrent van Telenet voor retailtelevisiediensten, vaste internettoegang en vastetelefoniediensten.

    2.   Verticale beoordeling: De daadwerkelijke mededinging zou niet op significante wijze worden belemmerd als gevolg van een beperkte wholesaletoegang tot het mobiele netwerk van BASE of het kabelnetwerk van Telenet (afscherming van input)

    (19)

    Met betrekking tot de wholesalemarkt voor toegang tot en gespreksopbouw op mobiele netwerken heeft de Commissie onderzocht of de fusieonderneming de MVNO’s op het netwerk van BASE zou uitsluiten van toegang tot diens mobiele netwerk (afscherming van input). In de eerste plaats heeft de Commissie geconcludeerd dat de transactie niets zou veranderen aan de mogelijkheid voor de fusieonderneming om input af te schermen, aangezien BASE MVNO’s ook vóór de transactie toegang tot zijn netwerk kon weigeren. In de tweede plaats heeft de Commissie geconcludeerd dat de transactie slechts een beperkte invloed zou hebben op de prikkel van de fusieonderneming om input af te schermen. Tot slot heeft de Commissie vastgesteld dat, zelfs indien de fusieonderneming input zou afschermen voor MVNO’s, dit gedrag slechts beperkte gevolgen zou hebben, aangezien MVNO’s (andere dan Telenet) geen voldoende belangrijke rol spelen in het concurrentieproces op de retailmarkt voor mobieletelecommunicatiediensten. Om deze redenen heeft de Commissie geconcludeerd dat de transactie niet zou leiden tot een significante belemmering van de daadwerkelijke mededinging als gevolg van de afscherming van input op de wholesalemarkt voor toegang en gespreksopbouw op mobiele netwerken in België.

    (20)

    Met betrekking tot de wholesalemarkten voor toegang tot televisie- en internetdiensten heeft de Commissie onderzocht of de transactie van invloed zou zijn op de mogelijkheid en de prikkel van Telenet om andere telecomexploitanten uit te sluiten door de toegang tot zijn kabelnetwerk te belemmeren, wat een input kan zijn voor de retaillevering van vastetelecommunicatiediensten, zoals vaste telefonie, vast internet en televisiediensten. De Commissie merkt op dat de Belgische regelgevende instanties voor de telecommunicatiesector Telenet hebben verplicht toegang te verlenen tot zijn kabelnetwerk voor de levering van retailtelevisiediensten en, in combinatie met retailtelevisiediensten, diensten voor internettoegang op retailniveau. Gelet op deze regelgeving heeft de Commissie geconcludeerd dat Telenet niet over de mogelijkheid beschikt om de toegang tot zijn netwerk af te schermen voor de levering van televisiediensten of vaste-internetdiensten in combinatie met televisiediensten, en dat deze situatie niet zou veranderen door de transactie. Met betrekking tot op zichzelf staande internetdiensten heeft de Commissie opgemerkt dat Telenet de mogelijkheid en de prikkel heeft om de toegang tot zijn kabelnetwerk af te schermen, aangezien Telenet niet wettelijk verplicht is wholesaletoegang tot zijn netwerk te verlenen voor op zichzelf staande vaste-internetdiensten. Deze situatie bestond echter reeds vóór de transactie en zou er niet door worden beïnvloed. De Commissie heeft dan ook geconcludeerd dat de transactie niet zou leiden tot een significante belemmering van de daadwerkelijke mededinging als gevolg van de afscherming van input op de wholesalemarkt voor toegang tot het kabelnetwerk van Telenet.

    3.   Beoordeling van het conglomeraat: De transactie zou niet leiden tot conglomeraateffecten als gevolg van de bundeling van vaste en mobiele diensten

    (21)

    De Commissie heeft onderzocht of de transactie conglomeraateffecten zou hebben. Bij de transactie zijn een MNO en een exploitant met een vast netwerk betrokken. De Commissie heeft derhalve onderzocht of de fusieonderneming concurrenten zou kunnen afschermen door het bundelen van vaste en mobiele diensten.

    (22)

    De Commissie heeft opgemerkt dat Telenet alle vier de onderdelen van vaste/mobiele multiplaypakketten (tv, vast internet, vaste telefonie en mobieletelecommunicatiediensten) reeds vóór de transactie aanbood op retailniveau. Telenet kon dus reeds vaste/mobiele bundels verkopen aan consumenten. De Commissie heeft ook opgemerkt dat de transactie de positie van Telenet op geen van de vaste markten verandert, aangezien BASE op geen van die markten actief is. De transactie doet wel het mobiele klantenbestand van de fusieonderneming toenemen, aangezien zij de klanten van BASE en Telenet zal samenbrengen, wat op zijn beurt vaste/mobiele bundeling op twee manieren zou kunnen vergemakkelijken. In de eerste plaats zou Telenet hierdoor gemakkelijker vaste/mobiele bundels kunnen verkopen aan abonnees van BASE die nog geen vaste diensten bij Telenet aankopen. Ten tweede zou Telenet hierdoor gemakkelijker vaste/mobiele bundels kunnen verkopen aan abonnees van BASE die wel reeds vaste diensten bij Telenet aankopen.

    (23)

    Met betrekking tot de eerste van deze twee potentiële gedragingen die door de transactie kunnen worden vergemakkelijkt (afscherming door de verkoop van vaste/mobiele bundels aan mobiele abonnees van BASE die nog geen vaste diensten bij Telenet aankopen), heeft de Commissie het volgende opgemerkt. In de eerste plaats is het onwaarschijnlijk dat de fusieonderneming door de transactie input zou kunnen afschermen door middel van bundeling. Een aanzienlijk deel van de klanten van BASE woont buiten het dekkingsgebied van Telenet en het is onwaarschijnlijk dat de fusieonderneming vaste/mobiele diensten buiten haar dekkingsgebied zou aanbieden. Bovendien is het aantal klanten van BASE waaraan Telenet nog geen vaste diensten verkoopt, beperkt en zijn veel klanten van BASE prepaidklanten die eerst postpaidabonnees zouden moeten worden alvorens vaste/mobiele bundels aangeboden te kunnen krijgen. Dit is een extra obstakel voor de koppelverkoop van vaste/mobiele bundels. Daarnaast zal de fusieonderneming geen machtspositie op de mobiele retailmarkt innemen en valt dus te betwijfelen of de fusieonderneming voldoende marktmacht zou hebben om concurrenten door middel van bundeling af te schermen. Tot slot zouden de concurrenten van de fusieonderneming tegenstrategieën kunnen ontwikkelen door bijvoorbeeld zelf vaste/mobiele bundels of mobiele diensten tegen aantrekkelijke prijzen aan te bieden om te voorkomen dat klanten vaste/mobiele bundels bij de fusieonderneming kopen.

    (24)

    Ten tweede was de Commissie van mening dat het niet zeker was of Telenet geneigd zou zijn tot koppelverkoop van zijn vaste diensten aan mobiele klanten van BASE, aangezien Telenet deze diensten waarschijnlijk met korting zou moeten aanbieden, wat kosten met zich zou brengen.

    (25)

    Tot slot heeft de Commissie vastgesteld dat een dergelijk gedrag waarschijnlijk geen negatief effect zal hebben op de prijzen en de keuze, aangezien het weinig waarschijnlijk is dat concurrenten de markt zouden verlaten of niet langer daadwerkelijk zouden kunnen concurreren. Het verkoopvolume dat als gevolg van de transactie door bundeling zou kunnen worden afgeschermd, is beperkt. Bovendien wordt het overgrote deel van alle mobiele diensten in België nog steeds als een op zichzelf staande dienst aangekocht en niet in een bundel. De andere MNO’s op de Belgische markt zijn Proximus en Mobistar en zij zouden ook gebundelde diensten kunnen aanbieden. Proximus is verreweg de grootste telecomexploitant op de Belgische retailmarkt en biedt zelf ook gebundelde diensten aan. Zelfs na de transactie is Mobistar de op een na grootste mobiele exploitant, gerekend naar inkomsten, na Proximus. Mobistar zou vaste diensten op basis van wholesaletoegang tot het kabelnetwerk van Telenet kunnen aanbieden en heeft reeds aangekondigd dit te doen. Telenet is wettelijk verplicht toegang tot zijn netwerk te verschaffen zodat alternatieve exploitanten televisiediensten en, in combinatie met televisiediensten, vaste-internetdiensten kunnen aanbieden.

    (26)

    Met betrekking tot het tweede gedrag (afscherming door de verkoop van vaste/mobiele bundels aan mobiele abonnees van BASE die ook vaste diensten bij Telenet aankopen), heeft de Commissie het volgende opgemerkt. In de eerste plaats zou Telenet door de transactie niet aanzienlijk meer in de mogelijkheid verkeren om concurrenten af te schermen door aan abonnees van BASE die reeds Telenetdiensten aankopen, één factuur of een bundel aan te bieden. Zoals aangegeven in punt 22 wordt dit voordeel inderdaad beperkt door een aantal elementen, met name het feit dat veel van de abonnees van BASE buiten het dekkingsgebied van Telenet wonen en prepaidabonnees zijn. Bovendien zou Telenet ook na de transactie geen machtspositie op de retailmarkt voor mobiele telefonie hebben en zouden de concurrenten van de fusieonderneming tegenstrategieën kunnen ontwikkelen als reactie op de bundeling. Ten tweede was het onzeker of Telenet tot een dergelijk gedrag geneigd zou zijn, gelet op de speculatieve aard van de langetermijnvoordelen van een afschermingsstrategie. Tot slot zou, zoals uiteengezet in punt 24, een dergelijk gedrag waarschijnlijk geen negatief effect hebben op de prijzen, noch leiden tot de afscherming van concurrenten die, met name, zelf bundels zouden kunnen aanbieden of hun mobiele diensten goedkoper zouden kunnen aanbieden om te voorkomen dat klanten de bundels van de fusieonderneming aankopen.

    4.   Conclusie met betrekking tot de beoordeling uit mededingingsoogpunt

    (27)

    De Commissie heeft geconcludeerd dat de transactie zou leiden tot een significante belemmering van de daadwerkelijke mededinging als gevolg van niet-gecoördineerde mededingingsbeperkende effecten op de retailmarkt voor mobieletelecommunicatiediensten in België. De Commissie is tot de bevinding gekomen dat de transactie niet zou leiden tot een significante belemmering van de daadwerkelijke mededinging wat betreft de verticale en conglomeraateffecten op retail- of wholesalemarkten voor vaste en mobiele telecommunicatie.

    V.   TOEZEGGINGEN

    (28)

    Om tegemoet te komen aan de door de Commissie vastgestelde mededingingsbezwaren op de retailmarkt voor mobieletelecommunicatiediensten, heeft Liberty Global toezeggingen gedaan.

    1.   Beschrijving van de toezeggingen

    (29)

    De door Liberty Global gedane definitieve toezeggingen bestonden uit twee delen. In de eerste plaats zou Telenet twee klantenbestanden van BASE, die goed zijn voor ongeveer […] actieve abonnees, aan één en dezelfde koper overdragen. Ten tweede zou Telenet met de koper van de klantenbestanden een MVNO-overeenkomst sluiten, waardoor de overnemer zou kunnen opereren als een MVNO op de retailmarkt voor mobieletelecommunicatiediensten op het BASE-netwerk. De definitieve toezeggingen bevatten een clausule inzake een vooraf aangeduide koper (Telenet kon de transactie niet afsluiten zolang geen overeenkomst was gesloten voor de overdracht van de klantenbestanden) en vereisten dat de MVNO-overeenkomst door de Commissie in overeenstemming werd verklaard met de in de definitieve toezeggingen vastgestelde eisen.

    (30)

    Liberty Global heeft de Commissie voorgesteld Medialaan aan te duiden als overnemer. Liberty Global heeft de Commissie ook kopieën verstrekt van i) de overeenkomst met Medialaan voor de verkoop van de klantenbestanden van BASE en ii) de MVNO-overeenkomst met Medialaan.

    (31)

    In het kader van de definitieve toezeggingen zou Telenet de eigendom van de klanten van het merk „JIM Mobile” en zijn aandeel van 50 % in de „light MVNO” Mobile Vikings overdragen aan Medialaan. „JIM Mobile” is een merk dat reeds in handen is van Medialaan, maar het klantenbestand van „JIM Mobile” is eigendom van BASE. Mobile Vikings, waarin BASE een aandeel van 50 % heeft, is een light MVNO die opereert op het BASE-netwerk. Parallel met de overname van het aandeel van BASE in Mobile Vikings heeft Medialaan het resterende aandeel van 50 % in Mobile Vikings afzonderlijk verworven. Het gecombineerde effect van de definitieve toezeggingen en de afzonderlijke verwerving van Medialaan is dus dat Medialaan direct of indirect 100 % van Mobile Vikings in handen zal hebben.

    (32)

    Volgens de definitieve toezeggingen zou de MVNO-overeenkomst de volgende kenmerken hebben: i) Medialaan zou binnen een bepaalde periode een „full MVNO” worden, met bijstand van Telenet; ii) de MVNO-overeenkomst zou een looptijd hebben van vijf jaar te rekenen vanaf de datum waarop de „full MVNO” actief werd; iii) in het kader van de MVNO-overeenkomst zou de MVNO met een „pay-as-you-go”-formule werken maar de mogelijkheid hebben om datacapaciteit van BASE te verwerven (de „pay-as-you-go”-formule zou worden gehandhaafd voor gesprekken en sms-berichten); iv) wordt voor deze mogelijkheid gekozen, dan zou Medialaan tegen een vaste jaarlijkse prijs 20 % van de capaciteit op het BASE-netwerk kunnen verwerven, met de mogelijkheid om nog extra capaciteit te verwerven (5 % plus nog eens 5 %); v) ingeval gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om capaciteit te verwerven, zou de MVNO-overeenkomst worden verlengd met vijf jaar te rekenen vanaf het eerste jaar waarin gebruik werd gemaakt van deze mogelijkheid; vi) de MVNO-overeenkomst zou een exclusiviteitsperiode met een vaste termijn hebben, die ingaat op de datum van overdracht van de klantenbestanden en tijdens welke Medialaan geen beroep mag doen op een andere hostende MNO; vii) wordt gebruikgemaakt van de mogelijkheid om capaciteit te verwerven, zou Medialaan ingeval van overschrijding van de bij BASE aangekochte capaciteit het recht hebben om na de exclusiviteitsperiode een beroep te doen op een andere MNO voor de nodige overcapaciteit (als alternatief voor de aankoop van extra capaciteit bij BASE).

    2.   Beoordeling van de gedane toezeggingen en van de overnemer

    (33)

    De Commissie was van oordeel dat de definitieve toezeggingen de horizontale bezwaren van de Commissie met betrekking tot de retailmarkt voor mobieletelecommunicatiediensten hebben weggenomen.

    (34)

    De Commissie was van oordeel dat de overdracht van de twee klantenbestanden (klanten van „JIM Mobile” en Mobile Vikings) aan Medialaan een mobiele exploitant in het leven zou roepen met de noodzakelijke schaal en omvang om agressief te kunnen concurreren op de retailmarkt voor mobiele telecommunicatie en de door Telenet vóór de transactie uitgeoefende concurrentiedruk zo veel mogelijk te herstellen.

    (35)

    Met betrekking tot de MVNO-overeenkomst was de Commissie van oordeel dat de „pay-as-you-go”-formule […], en Medialaan derhalve in staat zou stellen onder gunstige economische voorwaarden te opereren. Met betrekking tot de mogelijkheid om capaciteit te verwerven was de Commissie van oordeel dat die Medialaan in staat zou stellen verder te groeien en daadwerkelijk te concurreren.

    (36)

    In het kader van haar beoordeling heeft de Commissie ook Medialaan als overnemer geanalyseerd. De Commissie heeft geconcludeerd dat Medialaan een geschikte koper zou zijn, onafhankelijk zou zijn van Telenet en de financiële middelen, deskundigheid en drijfveren zou hebben om daadwerkelijk te concurreren op de retailmarkt voor mobiele telecommunicatie. Met name was de Commissie van oordeel dat de overdracht van het klantenbestand van „JIM Mobile” en Mobile Vikings aan Medialaan en de ontwikkeling van Medialaan tot „full MVNO” haalbaar waren binnen de in de definitieve toezeggingen vastgestelde termijn en Medialaan in staat zouden stellen uit te groeien tot een daadwerkelijke concurrent. De Commissie heeft ook geconcludeerd dat de verwerving van de klanten van „JIM Mobile” en Mobile Vikings door Medialaan op het eerste gezicht geen mededingingsbezwaren doet rijzen.

    (37)

    De Commissie heeft ook de MVNO-overeenkomst tussen Telenet en Medialaan onderzocht en concludeerde dat de bepalingen ervan in overeenstemming zijn met de in de definitieve toezeggingen vastgestelde eisen.

    (38)

    De Commissie concludeerde bijgevolg dat de definitieve toezeggingen de door haar vastgestelde horizontale bezwaren met betrekking tot de retailmarkt voor mobieletelecommunicatiediensten zouden wegnemen. Zij heeft Medialaan goedgekeurd als geschikte overnemer en de MVNO-overeenkomst in overeenstemming verklaard met de definitieve toezeggingen.

    VI.   CONCLUSIE

    (39)

    Om de bovengenoemde redenen wordt in het besluit geconcludeerd dat de voorgenomen concentratie, onder voorbehoud van de inachtneming van de door de aanmeldende partij gedane toezeggingen, de daadwerkelijke mededinging op de interne markt of op een wezenlijk deel daarvan niet significant zal belemmeren.

    (40)

    Derhalve moet de concentratie overeenkomstig artikel 2, lid 2, en artikel 8, lid 2, van de concentratieverordening en artikel 57 van de EER-overeenkomst verenigbaar worden verklaard met de interne markt en de werking van de EER-overeenkomst.


    (1)  PB L 24 van 29.1.2004, blz. 1.


    Top