Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europees instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede (2014-2020)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Europees instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede (2014-2020)

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) nr. 230/2014 tot vaststelling van een instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

Met deze verordening wordt het instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede (Instrument contributing to Stability and Peace — IcSP) vastgesteld. Dit is een middel waarmee de EU kan bijdragen tot stabiliteit en vrede door ervoor te zorgen dat haar acties efficiënt en consistent zijn.

De verordening heeft betrekking op:

  • crisisrespons;
  • conflictpreventie;
  • vredesopbouw en crisisparaatheid;
  • het aanpakken van veiligheidsdreigingen en -uitdagingen.

KERNPUNTEN

Steun

Technische en financiële steun onder dit instrument is gericht op drie prioriteiten:

 

  • 1.
    Snelle respons op crises of dreigende crises om politieke conflicten te voorkomen of om ervoor te zorgen dat situaties niet ontaarden in een gewapend conflict, zoals:
    • ondersteuning voor de invoering van de resoluties van de Verenigde Naties ten aanzien van vrouwen, vrede en veiligheid of voor internationale strafrechtelijke tribunalen;
    • maatregelen voor de wederopbouw van basisinfrastructuur, woningen, openbare gebouwen en economische activa na een conflict;
    • acties om het illegale gebruik van vuurwapens te bestrijden, mijnopsporing en -opruiming, en
    • ondersteuning om de plotselinge verplaatsingen van bevolkingsgroepen te ondervangen.

    Maatregelen onder deze prioriteit beslaan meestal niet meer dan 18 maanden.

     

  • 2.
    Conflictpreventie en crisisparaatheid:
    • bevordering van vroegtijdige waarschuwing en risicoanalyse van conflicten in beleidsvorming en vertrouwensopbouw via bemiddeling, dialoog en verzoening binnen de context van spanningen tussen gemeenschappen;
    • inzet van civiele stabilisatiemissies die tijdens de Europese Raad van Feira van 2000 zijn geïdentificeerd:
      • beleid — capaciteitsopbouw,
      • versterking van de rechtsstaat,
      • versterking van het burgerlijk bestuur, en
      • versterking van civiele bescherming;
    • beteugeling van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen om conflicten te financieren (zoals acties om de handel in conflictdiamanten te stoppen).

    Maatregelen onder deze prioriteit zijn acties op lange termijn.

     

  • 3.
    Het aanpakken van mondiale bedreigingen, door middel van langetermijnmaatregelen voor:
    • Terrorismebestrijding;
    • Aanpak van de bedreiging door georganiseerde misdaad (met inbegrip van cybercriminaliteit);
    • Bescherming van kritieke infrastructuur (systemen die essentieel zijn voor het behoud van vitale maatschappelijke functies, zoals elektriciteit of transportroutes);
    • Aanpak van veiligheidsrisico’s als gevolg van de klimaatverandering;
    • Beperken van chemische, biologische, radiologische en nucleaire risico’s;
    • Capaciteitsopbouw voor veiligheid en ontwikkeling (Capacity-Building for Security for Development — CBSD) implementeren.

     

Flexibele aanpak en betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld

Ten behoeve van een grotere effectiviteit zal steun flexibeler gemaakt worden door de maximale duur van crisisresponsmaatregelen uit te breiden tot een maximum van 30 maanden en de inzet van een tweede buitengewone bijstandsmaatregel in gevallen van langdurig conflict om verder te bouwen op de resultaten van een vorige maatregel.

Financiële middelen kunnen mede de EU-financiering voor humanitaire bijstand en duurzame ontwikkelingssamenwerking aanvullen.

De voorbereiding, programmering, invoering en bewaking van maatregelen onder het IcSP kunnen, waar dat mogelijk en passend is, versterkt worden met ondersteuning van ngo’s, organisaties die autochtone bevolkingsgroepen vertegenwoordigen en plaatselijke initiatiefgroepen.

Begroting en tenuitvoerlegging

De begroting van het IcSP voor 2014-2020 bedraagt 2 339 miljard EUR. De meeste regels en procedures om dit programma te implementeren zijn vastgelegd in Verordening (EU) nr. 236/2014, een horizontale verordening die overeenkomt met de implementatie van alle externe financiering van de EU en die deze vereenvoudigt.

Wijziging van Verordening (EU) nr. 236/2014

In de context van de Europese inzet voor de Agenda voor 2030 voor duurzame ontwikkeling (met SDG1 de uitroeiing van armoede en SDG16 de bevordering van vrede en rechtvaardigheid) alsmede de gemeenschappelijke verklaring van de EU over de nieuwe Europese consensus voor ontwikkeling, wijzigt Verordening (EU) nr. 2017/2306 de oorspronkelijke verordening.

Met de gewijzigde verordening kan de EU in uitzonderlijke omstandigheden bijstand verlenen voor militaire capaciteitsopbouw in partnerlanden met als doel het leveren van veiligheid voor ontwikkelingsactiviteiten in de vorm van opleiding, mentorschap, uitrusting, verbetering van de infrastructuur enz. EU-bijstand mag in geen geval worden gebruikt voor de financiering van de capaciteitsopbouw van het leger voor andere doeleinden dan veiligheid voor ontwikkeling, met andere woorden: de bijstand mag niet worden gebruikt voor de financiering van dodelijke uitrusting, terugkerende militaire uitgaven of opleiding ter vergroting van de gevechtscapaciteit.

Voor deze nieuwe maatregelen is er tussen 2018 en 2020 een begroting van 100 miljoen EUR toegewezen.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is van 1 januari 2014 tot 31 december 2020 van toepassing, waarbij de CBSD-wijziging sinds januari 2018 in werking is getreden.

ACHTERGROND

Voor meer informatie, zie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) nr. 230/2014 van het Europees Parlement en de Raad van dinsdag 11 maart 2014 tot vaststelling van een instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede (PB L 77 van 15.3.2014, blz. 1-10)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) nr. 230/2014 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Gemeenschappelijke verklaring van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen der lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, het Europees Parlement en de Europese Commissie (PB C 210 van 30.6.2017, blz. 1-24)

Verordening (EU) nr. 236/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2014 tot vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften en procedures voor de tenuitvoerlegging van de instrumenten van de Unie ter financiering van extern optreden (PB L 77 van 15.3.2014, blz. 95-108)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 13.04.2018

Top