EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1217(08)

Verslag over de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Onderneming Sesar betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van het antwoord van de gemeenschappelijke onderneming

PB C 422 van 17.12.2015, p. 70–79 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.12.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 422/70


VERSLAG

over de jaarrekening van de Gemeenschappelijke Onderneming Sesar betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van het antwoord van de gemeenschappelijke onderneming

(2015/C 422/08)

INHOUD

 

Paragraaf

Bladzijde

Inleiding

1-5

71

Toelichting bij de betrouwbaarheidsverklaring

6

71

Betrouwbaarheidsverklaring

7-14

72

Oordeel over de betrouwbaarheid van de rekeningen

12

73

Oordeel over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen

13

73

Opmerkingen over het begrotings- en financieel beheer

15-18

73

Uitvoering van de begroting 2014

15-16

73

Multilaterale kaderovereenkomst (MKO)

17-18

73

Andere aangelegenheden

19 -21

73

Rechtskader

19

73

De interneauditfunctie en de dienst Interne Audit van de Commissie

20-21

73

Follow-up van eerdere opmerkingen

22-26

74

Monitoring en rapportage van projectonderzoeksresultaten

22-24

74

Belangenconflicten

25

74

Tweede tussentijdse evaluatie van de Commissie

26

74

INLEIDING

1.

De Gemeenschappelijke Onderneming Sesar (GOS), gevestigd te Brussel, werd in februari 2007 (1) opgericht voor het beheer van het technologische bestanddeel van het Sesar-project (Single European Sky Air Traffic Management Research) en begon op 10 augustus 2007 autonoom te werken. In juni 2014 (2) wijzigde de Raad de oorspronkelijke verordening en verlengde hij de looptijd van de gemeenschappelijke onderneming tot 31 december 2024.

2.

Het Sesar-project beoogt de modernisering van de luchtverkeersbeveiliging (ATM) in Europa en is in drie fasen verdeeld:

een „definitiefase” (2004-2007), geleid door de Europese Organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart (Eurocontrol), met cofinanciering uit de begroting van de Europese Unie via het programma voor het trans-Europese vervoersnetwerk. Het resultaat was het Europese „ATM-masterplan” dat de inhoud van de nieuwe generatie ATM-systemen bepaalt en de ontwikkeling en ingebruikname ervan beschrijft;

een „ontwikkelingsfase” in twee perioden (periode 1: 2008-2016, gefinancierd uit de programmeringsperiode 2008-2013; periode 2: verlengd tot 2024 met een maximale programmaduur van het programma 2020 van 2016-2024) die wordt beheerd door de GOS en leidt tot de totstandbrenging van nieuwe technologische systemen, bestanddelen en operationele procedures zoals bepaald in het Europese ATM-masterplan;

een „stationeringsfase” (2014-2024) die zal worden geleid door het bedrijfsleven en belanghebbenden, voor de grootschalige productie en invoering van de nieuwe ATM-infrastructuur.

3.

In het kaderprogramma Horizon 2020 voor onderzoek en innovatie (3) heeft de Raad de GOS belast met de voortzetting van onderzoek en innovatie in de luchtverkeersbeveiliging en met name de gecoördineerde aanpak in het kader van de „Single European Sky” om aldus de vastgestelde prestatiedoelstellingen te verwezenlijken. Het Sesar II-programma in het kader van Horizon 2020 zal in de tweede helft van 2015 van start gaan onder de naam Sesar 2020.

4.

De GOS werd opgezet als publiek-privaat partnerschap. De oprichtende leden zijn de Europese Unie, vertegenwoordigd door de Commissie, en Eurocontrol, vertegenwoordigd door zijn agentschap. Na een oproep tot het indienen van blijken van belangstelling werden 15 publieke en particuliere ondernemingen uit de luchtvaartindustrie lid van de gemeenschappelijke onderneming. Daaronder bevinden zich vliegtuigbouwers, fabrikanten van grond- en vliegtuigapparatuur, verleners van luchtvaartnavigatiediensten en luchthavenautoriteiten.

5.

De begroting voor de ontwikkelingsfase van het programma Sesar I bedraagt 2  100 miljoen euro, dat in gelijke delen door de EU, Eurocontrol en de deelnemende publieke en private partners moet worden gedragen. De bijdrage van de EU wordt betaald uit het zevende kaderprogramma voor onderzoek, het programma voor de trans-Europese vervoersnetwerken en, voor Sesar 2020, het programma Horizon 2020. Ongeveer 90 % van de financiering door Eurocontrol en de andere belanghebbenden wordt in natura verstrekt.

TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

6.

De door de Rekenkamer gehanteerde controleaanpak omvat cijferanalyses, toetsing van verrichtingen op het niveau van de gemeenschappelijke onderneming en een beoordeling van de essentiële controles van de toezicht- en controlesystemen. Hierbij komt nog controle-informatie afkomstig uit het werk van andere controleurs (indien relevant) en een analyse van de „management representations”.

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

7.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 287 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) controleerde de Rekenkamer:

a)

de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming Sesar, die bestaat uit de financiële staten (4) en de verslagen over de uitvoering van de begroting (5) betreffende het per 31 december 2014 afgesloten begrotingsjaar;

b)

de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekening.

De verantwoordelijkheid van de leiding

8.

Overeenkomstig de artikelen 39 en 50 van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1271/2013 van de Commissie (6) is de leiding verantwoordelijk voor het opstellen en de getrouwe weergave van de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming, alsmede voor de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen.

a)

De verantwoordelijkheden van de leiding inzake de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een internebeheersingssysteem met betrekking tot de opstelling en de getrouwe weergave van financiële staten die geen materiële afwijkingen als gevolg van fraude of fouten bevatten, het kiezen en toepassen van adequate grondslagen voor financiële verslaglegging op basis van de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels (7) en het maken van boekhoudkundige schattingen die onder de gegeven omstandigheden redelijk zijn. De directeur keurt de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming goed nadat de rekenplichtige deze heeft voorbereid op basis van alle beschikbare gegevens en een toelichting bij de jaarrekening heeft opgesteld waarin hij onder meer verklaart dat hij redelijke zekerheid heeft dat deze op alle materiële punten een getrouw beeld geeft van de financiële positie van de gemeenschappelijke onderneming.

b)

De verantwoordelijkheden van de leiding inzake de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen en de inachtneming van het beginsel van goed financieel beheer omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een doeltreffend en doelmatig internebeheersingssysteem waarbij ook naar behoren toezicht wordt uitgeoefend en passende maatregelen worden getroffen ter voorkoming van onregelmatigheden en fraude en, indien nodig, rechtsvervolging wordt ingesteld om onverschuldigd betaalde of verkeerd gebruikte middelen terug te vorderen.

De verantwoordelijkheid van de controleur

9.

De Rekenkamer heeft de verantwoordelijkheid om op basis van haar controle aan het Europees Parlement en de Raad (8) een verklaring voor te leggen over de betrouwbaarheid van de jaarrekening en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De Rekenkamer verricht haar controle overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en de internationale standaarden van hoge controle-instanties van INTOSAI. Volgens die standaarden moet de Rekenkamer de controle zodanig plannen en uitvoeren dat redelijke zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming geen afwijkingen van materieel belang bevat en de onderliggende verrichtingen bij die rekening wettig en regelmatig zijn.

10.

De controle houdt in dat procedures worden uitgevoerd om controle-informatie te verkrijgen over de bedragen en mededelingen in de rekeningen en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De selectie van de procedures is afhankelijk van het oordeel van de controleur, dat is gebaseerd op de inschatting van de risico’s op materiële afwijkingen in de rekeningen en op materiële niet-conformiteit van de onderliggende verrichtingen met vereisten uit de regelgeving van de Europese Unie, hetzij door fraude, hetzij door fouten. Bij deze risico-inschatting kijkt de controleur naar de internebeheersingsmaatregelen met betrekking tot de opstelling en getrouwe weergave van de rekeningen en naar de toezicht- en controlesystemen die worden gehanteerd ter waarborging van de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen en zet hij controleprocedures op die onder de gegeven omstandigheden adequaat zijn. Bij de controle worden tevens de geschiktheid van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaglegging en de redelijkheid van de boekhoudkundige schattingen beoordeeld, evenals de algehele presentatie van de rekeningen.

11.

De Rekenkamer is van oordeel dat de verkregen controle-informatie toereikend is en geschikt als grondslag voor haar betrouwbaarheidsverklaring.

Oordeel over de betrouwbaarheid van de rekeningen

12.

Naar het oordeel van de Rekenkamer geeft de jaarrekening van de gemeenschappelijke onderneming op alle materiële punten een getrouw beeld van haar financiële situatie per 31 december 2014 en van de resultaten van haar verrichtingen en kasstromen in het op die datum afgesloten jaar, overeenkomstig de bepalingen van haar financiële regeling en de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels.

Oordeel over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen

13.

Naar het oordeel van de Rekenkamer zijn de onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening betreffende het per 31 december 2014 afgesloten jaar op alle materiële punten wettig en regelmatig.

14.

De hiernavolgende opmerkingen doen niets af aan de oordelen van de Rekenkamer.

OPMERKINGEN OVER HET BEGROTINGS- EN FINANCIEEL BEHEER

Uitvoering van de begroting 2014

15.

De oorspronkelijke en definitieve begrotingen 2014 omvatten vastleggingskredieten ad 12,4 miljoen euro, respectievelijk 13,1 miljoen euro en betalingskredieten ad 116,4 miljoen euro, respectievelijk 121,9 miljoen euro.

16.

De bestedingsgraad van de vastleggingskredieten beliep 99,4 % (99,6 % in 2013). De bestedingsgraad van de betalingskredieten beliep 79,8 % (94,4 % in 2013); het verschil weerspiegelt de van eind 2014 tot begin 2015 uitgestelde betaling van 3 van de 15 jaarlijkse ledenkostendeclaraties.

Multilaterale kaderovereenkomst (MKO)

17.

Op 31 december 2014 werd er in de ontwikkelingsfase van de GOS door 16 leden (inclusief Eurocontrol) gewerkt aan programma-activiteiten waarbij meer dan 100 particuliere en openbare entiteiten en onderaannemers waren betrokken. Van de 369 Sesar-programmaprojecten krachtens de vierde wijziging van de MKO waren er 348 (94 %) in uitvoering of reeds voltooid.

18.

Van de 556 miljoen euro aan cofinancieringsbijdragen die de Europese Unie en Eurocontrol krachtens de vierde wijziging van de MKO (sinds 1 januari 2014) aan de 15 andere leden moeten betalen, was per 31 december 2014 100 % vastgelegd en 66 % (369 miljoen euro) betaald, en de resterende 34 % (187 miljoen euro) zal naar verwachting per 31 december 2017 zijn betaald.

ANDERE AANGELEGENHEDEN

Rechtskader

19.

Het Financieel Reglement van de Gemeenschappelijke Onderneming Sesar voor de programmeringsperiode 2014-2020 werd op 25 juni 2015 vastgesteld door de raad van bestuur (9).

De interneauditfunctie en de dienst Interne Audit van de Commissie

20.

De interneauditcapaciteit (IAC) van de GOS verrichtte controles van de personele middelen/werving en van de validering van de machtigingen voor de ABAC-workflow, en verleende andere diensten op het gebied van kwaliteitsborging en advisering.

21.

De DIA verrichtte een controle van het risicobeheer en daarna een risicobeoordeling. Naar aanleiding van de controle werden drie aanbevelingen gedaan (10), die werden geaccepteerd. Een actieplan wordt momenteel uitgevoerd.

FOLLOW-UP VAN EERDERE OPMERKINGEN

Monitoring en rapportage van projectonderzoeksresultaten

22.

Wat betreft de monitoring en rapportage van projectonderzoeksresultaten (11), heeft de GOS een eigen systeem en instrumenten voor het verzamelen van gegevens en het verspreiden van de resultaten van de operationele en technologische verbeteringen die worden ontwikkeld door de leden en partners van Sesar (12). Over de resultaten wordt gerapporteerd op haar website (13), in de jaarlijkse productieverslagen en de jaarlijkse activiteitenverslagen.

23.

Op 5 december 2014 zette de Commissie de „Sesar Deployment Manager” (SDM) (14) op om ervoor te zorgen dat nieuwe technologieën en oplossingen die reeds zijn getest en gevalideerd in de onderzoeks- en ontwikkelingsfasen van de Gemeenschappelijke Onderneming Sesar, worden toegepast in de praktijk. De SDM is verantwoordelijk voor verslaglegging over en het toezicht op de toepassing van de oplossingen.

24.

De gemeenschappelijke onderneming bereidt momenteel een alomvattend verslag voor over de maatschappelijke en economische voordelen van de voltooide projecten, alsook informatie over de bijdrage van alle Sesar-leden aan het programma. Dit verslag zal naar verwachting beschikbaar komen in de tweede helft van 2015.

Belangenconflicten

25.

De Commissie ontwikkelt een gemeenschappelijke template voor de gemeenschappelijke ondernemingen. Ondertussen blijft de procedure van Sesar van kracht.

Tweede tussentijdse evaluatie van de Commissie

26.

Op grond van de tweede tussentijdse evaluatie van de Commissie (15) werden specifieke acties (16) als antwoord op de twee aanbevelingen besproken en vastgesteld door de raad van bestuur in oktober en december 2014 (17). Deze acties lopen nog en de stand van uitvoering ervan wordt gevolgd.

Dit verslag werd door kamer IV onder voorzitterschap van de heer Milan Martin CVIKL, lid van de Rekenkamer, te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 6 oktober 2015.

Voor de Rekenkamer

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

President


(1)  Verordening (EG) nr. 219/2007 van de Raad van 27 februari 2007 betreffende de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming voor de realisering van het Europese nieuwe generatie luchtverkeersbeveiligingssysteem (Sesar) (PB L 64 van 2.3.2007, blz. 1), gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1361/2008 (PB L 352 van 31.12.2008, blz. 12).

(2)  Verordening (EU) nr. 721/2014 van de Raad van 16 juni 2014 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 219/2007 betreffende de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming voor de realisering van het Europese nieuwe generatie luchtverkeersbeveiligingssysteem (Sesar), voor wat de verlenging van de looptijd van de gemeenschappelijke onderneming tot 2024 betreft (PB L 192 van 1.7.2014, blz. 1).

(3)  Het kaderprogramma Horizon 2020 voor onderzoek en innovatie, vastgesteld bij Verordening (EU) nr. 1291/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2013 tot vaststelling van Horizon 2020 — het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (2014-2020) en tot intrekking van Besluit nr. 1982/2006/EG (PB L 347 van 20.12.2013, blz. 104) is het onderzoek- en innovatieprogramma voor 2014-2020 en bundelt alle bestaande EU-financiering voor onderzoek en innovatie.

(4)  Deze omvatten de balans en de staat van de financiële resultaten, de tabel van de kasstromen, de staat van de veranderingen van de nettoactiva en een overzicht van de belangrijkste grondslagen voor financiële verslaglegging en andere toelichtingen.

(5)  Deze omvatten de verslagen over de uitvoering van de begroting en een overzicht van begrotingsbeginselen en andere toelichtingen.

(6)  Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1271/2013 van de Commissie van 30 september 2013 houdende de financiële kaderregeling van de organen, bedoeld in artikel 208 van Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 328 van 7.12.2013, blz. 42).

(7)  De door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels zijn afgeleid van de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS), uitgebracht door de Internationale Federatie van Accountants of, waar van toepassing, de International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS), uitgebracht door de International Accounting Standards Board.

(8)  Artikel 107 van Verordening (EU) nr. 1271/2013.

(9)  De vaststelling door de raad van bestuur van de Gemeenschappelijke Onderneming Sesar volgde op de vaststelling op 4 juni 2015 door de Commissie van een Uitvoeringsbesluit van de Commissie waarmee toestemming werd gegeven om met ingang van 1 januari 2014 af te wijken van het Financieel Reglement van de Gemeenschappelijke Onderneming Sesar zoals bepaald in Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1271/2013.

(10)  De drie aanbevelingen betroffen: i) het ontwerp (koppeling tussen risico’s en doelstellingen), ii) doeltreffende werking, en iii) beheerstoezicht en rapportage.

(11)  Paragraaf 21 van het verslag van de Rekenkamer over 2013 (PB C 452 van 16.12.2014, blz. 58).

(12)  De resultaten van de onderzoeks- en innovatieprojecten van Sesar worden Sesar-oplossingen genoemd. Deze oplossingen zijn de operationele en technologische verbeteringen die worden ontwikkeld door de leden en partners van Sesar. Deze moeten bijdragen tot de modernisering van het Europese en wereldwijde ATM-systeem om aan te tonen dat de praktische toepassing ervan duidelijke zakelijke voordelen inhoudt voor de ATM-sector.

(13)  http://www.sesarju.eu/solutions

(14)  „Sesar Deployment Manager” is de entiteit die onder toezicht van de Europese Commissie de modernisering van het Europese luchtverkeersbeveiligingssysteem synchroniseert en coördineert. De SDM wordt opgezet krachtens een kaderpartnerschapsovereenkomst met de Commissie en is als zodanig een andere entiteit dan de Gemeenschappelijke Onderneming Sesar. De Gemeenschappelijke Onderneming Sesar (GOS) en de SESAR Deployment Manager (SDM) vormen formeel twee pijlers van hetzelfde Sesar-project in het kader van het initiatief „Single European Sky”.

(15)  Paragraaf 26 van het verslag van de Rekenkamer over 2013.

(16)  Met name een nieuwe communicatiestrategie en een beheersplan voor programma-afsluiting.

(17)  Over de voorbereiding en het dagelijks beheer van dit beheersplan voor programma-afsluiting werd overeenstemming bereikt tijdens de drie vergaderingen van de programma-afsluitingsgroep en de drie vergaderingen voor programma-afsluiting tussen oktober 2014 en maart 2015.


BIJLAGE

Gemeenschappelijke Onderneming Sesar (Brussel)

Bevoegdheden en activiteiten

Bevoegdheden van de Unie volgens het Verdrag

(Artikelen 187 en 188 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie)

Besluit nr. 1982/2006/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006 betreffende het zevende kaderprogramma voorziet in een communautaire bijdrage voor de oprichting van publiek-private partnerschappen op lange termijn in de vorm van gezamenlijke technologie-initiatieven die zouden kunnen worden uitgevoerd via gemeenschappelijke ondernemingen in de zin van artikel 187 van het Verdrag.

Verordening (EG) nr. 219/2007 van de Raad betreffende de oprichting van de Gemeenschappelijke Onderneming Sesar, zoals laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1361/2008 (PB L 352 van 31.12.2008).

Verordening (EU) nr. 721/2014 van de Raad van 16 juni 2014 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 219/2007 betreffende de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming voor de realisering van het Europese nieuwe generatie luchtverkeersbeveiligingssysteem (Sesar), voor wat de verlenging van de looptijd van de gemeenschappelijke onderneming tot 2024 betreft.

Bevoegdheden van de gemeenschappelijke onderneming

(Verordening (EG) nr. 219/2007 van de Raad, zoals laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1361/2008)

Doelstellingen

De gemeenschappelijke onderneming heeft tot doel door coördinatie en concentratie van alle relevante onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen in de Unie te zorgen voor de modernisering van het Europese luchtverkeersbeveiligingssysteem. Zij is belast met de uitvoering van het ATM-masterplan, en met name met de volgende taken:

in overeenstemming met het ATM-masterplan zorgen voor de organisatie en de coördinatie van de activiteiten van de SESAR-ontwikkelingsfase, zoals deze resulteerden uit de definitiefase van het project dat door Eurocontrol werd geleid, door de publieke en de particuliere financiële middelen in één enkele structuur te bundelen en te beheren;

de nodige financiering voor de activiteiten van de Sesar-ontwikkelingsfase aantrekken, in overeenstemming met het ATM-masterplan;

de betrokkenheid van de belanghebbenden van de luchtverkeersbeveiligingssector in Europa garanderen; het gaat met name om verleners van luchtvaartnavigatiediensten, luchtruimgebruikers, belangenorganisaties van beroepspersoneel, luchthavens en de fabrikanten, maar ook om de relevante wetenschappelijke instellingen of de relevante wetenschappelijke gemeenschap;

de technische onderzoeks-, ontwikkelings-, validerings- en studiewerkzaamheden organiseren die onder haar gezag moeten worden uitgevoerd en tegelijkertijd versnippering van deze activiteiten voorkomen;

toezicht uitoefenen op de activiteiten met betrekking tot de ontwikkeling van naar behoren in het ATM-masterplan aangegeven gemeenschappelijke producten en, zo nodig, speciale openbare aanbestedingen organiseren.

Organisatie

(Verordening (EG) nr. 219/2007 van de Raad, zoals laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1361/2008)

Raad van bestuur

De raad van bestuur heeft tot taak:

a)

het door de Raad goedgekeurde ATM-masterplan, als bedoeld in artikel 1, lid 2, van de verordening vast te stellen en alle wijzigingsvoorstellen goed te keuren;

b)

de nodige richtsnoeren te geven en besluiten te nemen die nodig zijn voor de uitvoering van de ontwikkelingsfase van het Sesar-project en algemeen toezicht uit te oefenen op de uitvoering daarvan;

c)

het in artikel 16, lid 1, bedoelde werkprogramma en de jaarlijkse werkprogramma’s van de gemeenschappelijke onderneming, alsmede de jaarlijkse begroting, met inbegrip van de personeelsformatie goed te keuren;

d)

een onderhandelingsmandaat te verlenen en te beslissen over de toetreding van nieuwe leden en over de bijbehorende, in artikel 1, lid 3, bedoelde lidmaatschapsovereenkomsten;

e)

toe te zien op de uitvoering van de overeenkomsten tussen de leden en de gemeenschappelijke onderneming;

f)

de uitvoerend directeur te benoemen en te ontslaan en het organigram goed te keuren en toe te zien op het functioneren van de uitvoerend directeur;

g)

te beslissen over de hoogte van de financiële bijdragen van de leden en de procedures voor de betaling daarvan en over de raming van de bijdragen in natura;

h)

de financiële regeling van de gemeenschappelijke onderneming vast te stellen;

i)

de jaarrekening en de balans goed te keuren;

j)

het jaarverslag over de vorderingen in de ontwikkelingsfase van het Sesar-project en de financiële situatie bedoeld in artikel 16, lid 2, goed te keuren;

k)

besluiten te nemen over de voorstellen aan de Commissie betreffende verlenging of ontbinding van de gemeenschappelijke onderneming;

l)

de voorwaarden vast te stellen voor verlening van toegangsrechten tot materiële en immateriële activa die het eigendom zijn van de gemeenschappelijke onderneming en voor de overdracht van deze activa;

m)

de regels en procedures vast te stellen voor het sluiten van de overeenkomsten, die nodig zijn voor uitvoering van het ATM-masterplan, met inbegrip van specifieke procedures in geval van belangenverstrengeling;

n)

overeenkomstig artikel 24 besluiten te nemen over voorstellen aan de Commissie tot wijziging van de statuten;

o)

andere bevoegdheden uit te oefenen en andere functies op zich te nemen, met inbegrip van de eventuele oprichting van hulporganen die nodig zijn voor de doeleinden van de Sesar-ontwikkelingsfase;

p)

de regelingen ter uitvoering van artikel 8 aan te nemen.

Uitvoerend directeur

De uitvoerend directeur verricht zijn taken in alle onafhankelijkheid binnen de grenzen van de hem verleende bevoegdheden.

Interne controle

Intern controleur van de Europese Commissie.

Externe controle

Europese Rekenkamer.

Kwijtingverlenende autoriteit

Europees Parlement, Europese Raad en de raad van bestuur van de gemeenschappelijke onderneming.

In 2014 ter beschikking van de gemeenschappelijke onderneming gestelde middelen

Definitieve rekeningen 2014 van de Gemeenschappelijke Onderneming Sesar

Begroting

1 3 1 19  600 euro voor vastleggingen

12 1 9 42  760 euro voor betalingen

Personeelsbestand per 31 december 2014

De operationele begroting 2014 voorziet in een lijst van het aantal ambten met 39 tijdelijke functionarissen en 3 gedetacheerde nationale deskundigen (GND's). Het gaat dus in totaal om 42 posten, waarvan er eind 2014 37 bezet waren:

31 tijdelijke personeelsleden, extern aangeworven,

1 door leden van de GOS gedetacheerd personeelslid overeenkomstig artikel 8 van Verordening (EG) nr. 219/2007,

3 arbeidscontractanten,

2 GND’s,

waarvan er

20 uitvoerende,

16 administratieve en ondersteunende taken verrichten, en

1 gemengde taken verricht.

In 2014 verrichte activiteiten en diensten

Zie het jaarlijks activiteitenverslag voor 2014 van de gemeenschappelijke onderneming op http://www.sesarju.eu/

Bron: Door de Gemeenschappelijke Onderneming Sesar verstrekte gegevens.


ANTWOORD VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING

De gemeenschappelijke onderneming heeft kennis genomen van het verslag van de Rekenkamer.


Top