Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R1077

    eu-LISA: het beheer van IT-systemen op het gebied van grens- en migratiecontrole

    Juridische status van het document Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt. Bekijk de meest recente informatie over 'Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht (eu-LISA)' .

    eu-LISA: het beheer van IT-systemen op het gebied van grens- en migratiecontrole

     

    SAMENVATTING VAN:

    Verordening (EU) nr. 1077/2011 tot oprichting van een Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht

    WAT IS HET DOEL VAN DEZE VERORDENING?

    • Met deze verordening wordt de oprichting van eu-LISA formeel geregeld. Dit is het agentschap dat verantwoordelijk is voor het beheer van grootschalige informatietechnologiesystemen (IT-systemen) van de EU die relevant zijn voor vrijheid, veiligheid en recht.
    • Ook de juridische status, de taken en de interne beheersstructuur (governance en interne organisatie) van het agentschap worden erin bepaald.

    KERNPUNTEN

    De kernmissie van eu-LISA is om:

    • EU-landen kwaliteitsoplossingen te geven voor de bestaande en andere, in de toekomst mogelijk te ontwikkelen grootschalige IT-systemen;
    • een klimaat van vertrouwen te scheppen tussen alle betrokken actoren en ervoor te zorgen dat de best beschikbare technologie, bepaald door kosten-batenanalyses, te allen tijde voor de systemen wordt gebruikt;
    • een belangrijk kenniscentrum te worden.

    Een veilige en ononderbroken dienst voor grootschalige IT-systemen

    De belangrijkste werkzaamheid van eu-LISA is om ervoor te zorgen dat deze IT-systemen 24 uur per dag en 7 dagen per week functioneren. Het biedt een veilige omgeving waarin 3 informatietechnologiesystemen van de EU op continue wijze kunnen werken die van essentieel belang zijn voor de bescherming van het Schengengebied en het grensbeheer en voor de tenuitvoerlegging van het asiel- en visumbeleid, namelijk:

    • Eurodac (EU-database voor dactyloscopische signalementen van asielzoekers), dat door de vergelijking van vingerafdrukken helpt bij het bepalen van de verantwoordelijkheid voor het behandelen van asielaanvragen in de EU. De 28 EU-landen en de geassocieerde landen IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland gebruiken het systeem;
    • SIS II (Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie), dat informatie-uitwisseling mogelijk maakt tussen de autoriteiten op het gebied van nationale grenscontrole, douane en politie om te zorgen voor een hoog veiligheidsniveau in het Schengengebied. De EU-landen (met uitzondering van Cyprus, Ierland en Kroatië) en de vier geassocieerde landen gebruiken het systeem. Het Verenigd Koninkrijk gebruikt alleen het deel van het SIS dat betrekking heeft op wetshandhaving;
    • VIS (visuminformatiesysteem), dat de toepassing van het gemeenschappelijk EU-visumbeleid ondersteunt. Het stelt Schengenlanden in staat om visuminformatie uit te wisselen, d.w.z. beslissingen met betrekking tot de aanvragen van visa voor kort verblijf voor bezoek aan of doorreis via het Schengengebied. De EU-landen (met uitzondering van Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk) en de vier geassocieerde landen gebruiken het systeem.

    eu-LISA is ook verantwoordelijk voor:

    • de voortdurende en veilige uitwisseling van gegevens tussen nationale autoriteiten en eu-LISA en de samenwerking tussen de relevante EU-instanties voor wetshandhaving;
    • het ontwerp, de ontwikkeling, de initiëring en de toepassing van nieuwe systemen;
    • de uitvoering van proefprojecten op verzoek van de Europese Commissie;
    • waarborgen voor de bescherming van in de IT-systemen opgeslagen gegevens van burgers.

    Structuur en governance

    eu-LISA is juridisch en financieel autonoom. De hoofdzetel is gevestigd in Tallinn (Estland). Het operationeel beheer vindt plaats in Straatsburg (Frankrijk) en het back-upcentrum is gevestigd in Sankt Johann im Pongau (Oostenrijk).

    De structuur voor bestuur en beheer bestaat uit een raad van bestuur, een uitvoerend directeur en adviesgroepen voor SIS II, VIS en Eurodac.

    Europees inreis-/uitreissysteem

    In 2017 heeft de EU Verordening (EU) nr. 2017/2226 vastgesteld waarbij een nieuw IT-systeem, het inreis-/uitreissysteem (EES), werd opgezet om de controles aan de buitengrenzen van het Schengengebied te verbeteren. eu-LISA heeft als taak het EES te ontwikkelen en het operationele beheer ervan te waarborgen.

    Verslag

    De Commissie heeft haar verslag gepresenteerd waarin de werking van eu-LISA sinds de oprichting ervan wordt geëvalueerd. De conclusies van het verslag waren over het algemeen positief: eu-LISA is efficiënt, wordt steeds belangrijker en heeft zich ontwikkeld tot een betrouwbare leverancier van het operationele beheer van SIS, VIS en Eurodac.

    VANAF WANNEER IS DEZE VERORDENING VAN TOEPASSING?

    De verordening is sinds 21 november 2011 van toepassing. De werkzaamheden van eu-LISA zijn op 1 december 2012 begonnen.

    ACHTERGROND

    Voor meer informatie, zie:

    BELANGRIJKSTE DOCUMENT

    Verordening (EU) nr. 1077/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 tot oprichting van een Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht (PB L 286 van 1.11.2011, blz. 1-17)

    De opeenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) nr. 1077/2011 zijn opgenomen in de originele tekst. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

    GERELATEERDE DOCUMENTEN

    Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over het functioneren van het Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht (eu-LISA) (COM(2017)346 definitief van 29.6.2017)

    Verordening (EU) 2017/2226 van het Europees Parlement en de Raad van 30 november 2017 tot instelling van een inreis-uitreissysteem (EES) voor de registratie van inreis- en uitreisgegevens en van gegevens over weigering van toegang ten aanzien van onderdanen van derde landen die de buitengrenzen van de lidstaten overschrijden en tot vaststelling van de voorwaarden voor toegang tot het EES voor rechtshandhavingsdoeleinden en tot wijziging van de overeenkomst ter uitvoering van het akkoord van Schengen en Verordeningen (EG) nr. 767/2008 en (EU) nr. 1077/2011 (PB L 327 van 9.12.2017, blz. 20)

    Laatste bijwerking 21.06.2018

    Naar boven