EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002R0777

Verordening (EG) nr. 777/2002 van de Commissie van 7 mei 2002 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1255/1999 van de Raad betreffende de toekenning van communautaire steun voor de particuliere opslag van bepaalde kaassoorten in het melkprijsjaar 2002/2003

PB L 123 van 9.5.2002, p. 26–29 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2003

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/777/oj

32002R0777

Verordening (EG) nr. 777/2002 van de Commissie van 7 mei 2002 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1255/1999 van de Raad betreffende de toekenning van communautaire steun voor de particuliere opslag van bepaalde kaassoorten in het melkprijsjaar 2002/2003

Publicatieblad Nr. L 123 van 09/05/2002 blz. 0026 - 0029


Verordening (EG) nr. 777/2002 van de Commissie

van 7 mei 2002

houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1255/1999 van de Raad betreffende de toekenning van communautaire steun voor de particuliere opslag van bepaalde kaassoorten in het melkprijsjaar 2002/2003

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 1255/1999 van de Raad van 17 mei 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening der markten in de sector melk en zuivelproducten(1), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 509/2002 van de Commissie(2), en met name op artikel 10,

Overwegende hetgeen volgt:

(1) Op grond van artikel 9 van Verordening (EG) nr. 1255/1999 kan steun worden verleend voor de particuliere opslag van soorten bewaarkaas en van kaassoorten die zijn geproduceerd op basis van schapenmelk en/of geitenmelk en ten minste zes maanden moeten rijpen, indien uit de ontwikkeling van prijzen en voorraden van deze kaassoorten een ernstig gebrek aan evenwicht op de markt blijkt, dat door seizoenopslag kan worden opgeheven of verminderd. De seizoengebondenheid van de productie van bepaalde soorten bewaarkaas en van pecorino romano, kefalotyri en kasseri wordt nog verergerd door de omgekeerde seizoengebondenheid van het verbruik van deze kaassoorten. Bovendien worden de gevolgen van deze seizoengebondenheid nog verzwaard door de versnipperde productie van deze kaassoorten. Bijgevolg moet voor deze kaassoorten een seizoengebonden opslag plaatsvinden voor een hoeveelheid die overeenkomt met het verschil tussen de productie in de zomermaanden en die in de wintermaanden.

(2) De voor de steun in aanmerking komende kaassoorten en maximumhoeveelheden, alsmede de duur van de overeenkomsten moeten naargelang van de werkelijke marktbehoeften en de bewaarmogelijkheden voor de betrokken kaassoorten worden vastgesteld.

(3) De inhoud van de opslagovereenkomst en de maatregelen ter identificatie en controle van de kaas waarvoor de overeenkomst geldt, moeten nader worden bepaald. Bij de vaststelling van de steunbedragen moet rekening worden gehouden met de opslagkosten en met het in acht te nemen evenwicht tussen de kaassoorten die voor deze steun in aanmerking komen, en de andere op de markt gebrachte kaassoorten.

(4) Ook moeten nadere voorschriften worden vastgesteld die betrekking hebben op de documentatie, de boekhouding, alsmede op de frequentie van de controles en de wijze waarop deze moeten worden verricht. In dit verband moet worden bepaald dat de lidstaten de controlekosten geheel of gedeeltelijk aan de contractant mogen aanrekenen.

(5) Het Comité van beheer voor melk en zuivelproducten heeft geen advies uitgebracht binnen de door zijn voorzitter vastgestelde termijn,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Inhoud

Bij deze verordening worden uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1255/1999 vastgesteld voor de toekenning, op grond van artikel 9 van die verordening, van communautaire steun voor de particuliere opslag van bepaalde kaassoorten (hierna "de steun" te noemen), in het melkprijsjaar 2002/2003.

Artikel 2

Definities

In de zin van deze verordening wordt verstaan onder:

a) "opslagpartij": een hoeveelheid van minstens 2 ton kaas van dezelfde soort, die op dezelfde dag in dezelfde opslagplaats is ingeslagen;

b) "eerste dag van contractuele opslag": de dag na die van inslag;

c) "laatste dag van contractuele opslag": de dag vóór die van uitslag.

Artikel 3

Voor de steun in aanmerking komende kaassoorten

1. Onder de in de bijlage bepaalde voorwaarden wordt steun verleend voor bepaalde soorten bewaarkaas en voor pecorino romano, kefalotyri en kasseri.

2. De kaas moet in de Gemeenschap vervaardigd zijn en aan de volgende voorwaarden voldoen:

a) op de kaas moet in onuitwisbare letters de onderneming waar hij vervaardigd is, alsmede de dag en de maand van vervaardiging worden vermeld; deze vermeldingen mogen eventueel in code worden aangebracht;

b) de kaas moet een kwaliteitsonderzoek ondergaan hebben waaruit blijkt dat hij voldoende waarborgen biedt om na rijping in één van de in de bijlagen aangegeven categorieën te worden ingedeeld.

Artikel 4

Opslagovereenkomst

1. De overeenkomsten voor de particuliere opslag van kaas worden gesloten tussen het interventiebureau van de lidstaat waar de kaas is opgeslagen, en natuurlijke of rechtspersonen, hierna "contractanten" te noemen.

2. De opslagovereenkomst wordt schriftelijk gesloten op grond van een aanvraag tot sluiting van een overeenkomst.

Deze aanvraag moet binnen 30 dagen na de inslagdatum door het interventiebureau zijn ontvangen en mag slechts betrekking hebben op partijen kaas waarvoor de inslag beëindigd is. Het interventiebureau registreert de datum waarop het de aanvraag ontvangt.

Wanneer de aanvraag het interventiebureau binnen niet meer dan tien werkdagen na de bovengenoemde uiterste termijn bereikt, kan de opslagovereenkomst alsnog worden gesloten, maar het steunbedrag wordt dan met 30 % verlaagd.

3. De opslagovereenkomst wordt voor één of meer opslagpartijen gesloten en omvat met name bepalingen inzake:

a) de hoeveelheid kaas waarop de overeenkomst betrekking heeft;

b) de data voor de uitvoering van de overeenkomst;

c) het steunbedrag;

d) de identificatie van de opslagplaatsen.

4. De opslagovereenkomst wordt gesloten binnen 30 dagen na de datum waarop de aanvraag tot sluiting van een overeenkomst geregistreerd is.

5. De controlemaatregelen, en met name die welke in artikel 7 bedoeld zijn, worden door het interventiebureau in een bestek beschreven. In het opslagcontract wordt naar dit bestek verwezen.

Artikel 5

Inslag en uitslag

1. De inslag- en uitslagperioden zijn vermeld in de bijlage.

2. De uitslag moet steeds een volledige partij omvatten.

3. Wanneer aan het einde van de periode van 60 dagen contractuele opslag de kwaliteitsvermindering van de kaas groter is dan ze normaliter als gevolg van de bewaring zou zijn, kunnen de contractanten worden gemachtigd eenmaal voor iedere opslagpartij de betrokken hoeveelheden op hun kosten te vervangen.

Wanneer hoeveelheden bij de controles tijdens de opslag of bij de uitslag ondeugdelijk worden bevonden, wordt voor deze hoeveelheden geen steun toegekend. Bovendien mag de voor steun in aanmerking komende overblijvende hoeveelheid van de opslagpartij niet minder dan 2 ton bedragen. Dit voorschrift geldt ook bij uitslag van een gedeelte van een partij bij uitslag vóór het begin van de in lid 1 bedoelde uitslagperiode of vóór afloop van de in artikel 8, lid 2, bedoelde minimumopslagtermijn.

4. In het in lid 3 bedoelde geval geldt voor de berekening van de steun als eerste dag van contractuele opslag de dag van inslag.

Artikel 6

Opslagvoorwaarden

1. De lidstaat vergewist zich ervan dat aan de voorwaarden om aanspraak op uitbetaling van de steun te kunnen maken, wordt voldaan.

2. De contractant of, op verzoek of machtiging van de lidstaat, de beheerder van de opslagplaats, houdt ten behoeve van de controle-instantie alle documenten ter beschikking die voor de producten die zich in particuliere opslag bevinden, uitsluitsel geven over:

a) de eigenaar van de producten op het tijdstip van de inslag;

b) de oorsprong en de vervaardigingsdatum van de kaas;

c) de inslagdatum;

d) de aanwezigheid van de kaas in de opslagplaats en het adres van de opslagplaats;

e) de uitslagdatum.

3. De contractant of, in voorkomend geval, de beheerder van de opslagplaats voert een in de opslagplaats beschikbaar te houden voorraadboekhouding, met de volgende gegevens:

a) het opslagpartijnummer van de producten die zich in particuliere opslag bevinden;

b) de inslag- en uitslagdatum;

c) voor elke opslagpartij, het aantal kazen met vermelding van het gewicht per stuk;

d) de plaats waar de producten zich in de opslagplaats bevinden.

4. De opgeslagen producten moeten gemakkelijk identificeerbaar en vlot toegankelijk zijn en per overeenkomst uit elkaar kunnen worden gehouden. De opgeslagen kazen moeten van een bijzonder merkteken worden voorzien.

Artikel 7

Controles

1. Bij de inslag voert de bevoegde instantie controles uit om met name te waarborgen dat de opgeslagen producten voor steun in aanmerking komen en om elke mogelijkheid tot vervanging van producten in de contractuele opslagperiode te voorkomen.

2. De controle-instantie voert een onaangekondigde steekproefcontrole op de aanwezigheid van de producten in de opslagplaats uit. De steekproef moet representatief zijn en betrekking hebben op minstens 10 % van de totale hoeveelheid waarvoor in het raam van een steunmaatregel voor de particuliere opslag overeenkomsten zijn gesloten.

Deze controle omvat naast de in artikel 6, lid 3, bedoelde boekhoudcontrole een fysieke controle van gewicht, aard en identificatie van de producten. Deze fysieke controle moet worden uitgevoerd bij minstens 5 % van de hoeveelheid waarop de onaangekondigde controle betrekking heeft.

3. Aan het einde van de contractuele opslagperiode gaat de bevoegde instantie na of de producten nog opgeslagen zijn. Bij verdere opslag van de producten na afloop van de maximumtermijn voor contractuele opslag, mag deze controle echter bij de uitslag worden verricht.

Met het oog op de in de eerste alinea bedoelde controle waarschuwt de contractant de bevoegde instantie, met vermelding van de betrokken opslagpartijen, ten minste vijf werkdagen vóór:

i) de afloop van de contractuele opslagtermijn, of

ii) het begin van de uitslag wanneer deze vóór of na afloop van de contractuele opslagperiode plaatsvindt.

De lidstaat kan instemmen met een waarschuwingstermijn van minder dan vijf werkdagen.

4. Over de controles op grond van de leden 1, 2 en 3 wordt een verslag opgesteld waarin worden vermeld:

a) de datum van de controle,

b) de duur ervan,

c) de verrichte controlewerkzaamheden.

Het controleverslag moet door de bevoegde ambtenaar worden ondertekend en medeondertekend door de contractant of, in voorkomend geval, de beheerder van de opslagplaats en moet bij het betalingsdossier worden gevoegd.

5. Wanneer bij 5 % of meer van de hoeveelheid gecontroleerde producten onregelmatigheden worden geconstateerd, wordt een door de bevoegde instantie te bepalen ruimere steekproef gehouden.

De lidstaten delen de onregelmatigheden binnen vier weken aan de Commissie mee.

6. De lidstaten kunnen voorschrijven dat de controlekosten geheel of gedeeltelijk voor rekening van de contractant komen.

Artikel 8

Steun voor de opslag

1. De steunbedragen worden als volgt vastgesteld:

a) 35 EUR per ton voor de vaste kosten;

b) 0,35 EUR per ton en per dag contractuele opslag voor de opslagkosten;

c) per ton en per dag contractuele opslag voor de financieringskosten:

i) wat bewaarkaas betreft, 0,36 EUR,

ii) wat pecorino romano betreft, 0,46 EUR en

iii) wat kefalotyri en kasseri betreft, 0,51 EUR.

2. Er wordt geen steun verleend wanneer de duur van de contractuele opslag minder dan 60 dagen bedraagt. Het maximumsteunbedrag kan niet hoger zijn dan het bedrag dat overeenkomt met een contractuele opslagduur van 180 dagen.

Wanneer de contractant de in artikel 7, lid 3, tweede en derde alinea, bedoelde termijn niet in acht neemt, wordt de steun met 15 % verminderd en slechts betaald voor de periode waarvoor de contractant ten genoegen van de bevoegde instantie het bewijs levert dat de kaas contractueel opgeslagen was.

3. Na afloop van de contractuele opslagperiode wordt de steun op verzoek van de contractant binnen 120 dagen na de datum van ontvangst van de aanvraag uitbetaald, voorzover de in artikel 7, lid 3, bedoelde controles zijn uitgevoerd en voldaan is aan de voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op uitbetaling van de steun.

Wanneer echter een administratief onderzoek loopt naar het recht op de steun, vindt uitbetaling eerst plaats nadat de aanspraak op de steun is erkend.

Artikel 9

Mededelingen

De lidstaten delen de Commissie uiterlijk op 15 januari 2003 mee voor welke hoeveelheden kaas opslagovereenkomsten zijn gesloten.

Artikel 10

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de derde dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 7 mei 2002.

Voor de Commissie

Franz Fischler

Lid van de Commissie

(1) PB L 160 van 26.6.1999, blz. 48.

(2) PB L 79 van 22.3.2002, blz. 15.

BIJLAGE

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Top