Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0539

Verdrag ter versterking van de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn

Verdrag ter versterking van de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn

 

SAMENVATTING VAN:

Verdrag ter versterking van de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn opgericht bij het Verdrag van Antigua van1949 tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Republiek Costa Rica

Besluit 2006/539/EG betreffende de sluiting, namens de Europese Gemeenschap, van het Verdrag ter versterking van de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn opgericht bij het Verdrag van Antigua

WAT IS HET DOEL VAN HET VERDRAG EN HET BESLUIT?

Het verdrag heeft als doel het waarborgen van de instandhouding op lange termijn en het duurzaam beheer van tonijn en tonijnachtige en aanverwante soorten en hun ecosystemen in het oostelijke deel van de Stille Oceaan, begrensd door de kusten van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, binnen de geografische beperkingen zoals uiteengezet in artikel 3.

Met het besluit wordt de overeenkomst geratificeerd namens de Europese Unie (EU).

KERNPUNTEN

Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee

  • Het Verdrag inzake het recht van de zee (zie samenvatting) verplicht de ondertekenaars samen te werken voor de instandhouding van tonijn en tonijnachtigen die tot de categorie “over zeer grote afstanden trekkende soorten” behoren.
  • In het oostelijke deel van de Stille Oceaan is deze rol toegewezen aan de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn (IATTC).

Versterking van de Commissie

  • De oorspronkelijke IATTC, opgericht met het Verdrag van Antigua van 1949 tussen de Verenigde Staten van Amerika en Costa Rica, hield zich alleen bezig met wetenschappelijk onderzoek, met als enig doel het verzamelen en interpreteren van feiten.
  • Met dit verdrag wordt de rol van de IATTC aanzienlijk uitgebreid, waarmee het de taak krijgt toebedeeld van organisatie voor regionaal visserijbeheer.
  • Bij het verdrag zijn 21 landen partij.

Toepassingsgebied

Het verdrag is van toepassing op het gebied van de Stille Oceaan dat wordt begrensd door de kusten van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, binnen de geografische beperkingen zoals uiteengezet in artikel 3.

De Commissie

  • De Commissie is samengesteld uit tussen één en vier commissarissen van elk lid.
  • Vergaderingen vinden minstens eenmaal per jaar plaats. Er kunnen echter buitengewone vergaderingen worden belegd wanneer dit noodzakelijk wordt geacht. Besluiten komen tot stand bij consensus.
  • Het hoofdkantoor van de Commissie blijft in San Diego, Californië, Verenigde Staten van Amerika.
  • De Commissie oefent enkele taken uit, waarbij zij aan tonijn en tonijnachtigen prioriteit verleent. Deze taken zijn onder andere:
    • het bevorderen, uitvoeren en coördineren van wetenschappelijk onderzoek betreffende de relevante visbestanden;
    • het goedkeuren van normen voor de verzameling, verificatie, uitwisseling en mededeling van gegevens;
    • het goedkeuren van maatregelen gebaseerd op de best beschikbare wetenschappelijke gegevens ter verzekering van de instandhouding en het duurzame gebruik op de lange termijn van de onder dit verdrag vallende visbestanden en ter handhaving of tot herstel van de populaties beviste soorten op zodanige abondantieniveaus dat een constant maximumrendement haalbaar is;
    • het goedkeuren van passende maatregelen voor het vermijden, verminderen en minimaliseren van verspilling, teruggooi, vangsten door verloren of weggegooid vistuig, meevangsten (zowel van vissoorten als van andere soorten);
    • het goedkeuren van maatregelen om overbevissing te voorkomen of hieraan een einde te maken;
    • het bevorderen van het gebruik van selectieve, voor het milieu veilige en kosteneffectieve vistuigen.
  • De Commissie zorgt voor het uitvoeren van deze activiteiten voor kundig personeel, onder andere op het gebied van administratieve, wetenschappelijke en technische aangelegenheden, onder toezicht van de directeur.
  • Een speciaal ingesteld Wetenschappelijk Adviescomité voorziet de Commissie en het wetenschappelijk personeel van adviezen, aanbevelingen en verslagen.

De Commissie dient bij het uitvoeren van haar taken het voorzorgsbeginsel te hanteren, wat inhoudt dat:

  • ze voorzichtiger moet zijn wanneer informatie onzeker, onbetrouwbaar of ontoereikend is;
  • het ontbreken van toereikende wetenschappelijke informatie niet als reden mag worden aangevoerd voor het uitstellen of het uitblijven van instandhoudings- en beheersmaatregelen;
  • wanneer de toestand van beviste bestanden dan wel van meegevangen, verwante of afhankelijke soorten zorgwekkend wordt, de leden van de Commissie dergelijke bestanden en soorten onder versterkt toezicht dienen te stellen om hun toestand in het oog te houden en te bekijken hoe doeltreffend de instandhoudings- en beheersmaatregelen zijn.

Naleving

  • Elke partij bij het verdrag dient:
    • maatregelen te nemen om de toepassing en naleving van dit verdrag en de goedgekeurde instandhoudings- en beheersmaatregelen te verzekeren;
    • te verzekeren dat onder haar vlag varende vaartuigen zich aan de bepalingen van dit verdrag en de door de Commissie goedgekeurde maatregelen houden;
    • te verzekeren dat vaartuigen die actief zijn in onder haar nationale jurisdictie vallende wateren, dit verdrag en de uit hoofde hiervan goedgekeurde maatregelen naleven;
    • alleen machtiging te verlenen aan een vaartuig om binnen het vastgestelde gebied te vissen wanneer zij zich doeltreffend van haar verantwoordelijkheden ten aanzien van het betreffende vaartuig kan kwijten.
  • Indien de Commissie vaststelt dat in het verdragsgebied vissende vaartuigen zich schuldig hebben gemaakt aan activiteiten die afbreuk doen aan de doeltreffendheid van de door de Commissie goedgekeurde instandhoudings- en beheersmaatregelen, dan wel hier anderszins een inbreuk op vormen, kunnen de partijen optreden om deze vaartuigen van dergelijke activiteiten te weerhouden totdat passende stappen zijn ondernomen door de vlaggenstaat* om te verzekeren dat deze vaartuigen deze activiteiten niet voortzetten.

DATUM VAN INWERKINGTREDING

De overeenkomst is op 27 augustus 2010 in werking getreden.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Vlaggenstaat. (a) Een staat wier vaartuigen het recht hebben diens vlag te voeren, of

(b) een regionale organisatie voor economische integratie waarvan de vaartuigen het recht hebben de vlag te voeren van een lidstaat van genoemde regionale organisatie.

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Verdrag ter versterking van de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn opgericht bij het Verdrag van 1949 tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Republiek Costa Rica (Verdrag van Antigua) (PB L 224 van 16.8.2006, blz. 24-42)

Besluit 2006/539/EG van de Raad van 22 mei 2006 betreffende de sluiting, namens de Europese Gemeenschap, van het Verdrag ter versterking van de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn opgericht bij het Verdrag van 1949 tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Republiek Costa Rica (PB L 224 van 16.8.2006, blz. 22-23)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee en de overeenkomst inzake de toepassing van deel XI van dat verdrag — Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (PB L 179 van 23.6.1998, blz. 3-134)

Besluit 98/392/EG van de Raad van 23 maart 1998 betreffende de sluiting door de Europese Gemeenschap van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982 en de overeenkomst inzake de toepassing van deel XI van dat verdrag van 28 juli 1994 (PB L 179 van 23.6.1998, blz. 1-2)

Laatste bijwerking 13.07.2022

Naar boven