EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XC0916(03)

Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

PB C 273 van 16.9.2011, p. 26–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.9.2011   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 273/26


Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

2011/C 273/07

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 7 van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag. Bezwaarschriften moeten de Commissie bereiken binnen zes maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking.

ENIG DOCUMENT

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

„ΦΑΣΟΛΙΑ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΦΕΝΕΟΥ” (FASOLIA VANILIES FENEOU)

EG-nummer: EL-PGI-0005-0839-21.12.2010

BGA ( X ) BOB ( )

1.   Naam:

„Φασόλια Βανίλιες Φενεού” (Fasolia Vanilies Feneou)

2.   Lidstaat of derde land:

Griekenland

3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel:

3.1.   Productcategorie:

Categorie 1.6.

Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt

3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is:

De „Fasolia Vanilies Feneou” zijn peulvruchten van een lokale variant van de groentesoort Phaseolus vulgaris.

De fysieke kenmerken van de bonen van deze bonensoort zijn de witte kleur, de ovale vorm, het dunne vlies en de zeer kleine omvang (1 000 zaden wegen tussen de 270 en 280 g, waardoor ze worden geclassificeerd als een soort met kleine zaden).

De „Fasolia Vanilies Feneou” zijn een bron van proteïne (ten minste 18 %). De chemische kenmerken die de „Fasolia Vanilies Feneou” onderscheiden van andere bonen op de markt, zijn:

Nr.

Parameter

Fasolia Vanilies Feneou

Andere bonen (van de soort Phaseolus vulgaris)

Conclusies

1.

Voedingsvezels

27,9-29,9 % w/w

13,2 % w/w

tot 54,4 % meer voedingsvezels

2.

Vetten

1,7-1,9 % w/w

2-2,5 % w/w

tot 10 % minder vet

3.

Energiewaarde

225-233 kcal/100 g

296 kcal/100 g

minder calorieën

955-963 kJ/100 g

1 236 kJ/100 g

4.

Calcium

2 970-2 988 mg/kg

1 312 mg/kg

tot 56 % meer calcium

5.

Natrium

97,1-98,1 mg/kg

354 mg/kg

lager zoutgehalte

6.

As

3,9-4,1 % w/w

4,4 % w/w

lager asgehalte

De „Fasolia Vanilies Feneou” hebben organoleptische kenmerken die deze bonensoort onderscheiden van andere bonensoorten en bijzonder aantrekkelijk maken voor consumenten, namelijk de zoete smaak en het feit dat de bonen snel koken en niet uiteenvallen. Als de bonen gekookt zijn, zijn ze vanbinnen zacht, maar blijven heel in het vlies.

3.3.   Grondstoffen (alleen voor verwerkte producten):

3.4.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong):

3.5.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden:

Alle fasen van het productieproces, van het telen (voorbereiden van de grond, bemesten, zaaien, irrigatie, onkruidbestrijding en gewasbescherming) tot het oogsten, drogen en doppen van het product, moeten binnen het afgebakende geografische gebied plaatsvinden.

3.6.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken, enz.:

3.7.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering:

Op de verpakking moet de aanduiding „ΦΑΣΟΛΙΑ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΦΕΝΕΟΥ” Π.Γ.Ε. („Fasolia Vanilies Feneou” BGA) zijn vermeld, evenals andere aanduidingen die door nationale en EU-wetgeving worden voorgeschreven.

4.   Beknopte omschrijving van de afbakening van het geografische gebied:

Het afgebakende geografische gebied waar de „Fasolia Vanilies Feneou” worden geproduceerd, is de hele gemeente Feneos in de prefectuur Korinthe in de regio Peloponnesos.

Het gebied rondom Feneos waar de bonen worden verbouwd, is een door bergen (Helmos — Dourdouvana, Killini, Oliyirtos — Saïtas) omringde vlakte met een bouwland van 47 100 stremma (4 710 hectare). Het omsloten bekken van Feneos (een kunstmatig aangelegd meer) is een specifiek kenmerk van de regio Peleponnesos. Het bekken wordt omringd door een bos van spar- en pijnbomen, dat reikt tot aan de oever van het meer. Deze specifieke, unieke omgeving van beboste bergen die de Feneosvlakte omringen, creëert in combinatie met het kunstmatig aangelegde Doxameer een microklimaat dat geschikt is voor het telen van een hoogwaardig product.

5.   Verband met het geografische gebied:

5.1.   Specificiteit van het geografische gebied:

Grond

De grond is diep en vruchtbaar, bestaat met name uit kleiachtig zand en zanderige klei, en houdt veel water vast. De grond is rijk aan calcium en fosfor, maar heeft een laag kalium- en magnesiumgehalte. Het merendeel van de grond is enigszins zuur (pH < 7). Het land waarop de „Fasolia Vanilies Feneou” worden verbouwd, is de bedding van het oude Doxameer. Dit was een natuurlijk meer en hierdoor heeft de grond zijn relatieve vochtigheid behouden. Dit zijn allemaal gunstige factoren voor de teelt van de „Fasolia Vanilies Feneou”.

Klimaat

Over het algemeen heeft het gebied een continentaal klimaat met koude winters en koele zomers. Door de hoge mate van bebossing van de bergen rondom de Feneosvlakte is het klimaat hier echter milder met nattere winters en koelere zomers. De gemiddelde maandtemperatuur is maximaal 28,8 °C en minimaal 0,6 °C, terwijl de gemiddelde jaartemperatuur 12,8 °C is.

De aanwezigheid van het Doxameer draagt ook bij aan het milde lenteweer in het gebied. Jaarlijks valt er gemiddeld 600 millimeter regen. Bonen houden van water en de combinatie van optimale temperaturen en een relatieve vochtigheid zorgt ervoor dat de omstandigheden in dit gebied uitstekend zijn voor de bonenteelt.

Menselijke factoren

De menselijke factor is de factor die het beste gebruikmaakt van de omstandigheden met betrekking tot de grond en het klimaat in het gebied rondom Feneos, en deze factor is cruciaal voor de productie van een hoogwaardig product en voor de faam van dit product buiten de grenzen van de prefectuur.

De teeltmethoden die door de producenten uit Feneos worden gebruikt, zijn gebaseerd op jarenlange ervaring en de traditie die van de ene op de andere generatie wordt doorgegeven. De methoden bestaan uit handmatige handelingen, zoals zaaien, drogen en doppen. Daarnaast worden er zo min mogelijk pesticiden en kunstmest gebruikt en selecteren de boeren zelf de zaden van de „Fasolia Vanilies Feneou” die het volgende jaar gezaaid moeten worden, zodat de zuiverheid van het plantmateriaal wordt gewaarborgd.

5.2.   Specificiteit van het product:

De „Fasolia Vanilies Feneou” worden sinds het einde van de negentiende eeuw systematisch verbouwd in Feneos. Deze bonensoort wordt al vele jaren verbouwd vanwege de speciale onderscheidende kenmerken. Zo zijn de bonen zeer klein, egaal wit, glanzend en fijn van uiterlijk. Anders dan andere bonen zijn ze niet niervormig, maar ovaal. Daarnaast hebben ze een dun vlies waardoor ze beter en sneller te koken zijn. De bonen smaken zoet en zijn uiterst voedzaam.

De lokale naam „Vanilia” is door de telers zelf aan de bonen gegeven, om de nadruk te leggen op de egaal witte kleur en de speciale zoete smaak die doet denken aan vanille. Deze specifieke kwaliteitskenmerken onderscheiden het product van andere bonen, waardoor dit gewilder is op de markt.

5.3.   Causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product (voor een BOB) dan wel een bepaalde hoedanigheid, de faam of een ander kenmerk van het product (voor een BGA):

Beschrijving van het verband tussen de kwaliteit van het product en het afgebakende geografische gebied

De kenmerken van de „Fasolia Vanilies Feneou” houden verband met het klimaat en de grond van het gebied, en met het gebruik van plantmateriaal dat is aangepast aan de lokale omgeving.

De „Fasolia Vanilies Feneou” zijn optimaal aangepast aan het continentale klimaat van het gebied en de onderliggende grondomstandigheden. Deze bonensoort groeit dan ook uitstekend in dit gebied. De combinatie van de vochtige en enigszins zure grond en de relatief milde, natte winters en koele zomers heeft een cruciaal effect op de kwaliteit van de oogst, die bestaat uit glanzende zaden met een dun vlies en een zacht vruchtvlees. Deze omstandigheden resulteren in bonen met een hoog waterabsorptievermogen, een laag asgehalte en betere organoleptische kenmerken, zoals hun speciale zoete smaak en het feit dat ze goed geschikt zijn om te koken.

Daarnaast speelt de unieke natuurlijke omgeving van het gebied, met de bergen die de Feneosvlakte beschermen tegen sterke wind, het kunstmatige Doxameer en de omringende naaldbossen die reiken tot aan de oever, een sleutelrol bij het creëren van de ideale omstandigheden voor het telen van deze bonen en bij het feit dat deze bonen zo wezenlijk anders zijn dan vergelijkbare bonen die elders worden geteeld.

De teeltmethoden die al ruim honderd jaar door de lokale boeren worden gebruikt in combinatie met de goede grond, het juiste klimaat en gunstige omgevingsomstandigheden, dragen bij aan de specifieke kenmerken van het product. De teelttechnieken van de bonentelers zijn dezelfde als de technieken die door hun voorvaderen werden gebruikt en het meeste werk, zoals schoffelen, oogsten, selecteren en verpakken, wordt vandaag de dag nog steeds met de hand gedaan. Het resultaat is een uniform product, dat er goed uitziet en dat vrij is van extern materiaal en gebarsten zaden. Het minimale gebruik van pesticiden en kunststoffen, die een negatief effect op de kwaliteit van het product hebben, en de rigoureuze selectie van zaden voor de oogst van het volgende jaar om de zuiverheid van de lokale variant van de „Fasolia Vanilies Feneou” te waarborgen, resulteren in een superieur kwaliteitsproduct.

Het nauwe verband tussen enerzijds het product en anderzijds het afgebakende geografische gebied en, bovendien, de zeer lokale teelt op de Feneosvlakte, blijkt uit de herhaalde pogingen om deze bonensoort te verbouwen in omliggende gebieden waar ook bonen worden geteeld. Deze pogingen zijn niet geslaagd. De kwaliteit van de bonen die buiten het afgebakende geografische gebied worden geteeld, is aanzienlijk lager, met name als het gaat om het uiterlijk, de fijnheid van het vlies en de smaak.

Beschrijving van het verband tussen de faam van het product en het afgebakende geografische gebied

Het belang van deze bonensoort voor dit gebied en de faam van dit product als de lekkerste boon blijken uit de verwijzingen naar deze bonensoort in een tweedelige publicatie van Vassilios Sarlis over de folklore van Feneos. In de Griekse mythologie waren peulvruchten een geschenk van de godin Demeter aan de inwoners van Feneos, omdat zij Demeter gastvrij hadden ontvangen toen ze op zoek was naar haar dochter Persephone, die door Hades was weggevoerd. Hades probeerde haar via de diepten van het Feneosmeer mee te sleuren naar de onderwereld. De mensen van Feneos waren dus de eersten die peulvruchten aten en misschien is dat de reden waarom hun bonen bekend werden als de lekkerste bonen. Er wordt ook vermeld dat bonen de meest gegeten peulvruchten zijn, gevolgd door linzen en kikkererwten.

Het systematisch verbouwen van bonen in het gebied begon tegen het eind van de negentiende eeuw, toen het Feneosmeer droog was komen te liggen. De faam van het product en het nauwe verband ervan met het gebied rondom Feneos blijken uit het volgende:

Een document dat op 25 maart 1910 is afgegeven door de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg van Feneos, met betrekking tot een vergoeding die door een veeboer moest worden betaald aan een bonenteler, omdat de beesten van de veeboer de bonenoogst hadden beschadigd.

Onderzoek verricht door Panos Dimitrios (PhD) over de intensieve teelt van de „Fasolia Vanilies Feneou” in het gebied in de jaren vijftig.

Sinds 1980 wordt in het dorp Steno ieder jaar in oktober (als de „Fasolia Vanilies Feneou” worden geoogst) een fasolada festival gehouden, vanwege het belang van de bonensoort voor het gebied en het feit dat deze bonensoort wijd en zijd bekend is. Volgens de krant Eleftheros Tipos is dit festival een toeristische attractie.

Uit gegevens van het Griekse centraal bureau voor de statistiek blijkt dat de „Fasolia Vanilies Feneou” van 1993 tot 2003 ononderbroken zijn verbouwd.

Uit controles van het landbouwdirectoraat van de prefectuuroverheid van Korinthe in verband met programma's voor compenserende vergoedingen en bedrijfstoeslagregelingen, blijkt dat de „Fasolia Vanilies Feneou” al vele jaren traditiegetrouw worden geteeld en van uitzonderlijke kwaliteit zijn.

Een bezoeker aan het gebied wist te vertellen hoe hij de Feneosvlakte en de heerlijke „vanille” bonen in verband bracht met zijn kinderjaren.

De beroemde Fasolia Feneou worden vermeld in twee edities van de krant Kathimerini (24 oktober 2006 en 17 november 2007).

De traditionele fasolada (bonensoep) met de Fasolia Feneou wordt vermeld in edities van de krant Ta Nea (16 februari 2007) en de krant Eleftheros Tipos (4 oktober 2008).

In het televisieprogramma Boukia kai Sinkhori van Ilias Mamalakis werd aan kijkers getoond hoe ze Boulia (Polispori) Feneos konden maken met de typische „witte”„Fasolia Vanilies Feneou” als een van de hoofdingrediënten.

In twee edities van Menoume Ellada van de staatsomroep (oktober 2006 en 2007) en op ET3 in februari 2009 is aandacht besteed aan de „Fasolia Vanilies Feneou”.

De „Fasolia Vanilies Feneou” krijgen niet alleen een hoge waardering van consumenten, maar ook van producenten. Zij ontvangen voor deze bonensoort een prijs die tot wel 75 % hoger kan liggen dan de prijs van niet-beschermde bonensoorten.

Kortom, de historische en bibliografische gegevens, artikelen in lokale en nationale kranten, media-uitzendingen en materiaal op internet (Wikipedia etc.) voornamelijk met betrekking tot gastronomie en toerisme, bevestigen de faam van de „Fasolia Vanilies Feneou”, een faam die onlosmakelijk is verbonden met de specifieke kenmerken van deze bonensoort.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier:

(artikel 5, lid 7, van Verordening (EG) nr. 510/2006)

http://www.minagric.gr/greek/data/PROD_FASOLIA_VANILIES_FENEOU.pdf


(1)  PB L 93 van 31.3.2006, blz. 12.


Top