Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0915

    2008/915/EG: Beschikking van de Commissie van 30 oktober 2008 tot vaststelling van de indelingswaarden voor de monitoringsystemen van de lidstaten die het resultaat zijn van de intercalibratie, overeenkomstig Richtlijn 2000/60/EG van het Europees Parlement en de Raad (Kennisgeving geschied onder nummer C(2008) 6016) (Voor de EER relevante tekst)

    PB L 332 van 10.12.2008, p. 20–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dit document is verschenen in een speciale editie. (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 22/09/2013; opgeheven door 32013D0480

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/915/oj

    10.12.2008   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 332/20


    BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

    van 30 oktober 2008

    tot vaststelling van de indelingswaarden voor de monitoringsystemen van de lidstaten die het resultaat zijn van de intercalibratie, overeenkomstig Richtlijn 2000/60/EG van het Europees Parlement en de Raad

    (Kennisgeving geschied onder nummer C(2008) 6016)

    (Voor de EER relevante tekst)

    (2008/915/EG)

    DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

    Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

    Gelet op Richtlijn 2000/60/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid (1), en met name op rubriek 1.4.1, punt ix), van bijlage V,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Krachtens artikel 4, lid 1, onder a), punt ii), van Richtlijn 2000/60/EG moeten de lidstaten onder voorbehoud van bepaalde uitzonderingen alle oppervlaktewateren beschermen, verbeteren en herstellen met de bedoeling uiterlijk 15 jaar na de datum van inwerkingtreding van de richtlijn een goede toestand van het oppervlaktewater overeenkomstig bijlage V te bereiken. Krachtens artikel 4, lid 1, onder a), punt iii), van Richtlijn 2000/60/EG moeten de lidstaten onder voorbehoud van bepaalde uitzonderingen alle kunstmatige en sterk veranderde waterlichamen beschermen en verbeteren met de bedoeling uiterlijk 15 jaar na de datum van inwerkingtreding van deze richtlijn een goed ecologisch potentieel en een goede chemische toestand van het oppervlaktewater overeenkomstig bijlage V te bereiken. Overeenkomstig rubriek 1.4.1, punt i), van bijlage V van Richtlijn 2000/60/EG gelden verwijzingen naar de ecologische toestand in het geval van kunstmatige en sterk veranderde waterlichamen als verwijzingen naar het ecologisch potentieel.

    (2)

    Rubriek 1.4.1 van bijlage V van Richtlijn 2000/60/EG voorziet in een procedure die de vergelijkbaarheid moet garanderen van de resultaten van de door de lidstaten uitgevoerde biologische monitoring, die een kernelement vormt van de indeling in ecologische toestandsklassen. Daartoe is het noodzakelijk dat de resultaten van de monitoring- en classificatiesystemen van de lidstaten worden vergeleken met behulp van een intercalibratienet dat monitoringlocaties in alle lidstaten en in alle ecoregio’s van de Gemeenschap omvat. Krachtens Richtlijn 2000/60/EG moeten de lidstaten op passende wijze de noodzakelijke informatie verzamelen met betrekking tot de locaties die deel uitmaken van het intercalibratienet, teneinde de conformiteit van de nationale classificatiesystemen met de normatieve definities van rubriek 1.2 van bijlage V van Richtlijn 2000/60/EG en de vergelijkbaarheid van de resultaten van de classificatiesystemen tussen de lidstaten onderling te kunnen beoordelen.

    (3)

    Bij Beschikking 2005/646/EG van de Commissie van 17 augustus 2005 tot vaststelling van een register van locaties die deel zullen uitmaken van het intercalibratienet overeenkomstig Richtlijn 2000/60/EG van het Europees Parlement en de Raad (2) is het in rubriek 1.4.1, onder vii), van bijlage V van Richtlijn 2000/60/EG bedoelde register vastgesteld van de locaties die deel zullen uitmaken van het intercalibratienet.

    (4)

    Voor de uitvoering van de intercalibratie worden de lidstaten ingedeeld in geografische intercalibratiegroepen, die bestaan uit lidstaten die bepaalde typen oppervlaktewateren, zoals gedefinieerd in deel 2 van de bijlage bij Beschikking 2005/646/EG, gemeen hebben. Daardoor heeft elke groep zijn resultaten kunnen vergelijken en de intercalibratie tussen zijn leden kunnen uitvoeren.

    (5)

    De intercalibratie is uitgevoerd op het niveau van biologische elementen, waarbij de indelingsresultaten van de nationale monitoringsystemen voor elk biologisch element en voor elk gemeenschappelijk type oppervlaktewater bij de lidstaten in dezelfde geografische intercalibratiegroep zijn vergeleken en de conformiteit van de resultaten met voornoemde normatieve definities is beoordeeld.

    (6)

    In het Technisch rapport over de intercalibratie voor de Kaderrichtlijn Water wordt gedetailleerd beschreven hoe de intercalibratie voor de watercategorieën en biologische kwaliteitselementen in de bijlage bij deze beschikking is uitgevoerd.

    (7)

    De Commissie heeft de intercalibratie ondersteund via het Instituut voor milieu en duurzaamheid van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek in Ispra (Italië), dat de technische werkzaamheden heeft gecoördineerd.

    (8)

    De intercalibratie is een gecompliceerde wetenschappelijke en technische opgave. De geografische intercalibratiegroepen hebben, afhankelijk van de beschikbaarheid van monitoringgegevens voor de verschillende biologische kwaliteitselementen en de stand van zaken bij de ontwikkeling van de nationale monitoring- en classificatiesystemen, uiteenlopende methodologische keuzes voor de uitvoering gemaakt. Om de statistische robuustheid van de resultaten op te voeren zijn in de methodologieën van de geografische intercalibratiegroepen meestal gegevens van zoveel mogelijk monitoringpunten gebruikt, waarbij het hele scala van toestandsklassen van zeer goed tot slecht wordt bestreken. Daarom zijn er monitoringgegevens gebruikt van locaties die niet tot het intercalibratienet behoren, aangezien dit slechts een beperkt aantal locaties met een zeer goede, goede of matige toestand omvat.

    (9)

    De Commissie heeft intercalibratieresultaten ontvangen voor een aantal biologische kwaliteitselementen die onder de definitie van ecologische toestand vallen. In sommige gevallen zijn er voor slechts enkele parameters van de biologische elementen of voor slechts enkele lidstaten die tot een geografische intercalibratiegroep behoren, resultaten verstrekt. De Commissie is dan ook van mening dat de vergelijkbaarheid voor die gevallen niet volledig gewaarborgd is. Daarom is een volgende beschikking met nog meer intercalibratieresultaten, wanneer de desbetreffende informatie overeenkomstig rubriek 1.4.1 van bijlage V van Richtlijn 2000/60/EG door de lidstaten zal zijn verstrekt, niet uitgesloten.

    (10)

    De beschikbare resultaten van de intercalibratie moeten tijdig worden vastgesteld om te kunnen worden gebruikt bij de ontwikkeling van de eerste stroomgebiedsbeheersplannen en maatregelenprogramma’s overeenkomstig de artikelen 11 en 13 van Richtlijn 2000/60/EG.

    (11)

    De intercalibratie moet ervoor zorgen dat de waarden van de ecologische kwaliteitscoëfficiënten voor de grenzen tussen ecologische toestandsklassen voor de classificatiesystemen van de lidstaten overeenkomen met een gelijkwaardige ecologische toestand. De verschillen in waarden voor eenzelfde biologisch kwaliteitselement worden veroorzaakt door verschillen in nationale methoden. De waarden van de ecologische kwaliteitscoëfficiënten voor de verschillende biologische kwaliteitselementen kunnen vanwege de verschillen in de berekeningsmethoden en om andere redenen ook niet worden vergeleken.

    (12)

    Parameters zoals de concentratie chlorofyl a, het fytoplankton-biovolume, het percentage blauwwieren of de dieptegrenzen van macroalgen en angiospermen bestrijken geen volledige biologische kwaliteitselementen. Vanwege de beschikbaarheid van gegevens en beoordelingsmethoden behoren zij echter tot de basis van de huidige intercalibratie voor meren en kustwateren. De waarden van deze parameters zijn direct vergelijkbaar tussen de lidstaten, mits rekening wordt gehouden met de verschillen in bemonsterings- en analysemethoden. Daarom moeten als onderdeel van de resultaten van de intercalibratie naast de ecologische kwaliteitscoëfficiënten absolute waarden voor deze parameters in de bijlage bij deze beschikking worden opgenomen.

    (13)

    De resultaten zouden betrekking moeten hebben op de ecologische toestand. Als waterlichamen die met de geïntercalibreerde typen overeenkomen, overeenkomstig artikel 4, lid 3, van Richtlijn 2000/60/EG als sterk veranderd waterlichaam worden aangeduid, kunnen de in de bijlage bij deze beschikking opgenomen resultaten worden gebruikt om, rekening houdend met hun fysische wijzigingen en hun desbetreffende watergebruik, overeenkomstig de normatieve definities in bijlage V, rubriek 1.2.5, van Richtlijn 2000/60/EG hun goede ecologische potentieel af te leiden.

    (14)

    Zoals bepaald in rubriek 1.4.1, onder iii), van bijlage V van Richtlijn 2000/60/EG, zullen de lidstaten de resultaten van de intercalibratie in hun nationale classificatiesystemen moeten omzetten teneinde voor al hun nationale typen de grenzen vast te stellen tussen zeer goede en goede toestand en tussen goede en matige toestand. Om de toepassing van de resultaten van de intercalibratie te ondersteunen zijn er richtsnoeren ontwikkeld voor de omzetting van deze resultaten in de nationale classificatiesystemen en voor de afleiding van de referentieomstandigheden.

    (15)

    De informatie die beschikbaar zal komen via de uitvoering van de in artikel 8 van Richtlijn 2000/60/EG bedoelde monitoringprogramma’s en de in artikel 5 van Richtlijn 2000/60/EG bedoelde toetsing en bijwerking van de kenmerken van stroomgebiedsdistricten, kan nieuwe gegevens opleveren die kunnen leiden tot de aanpassing van de monitoring- en classificatiesystemen van de lidstaten aan de wetenschappelijke en technische vooruitgang en uiteindelijk tot een toetsing van de resultaten van de intercalibratie teneinde de kwaliteit daarvan te verbeteren.

    (16)

    De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het in artikel 21, lid 1, van Richtlijn 2000/60/EG bedoelde comité,

    HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

    Artikel 1

    Voor de toepassing van rubriek 1.4.1, onder iii), van bijlage V van Richtlijn 2000/60/EG gebruiken de lidstaten bij de classificatie voor hun monitoringsystemen de waarden van de grenzen tussen de klassen die in de bijlage bij deze beschikking worden vermeld.

    Artikel 2

    Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

    Gedaan te Brussel, 30 oktober 2008.

    Voor de Commissie

    Stravros DIMAS

    Lid van de Commissie


    (1)  PB L 327 van 22.12.2000, blz. 1.

    (2)  PB L 243 van 19.9.2005, blz. 1.


    BIJLAGE

    WATERCATEGORIE: Rivieren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Alpiene

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Karakterisering van de rivier

    Stroomgebied (km2)

    Hoogte en geomorfologie

    Alkaliniteit

    Debietmodel

    R-A1

    Klein tot middelgroot, grote hoogte, kalkhoudend

    10-1 000

    800-2 500 m (stroomgebied), rotsblokken/keien

    Hoge (maar niet extreem hoge) alkaliniteit

     

    R-A2

    Klein tot middelgroot, grote hoogte, silicaathoudend

    10-1 000

    500-1 000 m (max. hoogte van stroomgebied 3 000 m, gemiddeld 1 500 m), rotsblokken

    Niet-kalkhoudend (graniet, metamorf). Gemiddelde tot lage alkaliniteit

    Sneeuw/gletsjerrivier

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Type R-A1:

    Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Slovenië

    Type R-A2:

    Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Slovenië

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Benthische ongewervelde fauna

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    Type en land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Type R-A1

    Oostenrijk

    Oostenrijks systeem voor beoordeling van de ecologische toestand van rivieren (Worst case van multimetrische indices voor algemene afbraak en saprobische index)

    0,80

    0,60

    Frankrijk

    Franse classificatie KRW: Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Norm AFNOR NF T 90 350 (1992) en circulaire MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 van 28 juli 2005, gewijzigd op 13 juni 2007

    0,93

    0,79

    Duitsland

    PERLODES — Beoordelingssysteem voor rivieren op basis van macrozoöbenthos

    0,80

    0,60

    Italië

    STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

    0,97

    0,73

    Slovenië

    Sloveens beoordelingssysteem voor benthische invertebraten:

    multimetrische index (hydromorfologie/algemene afbraak), saprobische index

    0,80

    0,60

    Type R-A2

    Oostenrijk

    Oostenrijks systeem voor beoordeling van de ecologische toestand van rivieren (Worst case van multimetrische indices voor algemene afbraak en saprobische index)

    0,80

    0,60

    Frankrijk (Alpen)

    Franse classificatie KRW: Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Norm AFNOR NF T 90 350 (1992) en circulaire MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 van 28 juli 2005, gewijzigd op 13 juni 2007

    0,93

    0,71

    Frankrijk (Pyreneeën)

    Franse classificatie KRW: Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Norm AFNOR NF T 90 350 (1992) en circulaire MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 van 28 juli 2005, gewijzigd op 13 juni 2007

    0,94

    0,81

    Italië

    STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

    0,95

    0,71

    Spanje

    Iberische BMWP (IBMWP)

    0,83

    0,53

    Biologisch kwaliteitselement: Fytobenthos

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    Type en land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Type R-A1

    Oostenrijk

    Multimetrische methode, bestaande uit 3 modules/metrieken (trofische index, saprobische index, referentiespecies)

    0,87

    0,56

    Frankrijk

    Franse classificatie KRW: Indice Biologique Diatomées (IBD). Norm AFNOR NF T 90-354 (2000) en circulaire MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 van 28 juli 2005, gewijzigd op 13 juni 2007

    0,86

    0,71

    Duitsland

    Duits macrofyten/fytobenthos-beoordelingssysteem (PHYLIB)

    0,73

    0,54

    Slovenië

    Multimetrische methode, bestaande uit 2 modules/metrieken

    0,80

    0,60

    Type R-A2

    Oostenrijk

    Multimetrische methode, bestaande uit 3 modules/metrieken (trofische index, saprobische index, referentiespecies)

    0,87

    0,56

    Frankrijk

    Franse classificatie KRW: Indice Biologique Diatomées (IBD). Norm AFNOR NF T 90-354 (2000) en circulaire MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 van 28 juli 2005, gewijzigd op 13 juni 2007

    0,86

    0,71

    Spanje

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS) (Lenoir & Coste, 1996)

    0,94

    0,74

    WATERCATEGORIE: Rivieren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Centrale/Baltische

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Karakterisering van de rivier

    Stroomgebied

    (km2)

    Hoogte & geomorfologie

    Alkaliniteit

    (meq/l)

    R-C1

    Klein, laagland, silicaathoudend, zand

    10-100

    Laagland, overheerst door zandig substraat (kleine deeltjesgrootte), breedte 3-8 m (met volle bedding)

    > 0,4

    R-C2

    Klein, laagland, silicaathoudend, rots

    10-100

    Laagland, rotsig materiaal, breedte 3-8 m (met volle bedding)

    < 0,4

    R-C3

    Klein, middelhoog, silicaathoudend

    10-100

    Middelhoog, rots(graniet)-kiezelsubstraat, breedte 2-10 m (met volle bedding)

    < 0,4

    R-C4

    Middelgroot, laagland, gemengd

    100-1 000

    Laagland, zandig tot kiezelsubstraat, breedte 8-25 m (met volle bedding)

    > 0,4

    R-C5

    Groot, laagland, gemengd

    1 000-10 000

    Laagland, barbeelzone, variatie in snelheid, max. hoogte in stroomgebied: 800 m, breedte > 25 m (met volle bedding)

    > 0,4

    R-C6

    Klein, laagland, kalkhoudend

    10-300

    Laagland, kiezelsubstraat (kalksteen), breedte 3-10 m (met volle bedding)

    > 2

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Type R-C1:

    België (Vlaanderen), Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Italië, Litouwen, Nederland, Polen, Zweden, Verenigd Koninkrijk

    Type R-C2:

    Spanje, Frankrijk, Ierland, Portugal, Zweden, Verenigd Koninkrijk

    Type R-C3:

    Oostenrijk, België (Wallonië), Tsjechië, Duitsland, Polen, Portugal, Spanje, Zweden, Frankrijk, Letland, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk

    Type R-C4:

    België (Vlaanderen), Tsjechië, Duitsland, Denemarken, Estland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Polen, Zweden, Verenigd Koninkrijk

    Type R-C5:

    Tsjechië, Estland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Polen, Zweden, Verenigd Koninkrijk

    Type R-C6:

    Denemarken, Estland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Italië, Polen, Litouwen, Luxemburg, Zweden, Verenigd Koninkrijk

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Benthische ongewervelde fauna

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    De volgende resultaten gelden voor alle hierboven beschreven typen

    Land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Oostenrijk

    Oostenrijks systeem voor beoordeling van de ecologische toestand van rivieren (Worst case van multimetrische indices voor algemene degradatie en saprobische index)

    0,80

    0,60

    België (Vlaanderen)

    Multimetrische macroinvertebratenindex Vlaanderen (MMIF)

    0,90

    0,70

    België (Wallonië)

    Indice Biologique Global Normalisé (IBGN) (Norm AFNOR NF T 90 350, 1992) en „Voorlopige definitie van goede toestand”, Ministerie van het Waalse gewest (2007)

    0,97

    0,74

    Denemarken

    Danish Stream Fauna Index (DSFI)

    1,00

    0,71

    Duitsland

    PERLODES — Beoordelingssysteem voor rivieren op basis van macrozoöbenthos

    0,80

    0,60

    Frankrijk

    Franse classificatie KRW: Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Norm AFNOR NF T 90 350 (1992) en circulaire MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 van 28 juli 2005, gewijzigd op 13 juni 2007

    0,94

    0,80

    Ierland

    Kwaliteitsbeoordelingssysteem (Q-waarde)

    0,85

    0,75

    Italië

    STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

    0,96

    0,72

    Luxemburg

    Luxemburgse classificatie KRW, Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Norm AFNOR NF T 90 350, 1992) en circulaire MEDD/DE/MAGE/BEMA 07 nr. 4 van 11 april 2007

    0,96

    0,72

    Nederland

    KRW-maatlat

    0,80

    0,60

    Polen

    BMWP (BMWP-PL), geverifieerd door gemodificeerde diversiteitsindex van Margalef

    0,89

    0,68

    Spanje

    Noord-Spaanse multimetrische indices

    0,93

    0,70

    Zweden

    DJ-index (Dahl & Johnson 2004)

    0,80

    0,60

    Verenigd Koninkrijk

    Rivier-invertebraten classificatie-instrument (RICT)

    0,97

    0,86

    Biologisch kwaliteitselement: Fytobenthos

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    Land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Type

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Oostenrijk

    Multimetrische methode, bestaande uit 3 modules/metrieken (trofische index, saprobische index, referentiesoorten)

    Alle typen, hoogte < 500 m

    0,70

    0,42

    Alle typen, hoogte > 500 m

    0,71

    0,42

    België (Vlaanderen)

    Procentuele abundantie van impactsensitieve en impact-geassocieerde diatomeeën (PISIAD)

    Alle typen

    0,80

    0,60

    België (Wallonië)

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS). Norm AFNOR NF T 90-354 (2000) en „Voorlopige definitie van goede toestand”, Ministerie van het Waalse gewest (2007)

    Alle typen

    0,93

    0,68

    Estland

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    Alle typen

    0,85

    0,70

    Frankrijk

    Franse classificatie KRW: Indice Biologique Diatomées (IBD). Norm AFNOR NF T 90-354 (2000) en circulaire MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 van 28 juli 2005, gewijzigd op 13 juni 2007

    Nationale typen 1, 2 en 4

    0,93

    0,80

    Nationaal type 3

    0,92

    0,77

    Duitsland

    Duits macrofyten/fytobenthos-beoordelingssysteem (PHYLIB)

    R-C1

    0,67

    0,43

    R-C3

    0,67

    0,43

    R-C4

    0,61

    0,43

    R-C5

    0,73

    0,55

    Ierland

    Herziene vorm van de Trophic Diatom Index (TDI)

    Alle typen

    0,93

    0,78

    Luxemburg

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    Alle typen

    0,85

    0,70

    Nederland

    KRW Maatlat

    Alle typen

    0,80

    0,60

    Spanje

    Diatomee multimetrisch (MDIAT)

    Alle typen

    0,93

    0,70

    Zweden

    Zweedse beoordelingsmethoden, Zweedse milieuregelgeving (NFS 2008:1) op basis van de Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    Alle typen

    0,89

    0,74

    Verenigd Koninkrijk

    Diatom Assessment for River Ecological Status (DARES)

    Alle typen

    0,93

    0,78

    WATERCATEGORIE: Rivieren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Oostelijk-continentale

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Karakterisering van de rivier

    Ecoregio

    Stroomgebied

    (km2)

    Hoogte

    (m)

    Geologie

    Substraat

    R-E1

    Karpaten: klein tot middelgroot, middelhoog

    10

    10-1 000

    500-800

    Silicaathoudend

    Kiezel en rotsblokken

    R-E2

    Vlakten: middelgroot, laagland

    11 en 12

    100-1 000

    < 200

    Gemengd

    Zand en slib

    R-E4

    Vlakten: middelgroot, middelhoog

    11 en 12

    100-1 000

    200-500

    Gemengd

    Zand en kiezel

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Type R-E1:

    Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Slowakije

    Type R-E2:

    Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Slowakije

    Type R-E4:

    Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Slovenië

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Benthische ongewervelde fauna

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    Type en land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Type R-E1, R-E2, R-E4

    Slowakije

    Slowaaks systeem voor beoordeling van de ecologische toestand van rivieren

    0,80

    0,60

    Type R-E4

    Oostenrijk

    Oostenrijks systeem voor beoordeling van de ecologische toestand van rivieren (Worst case van multimetrische indices voor algemene degradatie en saprobische index)

    0,80

    0,60

    WATERCATEGORIE: Rivieren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Mediterrane

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Karakterisering van de rivier

    Stroomgebied (km2)

    Hoogte (m)

    Geologie

    Debietmodel

    R-M1

    Kleine middelhoge mediterrane stromen

    10-100

    200-800

    Gemengd

    Sterk seizoensbepaald

    R-M2

    Kleine/middelgrote mediterrane laaglandstromen

    10-1 000

    < 400

    Gemengd

    Sterk seizoensbepaald

    R-M4

    Kleine/middelgrote mediterrane bergstromen

    10-1 000

    400-1 500

    Niet silicaathoudend

    Sterk seizoensbepaald

    R-M5

    Klein, laagland, tijdelijk

    10-100

    < 300

    Gemengd

    Tijdelijk

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Type R-M1:

    Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal, Slovenië, Spanje

    Type R-M2:

    Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal, Spanje

    Type R-M4:

    Cyprus, Frankrijk, Griekenland, Italië, Spanje

    Type R-M5:

    Cyprus, Italië, Portugal, Slovenië, Spanje

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Benthische ongewervelde fauna

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    Type en land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    R-M1

    Frankrijk

    Franse classificatie KRW: Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). Norm AFNOR NF T 90 350 (1992) en circulaire MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 van 28 juli 2005, gewijzigd op 13 juni 2007

    0,94

    0,81

    Griekenland

    STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

    0,95

    0,71

    Italië

    STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

    0,97

    0,72

    Portugal

    Index Portugese Invertebraten, noord (IPtIN)

    0,92

    0,69

    Spanje

    IBMWP

    0,78

    0,48

    R-M2

    Griekenland

    STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

    0,94

    0,71

    Italië

    STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

    0,94

    0,70

    Portugal

    Index Portugese Invertebraten, noord (IPtIN)

    0,87

    0,66

    R-M4

    Cyprus

    STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

    0,97

    0,73

    Griekenland

    STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

    0,96

    0,72

    Italië

    STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

    0,94

    0,70

    Spanje

    IBMWP

    0,83

    0,51

    R-M5

    Italië

    STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

    0,97

    0,73

    Portugal

    Index Portugese Invertebraten, zuid (IptIS)

    0,98

    0,72

    Spanje

    IBMWP

    0,91

    0,55

    Biologisch kwaliteitselement: Fytobenthos

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    Type en land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    R-M1

    Frankrijk

    Franse classificatie KRW: Indice Biologique Diatomées (IBD). Norm AFNOR NF T 90-354 (2000) en circulaire MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 van 28 juli 2005, gewijzigd op 13 juni 2007

    0,93

    0,80

    Portugal

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,84

    0,62

    Spanje

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,90

    0,67

    R-M2

    Frankrijk

    Franse classificatie KRW: Indice Biologique Diatomées (IBD). Norm AFNOR NF T 90-354 (2000) en circulaire MEDD/DE/MAGE/BEMA 05 nr. 14 van 28 juli 2005, gewijzigd op 13 juni 2007

    0,93

    0,80

    Portugal

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,84

    0,62

    Spanje

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,93

    0,70

    R-M4

    Spanje

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,91

    0,68

    R-M5

    Portugal

    Europese index (CEE)

    0,85

    0,64

    Spanje

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,95

    0,71

    WATERCATEGORIE: Rivieren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Noordelijke

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Karakterisering van de rivier

    Stroomgebied (van traject)

    Hoogte & geomorfologie

    Alkaliniteit

    (meq/l)

    Organisch materiaal

    (mg Pt/l)

    R-N1

    Klein, laagland, silicaathoudend, matige alkaliniteit

    10-100 km2

    < 200 m of onder de hoogste kustlijn

    0,2-1

    < 30

    (< 150 in Ierland)

    R-N3

    Klein/middelgroot, laagland, organisch

    10-1 000 km2

    < 0,2

    > 30

    R-N4

    Middelgroot, laagland, silicaathoudend, matige alkaliniteit

    100-1 000 km2

    0,2-1

    < 30

    R-N5

    Klein, middelhoog, silicaathoudend

    10-100 km2

    Tussen laagland en hoogland

    < 0,2

    < 30

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Type R-N1:

    Finland, Ierland, Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk

    Type R-N3:

    Finland, Ierland, Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk

    Type R-N4:

    Finland, Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk

    Type R-N5:

    Finland, Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Benthische ongewervelde fauna

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    De volgende resultaten gelden voor alle hierboven beschreven typen

    Land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Finland

    Multimetrisch systeem, eerste versie vastgesteld

    0,80

    0,60

    Ierland

    Kwaliteitsbeoordelingssysteem (Q-waarde)

    0,85

    0,75

    Noorwegen

    Average score per taxon (ASPT)

    0,99

    0,87

    Zweden

    DJ-index (Dahl & Johnson 2004)

    0,80

    0,60

    Verenigd Koninkrijk

    Rivier-invertebraten classificatie-instrument (RICT)

    0,97

    0,86

    Biologisch kwaliteitselement: Fytobenthos

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    De volgende resultaten gelden voor alle hierboven beschreven typen

    Land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Finland

    Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,91

    0,80

    Ierland

    Herziene vorm van de Trofische diatomee-index (TDI)

    0,93

    0,78

    Zweden

    Zweedse beoordelingsmethoden, Zweedse milieuregelgeving (NFS 2008:1) op basis van de Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

    0,89

    0,74

    Verenigd Koninkrijk

    Diatom Assessment for River Ecological Status (DARES)

    0,93

    0,78

    WATERCATEGORIE: Meren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Atlantische

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Karakterisering van het meer

    Hoogte

    (m boven zeeniveau)

    Gemiddelde diepte

    (m)

    Alkaliniteit

    (meq/l)

    LA1/2

    Laagland, ondiep, kalkhoudend, klein en groot

    < 200

    3-15

    > 1

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Ierland en Verenigd Koninkrijk

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Fytoplankton

    Fytoplankton: parameter die indicatief is voor biomassa (chlorofyl a)

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten en parameterwaarden

    De volgende resultaten hebben betrekking op gemiddelde waarden over het groeiseizoen en gelden voor alle landen die het type gemeen hebben

    Type

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Concentraties chlorofyl a (μg/l)

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    LA1/2

    0,55

    0,32

    4,6-7,0

    8,0-12,0

    WATERCATEGORIE: Meren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Alpiene

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Karakterisering van het meer

    Hoogte

    (m boven zeeniveau)

    Gemiddelde diepte

    (m)

    Alkaliniteit

    (meq/l)

    Grootte van het meer

    (km2)

    L-AL3

    Laagland of middelhoog, diep, matige tot hoge alkaliniteit (alpiene invloed), groot

    50-800

    > 15

    > 1

    > 0,5

    L-AL4

    Middelhoog, ondiep, matige tot hoge alkaliniteit (alpiene invloed), groot

    200-800

    3-15

    > 1

    > 0,5

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Typen L-AL3 en L-AL4:

    Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Slovenië

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Fytoplankton

    Fytoplankton: parameters die indicatief zijn voor biomassa

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten en parameterwaarden

    De volgende resultaten hebben betrekking op gemiddelde waarden over het jaar en gelden voor alle landen die het type gemeen hebben. De lidstaten kunnen kiezen uit chlorofyl a, totaal biovolume of beide parameters.

    Chlorofyl a

    Type

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Concentraties chlorofyl a (μg/l)

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    L-AL3

    0,70

    0,40

    2,1-2,7

    3,8-4,7

    L-AL4

    0,75

    0,41

    3,6-4,4

    6,6-8,0


    Totaal biovolume

    Type

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Totaal biovolume (mm3/l)

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    L-AL3

    0,60

    0,25

    0,3-0,5

    0,8-1,2

    L-AL4

    0,64

    0,26

    0,8-1,1

    1,9-2,7

    Fytoplankton: parameters die indicatief zijn voor taxonomische samenstelling en abundantie

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale parameters

    Land

    Geïntercalibreerde nationale parameters

    Type

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Klassegrenzen

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Oostenrijk

    Slovenië

    Brettum index

    L-AL3

    0,94

    0,83

    4,12-4,34

    3,64-3,83

    L-AL4

    0,94

    0,81

    3,69-3,87

    3,20-3,34

    Duitsland

    PTSI (Phytoplankton Taxa Lake Index)

    L-AL3

    0,60

    0,43

    1,25

    1,75

    L-AL4

    0,71

    0,56

    1,75

    2,25

    Italië

    PTIot (Phytoplankton Taxa Index)

    L-AL 3 (gemiddelde diepte < 100 m)

    0,95

    0,89

    3,43

    3,22

    L-AL4

    0,95

    0,85

    3,37

    3,01

    PTIspecies (Phytoplankton Taxa Index)

    L-AL 3 (gemiddelde diepte > 100 m)

    0,93

    0,82

    4,00

    3,50

    Biologisch kwaliteitselement: Macrofyten

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    Type en land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Oostenrijk

    Type L-AL3 en L-AL4

    Oostenrijks macrofyten-beoordelingssysteem: Austrian Index Macrophytes voor meren (AIM voor meren), module 1

    0,80

    0,60

    Duitsland

    Type L-AL3

    Duits macrofyten/fytobenthos-beoordelingssysteem: module 1

    0,78

    0,51

    Duitsland

    Type L-AL4

    Duits macrofyten/fytobenthos-beoordelingssysteem: modules 1 + 2

    0,71

    0,47

    WATERCATEGORIE: Meren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Centrale/Baltische

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Karakterisering van het meer

    Hoogte (m boven zeeniveau)

    Gemiddelde diepte (m)

    Alkaliniteit (meq/l)

    Hydrologische verblijftijd (jaren)

    L-CB1

    Laagland, ondiep, kalkhoudend

    < 200

    3-15

    > 1

    1-10

    L-CB2

    Laagland, zeer ondiep, kalkhoudend

    < 200

    < 3

    > 1

    0,1-1

    L-CB3

    Laagland, ondiep, klein, silicaathoudend (matige alkaliniteit)

    < 200

    3-15

    0,2-1

    1-10

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Typen L-CB1 en L-CB2:

    België, Duitsland, Denemarken, Estland, Frankrijk, Litouwen, Letland, Nederland, Polen, Verenigd Koninkrijk

    Type L-CB3:

    België, Denemarken, Estland, Frankrijk, Letland, Polen

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Fytoplankton

    Fytoplankton: parameter die indicatief is voor biomassa

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten en parameterwaarden

    De volgende resultaten hebben betrekking op gemiddelde waarden over het groeiseizoen en gelden voor alle landen die het type gemeen hebben.

    Type

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Concentraties chlorofyl a (μg/l)

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    L-CB1

    0,55

    0,32

    4,6-7,0

    8,0-12,0

    L-CB2

    0,63

    0,30

    9,9-11,7

    21,0-25,0

    L-CB3

    0,57

    0,31

    4,3-6,5

    8,0-12,0

    Biologisch kwaliteitselement: Macrofyten

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    De volgende resultaten gelden voor de typen LCB1 en LCB2

    Land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    België

    Vlaams macrofytenbeoordelingssysteem

    0,80

    0,60

    Duitsland

    Duits macrofytenbeoordelingssysteem: referentie-index

    0,75

    0,50

    Estland

    Ests macrofytenbeoordelingssysteem

    0,80

    0,60

    Letland

    Lets macrofytenbeoordelingssysteem

    0,80

    0,60

    Nederland

    Nederlands macrofytenbeoordelingssysteem: KRW-maatlat

    0,80

    0,60

    Verenigd Koninkrijk

    Macrofytenbeoordelingssysteem Verenigd Koninkrijk: LEAFPACS

    0,80

    0,60

    WATERCATEGORIE: Meren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Mediterrane

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Karakterisering van het meer

    Hoogte

    (m)

    Jaargemiddelde neerslag (mm) en T (oC)

    Gemiddelde diepte

    (m)

    Alkaliniteit

    (meq/l)

    Grootte van het meer

    (km2)

    L-M5/7

    Waterbekkens, diep, groot, silicaathoudend, „natte gebieden”, stroomgebied < 20 000 km2

    0-800

    > 800 of < 15

    > 15

    < 1

    > 0,5

    L-M8

    Waterbekkens, diep, groot, kalkhoudend, stroomgebied < 20 000 km2

    0-800

    > 15

    > 1

    > 0,5

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Type L-M5/7:

    Griekenland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Roemenië.

    Type L-M8:

    Cyprus, Griekenland, Frankrijk, Italië, Spanje, Roemenië.

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Fytoplankton

    Fytoplankton: parameters die indicatief zijn voor biomassa

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten en parameterwaarden

    De volgende resultaten hebben betrekking op gemiddelde waarden over de zomer op eufotische diepte en gelden voor alle landen die het type gemeen hebben. De lidstaten kunnen kiezen uit chlorofyl a, totaal biovolume of beide parameters.

    Chlorofyl a

    Type

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Concentraties chlorofyl a (μg/l)

    Grens goed/matig

    Grens goed/matig

    L-M5/7

    0,21

    6,7-9,5

    L-M8

    0,43

    4,2-6,0


    Totaal biovolume

    Type

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Totaal biovolume (mm3/l)

    Grens goed/matig

    Grens goed/matig

    L-M5/7

    0,19

    1,9

    L-M8

    0,36

    2,1

    Fytoplankton: parameters die indicatief zijn voor taxonomische samenstelling en abundantie

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten en parameterwaarden

    De volgende resultaten hebben betrekking op gemiddelde waarden over de zomer op eufotische diepte en gelden voor alle landen die het type gemeen hebben. De lidstaten moeten ten minste één van de geïntercalibreerde parameters gebruiken (percentage blauwwieren, Catalaanse Index en Med PTI index).

    Percentage blauwwieren

    Type en land

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Percentage blauwwieren

    Grens goed/matig

    Grens goed/matig

    Type L-M5/7

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,91

    9,2

    Type L-M8

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,72

    28,5

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten berekend als EKC = (100 – grenswaarde)/(100 – referentiewaarde)

    Catalaanse index

    Type en land

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Catalaanse index

    Grens goed/matig

    Grens goed/matig

    Type L-M5/7

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,97

    10,6

    Type L-M8

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,98

    7,7

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten berekend als EKC = (400 — grenswaarde)/(400 — referentiewaarde)

    Med PTI index

    Type en land

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Med PTI

    Grens goed/matig

    Grens goed/matig

    Type L-M5/7

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,75

    2,32

    Type L-M8

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,77

    2,38

    WATERCATEGORIE: Meren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Noordelijke

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Karakterisering van het meer

    Hoogte

    (m boven zeeniveau)

    Gemiddelde diepte

    (m)

    Alkaliniteit

    (meq/l)

    Kleur

    (mg Pt/l)

    LN1

    Laagland, ondiep, matige alkaliniteit, helder

    < 200

    3-15

    0,2-1

    < 30

    LN2a

    Laagland, ondiep, lage alkaliniteit, helder

    < 200

    3-15

    < 0,2

    < 30

    LN2b

    Laagland, diep, lage alkaliniteit, helder

    < 200

    > 15

    < 0,2

    < 30

    LN3a

    Laagland, ondiep, lage alkaliniteit, matig humusrijk

    < 200

    3-15

    < 0,2

    30-90

    LN5

    Middelhoog, ondiep, lage alkaliniteit, helder

    200-800

    3-15

    < 0,2

    < 30

    LN6a

    Middelhoog, ondiep, lage alkaliniteit, matig humusrijk

    200-800

    3-15

    < 0,2

    30-90

    LN8a

    Laagland, ondiep, matige alkaliniteit, matig humusrijk

    < 200

    3-15

    0,2-1

    30-90

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Typen LN1, LN2a, LN3a, LN8a:

    Ierland, Finland, Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk.

    Typen LN2b, LN5 en LN6a:

    Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk.

    Biologisch kwaliteitselement: Fytoplankton

    Fytoplankton: parameter die indicatief is voor biomassa

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten en parameterwaarden

    De volgende resultaten hebben betrekking op gemiddelde waarden over het groeiseizoen en gelden voor alle landen die het type gemeen hebben

    Type

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Concentraties chlorofyl a (μg/l)

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    LN1

    0,50

    0,33

    5,0-7,0

    7,5-10,5

    LN2a

    0,50

    0,29

    3,0-5,0

    5,0-8,5

    LN2b

    0,50

    0,33

    3,0-5,0

    4,5-7,5

    LN3a

    0,50

    0,30

    5,0-7,0

    8,0-12,0

    LN5

    0,50

    0,33

    2,0-4,0

    3,0-6,0

    LN6a

    0,50

    0,33

    4,0-6,0

    6,0-9,0

    LN8a

    0,50

    0,33

    7,0-10,0

    10,5-15,0

    Biologisch kwaliteitselement: Macrofyten

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen (uitsluitend voor macrofyten-intercalibratie):

    Type

    Karakterisering van het meer

    Alkaliniteit (meq/l)

    Kleur (mg Pt/l)

    101

    Lage alkaliniteit, helder

    0,05-0,2

    < 30

    102

    Lage alkaliniteit, humusrijk

    0,05-0,2

    > 30

    201

    Matige alkaliniteit, helder

    0,2-1,0

    < 30

    202

    Matige alkaliniteit, humusrijk

    0,2-1,0

    > 30

    301

    Hoge alkaliniteit, helder

    > 1,0

    < 30

    302

    Hoge alkaliniteit, humusrijk

    > 1,0

    > 30

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Typen 101, 102, 201 en 202:

    Ierland, Finland, Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk.

    Type 301:

    Ierland, Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk.

    Type 302:

    Ierland, Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk.

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    Land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Type

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Ierland

    Vrije macrofyten-index

    Alle geïntercalibreerde typen

    0,90

    0,68

    Zweden

    Trofische macrofyten-index (Ecke)

    Type 101

    0,98

    0,79

    Type 102

    0,98

    0,88

    Type 201

    0,94

    0,83

    Type 202

    0,96

    0,83

    Noorwegen

    Trofische macrofyten-index (Mjelde)

    Type 101

    0,94

    0,61

    Type 102

    0,96

    0,65

    Type 201

    0,91

    0,72

    Type 202

    0,9

    0,77

    Type 301

    0,92

    0,69

    Verenigd Koninkrijk

    Macrofyten-beoordelingssysteem Verenigd Koninkrijk: LEAFPACS

    Alle geïntercalibreerde typen

    0,80

    0,60

    WATERCATEGORIE: Overgangs- en kustwateren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Baltische

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Zoutgehalte psu

    Ligging

    Diepte

    IJsdagen

    Overige kenmerken

    CW B0

    0,5-3

    Beschut

    Ondiep

    > 150

    Locaties in de Botnische Baai (Norra Kvarken)

    CW B2

    3-6

    Beschut

    Ondiep

    90-150

    Locaties in de Botnische Zee

    CW B3 a

    3-6

    Beschut

    Ondiep

    ~ 90

    Locaties in het gebied dat zich uitstrekt van de zuidelijke Botnische Zee tot de Archipelzee en de westelijke Golf van Finland

    CW B3 b

    3-6

    Onbeschut

    Ondiep

    ~ 90

    CW B12 a

    OostelijkeBaltische Zee

    5-8

    Beschut

    Ondiep

    Locaties in de Golf van Riga

    CW B12 b

    WestelijkeBaltische Zee

    8-22

    Beschut

    Ondiep

    Locaties aan de Zweedse zuidkust en de zuidwestelijke open kust van de Baltische Zee langs Denemarken en Duitsland

    CW B13

    6-22

    Onbeschut

    Ondiep

    Locaties langs de kust van Estland, Letland en Litouwen, de Poolse kust en het Deense eiland „Bornholm”

    CW B 14

    6-22

    Beschut

    Ondiep

    Lagunes

    TW B 13

    6-22

    Onbeschut

    Ondiep

    Overgangswater. Locaties langs de kust van Litouwen en Polen

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Typen CWB0, CWB2, CWB3a, CWB3b:

    Finland, Zweden.

    Type CWB12a:

    Estland

    Type CWB12b:

    Duitsland, Denemarken, Zweden.

    Type CWB13:

    Denemarken, Estland, Litouwen, Letland, Polen.

    Type CWB14:

    Denemarken, Polen

    Type TWB13:

    Litouwen, Polen.

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Benthische ongewervelde fauna

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    Type en land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    CW B0

    Finland

    BBI — Finse brakwater benthische index

    0,99

    0,59

    Zweden

    BQI — Zweedse multimetrische biologische kwaliteitsindex (zachte sediment-infauna)

    0,77

    0,31

    CW B2

    Finland

    BBI — Finse brakwater benthische index

    0,95

    0,57

    Zweden

    BQI — Zweedse multimetrische biologische kwaliteitsindex (zachte sediment-infauna)

    0,76

    0,29

    CW B3 a

    Finland

    BBI — Finse brakwater benthische index

    0,89

    0,53

    Zweden

    BQI — Zweedse multimetrische biologische kwaliteitsindex (zachte sediment-infauna)

    0,76

    0,29

    CW B3 b

    Finland

    BBI — Finse brakwater benthische index

    0,90

    0,54

    Zweden

    BQI — Zweedse multimetrische biologische kwaliteitsindex (zachte sediment-infauna)

    0,76

    0,29

    Biologisch kwaliteitselement: Fytoplankton

    Fytoplankton: parameter die indicatief is voor biomassa (chlorofyl a)

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten en parameterwaarden

    De volgende resultaten hebben betrekking op gemiddelde waarden over de zomer (mei/juni — september)

    Type en land

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten voor de nationale classificatiesystemen

    Parameterwaarden/bereik

    Chlorofyl a (μg/l)

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    CW B0

     

     

     

     

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,76

    0,56

    1,7 (1,5-1,8)

    2,3 (2,0-2,7)

    CW B2

     

     

     

     

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,78

    0,56

    1,8

    2,5 (2,3-2,6)

    CW B3 a

     

     

     

     

    Beschut

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,71

    0,49

    2,4 (2,2-2,6)

    3,5 (2,9-4,0)

    CW B3 b

     

     

     

     

    Onbeschut

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,81

    0,68

    1,5

    1,8

    CW B 12 a

     

     

     

     

    Oostelijke Baltische Zee

    Zoutgehalte 5-8 psu

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,82

    0,66

    2,2

    2,7

    CW B 12 b

     

     

     

     

    Westelijke Baltische Zee

    Zoutgehalte 8-22 psu

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,92

    0,63

    1,3 (1,1-1,5)

    1,9

    CW B 13

     

     

     

     

    Denemarken, Estland en Letland

    0,92

    0,75

    1,3

    1,6

    CW B 14

     

     

     

     

    Denemarken

    0,82

    0,56

    1,1

    1,6

    TW B 13

     

     

     

     

    Alle landen die het type gemeen hebben

    0,90

    0,66

    4,2

    5,8

    Biologisch kwaliteitselement: Angiospermen

    Angiospermen: parameter die indicatief is voor de abundantie (dieptegrens van Groot zeegras: Zostera marina)

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten en parameterwaarden

    Type en land

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten voor de nationale classificatiesystemen

    Parameterwaarden/bereik

    Dieptegrens (m) Groot zeegras (Zostera marina)

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    CW B 12 b

     

     

     

     

    Denemarken en Duitsland

    Open kust

    0,90

    0,74

    8,5 (8,0-9,4)

    7 (6,6-7,1)

    WATERCATEGORIE: Overgangs- en kustwateren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Noordoost-Atlantische

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Karakterisering

    Zoutgehalte (psu)

    Getijverschil (m)

    Diepte (m)

    Stroomsnelheid (knopen)

    Ligging

    Vermenging

    Verblijftijd

    NEA1/26a

    Open oceaan, beschut of onbeschut, euhalien, ondiep

    > 30

    Matig getijverschil 1-5

    < 30

    Middelhoog 1-3

    Beschut of onbeschut

    Volledig vermengd

    Dagen

    NEA1/26b

    Omsloten zeeën, beschut of onbeschut, euhalien, ondiep

    > 30

    Matig getijverschil 1-5

    < 30

    Middelhoog 1-3

    Beschut of onbeschut

    Volledig vermengd

    Dagen

    NEA1/26c

    Omsloten zeeën, beschut of onbeschut, deels gelaagd

    > 30

    Klein/matig getijverschil < 1-5

    < 30

    Middelhoog 1-3

    Beschut of onbeschut

    Deels gelaagd

    Dagen tot weken

    NEA1/26d

    Scandinavische kust, beschut of onbeschut, ondiep

    > 30

    Klein getijverschil < 1

    < 30

    Laag < 1

    Onbeschut of matig onbeschut

    Deels gelaagd

    Dagen tot weken

    NEA1/26e

    Opwellingsgebieden, beschut of onbeschut, euhalien, ondiep

    > 30

    Matig getijverschil 1-5

    < 30

    Middelhoog 1-3

    Beschut of onbeschut

    Volledig vermengd

    Dagen

    NEA3/4

    Polyhalien, onbeschut of matig onbeschut (Waddenzeetype)

    Polyhalien 18-30

    Matig getijverschil 1-5

    < 30

    Middelhoog 1-3

    Onbeschut of matig onbeschut

    Volledig vermengd

    Dagen

    NEA7

    Diepe fjorden- en zeelochsystemen

    > 30

    Matig getijverschil 1-5

    > 30

    Laag < 1

    Beschut

    Volledig vermengd

    Dagen

    NEA8

    Skagerrak binnenboog-type, polyhalien, klein getijverschil, beschut, ondiep

    Polyhalien 18-30

    Klein getijverschil < 1

    < 30

    Laag < 1

    Beschut

    Deels gelaagd

    Dagen tot weken

    NEA9

    Fjord met een ondiepe drempel aan de monding en een zeer grote maximale diepte in het centrale bekken met slechte uitwisseling van diep zeewater

    Polyhalien 18-30

    Klein getijverschil < 1

    > 30

    Laag < 1

    Beschut

    Deels gelaagd

    Weken

    NEA10

    Skagerrak buitenboog-type, polyhalien, klein getijverschil, onbeschut, diep

    Polyhalien 18-30

    Klein getijverschil < 1

    > 30

    Laag < 1

    Onbeschut

    Deels gelaagd

    Dagen

    NEA11

    Overgangswateren

    Oligohalien 0-35

    Klein tot groot getijverschil

    < 30

    Variabel

    Beschut of matig onbeschut

    Deels of permanent gelaagd

    Dagen tot weken

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Type NEA1/26a:

    Spanje, Frankrijk, Ierland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk

    Type NEA1/26b:

    België, Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk

    Type NEA1/26c:

    Duitsland, Denemarken

    Type NEA1/26d:

    Denemarken

    Type NEA1/26e:

    Portugal, Spanje

    Type NEA3/4:

    Duitsland, Nederland

    Type NEA7:

    Noorwegen, Verenigd Koninkrijk

    Type NEA8:

    Denemarken, Noorwegen, Zweden

    Type NEA9:

    Noorwegen, Zweden

    Type NEA10:

    Noorwegen, Zweden

    Type NEA11:

    België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Nederland, Portugal, Verenigd Koninkrijk

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Benthische ongewervelde fauna

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale classificatiesystemen

    De resultaten zijn uitsluitend van toepassing op zachte sediment-habitats (subtidale modder/zandhabitats).

    Type en land

    Nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Typen NEA1/26, NEA 3/4 en NEA 7 (indices die voornamelijk reageren op organische verrijking en toxische verontreiniging in zachte sedimenthabitats)

    Denemarken

    DKI

    0,67

    0,53

    Frankrijk

    M-AMBI

    0,77

    0,53

    Duitsland

    M-AMBI

    0,85

    0,70

    Ierland

    IQI

    0,75

    0,64

    Noorwegen

    NQI

    0,92

    0,81

    Portugal

    P-BAT

    0,79

    0,58

    Spanje

    M-AMBI

    0,77

    0,53

    Verenigd Koninkrijk

    IQI

    0,75

    0,64

    Typen NEA1/26 en NEA3/4 (index die reageert op allerlei vormen van druk in allerlei habitats)

    België

    BEQI

    0,80

    0,60

    Nederland

    BEQI

    0,80

    0,60

    Typen NEA8/9/10

    Denemarken

    DKI

    0,82

    0,63

    Noorwegen

    NQI

    0,92

    0,81

    Zweden

    BQI

    0,89

    0,68

    Biologisch kwaliteitselement: Fytoplankton

    Fytoplankton: parameter die indicatief is voor biomassa (chlorofyl a)

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten en parameterwaarden

    De volgende resultaten gelden voor alle landen die de typen gemeen hebben. De parameterwaarden worden uitgedrukt in μg/l als het 90e percentiel, berekend over het gedefinieerde groeiseizoen in een periode van zes jaar. De resultaten gelden voor geografische gebieden binnen de typen, zoals beschreven in het technische rapport.

    Type

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Waarden (μg/l, 90e percentiel)

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    NEA1/26a

    0,67

    0,33

    1-5

    2-10

    NEA1/26b

    0,67

    0,44

    6-10

    9-15

    NEA1/26c

    0,67

    0,44

    5

    7,5

    NEA1/26d

    0,67

    0,50

    3

    4

    NEA1/26e

    0,67

    0,44

    6-8

    9-12

    NEA8

    0,67

    0,33

    1,5

    3

    NEA9

    0,67

    0,33

    2,5

    5

    NEA10

    0,67

    0,33

    3

    6

    Fytoplankton: parameter die indicatief is voor algenbloei

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten en parameterwaarden

    Type en land

    Geïntercalibreerde nationale parameter

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Waarden (% tellingen één taxon boven drempel)

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    NEA1/26a/b, NEA3/4

    België

     

     

     

     

     

    Duitsland

     

     

     

     

     

    Nederland

     

     

     

     

     

    Verenigd Koninkrijk

    Bloei Phaeocystis

    0,92

    0,49

    9

    17

    NEA1/26a/b

    Spanje

     

     

     

     

     

    Frankrijk

     

     

     

     

     

    Ierland

     

     

     

     

     

    Verenigd Koninkrijk

    Taxa-celtellingen

    0,84

    0,43

    20

    39

    NEA1/26e

    Portugal

     

     

     

     

     

    Spanje

    Taxa-celtellingen

    0,83

    0,51

    30

    49

    Biologisch kwaliteitselement: Macroalgen

    Macroalgen: parameter die indicatief is voor samenstelling

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale parameters

    Type en land

    Geïntercalibreerde nationale parameter

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    NEA1/26

    Ierland

    Multimetrisch systeem met beperkte soortenlijst voor rotsige kust

    0,80

    0,60

    Noorwegen

    Multimetrisch systeem met beperkte soortenlijst voor rotsige kust

    0,80

    0,60

    Verenigd Koninkrijk

    Multimetrisch systeem met beperkte soortenlijst voor rotsige kust

    0,80

    0,60

    Spanje

    Multimetrisch systeem CFR

    0,81

    0,57

    Portugal

    Multimetrisch systeem p-MarMAT

    0,82

    0,64

    Ierland

    Verenigd Koninkrijk

    Multimetrisch systeem opportunistische macroalgen

    0,80

    0,60

    NEA8/9/10

    Noorwegen

    Zweden

    Sublitorale algen (dieptegrens van macroalgensoorten)

    0,81

    0,61

    Biologisch kwaliteitselement: Angiospermen

    Angiospermen: parameter die indicatief is voor taxonomische samenstelling en abundantie

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale parameters

    Type en land

    Geïntercalibreerde nationale parameter

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Parameterwaarden (1)

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    NEA1/26, NEA 3/4, NEA11

    Ierland

    Nederland

    Verenigd Koninkrijk

    Litoraal zeegras Abundantie (dichtheid) en soorten-samenstelling Multimetrisch

    0,90

    0,70

    Niet van toepassing

    Niet van toepassing

    NEA1/26, NEA3/4

    Duitsland

    Ierland

    Nederland

    Verenigd Koninkrijk

    Litoraal zeegras (gebied: areaal/bedomvang)

    0,90

    0,70

    10

    30

    WATERCATEGORIE: Overgangs- en kustwateren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Mediterrane

    De resultaten gelden uitsluitend voor kustwateren.

    De typologie is uitsluitend ontwikkeld voor specifieke kwaliteitselementen (zie onder).

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Benthische ongewervelde fauna

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de nationale classificatiesystemen

    De volgende resultaten gelden uitsluitend voor zachte sedimenten

    Land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Cyprus

    Bentix

    0,75

    0,58

    Griekenland

    Bentix

    0,75

    0,58

    Slovenië

    M-AMBI

    0,83

    0,62

    Spanje

    MEDOCC-index

    0,73

    0,47

    Biologisch kwaliteitselement: Fytoplankton

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen (geldt uitsluitend voor fytoplankton):

    Type

    Beschrijving

    Dichtheid (kg/m3)

    Jaargemiddelde zoutgehalte (psu)

    Type I

    Sterk beïnvloed door zoetwaterinstroom

    < 25

    < 34,5

    Type IIA

    Matig beïnvloed door zoetwaterinstroom (continentale invloed)

    25-27

    34,5-37,5

    Type IIIW

    Continentale kust, niet beïnvloed door zoetwaterinstroom (westelijk deel)

    > 27

    > 37,5

    Type IIIE

    Niet beïnvloed door zoetwaterinstroom (oostelijk deel)

    > 27

    > 37,5

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Type I:

    Frankrijk, Italië

    Type IIA:

    Frankrijk, Spanje, Italië, Slovenië

    Type IIIW:

    Frankrijk, Spanje, Italië

    Type IIIE:

    Griekenland, Cyprus

    Fytoplankton: parameter die indicatief is voor biomassa (chlorofyl a)

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten en parameterwaarden

    De volgende resultaten gelden voor alle landen die de typen gemeen hebben. De parameterwaarden worden uitgedrukt in μg/l chlorofyl a als het 90e percentiel, berekend over het jaar in een periode van ten minste vijf jaar. De resultaten gelden voor geografische gebieden binnen de typen, zoals beschreven in het technische rapport.

    Type

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Waarden (μg/l, 90e percentiel)

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Type IIA

    0,80

    0,53

    2,4

    3,6

    Type IIIW

    0,80

    0,50

    1,1

    1,8

    Type IIIE

    0,80

    0,20

    0,1

    0,4

    Biologisch kwaliteitselement: Macroalgen

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de nationale classificatiesystemen

    De volgende resultaten gelden voor de bovenste sublitorale zone (diepte 3,5-0,2 m) aan rotsige kusten:

    Land

    Geïntercalibreerd nationaal classificatiesysteem

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Cyprus

    EEI — Ecologische evaluatie-index

    0,75

    0,50

    Frankrijk

    CARLIT — Cartografie van litorale en bovenste-sublitorale gemeenschappen aan rotsige kusten

    0,75

    0,60

    Griekenland

    EEI — Ecologische evaluatie-index

    0,75

    0,50

    Slovenië

    EEI — Ecologische evaluatie-index

    0,75

    0,50

    Spanje

    CARLIT-BENTHOS

    0,75

    0,60

    WATERCATEGORIE Overgangs- en kustwateren

    GEOGRAFISCHE INTERCALIBRATIEGROEP: Zwarte Zee

    Beschrijving van de geïntercalibreerde typen:

    Type

    Beschrijving

    CW-BL1

    Mesohalien, klein getijverschil (< 1 m), ondiep (< 30 m), matig onbeschut, gemengd substraat

    Landen die de geïntercalibreerde typen gemeen hebben:

    Bulgarije en Roemenië

    RESULTATEN

    Biologisch kwaliteitselement: Fytoplankton

    Fytoplankton: parameter die indicatief is voor biomassa

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten en parameterwaarden

    Seizoen

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Biomassawaarden (mg/m3)

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Winter

    0,93

    0,78

    1 770

    3 420

    Voorjaar

    0,93

    0,78

    3 515

    5 690

    Zomer

    0,93

    0,78

    1 281

    2 526

    Najaar

    0,93

    0,78

    1 840

    3 640

    Biologisch kwaliteitselement: Benthische ongewervelde fauna

    Resultaten: Ecologische kwaliteitscoëfficiënten van de geïntercalibreerde nationale parameters

    De lidstaten moeten ten minste één van de geïntercalibreerde parameters gebruiken (Shannon-diversiteitsindex H’, AMBI, M-AMBI)

    Geïntercalibreerde nationale parameters

    Ecologische kwaliteitscoëfficiënten

    Grens zeer goed/goed

    Grens goed/matig

    Shannon-diversiteitsindex H’

    0,89

    0,69

    AMBI

    0,83

    0,53

    M-AMBI

    0,85

    0,55


    (1)  Waarden voor litoraal zeegras uitgedrukt als percentage areaalverlies uit referentiegebied.


    Top