EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0858

Marktinfrastructuren op basis van distributed ledger-technologie

Marktinfrastructuren op basis van distributed ledger-technologie

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) 2022/858 betreffende een proefregeling voor marktinfrastructuren op basis van distributed ledger-technologie

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

  • Met deze verordening wordt beoogd een tijdelijke gemeenschappelijke proefregeling van de Europese Unie (EU) in te stellen voor financiële diensten op basis van distributed ledger-technologie (DLT)*.
  • Het doel van de verordening is het wegnemen van regelgevende belemmeringen voor de afgifte, verhandeling en afwikkeling van cryptoactiva* die aangemerkt worden als financiële instrumenten en om regelgevende instanties te helpen ervaring op te doen met het gebruik van DLT.

KERNPUNTEN

De verordening heeft betrekking op:

  • de toekenning, intrekking en wijziging van de toestemming, waaronder vrijstellingen en compenserende of corrigerende maatregelen, voor de exploitatie van DLT-marktinfrastructuur*;
  • exploitatie en supervisie van DLT-marktinfrastructuur;
  • samenwerking tussen exploitanten van DLT-marktinfrastructuur, nationale autoriteiten en de Europese Autoriteit voor effecten en markten.

Toelating tot de handel of registratie op een DLT-marktinfrastructuur in het kader van deze proefregeling is beperkt tot het volgende:

  • aandelen, waarvan de marktkapitalisatie minder dan 500 miljoen euro moet bedragen;
  • obligaties en andere vormen van gesecuritiseerde schuld, met inbegrip van certificaten (depositary receipts), of geldmarktinstrumenten met een waarde van minder dan 1 miljard euro;
  • rechten van deelneming in instellingen voor collectieve belegging, waarvan de marktwaarde van de beheerde activa niet meer dan 500 miljoen euro mag bedragen;

De totale marktwaarde van alle op DLT gebaseerde financiële instrumenten mag niet meer dan 6 miljard euro bedragen.

Exploitanten van een DLT-marktinfrastructuur moeten aan duidelijke voorwaarden voldoen. Deze bestaan onder meer uit:

  • het vaststellen van regels voor het gebruik van hun technologie, duidelijke en gedetailleerde bedrijfsplannen die voor het publiek toegankelijk zijn, actuele en gedetailleerde schriftelijke documentatie;
  • het verstrekken van duidelijke en ondubbelzinnige informatie aan leden, deelnemers, emittenten en cliënten;
  • het zorgen voor veilige IT- en cyberregelingen;
  • het beschikken over specifieke procedures voor operationeel risicobeheer;
  • het scheiden van de geldmiddelen, zekerheden en op DLT gebaseerde financiële instrumenten die zij aanhouden en het op zich nemen van de verantwoordelijkheid voor eventuele verliezen;
  • het berekenen van de maandelijkse gemiddelde totale waarde van hun participaties en het indienen van de gegevens bij de desbetreffende nationale autoriteit, die bevoegd is lagere grenswaarden vast te stellen dan die in de verordening;
  • de uitvoering van een duidelijke en tijdige overgangsstrategie indien de totale waarde van hun op DLT gebaseerde financiële instrumenten 9 miljard euro bereikt;
  • het nauw samenwerken met de door de EU-lidstaten aangewezen bevoegde autoriteiten en het indienen van een zesmaandelijks verslag bij deze autoriteiten.

Bij de verordening worden de regels vastgesteld die exploitanten van DLT-marktinfrastructuur moeten respecteren op grond van bestaande financiële voorschriften van de EU, waarbij de vrijstellingen en de flexibiliteit worden gespecificeerd die bevoegde autoriteiten kunnen toestaan in ruil voor bepaalde garanties. Deze regels beslaan het volgende:

  • Multilaterale DLT-handelsfaciliteiten (MTF) — Verordening (EU) nr. 600/2014 (zie samenvatting) en Richtlijn 2014/65/EU (zie samenvatting);
  • DLT-effectenafwikkelingssystemen (SS) — Verordening (EU) nr. 909/2014 (zie samenvatting);
  • DLT-effecten (TSS) — Verordening (EU) nr. 600/2014, Richtlijn 2014/65/EU en Verordening (EU) nr. 909/2014.

De regels inzake aanvragen om een DLT-infrastructuur te mogen exploiteren, ongeacht of het gaat om een MTF, een SS of een TSS, staan toe dat elke rechtspersoon die als beleggingsonderneming een vergunning heeft om een gereglementeerde markt (MTF), een centrale effectenbewaarinstelling (CSD) of alle drie (TSS) te exploiteren, een aanvraag in kan dienen om een DLT-handelsfaciliteit te exploiteren. Zij voorzien eveneens in een procedure op grond waarvan nieuwkomers een aanvraag in kunnen dienen voor de exploitatie van DLT-infrastructuur.

Aanvragers moeten onder andere aantonen dat zij beschikken over:

  • voldoende prudentiële waarborgen om aan aansprakelijkheden te voldoen en cliënten schadeloos te stellen;
  • bewaringsregelingen voor de op DLT gebaseerde activa van cliënten;
  • maatregelen om de beleggersbescherming te waarborgen, mechanismen voor de behandeling van klachten van cliënten en verhaalmogelijkheden.

Geslaagde aanvragen zijn zes jaar geldig in de hele EU, hoewel de bevoegde autoriteiten deze of enige daarmee verband houdende vrijstellingen kunnen weigeren of intrekken.

De Europese Autoriteit voor effecten en markten

  • De autoriteit stelt de volgende richtsnoeren vast en werkt deze regelmatig bij:
    • richtsnoeren voor de vaststelling van standaardformulieren en templates voor aanvragen voor de exploitatie van DLT-marktinfrastructuur, die voor 23 maart 2023 gereed moeten zijn;
    • richtsnoeren ter bevordering van de consistentie en de evenredigheid van vrijstellingen van bestaande regelgeving, die voor 24 maart 2025 gereed moeten zijn.
  • Zij publiceert op haar website de lijsten van DLT MTF’s, SS’s en TSS’s, evenals de duur, vrijstellingen en eventuele lagere grenswaarden.
  • Zij werkt samen met nationale autoriteiten om een gedeeld begrip van DLT en markten op te bouwen om een gemeenschappelijke toezichtcultuur te ontwikkelen.
  • Zij dient uiterlijk op 24 maart 2026 een uitgebreid verslag in bij de Europese Commissie waarin de uitvoering van de verordening wordt geanalyseerd. Dit vormt een aanvulling op de jaarlijkse tussentijdse verslagen.

De verordening strekt eveneens tot wijziging van Verordening (EU) nr. 600/2014 en 909/2014 en Richtlijn 2014/65/EU.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

Deze is van toepassing vanaf 23 maart 2023.

ACHTERGROND

KERNBEGRIPPEN

Distributed ledger-technologie. Een combinatie van gegevensbanktechnologie en versleuteling, die een veilige en accurate gedecentraliseerde opslag van gegevens mogelijk maakt.
Cryptoactiva. Een digitale weergave van waarden of rechten die elektronisch kan worden overgedragen en opgeslagen met gebruik van DLT of gelijksoortige technologie.
DLT-marktinfrastructuur. Een multilaterale DLT-handelsfaciliteit, een DLT-afwikkelingssysteem of DLT-handels- en afwikkelingssysteem.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) 2022/858 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2022 betreffende een proefregeling voor marktinfrastructuren op basis van distributed ledger-technologie, en tot wijziging van Verordeningen (EU) nr. 600/2014 en (EU) nr. 909/2014 en Richtlijn 2014/65/EU (PB L 151 van 2.6.2022, blz. 1-33).

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) nr. 909/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende de verbetering van de effectenafwikkeling in de Europese Unie, betreffende centrale effectenbewaarinstellingen en tot wijziging van Richtlijnen 98/26/EG en 2014/65/EU en Verordening (EU) nr. 236/2012 (PB L 257 van 28.8.2014, blz. 1-72).

Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EU) nr. 909/2014 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten in financiële instrumenten en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 (PB L 173 van 12.6.2014, blz. 84-148).

Zie de geconsolideerde versie.

Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten voor financiële instrumenten en tot wijziging van Richtlijn 2002/92/EG en Richtlijn 2011/61/EU (herschikking) (PB L 173 van 12.6.2014, blz. 349-496).

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 05.10.2022

Naar boven