Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0203

    Uitvoeringsbesluit (GBVB) 2017/203 van de Raad van 6 februari 2017 tot uitvoering van Besluit 2010/788/GBVB betreffende beperkende maatregelen tegen de Democratische Republiek Congo

    PB L 32 van 7.2.2017, p. 22–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/203/oj

    7.2.2017   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 32/22


    UITVOERINGSBESLUIT (GBVB) 2017/203 VAN DE RAAD

    van 6 februari 2017

    tot uitvoering van Besluit 2010/788/GBVB betreffende beperkende maatregelen tegen de Democratische Republiek Congo

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name artikel 31, lid 2,

    Gezien Besluit 2010/788/GBVB van de Raad van 20 december 2010 betreffende beperkende maatregelen tegen de Democratische Republiek Congo en tot intrekking van Gemeenschappelijk Standpunt 2008/369/GBVB (1), en met name artikel 6,

    Gezien het voorstel van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    De Raad heeft op 20 december 2010 Besluit 2010/788/GBVB vastgesteld.

    (2)

    Het Comité van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat is ingesteld krachtens Resolutie 1533 (2004) van de VN-Veiligheidsraad heeft op 13 en 19 oktober 2016 de identificatiegegevens van 21 personen en één entiteit waarvoor beperkende maatregelen gelden, geactualiseerd.

    (3)

    Bijlage I bij Besluit 2010/788/GBVB moet bijgevolg dienovereenkomstig worden gewijzigd.

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Bijlage I bij Besluit 2010/788/GBVB wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij dit besluit.

    Artikel 2

    Dit besluit treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Gedaan te Brussel, 6 februari 2017.

    Voor de Raad

    De voorzitter

    F. MOGHERINI


    (1)  PB L 336 van 21.12.2010, blz. 30.


    BIJLAGE

    De vermeldingen met betrekking tot de onderstaande personen en entiteiten worden vervangen door de volgende vermeldingen:

    „a)   lijst van personen als bedoeld in artikel 3, lid 1

    1.   Eric BADEGE

    Geboortedatum: 1971.

    Nationaliteit: Congolese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 31 december 2012.

    Adres: Rwanda (sinds begin 2016).

    Andere informatie: Hij is in maart 2013 naar Rwanda gevlucht en verblijft daar begin 2016 nog steeds.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die is verstrekt door het Sanctiecomité:

    Eric Badege was luitenant-kolonel en een contactpunt voor M23 in Masisi en voerde het bevel over bepaalde operaties die delen van het Masisigebied in de provincie Noord-Kivu destabiliseerden. Als militair bevelhebber van M23 was Badege verantwoordelijk voor ernstige schendingen waarbij vrouwen en kinderen het doelwit waren in gewapende conflicten. Na mei 2012 hebben de Raia Mutomboki tijdens gecoördineerde aanslagen onder het bevel van M23 honderden burgers gedood. Badege heeft in augustus 2012 gezamenlijke aanslagen gepleegd waarbij burgers willekeurig zijn vermoord. Deze aanslagen waren gezamenlijk op touw gezet door Badege en kolonel Makoma Semivumbi Jacques. Voormalige M23-strijders beweerden dat leiders van M23 standrechtelijk tientallen kinderen hebben geëxecuteerd die poogden te ontsnappen nadat zij door M23 als kindsoldaten waren gerekruteerd.

    Volgens een rapport van Human Rights Watch (HRW) van 11 september 2012 heeft een Rwandese man van 18, die na een gedwongen rekrutering in Rwanda was ontsnapt, HRW meegedeeld dat hij getuige is geweest van de executie van een 16-jarige jongen van zijn eenheid bij M23 die in juni had geprobeerd te vluchten. De jongen werd gevangengenomen en voor de ogen van andere rekruten door strijders van M23 doodgeslagen. Een bevelhebber van M23 die deze moordpartij had bevolen, zou als verklaring voor deze moord de overige rekruten gezegd hebben dat „hij ons in de steek wilde laten”. Het rapport maakt ook melding van getuigen die beweren dat ten minste 33 nieuwe rekruten en andere M23-strijders bij een ontsnappingspoging standrechtelijk zouden zijn geëxecuteerd. Sommigen werden vastgebonden en voor de ogen van andere rekruten doodgeschoten, als voorbeeld van de straf die hun mogelijk te wachten stond. Een jonge rekruut vertelde HRW het volgende: „Toen we bij M23 waren, werd ons gezegd [dat we de keuze hadden] en dat we bij hen konden blijven of sterven. Velen probeerden te ontsnappen. Sommigen werden gevat, en werden onmiddellijk gedood.”.

    Badege vluchtte in maart 2013 naar Rwanda en verbleef daar begin 2016 nog steeds.

    2.   Frank Kakolele BWAMBALE

    (ook bekend als: a) Frank Kakorere, b) Frank Kakorere Bwambale, c) Aigle blanc)

    Hoedanigheid: generaal bij de FARDC.

    Nationaliteit: Congolese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 1 november 2005.

    Adres: Kinshasa, Democratische Republiek Congo (sinds juni 2016).

    Andere informatie: heeft het CNDP in januari 2008 verlaten. Verblijft sinds juni 2011 in Kinshasa. Sinds 2010 is generaal Kakolele betrokken bij activiteiten die blijkbaar pasten in het „programme de stabilisation et reconstruction des zones sortant des conflits armés” (Starec) van de regering van de DRC, inclusief deelname aan een missie vanuit dit Starec naar Goma en Beni in maart 2011. De autoriteiten van de DRC hebben hem in december 2013 in Beni, Noord-Kivu, gearresteerd omdat hij het ontwapenings-, demobilisatie- en re-integratieproces (DDR) zou blokkeren. Hij heeft de DRC verlaten en heeft enige tijd in Kenia gewoond. Nadien heeft de regering van de DRC hem teruggeroepen om haar te helpen met de situatie in het Benigebied. In oktober 2015 is hij in de streek van Mambasa aangehouden omdat hij een Mai Mai-groepering zou hebben gesteund, maar hij werd niet vervolgd en verblijft sinds juni 2016 in Kinshasa.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die door het Sanctiecomité is verstrekt:

    Frank Kakolele Bwambale had de leiding over de RCD-ML, had invloed op het beleid van deze organisatie en voerde het commando over en controleerde de activiteiten van de strijdkrachten van de RCD-ML, een van de in punt 20 van UNSCR 1493 (2003) genoemde gewapende groepen en milities die betrokken zijn bij wapenhandel en bijgevolg het wapenembargo schenden. Hij heeft het CNDP in januari 2008 verlaten. Sinds 2010 is Kakolele betrokken bij activiteiten die blijkbaar pasten in het „programme de stabilisation et reconstruction des zones sortant des conflits armés” (Starec) van de regering van de DRC, inclusief deelname aan een missie vanuit dit Starec naar Goma en Beni in maart 2011.

    Hij heeft de DRC verlaten en heeft enige tijd in Kenia gewoond; nadien heeft de regering van de DRC hem teruggeroepen om haar te helpen met de situatie in het Benigebied. In oktober 2015 is hij in de streek van Mambasa aangehouden omdat hij een Mai Mai-groepering zou hebben gesteund, maar hij werd niet vervolgd. Kakolele verblijft sinds juni 2016 in Kinshasa.

    3.   Gaston IYAMUREMYE

    (ook bekend als: a) Byiringiro Victor Rumuli, b) Victor Rumuri, c) Michel Byiringiro, d) Rumuli)

    Hoedanigheid: a) interim-voorzitter van de FDLR, b) eerste vicevoorzitter van de FDLR-FOCA, c) generaal-majoor van de FDLR-FOCA.

    Adres: provincie Noord-Kivu, Democratische Republiek Congo (sinds juni 2016).

    Geboortedatum: 1948.

    Geboorteplaats: a) district Musanze, provincie Nord, Rwanda, b) Ruhengeri, Rwanda.

    Nationaliteit: Rwandese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 1 december 2010.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die is verstrekt door het Sanctiecomité:

    Gaston Iyamuremye is de eerste vicevoorzitter van de FDLR, alsmede de interim-voorzitter. Ook heeft hij de rang van generaal-majoor in de militaire vleugel van de FDLR, namelijk de FOCA. Sinds juni 2016 bevindt Iyamuremye zich in de provincie Noord-Kivu van de Democratische Republiek Congo.

    4.   Innocent KAINA

    (ook bekend als: a) Kolonel Innocent Kaina, b) India Queen)

    Hoedanigheid: voormalig plaatsvervangend bevelhebber van M23.

    Adres: Uganda (sinds begin 2016).

    Geboortedatum: november 1973.

    Geboorteplaats: Bunagana, gebied Rutshuru, Democratische Republiek Congo.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 30 november 2012.

    Andere informatie: werd plaatsvervangend bevelhebber van M23 nadat de factie van Bosco Taganda in maart 2013 naar Rwanda was gevlucht. In november 2013 naar Uganda gevlucht. Verblijft sinds begin 2016 in Uganda.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die door het Sanctiecomité is verstrekt:

    Innocent Kaina was sectorcommandant en later plaatsvervangend bevelhebber in de Mouvement du 23 mars (M23). Hij was verantwoordelijk voor ernstige schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten en beging zelf ook schendingen. Kaina werd in juli 2007 door het militair tribunaal van het garnizoen Kinshasa schuldig bevonden aan misdrijven tegen de menselijkheid, begaan in het district Ituri tussen mei 2003 en december 2005. Hij werd in 2009 vrijgelaten als onderdeel van het vredesakkoord tussen de Congolese regering en het CNDP. Als lid van de FARDC heeft hij zich in 2009 schuldig gemaakt aan executies, ontvoeringen en verminkingen in het Masisigebied. Als commandant onder het bevel van generaal Taganda heeft hij de aanzet gegeven tot de muiterij van de voormalige leden van de CNDP in het Rutshurugebied in april 2012. Hij zorgde ervoor dat de muiters veilig uit het Masisigebied konden ontkomen. Tussen mei en augustus 2012 zag hij toe op de rekrutering en de opleiding van meer dan 150 kinderen voor M23, en schoot hij de jongens die hadden geprobeerd te ontsnappen, dood. In juli 2012 reisde hij naar Berunda en Degho met het oog op mobilisatie- en rekruteringsactiviteiten voor M23. Kaina is in november 2013 naar Uganda gevlucht en verbleef daar begin 2016 nog steeds.

    6.   Germain KATANGA

    Nationaliteit: Congolese.

    Geboortedatum: 28 april 1978.

    Geboorteplaats: Mambasa, provincie Ituri, Democratische Republiek Congo.

    Adres: Democratische Republiek Congo (in de gevangenis).

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 1 november 2005.

    Andere informatie: In december 2004 benoemd tot generaal bij de FARDC. Op 18 oktober 2007 door de regering van de DRC overgeleverd aan het Internationaal Strafhof. Aanvankelijk werd hij op 23 mei 2014 door het ICC veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar de kamer van beroep van het ICC verminderde zijn straf en bepaalde dat deze op 18 januari 2016 ten einde moest lopen. Hoewel hij tijdens zijn proces in Nederland vastzat, werd Katanga naar een gevangenis in de DRC overgebracht in december 2015 en vervolgd voor andere, eerder in Ituri gepleegde misdaden.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die door het Sanctiecomité is verstrekt:

    Germain Katanga was de bevelhebber van de FRPI. Hij was betrokken bij wapenhandel en schond bijgevolg het wapenembargo. Volgens het bureau van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor kinderen en gewapende conflicten was hij verantwoordelijk voor de rekrutering en inzet van kinderen in Ituri van 2002 tot en met 2003. In december 2004 werd hij benoemd tot generaal bij de FARDC. Op 18 oktober 2007 werd hij door de regering van de DRC overgeleverd aan het Internationaal Strafhof. Aanvankelijk werd hij op 23 mei 2014 door het ICC veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar de kamer van beroep van het ICC verminderde zijn straf en bepaalde dat deze op 18 januari 2016 ten einde moest lopen. Hoewel hij tijdens zijn proces in Nederland vastzat, werd Katanga naar een gevangenis in de DRC overgebracht in december 2015 en vervolgd voor eerder in Ituri gepleegde misdaden.

    7.   Thomas LUBANGA

    Geboorteplaats: Ituri, Democratische Republiek Congo.

    Nationaliteit: Congolese.

    Adres: Democratische Republiek Congo (in de gevangenis).

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 1 november 2005.

    Andere informatie: In maart 2005 gearresteerd in Kinshasa in verband met de betrokkenheid van de UPC/L bij mensenrechtenschendingen. Op 17 maart 2006 aan het ICC overgedragen. In maart 2012 door het ICC schuldig bevonden en veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. Op 1 december 2014 hebben de raadsheren van het ICC de veroordeling van en het vonnis jegens Lubanga bevestigd. Op 19 december 2015 naar een gevangenis in de DRC overgebracht om zijn gevangenisstraf uit te zitten.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die door het Sanctiecomité is verstrekt:

    Thomas Lubanga was de voorzitter van de UPC/L, een van de in punt 20 van Resolutie 1493 (2003) genoemde gewapende groepen en milities die betrokken zijn bij wapenhandel en bijgevolg het wapenembargo schenden. Volgens het bureau van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor kinderen en gewapende conflicten was hij verantwoordelijk voor de rekrutering en inzet van kinderen in Ituri van 2002 tot en met 2003. Hij is in maart 2005 in Kinshasa aangehouden op verdenking van betrokkenheid van de UPC/L bij mensenrechtenschendingen en op 17 maart 2006 door de autoriteiten van de DRC overgedragen aan het ICC. In maart 2012 is hij door het ICC schuldig bevonden en veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. Op 1 december 2014 hebben de raadsheren van het ICC de veroordeling en het vonnis bevestigd. Hij is op 19 december 2015 naar een gevangenis in de DRC overgebracht om zijn gevangenisstraf uit te zitten.

    9.   Khawa Panga MANDRO

    (ook bekend als: a) Kawa Panga, b) Kawa Panga Mandro, c) Kawa Mandro, d) Yves Andoul Karim, e) Mandro Panga Kahwa, f) Yves Khawa Panga Mandro, g) Chief Kahwa, h) Kawa)

    Geboortedatum: 20 augustus 1973.

    Geboorteplaats: Bunia, Democratische Republiek Congo.

    Adres: Uganda (sinds mei 2016).

    Nationaliteit: Congolese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 1 november 2005.

    Andere informatie: In april 2005 gevangengezet in Bunia wegens sabotage van het vredesproces van Ituri. Is in oktober 2005 aangehouden door de Congolese autoriteiten, vrijgesproken door het hof van beroep in Kisangani, vervolgens overgedragen aan de gerechtelijke autoriteiten in Kinshasa vanwege een nieuwe aanklacht wegens misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, moord, gekwalificeerde slagen en verwondingen. In augustus 2014 heeft een militaire rechtbank van de DRC in Kisangani hem veroordeeld wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, en hem veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf en tot betaling van ongeveer 85 000 USD aan zijn slachtoffers. Hij heeft zijn straf uitgezeten en verblijft sinds mei 2016 in Uganda.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die door het Sanctiecomité is verstrekt:

    Kawa Panga Mandro was de voorzitter van de PUSIC, een van de in punt 20 van Resolutie 1493 (2003) genoemde gewapende groepen en milities die betrokken zijn bij wapenhandel en bijgevolg het wapenembargo schenden. Volgens het bureau van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor kinderen en gewapende conflicten was hij verantwoordelijk voor de rekrutering en inzet van kinderen van 2001 tot en met 2002. Hij werd in april 2005 gevangengezet in Bunia wegens sabotage van het vredesproces van Ituri. Hij is in oktober 2005 aangehouden door de Congolese autoriteiten, vrijgesproken door het hof van beroep in Kisangani, vervolgens overgedragen aan de gerechtelijke autoriteiten in Kinshasa vanwege een nieuwe aanklacht wegens misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, moord, gekwalificeerde slagen en verwondingen. In augustus 2014 heeft een militaire rechtbank van de DRC in Kisangani hem schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid en hem veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf en tot betaling van ongeveer 85 000 USD aan zijn slachtoffers. Hij heeft zijn straf uitgezeten en verblijft sinds mei 2016 in Uganda.

    10.   Callixte MBARUSHIMANA

    Hoedanigheid: uitvoerend secretaris van de FDLR.

    Geboortedatum: 24 juli 1963.

    Geboorteplaats: Ndusu/Ruhengeri, provincie Nord, Rwanda.

    Nationaliteit: Rwandese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 3 maart 2009.

    Andere informatie: Gearresteerd te Parijs op 3 oktober 2010 krachtens een arrestatiebevel van het ICC wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaan door troepen van de FDLR in de Kivuprovincies in 2009. Op 25 januari 2011 overgebracht naar Den Haag en eind 2011 door het ICC vrijgelaten. Op 29 november 2014 voor een termijn van vijf jaar verkozen tot uitvoerend secretaris van de FDLR.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die door het Sanctiecomité is verstrekt:

    Callixte Mbarushimana was tot zijn aanhouding uitvoerend secretaris van de FDLR en vicevoorzitter van het militaire opperbevel van de FDLR. Als politiek/militair aanvoerder van een buitenlandse gewapende groepering die actief is in de Democratische Republiek Congo, heeft hij de ontwapening en de vrijwillige repatriëring en hervestiging van strijders belemmerd, in strijd met punt 4, onder b), van het dispositief van Resolutie 1857 (2008) van de VN-Veiligheidsraad. Hij is op 3 oktober 2010 in Parijs gearresteerd krachtens een arrestatiebevel van het ICC wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaan door troepen van de FDLR in de Kivuprovincies in 2009. Hij is op 25 januari 2011 overgebracht naar Den Haag, maar eind 2011 vrijgelaten. Hij is op 29 november 2014 opnieuw voor een termijn van vijf jaar verkozen tot uitvoerend secretaris van de FDLR.

    12.   Sylvestre MUDACUMURA

    (ook bekend als: a) Mupenzi Bernard, b) Generaal-majoor Mupenzi, c) Generaal Mudacumura, d) Farao, e) Radja)

    Hoedanigheid: a) bevelhebber van de FDLR-FOCA, b) luitenant-generaal van de FDLR-FOCA.

    Geboortedatum: 1954.

    Geboorteplaats: Cellule Ferege, sector Gatumba, gemeente Kibilira, prefectuur Gisenyi, Rwanda.

    Adres: provincie Noord-Kivu, Democratische Republiek Congo (sinds juni 2016).

    Nationaliteit: Rwandese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 1 november 2005.

    Andere informatie: Het Internationaal Strafhof heeft op 12 juli 2012 een aanhoudingsbevel tegen Mudacumura uitgevaardigd voor negen aanklachten wegens oorlogsmisdaden, onder meer aanvallen tegen de burgerbevolking, moord, verminking, wrede behandeling, verkrachting, foltering, vernietiging van eigendom, plundering en aanslagen op de menselijke waardigheid, die zouden zijn begaan tussen 2009 en 2010 in de DRC.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die door het Sanctiecomité is verstrekt:

    Sylvestre Mudacumura is de bevelhebber van de FOCA, de gewapende arm van de FDLR, en heeft invloed op het beleid en voert nog steeds het commando over en controleert de activiteiten van de strijdkrachten van de FDLR, een van de in punt 20 van UNSCR 1493 (2003) genoemde gewapende groepen en milities die betrokken zijn bij wapenhandel en bijgevolg het wapenembargo schenden. Mudacumura (of een lid van zijn staf) voerde telefoongesprekken met FDLR-leider Murwanashyaka in Duitsland, onder meer op het tijdstip van het bloedbad in Busurungi in mei 2009, en met militair commandant majoor Guillaume tijdens de operaties Umoja Wetu en Kimia II in 2009. Volgens het bureau van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor kinderen en gewapende conflicten was hij verantwoordelijk voor 27 gevallen van rekrutering en inzet van kinderen door troepen onder zijn bevel in Noord-Kivu van 2002 tot en met 2007. Mudacumura was medio 2016 nog steeds de opperbevelhebber van de gewapende arm van de FDLR met de rang van luitenant-generaal en bevond zich in de provincie Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo.

    14.   Leopold MUJYAMBERE

    (ook bekend als: a) Musenyeri, b) Achille, c) Frère Petrus Ibrahim)

    Hoedanigheid: a) chef-staf van de FDLR-FOCA, b) tijdelijk plaatsvervangend bevelhebber van de FDLR-FOCA.

    Adres: Kinshasa, Democratische Republiek Congo (sinds juni 2016).

    Geboortedatum: a) 17 maart 1962, b) rond 1966.

    Geboorteplaats: Kigali, Rwanda.

    Nationaliteit: Rwandese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 3 maart 2009.

    Andere informatie: Is in 2014 dienstdoend plaatsvervangend bevelhebber van de FDLR-FOCA geworden. Begin mei 2016 in Goma (DRC) gevangengenomen door Congolese veiligheidsdiensten en naar Kinshasa overgebracht.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die door het Sanctiecomité is verstrekt:

    Leopold Mujyambere was commandant van de tweede divisie van de FOCA, de gewapende arm van de FDLR. Als militair aanvoerder van een buitenlandse gewapende groepering die actief is in de Democratische Republiek Congo, belemmerde hij de ontwapening en de vrijwillige repatriëring en hervestiging van strijders, in strijd met punt 4, onder b), van het dispositief van Resolutie 1857 (2008) van de VN-Veiligheidsraad. Uit bewijsmateriaal dat is bijeengebracht door de Groep deskundigen van het Sanctiecomité DRC van de VN-Veiligheidsraad en is opgenomen in haar rapport van 13 februari 2008, blijkt dat uit handen van het FDLR-FOCA bevrijde of ontsnapte vrouwen waren ontvoerd en seksueel misbruikt. Het FDLR-FOCA, dat voorheen jongens van 15 tot 20 jaar rekruteerde, rekruteert sinds medio 2007 met geweld jongeren vanaf 10 jaar. De jongste kinderen worden dan ingezet als escorte en oudere kinderen als frontsoldaten, in strijd met punt 4, onder d) en e), van het dispositief van Resolutie 1857 (2008) van de VN-Veiligheidsraad.

    In juni 2011 was hij de FOCA-commandant van de operationele sector Zuid-Kivu, destijds „Amazon” genoemd. Hij is later tot chef-staf van de FOCA bevorderd, en vervolgens tot dienstdoend plaatsvervangend bevelhebber in 2014. Hij is begin mei 2016 in Goma (DRC) gevangengenomen door Congolese veiligheidsdiensten en naar Kinshasa overgebracht.

    15.   Jamil MUKULU

    (ook bekend als: a) Steven Alirabaki, b) David Kyagulanyi, c) Musezi Talengelanimiro, d) Mzee Tutu, e) Abdullah Junjuaka, f) Alilabaki Kyagulanyi, g) Hussein Muhammad, h) Nicolas Luumu, i) Julius Elius Mashauri, j) David Amos Mazengo, k) Professor Musharaf, l) Talengelanimiro)

    Hoedanigheid: a) hoofd van de Geallieerde democratische strijdkrachten (ADF), b) commandant van de Geallieerde democratische strijdkrachten.

    Adres: naar verluidt in de gevangenis in Uganda (sinds september 2016).

    Geboortedatum: a) 1965, b) 1 januari 1964.

    Geboorteplaats: Ntoke, provincie Ntenjeru, district Kayunga, Uganda.

    Nationaliteit: Ugandese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 12 oktober 2011.

    Andere informatie: In april 2015 in Tanzania aangehouden en in juli 2015 aan Uganda uitgeleverd. Sinds september 2016 wordt Mukulu naar verluidt vastgehouden in een politiecel in afwachting van zijn proces voor oorlogsmisdaden en ernstige schendingen van de Conventie van Genève krachtens het Ugandees recht.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die door het Sanctiecomité is verstrekt:

    Volgens publieke bronnen en officiële verslaglegging, onder meer verslagen van de Groep deskundigen van het Sanctiecomité DRC van de VN, is de heer Jamil Mukulu de militaire leider van de ADF, een buitenlandse gewapende groepering die in de DRC actief is en die de ontwapening en de vrijwillige repatriëring en hervestiging van strijders belemmert, in strijd met punt 4, onder b), van het dispositief van Resolutie 1857 (2008) van de VN-Veiligheidsraad. De Groep deskundigen van het Sanctiecomité DRC van de VN heeft bericht dat Jamil Mukulu materiële en personele steun heeft verstrekt aan de ADF als gewapende groepering die actief is op het grondgebied van de DRC. Volgens verscheidene bronnen, onder meer verslagen van de Groep deskundigen van het Sanctiecomité DRC van de VN, heeft Jamil Mukulu financiering veiliggesteld, invloed uitgeoefend op het beleid van de ADF en rechtstreekse verantwoordelijkheid in het commando van en de controle over de ADF-strijdkrachten op zich genomen, met name wat betreft het toezicht op gevestigde banden met internationale terreurnetwerken.

    16.   Ignace MURWANASHYAKA

    (ook bekend als: Dr Ignace)

    Titel: dr.

    Hoedanigheid: voorzitter van de FDLR.

    Adres: Duitsland (in de gevangenis).

    Geboortedatum: 14 mei 1963.

    Geboorteplaats: a) Butera, Rwanda, b) Ngoma, Butare, Rwanda.

    Nationaliteit: Rwandese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 1 november 2005.

    Andere informatie: Op 17 november 2009 aangehouden door de Duitse autoriteiten en op 28 september 2015 door een Duitse rechtbank schuldig bevonden aan leiderschap van een buitenlandse terroristische groepering en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Kreeg 13 jaar gevangenisstraf en is sinds juni 2016 opgesloten in een Duitse gevangenis. Op 29 november 2014 opnieuw voor een termijn van vijf jaar verkozen tot voorzitter van de FDLR.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die door het Sanctiecomité is verstrekt:

    Ignace Murwanashyaka is de voorzitter van de FDLR en oefent invloed uit over het beleid van de FDLR-strijdkrachten, een van de in punt 20 van Resolutie 1493 (2003) genoemde gewapende groepen en milities die betrokken zijn bij wapenhandel en bijgevolg het wapenembargo schenden. Hij voerde telefoongesprekken met militaire commandanten te velde van de FDLR (onder meer tijdens het bloedbad in Busurungi in mei 2009); hij gaf militaire bevelen aan het opperbevel; hij was betrokken bij de coördinatie van de overdracht van wapens en munitie aan FDLR-eenheden en bij het doorgeven van specifieke gebruiksinstructies; en hij beheerde grote geldsommen die werden bijeengebracht door middel van de illegale verkoop van natuurlijke hulpbronnen in gebieden onder controle van de FDLR. Volgens het bureau van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor kinderen en gewapende conflicten had hij als voorzitter en militair commandant van de FDLR commandoverantwoordelijkheid voor de rekrutering en inzet van kinderen door de FDLR in Oost-Congo. Hij is op 17 november 2009 aangehouden door de Duitse autoriteiten en op 28 september 2015 door een Duitse rechtbank schuldig bevonden aan leiderschap van een buitenlandse terroristische groepering en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Hij kreeg 13 jaar gevangenisstraf en is sinds juni 2016 opgesloten in een Duitse gevangenis. Op 29 november 2014 is hij opnieuw voor een termijn van vijf jaar verkozen tot voorzitter van de FDLR.

    17.   Straton MUSONI

    (ook bekend als: IO Musoni)

    Hoedanigheid: voormalig vicevoorzitter van de FDLR.

    Geboortedatum: a) 6 april 1961, b) 4 juni 1961.

    Geboorteplaats: Mugambazi, Kigali, Rwanda.

    Nationaliteit: Rwandese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 29 maart 2007.

    Andere informatie: Op 17 november 2009 aangehouden door de Duitse autoriteiten, op 28 september 2015 door een Duitse rechtbank schuldig bevonden aan leiderschap van een buitenlandse terroristische groepering en veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Musoni is onmiddellijk na het proces vrijgelaten, omdat hij meer dan vijf jaar van zijn straf had uitgezeten.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die door het Sanctiecomité is verstrekt:

    Straton Musoni was vicevoorzitter van de FDLR, een buitenlandse gewapende groepering die actief is in de DRC. Hij heeft in strijd met Resolutie 1649 (2005) de ontwapening en vrijwillige repatriëring of hervestiging van tot die groepen behorende strijders belemmerd. Hij is op 17 november 2009 aangehouden door de Duitse autoriteiten, op 28 september 2015 door een Duitse rechtbank schuldig bevonden aan leiderschap van een buitenlandse terroristische groepering en veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Hij is onmiddellijk na het proces vrijgelaten, omdat hij meer dan vijf jaar van zijn straf had uitgezeten.

    18.   Jules MUTEBUTSI

    (ook bekend als: a) Jules Mutebusi, b) Jules Mutebuzi, c) Kolonel Mutebutsi)

    Geboortedatum: 1964.

    Geboorteplaats: Minembwe, Zuid-Kivu, Democratische Republiek Congo.

    Nationaliteit: Congolese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 1 november 2005.

    Andere informatie: voormalig plaatsvervangend regionaal militair bevelhebber van de FARDC voor de 10e militaire regio; in april 2004 ontslagen wegens ongedisciplineerd gedrag. In december 2007 aangehouden door de Rwandese autoriteiten toen hij probeerde de grens met de DRC over te steken. Naar verluidt op 9 mei 2014 overleden in Kigali.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die is verstrekt door het Sanctiecomité:

    Jules Mutebutsi sloot zich aan bij andere afvallige elementen van de voormalige RCD-G met wie hij in mei 2004 met geweld de stad Bukavu innam. Hij was betrokken bij wapenhandel buiten de structuren van de FARDC om en bij de bevoorrading van in punt 20 van UNSCR 1493 (2003) genoemde gewapende groepen en milities; schendt bijgevolg het wapenembargo. Hij was de voormalige plaatsvervangend regionaal militair bevelhebber van de FARDC voor de 10e militaire regio tot april 2004, toen hij werd ontslagen wegens ongedisciplineerd gedrag. Hij werd in december 2007 aangehouden door de Rwandese autoriteiten toen hij probeerde de grens met de DRC over te steken. Naar verluidt is hij op 9 mei 2014 overleden in Kigali.

    20.   Mathieu Chui NGUDJOLO

    (ook bekend als: Cui Ngudjolo)

    Nationaliteit: Congolese.

    Adres: Democratische Republiek Congo.

    Geboortedatum: 8 oktober 1970.

    Geboorteplaats: Bunia, provincie Ituri, Democratische Republiek Congo.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 1 november 2005.

    Andere informatie: is in oktober 2003 in Bunia gearresteerd door de MONUC. Op 7 februari 2008 door de regering van de DRC overgeleverd aan het Internationaal Strafhof. Door het ICC in december 2012 van alle beschuldigingen vrijgesproken, en dat vonnis is op 27 februari 2015 bevestigd door de kamer van beroep. Ngudjolo heeft in Nederland een asielaanvraag ingediend, die is afgewezen. Hij is op 11 mei 2015 naar de DRC overgebracht.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die is verstrekt door het Sanctiecomité:

    Mathieu Chui Ngudjolo was chef-staf van de FRPI; had invloed op het beleid van deze organisatie en voerde het commando over en controleerde de activiteiten van de strijdkrachten van de FRPI, een van de in punt 20 van UNSCR 1493 (2003) genoemde gewapende groepen en milities die betrokken zijn bij wapenhandel en bijgevolg het wapenembargo schenden. Volgens het bureau van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor kinderen en gewapende conflicten was hij verantwoordelijk voor de rekrutering en inzet van kinderen jonger dan 15 jaar in Ituri in 2006. Hij is in oktober 2003 in Bunia gearresteerd door de MONUC. Hij is vervolgens door de regering van de DRC op 7 februari 2008 overgedragen aan het Internationaal Strafhof (ICC). Hij is in december 2012 door het ICC van alle beschuldigingen vrijgesproken, en dat vonnis is op 27 februari 2015 bevestigd door de kamer van beroep. Ngudjolo heeft in Nederland een asielaanvraag ingediend, die is afgewezen. Hij is op 11 mei 2015 naar de DRC overgebracht.

    21.   Floribert Ngabu NJABU

    (ook bekend als: a) Floribert Njabu Ngabu, b) Floribert Ndjabu, c) Floribert Ngabu Ndjabu)

    Nationaliteit: Congolese, Democratische Republiek Congo; paspoortnummer: OB 0243318.

    Geboortedatum: 23 mei 1971.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 1 november 2005.

    Andere informatie: sinds maart 2005 onder huisarrest in Kinshasa in verband met de betrokkenheid van het FNI bij mensenrechtenschendingen. Overgebracht naar Den Haag op 27 maart 2011 om te getuigen tijdens de ICC-processen tegen Germain Katanga en Mathieu Ngudjolo. Heeft in mei 2011 asiel aangevraagd in Nederland. Een Nederlandse rechter wees zijn asielaanvraag in oktober 2012 af. In juli 2014 van Nederland naar de DRC overgebracht en daar aangehouden.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die is verstrekt door het Sanctiecomité:

    Voorzitter van het FNI, een van de in punt 20 van Resolutie 1493 (2003) genoemde gewapende groepen en milities die betrokken zijn bij wapenhandel en bijgevolg het wapenembargo schenden. Sinds maart 2005 onder huisarrest in Kinshasa in verband met de betrokkenheid van het FNI bij mensenrechtenschendingen. Overgebracht naar Den Haag op 27 maart 2011 om te getuigen tijdens de ICC-processen tegen Germain Katanga en Mathieu Ngodjolo. Heeft in mei 2011 asiel aangevraagd in Nederland. Een Nederlandse rechter wees zijn asielaanvraag in oktober 2012 af; er is beroep aangetekend.

    23.   Felicien NSANZUBUKIRE

    (ook bekend als: Fred Irakeza)

    Hoedanigheid: a) subsectorcommandant van de FDLR-FOCA, b) kolonel van de FDLR-FOCA.

    Adres: provincie Zuid-Kivu, Democratische Republiek Congo (sinds juni 2016).

    Geboortedatum: 1967.

    Geboorteplaats: a) Murama, Kigali, Rwanda, b) Rubungo, Kigali, Rwanda, c) Kinyinya, Kigali, Rwanda.

    Nationaliteit: Rwandese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 1 december 2010.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die is verstrekt door het Sanctiecomité:

    Felicien Nsanzubukire heeft vanaf ten minste november 2008 tot en met april 2009 de smokkel van munitie en wapens van de Verenigde Republiek Tanzania, via het Tanganyikameer naar FDLR-eenheden in de streek van Uvira en Fizi in Zuid-Kivu, gesuperviseerd en gecoördineerd. Vanaf januari 2016 was Nsanzubukire een subsectorcommandant van de FDLR-FOCA in de provincie Zuid-Kivu, met de rang van kolonel.

    24.   Pacifique NTAWUNGUKA

    (ook bekend als: a) Pacifique Ntawungula, b) Kolonel Omega, c) Nzeri, d) Israel)

    Hoedanigheid: a) sectorcommandant van de FDLR-FOCA van het operatiegebied SONOKI, b) brigadegeneraal van de FDLR-FOCA.

    Adres: Rutshurugebied, Noord-Kivu, Democratische Republiek Congo (sinds juni 2016).

    Geboortedatum: a) 1 januari 1964, b) rond 1964.

    Geboorteplaats: Gaseke, provincie Gisenyi, Rwanda.

    Nationaliteit: Rwandese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 3 maart 2009.

    Andere informatie: kreeg een militaire opleiding in Egypte.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die is verstrekt door het Sanctiecomité:

    Pacifique Ntawunguka was commandant van de eerste divisie van de FOCA (gewapende vleugel van de FDLR). Als militair aanvoerder van een buitenlandse gewapende groepering die actief is in de Democratische Republiek Congo, belemmerde hij de ontwapening en de vrijwillige repatriëring en hervestiging van strijders, in strijd met punt 4, onder b), van het dispositief van Resolutie 1857 (2008) van de VN-Veiligheidsraad. Uit bewijsmateriaal dat is bijeengebracht door de Groep deskundigen van het Sanctiecomité DRC van de VN-Veiligheidsraad en is opgenomen in haar rapport van 13 februari 2008, blijkt dat uit handen van de FDLR-FOCA bevrijde of ontsnapte meisjes waren ontvoerd en seksueel misbruikt. De FDLR-FOCA, die voorheen jongens van 15 tot 20 jaar rekruteerde, rekruteert sinds medio 2007 met geweld jongeren vanaf 10 jaar. De jongste kinderen worden dan ingezet als escorte en oudere kinderen als frontsoldaten, in strijd met punt 4, onder d) en e), van het dispositief van Resolutie 1857 (2008) van de VN-Veiligheidsraad. Kreeg een militaire opleiding in Egypte.

    Vanaf medio 2016 was Ntawunguka sectorcommandant van de FDLR-FOCA van het operatiegebied SONOKI in de provincie Noord-Kivu.

    26.   Stanislas NZEYIMANA

    (ook bekend als: a) Deogratias Bigaruka Izabayo, b) Izabayo Deo, c) Jules Mateso Mlamba, d) Bigaruka, e) Bigurura)

    Hoedanigheid: voormalig plaatsvervangend commandant van de FDLR-FOCA.

    Geboortedatum: a) 1 januari 1966, b) 28 augustus 1966, c) rond 1967.

    Geboorteplaats: Mugusa, Butare, Rwanda.

    Nationaliteit: Rwandese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 3 maart 2009.

    Andere informatie: verdween begin 2013 in Tanzania. Sinds 2016 is niet bekend waar hij zich ophoudt.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die is verstrekt door het Sanctiecomité:

    Stanislas Nzeyimana was plaatsvervangend bevelhebber van de FOCA, de gewapende vleugel van de FDLR. Als militair aanvoerder van een buitenlandse gewapende groepering die actief is in de Democratische Republiek Congo, belemmerde hij de ontwapening en de vrijwillige repatriëring en hervestiging van strijders, in strijd met punt 4, onder b), van het dispositief van Resolutie 1857 (2008) van de VN-Veiligheidsraad. Uit bewijsmateriaal dat is bijeengebracht door de Groep deskundigen van het Sanctiecomité DRC van de VN-Veiligheidsraad en is opgenomen in haar rapport van 13 februari 2008, blijkt dat uit handen van de FDLR-FOCA bevrijde of ontsnapte meisjes waren ontvoerd en seksueel misbruikt. De FDLR-FOCA, die voorheen jongens van 15 tot 20 jaar rekruteerde, rekruteert sinds medio 2007 met geweld jongeren vanaf 10 jaar. De jongste kinderen worden dan ingezet als escorte en oudere kinderen als frontsoldaten, in strijd met punt 4, onder d) en e), van het dispositief van Resolutie 1857 (2008) van de VN-Veiligheidsraad.

    Nzeyimana verdween begin 2013 in Tanzania, en zijn verblijfplaats is sinds juni 2016 niet bekend.

    28.   Jean-Marie Lugerero RUNIGA

    (ook bekend als: Jean-Marie Rugerero)

    Hoedanigheid: voorzitter van M23.

    Adres: Rubavu/Mudende, Rwanda.

    Geboortedatum: a) rond 1960, b) 9 september 1966.

    Geboorteplaats: Bukavu, Democratische Republiek Congo.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 31 december 2012.

    Andere informatie: is op 16 maart 2013 de Republiek Rwanda binnengekomen. Verblijft sinds 2016 in Rwanda. Heeft deelgenomen aan de oprichting in juni 2016 van een nieuwe Congolese politieke partij: de „Alliance pour le Salut du Peuple” (ASP).

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die is verstrekt door het Sanctiecomité:

    In een door Sultani Makenga, leider bij M23, ondertekend document van 9 juli 2012 wordt Runiga genoemd als de coördinator van de politieke vleugel van M23. Volgens dat document was de benoeming van Runiga ingegeven door de noodzaak de zichtbaarheid van de zaak van M23 te garanderen. In berichten op de website van M23 werd Runiga ook genoemd als de „president” van M23. Zijn leidersrol werd bevestigd door het rapport van de Groep deskundigen van november 2012, waarin Runiga de „leider van M23” wordt genoemd.

    Volgens het eindverslag van de Groep deskundigen van 15 november 2012 heeft Runiga een delegatie geleid die op 29 juli 2012 naar Kampala, Uganda, is gereisd en daar de laatste hand heeft gelegd aan de 21 agendapunten van de beweging M23, ter voorbereiding van vroegtijdige onderhandelingen tijdens de Internationale Conferentie over het gebied van de Grote Meren. Volgens een artikel van de BBC van 23 november 2012 is M23 opgericht toen voormalige leden van het CNDP die in de FARDC geïntegreerd waren, begonnen te protesteren tegen de slechte omstandigheden en de bezoldiging, en tegen het feit dat het vredesakkoord van 23 maart 2009 tussen het CNDP en de DRC, dat tot de integratie van het CNDP in de FARDC leidde, niet volledig was uitgevoerd. Volgens het IPIS-rapport van november 2012 was M23 betrokken bij actieve militaire operaties om de controle te verwerven over het oostelijke deel van de DRC. M23 en de FARDC hebben op 24 en 25 juli 2012 om de controle over verschillende steden en dorpen in Oost-Congo gestreden; M23 heeft de FARDC op 26 juli 2012 in Rumangabo aangevallen, op 17 november 2012 de FARDC uit Kibumba verdreven en op 20 november 2012 de controle over Goma verworven. Volgens het verslag van de Groep deskundigen van november 2012 beweren meerdere voormalige M23-strijders dat leiders van M23 standrechtelijk tientallen kinderen hebben geëxecuteerd die poogden te ontsnappen nadat zij door M23 als kindsoldaten waren gerekruteerd. Volgens een rapport van Human Rights Watch (HRW) van 11 september 2012 heeft een Rwandese man van 18, die na een gedwongen rekrutering in Rwanda was ontsnapt, HRW meegedeeld dat hij getuige is geweest van de executie van een 16-jarige jongen van zijn eenheid bij M23 die in juni had geprobeerd te vluchten. De jongen werd gevangengenomen en voor de ogen van andere rekruten door strijders van M23 doodgeslagen. Een bevelhebber van M23 die deze moordpartij had bevolen, zou als verklaring voor deze moord de overige rekruten gezegd hebben dat „hij ons in de steek wilde laten”. Het rapport maakt ook melding van getuigen die beweren dat ten minste 33 nieuwe rekruten en andere M23-strijders bij een ontsnappingspoging standrechtelijk zouden zijn geëxecuteerd. Sommigen werden vastgebonden en voor de ogen van andere rekruten doodgeschoten, als voorbeeld van de straf die hun mogelijk te wachten stond. Een jonge rekruut vertelde HRW het volgende: „Toen we bij M23 waren, werd ons gezegd [dat we de keuze hadden] en dat we bij hen konden blijven of sterven. Velen probeerden te ontsnappen. Sommigen werden gevat, en werden onmiddellijk gedood.”.

    Runiga is op 16 maart 2013 de Republiek Rwanda binnengekomen te Gasizi/Rubavu. Runiga verblijft sinds medio 2016 in Rwanda. Hij heeft in juni 2016 deelgenomen aan de oprichting van een nieuwe Congolese politieke partij: de „Alliance pour le Salut du Peuple” (ASP).

    30.   Bosco TAGANDA

    (ook bekend als: a) Bosco Ntaganda, b) Bosco Ntagenda, c) Generaal Taganda, d) Lydia (toen hij tot de APR behoorde), e) Terminator, f) Tango Romeo (roepnaam), g) Romeo (roepnaam), h) Majoor)

    Adres: Den Haag, Nederland (sinds juni 2016).

    Geboortedatum: in 1973 of 1974.

    Geboorteplaats: Bigogwe, Rwanda.

    Nationaliteit: Congolese.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 1 november 2005.

    Andere informatie: geboren in Rwanda, maar als kind verhuisd naar Nyamitaba, in het Masisigebied in Noord-Kivu. Na de vredesovereenkomsten van Ituri van 11 december 2004 is hij bij presidentieel decreet tot brigadegeneraal van de FARDC benoemd. Nadat hij eerder chef-staf van het CNDP was, werd hij na de arrestatie van Laurent Nkunda militair bevelhebber van het CNDP in januari 2009. Sinds januari 2009 is hij feitelijk plaatsvervangend bevelhebber van de achtereenvolgende tegen de FDLR gerichte operaties „Umoja Wetu”, „Kimia II” en „Amani Leo” in Noord- en Zuid-Kivu. Is Rwanda in maart 2013 binnengekomen en heeft zich op 22 maart vrijwillig overgegeven aan functionarissen van het ICC in Kigali. Is overgebracht naar het ICC in Den Haag, Nederland. Op 9 juni 2014 heeft het ICC jegens hem 13 aanklachten wegens oorlogsmisdaden en 5 wegens misdaden tegen de menselijkheid bevestigd; het proces is in september 2015 gestart.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die is verstrekt door het Sanctiecomité:

    Bosco Taganda was militair bevelhebber van de UPC/L, had invloed op het beleid van deze organisatie en voert nog steeds het commando over en controleert de activiteiten van de strijdkrachten van de UPC/L, een van de in punt 20 van UNSCR 1493 (2003) genoemde gewapende groepen en milities die betrokken zijn bij wapenhandel en bijgevolg het wapenembargo schenden. Is in december 2004 tot generaal van de FARDC benoemd, maar weigerde de promotie, waardoor hij thans buiten de FARDC staat. Volgens het bureau van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor kinderen en gewapende conflicten was hij verantwoordelijk voor de rekrutering en inzet van kinderen in Ituri in 2002 en 2003, en voor 155 gevallen van directe verantwoordelijkheid en/of commandoverantwoordelijkheid voor de rekrutering en inzet van kinderen in Noord-Kivu van 2002 tot en met 2009. Hij had als chef-staf van het CNDP directe verantwoordelijkheid en commandoverantwoordelijkheid voor het bloedbad in Kiwanja in november 2008.

    Geboren in Rwanda, maar als kind verhuisd naar Nyamitaba, in het Masisigebied in de provincie Noord-Kivu. Hij verbleef in juni 2011 in Goma en bezat grote boerderijen in de streek Ngungu van het Masisigebied in de provincie Noord-Kivu. Na de vredesovereenkomsten van Ituri werd hij op 11 december 2004 bij presidentieel decreet tot brigadegeneraal van de FARDC benoemd. Nadat hij eerder chef-staf van het CNDP was, werd hij in januari 2009 na de arrestatie van Laurent Nkunda militair bevelhebber van het CNDP. Vanaf januari 2009 was hij feitelijk plaatsvervangend bevelhebber van de achtereenvolgende tegen de FDLR gerichte operaties „Umoja Wetu”, „Kimia II” en „Amani Leo” in de provincies Noord- en Zuid-Kivu. Hij is Rwanda in maart 2013 binnengekomen en heeft zich op 22 maart vrijwillig overgegeven aan functionarissen van het ICC in Kigali. Hij werd vervolgens overgebracht naar het ICC in Den Haag, Nederland. Op 9 juni 2014 heeft het ICC jegens hem 13 aanklachten wegens oorlogsmisdaden en 5 wegens misdaden tegen de menselijkheid bevestigd. Het proces is in september 2015 gestart.

    b)   Lijst van entiteiten bedoeld in artikel 3, lid 1

    1.   ADF (Allied Democratic Forces)

    (ook bekend als: a) Geallieerde democratische strijdkrachten („Forces démocratiques alliées”) — Nationaal leger voor de bevrijding van Uganda („Armée nationale de libération de l'Ouganda”), b) ADF/NALU, c) NALU)

    Adres: Provincie Noord-Kivu, Democratische Republiek Congo.

    Datum van plaatsing op de VN-lijst: 30 juni 2014.

    Andere informatie: Jamil Mukulu, oprichter en leider van de ADF werd in april 2015 aangehouden in Dar es Salaam, Tanzania. Hij werd vervolgens in juli 2015 uitgewezen naar Kampala (Uganda). Naar verluidt is Mukulu sinds juni 2016 opgesloten in een politiecel, in afwachting van zijn proces.

    Aanvullende informatie uit de beschrijving van de redenen voor opneming op de lijst die is verstrekt door het Sanctiecomité:

    De Geallieerde democratische strijdkrachten („ADF”) zijn in 1995 opgericht en houden zich op in het bergachtige grensgebied tussen de DRC en Uganda. Volgens het in 2013 gepubliceerde eindverslag van de VN-deskundigengroep inzake de Democratische Republiek Congo („Groep deskundigen”), waarin Ugandese functionarissen en VN-bronnen worden aangehaald, konden de ADF in 2013 naar schatting rekenen op 1 200 tot 1 500 gewapende strijders in het noordoostelijk Benigebied van de provincie Noord-Kivu, dicht bij de grens met Uganda. Dezelfde bronnen schatten het totaal aantal leden van ADF — met inbegrip van vrouwen en kinderen — op 1 600 tot 2 500. Ten gevolge van militaire operaties van het Congolese leger (FARDC) en de Stabilisatiemissie van de Verenigde Naties in de Democratische Republiek Congo (MONUSCO) in 2013 en 2014 hebben de ADF hun strijders verspreid over talrijke kleinere basissen, en zijn de vrouwen en kinderen naar gebieden ten westen van Beni en naar het gebied langs de grens tussen Ituri en Noord-Kivu overgebracht. De militaire leider van de ADF is Hood Lukwago en de opperbevelhebber ervan is Jamil Mukulu (op de sanctielijst geplaatst).

    De ADF hebben zware schendingen van het internationaal recht en van UNSCR 2078 (2012) begaan, met inbegrip van de hieronder nader omschreven feiten.

    De ADF hebben kindsoldaten gerekruteerd en ingezet, en derhalve het toepasselijk internationaal recht (UNSCR, punt 4, onder d)) geschonden.

    In het eindverslag van de Groep deskundigen voor 2013 werd vermeld dat de Groep deskundigen drie voormalige, in 2013 ontsnapte, ADF-strijders heeft geïnterviewd, die beschreven hoe ADF-ronselaars in Uganda mensen naar de DRC lokken met valse beloften in verband met een baan (voor volwassenen) en gratis onderwijs (voor kinderen), en hen vervolgens dwingen om lid te worden van de ADF. Eveneens volgens dat eindverslag hebben voormalige ADF-strijders aan de Groep deskundigen gezegd dat de trainingsgroepen van de ADF normaal gesproken voor zowel volwassen mannen als jongens bestemd zijn, en twee in 2013 uit de ADF ontsnapte jongens hebben de Groep deskundigen verteld dat zij militaire training van de ADF hadden gekregen. Het verslag van de Groep deskundigen bevat ook een rapport over de opleiding bij de ADF, opgetekend uit de mond van een „voormalig kindsoldaat van de ADF”.

    Volgens het eindverslag voor 2012 van de Groep deskundigen zijn er onder de ADF-rekruten ook kinderen, zoals blijkt uit het voorbeeld van een ADF-ronselaar die in juli 2012 door de Ugandese autoriteiten in Kasese werd aangehouden terwijl hij met zes jongens naar de DRC op weg was.

    Een specifiek voorbeeld van hoe de ADF kinderen rekruteert en inzet, staat in een brief die de voormalige directeur voor Afrika van Human Rights Watch, Georgette Gagnon, op 6 januari 2009 richtte aan de toenmalige Ugandese minister van Justitie, Kiddhu Makubuyu, en waarin zij schrijft dat een jongen genaamd Bushobozi Irumba in 2000 op negenjarige leeftijd door de ADF werd ontvoerd. Hij moest vervoer en andere diensten voor ADF-strijders regelen.

    Voorts worden in het „Afrika-rapport” beweringen aangehaald volgens welke de ADF kinderen al vanaf de leeftijd van 10 jaar als kindsoldaten zou rekruteren, en wordt een woordvoerder van de „Uganda People's Defence Force (UPDF)” geciteerd die verklaart dat de UPDF dertig kinderen heeft gered uit een trainingskamp op het eiland Buvuma in het Victoriameer.

    De ADF hebben ook talrijke schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht begaan tegen vrouwen en kinderen, waaronder moordpartijen, verminkingen en seksueel geweld (UNSCR punt 4, onder e)).

    Volgens het eindverslag van de Groep deskundigen voor 2013 hebben de ADF in 2013 talrijke dorpen aangevallen, waardoor meer dan 66 000 mensen naar Uganda zijn gevlucht. Deze aanvallen hebben geleid tot de ontvolking van een groot gebied, dat sindsdien door de ADF wordt gecontroleerd door middel van het ontvoeren of vermoorden van mensen die naar hun dorpen terugkeren. Tussen juli en september 2013 hebben de ADF in het gebied van Kamango minstens vijf mensen onthoofd, verschillende anderen doodgeschoten en nog tientallen meer ontvoerd. Deze acties hebben de lokale bevolking geterroriseerd en mensen afgeschrikt om naar huis terug te keren.

    De mondiale horizontale nota („Global Horizontal Note”), een mechanisme voor monitoring van en rapportering over zware schendingen ten aanzien van kinderen in gewapende conflicten, heeft aan de werkgroep van de VN-Veiligheidsraad voor kinderen in gewapende conflicten (Children and Armed Conflict — CAAC) gemeld dat de ADF in de periode van oktober tot en met december 2013 verantwoordelijk waren voor 14 van de 18 gemelde kinderslachtoffers, onder andere bij een incident in het gebied Beni op 11 december 2013, toen de ADF het dorp Musuku hebben aangevallen en 23 mensen, onder wie elf kinderen (drie meisjes en acht jongens) tussen 2 maanden en 17 jaar, hebben vermoord. Alle slachtoffers, onder wie twee kinderen die de aanval overleefd hebben, werden zwaar verminkt met machetes.

    Het verslag van de secretaris-generaal van maart 2014 inzake conflictgerelateerd seksueel geweld plaatst de „Allied Democratic Forces — National Army for the Liberation of Uganda” op de lijst van „partijen waarop de geloofwaardige verdenking rust dat zij in een gewapend conflict verkrachtingen of andere vormen van seksueel geweld hebben gepleegd of daar verantwoordelijk voor zijn”.

    De ADF hebben ook deelgenomen aan aanvallen tegen MONUSCO-vredeshandhavers (UNSCR punt 4, onder i)).

    Tot slot heeft de Stabilisatiemissie van de Verenigde Naties in de Democratische Republiek Congo (MONUSCO) gemeld dat de ADF ten minste twee aanvallen tegen MONUSCO-vredeshandhavers hebben uitgevoerd. De eerste, op 14 juli 2013, was een aanval op een MONUSCO-patrouille op de weg tussen Mbau en Kamango. Deze aanval wordt nader omschreven in het eindverslag voor 2013 van de Groep deskundigen. De tweede aanval vond plaats op 3 maart 2014. Een MONUSCO-voertuig werd met granaten aangevallen op tien kilometer afstand van de Mavivi-luchthaven in Beni, waarbij vijf vredeshandhavers verwondingen opliepen.

    Jamil Mukulu, oprichter en leider van de ADF (CDi.015), werd in april 2015 aangehouden in Dar es Salaam, Tanzania. Hij werd vervolgens in juli 2015 uitgewezen naar Kampala (Uganda). Naar verluidt is hij sinds juni 2016 opgesloten in een politiecel, in afwachting van zijn proces.”.


    Top