Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Betere afhandeling van klachten bij de Commissie over de toepassing van EU-recht door individuele lidstaten

Betere afhandeling van klachten bij de Commissie over de toepassing van EU-recht door individuele lidstaten

EU-burgers kunnen klachten indienen over de manier waarop individuele lidstaten de wetten van de Unie toepassen. Verbeterde procedures voor de betrekkingen met de klager in dit proces worden beschreven in een paper van april 2012.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement: Tot modernisering van het beheer van betrekkingen met de klager inzake de toepassing van het recht van de Unie [COM(2012) 154 final van 2.4.2012 - Niet bekendgemaakt in het Publicatieblad].

SAMENVATTING

In de mededeling„Tot modernisering van het beheer van betrekkingen met de klager inzake de toepassing van het recht van de Unie” licht de Europese Commissie de administratieve maatregelen ten gunste van de klager toe, die het kader vormen voor de afhandeling van zijn/haar klacht en bij het onderzoek van de vermeende inbreuk.

De EU berust op eerbied voor de wet. Deze wet moet effectief worden uitgevoerd door lidstaten om de vele doelstellingen van de EU te bereiken, zoals beschreven in de Verdragen en wetgeving. Burgers die vinden dat het EU-recht niet juist wordt toegepast door een lidstaat, kunnen een klacht indienen bij de Europese Commissie.

De Commissie erkent de cruciale rol van klagers bij het opsporen van inbreuken op het EU-recht. Om dat proces nog eenvoudiger en efficiënter te maken, heeft de Commissie sinds 2002 een aantal wijzigingen doorgevoerd (2002/C 244/03).

Voor klagers ligt de duidelijkste verbetering in CHAP, een acroniem voor „ Complaint Handling/Accueil des Plaintes(behandeling van de klacht). Dat IT-tool, opgezet in september 2009, geeft de Commissie de mogelijkheid om directer te reageren op de belangen van burgers, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld.

De mededeling zegt dat klagers altijd moeten overwegen om hun klachten eerst op nationaal niveau in te dienen om rechtstreekser en persoonlijker voor hun rechten op te komen.

De mededeling omschrijft wat bedoeld wordt met „klacht”, „klager” en „inbreukprocedure”. In de mededeling staat ook dat de aanpak hier alleen betrekking heeft op klachten met betrekking tot artikel 258 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie: de EU-instellingen en het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Informatie in de mededeling is als volgt ingedeeld:

  • algemene principes;
  • opname en ontvangstbevestiging van klachten;
  • bescherming van de klager en gegevens;
  • communicatie met klagers;
  • termijn voor het onderzoek;
  • uitkomst van het onderzoek van de klachten;
  • sluiting van de zaak;
  • bekendmaken van besluiten inzake inbreuken;
  • toegang tot documenten inzake inbreuken;
  • klacht bij de Europese Ombudsman.

Kernpunten van de mededeling zijn:

  • Iedereen kan een klacht indienen bij de Commissie tegen een lidstaat over een maatregel, de afwezigheid van een maatregel of praktijken van een lidstaat die hij/zij strijdig acht met het EU-recht. Dat kan kosteloos.
  • Klachten kunnen per brief, fax of e-mail worden ingediend in een officiële EU-taal.
  • De Commissie kan besluiten om naar aanleiding van een klacht al dan niet actie te ondernemen.
  • Klagers krijgen binnen 15 werkdagen een ontvangstbevestiging met een registratienummer.
  • Algemeen geldt dat de termijn voor het onderzoek één jaar vanaf de registratiedatum is.
  • De uitkomst van het onderzoek van de klachten kan ingebrekestelling aan de lidstaten of definitieve sluiting van de zaak zijn. De klager wordt daarvan schriftelijk in kennis gesteld.

VERWANTE WETTEN

Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU): Artikel 258.

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Europese Ombudsman betreffende betrekkingen met de klager inzake inbreuken op het Gemeenschapsrecht (COM(2002) 141 def.) (Deze tekst annuleert en vervangt de tekst gepubliceerd in PB C 166 van 12.7.2002).

Zie ook: De uitoefening van uw EU-rechten.

Laatste bijwerking 11.03.2014

Top