EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31992L0029

Medische hulpverlening aan boord van schepen

Medische hulpverlening aan boord van schepen

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 92/29/EEG betreffende de minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid ter bevordering van een betere medische hulpverlening aan boord van schepen

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

De richtlijn is bedoeld om te waarborgen dat er minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid zijn om een betere medische hulpverlening aan boord van schepen te bevorderen.

KERNPUNTEN

Elke lidstaat van de Europese Unie (EU) moet ervoor zorgen dat schepen die in dat land geregistreerd zijn of onder de vlag van dat land varen, beschikken over een medische uitrusting. De gedetailleerde voorschriften hangen af van de scheepscategorie en de in de bijlagen bij de richtlijn vermelde gegevens. En verder:

  • moet elk schip voor alle reddingsboten een waterdichte medicijnkist aan boord hebben;
  • moet elk schip van meer dan 500 brutoregisterton, met een bemanning van 15 werknemers of meer, dat een reis maakt van meer dan drie dagen, een geschikte ziekenboeg hebben waar medische verzorging kan worden verstrekt;
  • moet elk schip met een bemanning van 100 werknemers of meer, dat op een internationaal traject van meer dan drie dagen vaart, een arts aan boord hebben.

Elk schip dat gevaarlijke stoffen vervoert, moet de geschikte antidota aan boord hebben. Veerboten moeten altijd over een minimum aan antidota (zoals genoemd in bijlage II) beschikken vanwege het feit dat de aard van de vervoerde gevaarlijke stoffen niet altijd tijdig van tevoren bekend kan zijn, tenzij het gaat om overtochten op een lijnverbinding met een duur van minder dan twee uur. Alle beschikbare antidota en de medische uitrusting moeten worden opgenomen in een checklist.

Verdere verplichtingen

  • De eigenaar is verantwoordelijk voor het leveren van de medische uitrusting. De kapitein, of een gedelegeerde vertegenwoordiger, is verantwoordelijk voor het beheer van de medische uitrusting, die in goede staat moet worden gehouden en systematisch moet worden aangevuld en/of vernieuwd op kosten van de eigenaar.
  • De medische uitrusting moet vergezeld gaan van gebruiksaanwijzingen, met inbegrip van informatie over het gebruik van de vereiste antidota.
  • Zeevaartopleidingen moeten een basisopleiding omvatten inzake medische hulpverlenings- en levensreddende maatregelen die bij een ongeval of een ernstig medisch spoedgeval moeten worden genomen. De kapitein en de gedelegeerde werknemer(s) die verantwoordelijk is (zijn) voor de medische uitrusting, moeten een speciale opleiding krijgen met ten minste om de vijf jaar een bijscholing.

Radiomedisch consult

De lidstaten moeten centra aanwijzen om de werknemers gratis medisch advies via de radio te verstrekken, onder meer door artsen die vertrouwd zijn met de bijzondere omstandigheden aan boord van een schip.

Jaarlijkse controles

De lidstaten moeten ervoor zorgen dat jaarlijkse controles worden uitgevoerd om te verifiëren of de medische uitrusting in overeenstemming is met de richtlijn.

Gedelegeerde handelingen

Verordening (EU) 2019/1243 strekt tot wijziging van Richtlijn 92/29/EEG door de Commissie per 26 juli 2019 de bevoegdheid te geven om gedelegeerde handelingen vast te stellen om zuiver technische wijzigingen aan te brengen in de bijlagen, teneinde rekening te houden met de technische vooruitgang of wijzigingen in internationale voorschriften of specificaties en nieuwe bevindingen op het gebied van medische hulpverlening aan boord van schepen.

Wijzigingen

  • Richtlijn 2007/30/EG strekt tot wijziging van Richtlijn 92/29/EEG met betrekking tot het verslag over de uitvoering dat de lidstaten moeten opstellen.
  • Richtlijn (EU) 2019/1834 strekt tot wijziging van de bijlagen II en IV bij Richtlijn 92/29/EEG met betrekking tot zuiver technische aanpassingen.

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

Richtlijn 92/29/EEG is van toepassing sinds 10 april 1992 en moest vóór 31 december 1994 in de lidstaten zijn omgezet in nationale wetgeving.

ACHTERGROND

Naar aanleiding van de COVID-19-uitbraak en de noodzaak om maatregelen te nemen om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de crisis heeft de Commissie richtsnoeren vastgesteld voor de bescherming van de gezondheid, de repatriëring en reizen van zeevarenden, passagiers en andere personen aan boord van schepen.

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 92/29/EEG van de Raad van 31 maart 1992 betreffende de minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid ter bevordering van een betere medische hulpverlening aan boord van schepen (PB L 113 van 30.4.1992, blz. 19–36)

Achtereenvolgende wijzigingen in Richtlijn 92/29/EEG zijn in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Laatste bijwerking 12.11.2021

Naar boven