Alegeți funcționalitățile experimentale pe care doriți să le testați

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

De rol van het directoraat-generaal Economische en Financiële Zaken van de Europese Commissie — DG ECFIN

De rol van het directoraat-generaal Economische en Financiële Zaken van de Europese Commissie — DG ECFIN

 

SAMENVATTING VAN:

Artikel 121 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU)

Artikel 126 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU)

WAT IS HET DOEL VAN ARTIKELEN 121 EN 126 VAN HET VERDRAG BETREFFENDE DE WERKING VAN DE EUROPESE UNIE?

De artikelen 121 en 126 van het VWEU bevatten bepalingen over het toezicht van de Europese Commissie op het economisch beleid en de economische prestaties van de lidstaten van de Europese Unie (EU).

  • De lidstaten moeten informatie over hun economisch beleid aan de Commissie verstrekken.
  • Als het beleid van een EU-land de economische en monetaire unie in gevaar dreigt te brengen, kan de Commissie een waarschuwing geven en aanbevelingen aan de Raad doen (artikel 121).
  • De Commissie moet de ontwikkeling van de begrotingssituatie in EU-landen volgen. In het geval van grove beleidsfouten kan zij de Raad de aanbeveling doen om een procedure tegen het betrokken land in te stellen.

Het directoraat-generaal voor Economische en Financiële zaken (DG ECFIN) is een departement van de Europese Commissie dat tot doel heeft bij te dragen aan de verhoging van de economische welvaart van burgers in de EU en daarbuiten door de bevordering van de ontwikkeling van concurrerende economieën met ruime werkgelegenheid.

KERNPUNTEN

Rol

Het departement draagt bij aan de ontwikkeling van beleidsmaatregelen die gericht zijn op duurzame en inclusieve economische groei en het behoud van macro-economische en financiële stabiliteit. Tot de werkzaamheden van het departement behoren onder andere:

  • de tenuitvoerlegging van noodzakelijke structurele hervormingen;
  • het bijdragen aan het bereiken en in stand houden van gezonde overheidsfinanciën en een passende beleidsmix (het zoeken naar de juiste combinatie van maatregelen voor de maximalisatie van groei en werkgelegenheid);
  • de bevordering van investeringen in productief kapitaal (goederen en infrastructuur die bijdragen aan het genereren van groei) en in menselijk kapitaal (opleiding en onderwijs).

Belangrijkste doelstellingen

Het werk van het departement is gericht op het bereiken van twee van de algemene doelstellingen van de Commissie:

  • werkgelegenheid, groei en investeringen een nieuwe stimulans geven;
  • een diepere en eerlijkere economische en monetaire unie.

Het heeft hiertoe een strategie uitgestippeld die bestaat uit vijf specifieke doelstellingen:

  • bevordering van groei- en werkgelegenheidsmaatregelen in de eurozone en in de EU,
  • bevordering van macro-economische en begrotingsstabiliteit in de eurozone en in de EU,
  • bevordering van investeringen in de EU,
  • bevordering van welvaart buiten de EU,
  • verbetering van het efficiënt functioneren van de economische en monetaire unie.

Europees Semester

Het Europees Semester is ingesteld om het economisch beleid in Europa het hele jaar door te coördineren en om de economische problemen van de EU aan te pakken. Het DG ECFIN speelt een belangrijke rol bij:

  • de uitvoering voor elk land van een gedetailleerde analyse van de begrotings- en economische problemen en de beleidsvoornemens;
  • op elk van de EU-landen afgestemde beleidsadviezen, met landspecifieke aanbevelingen die binnen de volgende 12-18 maanden ten uitvoer moeten worden gelegd, en vervolgens
  • het volgen van economische ontwikkelingen en uitgevoerde hervormingen.

Een procedure beginnen

Het DG ECFIN speelt een belangrijke rol bij het beginnen van procedures tegen EU-landen in het kader van het stabiliteits- en groeipact (SGP) en de procedure voor macro-economische onevenwichtigheden (PMO):

  • Wanneer het begrotingstekort of de overheidsschuld van een EU-land in vergelijking met bepaalde vastgestelde referentiewaarden als buitensporig wordt aangemerkt, kan de Commissie een verslag opstellen om een buitensporige tekortprocedure (BTP) te beginnen en de Raad de aanbeveling doen om een BTP in te stellen. De Commissie kan ook een waarschuwing richten tot landen die zich niet houden aan hun begrotingsdoelstelling op middellange termijn.
  • Het DG ECFIN levert de belangrijkste bijdrage aan de in het waarschuwingsmechanismeverslag opgenomen analyse en in een groot deel van de diepgaande evaluaties, en speelt een coördinerende rol bij bepaalde aspecten van het PMO-toezicht. Wanneer de onevenwichtigheden ernstiger van aard zijn, kan de Commissie voorstellen om een procedure bij buitensporige onevenwichtigheden (PBO) op te starten, een van de mogelijke acties in het corrigerende deel van de PMO. Daarna volgt het DG ECFIN de maatregelen die worden genomen om de buitensporige onevenwichtigheden aan te pakken.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie — Derde Deel — Het beleid en intern optreden van de Unie — Titel VIII — Economisch en monetair beleid — Hoofdstuk 1 — Economisch beleid — Artikel 121 (oud artikel 99 VEG) (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 97-98)

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie — Derde Deel — Het beleid en intern optreden van de Unie — Titel VIII — Economisch en monetair beleid — Hoofdstuk 1 — Economisch beleid — Artikel 126 (oud artikel 104 VEG) (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 99-102)

Laatste bijwerking 03.09.2021

Sus