Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Typegoedkeuringswetgeving van de Europese Unie (EU) in verband met de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk (VK)

Typegoedkeuringswetgeving van de Europese Unie (EU) in verband met de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk (VK) (1)

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) 2019/26 — Aanvulling van de typegoedkeuringswetgeving van de EU in verband met de terugtrekking van het VK (1) uit de EU

WAT IS HET DOEL VAN DEZE VERORDENING?

Met deze verordening worden nieuwe regels vastgesteld om te zorgen voor een vlotte overgang voor de typegoedkeuring* voor motorvoertuigen, en voor systemen, onderdelen en afzonderlijke technische eenheden die voor dergelijke voertuigen zijn bestemd, wanneer het VK (1) uit de EU stapt.

KERNPUNTEN

Wettelijk kader

  • Krachtens de EU-wetgeving is de goedkeuring van een voertuigtype in één EU-land EU-breed geldig, zonder dat verdere tests en hercertificering in andere EU-landen nodig zijn.
  • Na de terugtrekking van het VK (1) uit de EU (of aan het einde van de overgangsperiode wanneer het terugtrekkingsakkoord is geratificeerd) is de typegoedkeuringsinstantie van het VK (1) geen nationale instantie meer van een EU-land.
  • Daarom kunnen fabrikanten, zonder overeenkomst over een nieuwe relatie tussen de twee partijen, geen voertuigen meer in de handel brengen in de overige 27 EU-landen (EU-27) op basis van in het VK (1) verleende typegoedkeuringen.

Typegoedkeuring van de EU-27

  • Fabrikanten kunnen goedkeuring aanvragen bij een typegoedkeuringsinstantie van de EU-27 voor typen die eerder door de instantie van het VK (1) zijn goedgekeurd.
  • Fabrikanten moeten:
    • aan de typegoedkeuringsinstantie van de EU een vergoeding betalen voor het vervullen van haar functies en taken;
    • op verzoek documentatie en informatie aan de instantie van de EU verstrekken.

Voorwaarden voor goedkeuring

  • Het type moet voldoen aan de voorschriften voor het in de handel brengen, de registratie of het in gebruik nemen van nieuwe voertuigen, systemen, onderdelen en afzonderlijke technische eenheden, zoals die van toepassing zijn op het tijdstip waarop de typegoedkeuring van de EU van kracht wordt.
  • De typegoedkeuring kan worden verleend op basis van dezelfde testrapporten die eerder zijn gebruikt voor het verlenen van de typegoedkeuring van het VK (1) volgens de geldende voorschriften, ongeacht of de technische dienst die het testrapport heeft afgegeven, door het EU-land dat de typegoedkeuring van de EU verleent, is aangewezen en aangemeld.
  • De typegoedkeuringsinstantie van de EU kan verlangen dat specifieke tests worden herhaald. Deze moeten worden uitgevoerd door een technische dienst die door die instantie is aangewezen en aangemeld.
  • De typegoedkeuring van de EU wordt van kracht op de dag waarop zij wordt verleend, tenzij anders vermeld. De typegoedkeuring van het VK (1) wordt ongeldig op de dag voorafgaand aan de dag waarop de typegoedkeuring van de EU van kracht wordt.
    • De typegoedkeuring van het VK (1) wordt in ieder geval ongeldig uiterlijk op de datum waarop de typegoedkeuringswetgeving van de EU niet langer op en in het VK (1) van toepassing is.

Typegoedkeuringsinstantie van de EU

  • Vanaf het tijdstip waarop de typegoedkeuring van de EU van kracht wordt, is de betrokken instantie van de EU verantwoordelijk voor voertuigen, systemen, onderdelen en afzonderlijke technische eenheden die zijn geproduceerd op basis van de typegoedkeuring van het VK (1) en die in de handel zijn of worden gebracht, zijn geregistreerd of in gebruik zijn genomen in de EU.
  • De fabrikant moet de betrokken instantie van de EU ook verzoeken de verplichtingen van de typegoedkeuringsinstantie van het VK (1) over te nemen met betrekking tot de andere voertuigen, systemen, onderdelen of technische eenheden van de fabrikant die in de EU in de handel worden gebracht, worden geregistreerd of in gebruik worden genomen op basis van typegoedkeuringen van het VK (1) die niet meer geldig zijn of waarvoor geen typegoedkeuring van de EU krachtens deze verordening wordt aangevraagd.
  • Dit verzoek moet betrekking hebben op alle voertuigen, systemen, onderdelen en technische eenheden in verband waarmee de fabrikant beschikt over typegoedkeuringen van het VK (1) die na 1 januari 2008 zijn verleend, tenzij de fabrikant bewijs kan verstrekken waaruit blijkt dat hij met betrekking tot die voertuigen, systemen, onderdelen en technische eenheden een overeenkomst met een andere typegoedkeuringsinstantie van de EU heeft.
  • De instantie van de EU is niet verantwoordelijk voor handelingen of nalatigheden van de instantie van het VK (1).

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is van toepassing sinds 13 januari 2019.

ACHTERGROND

KERNBEGRIPPEN

Typegoedkeuring: de procedure waarbij een goedkeuringsautoriteit verklaart dat een bepaald type voertuig, systeem, onderdeel of afzonderlijke technische eenheid aan bepaalde wettelijke voorschriften voldoet.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) 2019/26 van het Europees Parlement en de Raad van 8 januari 2019 tot aanvulling van de typegoedkeuringswetgeving van de Unie in verband met de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk (1) uit de Unie (PB L 8I van 10.1.2019, blz. 1-7)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) 2016/1628 van het Europees Parlement en de Raad van 14 september 2016 inzake voorschriften met betrekking tot emissiegrenswaarden voor verontreinigende gassen en deeltjes en typegoedkeuring voor in niet voor de weg bestemde mobiele machines gemonteerde interne verbrandingsmotoren, tot wijziging van Verordeningen (EU) nr. 1024/2012 en (EU) nr. 167/2013, en tot wijziging en intrekking van Richtlijn 97/68/EG (PB L 252 van 16.9.2016, blz. 53-117)

Richtlijn 2007/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 september 2007 tot vaststelling van een kader voor de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan en van systemen, onderdelen en technische eenheden die voor dergelijke voertuigen zijn bestemd (kaderrichtlijn) (PB L 263 van 9.10.2007, blz. 1-160)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn 2007/46/EG werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.

Verordening (EU) nr. 167/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 5 februari 2013 inzake de goedkeuring van en het markttoezicht op landbouw- en bosbouwvoertuigen (PB L 60 van 2.3.2013, blz. 1-51)

Zie de geconsolideerde versie.

Verordening (EU) nr. 168/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 15 januari 2013 betreffende de goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers (PB L 60 van 2.3.2013, blz. 52-128)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 16.05.2019



(1) Het Verenigd Koninkrijk heeft zich per 1 februari 2020 teruggetrokken uit de Europese Unie en is een derde land (niet-EU-land) geworden.

Top