EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017H0615(01)

Een leven lang leren — Europese kwalificaties

Een leven lang leren — Europese kwalificaties

 

SAMENVATTING VAN:

Aanbeveling — Europees kwalificatiekader voor een leven lang leren

WAT IS HET DOEL VAN DE AANBEVELING?

  • Met de herziening van het algemeen referentiekader voor nationale kwalificatiesystemen, het Europees kwalificatiekader (EKK)voor een leven lang leren*, dient de aanbeveling voor het verbeteren van de transparantie, vergelijkbaarheid en overdraagbaarheid van persoonlijke kwalificaties binnen Europa.
  • De bredere doelstellingen van deze aanbeveling zijn het bevorderen van de modernisering van de onderwijs- en opleidingsstelsels en het vergroten van de inzetbaarheid, de mobiliteit en de sociale integratie van werkenden en lerenden.

KERNPUNTEN

De herziening van het EKK omvat alle kwalificatietypen en –niveaus, inclusief kwalificaties betreffende hoger onderwijs, beroepsonderwijs* en opleidingen en algemeen onderwijs, evenals kwalificaties van particuliere ondernemingen en internationale organisaties.

Aanbevelingen aan de EU-landen:

  • het EKK gebruiken als referentiekader voor hun nationale kwalificaties, in het bijzonder door het relateren aan de niveaus van het EKK in bijlage II, de criteria in bijlage III en de gemeenschappelijke beginselen voor kwaliteitsborging in bijlage IV, en voor vergelijking met nationale kwalificaties van andere EU-landen;
  • indien van toepassing, koppelingen bevorderen tussen studiepuntensystemen* en nationale kwalificatiekaders en –systemen, rekening houdend met de gemeenschappelijke beginselen ten aanzien van studiepuntensystemen in bijlage V;
  • de relatering van hun nationale kwalificaties controleren en actualiseren, wanneer relevant, conform het herziene EKK;
  • transparantie van het relateringsproces en adequate openbare informatie in dit kader waarborgen, gebruikmakend van de gegevensvelden overeenkomstig bijlage VI;
  • het gebruik van het EKK door alle betrokken partijen (sociale partners, arbeidsbureaus, onderwijsaanbieders, kwaliteitsborgingsinstanties, overheidsinstanties) aanmoedigen;
  • de voortzetting en de coördinatie van taken waarborgen die worden uitgevoerd door de nationale EKK-coördinatiepunten* (EKK–NCP).

Aanbevelingen aan de Europese Commissie:

  • samenwerken met EU-landen en andere organisaties die betrokken zijn bij de EKK-adviesgroep*, met het volgende doel:
    • ondersteunen van consistente uitvoering van het EKK in de gehele EU via ontwikkeling van gemeenschappelijke methoden voor het vaststellen van de niveaus van de kwalificaties en het delen van informatie en beste praktijken tussen EU-landen;
    • ontwikkelen van hulpmiddelen voor het kenbaar maken van het EKK, en
    • verkennen van mogelijke criteria en procedures voor de vergelijking van nationale en regionale kwalificatiesystemen van niet-EU-landen met het EKK;
  • zorgen voor voldoende EU-financiering voor de uitvoering van de aanbeveling en het doeltreffende beheer van het EKK middels de EKK-adviesgroep;
  • in samenwerking met de EU-landen en geïnteresseerde partijen beoordelen en evalueren van de naar aanleiding van deze aanbeveling genomen maatregelen en uiterlijk in 2022 verslag uitbrengen aan de Raad. Indien nodig dient een evaluatie en herziening van deze aanbeveling te worden opgenomen.

ACHTERGROND

KERNBEGRIPPEN

Een leven lang leren: elke zinvolle opleidingsactiviteit in elk stadium van het leven die bedoeld is ter vergroting van kennis en vaardigheden.
Beroepsonderwijs: onderwijs ter voorbereiding op het werken in bepaalde vakgebieden of sectoren. Dit kan plaatsvinden op verschillende niveaus, van het voortgezet onderwijs tot het hoger onderwijs.
Studiepuntensystemen: instrument voor meer transparantie bij de erkenning van studiepunten, die onderdeel uitmaken van een kwalificatie bestaande uit een samenhangend geheel van leerresultaten, die door een bevoegde autoriteit volgens een overeengekomen norm is beoordeeld en gevalideerd.
Nationale EKK-coördinatiepunten: deze hebben als belangrijkste taken de nationale autoriteiten te ondersteunen bij het relateren van nationale kwalificatiekaders of –systemen aan het EKK, en het EKK dichter bij personen en organisaties te brengen.
EKK-adviesgroep: samengesteld uit vertegenwoordigers van de EU-landen en andere deelnemende landen, vakbonden, werkgeversgroeperingen en andere partijen, waar van toepassing. De rol van de groep is het waarborgen van algehele coherentie en het bijdragen tot de transparantie en het vertrouwen in het proces van relatering van nationale kwalificatiekaders of –systemen aan het EKK.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Aanbeveling van de Raad van 22 mei 2017 inzake het Europees kwalificatiekader voor een leven lang leren en tot intrekking van de aanbeveling van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2008 tot vaststelling van een Europees kwalificatiekader voor een leven lang leren (PB C 189 van 15.6.2017, blz. 15–28)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Aanbeveling van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2008 tot vaststelling van een Europees kwalificatiekader voor een leven lang leren (PB C 111 van 6.5.2008, blz. 1–7)

Laatste bijwerking 28.11.2017

Naar boven