Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005XC1008(01)

    Richtsnoeren voor de samenstelling van het technisch dossier inzake meststoffen die in aanmerking komen voor de aanduiding „EG-meststof” overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2003/2003 (Voor de EER relevante tekst)

    PB C 250 van 8.10.2005, p. 2–8 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    8.10.2005   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 250/2


    Richtsnoeren voor de samenstelling van het technisch dossier inzake meststoffen die in aanmerking komen voor de aanduiding „EG-meststof” overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2003/2003

    (2005/C 250/02)

    (Voor de EER relevante tekst)

    INLEIDING

    Deze richtsnoeren zijn bestemd voor aanvragers die een nieuwe meststof willen laten registreren voor opname in de lijst van EG-meststoffen.

    De richtsnoeren zijn weliswaar niet bindend, maar de gevraagde informatie is noodzakelijk om vertraging bij het onderzoek van de aanvraag te vermijden.

    Tevens worden de adressen vermeld van de diensten in de lidstaten waarnaar de aanvragen moeten worden gestuurd.

    Vervolgens zal de lidstaat de aanvraag voor onderzoek doorsturen naar de bevoegde werkgroep van de Commissie.

    Dit document is opgesteld in samenwerking met deskundigen die optreden als vertegenwoordiger van:

    (1)

    de betrokken instanties in de lidstaten,

    (2)

    bedrijven aangesloten bij de Europese Associatie van meststoffabrikanten (European Fertilizer Manufacturers Association — EFMA),

    (3)

    het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) TC 260.

    1.   DOELSTELLING

    Doel van dit document is zo nauwkeurig mogelijk aan te geven welke informatie de werkgroep „Meststoffen” van de Commissie nodig heeft om de aanvragen tot opname in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 2003/2003 (1) te beoordelen en deze stoffen op grond daarvan uiteindelijk de aanduiding „EG-meststof” te geven.

    Dit document is dus bestemd voor iedereen (fabrikant of zijn vertegenwoordiger) die voor een meststof of een soort meststoffen de aanduiding „EG-meststof” wil aanvragen.

    Dit informatiedossier vloeit voort uit de toepassing van artikel 14 van Verordening (EG) nr. 2003/2003, waarin wordt bepaald dat een meststof in aanmerking komt:

    a)

    indien de meststof op een doeltreffende wijze nutriënten levert;

    b)

    indien relevante bemonsterings-, analyse- en beproevingsmethoden beschikbaar zijn;

    c)

    indien de meststof onder normale gebruiksomstandigheden geen schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid van mens, dier of plant of voor het milieu.

    In de praktijk is gebleken dat de aanvragen sneller worden behandeld als zij worden ingediend in de vorm van een technisch dossier waarin alle gegevens zijn opgenomen die nodig zijn om te oordelen of aan bovengenoemde eisen is voldaan.

    Dit is dan ook een dynamisch werkdocument dat kan worden aangepast aan de ontwikkeling van de wetenschappelijke en technische kennis op het gebied van meststoffen en op grond van de ervaringen van de werkgroep.

    2.   INHOUD VAN HET TECHNISCH DOSSIER

    Het dossier dient ten minste vijf afzonderlijke hoofdstukken te bevatten:

    informatie over de gevolgen voor gezondheid, milieu en veiligheid,

    landbouwkundige informatie,

    informatie over de analysemethoden en –resultaten,

    een voorstel voor opname in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 2003/2003,

    alle overige relevante informatie.

    3.   BESCHRIJVING VAN DE IN ELK HOOFDSTUK TE VERMELDEN INFORMATIE

    3.1.   Informatie over gezondheid, milieu en veiligheid

    3.1.1.   Veiligheidsinformatieblad

    Er dient een veiligheidsinformatieblad te worden samengesteld dat de rubrieken omvat die worden opgesomd in Richtlijn 91/155/EEG van 5 maart 1991 (2), gewijzigd bij Richtlijn 93/112/EEG van 10 december 1993 (3) en Richtlijn 2001/58/EG van 27 juli 2001 (4), overeenkomstig de toelichting in de bijlage bij die richtlijn.

    Hoewel het veiligheidsinformatieblad krachtens bestaande communautaire wetgeving niet voor alle meststoffen verplicht is, vormt het een uitstekende informatiebron, al zijn sommige rubrieken in bepaalde gevallen niet van toepassing.

    3.1.2.   Aanvullende informatie

    Daarnaast dienen ongewenste stoffen te worden vermeld, alsook chemische of biologische agentia die effecten hebben of kunnen hebben op de gezondheid van mens of dier of het milieu, voorzover bekend.

    3.2.   Landbouwkundige informatie

    3.2.1.   Hoofdeffect en secundaire effecten

    Beschrijf het hoofdeffect van de toepassing van het product onder de aanbevolen gebruiksomstandigheden en geef aan welke werkzame stof(fen) verantwoordelijk is (zijn) voor het vermelde effect. Leg uit hoe de nutriënten in het product aan het gewas worden afgegeven. De secundaire effecten dienen te worden aangegeven, omschreven en uitgelegd, voor zover mogelijk.

    Een wetenschappelijke verklaring voor de werking van het product is weliswaar wenselijk, maar niet noodzakelijk mits onder de aanbevolen gebruiksomstandigheden positieve en reproduceerbare resultaten worden verkregen.

    3.2.2.   Gebruik van het product

    In het algemeen dient alle informatie te worden verstrekt die nodig is voor een doeltreffend gebruik van het product.

    Daarbij dienen de gebruiksomstandigheden van het eindproduct volgens goede landbouwkundige praktijk te worden beschreven.

    Gewassen: Vermeld hier niet „alle gewassen”, maar alleen de gewassen waarvoor de werkzaamheid van het product is aangetoond.

    Gebruikte doses: Vermeld welke dosis moet worden gebruikt om het hoofdeffect bij het desbetreffende gewas te verkrijgen. Deze dosis moet worden uitgedrukt in de hoeveelheid eindproduct zoals dit op de markt wordt gebracht en tevens in hoeveelheden van de overeenstemmende nutriënten.

    Deze dosis moet op de in de landbouw gangbare wijze worden vermeld, bijvoorbeeld in kilogram product per hectare per jaar. Vermeld, indien het product verschillende keren voor hetzelfde gewas wordt gebruikt, de dosis per keer en het aantal keren. Geef voor producten die vóór gebruik moeten worden verdund aan hoeveel verdunningsmiddel moet worden gebruikt.

    Toepassingsmethode: Geef aan of het product rechtstreeks op de bodem of de plant (bladeren, vruchten, houtweefsel of wortels) moet worden aangebracht. Vermeld op welke wijze het moet worden aangebracht, bijvoorbeeld door strooien (al dan niet lokaal), verstuiven, injecteren, besproeien, druppelen, bepoederen, stromende oplossing enz. Geef aan in welke tijd van het jaar het product kan worden gebruikt of in welke ontwikkelingsstadia van de plant (fenologische stadia) het doeltreffend is.

    Bijzondere gebruiksvoorwaarden: Hier kan aanvullende informatie over het gebruik van het product worden gegeven, zoals bodemtype en voedingstoestand, weersomstandigheden en teeltomstandigheden. Beschrijf de situaties waarin gebruik van het product wordt afgeraden of verboden is, mogelijke mengsels, verboden mengsels enz.

    3.2.3.   Werkzaamheid

    Geef duidelijke (begrijpelijke) informatie waaruit blijkt dat het product onder de beschreven gebruiksomstandigheden werkzaam is. Vermeld indien nodig een proefopzet waarmee het hoofdeffect kan worden aangetoond, alsook de gedetailleerde resultaten van proeven met betrekking tot de opbrengst en/of de kwaliteit van het gewas. Ook moeten alle relevante analyses van de bodem en de flora worden opgenomen die gegevens over de nutriëntengehalten in het gewas en het bodemtype en andere landbouwkundige basisinformatie opleveren.

    Indien de onderzoekresultaten zijn gepubliceerd, dient een fotokopie van de publicatie te worden toegevoegd, eventueel vertaald in één van de Gemeenschapstalen.

    3.3.   Informatie over de analysemethoden en de resultaten

    Vermeld de referenties van de voor de analyse van het product gebruikte methoden: EG-, ISO-, CEN- of AOAC-methode, nationale methode enz. De EG-methoden moeten worden gebruikt, tenzij zij niet toepasselijk zijn.

    Als aanvulling op deze informatie moet een verslag worden toegevoegd met de resultaten van de verschillende analyses die door een voor de analyse van meststoffen erkend laboratorium op het product zijn uitgevoerd. Indien bepaalde analyses volgens een niet-gestandaardiseerde methode („huismethode”) zijn uitgevoerd, moet in bijlage een volledige beschrijving daarvan worden opgenomen, met inbegrip van de methode voor de voorbehandeling van de monsters. Het gebruik van deze niet-gestandaardiseerde methoden moet gerechtvaardigd worden.

    3.4.   Voorstel voor opname in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 2003/2003

    Formuleer een voorstel voor opname in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 2003/2003, op basis van de indeling van die bijlage en de latere wijzigingen, met inbegrip van de type-aanduiding, en vul de informatie in de desbetreffende kolommen aan.

    3.5.   Overige informatie

    Vermeld hier alle overige nuttig geachte informatie die niet onder de voorgaande hoofdstukken valt. Ook moet in dit hoofdstuk een zo volledig mogelijke literatuurlijst worden gegeven.

    4.   PROCEDURE VOOR DE INDIENING VAN HET DOSSIER

    Iedereen (fabrikant of zijn vertegenwoordiger) die voor een meststof de aanduiding „EG-meststof” wil aanvragen, moet het hier beschreven technisch dossier indienen bij de instanties van een lidstaat.

    De betrokken lidstaat treedt dan op als rapporteur voor het dossier bij de werkgroep „Meststoffen” van de Commissie van de Europese Gemeenschappen.

    In het licht van de conclusies van de werkgroep „Meststoffen” zal de Commissie een voorstel voor de aanpassing van bijlage I bij Verordening (EG) nr. 2003/2003 opstellen, dat volgens de in de artikelen 5 en 7 van Besluit 1999/468/EG vastgestelde procedure aan het in artikel 32 van bovenvermelde verordening genoemde comité voor advies zal worden voorgelegd.

    INSTANTIES IN DE LIDSTATEN BEVOEGD VOOR DE REGISTRATIE VAN NIEUWE MESTSTOFFEN DIE OP DE NATIONALE MARKT IN DE HANDEL WORDEN GEBRACHT

    Oostenrijk

    België

    Cyprus

    Tsjechië

    Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit GmbH

    Landwirtschaftliche Untersuchungen und Forschung Wien

    Spargeldstrasse 191

    Postfach 400

    AT-1226 Wien

    Tel. (43-1) 732 16 31 59

    Fax (43-1) 732 16 31 07

    e-mail:

    michael.dachler@lwvie.ages.at

    adelheid.spiegel@lwvie.ages.at

    FPS „Public Health, Food Chain Safety and Environment”

    General Directorate „Animals, Plants and Food”

    Service Pesticides and Fertilisers

    Eurostation

    Bloc II

    Place Victor Horta 40/10

    BE-1060 Brussels

    Tel. (32-2) 524 72 65

    Fax (32-2) 524 72 99

    e-mail:

    aft.plant@health.fgov.be

    nele.vanhauwe@health.fgov.be

    Web:

    http://www.health.fgov.be

    Ministry of Agriculture, Natural Resources and Environment

    Department of Agriculture

    Land and Water use Section

    CY-1411 Nicosia

    Tel. (357) 22 305476

    Fax (357) 22 305494

    e-mail:

    doagrg@cytanet.com. cy

    doagr.wateruse@cytanet.com.cy

    Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture

    ÚKZÚZ

    Hroznová 2

    CZ-656 06 Brno

    Tel. (420) 569 430 438

    Fax (420) 569 430 412

    e-mail:

    pavel.cermak@ukzuz.cz

    Web:

    http://www.ukzuz.cz

     

     

     

    Ministry of Agriculture of the Czech Republic

    Plant production department

    Těšnov 17

    CZ-117 05 Praha 1

    Tel. (420) 221 812 071

    Fax (420) 221 812 705

    e-mail:

    budnakova@mze.cz

    Web:

    http://www.mze.cz


    Denemarken

    Estland

    Finland

    Frankrijk

    Ministry of Food, Agriculture and Fisheries

    Plantedirektoratet

    Skovbrynet 20

    DK-2800 Lyngby

    Tel. (45) 45 26 36 00

    Fax (45) 45 26 36 10

    e-mail:

    sfg@pdir.dk

    Web:

    http://www.pdir.dk

    Plant Production Inspectorate

    Teaduse 2

    EE-75501 Saku

    Tel. (372) 6712 651

    Fax (372) 6712 604

    e-mail:

    katrin.laud@plant.agri.ee

    Web:

    http://www.plant.agri.ee/

    Ministry of Agriculture and Forestry

    P.O. Box 30

    FI-00023 Government Helsinki

    Tel. (358-9) 160 88 073

    Fax (358-9) 160 24 43

    e-mail:

    pirjo.salminen@mmm.fi

    Ministère de l'Agriculture et de la Pêche

    Direction Générale de l'Alimentation

    Sous-Direction de la Qualité et de la Protection des Végétaux

    Bureau des Produits Antiparasitaires et des Matières Fertilisantes

    251 rue du Vaugirard

    FR-75732 Paris Cedex 15

    Tel. (33-1) 49 55 81 41

    Fax (33-1) 49 55 59 49

    e-mail:

    mfsc.sdqpv.dgal@agriculture.gouv.fr

    Web:

    http://www.service-public.fr

     

    Ministry of Agriculture of Estonia

    39/41 Lai St Tallinn

    EE-15056

    Tel. (372) 62 565 07

    Fax (372) 62 562 00

    e-mail:

    renata.tsaturjan@agri.ee

    Web:

    http://www.agri.ee/

     

    Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes

    Boulevard Vincent Auriol, 59

    FR-75703 Paris Cedex 13

    Tel. (33-1) 44 97 31 54

    Fax (33-1) 44 97 05 27

    e-mail:

    roselyne.roy@dgccrf.finances.gouv.fr

    Web:

    http://www.finances.gouv.fr/index.html


    Duitsland

    Griekenland

    Hongarije

    Ierland

    Bundesministerium für Verbraucherschutz, Ernährung und Landwirtschaft

    Referat 516A

    Postfach 14 02 70

    DE-53107 Bonn

    Tel. (49) 22 81 529 38 84

    Fax (49) 22 81 529 55 38 89

    e-mail:

    516A@bmvel .bund.de

    Ministry of Agriculture

    Directorate plant for inputs of plant products

    Section D

    2, Archarnon Street

    EL-101 76 Athens

    Tel. (30) 210 21 24 102

    Fax (30) 210 21 24 137

    e-mail:

    ax2u056@minagric.gr

    Ministry of Agriculture and Rural Development

    Department for Plant Protection and Soil Conservation

    Kossuth tér 11

    HU-1055 Budapest

    Tel. (36-1) 301 40 15

    Fax (36-1) 301 46 44

    e-mail:

    ekei@posta .fvm.hu

    Department of Agriculture and Food

    Block B, 1st Floor

    Maynooth Business Campus

    Maynooth

    IE-Co. Kildare

    Tel. (353-1) 505 33 49

    Fax (353-1) 505 35 63

    e-mail:

    info@agriculture .gov.ie

    Web:

    http://www .agriculture.gov.ie

     

    National Organization For Medicines

    (Ethnikos Organismos Farmakon — EOF)

    Division of Inspection and Distribution Control

    284, Messoghion Ave.

    EL-155 62 Holargos

    Tel. (30) 210 65 07 204

    Fax (30) 210 65 49 591

    e-mail:

    reg@eof .gr

     

     


    Italië

    Letland

    Litouwen

    Luxemburg

    Ministero delle politiche agricole e forestali

    Dipartimento della qualità dei prodotti agroalimentari e dei servizi

    Direzione Generale per la Qualità dei prodotti agroalimentari e la tutela del consumatore

    Via XX Settembre, 20

    IT-00187 Roma

    Tel. (39-06) 466 55 020

    Fax (39-06) 481 97 14

    e-mail:

    qualprod-tutconsum@

    politicheagricole.it

    State Plant Protection Service

    Republikas laukums 2,

    LV-1981 Riga

    Tel. (371) 702 73 09

    Fax (371) 702 73 02

    e-mail:

    Skaidrite.rulle@vaad.gov.lv

    Ministry of Economy,

    Industry and Business Department,

    Product Technical Regulation Division

    Gedimino ave. 38/2

    LT-01104 Vilnius

    Tel. (370 5) 262 68 10

    Fax (370 5) 262 39 74

    Ministère de l'agriculture

    ASTA

    Laboratoire de contrôle et d'essais

    BP 75

    LU-9001 Ettelbruck

    Tel. (352) 81 00 81 212

    Fax (352) 81 00 81 333

    e-mail:

    rene.meyers@asta.etat.lu

    Ministero delle politiche agricole e forestali

    Ispettorato centrale repressione frodi

    Via XX Settembre, 20

    I-00187 Roma

    Tel. (39-06) 474 38 82

    Fax (39-06) 488 10 41

    Web:

    http://www.politicheagricole.it/

     

     

     


    Malta

    Polen

    Portugal

    Slowakije

    Foodstuffs, Chemicals & Cosmetics Directorate,

    Malta Standards Authority

    2nd Floor, Evans Buildings,

    Merchants Street,

    MT-Valletta VLT 03

    Tel. (356) 21255546

    Fax (356) 21242420

    e-mail:

    martin.seychell@msa.org.mt

    Ministerstwo Gospodarki

    Pracy i Polityki Spolecznej

    Departament Polityki Przemysłowej

    Pl. Trzech Krzyży 3/5

    PL-00-507 Warszawa

    Tel. (48-22) 693 56 35

    Fax: (48-22) 693 40 32

    e-mail:

    krysen@mg.gov.pl

    renzna@mg.gov.pl

    Web:

    http://www.mgpips.gov.pl

    Ministério da Economia

    Direçcão-Geral da Empresa

    Avenida Visconde Valmor 72

    PT-1069-041 Lisboa

    Tel. (351) 21 791 91 00

    Fax (351) 21 796 51 58

    e-mail:

    dgempresa@dgempresa.min-economia.pt

    Web:

    http://www.min-economia.pt

    Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky

    Oddelenie registrácie hnojív

    Matuškova 21

    SK-833 16 Bratislava

    Tel. (421) 2 547 758 22 ext. 202

    Fax (421) 2 546 512 03

    e-mail:

    z.brana@uksup.sk

    Web:

    http://www.uksup.sk

     

    Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

    Departament Hodowli i Ochrony Roślin

    ul. Wspólna 30

    PL-00-930 Warszawa

    Tel. (48-22) 623 21 04

    Fax (48-22) 628 87 84

    e-mail:

    kinga.roslan@minrol.gov.pl

    tj@iung.pulawy.pl

    Web:

    http://www.minrol.gov.pl/

    Ministério da Economia

    Direcção Geral da Indústria

    Avenida Conselheiro Fernando de Sousa, 11

    PT-1092 Lisboa Codex

    Tel. (351) 21 389 01 85

    Fax (351) 21 389 01 14

    Web:

    http://www.min-economia.pt/

     


    Slovenië

    Spanje

    Zweden

    Nederland

    Verenigd Koninkrijk

    Ministry of Agriculture, Forestry and Food

    Phytosanitary Administration of RS

    Einspielerjeva 6,

    SI-1000 Ljubljana

    Tel. (386-1) 3094 432

    Fax (386-1) 3094 335

    e-mail:

    furs.mkgp@gov.si; darja.kropivsek@gov.si

    Registro de productos fertilizantes

    Dirección General de Agricultura

    Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

    C/Alfonso XII, 62

    ES-28014 Madrid

    Tel. (34) 91 3474086

    Fax (34) 91 3474087

    e-mail:

    jortizde@mapya.es

    Web:

    http://www.mapya.es

    The Swedish Board of Agriculture

    SE-55182 Jönköping

    Tel. (46) 36 15 50 00

    Fax (46) 36 19 05 46

    e-mail:

    magnus.franzen@sjv.se

    Rikilt

    Bureau meststoffen

    Postbus 230

    NL-6700 AE Wageningen

    Tel. (31-317) 47 55 74

    Fax (31-317) 41 77 17

    e-mail:

    jaap.driessen@wur.nl

    Web:

    http://www.rikilt.nl

    Department for Environment, Food & Rural Affairs (DEFRA)

    Area 4D

    Ergon House

    17 Smith Square

    UK-London SW1P 3JR

    Tel. (44-20) 7238 5810

    Fax (44-20) 7238 6069

    e-mail:

    gary.beckwith@defra.gsi.gov.uk

     

    Ministerio de Industria, Turismo y Commercio

    Dirección General de Desarrollo Industrial

    Paseo de la Castellana, 160

    ES-28071 Madrid

    Tel. (34) 91 349 42 22

    Fax (34) 91 457 80 66

    e-mail:

    paloma.perez2@min.es

    Web:

    http://www.min.es

     

    Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

    Directie Landbouw

    Afdeling Mineralen en Ammoniak

    Postbus 20401

    NL-2500 EK Den Haag

    Tel. (31-70) 378 42 50

    Fax (31-70) 378 61 61

    e-mail:

    h.bos@minlnv.nl

    Web:

    http://www.minlnv.nl

    Ministry of Agriculture, Fisheries and Food

    Rural and Marine Environment Division

    Ergon House

    17, Smith Square

    UK-London SW1 P3JR

    Tel. (44-20) 72 38 67 70

    Fax (44-20) 72 38 67 00

    Web:

    http://www.maff.gov.uk/

    INSTANTIES IN DE EVA-LANDEN BEVOEGD VOOR DE REGISTRATIE VAN NIEUWE MESTSTOFFEN DIE OP DE NATIONALE MARKT IN DE HANDEL WORDEN GEBRACHT

    IJsland

    Liechtenstein

    Noorwegen

    Zwitserland

    Adfangaeftirlit

    Feed, Seed and Fertilizer Inspectorate

    RALA-building, Keldnaholt

    IS-112 Reykjavik

    Tel. (354) 591 1590

    Fax (354) 591 1591

    e-mail:

    oli@adfangaeftirlit.is

    Office for Environmental Protection

    Postfach 684

    LI-FL 9490 Vaduz

    Tel. (423) 236 61 94

    Fax (423) 236 61 99

    e-mail:

    manfred.frick@aus.llv.li

    Norwegian Food Safety Authority

    Head Office

    Section for Water, Feedingstuffs and Animal By-Products

    P.O. Box 383

    NO-2381 Brumunddal

    Tel. (47) 23 21 68 00

    Fax (47) 23 21 70 01

    e-mail:

    postmottak@mattilsysnet.no

    line.diana.blytt@mattilsynet.no

    Web:

    http://www.mattilsynet.no

    Office Fédéral de l'Agriculture

    Division Moyens de Production

    Mattenhofstrasse 5

    CH-3003 Bern

    Tel. (41) 32 323 83 85

    Fax (41) 31 322 26 34

    e-mail:

    duenger@blw.admin.ch

    Web:

    http://www.blw.admin.ch


    (1)  PB L 304 van 21.11.2003, blz. 1.

    (2)  PB L 76 van 22.3.1991, blz. 35.

    (3)  PB L 314 van 16.12.1993.

    (4)  PB L 212 van 7.8.2001, blz. 24.


    Top