EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XC0427(03)

Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

PB C 124 van 27.4.2011, p. 16–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.4.2011   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 124/16


Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

2011/C 124/12

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 7 van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag. Bezwaarschriften moeten de Commissie bereiken binnen zes maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking.

ENIG DOCUMENT

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

„MONGETA DEL GANXET”

EG-nummer: ES-PDO-005-0636-27.07.2007

BGA ( ) BOB ( X )

1.   Naam:

„Mongeta del Ganxet”

2.   Lidstaat of derde land:

Spanje

3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel:

3.1.   Productcategorie:

Categorie 1.6 —

Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt

3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is:

De BOB „Mongeta del Ganxet” is van toepassing op de zaden van de autochtone variëteit „Ganxet” van de bonensoort Phaseolus vulgaris L., gedroogd, of gekookt en ingemaakt.

De bonen waarop de BOB van toepassing is, behoren tot de handelsklasse „Extra” en vertonen de volgende kenmerken:

Op morfologisch vlak vertonen de gedroogde bonen de volgende kenmerken: de bonen zijn wit, ietwat glanzend, afgeplat en sterk niervormig („ganxet” betekent „haakje” in het Catalaans) met een kromminggraad van 2 tot 3 op een schaal van 0 tot 3 voor de bonensoort Phaseolus vulgaris L. als geheel. Het gemiddelde gewicht van 100 zaden bedraagt 40 à 50 g.

Op chemisch vlak vertonen de gedroogde bonen de volgende kenmerken:

a)

vochtgehalte: minder dan 15 %;

b)

eiwitgehalte: hoger dan of gelijk aan 27 %. Hoog eiwitgehalte;

c)

zetmeel: lager dan of gelijk aan 25 %. Lage amyloseconcentratie;

d)

vezels: hoger dan of gelijk aan 21 %.

De organoleptische kenmerken van de gekookte bonen — ongeacht of ze thuis bij de consument dan wel in een verwerkingsbedrijf worden gekookt — zijn:

a)

een ietwat oneffen en nauwelijks waarneembare huid, tussen 0 en 2 op een schaal van 0 tot 10;

b)

een sterke en aanhoudende romigheid;

c)

een zachte smaak, intensiteit 3 op een schaal van 0 tot 10.

3.3.   Grondstoffen (alleen voor verwerkte producten):

De BOB is van toepassing op de bonen die in gedroogde vorm, of in gekookte vorm als ingemaakte groente, worden aangeboden. Voor de ingemaakte bonen waarvoor de BOB geldt, wordt uitsluitend gebruik gemaakt van bonen van de variëteit „Ganxet” die onder de BOB vallen, van water en van zout. Er mag geen gebruik worden gemaakt van een additief of bewaarmiddel.

3.4.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong):

3.5.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden:

De teelt van de bonen met de BOB „Mongeta del Ganxet” moet plaatsvinden in het afgebakende geografische gebied.

Nadat de peulen met de hand zijn geplukt, moet alle vuil worden verwijderd en moeten de bonen tegen kevers worden behandeld. Vervolgens worden de bonen opgeslagen totdat ze als droge bonen worden verpakt voor de verkoop, of worden gekookt en verwerkt tot ingemaakte groente.

3.6.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken, enz.:

Het koken en de verwerking tot ingemaakte groente moeten plaatsvinden in het afgebakende teeltgebied teneinde de kwaliteit van het eindproduct te garanderen. Het koken van de bonen die als ingemaakte groente worden aangeboden, gebeurt rechtstreeks in de bokaal waarin ze uiteindelijk in de handel worden gebracht. De opslag, het verpakken en het koken van de bonen moet plaatsvinden in frisse ruimten met een lage luchtvochtigheid om verharding of snelle veroudering van de bonen tegen te gaan.

Het is toegestaan de gedroogde bonen te verpakken in zakken van paklinnen of van paklinnen en kunststof (venster) met een inhoud van maximaal 15 kilo en in met krimpfolie overtrokken bakjes met een inhoud van maximaal 1 kilo. Jute zakken met een maximale inhoud van 25 kilo zijn slechts toegestaan bij verkoop aan restaurants.

De bokalen met ingemaakte bonen hebben een maximale inhoud van 1,5 kilo uitgelekt gewicht.

3.7.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering:

Behalve de gegevens die in het algemeen bij wet verplicht zijn, moeten ook de vermelding „Denominación de Origen Protegida Mongeta del Ganxet”, het specifieke logo van de BOB en het logo van de EU duidelijk zichtbaar op de verpakking worden aangebracht.

Zwart-wit reproductie van het logo van de BOB:

Image

Pantone-kleuren van het logo van de BOB: 2 kleuren: zwart en groen. Het groen is de Pantone-kleur 383 met de volgende CMGZ: 23 CYAAN — 0 MAGENTA — 100 GEEL — 17 ZWART

4.   Beknopte omschrijving van de afbakening van het geografische gebied:

Het geografische gebied waar de bonen met de BOB worden geteeld en verwerkt omvat alle gemeenten van het oostelijk en westelijk gedeelte van de regio Vallès, de gemeenten Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera, San Cebriá de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Dosrius, Argentona en Orrius van de regio El Maresme en de gemeenten Blanes, Fogars de Tordera, Massanet de la Selva en Hostalric van de regio La Selva.

5.   Verband met het geografische gebied:

5.1.   Specificiteit van het geografische gebied:

Het afgebakende geografische teeltgebied omvat de vallei van Vallès en de vallei en de delta van Tordera. Deze zacht glooiende vlakte grenst aan de Serralada Prelitoral Catalana in het noordwesten, aan de Serralada Litoral Catalana in het noordoosten en aan de rivier Llobregat in het zuiden. De vallei is hoofdzakelijk gevuld met afzettingen uit het Mioceen, gevormd door roodkleurige klei en leem waarin zich ook arkosische zandsteen en conglomeraten van alluviale en fluviale oorsprong uit het Quartair bevinden.

De teelt van de bonen vindt hoofdzakelijk plaats op leemgronden met een licht alkalische pH en een hoog gehalte aan uitwisselbaar Ca++ (zie punt 5.3) en met een textuur die varieert van kleiig, ziltig tot zanderig.

Het klimaat is gematigd mediterraan en droog, met een gemiddelde jaarneerslag van 500 à 700 l/m2 die ongelijkmatig over het jaar is verspreid en hoofdzakelijk in het voorjaar en in het najaar valt; in de zomermaanden, en ook de wintermaanden, valt de minste regen.

Destijds werd de boon „del Ganxet” geteeld in wisselbouw met wintergranen. Aangezien de granen eerst moeten worden geoogst, werden de bonen in juli gezaaid zodat de bloei eind augustus plaatsvond en ze eind september en eind oktober rijp waren. Tijdens deze niet zeer warme periode van het jaar bleek de rijping zeer traag te verlopen hetgeen bevorderlijk was voor de vorming van de nauwelijks waarneembare huid en de romigere textuur van de bonen. Het fenomeen was de telers niet ontgaan en heden ten dage zaaien zij steeds half juli, ook wanneer de bonen niet in wisselbouw met granen worden geteeld.

De uit Centraal-Amerika afkomstige boon waaruit de „Mongeta del Ganxet” is ontstaan, werd in de loop van de XIXste eeuw in Catalonië geïntroduceerd. Dankzij de decennialange teelt van de boon en de arbeid en kennis van de landbouwers konden de betere planten en die welke zich aan het teeltseizoen juli-november aanpasten, worden geselecteerd. Parallel met dit selectieproces, kwamen teelttechnieken tot ontwikkeling die het mogelijk maakten de bonen te telen met een minimum aan productiemiddelen en met een maximaal respect voor het product. Bij de voorbereiding van de grond, het zaaien, het bepalen van de dichtheid en de oriëntering van de velden zodat een optimale ventilatie gegarandeerd is, de controle van de irrigatie, de oogst en de behandeling van het product na de oogst totdat het bij de consument belandt, worden traditionele methoden gehanteerd die de landbouwers van de streek zich generatie na generatie eigen hebben gemaakt. Het resultaat is een autochtone bonenvariëteit met specifieke organoleptische kenmerken die andere variëteiten die voordien in de regio werden geteeld, bijna compleet heeft verdrongen. Momenteel is de boon „Mongeta del Ganxet” het belangrijkste ingrediënt in talrijke traditionele lokale gerechten: „mongetes amb butifarra”, „empedrat de bacallà”, „truita de mongetes”, „mongetes amb cloïsses”, enz. en prijkt ze overal op de kaart, zowel in de traditionele als in de meest prestigieuze restaurants die de streek en het overige deel van Catalonië rijk is.

5.2.   Specificiteit van het product:

Deze boon heeft een nauwelijks waarneembare huid en is zeer smeuïg.

Deze autochtone bonenvariëteit heeft een hoog eiwitgehalte — hoger dan of gelijk aan 27 % — en een lage zetmeelconcentratie — lager dan of gelijk aan 25 % — kenmerken die bepalend zijn voor de grote smeuïgheid van het eindproduct.

5.3.   Causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product (voor een BOB) dan wel van een bepaalde hoedanigheid, de faam of een ander kenmerk van het product (voor een BGA):

De milieufactoren die bijdragen aan de uitmuntendheid van het product (dunne huid en grote smeuïgheid) zijn:

het klimaat waardoor een teeltcyclus van juli tot november mogelijk is en de zachte temperaturen tijdens het seizoen waarin de zaden tot rijping komen, twee elementen waaraan de bonen hun nauwelijks waarneembare huid en hun romige textuur danken;

de in de grond aanwezige Ca++ -concentraties die nodig zijn voor deze variëteit opdat de bonen tijdens het koken niet zouden breken en ze hun fijne, op de tong nauwelijks waarneembare huid, zouden behouden.

Het gedurende generaties telen en selecteren van de boon „del Ganxet” in het afgebakende geografische gebied, heeft geleid tot het ontstaan van een variëteit die volledig is aangepast aan de plaatselijke omstandigheden en waarvan de kwaliteit door de gastronomische traditie wordt bewezen.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier:

http://www.gencat.cat/dar/pliego-mongeta-ganxet


(1)  PB L 93 van 31.3.2006, blz. 12.


Top