EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Digitalemarktenverordening — verloop van bepaalde procedures van de Commissie

Digitalemarktenverordening — verloop van bepaalde procedures van de Commissie

 

SAMENVATTING VAN:

Uitvoeringsverordening (EU) 2023/814 van de Commissie betreffende gedetailleerde regelingen voor bepaalde procedures van de Commissie met betrekking tot de digitalemarktenverordening

WAT IS HET DOEL VAN DE UITVOERINGSVERORDENING?

De uitvoeringsverordening bevat gedetailleerde regels voor “poortwachters” (grote digitale platforms, zoals aangewezen in Verordening (EU) 2022/1925, de digitalemarktenverordening — zie de samenvatting), en, in specifieke gevallen, ondernemingen of ondernemersverenigingen met betrekking tot:

  • kennisgevingen en indieningen van informatie,
  • procedures in geval van niet-naleving,
  • bescherming van vertrouwelijke informatie,
  • toegang tot het dossier en
  • termijnen.

KERNPUNTEN

Kennisgevingen en indieningen van informatie

  • Potentiële poortwachters moeten de Europese Commissie binnen twee maanden in kennis stellen als de drempels die zijn vastgesteld in artikel 3, lid 2 van de digitalemarktenverordening zijn bereikt.
  • Poortwachters kunnen voorafgaand aan de kennisgeving reeds contact leggen met de Commissie om te zorgen voor een doeltreffende aanwijzingsprocedure.
  • Voor de kennisgeving moet formulier AP (zoals voorzien in bijlage I bij de verordening) worden gebruikt voor het indienen van informatie bij de Commissie, waaronder informatie over de omzet, marktkapitalisatie en gebruikersnummers.
  • Kennisgevende ondernemingen kunnen in een bijlage bij de kennisgeving ook argumenten aanvoeren om het vermoeden dat ze een poortwachter zijn te weerleggen.
  • Het formulier AP en de ondersteunende documenten moeten worden verstrekt in het formaat en met de maximale lengte die in bijlage II bij de verordening worden vermeld.
  • Natuurlijke of rechtspersonen die informatie aan de Commissie verstrekken, kunnen een met redenen omkleed verzoek indienen om een vertrouwelijke behandeling van de informatie.

Verloop van procedures

  • De Commissie kan te allen tijde besluiten een procedure in te leiden tegen een aangewezen poortwachter vanwege mogelijke niet-naleving van de verplichtingen in de digitalemarktenverordening, maar uiterlijk op de datum waarop zij haar voorlopige bevindingen meedeelt.
  • Ontvangers kunnen schriftelijk reageren, in overeenstemming met de vereisten voor het formaat en de lengte in bijlage II en binnen de door de Commissie vastgestelde termijn (die niet minder dan 14 dagen mag bedragen).

Vertrouwelijkheid

  • Informatie van derden die door de Commissie wordt verzameld, mag niet aan de poortwachter worden verstrekt als deze bedrijfsgeheimen of andere vertrouwelijke informatie bevat.
  • De Commissie kan informatie openbaar maken indien zij deze niet vertrouwelijk acht of indien er een hoger belang bestaat, na overleg met de natuurlijke of rechtspersoon die om vertrouwelijke behandeling verzoekt.

Toegang tot het dossier

  • Op verzoek verleent de Commissie toegang tot het dossier aan de poortwachter waaraan zij voorlopige bevindingen heeft gericht, maar niet vóór de kennisgeving van de voorlopige bevindingen.
  • De poortwachter heeft zelf toegang tot niet-vertrouwelijke versies van alle documenten die in de voorlopige bevindingen worden genoemd.
  • De externe adviseurs van de poortwachter (bijv. zijn juridisch, economisch en technisch adviseur) krijgen toegang tot het volledige dossier (inclusief vertrouwelijke versies, onder voorbehoud van eventuele uitzonderingen naar eigen inzicht van de Commissie) onder de voorwaarden zoals uiteengezet in een besluit van de Commissie.

Termijnen

  • De door de Commissie vastgestelde termijnen moeten rekening houden met alle relevante feitelijke en juridische elementen en alle betrokken belangen, met name de mogelijkheid voor individuele personen om hun recht om te worden gehoord uit te oefenen en de doelmatigheid van de procedure.
  • In voorkomend geval en op een met redenen omkleed verzoek kunnen de termijnen worden verlengd.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is sinds 2 mei 2023 van toepassing.

ACHTERGROND

De digitalemarktenverordening maakt deel uit van een wetgevingspakket dat ook de digitaledienstenverordening omvat (zie de samenvatting).

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Uitvoeringsverordening (EU) 2023/814 van de Commissie van 14 april 2023 betreffende gedetailleerde regelingen voor bepaalde procedures van de Commissie op grond van Verordening (EU) 2022/1925 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 102 van 17.4.2023, blz. 6-19)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) 2022/1925 van het Europees Parlement en de Raad van 14 september 2022 over betwistbare en eerlijke markten in de digitale sector, en tot wijziging van Richtlijnen (EU) 2019/1937 en (EU) 2020/1828 (digitalemarktenverordening) (PB L 265 van 12.10.2022, blz. 1-66)

Verordening (EU) nr. 910/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van Richtlijn 1999/93/EG (PB L 257 van 28.8.2014, blz. 73-114)

Laatste bijwerking 07.05.2024

Top