Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0624

    Actieplan voor digitaal onderwijs (2021-2027)

    Actieplan voor digitaal onderwijs (2021-2027)

     

    SAMENVATTING VAN:

    Mededeling van de Commissie — Actieplan voor digitaal onderwijs (2021-2027) — Onderwijs en opleiding herbronnen voor het digitale tijdperk

    WAT IS HET DOEL VAN DE MEDEDELING?

    Het actieplan voor digitaal onderwijs (2021-2027) is een vernieuwd beleidsinitiatief van de Europese Unie (EU) waarin een gemeenschappelijke visie van hoogwaardig, inclusief en toegankelijk digitaal onderwijs in Europa wordt uiteengezet, en heeft tot doel de aanpassing van de onderwijs- en opleidingssystemen van de EU-lidstaten aan het digitale tijdperk te ondersteunen.

    In het actieplan worden twee strategische prioriteiten gesteld:

    • de ontwikkeling van een goed presterend digitaal onderwijsecosysteem;
    • verbetering van de digitale vaardigheden en competenties met het oog op de digitale transformatie.

    Daarnaast bevat het 14 acties om deze strategische doelstellingen te bereiken.

    KERNPUNTEN

    In het actieplan, dat werd aangenomen op 30 september 2020, wordt opgeroepen tot meer samenwerking op Europees niveau op het gebied van digitaal onderwijs om de uitdagingen en kansen van de COVID-19-pandemie aan te pakken en om kansen te bieden voor de onderwijs- en opleidingsgemeenschap (leerkrachten, studenten), beleidsmakers, de academische wereld en onderzoekers op nationaal, EU- en internationaal niveau.

    De Europese Commissie zal de volgende acties ondernemen.

    • 1.

      Gestructureerde dialogen met de lidstaten aangaan over de factoren die een succesvol digitaal onderwijs en succesvolle digitale vaardigheden mogelijk maken, waaronder:

      • het aanpakken van connectiviteitskloven en tekorten op het gebied van uitrusting;
      • ondersteuning van onderwijs- en opleidingsinstellingen met knowhow;
      • hulptechnologieën;
      • diepgaandere discussies over digitaal onderwijs tussen belanghebbenden in de economie en onderwijsinstellingen;
      • het ontwikkelen van richtsnoeren voor digitale pedagogie, en
      • bijscholing van leerkrachten.
    • 2.

      Een aanbeveling van de Raad over blended leren voor hoogwaardig en inclusief basis- en middelbaar onderwijs voorstellen, op basis van de lessen die uit de COVID-19-crisis zijn getrokken.

    • 3.

      Een Europees kader voor digitale onderwijsinhoud ontwikkelen dat voortbouwt op de culturele en creatieve diversiteit en leidende beginselen bevat voor specifieke sectoren, met inbegrip van een haalbaarheidsstudie voor een onlineplatform om gecertificeerd lesmateriaal (zoals grootschalige onlinecursussen) te delen.

    • 4.

      Connectiviteit en digitale apparatuur voor onderwijs en opleiding ondersteunen, door de gigabit- en 5G-connectiviteit te ondersteunen, het bewustzijn te vergroten met betrekking tot financieringsmogelijkheden, met inbegrip van breedband in projecten in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit, en e-learningtoepassingen en platformen voor scholen op te zetten, met name voor studenten uit kansarme groepen en voor studenten en onderwijs-actoren met een handicap.

    • 5.

      De plannen voor de digitale transformatie van onderwijs- en opleidingsinstellingen ondersteunen met behulp van Erasmus+-samenwerkingsprojecten, leerkrachten ondersteunen bij het gebruik van digitale instrumenten via de Erasmus Teacher Academies en “Selfie voor leerkrachten” introduceren, het online-instrument voor zelfbeoordeling voor leerkrachten.

    • 6.

      Ethische richtsnoeren over het gebruik van artificiële intelligentie (AI) en gegevens bij onderwijs en leren voor onderwijs-actoren ontwikkelen, en het vergroten van vaardigheden en kennis onder universitaire studenten en onderzoekers bevorderen, met inbegrip van een doelstelling van 45 % voor deelname door vrouwen aan de opleidingsactiviteiten.

    • 7.

      Gemeenschappelijke richtsnoeren voor leerkrachten en onderwijs-actoren ontwikkelen om digitale geletterdheid te bevorderen en desinformatie te bestrijden door onderwijs en opleiding, met de steun van een speciale groep waarin de betrokken instanties, waaronder maatschappelijke organisaties, technologiebedrijven, de media, nationale autoriteiten, onderwijsinstellingen, ouders en jongeren worden samengebracht.

    • 8.

      Het Europees digitalecompetentiekader actualiseren om AI en datagerelateerde vaardigheden erin op te nemen. De actualisering omvat vaardigheden, kennis en attitudes met betrekking tot AI en het gebruik van gegevens, die burgers kunnen helpen beter te begrijpen waar en in welke situaties in hun dagelijks leven zij AI-systemen kunnen tegenkomen.

    • 9.

      Een Europees getuigschrift van digitale vaardigheden ontwikkelen dat de Europese burgers in staat stelt hun niveau van digitale competenties aan te geven.

    • 10.

      Een aanbeveling van de Raad over de verbetering van het aanbod van digitale vaardigheden in onderwijs en opleiding voorstellen, waaronder investeren in professionele ontwikkeling, het uitwisselen van beste praktijken, de nadruk leggen op inclusief en hoogwaardig computeronderwijs en het in kaart brengen en actualiseren van nieuwe en opkomende behoeften aan vaardigheden.

    • 11.

      Transnationale gegevensverzameling over digitale vaardigheden van jongeren in de EU ondersteunen, om lacunes te begrijpen en de basis voor maatregelen om deze aan te pakken, te versterken, en een EU-doelstelling voor digitale vaardigheden van studenten invoeren.

    • 12.

      “Digital Opportunity”-stages aanbieden om studenten in het hoger onderwijs en pas afgestudeerden in alle disciplines de kans te geven om praktijkgerichte beroepservaring op te doen met de digitale aspecten waar de arbeidsmarkt om vraagt. Het programma voor de “Digital Opportunity”-stages werd in 2021 uitgebreid tot personeel in het hoger onderwijs en studenten/pas afgestudeerden in beroepsonderwijs en -opleiding.

    • 13.

      De deelname van vrouwen aan studies en loopbanen op het gebied van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) stimuleren en vrouwen beter integreren in de digitale economie, zodat ze hun digitale en ondernemersvaardigheden kunnen ontwikkelen.

    • 14.

      Een Europese hub voor digitaal onderwijs oprichten om:

      • de lidstaten te ondersteunen door een netwerk van adviesdiensten inzake digitaal onderwijs op te zetten om ervaringen uit te wisselen, nationale en regionale initiatieven en strategieën met elkaar te verbinden en belanghebbenden met elkaar in contact te brengen;
      • toezicht te houden op de uitvoering van het actieplan en de ontwikkeling van digitaal onderwijs in Europa, goede praktijken uit te wisselen door bij te dragen aan onderzoeksexperimenten en het systematisch verzamelen van bewijs;
      • sectoroverschrijdende samenwerking en nieuwe modellen voor de uitwisseling van digitale leerinhoud te ondersteunen, waarbij kwesties als interoperabiliteit, kwaliteitsborging, duurzaamheid, toegankelijkheid en inclusie en gemeenschappelijke normen aan bod komen;
      • beleid en praktijk te ontwikkelen door een denk- en doetank te zijn voor digitaal onderwijs en belanghebbenden te betrekken bij gebruikersgestuurde innovatie.

    ACHTERGROND

    Zie voor meer informatie:

    BELANGRIJKSTE DOCUMENT

    Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Actieplan Voor Digitaal Onderwijs 2021-2027 — Onderwijs en opleiding herbronnen voor het digitale tijdperk (COM(2020) 624 final van 30.9.2020).

    GERELATEERDE DOCUMENTEN

    Verordening (EU) 2021/817 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2021 tot vaststelling van “Erasmus+”: het programma van de Unie voor onderwijs en opleiding, jeugd en sport, en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 1288/2013 (PB L 189 van 28.5.2021, blz. 1-33).

    Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Digitaal kompas 2030: de Europese aanpak voor het digitale decennium (COM(2021) 118 final van 9.3.2021).

    Verordening (EU) 2021/241 van het Europees Parlement en de Raad van 12 februari 2021 tot instelling van de herstel- en veerkrachtfaciliteit (PB L 57 van 18.2.2021, blz. 17-75).

    Achtereenvolgende correcties aan Verordening (EU) 2021/241 werden in de oorspronkelijke versie opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

    Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — Europese vaardighedenagenda voor duurzaam concurrentievermogen, sociale rechtvaardigheid en veerkracht (COM(2020) 274 final van 1.7.2020).

    Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — De digitale toekomst van Europa vormgeven (COM(2020) 67 final van 19.2.2020).

    Laatste bijwerking 06.10.2022

    Naar boven