Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1225

    Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/1225 van de Commissie van 22 juni 2023 betreffende tijdelijke buitengewone maatregelen waarbij wordt afgeweken van sommige bepalingen van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad om de marktverstoring in de wijnsector in bepaalde lidstaten tegen te gaan, en waarbij wordt afgeweken van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1149 van de Commissie

    C/2023/4035

    PB L 160 van 26.6.2023, p. 12–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 26/06/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/1225/oj

    26.6.2023   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 160/12


    GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2023/... VAN DE COMMISSIE

    van 22 juni 2023

    betreffende tijdelijke buitengewone maatregelen waarbij wordt afgeweken van sommige bepalingen van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad om de marktverstoring in de wijnsector in bepaalde lidstaten tegen te gaan, en waarbij wordt afgeweken van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1149 van de Commissie

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (1), en met name artikel 219 in samenhang met artikel 228,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    De huidige economische situatie wordt gekenmerkt door algemeen hoge kosten van levensonderhoud, die van invloed zijn op de consumptie en de verkoop van wijn, en door hogere inputkosten voor de landbouwproductie en de wijnverwerking, die van invloed zijn op de wijnprijs. Deze omstandigheden dreigen de wijnmarkt van de Unie aanzienlijk te verstoren, aangezien zij in verschillende belangrijke producerende lidstaten de beschikbare wijnvoorraden op een niveau brengen dat onhoudbaar dreigt te worden in het licht van het komende oogst- en productieseizoen, en aangezien zij tot financiële moeilijkheden en cashflowproblemen voor wijnproducenten leiden.

    (2)

    De wereldwijde inflatie en de daarmee samenhangende daling van de koopkracht van de consumenten verergeren de algemene dalende trend van de wijnconsumptie in de afgelopen jaren. De daling van de schijnbare wijnconsumptie wordt in het lopende verkoopseizoen geraamd op 7 % in Italië, 10 % in Spanje, 15 % in Frankrijk, 22 % in Duitsland en 34 % in Portugal ten opzichte van de marktsituatie vóór COVID-19. Deze trend heeft met name gevolgen voor bepaalde segmenten van de wijnmarkt, namelijk rode en roséwijnen.

    (3)

    Uit de beschikbare cijfers blijkt dat in het lopende verkoopseizoen minder wijn is verkocht, wat aansluit bij de vastgestelde daling van de binnenlandse vraag: zo is de verkoop in Spanje en Frankrijk met 5,3 % gedaald en lag de verkoop in een aantal sterk getroffen gebieden 25 % tot 35 % lager dan in dezelfde periode van het voorgaande verkoopseizoen. Ondertussen werd in de periode van januari tot en met april 2023 8,5 % minder wijn uitgevoerd uit de Unie dan in dezelfde periode van 2022.

    (4)

    De algemene stijging van de belangrijkste inputkosten voor de landbouwproductie, zoals voor meststoffen, energie en flessen voor de wijnproductie, die deels ook te wijten is aan de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne, heeft in sommige lidstaten geleid tot een uitzonderlijke stijging van de productiekosten die gemiddeld wordt geraamd op 30 tot 40 %. Door deze omstandigheden komen wijnproducenten in de Unie nog meer onder druk te staan en hebben zij minder capaciteit voor afzetacties en investeringen. Bovendien zijn volgens de beschikbare gegevens, ondanks de stijgende kosten in de hele wijnproductiecyclus, de prijzen voor bepaalde wijnen in de zwaarst door de crisis getroffen regio’s abrupt gedaald tegenover de periode vóór COVID-19, bijvoorbeeld met 10 % tot 26 % in sommige regio’s in Frankrijk.

    (5)

    Samen wijzen deze factoren op een algemene daling van de vraag naar en de verkoop van wijn uit de Unie, in een context waarin de productie in de Unie met 4 % is gestegen ten opzichte van het voorgaande verkoopseizoen, waardoor de beginvoorraden al hoog waren (2 % hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar). Indien niet snel iets wordt gedaan aan het groeiende overaanbod dreigt de markt uiterlijk bij het binnenhalen van de nieuwe oogst ernstig te worden verstoord door een grote en algemene verstoring van het marktevenwicht als de wijnproducenten geen opslagcapaciteit meer hebben voor de nieuwe productie en gedwongen zijn om tegen nog lagere prijzen te verkopen.

    (6)

    In dit stadium leiden de huidige marktomstandigheden tot uiteenlopende marktverstoringen voor de wijnsector in verschillende productiegebieden, als gevolg van de sterke segmentatie van de wijnmarkt van de Unie. Deze zijn aanzienlijk in bepaalde regio’s van verschillende lidstaten en hebben met name gevolgen voor het marktsegment van rode en roséwijnen. De versnippering van de markt blijkt bijvoorbeeld uit de voorraden, die 27 % hoger liggen dan het gemiddelde over vijf jaar in Extremadura in Spanje, 24 % en 14 % hoger dan in het voorgaande jaar in respectievelijk Lissabon en Alentejo in Portugal, en 26 % hoger voor roséwijnen aan het begin van het lopende verkoopseizoen dan aan het begin van het vorige verkoopseizoen in Languedoc-Roussillon in Frankrijk.

    (7)

    Tegelijkertijd is de situatie op de wijnmarkt van de Unie al verslechterd, met name in de jaren 2019, 2020 en 2021, als gevolg van handelsbeperkingen uit het verleden, een daling van de consumptie tijdens de COVID-19-pandemie en verschillende extreme weersomstandigheden. De huidige moeilijke omstandigheden zijn een nieuwe klap voor een al kwetsbare sector en leiden tot aanzienlijke inkomensverliezen voor alle actoren in de sector. Wijnbouwers in de zwaarst getroffen regio’s van de lidstaten ondervinden financiële moeilijkheden en cashflowproblemen. Daarom is in dit verband ook onmiddellijke actie nodig om efficiënt op een dergelijke heterogene marktsituatie in te spelen door de lidstaten toe te staan een deel van de financiële middelen die zijn toegewezen aan hun nationale steunprogramma’s in de wijnsector, te heroriënteren en door de verschillende actoren in de sector een meer op maat gesneden steun te bieden.

    (8)

    Door in de zwaarst getroffen regio’s een deel van de hoeveelheden wijn waarvoor onvoldoende afzetmogelijkheden worden gevonden, uit de markt te nemen, kan het verstoorde marktevenwicht worden aangepakt en kan worden voorkomen dat de huidige verstoringen uitgroeien tot een ernstigere of langdurigere verstoring van de gehele wijnsector van de Unie. In gerechtvaardigde gevallen moet de distillatie van wijn tijdelijk worden ingevoerd als subsidiabele maatregel in het kader van de steunprogramma’s in de wijnsector om het marktevenwicht te herstellen en de economische situatie van de wijnproducenten in de zwaarst getroffen productiegebieden te verbeteren. Om verstoring van de mededinging te voorkomen, mag de verkregen alcohol niet worden gebruikt voor de voedings- en drankensector en mag deze alleen worden gebruikt voor industriële doeleinden, zoals farmaceutische en desinfectiedoeleinden, en voor energiedoeleinden. Om misbruik of overcompensatie na de implementatie van deze uitzonderlijke maatregel te voorkomen, moeten de lidstaten de maatregel richten op regio’s met een verstoord marktevenwicht, moeten zij zich baseren op objectieve criteria en moeten zij de geboden compensatie beperken tot recente marktprijzen.

    (9)

    Groen oogsten, een maatregel waarin artikel 47 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 voorziet, wordt gebruikt als marktbeheersmaatregel wanneer een te grote productie van druiven wordt verwacht. Om de marktdeelnemers te helpen op de huidige marktomstandigheden te reageren en het risico te beperken dat de situatie zich in het komende verkoopseizoen opnieuw voordoet, is het passend om bij de uitvoering van deze maatregel in de loop van het begrotingsjaar 2023 een zekere flexibiliteit toe te staan. Met name moet als buitengewone maatregel in een afwijking van artikel 47, leden 1 en 3, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 worden voorzien om de mogelijkheid te bieden tot volledige vernietiging of verwijdering van onrijpe druiventrossen op een deel van een bedrijf, voor zover dit gebeurt op volledige percelen, en om de maximumbijdrage van de Unie aan deze maatregel tijdelijk te verhogen.

    (10)

    De toevoeging van “crisisdistillatie” aan de subsidiabele maatregelen en de flexibiliteit voor “groen oogsten” zijn een vorm van financiële steun, die echter geen aanvullende financiering van de Unie vereist omdat de begrotingslimieten voor de nationale steunprogramma’s in de wijnsector voor het begrotingsjaar 2023 die zijn vastgelegd in bijlage VII bij Verordening (EU) 2021/2115 van het Europees Parlement en de Raad (2), van toepassing blijven. De lidstaten kunnen dus alleen binnen de in die bijlage vastgelegde jaarlijkse begroting besluiten om hogere bedragen aan de betrokken maatregelen toe te wijzen. De financiële steun voor de twee bovengenoemde crisismaatregelen is derhalve gericht op steunverlening aan de sector in de huidige onstabiele marktsituatie zonder dat daarvoor eerst extra middelen moeten worden vrijgemaakt.

    (11)

    Met het oog op een grotere doeltreffendheid van de financiële middelen van de Unie die aan deze crisismaatregelen kunnen worden toegewezen, moet het de lidstaten worden toegestaan de financiële bijstand van de Unie aan te vullen met nationale betalingen tot 50 % van de steun die wordt verleend voor de twee crisismaatregelen waarin deze verordening voorziet.

    (12)

    De negatieve marktontwikkeling, de gestegen kosten en de daaruit voortvloeiende cashflowproblemen van marktdeelnemers in de wijnsector bemoeilijken de uitvoering van de maatregelen van de nationale steunprogramma’s voor wijn, op een moment dat de marktgerichtheid van de sector in de meeste gevallen moet worden verbeterd. Om ervoor te zorgen dat de programma’s in de heersende markt- en economische situatie in de wijnsector doeltreffend worden uitgevoerd, is het dienstig de maximumbijdrage van de Unie aan de maatregelen “afzetbevordering”, “herstructurering en de omschakeling van wijngaarden”, “groen oogsten” en “investeringen” tijdelijk te verhogen.

    (13)

    Daarnaast is het belangrijk om begunstigden passende flexibiliteit te bieden bij de uitvoering van hun acties in het kader van de nationale steunprogramma’s, zodat zij kunnen reageren op de huidige onzekerheden op de markt en de acties zo nodig kunnen aanpassen. Dergelijke flexibiliteit vormt een verdere marktondersteunende maatregel om te voorkomen dat de huidige economische verstoringen leiden tot een ernstigere of langdurigere verstoring van de wijnmarkt van de Unie en zorgt ervoor dat de andere in deze verordening vastgestelde uitzonderlijke maatregelen, zodra een lidstaat daartoe heeft besloten, ook op het niveau van de begunstigden efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Daarom moet als verdere buitengewone maatregel in een afwijking van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1149 van de Commissie (3) worden voorzien zodat de lidstaten de begunstigden enige flexibiliteit kunnen bieden om de geplande acties via een vereenvoudigde procedure aan te passen, en moet in naar behoren gemotiveerde gevallen een gedeeltelijke uitvoering van die acties worden toegestaan.

    (14)

    Aangezien de redenen voor de verhoging van de percentages van Uniefinanciering voor bepaalde maatregelen en voor het bieden van een zekere flexibiliteit bij het beheer van de programma’s verband houden met de huidige economische situatie van de wijnsector en de maatregelen van tijdelijke aard zijn, is het dienstig het toepassingsgebied ervan te beperken tot acties waarmee in de loop van het begrotingsjaar 2023 van start is gegaan. Deze maatregelen mogen daarentegen niet van toepassing zijn op bijvoorbeeld acties die in voorgaande begrotingsjaren zijn uitgevoerd en waarvoor pas in begrotingsjaar 2023 is betaald.

    (15)

    Om dwingende redenen van urgentie en gezien de huidige marktverstoring en de korte tijd waarover de lidstaten beschikken om de in deze verordening opgenomen maatregelen in het lopende begrotingsjaar uit te voeren, en om een verdere verslechtering van de markt te voorkomen, is onmiddellijke actie nodig. Ten eerste moet in de zwaarst getroffen regio’s het overaanbod zo spoedig mogelijk uit de markt worden genomen, en in ieder geval vóór het begin van de nieuwe oogst, tegen eind augustus of begin september 2023; anders zou de marktsituatie verder verslechteren en zou de huidige onevenwichtigheid zich doorzetten in het nieuwe verkoopseizoen en zo mogelijk een langdurige crisis op de gehele wijnmarkt van de Unie veroorzaken. Ten tweede moeten alle in deze verordening opgenomen maatregelen worden uitgevoerd vóór het einde van de huidige nationale steunprogramma’s voor wijn, die slechts van toepassing zijn tot en met 15 oktober 2023, zoals bepaald in artikel 5, lid 7, van Verordening (EU) 2021/2117 van het Europees Parlement en de Raad (4). Krachtens die bepaling blijven de artikelen 39 tot en met 54 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 na 31 december 2022 van toepassing op uitgaven en betalingen die zijn gedaan voor acties die vóór 16 oktober 2023 worden uitgevoerd. Daarom zou uitstel van actie het de getroffen lidstaten moeilijk of zelfs onmogelijk maken om de maatregelen uit te voeren in begrotingsjaar 2023, het laatste jaar van uitvoering van de huidige nationale steunprogramma’s in de wijnsector.

    (16)

    In het licht van de bovengenoemde dwingende redenen van urgentie moet deze verordening worden vastgesteld overeenkomstig de spoedprocedure van artikel 228 van Verordening (EU) nr. 1308/2013.

    (17)

    Aangezien onmiddellijk actie moet worden ondernomen, moet deze verordening in werking treden op de dag van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie,

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Tijdelijke afwijkingen van artikel 43 en artikel 44, lid 3, van Verordening (EU) nr. 1308/2013

    1.   In afwijking van artikel 43 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 kan de maatregel van artikel 2 van de onderhavige verordening worden gefinancierd in het kader van steunprogramma’s in de wijnsector.

    2.   In afwijking van artikel 44, lid 3, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 kunnen de lidstaten tot 50 % van de op grond van artikel 2 van de onderhavige verordening en artikel 47 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 verleende steun financieren met nationale betalingen.

    Artikel 2

    Tijdelijke crisisdistillatie van wijn

    1.   Overeenkomstig de voorwaarden van dit artikel kan steun worden verleend voor de distillatie van wijn. Deze steun is evenredig, naar behoren gemotiveerd door de lidstaat en is gericht op de meest getroffen wijnen en productiegebieden, overeenkomstig de tweede alinea. De steun kan op nationaal of regionaal niveau worden toegepast voor rode of roséwijnen, afzonderlijk of voor beide kleuren samen, waarbij die wijnen al dan niet een beschermde oorsprongsbenaming of een beschermde geografische aanduiding kunnen hebben.

    De lidstaten die besluiten deze maatregel uit te voeren, tonen voor elk type en elke kleur van de in aanmerking komende wijnen, op regionaal of nationaal niveau, naargelang het geval, aan dat zich een of meer van de volgende marktomstandigheden voordoen:

    a)

    een aanzienlijke toename van de laatst beschikbare wijnvoorraden op productieniveau ten opzichte van de gemiddelde voorraad over dezelfde periode in de vijf voorgaande verkoopseizoenen, of ten opzichte van de gemiddelde voorraad over dezelfde periode in de vijf voorgaande verkoopseizoenen, de hoogste en de laagste waarde niet meegerekend;

    b)

    een aanzienlijke daling van de gemiddelde marktprijs op productieniveau voor het lopende verkoopseizoen ten opzichte van de gemiddelde prijs over de drie voorgaande verkoopseizoenen, of ten opzichte van de gemiddelde prijs over de vijf voorgaande verkoopseizoenen, de hoogste en de laagste waarde van de jaargemiddelden niet meegerekend;

    c)

    een aanzienlijke daling van de gecumuleerde verkoop op productieniveau voor het lopende verkoopseizoen ten opzichte van het gemiddelde over de drie voorgaande verkoopseizoenen voor dezelfde periode, of ten opzichte van het gemiddelde over de vijf voorgaande verkoopseizoenen, de hoogste en de laagste waarde van de gecumuleerde verkopen voor dezelfde periode niet meegerekend, mits die daling niet het gevolg is van een productiedaling.

    2.   De alcohol verkregen uit de in lid 1 bedoelde distillatie waarvoor steun wordt verleend, wordt uitsluitend gebruikt voor industriële doeleinden, zoals farmaceutische of desinfectiedoeleinden, of voor energiedoeleinden, teneinde concurrentieverstoring te voorkomen.

    3.   De begunstigden van de in lid 1 bedoelde steun zijn wijnondernemingen die de in deel II van bijlage VII bij Verordening (EU) nr. 1308/2013 bedoelde producten produceren of afzetten, wijnproducentenorganisaties, verenigingen van twee of meer producenten, brancheorganisaties en distilleerders van wijnbouwproducten.

    4.   Alleen de kosten van de levering van wijn aan distilleerders en van de distillatie van deze wijn komen voor steun in aanmerking. De in het kader van deze maatregel te distilleren wijn is van oorsprong uit de Unie en voldoet aan de voorschriften om in de Unie in de handel te worden gebracht en aan de desbetreffende productdossiers voor wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming of een beschermde geografische aanduiding.

    5.   De lidstaten kunnen in hun nationale steunprogramma’s prioriteitscriteria voor de begunstigden vaststellen. Deze prioriteitscriteria berusten op de specifieke strategie en doelen van het steunprogramma en zijn objectief en niet-discriminerend.

    6.   De lidstaten stellen regels vast voor de aanvraagprocedure voor de in lid 1 bedoelde steun, waaronder regels voor:

    a)

    de natuurlijke personen en rechtspersonen die aanvragen mogen indienen;

    b)

    de indiening en selectie van aanvragen, ten minste wat betreft de termijnen voor de indiening van de aanvragen, voor het onderzoek van de geschiktheid van elke voorgestelde actie en voor de mededeling van de resultaten van de selectieprocedure aan de marktdeelnemers;

    c)

    de verificatie van de naleving van de bepalingen inzake subsidiabele acties en de kosten als bedoeld in lid 4, en de prioriteitscriteria waar prioriteitscriteria van toepassing zijn;

    d)

    de selectie van de aanvragen, ten minste wat betreft de weging voor elk prioriteitscriterium, waar prioriteitscriteria van toepassing zijn;

    e)

    regelingen voor het betalen van voorschotten en het stellen van zekerheden.

    7.   De lidstaten stellen op basis van objectieve en niet-discriminerende criteria het bedrag van de aan begunstigden te verlenen steun vast. Het steunbedrag wordt, naargelang het geval, op regionaal of nationaal niveau vastgesteld voor elk type en elke kleur van de in lid 1 bedoelde in aanmerking komende wijnen. Het steunbedrag mag niet meer bedragen dan 80 % van de laagste maandelijkse gemiddelde prijs die in het verkoopseizoen 2022/2023 op productieniveau is geconstateerd in het betrokken gebied of op het grondgebied van de lidstaat voor elke soort en kleur van de in aanmerking komende wijnen. Wanneer geen geconstateerde marktprijzen beschikbaar zijn, kunnen deze door een bevoegde autoriteit van de betrokken lidstaat worden geraamd op basis van de beste beschikbare gegevens.

    8.   De artikelen 1, 2, 43, 48 tot en met 54 en 56 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1149 van de Commissie (5) en de artikelen 1, 2, 3, 19 tot en met 23, 25 tot en met 31, artikel 32, lid 1, tweede alinea, en de artikelen 33 tot en met 40 van Uitvoeringsverordening (EU) 2016/1150 van de Commissie (6) zijn van overeenkomstige toepassing op de steun voor de crisisdistillatie van wijn.

    9.   Uiterlijk op 31 augustus 2023 stellen de lidstaten de Commissie in kennis van de soorten en de kleur van de in aanmerking komende wijnen en van de regio’s waar de maatregel zal worden toegepast, alsmede van de motivering ervan overeenkomstig lid 1, van de overeenkomstig lid 7 toe te passen compensatiebedragen, van de motivering daarvan en van de hoeveelheden die naar verwachting zullen worden gedistilleerd.

    Artikel 3

    Tijdelijke afwijking van artikel 47, lid 1, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 inzake groen oogsten

    In afwijking van artikel 47, lid 1, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 wordt in begrotingsjaar 2023 onder “groen oogsten” verstaan de volledige vernietiging of verwijdering van onrijpe druiventrossen op het gehele bedrijf dan wel op een deel van het bedrijf mits het groen oogsten plaatsvindt op volledige percelen.

    Artikel 4

    Tijdelijke afwijkingen van artikel 45, lid 3, artikel 46, lid 6, artikel 47, lid 3, en artikel 50, lid 4, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 inzake financiële percentages

    1.   In afwijking van artikel 45, lid 3, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 bedraagt de bijdrage van de Unie voor voorlichtings- of afzetbevorderingsmaatregelen in het begrotingsjaar 2023 ten hoogste 60 % van de subsidiabele uitgaven.

    2.   In afwijking van artikel 46, lid 6, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 bedraagt de bijdrage van de Unie in de daadwerkelijke kosten van de herstructurering en omschakeling van wijngaarden in het begrotingsjaar 2023 maximaal 60 % van die kosten. In minder ontwikkelde gebieden bedraagt de bijdrage van de Unie in de herstructurerings- en omschakelingskosten maximaal 80 %.

    3.   In afwijking van artikel 47, lid 3, tweede zin, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 bedraagt de steun voor groen oogsten in het begrotingsjaar 2023 niet meer dan 60 % van de totale rechtstreekse kosten waarmee de vernietiging of verwijdering van de druiventrossen gepaard gaat, en van het inkomstenverlies ten gevolge van die vernietiging of verwijdering.

    4.   In afwijking van artikel 50, lid 4, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 zijn met betrekking tot de subsidiabele investeringskosten wat de steun betreft in het begrotingsjaar 2023 de volgende maximumpercentages van toepassing op de bijdrage van de Unie:

    a)

    60 % in minder ontwikkelde gebieden;

    b)

    50 % in andere dan minder ontwikkelde gebieden;

    c)

    80 % in de in artikel 349 van het Verdrag vermelde ultraperifere gebieden;

    d)

    75 % op de kleinere eilanden van de Egeïsche Zee, als gedefinieerd in artikel 1, lid 2, van Verordening (EU) nr. 229/2013 van het Europees Parlement en de Raad (7).

    Artikel 5

    Tijdelijke afwijkingen van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1149

    1.   In afwijking van artikel 22 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1149 mag in het begrotingsjaar 2023 groen oogsten gedurende twee of meer opeenvolgende jaren op hetzelfde perceel worden toegepast.

    2.   In afwijking van artikel 53, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1149 geldt dat in het begrotingsjaar 2023:

    a)

    de lidstaten kunnen toestaan dat begunstigden wijzigingen aan de oorspronkelijk goedgekeurde actie aanbrengen die uiterlijk op 15 oktober 2023 worden doorgevoerd, en dat zij die zonder voorafgaande toestemming van de bevoegde autoriteiten uitvoeren, op voorwaarde dat deze wijzigingen geen invloed hebben op de subsidiabiliteit van enig deel van de actie en de algemene doelstellingen ervan en op voorwaarde dat het totale bedrag van de goedgekeurde steun voor de actie niet wordt overschreden. De bevoegde autoriteit wordt door de begunstigden in kennis gesteld van die wijzigingen binnen de door de lidstaten vastgestelde termijnen;

    b)

    de lidstaten, in naar behoren gemotiveerde gevallen, kunnen toestaan dat begunstigden wijzigingen indienen die uiterlijk op 15 oktober 2023 worden doorgevoerd en die de doelstelling wijzigen van de gehele actie die reeds is goedgekeurd in het kader van de maatregelen als bedoeld in de artikelen 45, 46, 50 en 51 van Verordening (EU) nr. 1308/2013, op voorwaarde dat alle lopende afzonderlijke handelingen die deel uitmaken van een gehele actie, worden voltooid. Die wijzigingen worden binnen de door de lidstaten vastgestelde termijn door de begunstigden aan de bevoegde autoriteit meegedeeld en vereisen de voorafgaande goedkeuring van de bevoegde autoriteit.

    3.   In afwijking van artikel 54, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1149 wordt, wanneer een wijziging van een reeds goedgekeurde actie is ingediend bij en goedgekeurd door de bevoegde autoriteit overeenkomstig lid 2, punt b), van dit artikel, steun betaald voor de afzonderlijke handelingen die reeds zijn uitgevoerd in het kader van deze actie indien deze handelingen volledig zijn uitgevoerd en zijn onderworpen aan administratieve controles en, indien van toepassing, controles ter plaatse overeenkomstig hoofdstuk IV, afdeling 1, van Uitvoeringsverordening (EU) 2016/1150 van de Commissie (8).

    4.   In afwijking van artikel 54, lid 4, derde, vierde, vijfde en zesde alinea, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1149 berekenen de lidstaten gedurende het begrotingsjaar 2023 voor betalingsaanvragen die uiterlijk op 15 oktober 2023 zijn ingediend, wanneer uit hoofde van artikel 46 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 ondersteunde acties niet worden uitgevoerd op de totale oppervlakte waarvoor steun was aangevraagd, de te betalen steun op basis van de oppervlakte die is vastgesteld aan de hand van controles ter plaatse na de uitvoering.

    Artikel 6

    Toepassing van de tijdelijke buitengewone marktmaatregelen

    De artikelen 1, 2 en 3 gelden voor acties die de bevoegde autoriteiten in de lidstaten hebben geselecteerd vanaf de datum van inwerkingtreding van deze verordening en die uiterlijk op 15 oktober 2023 worden uitgevoerd.

    De artikelen 4 en 5 gelden voor acties waarmee in het begrotingsjaar 2023 van start is gegaan.

    Artikel 7

    Inwerkingtreding

    Deze verordening treedt in werking op de dag van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel, 22 juni 2023.

    Voor de Commissie

    De voorzitter

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  PB L 347 van 20.12.2013, blz. 671.

    (2)  Verordening (EU) 2021/2115 van het Europees Parlement en de Raad van 2 december 2021 tot vaststelling van voorschriften inzake steun voor de strategische plannen die de lidstaten in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid opstellen (strategische GLB-plannen) en die uit het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (Elfpo) worden gefinancierd, en tot intrekking van Verordeningen (EU) nr. 1305/2013 en (EU) nr. 1307/2013 (PB L 435 van 6.12.2021, blz. 1).

    (3)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1149 van de Commissie van 15 april 2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat de nationale steunprogramma’s in de wijnsector betreft, en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 555/2008 (PB L 190 van 15.7.2016, blz. 1).

    (4)  Verordening (EU) 2021/2117 van het Europees Parlement en de Raad van 2 december 2021 tot wijziging van de Verordeningen (EU) nr. 1308/2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, (EU) nr. 1151/2012 inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen, (EU) nr. 251/2014 inzake de definitie, de aanduiding, de aanbiedingsvorm, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnbouwproducten en (EU) nr. 228/2013 houdende specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de ultraperifere gebieden van de Unie (PB L 435 van 6.12.2021, blz. 262).

    (5)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1149 van de Commissie van 15 april 2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat de nationale steunprogramma’s in de wijnsector betreft, en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 555/2008 (PB L 190 van 15.7.2016, blz. 1).

    (6)  Uitvoeringsverordening (EU) 2016/1150 van de Commissie van 15 april 2016 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad, wat de nationale steunprogramma’s in de wijnsector betreft (PB L 190 van 15.7.2016, blz. 23).

    (7)  Verordening (EU) nr. 229/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 13 maart 2013 houdende specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de kleinere eilanden in de Egeïsche Zee en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1405/2006 van de Raad (PB L 78 van 20.3.2013, blz. 41).

    (8)  Uitvoeringsverordening (EU) 2016/1150 van de Commissie van 15 april 2016 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad, wat de nationale steunprogramma’s in de wijnsector betreft (PB L 190 van 15.7.2016, blz. 23).


    Top