Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Versnelde projecten op het gebied van hernieuwbare energie

Versnelde projecten op het gebied van hernieuwbare energie

 

SAMENVATTING VAN:

Aanbeveling (EU) 2022/822 over het versnellen van de procedures voor de verlening van vergunningen voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie en het faciliteren van stroomafnameovereenkomsten

WAT IS HET DOEL VAN DE AANBEVELING?

Hernieuwbare energie vormt de kern van de energietransitie die nodig is om de doelstellingen van de Europese Green Deal te verwezenlijken, energie betaalbaar te maken en de afhankelijkheid van de Europese Unie (EU) van fossiele brandstoffen en energie-invoer te verminderen. De aanbeveling heeft ten doel om:

  • procedures voor de verlening van vergunningen voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie te versnellen, en
  • stroomafnameovereenkomsten (rechtstreekse contracten tussen ondernemingen en elektriciteitsleveranciers) te faciliteren.

KERNPUNTEN

In de aanbeveling worden EU-lidstaten opgeroepen om onder een aantal rubrieken actie te ondernemen.

Snellere en kortere procedures

  • Ervoor zorgen dat centrales voor hernieuwbare energie, aansluitingen op het net en opslagfaciliteiten in aanmerking komen voor versnelde verwerking en van hoger openbaar belang worden geacht te zijn.
  • Duidelijke, korte termijnen bepalen voor alle voor de toekenning van vergunningen vereiste stappen, waarbij wordt gespecificeerd waar deze kunnen worden verlengd en onder welke omstandigheden.
  • Maximale termijnen voor elke fase van de milieueffectbeoordelingsprocedure bepalen, waarbij de vergunningsprocedure voor zonne-energieapparatuur in gebouwen is beperkt tot drie maanden.
  • Termijnen en regels vaststellen om te zorgen voor efficiënte gerechtelijke procedures.
  • Een enkele aanvraagprocedure creëren.
  • Herzieningen van projectspecificaties tijdens de aanvraagprocedure toestaan om innovatieve technologieën te bevorderen.

Participatie van burgers en de gemeenschap

  • Participatie van burgers en de energiegemeenschap in projecten stimuleren.
  • Vereenvoudigde vergunningverlenings- en vergunningsprocedures voor hernieuwbare-energiegemeenschappen implementeren.

Betere coördinatie

  • Zorgen voor een gestroomlijnde en doeltreffende coördinatie tussen het nationale, regionale en gemeentelijke niveau.
  • Een éénloketsysteem voor het verlenen van vergunningen creëren, zoals vereist bij Richtlijn (EU) 2018/2001, om het aantal betrokken autoriteiten te beperken.
  • Regels invoeren waarbij het niet tijdig beantwoorden door de autoriteiten van een bepaald verzoek wordt gezien als aanvaarding, tenzij beantwoording is vereist door EU- of nationale wetgeving.

Duidelijke en gedigitaliseerde procedures

  • Aan het begin van het proces volledige en transparante informatie communiceren over vereisten en procedurele stappen, inclusief klachtenprocedures.
  • Volledig digitale procedures en elektronische communicatie invoeren.
  • Ervoor zorgen dat informatie centraal beschikbaar wordt gesteld als onderdeel van een online handleiding van procedures, waaronder modellen voor toepassingen, milieustudies en -gegevens, en informatie over inspraak van het publiek en kosten.

Personele middelen en vaardigheden

  • Zorgen voor voldoende personeel, met relevante vaardigheden en kwalificaties, voor vergunningverlenende en milieubeoordelingsinstanties.
  • Alle beschikbare EU- en nationale financiering voor bij- en omscholing gebruiken, met name op regionaal en lokaal niveau.
  • Overwegen om een alliantie op te zetten om samen te werken op het gebied van vaardigheden in verband met vergunningsprocedures en milieubeoordelingen.

Betere locaties van projecten

  • Snel geschikte locaties identificeren voor projecten, in overeenstemming met nationale energie- en klimaatplannen en hun bijdrage aan de EU-doelstelling voor hernieuwbare energie 2030.
  • Ecologisch waardevolle gebieden vermijden en prioriteit geven aan aangetaste grond die niet voor de landbouw kan worden gebruikt.
  • Gebieden beperken waar hernieuwbare energie niet kan worden ontwikkeld, waarbij de beperkingen in verband met de afstand tot woningen en militaire of burgerluchtvaartzones worden gerechtvaardigd.
  • De vereisten inzake milieueffectbeoordeling voor zover wettelijk mogelijk stroomlijnen, door de uitrol van hernieuwbare energie en de milieuwetgeving van de EU op elkaar af te stemmen en in een gezamenlijke procedure te integreren met andere milieubeoordelingen.
  • Ervoor zorgen dat het verstoren van in het wild levende vogels en beschermde soorten geen belemmering voor de ontwikkeling van projecten vormt, door te eisen dat risicobeperkende maatregelen worden genomen en toezicht wordt gehouden op de doeltreffendheid daarvan.
  • Bevorderen dat het publiek in een vroeg stadium betrokken wordt, het meervoudig gebruik van locaties aanmoedigen en zorgen voor transparantie over waar en hoe projecten worden geïnstalleerd.

Vlottere aansluiting op het net

  • Netplanning en netwerkinvesteringen op lange termijn implementeren, rekening houdend met de toekomstige vraag en de doelstelling van klimaatneutraliteit.
  • Vereenvoudigde procedures vaststellen voor de capaciteitsverhoging van bestaande centrales voor hernieuwbare energie.
  • Ervoor zorgen dat systeembeheerders een transparante en digitale procedure toepassen voor het aanvragen van aansluitingen op het net, informatie verstrekken over netwerkcapaciteit en netwerkcapaciteit optimaliseren door complementaire technologieën toe te staan.
  • Rechtszekerheid bieden voor de herbestemming van aardgaspijpleidingen voor waterstof door aan te geven welke vergunningen vereist zijn en door bestaande vergunningen uit te breiden.

Innovatie

  • gerichte wettelijke vrijstellingen voor innovatieve technologieën, producten, diensten of methoden aanmoedigen.

Stroomafnameovereenkomsten

  • Ongerechtvaardigde administratieve of marktbelemmeringen voor door ondernemingen te sluiten overeenkomsten voor afname wegnemen, met name om het gebruik door kleine en middelgrote ondernemingen te versnellen.
  • Steunregelingen zodanig ontwerpen, plannen en uitvoeren dat deze goed werken met door ondernemingen te sluiten overeenkomsten voor afname.

Monitoring, rapportage en evaluatie

  • Een contactpunt opzetten om toezicht te houden op de belangrijkste knelpunten in het proces van vergunningverlening en de belangrijkste kwesties aanpakken.
  • Om de twee jaar verslag uitbrengen aan de Europese Commissie in het kader van de krachtens artikel 17 van Verordening (EU) 2018/1999 (zie samenvatting) in te dienen geïntegreerde nationale voortgangsverslagen over energie en klimaat.

VANAF WANNEER IS DE AANBEVELING VAN TOEPASSING?

De aanbeveling is sinds 18 mei 2022 van toepassing.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Aanbeveling (EU) 2022/822 van de Commissie van 18 mei 2022 over het versnellen van de procedures voor de verlening van vergunningen voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie en het faciliteren van stroomafnameovereenkomsten (PB L 146 van 25.5.2022, blz. 132-138).

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Werkdocument van de diensten van de Commissie: Richtsnoeren voor de lidstaten inzake goede praktijken om de vergunningsprocedures voor hernieuwbare-energieprojecten te versnellen en stroomafnameovereenkomsten te faciliteren bij de Aanbeveling van de Commissie over het versnellen van de procedures voor de verlening van vergunningen en het faciliteren van stroomafnameovereenkomsten (SWD(2022) 149 final van 18.5.2022).

Werkdocument van de diensten van de Commissie raadpleging van belanghebbenden — Samenvattend verslag: “Projecten op het gebied van hernieuwbare energie — Vergunningsprocedures en stroomafnameovereenkomsten — Begeleidend document bij de Aanbeveling van de Commissie over het versnellen van de procedures voor de verlening van vergunningen en het faciliteren van stroomafnameovereenkomsten” (SWD(2022) 151 final van 18.5.2022).

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — REPowerEU: een gemeenschappelijk Europees optreden voor betaalbaardere, veiligere en duurzamere energie (COM(2022) 108 final van 8.3.2022).

Verordening (EU) 2021/1119 van het Europees Parlement en de Raad van 30 juni 2021 tot vaststelling van een kader voor de verwezenlijking van klimaatneutraliteit, en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 401/2009 en Verordening (EU) 2018/1999 (“Europese klimaatwet”) (PB L 243 van 9.7.2021, blz. 1-17).

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — De Europese Green Deal (COM(2019) 640 final van 11.12.2019).

Verordening (EU) 2018/1999 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 inzake de governance van de energie-unie en van de klimaatactie, tot wijziging van Richtlijn 94/22/EG, Richtlijn 98/70/EG, Richtlijn 2009/31/EG, Verordening (EG) nr. 663/2009, Verordening (EG) nr. 715/2009, Richtlijn 2009/73/EG, Richtlijn 2009/119/EG van de Raad, Richtlijn 2010/31/EU, Richtlijn 2012/27/EU, Richtlijn 2013/30/EU en Richtlijn (EU) 2015/652 van de Raad, en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 525/2013 (PB L 328 van 21.12.2018, blz. 1-77).

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) 2018/1999 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Richtlijn (EU) 2018/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen (herschikking) (PB L 328 van 21.12.2018, blz. 82-209).

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 06.12.2022

Top