Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0625

    Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Estland

    COM/2021/625 final

    Brussel, 5.10.2021

    COM(2021) 625 final

    2021/0319(NLE)

    Voorstel voor een

    UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD

    betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Estland

    {SWD(2021) 285 final}


    2021/0319 (NLE)

    Voorstel voor een

    UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD

    betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Estland

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EU) 2021/241 van het Europees Parlement en de Raad van 12 februari 2021 tot instelling van de herstel- en veerkrachtfaciliteit 1 , en met name artikel 20,

    Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)De COVID-19-uitbraak heeft ontwrichtende gevolgen gehad voor de economie van Estland. In 2019 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking van Estland 67 % van het gemiddelde voor de Unie. Volgens de zomerprognose 2021 van de Commissie is het reële bbp van Estland in 2020 gedaald met 2,9 % maar wordt verwacht dat het in 2020 en 2021 cumulatief zal stijgen met 1,8 %. De vergrijzing van de bevolking, regionale en sociale ongelijkheden, een relatief lage hulpbronnenproductiviteit en een hoge intensiteit van de uitstoot van broeikasgassen zijn reeds langer aanslepende problemen die gevolgen hebben voor de economische prestaties op middellange termijn.

    (2)Op 9 juli 2019 en op 20 juli 2020 heeft de Raad in het kader van het Europees Semester aanbevelingen gericht tot Estland. De Raad heeft Estland met name aanbevolen de toereikendheid van het sociale vangnet te verbeteren, onder meer door de dekking van werkloosheidsuitkeringen en de toegang tot betaalbare en geïntegreerde sociale diensten uit te breiden, en maatregelen te nemen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen, onder meer door de loontransparantie te verbeteren. De Raad heeft tevens aanbevolen de toegankelijkheid en de veerkracht van het gezondheidszorgstelsel te verbeteren, onder meer door het tekort aan gezondheidswerkers aan te pakken, de eerstelijnszorg te versterken en de levering van kritieke medische benodigdheden te waarborgen. Bovendien werd aanbevolen tekorten aan vaardigheden aan te pakken en innovatie te bevorderen door de capaciteit en de arbeidsmarktrelevantie van het onderwijs- en opleidingsstelsel te verbeteren. Estland werd ook aanbevolen om de investeringen toe te spitsen op de groene en de digitale transitie, met name de digitalisering van bedrijven, onderzoek en innovatie, met inbegrip van de ondersteuning van de innovatiecapaciteit van kleine en middelgrote ondernemingen, schone en efficiënte productie en gebruik van energie, hulpbronnenefficiëntie en duurzaam vervoer, en aldus bij te dragen tot een geleidelijke decarbonisatie van de economie. Daarnaast heeft de Raad aanbevolen te zorgen voor voldoende toegang tot financiering en meer inspanningen te leveren om te zorgen voor effectief toezicht op en handhaving van het kader voor de bestrijding van witwassen. Om met de COVID-19-crisis om te gaan, werd Estland ten slotte aanbevolen om alle nodige maatregelen te nemen om de pandemie doeltreffend aan te pakken, de economie te ondersteunen en, wanneer de economische omstandigheden dit toelaten, een begrotingsbeleid te voeren dat gericht is op het bereiken van prudente begrotingsposities op middellange termijn en het waarborgen van de houdbaarheid van de schuld, en tegelijkertijd de investeringen bevordert. Nu de Commissie bij de indiening van het herstel- en veerkrachtplan de vooruitgang bij de uitvoering van die landspecifieke aanbevelingen heeft beoordeeld, oordeelt zij dat de aanbeveling om alle nodige maatregelen te nemen om de pandemie doeltreffend aan te pakken, de economie te stimuleren en het daaropvolgende herstel te ondersteunen, volledig is uitgevoerd. Voorts is zij van oordeel dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt met betrekking tot de aanbevelingen om de investeringen toe te spitsen op energie-interconnecties.

    (3)De Raad heeft in zijn aanbeveling over het economisch beleid van de eurozone aanbevolen dat de lidstaten van de eurozone actie ondernemen, ook via hun herstel- en veerkrachtplannen, om onder meer te zorgen voor een beleidskoers die het herstel ondersteunt en om de convergentie, veerkracht en duurzame en inclusieve groei verder te verbeteren. De Raad heeft de lidstaten van de eurozone in zijn aanbeveling ook aanbevolen de nationale institutionele kaders te versterken, te zorgen voor macrofinanciële stabiliteit, de economische en monetaire unie te voltooien en de internationale rol van de euro te versterken.

    (4)Op 18 juni heeft Estland in overeenstemming met artikel 18, lid 1, van Verordening (EU) 2021/241 zijn herstel- en veerkrachtplan ingediend bij de Commissie. Die indiening van het plan volgde op een in overeenstemming met het nationale rechtskader uitgevoerd proces van raadpleging van lokale en regionale autoriteiten, sociale partners, maatschappelijke organisaties, jongerenorganisaties en andere relevante belanghebbenden. De nationale zeggenschap over de herstel- en veerkrachtplannen vormt de basis voor de succesvolle uitvoering ervan en voor hun blijvende invloed op nationaal niveau en geloofwaardigheid op Europees niveau. Overeenkomstig artikel 19 van Verordening (EU) 2021/241 heeft de Commissie de relevantie, doeltreffendheid, efficiëntie en samenhang van het herstel- en veerkrachtplan beoordeeld in overeenstemming met de beoordelingsrichtsnoeren van bijlage V bij die verordening.

    (5)De herstel- en veerkrachtplannen moeten gericht zijn op de algemene doelstellingen van de bij Verordening (EU) 2021/241 ingestelde herstel- en veerkrachtfaciliteit (“de faciliteit”) en het bij Verordening (EU) 2020/2094 van de Raad 2 vastgestelde herstelinstrument van de Europese Unie ter ondersteuning van het herstel na de COVID-19-crisis. Ze moeten de economische, sociale en territoriale cohesie van de Unie bevorderen door bij te dragen tot de zes pijlers van artikel 3 van Verordening (EU) 2021/241.

    (6)De tenuitvoerlegging van de herstel- en veerkrachtplannen van de lidstaten zal een gecoördineerde inspanning met investeringen en hervormingen in de hele Unie vormen. Via de gecoördineerde en gelijktijdige tenuitvoerlegging van die investeringen en hervormingen en de uitvoering van grensoverschrijdende en meerlandenprojecten zullen dergelijke hervormingen en investeringen elkaar versterken en positieve overloopeffecten in de Unie genereren. Zo zal ongeveer een derde van de impact van de faciliteit op de groei en werkgelegenheid in de lidstaten komen van overloopeffecten uit andere lidstaten.

    Evenwichtige respons die bijdraagt aan de zes pijlers

    (7)In overeenstemming met artikel 19, lid 3, punt a), van en criterium 2.1 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241 vormt het herstel- en veerkrachtplan in hoge mate (score A) een alomvattende en voldoende evenwichtige respons op de economische en sociale situatie en draagt het zodoende bij aan elk van de zes in artikel 3 van die verordening bedoelde pijlers, daarbij rekening houdend met de specifieke uitdagingen van en de financiële toewijzing aan de betrokken lidstaat.

    (8)Het herstel- en veerkrachtplan bevat maatregelen die bijdragen aan alle zes de pijlers, waarbij elk van de zes componenten van het herstel- en veerkrachtplan aan verschillende pijlers tegemoetkomt. Een dergelijke aanpak draagt eraan bij dat op coherente wijze ruim aandacht wordt besteed aan elke pijler. De bijdrage aan de eerste pijler, die gewijd is aan de groene transitie, zal worden ondersteund door maatregelen die stimulansen bieden voor het gebruik van hernieuwbare energie, de renovatie van gebouwen ter verbetering van hun energie-efficiëntie, de verbetering van de connectiviteit van het openbaar vervoer, en het gebruik van groene waterstof, en die in het algemeen een snellere groene transitie in ondernemingen ondersteunen, met inbegrip van de vaardigheden die nodig zijn voor die transitie. De investeringen en hervormingen die gericht zijn op de digitalisering van de overheidssector en het bedrijfsleven, alsook op het verbeteren van het niveau van digitale vaardigheden, zullen naar verwachting bijdragen tot de verwezenlijking van de tweede pijler, die gewijd is aan de digitale transformatie.

    (9)Verwacht wordt dat het herstel- en veerkrachtplan zal bijdragen tot de verbetering van de macro-economische prestaties door de economische en sociale gevolgen van de COVID-19-crisis te verzachten en tegelijkertijd het concurrentievermogen, de innovatie en het ondernemerschap op exportgebied te bevorderen door middel van digitale en groene oplossingen, en zo slimme, duurzame en inclusieve groei te ondersteunen (zoals opgenomen in de derde pijler). De vierde pijler, die betrekking heeft op sociale en territoriale cohesie, wordt aangepakt door de openbare diensten door middel van digitalisering toegankelijker te maken, door de internetconnectiviteit in met name plattelandsgebieden te verbeteren om zo te proberen de digitale kloof te verkleinen, door de vervoersverbindingen te verbeteren en door in verschillende delen van Estland te zorgen voor duurzame banen en vaardigheden.

    (10)Het herstel- en veerkrachtplan omvat maatregelen ter versterking van de veerkracht van het land op economisch, sociaal en institutioneel gebied (zoals beschreven in de vijfde pijler). Het herstel- en veerkrachtplan is met name rechtstreeks gericht op het verbeteren van de veerkracht en toegankelijkheid van het gezondheidszorgstelsel en omvat maatregelen om de toegang tot sociale diensten in Estland te verbeteren. De zesde pijler, die betrekking heeft op het beleid voor de volgende generatie, wordt ondersteund door maatregelen die erop gericht zijn jongeren te helpen bij hun intrede op de arbeidsmarkt, door middel van een loonsubsidie, een opleidingstoelage en structurele veranderingen in het onderwijs- en opleidingsstelsel om de vaardigheden op het gebied van informatie- en communicatietechnologie te bevorderen en de participatie en het aandeel van vrouwen in dergelijke opleidingen en de sector in het algemeen te vergroten.

    Aanpakken van alle of een significant deel van de in de landspecifieke aanbevelingen vastgestelde uitdagingen

    (11)In overeenstemming met artikel 19, lid 3, punt b), van en criterium 2.2 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241 zal het herstel- en veerkrachtplan naar verwachting bijdragen tot een doeltreffende aanpak van alle of een significant deel van de uitdagingen (score A) die zijn vastgesteld in de tot Estland gerichte landspecifieke aanbevelingen, met inbegrip van de begrotingsaspecten daarvan, of de uitdagingen die zijn vastgesteld in andere relevante documenten die officieel door de Commissie zijn vastgesteld in het kader van het Europees Semester. De aanbevelingen in verband met de onmiddellijke respons vanuit het begrotingsbeleid op de pandemie, kunnen worden geacht buiten het toepassingsgebied van het herstel- en veerkrachtplan van Estland te vallen, ondanks het feit dat Estland over het algemeen adequaat en voldoende heeft gereageerd op de onmiddellijke behoefte om de economie in 2020 en 2021 met budgettaire middelen te ondersteunen, in overeenstemming met de algemene ontsnappingsclausule van het stabiliteits- en groeipact.

    (12)Het herstel- en veerkrachtplan omvat elkaar versterkende hervormingen en investeringen die in uiteenlopende mate bijdragen aan het aanpakken van alle of een aanzienlijk deel van de economische en sociale uitdagingen die zijn beschreven in de landspecifieke aanbevelingen die de Raad in het kader van het Europees semester in 2019 en 2020 tot Estland heeft gericht, met name die op het gebied van groene transitie, zoals energie- en hulpbronnenefficiëntie, digitale transitie, zoals digitale vaardigheden en ondersteuning van de digitalisering van bedrijven, gezondheidszorg, zoals de veerkracht en toegankelijkheid van het gezondheidszorgstelsel, sociale inclusie, zoals toegang tot betaalbare en geïntegreerde sociale diensten en gezondheidszorg, en de bestrijding van het witwassen van geld, zoals het versterken van de analysecapaciteit binnen het kader voor de bestrijding van het witwassen van geld.

    (13)Het herstel- en veerkrachtplan omvat maatregelen ter ondersteuning van investeringen in de groene en de digitale transitie van ondernemingen, en draagt zo bij aan de uitvoering van de desbetreffende landspecifieke aanbevelingen. Daartoe behoren met name de ontwikkeling van innovatieve groene technologieën, zoals groene waterstof, groene en digitale vaardigheden om de tekorten aan vaardigheden aan te pakken, en financiële steunregelingen om Estse ondernemingen, met name kleine en middelgrote ondernemingen, te helpen vooruitgang te boeken in hun digitale en groene transformatie en de toegang tot financiering te verbeteren. De hervormingen en investeringen op het gebied van energie zijn gericht op het stimuleren van het gebruik van hernieuwbare energie, het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen en het koolstofarm maken van de economie door middel van streefcijfers en maatregelen om olieschalie geleidelijk uit te faseren. Maatregelen in de vervoerssector zullen naar verwachting bijdragen aan de vermindering van de emissies en de bevordering van het gebruik van duurzame vervoerswijzen. Het gaat daarbij over hervormingen voor de ontwikkeling van onderling verbonden en gedeelde mobiliteit in het hoofdstedelijk gebied van Tallinn door een gemeenschappelijk openbaarvervoersstelsel en de elektrificatie van spoorwegen. Het herstel- en veerkrachtplan zal naar verwachting ook bijdragen aan de ontwikkeling van het grensoverschrijdende Rail Baltica-project, dat de drie hoofdsteden van de Baltische staten verbindt met Polen en de rest van de Unie door middel van investeringen in spoorwegen, tramlijnen, fiets- en voetpaden naar de stations en de multimodale Rail Baltica-terminal.

    (14)Hervormingen en investeringen in het versterken van de eerstelijnszorg, het aanpakken van tekorten aan gezondheidswerkers, het moderniseren van de governance op het gebied van e-gezondheidszorg en het verbeteren van de gezondheidsinfrastructuur, onder meer door de bouw van de medische campus voor Noord- Estland, moeten de toegankelijkheid en veerkracht van het gezondheidszorgstelsel vergroten. De toegang tot sociale diensten zal naar verwachting verbeteren door op de langdurige zorg gerichte maatregelen, onder meer door de modernisering en de vereenvoudiging van het ondersteuningssysteem voor kinderen met grotere zorgbehoeften en door het actieplan voor de integratie van sociale en gezondheidszorgdiensten. De maatregelen voor het verminderen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen moeten bijdragen tot de sociale cohesie. De investering in het ondersteunen van jongeren om werkervaring op te doen en hun vaardigheden te verbeteren zal naar verwachting bijdragen om vaardigheidstekorten aan te pakken en de jeugdwerkloosheid terug te dringen. De verlenging van de duur van de werkloosheidsuitkeringen met 60 dagen bij ongunstige marktomstandigheden draagt in zekere mate bij aan de versterking van het sociale vangnet. De hervormingen en investeringen op het gebied van gezondheid, sociaal en digitalisering moeten ook bijdragen tot het verkleinen van regionale verschillen.

    (15)In aanvulling op recente maatregelen ter bestrijding van witwassen bevat het herstel- en veerkrachtplan een maatregel die gericht is op de oprichting van een centrum voor strategische analyse binnen de inlichtingeneenheid Financiën, om risico’s op witwassen efficiënter te identificeren en hierop beter te reageren of deze te voorkomen, en zo bijdraagt tot de versterking van het kader voor de bestrijding van het witwassen van geld.

    (16)Het herstel- en veerkrachtplan legt de basis voor verdere hervormingen op sociaal en gezondheidsgebied om de tekorten aan arbeidskrachten in de gezondheidssector aan te pakken, de kwaliteit van en de toegang tot langdurige zorg voor iedereen die zorgbehoeften heeft, te verbeteren, de dekking van de werkloosheidsuitkeringen te verbreden en de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verminderen, met name door de loontransparantie te vergroten. De in het herstel- en veerkrachtplan opgenomen maatregelen om de economie koolstofarm te maken, houden voornamelijk verband met investeringen. Wat de hervormingen betreft, wordt verwacht dat de concrete maatregelen voor het uitfaseren van olieschalie pas eind 2025 zullen worden uiteengezet in het nationale ontwikkelingsplan voor de energiesector.

    Bijdrage aan het groeipotentieel, de jobcreatie en de economische, sociale en institutionele veerkracht

    (17)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt c), van en criterium 2.3 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241 zal het herstel- en veerkrachtplan naar verwachting een hoge impact (score A) hebben op het versterken van het groeipotentieel, de jobcreatie en de economische, sociale en institutionele veerkracht van Estland, waarmee wordt bijgedragen aan de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten, onder meer door middel van de bevordering van beleid inzake kinderen en jongeren, alsmede op het verzachten van de economische en sociale gevolgen van de COVID-19-crisis en zo de economische, sociale en territoriale cohesie en de convergentie binnen de Unie bevorderen.

    (18)Uit simulaties van de diensten van de Commissie blijkt dat het herstel- en veerkrachtplan, samen met de overige maatregelen van het herstelinstrument van de Europese Unie, het bbp van Estland tegen 2026 met 0,9 % à 1,3 % kan verhogen, waarbij de mogelijke positieve effecten van structurele hervormingen, die aanzienlijk kunnen zijn, nog buiten beschouwing worden gelaten.

    (19)Hervormingen en investeringen in hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit en verdere digitalisering van overheidsdiensten zullen naar verwachting duurzame groei en werkgelegenheid op middellange tot lange termijn bevorderen. Maatregelen die gericht zijn op de ontwikkeling van groene technologieën, de bevordering van energie-efficiëntie en het koolstofarm maken van de industrie, met inbegrip van de toepassing van opkomende nieuwe technologieën zoals groene waterstof, moeten bijdragen tot het koolstofarm maken van de economie en daarmee tot de veerkracht van de economie.

    (20)Maatregelen ter ondersteuning van de groene en de digitale transitie zullen naar verwachting de bedrijfsinnovatie en het onderzoek en de ontwikkeling doen toenemen, waardoor kansen worden gecreëerd voor een hogere productiviteit, een groter economisch concurrentievermogen en meer banen, terwijl tegelijkertijd wordt bijgedragen aan de verwezenlijking van structurele veranderingen in de economie en het leggen van de basis voor meer veerkracht, in overeenstemming met de geactualiseerde Europese industriestrategie. De verwachte modernisering van de economische structuur moet worden ondersteund door maatregelen ter bevordering van groene en digitale vaardigheden om de vaardigheidsniveaus van de beroepsbevolking te verbeteren en het reeds lang bestaande probleem van de discrepantie tussen gevraagde en aangeboden vaardigheden in Estland aan te pakken. Het herstel- en veerkrachtplan omvat steun voor de aanleg van breedbandnetwerken met hoge capaciteit, die naar verwachting zal bijdragen om de digitale kloof tussen landelijke en stedelijke gebieden te dichten. De investeringen ter stimulering van duurzame vervoerswijzen en betere digitale verbindingen zijn gericht op het bevorderen van de sociale en territoriale cohesie.

    (21)Het herstel- en veerkrachtplan omvat maatregelen om de relevante uitdagingen op werkgelegenheids-, sociaal en gezondheidsgebied aan te pakken en zal naar verwachting bijdragen tot de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten. Maatregelen om de eerstelijnsgezondheidszorg te versterken, het aantal gezondheidswerkers te verhogen, de gezondheidsinfrastructuur en het e-gezondheidsstelsel te verbeteren, hebben tot doel de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren en zo de reeds lang bestaande uitdaging van onvervulde medische behoeften aan te pakken. De maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid voor jongeren zijn erop gericht jongeren te helpen werkervaring op te doen, hun vaardigheden te verbeteren en het groeipotentieel van het land te vergroten. Als gevolg van de maatregelen zal de veerkracht van het sociale en gezondheidsstelsel van Estland naar verwachting verbeteren.

    Geen ernstige afbreuk doen

    (22)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt d), van en criterium 2.4 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241 zal het herstel- en veerkrachtplan naar verwachting waarborgen dat geen enkele erin opgenomen maatregel voor de uitvoering van hervormingen en investeringsprojecten ernstige afbreuk doet aan milieudoelstellingen (score A) in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852 van het Europees Parlement en de Raad 3 (het beginsel “geen ernstige afbreuk doen”).

    (23)Het herstel- en veerkrachtplan omvat een systematische beoordeling van elke maatregel in het licht van het beginsel “geen ernstige afbreuk doen” in overeenstemming met de technische richtsnoeren van de Europese Commissie “geen ernstige afbreuk doen” (2021/C58/01). De verstrekte informatie onderbouwt de beoordeling dat maatregelen in overeenstemming zijn met het beginsel “geen ernstige afbreuk doen”, bijvoorbeeld door gedetailleerde uitleg te geven over de wijze waarop bij bouwprojecten rekening moet worden gehouden met overwegingen in verband met de circulaire economie.

    (24)Voor sommige maatregelen waarvoor in de toekomst oproepen tot het indienen van projecten of oproepen tot het indienen van blijken van belangstelling nodig zijn om specifieke projecten te selecteren, of maatregelen die voorzien in financiële instrumenten, zoals het Groene Fonds, moet aan het beginsel “geen ernstige afbreuk doen” worden voldaan door er bij die maatregelen met name door passende mijlpalen voor te zorgen dat de voorwaarden van die oproepen tot het indienen van projecten of oproepen tot het indienen van blijken van belangstelling beletten dat activiteiten worden geselecteerd die ernstige afbreuk kunnen doen aan milieudoelstellingen.

    Bijdrage aan de groene transitie, met inbegrip van biodiversiteit

    (25)In overeenstemming met artikel 19, lid 3, punt e), van en criterium 2.5 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241 bevat het herstel- en veerkrachtplan maatregelen die in hoge mate (score A) bijdragen tot de groene transitie, met inbegrip van biodiversiteit, of de aanpak van de daaruit voortvloeiende uitdagingen. De maatregelen ter ondersteuning van de klimaatdoelstellingen zijn goed voor 41,5 % van de totale toewijzing van het herstel- en veerkrachtplan, berekend volgens de in bijlage VI bij die verordening beschreven methode. In overeenstemming met artikel 17 van die verordening is het herstel- en veerkrachtplan consistent met de in het nationale energie- en klimaatplan 2021-2030 vervatte informatie.

    (26)De bijdrage van het herstel- en veerkrachtplan van Estland aan de groene transitie is gebaseerd op drie pijlers: groene transitie in ondernemingen, duurzame energie en energie-efficiëntie, en duurzaam vervoer. Het koolstofarm maken van de economie is een belangrijke uitdaging voor Estland en met het herstel- en veerkrachtplan verbindt het land zich tot een duidelijk traject met streefcijfers en maatregelen voor het uitfaseren van olieschalie in de energiesector die in het nationale ontwikkelingsplan voor de energiesector zullen worden vastgesteld. Het herstel- en veerkrachtplan stimuleert het gebruik van hernieuwbare energie door administratieve belemmeringen weg te nemen, het net te versterken en de aansluiting erop te vergemakkelijken, en door oplossingen voor energieopslag te testen. Het herstel- en veerkrachtplan moet ook bijdragen aan de invoering van groene waterstoftechnologieën, in de gehele waardeketen, van productie tot verbruik. De duurzaamheid van het vervoer moet worden verbeterd door nieuwe verbindingen tot stand te brengen tussen verschillende vormen van duurzaam vervoer, met bijzondere aandacht voor het spoor en actieve vervoerswijzen zoals fietsen. De groene transitie in het bedrijfsleven moet worden ondersteund door de ontwikkeling van groene technologieën, meer koolstofarme en klimaatneutrale onderzoeks- en innovatiecapaciteiten en hulpbronnenefficiëntie, door modernisering en veranderingen in bedrijfsmodellen in productiebedrijven en betere vaardigheden in verband met de groene transitie te ondersteunen. Het herstel- en veerkrachtplan is sterk gericht op de circulaire economie. Het herstel- en veerkrachtplan bevat geen maatregelen die biodiversiteit als doelstelling hebben. Sommige maatregelen voor klimaatmitigatie kunnen echter het behoud van de biodiversiteit ten goede komen aangezien klimaatverandering een van de belangrijkste bedreigingen voor de biodiversiteit is.

    (27)Het herstel- en veerkrachtplan ondersteunt de doelstellingen van Estland op het gebied van decarbonisatie en energietransitie, zoals uiteengezet in het nationale energie- en klimaatplan voor 2030 en voor 2050. De maatregelen in het herstel- en veerkrachtplan moeten bijdragen aan het bereiken van een aandeel van 42 % hernieuwbare energie in het bruto-eindverbruik van energie, de EU-doelstelling van Estland voor 2030. Investeringen in het elektriciteitsnet en elektriciteitsopslag moeten Estland helpen dit streefcijfer te halen. Daarnaast ondersteunt het herstel- en veerkrachtplan van Estland ten minste middelgrote renovaties van gebouwen, wat neerkomt op een besparing op primaire energie van ten minste 30 %, en zou moeten bijdragen tot de energie-efficiëntiedoelstellingen van Estland voor 2030 en de renovatiestrategie op lange termijn. De maatregelen inzake duurzaam vervoer moeten het beperken van de verontreiniging door personenauto’s ondersteunen, en zo de luchtkwaliteit verbeteren en het gebruik van duurzame vervoerswijzen, zoals spoorvervoer, stimuleren.

    Bijdrage aan de digitale transitie

    (28)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt f), van en criterium 2.6 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241 bevat het herstel- en veerkrachtplan maatregelen die in hoge mate (score A) bijdragen tot de digitale transitie of de aanpak van de daaruit voortvloeiende uitdagingen. De maatregelen ter ondersteuning van de klimaatdoelstellingen zijn goed voor 21,5 % van de totale toewijzing van het herstel- en veerkrachtplan, berekend volgens de in bijlage VII bij die verordening beschreven methode.

    (29)De bijdrage van het herstel- en veerkrachtplan aan de digitale transitie is voornamelijk gericht op twee prioriteiten: de digitale transformatie van ondernemingen en de verdere modernisering van overheidsdiensten. Om bedrijven uit alle sectoren, met name kleine en middelgrote ondernemingen, gebruik te helpen maken van de door digitale technologieën geboden kansen, omvat het herstel- en veerkrachtplan de oprichting van een investeringsregeling die bedrijven financiële steun moet bieden voor verschillende aspecten van de digitale transformatie, van onderzoek en ontwikkeling en de ontwikkeling van strategieën tot de invoering van technologieën. Deze investering wordt aangevuld met twee maatregelen die gericht zijn op de digitale transformatie van twee specifieke sectoren, het bouwbedrijf en het goederenvervoer over de weg, waar het potentieel van digitale technologieën tot dusver onvoldoende is benut. Bovendien wordt in het herstel- en veerkrachtplan aandacht besteed aan de essentiële kwestie van digitale vaardigheden, door middel van bewustmaking van managers van kleine en middelgrote ondernemingen en ondersteuning van de bij- en omscholing van specialisten op het gebied van informatie- en communicatietechnologie.

    (30)Voortbouwend op de positie van Estland als koploper op het gebied van de digitalisering van overheidsdiensten bevat het herstel- en veerkrachtplan een reeks maatregelen om een nieuwe impuls te geven aan de digitale transformatie van de overheid. De voorgestelde hervormingen en investeringen omvatten onder meer de migratie van een deel van de informatiesystemen van de overheid naar een veilige cloud, de ontwikkeling van nieuwe digitale oplossingen die een vereenvoudigde en efficiëntere levering van overheidsdiensten aan zowel burgers als bedrijven waarborgen, en een reorganisatie van het beheer van informatiesystemen en gegevens van overheidsinstellingen. Een investering ter ondersteuning van de uitrol van breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit in gebieden waar de markt faalt, zal naar verwachting ook de digitale kloof verkleinen en ervoor zorgen dat alle burgers kunnen profiteren van de beoogde vooruitgang bij de levering van digitale overheidsdiensten in Estland.

    Blijvende effecten

    (31)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt g), van en criterium 2.7 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241 zal het herstel- en veerkrachtplan naar verwachting in hoge mate (score A) een blijvend effect sorteren voor Estland.

    (32)Van de uitvoering van de beoogde hervormingen worden structurele veranderingen verwacht. Met name hervormingen die gericht zijn op het bevorderen van de groene en de digitale transitie zullen naar verwachting een positief effect hebben op het groeipotentieel en de economische transformatie, dankzij verbeterde efficiëntie, banencreatie en productiviteitsgroei. Het herstel- en veerkrachtplan omvat hervormingen die gericht zijn op het bevorderen van energie-efficiëntie en het verminderen van belemmeringen in de regelgeving voor investeringen in hernieuwbare energie, die naar verwachting de werking van de markt zullen verbeteren om particuliere investeringen op dat gebied te ontsluiten. De hervormingen die gericht zijn op digitale overheidsdiensten zullen naar verwachting bijdragen tot een verdere verbetering van de efficiëntie van het openbaar bestuur en zowel burgers als bedrijven ten goede komen. Hervormingen om de ontwikkeling van digitale vaardigheden te stimuleren zullen naar verwachting een blijvend effect hebben om het tekort aan vaardigheden bij Estse bedrijven te verminderen. Aanvullende maatregelen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen zullen naar verwachting de gendergelijkheid en de economische groei ten goede komen.

    (33)Maatregelen in verband met gezondheid zullen naar verwachting ook leiden tot positieve structurele veranderingen in het beleid of de instellingen. Met name de hervormingen in de gezondheidszorg zullen naar verwachting de toegankelijkheid en kwaliteit van gezondheidszorgdiensten verbeteren en regionale verschillen in dienstverlening verminderen en aldus bijdragen tot betere gezondheidsresultaten.

    (34)Structurele veranderingen worden ook verwacht van de uitvoering van de geplande investeringen, voornamelijk door het verwachte positieve effect ervan op het concurrentievermogen. De investeringen die gericht zijn op de uitrol van digitale oplossingen in de sectoren bouw en goederenvervoer over de weg zullen naar verwachting een blijvend effect hebben. Investeringen in de uitrol van breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit in gebieden waar de markt faalt, moeten de digitale kloof tussen stedelijke en plattelandsgebieden helpen verkleinen. Investeringen in vervoersinfrastructuur, zoals spoorwegen, tramlijnen, treinstations en fietspaden, zullen naar verwachting ook een blijvend effect hebben op de mobiliteit door de omschakeling tussen verschillende vormen van duurzaam vervoer te vergemakkelijken.

    (35)Het blijvende effect van het herstel- en veerkrachtplan kan ook worden vergroot via synergieën tussen het plan en andere programma’s, waaronder die welke uit de cohesiefondsen worden gefinancierd, met name door de diepgewortelde territoriale problemen grondig aan te pakken en een evenwichtige ontwikkeling te stimuleren.

    Monitoring en uitvoering

    (36)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt h), van en criterium 2.8 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241 zijn de in het herstel- en veerkrachtplan voorgestelde regelingen passend (score A) om te zorgen voor een doeltreffende monitoring en uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan, met inbegrip van het beoogde tijdschema en de beoogde mijlpalen en streefdoelen alsmede de bijbehorende indicatoren.

    (37)Het herstel- en veerkrachtplan presenteert een administratieve organisatie voor de uitvoering ervan in overeenstemming met het proces dat is vastgesteld in het kader van het beheer van de structuurfondsen. Het herstel- en veerkrachtplan biedt een overzicht van de beoogde monitoring- en rapportageregelingen en identificeert actoren en hun taken en verantwoordelijkheden. Het gemeenschappelijke dienstencentrum van de staat fungeert als beheers- en coördinerend orgaan. Samen met het ministerie van Financiën zijn zij de centrale diensten die verantwoordelijk zijn voor de coördinatie, monitoring en evaluatie, terwijl de vakministeries belast zijn met de uitvoering van en het toezicht op hervormingen en investeringen in hun respectieve gebied.

    (38)De voorgestelde mijlpalen en streefdoelen zijn duidelijk en realistisch, en de voorgestelde indicatoren voor deze mijlpalen en streefdoelen zijn relevant, aanvaardbaar en robuust. De in het herstel- en veerkrachtplan opgenomen maatregelen worden ondersteund door mijlpalen en streefdoelen die gespreid zijn over de gehele uitvoeringsperiode, hoewel de uitvoering van enkele projecten, waaronder de grootste investering, pas voor 2026 is gepland. De mijlpalen en streefdoelen zijn ook relevant voor reeds voltooide maatregelen die in aanmerking komen overeenkomstig artikel 17, lid 2, van Verordening (EU) 2021/241. Om een betalingsverzoek te kunnen rechtvaardigen, moeten die mijlpalen en streefdoelen in de loop van de tijd op bevredigende wijze worden bereikt.

    (39)Overeenkomstig artikel 34 van Verordening (EU) 2021/241 moeten de lidstaten ervoor zorgen dat wordt meegedeeld en erkend dat er sprake is van financiële steun in het kader van de faciliteit . In het kader van het bij Verordening (EU) 2021/240 van het Europees Parlement en de Raad 4 ingestelde instrument voor technische ondersteuning kan om technische ondersteuning worden verzocht om de lidstaten bij te staan bij de uitvoering van hun herstel- en veerkrachtplan.

    Kostenberekening

    (40)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt i), van en criterium 2.9 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241 is de in het herstel- en veerkrachtplan verstrekte motivering voor het bedrag van de geraamde totale kosten van het herstel- en veerkrachtplan in redelijke mate (score B) redelijk en aannemelijk, strookt het met het kostenefficiëntiebeginsel en staan de kosten in verhouding tot de verwachte nationale economische en sociale gevolgen.

    (41)Estland heeft voor elke investering in het herstel- en veerkrachtplan de geraamde kosten ingediend. De kostenramingen zijn gevalideerd door de eenheid subsidiebeheer van de afdeling steunontwikkeling van het gemeenschappelijke dienstencentrum van de staat, een intern overheidsorgaan. De uitsplitsing van de kosten is over het algemeen gedetailleerd en goed onderbouwd. De in het herstel- en veerkrachtplan opgenomen financiële regelingen worden geacht in verhouding te staan tot de omvang van de desbetreffende sectoren in Estland en de kosten ervan worden redelijk en aannemelijk geacht. Voor de andere maatregelen worden vergelijkingen gemaakt met soortgelijke investeringen uit het verleden. Uit de beoordeling van de kostenramingen en de bewijsstukken blijkt dat de meeste kosten redelijk en aannemelijk zijn. De voor financiering voorgestelde bedragen werden passend geacht, maar soms vrij hoog in vergelijking met eerdere ervaringen of vergelijkbare projecten. Daarom worden de verstrekte motiveringen slechts in redelijke mate plausibel geacht. Tot slot zijn de geraamde totale kosten van het herstel- en veerkrachtplan in overeenstemming met het kostenefficiëntiebeginsel, en staan ze in verhouding tot het verwachte nationale economische en sociale effect.

    Bescherming van de financiële belangen van de Unie

    (42)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt j), van en criterium 2.10 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241 zijn de in het herstel- en veerkrachtplan voorgestelde regelingen en de in dit besluit vermelde aanvullende maatregelen passend (score A) om corruptie, fraude en belangenconflicten bij het gebruik van de financiële middelen die op grond van deze verordening zijn verstrekt, te voorkomen, op te sporen en recht te zetten, en wordt verwacht dat de regelingen daadwerkelijk dubbele financiering in het kader van de verordening en andere Unieprogramma’s voorkomen. Dit laat de toepassing onverlet van andere instrumenten om de naleving van het Unierecht te bevorderen en te handhaven, onder meer het voorkomen, opsporen en corrigeren van corruptie, fraude en belangenconflicten, en het beschermen van de begroting van de Unie overeenkomstig Verordening (EU, Euratom) 2020/2092 van het Europees Parlement en de Raad 5 .

    (43)De in het herstel- en veerkrachtplan van Estland voorgestelde controlesystemen en regelingen zijn gebaseerd op robuuste processen en structuren die worden gebruikt in het bestaande nationale kader voor de uitvoering van de structuurfondsen. De actoren en hun rollen en verantwoordelijkheden bij de uitvoering van de internecontroletaken zijn duidelijk omschreven. Het controlesysteem en andere relevante regelingen, onder meer voor het verzamelen en beschikbaar stellen van alle gestandaardiseerde gegevenscategorieën als bedoeld in artikel 22, lid 2, punt d), van Verordening (EU) 2021/241, zijn toereikend om corruptie, fraude en belangenconflicten bij het gebruik van de fondsen te voorkomen, op te sporen en te corrigeren en om dubbele financiering in het kader van Verordening (EU) 2021/241 en andere programma’s van de Unie te voorkomen.

    (44)Volgens het herstel- en veerkrachtplan moet het bestaande geïntegreerde informatiesysteem (operationeel systeem van de structuurfondsen) worden gebruikt door alle instellingen die betrokken zijn bij de tenuitvoerlegging van het herstel- en veerkrachtplan en moeten alle projecten in het kader van het herstel- en veerkrachtplan in dat informatiesysteem worden geregistreerd. In het operationeel systeem van de structuurfondsen moet voor elk project informatie worden opgeslagen zoals de gegevens van de aanvrager, algemene projectgegevens, doelstelling, begroting, financieringsbronnen, tussentijdse en definitieve mijlpalen en streefdoelen, informatie over de uitvoering, betalingen en procedures voor niet-naleving. Het moet ook alle audits van projecten en beheers- en controlesystemen registreren en het noodzakelijke auditspoor en de rapportage in het kader van Verordening (EU) 2021/241 van de verschillende maatregelen, mijlpalen en streefdoelen ondersteunen.

    (45)De bestuurlijke capaciteit van de centrale diensten die belast zijn met de uitvoering en coördinatie van het herstel- en veerkrachtplan, namelijk het ministerie van Financiën en het gemeenschappelijke dienstencentrum van de staat, en van de betrokken sectorale ministeries, is toereikend om hun geplande rollen en taken uit te voeren. Er moet een mijlpaal worden opgenomen met betrekking tot de vaststelling, vóór het eerste betalingsverzoek, van de verordening tot vaststelling van het wettelijk mandaat van de verschillende instanties die betrokken zijn bij de tenuitvoerlegging van Verordening (EU) 2021/241.

    Coherentie van het plan

    (46)Overeenkomstig artikel 19, lid 3, punt k), van en criterium 2.11 van bijlage V bij Verordening (EU) 2021/241 bevat het herstel- en veerkrachtplan in redelijke mate (score B) maatregelen voor de uitvoering van hervormingen en publieke investeringsprojecten die coherente acties vormen.

    (47)Het herstel- en veerkrachtplan vertoont samenhang binnen elke component en thematische onderlinge verbanden en synergieën tussen de verschillende componenten, met name voor de digitale transformatie en de groene transitie. Op sommige gebieden is er echter geen volledige coherentie bereikt. Hoewel het herstel-en veerkrachtplan substantiële maatregelen bevat ter bevordering van de groene en digitale transitie en ter ondersteuning van de economische groei, kunnen extra hervormingen ter versterking van het sociale vangnet, met name door de dekking van werkloosheidsuitkeringen uit te breiden, ertoe bijdragen de eventuele ongunstige gevolgen voor bepaalde groepen te verzachten. De aanzienlijke investeringen in de gezondheidsinfrastructuur hadden gekoppeld kunnen worden aan maatregelen om het aantal arbeidskrachten in de gezondheidssector te doen stijgen en zo tekorten te verlichten. De langdurige zorg wordt volgens het plan aangepakt met verschillende maatregelen, maar de coherentie en onderlinge samenhang tussen deze maatregen had beter gegarandeerd kunnen worden met ruimere hervormingen om de toegang tot en de kwaliteit van langdurige zorg te verbeteren. De in het herstel- en veerkrachtplan opgenomen maatregen om de economie koolstofarm te maken, houden voornamelijk verband met investeringen, terwijl concrete maatregelen voor het uitfaseren van olieschalie pas eind 2025 zullen worden uiteengezet in het nationale ontwikkelingsplan voor de energiesector en er geen plannen zijn voor ruimere hervormingen zoals groene belastingen. Over het algemeen scoor het herstel- en veerkrachtplan beter op investeringen dan op hervormingen.

    Gelijkheid

    (48)Het herstel- en veerkrachtplan bevat een reeks maatregelen die Estland naar verwachting zullen helpen om de uitdagingen aan te pakken op het gebied van gendergelijkheid en gelijke kansen voor iedereen, zoals maatregelen die direct en indirect gericht zijn op het verminderen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen en op de behoeften van personen met een handicap, zoals het vergemakkelijken van de toegankelijkheid van de leefomgeving. De maatregel inzake digitale vaardigheden moet bijdragen aan de verhoging van het aantal vrouwen in informatie- en communicatietechnologie en op die manier aan het aanpakken van gendersegregatie op de arbeidsmarkt. De investering ter ondersteuning van de werkgelegenheid voor jongeren moet jongeren helpen werk te vinden en zo bijdragen tot hun sociale integratie. Hervormingen en investeringen die deel uitmaken van het herstel- en veerkrachtplan moeten de bestaande sociale, economische en territoriale ongelijkheden verminderen. Het herstel- en veerkrachtplan verwijst naar wetgevings- en beleidsinitiatieven die naar verwachting een aanvulling vormen op de hervormingen en investeringen die in het herstel- en veerkrachtplan zijn opgenomen.

    Zelfbeoordeling van de beveiliging

    (49)Er is geen zelfbeoordeling van de beveiliging overeenkomstig artikel 18, lid 4, punt g), van Verordening (EU) 2021/241 verstrekt aangezien dit door Estland niet passend werd bevonden.

    Grensoverschrijdende of meerlandenprojecten

    (50)Het herstel- en veerkrachtplan omvat de bouw van de terminal Rail Baltic Tallinn, het startpunt van Rail Baltic, een grensoverschrijdend project dat de drie hoofdsteden van de Oostzee en de landen verbindt met Polen en de rest van de Unie. Er zijn plannen voor samenwerking met Finland in het kader van de tenuitvoerlegging van de maatregel voor de ontwikkeling van een virtuele assistent om toegang te krijgen tot digitale overheidsdiensten.

    Raadplegingsproces

    (51)Bij de voorbereiding van het herstel- en veerkrachtplan heeft Estland een raadplegingsproces uitgevoerd waarbij de belangrijkste belanghebbenden en het grote publiek betrokken waren. Tijdens de voorbereiding van het herstel- en veerkrachtplan zijn in december 2020 en april 2021 twee rondes van seminars met belanghebbenden georganiseerd. De seminars waren thematisch op verschillende groepen belanghebbenden gericht, met name lokale en regionale overheden, sociale partners, maatschappelijke organisaties, jongerenorganisaties en andere relevante belanghebbenden. In mei 2021 vond een openbare raadpleging over het volledige ontwerp-herstel- en veerkrachtplan plaats.

    (52)Estland is van plan de tijdens het raadplegingsproces verzamelde input van de belanghebbenden mee te nemen bij de uitvoering van de in het herstel- en veerkrachtplan opgenomen maatregelen. Om te zorgen voor draagvlak bij de desbetreffende actoren is het van cruciaal belang dat alle betrokken lokale autoriteiten en belanghebbenden, waaronder de sociale partners, bij de uitvoering van de in het herstel- en veerkrachtplan opgenomen investeringen en hervormingen worden betrokken.

    Positieve beoordeling

    (53)Nu de Commissie het herstel- en veerkrachtplan van Estland positief heeft beoordeeld en concludeert dat het herstel- en veerkrachtplan op bevredigende wijze voldoet aan de beoordelingscriteria van Verordening (EU) 2021/241, moeten, overeenkomstig artikel 20, lid 2, van en bijlage V bij die verordening, in dit besluit de voor de uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan noodzakelijke hervormings- en investeringsprojecten worden vastgelegd, alsmede de relevante mijlpalen, streefdoelen en indicatoren en het bedrag dat door de Unie ter beschikking wordt gesteld voor de uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan in de vorm van niet-terugbetaalbare financiële steun.

    Financiële bijdrage

    (54)De totale kosten voor het herstel- en veerkrachtplan van Estland worden op 982 490 000 EUR geraamd. Aangezien het herstel- en veerkrachtplan op bevredigende wijze voldoet aan de beoordelingscriteria van Verordening (EU) 2021/241 en aangezien voorts het bedrag van de geraamde totale kosten van het herstel- en veerkrachtplan hoger is dan de maximale financiële bijdrage die voor Estland beschikbaar is, moet de aan het herstel- en veerkrachtplan van Estland toegewezen financiële bijdrage gelijk zijn aan het totale bedrag van de financiële bijdrage die beschikbaar is voor Estland.

    (55)Overeenkomstig artikel 11, lid 2, van Verordening (EU) 2021/241 moet de berekening van de maximale financiële bijdrage voor Estland uiterlijk 30 juni 2022 worden bijgewerkt. Daarom moet overeenkomstig artikel 23, lid 1, van die verordening een bedrag voor Estland dat de in artikel 11, lid 1, punt a), van die verordening bedoelde maximale financiële bijdrage niet overschrijdt, tegen 31 december 2022 voor een juridische verbintenis beschikbaar worden gesteld. Indien noodzakelijk moet de Raad na het bijwerken van de maximale financiële bijdrage op voorstel van de Commissie dit besluit wijzigen om onverwijld de bijgewerkte maximale financiële bijdrage, berekend overeenkomstig artikel 11, lid 2, van die verordening, daarin op te nemen.

    (56)De te verlenen steun moet worden gefinancierd uit de middelen die de Commissie op grond van artikel 5 van Besluit (EU, Euratom) 2020/2053 van de Raad 6 namens de Unie heeft opgenomen. De steun moet worden betaald in termijnen zodra Estland de desbetreffende mijlpalen en streefdoelen die zijn vastgesteld in verband met de uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan, op bevredigende wijze heeft verwezenlijkt.

    (57)Estland heeft verzocht om voorfinanciering van 13 % van de financiële bijdrage. Dat bedrag moet aan Estland ter beschikking worden gesteld onder voorbehoud van de inwerkingtreding van en in overeenstemming met de in artikel 23, lid 1, van Verordening (EU) 2021/241 bedoelde overeenkomst (de “financieringsovereenkomst”).

    (58)Dit besluit moet de uitkomst onverlet laten van eventuele procedures met betrekking tot de toekenning van middelen van de Unie in het kader van andere programma’s van de Unie dan de faciliteit of van eventuele procedures met betrekking tot verstoringen van de werking van de interne markt, met name uit hoofde van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag. Het doet geen afbreuk aan het vereiste dat de lidstaten, uit hoofde van artikel 108 van het Verdrag, de Commissie op de hoogte brengen van voorgenomen steunmaatregelen,

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1
    Goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan

    De beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan van Estland op grond van de criteria van artikel 19, lid 3, van Verordening (EU) 2021/241 wordt goedgekeurd. De hervormingen en investeringsprojecten in het kader van het herstel- en veerkrachtplan, de regelingen en het tijdschema voor de monitoring en de uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan, met inbegrip van de relevante mijlpalen en streefdoelen, de relevante indicatoren voor het bereiken van de beoogde mijlpalen en streefdoelen, en de regelingen voor volledige toegang door de Commissie tot de relevante onderliggende gegevens worden vastgelegd in de bijlage bij dit besluit.

    Artikel 2
    Financiële bijdrage

    1.De Unie stelt aan Estland een financiële bijdrage ter beschikking in de vorm van niet-terugbetaalbare steun ten bedrage van 969 299 213 EUR 7 . Een bedrag van 759 545 893 EUR wordt beschikbaar gesteld om uiterlijk 31 december 2022 in een juridische verbintenis te worden vastgelegd. Indien de in artikel 11, lid 2, van Verordening (EU) 2021/241 bedoelde bijwerking voor Estland een bijgewerkte maximale financiële bijdrage oplevert die gelijk is aan of hoger is dan 969 299 213 EUR, wordt een verder bedrag van 209 753 320 EUR ter beschikking gesteld om van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 in een juridische verbintenis te worden vastgelegd. Indien de in artikel 11, lid 2, van Verordening (EU) 2021/241 bedoelde bijwerking voor Estland een bijgewerkte maximale financiële bijdrage oplevert die lager is dan 969 299 213 EUR, wordt het verschil tussen de bijgewerkte maximale financiële bijdrage en het bedrag van 759 545 893 EUR ter beschikking gesteld om overeenkomstig de procedure van artikel 20, lid 8, van Verordening (EU) 2021/241 in een juridische verbintenis te worden vastgelegd voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

    2.De financiële bijdrage van de Unie wordt door de Commissie aan Estland in termijnen beschikbaar gesteld in overeenstemming met de bijlage bij dit besluit. Als betaling voor voorfinanciering wordt een bedrag van 126 008 898 EUR ter beschikking gesteld dat gelijk is aan 13 % van de financiële bijdrage. De voorfinanciering en de termijnen mogen door de Commissie worden uitbetaald in een of meerdere tranches. De omvang van de tranches is afhankelijk van de beschikbaarheid van de middelen.

    3.De voorfinanciering wordt vrijgegeven onder voorbehoud van de inwerkingtreding van en in overeenstemming met de financieringsovereenkomst. De voorfinanciering wordt vereffend door deze evenredig in mindering te brengen op de betaling van de tranches.

    4.De vrijgave van de tranches in overeenstemming met de financieringsovereenkomst is afhankelijk van de beschikbare middelen en van een besluit van de Commissie overeenkomstig artikel 24 van Verordening (EU) 2021/241 dat Estland de desbetreffende mijlpalen en streefdoelen die zijn vastgesteld in verband met de uitvoering van het herstel- en veerkrachtplan, op bevredigende wijze heeft verwezenlijkt. Om in aanmerking te komen voor betaling, onder voorbehoud van de inwerkingtreding van de in lid 1 bedoelde juridische verbintenissen, worden de mijlpalen en streefdoelen door Estland uiterlijk op 31 augustus 2026 gehaald.

    Artikel 3
    Geadresseerde

    Dit besluit is gericht tot de Republiek Estland.

    Gedaan te Brussel,

       Voor de Raad

       De voorzitter

    (1)    PB L 57 van 18.2.2021, blz. 17.
    (2)    Verordening (EU) 2020/2094 van de Raad van 14 december 2020 tot vaststelling van een herstelinstrument voor de Europese Unie ter ondersteuning van het herstel van de COVID-19-crisis (PB L 433I van 22.12.2020, blz.23)
    (3)    Verordening (EU) 2020/852 van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2020 betreffende de totstandbrenging van een kader ter bevordering van duurzame beleggingen en tot wijziging van Verordening (EU) 2019/2088 (PB L 198 van 22.6.2020, blz. 13).
    (4)    Verordening (EU) 2021/240 van het Europees Parlement en de Raad van 10 februari 2021 tot vaststelling van een instrument voor technische ondersteuning (PB L 57 van 18.2.2021, blz. 1).
    (5)    Verordening (EU, Euratom) 2020/2092 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2020 betreffende een algemeen conditionaliteitsregime ter bescherming van de Uniebegroting (PB L 433 I van 22.12.2020, blz. 1).
    (6)    Besluit (EU, Euratom) 2020/2053 van de Raad van 14 december 2020 betreffende het stelsel van eigen middelen van de Europese Unie en tot intrekking van Besluit 2014/335/EU, Euratom (PB L 424 van 15.12.2020, blz. 1).
    (7)    Dit bedrag komt overeen met de financiële toewijzing na aftrek van het proportionele aandeel van Estland in de uitgaven van artikel 6, lid 2, van Verordening (EU) 2021/241, berekend volgens de in artikel 11 van die verordening beschreven methode.
    Top

    Brussel, 5.10.2021

    COM(2021) 625 final

    BIJLAGE

    bij het

    Voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad

    betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Estland

    {SWD(2021) 285 final}


    BIJLAGE

    DEEL 1: HERVORMINGEN EN INVESTERINGEN IN HET KADER VAN HET HERSTEL- EN VEERKRACHTPLAN

    1.Beschrijving van hervormingen en investeringen

       A. COMPONENT 1: Digitale transformatie van ondernemingen

    Het doel van deze component van het Estse plan voor herstel en veerkracht is de digitale transformatie van Estse ondernemingen en hun concurrentievermogen te bevorderen, met name op de exportmarkten. Het verleent financiële steun aan ondernemingen uit alle sectoren, met bijzondere aandacht voor kmo’s en micro-ondernemingen, in de verschillende stadia van hun digitale transformatie, alsook specifieke bijdragen aan de invoering en toepassing van digitale oplossingen in de sectoren bouw en goederenvervoer over de weg. Bovendien wordt in de component aandacht besteed aan het centrale vraagstuk van digitale vaardigheden, door middel van bewustmaking van kmo-managers en ondersteuning van de bij- en omscholing van specialisten op het gebied van informatie- en communicatietechnologieën (ICT).

    Acties ter ondersteuning van de identificatie van exportmogelijkheden en de bevordering van Estse ondernemingen in het buitenland worden uitgevoerd in synergie met de activiteiten van Enterprise Estonia.

    De component ondersteunt de uitvoering van de landspecifieke aanbevelingen inzake investeringen in de digitale transitie (landspecifieke aanbeveling 3 in 2020) en vaardigheidstekorten (landspecifieke aanbeveling 2 in 2019).

    Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstige afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen die zijn opgenomen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01).

    A.1.    Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    1.1.Investering: Digitale transformatie in ondernemingen

    Het doel van de maatregel is de digitale transformatie van bedrijven te bevorderen, met bijzondere aandacht voor kmo’s en micro-ondernemingen.

    De maatregel bestaat uit het verlenen van financiële steun aan kmo’s en micro-ondernemingen in Estland uit alle sectoren voor activiteiten en investeringen die relevant zijn voor hun digitale transformatie. Deze financiële steun, die wordt aangevuld met de eigen middelen van de vennootschap, heeft betrekking op een of meer van de volgende aspecten:

    -de invoering van digitale technologieën,

    -de ontwikkeling van industriële gegevenswolken;

    -industriële onderzoeks-, ontwikkelings-, test- en proefactiviteiten;

    -haalbaarheidsstudies, advies- en ondersteuningsdiensten;

    -opleiding van personeel.

    De financiering wordt toegewezen via openbare oproepen tot het indienen van voorstellen.

    Om ervoor te zorgen dat de maatregel voldoet aan de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01), sluiten de subsidiabiliteitscriteria in het bestek voor komende oproepen tot het indienen van projecten de volgende lijst van activiteiten uit: i) activiteiten in verband met fossiele brandstoffen, met inbegrip van downstreamgebruik 1 ; ii) activiteiten in het kader van de EU-regeling voor de handel in emissierechten (ETS) waarbij de geraamde broeikasgasemissies niet lager zijn dan de relevante benchmarks 2 ; iii) activiteiten in verband met stortplaatsen, verbrandingsinstallaties 3 en installaties voor mechanische biologische behandeling 4 ; en iv) activiteiten en activa waarbij de langdurige verwijdering van afval schade kan toebrengen aan het milieu. In de taakomschrijving wordt bovendien bepaald dat alleen activiteiten mogen worden geselecteerd die in overeenstemming zijn met de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

    1.2.Investering: Ontwikkeling van e-constructie

    Het doel van de maatregel is bij te dragen tot de versnelling van de digitale transformatie van de bouwsector teneinde de productiviteit te verhogen, de ecologische voetafdruk ervan te verkleinen en de kwaliteit van gebouwen te verbeteren. Deze investering zal naar verwachting ook een bredere en efficiëntere uitwisseling van gegevens tussen belanghebbenden bevorderen.

    De maatregel bestaat uit drie verschillende onderdelen:

    (I)de ontwikkeling van softwareinterfaces tussen het nationale e-constructieplatform (dat momenteel wordt ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van de afdeling Bouw en Huisvesting van het ministerie van Economische Zaken en Communicatie) en de bestaande publieke en particuliere informatiesystemen die in de sector worden gebruikt, onder meer om de verificatie van de conformiteit van gebouwen met diverse wettelijke voorschriften en de afgifte van certificaten en vergunningen te automatiseren; Dit omvat de opleiding van gebruikers van het platform voor e-constructie (met inbegrip van de ontwikkeling van opleidingsmateriaal);

    (II)steun voor de invoering van internationale normen en beste praktijken met betrekking tot de digitalisering van de bouw en het onderhoud van gebouwen, onder meer door de invoering van een classificatiesysteem voor bouwgegevens, de oprichting van een databank over bouwmaterialen en bouwproducten, de invoering van BIM (Building Information Modelling) op het gebied van vastgoedonderhoud;

    (III) De ondersteuning van projecten (geselecteerd via openbare oproepen tot het indienen van voorstellen) die gericht zijn op de toepassing van digitale bouwinstrumenten en de ontwikkeling (ook van prototyping) van innovatieve particuliere en openbare diensten die verbonden zijn met het nationale platform voor e-bouw.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

    1.3.Investering: Ontwikkeling van digitale vrachtbrieven

    De maatregel heeft tot doel de digitalisering van de uitwisseling van informatie in het goederenvervoer over de weg te ondersteunen door de invoering van digitale vrachtbrieven, in overeenstemming met Verordening (EU) 2020/1056 betreffende elektronische informatie over goederenvervoer (eFTI), en aldus bij te dragen tot de goede werking van de interne markt.

    De maatregel bestaat uit de ondersteuning van:

    (I)dienstverleners bij de oprichting van eFTI-platformen om de invoering van digitale vrachtbrieven mogelijk te maken (eCMR — elektronische vrachtbrief);

    (II)vervoers- en logistieke ondernemingen in de interface van hun systemen en processen met de eFTI-platformen, waardoor zij digitale vrachtbrieven (eCMR) kunnen gebruiken.

    De desbetreffende projecten worden geselecteerd via twee afzonderlijke oproepen tot het indienen van voorstellen.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op dinsdag 30 juni 2026 zijn voltooid.

    1.4.Hervorming: Hervorming van vaardigheden voor de digitale transformatie van bedrijven

    Het doel van de hervorming is bij te dragen tot de versterking van de capaciteit van bedrijven op managementniveau om de digitale transitie te sturen en te bevorderen, en te zorgen voor de beschikbaarheid van voldoende ICT-professionals met actuele vaardigheden en kennis, zodat Estse bedrijven ten volle gebruik kunnen maken van de kansen die de digitale transitie biedt. Het is ook bedoeld om zowel werkenden als werklozen nieuwe carrièremogelijkheden te bieden door middel van bijscholing en omscholing in ICT en door een betere erkenning van vaardigheden die buiten het formele onderwijs zijn verworven. De maatregel heeft ook tot doel de participatie van vrouwen in ICT-opleidingen en -beroepen te vergroten.

    De maatregel bestaat uit de volgende vier onderdelen:

    (I)de opleiding van managers in bedrijven (met name kmo’s) om hun ICT-vaardigheden en -kennis te vergroten en hen bewust te maken van de potentiële voordelen van het gebruik van ICT;

    (II)een herziening van de inhoud en organisatie van de opleiding van ICT-deskundigen, rekening houdend met de meest recente technologische ontwikkelingen, het toenemende belang van cyberbeveiliging en de behoeften van bedrijven;

    (III) Een proefproject voor de herziening van het kwalificatiekader voor ICT-specialisten;

    (IV) De bij- en omscholing van ICT-specialisten, onder meer op het gebied van cyberbeveiliging.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op dinsdag 30 juni 2026 zijn voltooid.



    1.5.Hervorming: Ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten

    De maatregel heeft ten doel de exportcapaciteit en het concurrentievermogen van Estse ondernemingen, met name die van de ICT-sector, te vergroten. De maatregel zal naar verwachting bijzonder relevant zijn voor kmo’s. Zij maakt ook gebruik van de mogelijkheden die digitale instrumenten bieden.

    De maatregel bestaat uit drie submaatregelen:

    (I)de ontwikkeling van exportstrategieën voor specifieke landen of regio’s;

    (II)de oprichting van bedrijfscentra op belangrijke exportmarkten;

    (III) De promotie van Estse producten en diensten (met name uit de ICT-sector) door middel van fysieke, virtuele of hybride missies en evenementen.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op dinsdag 30 juni 2026 zijn voltooid.

    1.5.1.Subhervorming: Nationale en regionale strategieën

    Deze subhervorming bestaat uit de ontwikkeling van een reeks alomvattende exportstrategieën die gericht zijn op de belangrijkste doellanden en -regio’s, d.w.z. landen en regio’s die een groot groeipotentieel voor Estse ondernemingen vertegenwoordigen. Zij omvatten specifieke hoofdstukken over exportmogelijkheden voor de ICT-sector en, meer in het algemeen, digitale oplossingen die op verschillende toepassingsgebieden (zoals bestuur, onderwijs of vervoer) worden ontwikkeld.

    Deze strategieën zijn gericht op het verstrekken van advies aan ondernemingen die de betrokken markten betreden of daar reeds actief zijn.

    De landen en regio’s waarop de strategieën betrekking moeten hebben, worden geïdentificeerd aan de hand van een analyse die in het kader van de uitvoering van deze submaatregel moet worden uitgevoerd.

    De uitvoering van deze maatregel geschiedt in synergie met de activiteiten van Enterprise Estonia en andere partners.

    1.5.2.Subhervorming: Innovatieve bedrijfscentra op belangrijke exportmarkten

    Deze subhervorming bestaat uit de oprichting van bedrijfscentra in zeven buitenlandse landen (binnen en/of buiten de Unie) die als belangrijke exportmarkten worden beschouwd. Deze bedrijfscentra moeten geschikte apparatuur bevatten voor fysieke, virtuele en hybride bijeenkomsten, recepties en presentaties die door Estse ondernemingen worden georganiseerd in alle sectoren die op de specifieke markt zijn gericht. Deze apparatuur kan ook buiten evenementen worden gebruikt om in Estland een potentiële klant van een cluster of een bepaalde onderneming in te leiden. De bedrijfscentra dragen bij tot de bevordering van Estse ondernemingen, ondersteunen hen plaatselijk bij hun exportactiviteiten en helpen buitenlandse investeerders aan te trekken. De activiteiten van de bedrijfscentra worden uitgevoerd in synergie met de activiteiten van Enterprise Estonia, onder andere partners.

    De locatie van de bedrijfscentra wordt vastgesteld na een in het kader van de uitvoering van deze submaatregel uit te voeren analyse.

    1.5.3.Subhervorming: Mondiale effectgroepen voor e-export en virtuele fasen

    Deze subhervorming bestaat uit het opzetten van groepen van vertegenwoordigers van zowel overheidsinstanties als andere belanghebbenden, waaronder met name particuliere ondernemingen, en het ondersteunen van de promotie van Estse producten en diensten (met name uit de ICT-sector) door deze groepen, door middel van missies en deelname aan fysieke, virtuele of hybride evenementen.

    De uitvoering van deze subhervorming omvat ook de versterking van de promotie van Estse producten en diensten tijdens grote evenementen met behulp van digitale instrumenten. De zogenaamde „virtuele stadia” zullen meer mogelijkheden voor deelname voor Estse belanghebbenden creëren en de Estse digitale oplossingen onder de aandacht brengen. Deze „virtuele stadia” bestaan uit technische oplossingen waarin fysieke en digitale elementen worden gecombineerd om hetzij een exportgerelateerd evenement in Estland, hetzij Estse exporteurs in staat te stellen deel te nemen aan mondiale evenementen die in het buitenland worden georganiseerd.

    De uitvoering van deze maatregel geschiedt in synergie met de activiteiten van Enterprise Estonia en andere partners.

    A.2.    Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    Kwalitatieve indicatoren  
    (voor mijlpalen)

    Kwantitatieve indicatoren  
    (voor streefdoelen)

    Indicatief tijdschema voor voltooiing

    Beschrijving van elke mijlpaal en elk streefdoel

    Meeteenheid

    Basisscenario

    Doel

    Kwartaal

    Jaar

    1

    1.1 Digitale transformatie in ondernemingen

    Mijlpaal

    Oproep tot het indienen van voorstellen met gunningscriteria en toekenningsvoorwaarden

    Bekendmaking van de aankondiging van de oproep tot het indienen van voorstellen

    Q2

    2022

    Het ministerie van Economische Zaken en Communicatie publiceert een oproep tot het indienen van voorstellen ter ondersteuning van de digitale transformatie van bedrijven, samen met de gunningscriteria.

    De evaluatiecriteria en de voorwaarden voor de toekenning van steun worden vastgesteld op basis van een analyse van de behoeften van Estse ondernemingen en het verwachte effect van de maatregel.

    De subsidiabiliteitscriteria zorgen er ook voor dat de geselecteerde projecten voldoen aan de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01) door het gebruik van een uitsluitingslijst en de eis van naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

    2

    1.1 Digitale transformatie in ondernemingen

    Streefdoel

    Toekenning van subsidies

    Aantal ondernemingen waaraan een subsidie wordt toegekend

    0

    110

    Q4

    2023

    Aantal ondernemingen waaraan door het ministerie van Economische Zaken en Communicatie subsidies worden toegekend ter ondersteuning van hun digitale transformatie in overeenstemming met de oproep tot het indienen van voorstellen.

    3

    1.1 Digitale transformatie in ondernemingen

    Streefdoel

    Toekenning van subsidies

    Aantal ondernemingen waaraan een subsidie wordt toegekend

    110

    230

    Q4

    2025

    Aantal ondernemingen waaraan door het ministerie van Economische Zaken en Communicatie subsidies worden toegekend ter ondersteuning van hun digitale transformatie in overeenstemming met de oproep tot het indienen van voorstellen.

    4

    1.2 ontwikkeling van e-bouw

    Mijlpaal

    Vaststelling van internationale normen en beste praktijken voor het gebruik van digitale technologieën in de bouw

    Vaststelling van internationale normen en beste praktijken

    Q4

    2024

    De werkzaamheden met betrekking tot de vaststelling van internationale normen en beste praktijken voor het gebruik van digitale technologieën in de bouw en het beheer van gebouwen worden geleid en gecoördineerd door het ministerie van Economische Zaken en Communicatie, met de invoering van een classificatiesysteem voor bouwgegevens, het opzetten van een openbaar toegankelijke databank voor bouwmaterialen en bouwproducten en de invoering van modellen van gebouwinformatie op het gebied van het onderhoud van onroerend goed.

    5

    1.2 ontwikkeling van e-bouw

    Mijlpaal

    Beschikbaarheid van openbare diensten op het platform voor e-constructie

    Ingebruikneming van interfaces tussen het e-constructieplatform en de daarmee samenhangende openbare diensten

     

     

    Q4

    2025

    De openbare diensten waarin het ontwikkelingsplan voor e-bouw voorziet, worden ontwikkeld, operationeel en openbaar gemaakt op het platform voor e-constructie. Het opleidingsmateriaal wordt ook ter beschikking gesteld van de gebruikers.

    Dit omvat diensten in verband met de gebouwde omgeving, zoals bouw- en planningsvergunningen, het gebouwenregister (logboek) en het renovatiepaspoort.

    6

    1.2 ontwikkeling van e-bouw

    Streefdoel

    Voltooiing van ontwikkelings- en prototypingprojecten

    Aantal voltooide projecten

    0

    120

    Q4

    2025

    Aantal voltooide projecten voor de ontwikkeling en/of implementatie van digitale bouwinstrumenten en prototypen van innovatieve digitale oplossingen op basis van het platform voor e-constructie.

    7

    1.3 ontwikkeling van digitale vrachtbrieven

    Streefdoel

    ontwikkeling van eFTI-platformen (electronic Freight Transport Information)

    Aantal gestarte projecten

    0

    5

    Q2

    2023

    Aantal projecten voor de ontwikkeling van een eFTI-platform waarvoor een positief subsidiebesluit is genomen.

    8

    1.3 ontwikkeling van digitale vrachtbrieven

    Streefdoel

    ontwikkeling van de interface ECMR (elektronische vrachtbrief)

    Aantal gestarte projecten

    0

    270

    Q4

    2024

    Aantal projecten waarmee vervoers- en logistieke operatoren kunnen worden aangesloten op eFTI-platformen en gebruik kunnen maken van eCMR waarvoor een positief subsidiebesluit is genomen.

    9

    1.3 ontwikkeling van digitale vrachtbrieven

    Streefdoel

    Totaal aantal voltooide projecten

    Aantal voltooide projecten

    0

    275

    Q4

    2025

    Aantal voltooide eFTI- en eCMR-projecten, dat bijdraagt tot de invoering van digitale vrachtbrieven.

    10

    1.3 ontwikkeling van digitale vrachtbrieven

    Mijlpaal

    Evaluatie achteraf van de ontwikkeling en invoering van de digitale vrachtbrieven

    Goedkeuring van het ex-postevaluatieverslag door het ministerie van Economische Zaken en Communicatie

    Q2

    2026

    Een extern orgaan analyseert het effect van de steunmaatregel op de sector van het goederenvervoer over de weg en stelt een evaluatieverslag op, dat door het ministerie van Economische Zaken en Communicatie wordt goedgekeurd.

    11

    1.4 hervorming van vaardigheden voor de digitale transformatie van bedrijven

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van secundaire wetgeving waarin de voorwaarden voor steun voor de ontwikkeling van digitale vaardigheden zijn vastgelegd

    Inwerkingtreding van afgeleid recht

    Q2

    2022

    De voor de toepassing en toewijzing van de steun vereiste afgeleide wetgeving treedt in werking. De voorwaarden voor de steun worden vastgesteld bij ministerieel besluit, dat wordt gecoördineerd met het ministerie van Financiën en het Staatstoezichtcentrum. 
    De ministerieel decreet omvat de volgende elementen:

    - doel van de maatregel,

    - beschrijving van de ondersteunde activiteiten;

    - begunstigden en doelgroepen,

    - uitvoeringsvoorwaarden,

    - subsidiabele kosten en gebruikte vereenvoudigingen;

    - betalingsvoorwaarden,

    - voorwaarden voor rapportage en monitoring.

    12

    1.4 hervorming van vaardigheden voor de digitale transformatie van bedrijven

    Streefdoel

    Inschrijving voor opleidingsactiviteiten

     

    Aantal deelnemers

    0

    500

    Q4

    2023

    Aantal mensen dat is ingeschreven voor opleidingsactiviteiten die in het kader van deze maatregel worden ondersteund, bestaande uit bewustmaking van kmo-managers en bijscholing en omscholing van ICT-specialisten. Ten minste 35 % van de deelnemers aan deze opleidingsactiviteiten is vrouw.

    13

    1.4 hervorming van vaardigheden voor de digitale transformatie van bedrijven

    Streefdoel

    Voltooiing van opleidingsactiviteiten

     

    Aantal deelnemers

    0

    2000

    Q2

    2026

    Aantal personen dat hun opleiding heeft voltooid via de opleidingsactiviteiten die in het kader van deze maatregel worden ondersteund, met inbegrip van bewustmaking van kmo-managers, en bij- en omscholing voor ICT-specialisten. Ten minste 35 % van de deelnemers die deze opleidingsactiviteiten hebben voltooid, zijn vrouwen.

    14

    1.4 hervorming van vaardigheden voor de digitale transformatie van bedrijven

    Streefdoel

    Aantal bij- en omscholingsmodules

    Aantal in het Estlandse onderwijsinformatiesysteem (EHIS) geregistreerde curricula.

    0

    5

    Q4

    2023

    Aantal ontwikkelde bij- en omscholingsmodules, met inbegrip van gedetailleerde opleidingsinhoud, structuur en opleidingsmateriaal voor het verstrekken van opleiding met betrekking tot groene vaardigheden. Nieuwe curricula die voor deze modules zijn ontwikkeld, worden geregistreerd in het Estse onderwijsinformatiesysteem (EHIS).

    15

    1.4 hervorming van vaardigheden voor de digitale transformatie van bedrijven

    Streefdoel

    Herziening van de kwalificatienormen voor ICT-specialisten.

    Aantal geanalyseerde en zo nodig aangepaste kwalificatienormen

    0

    5

    Q4

    2024

    Aantal vastgestelde kwalificatienormen voor ICT-specialisten uit het nationale register van kwalificatienormen die zijn geanalyseerd en zo nodig aangepast.

    16

    1.5 ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten

    1.5.1 landen- en regionale strategieën

    Mijlpaal

    Voorbereiding van de ontwikkeling van strategieën

    Voltooiing van voorbereidende taken

    Q2

    2022

    De voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn voor het opstellen van exportstrategieën worden voltooid. Deze taken omvatten:

    - een analyse van welke externe markten belangrijk zijn voor de ontwikkeling van strategieën;

    - een analyse van de belangen van bedrijven,

    - het in kaart brengen van de behoeften van exporterende ondernemingen om hun concurrentievermogen op de exportmarkten te vergroten;

    De rangschikking van de behoeften.

    17

    1.5 ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten

    1.5.1 landen- en regionale strategieën

    Mijlpaal

    Aanbesteding van studies

    Ondertekening van contracten

    Q2

    2024

    Aanbestedingen voor het opstellen van strategieën en productpakketten met het oog op het verkrijgen van gedetailleerde marktinformatie op buitenlandse markten worden uitgevoerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De desbetreffende contracten worden ondertekend.

    18

    1.5 ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten

    1.5.1 landen- en regionale strategieën

    Streefdoel

    Aantal landen- en regionale exportstrategieën

    Aantal gepubliceerde strategieën

    0

    13

    Q2

    2026

    Aantal te ontwikkelen nationale en/of regionale exportstrategieën. Deze strategieën omvatten uitgebreide analyses en bieden proactief slim advies aan ondernemingen die buitenlandse markten betreden en daar actief zijn.

    19

    1.5 ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten

    1.5.2 innovatieve bedrijfscentra op belangrijke exportmarkten

    Mijlpaal

    Voorbereidende analyse ter bepaling van de inhoud en de locaties van bedrijfscentra

    Uitvoering van een voorbereidende analyse

     

     

    Q2

    2022

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt een voorbereidende analyse op aan de hand waarvan de inhoud en de locaties van de bedrijfscentra kunnen worden vastgesteld. Uit de analyse moet blijken waar bedrijfscentra kunnen worden opgezet om de vraag naar in Estland vervaardigde producten en diensten op de exportmarkten te doen toenemen.

    20

    1.5 ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten

    1.5.2 innovatieve bedrijfscentra op belangrijke exportmarkten

    Streefdoel

    Aantal geopende bedrijfscentra

    Aantal bedrijfscentra

    0

    7

    Q2

    2026

    Aantal bedrijfscentra dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken is geopend om bedrijven te ondersteunen bij het betreden en exploiteren van belangrijke exportmarkten, en hen te helpen bij het promoten van in Estland vervaardigde producten en diensten op een wijze die rekening houdt met de specifieke kenmerken van het plaatselijke ondernemingsklimaat en de plaatselijke cultuur.

    21

    1.5 ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten

    1.5.3 mondiale effectgroepen voor e-export en virtuele fasen

    Mijlpaal

    Oprichting van impactgroepen en selectie van bestemmingen voor wereldwijde digitale missies

    Besluiten over de samenstelling van de effectgroepen en de bestemmingen van de wereldwijde digitale missies

     

     

    Q2

    2022

    Op basis van een analyse selecteert het ministerie van Buitenlandse Zaken wereldwijde bestemmingen van digitale missies en effectgroepen om de toegevoegde waarde van de Estse uitvoer van digitale diensten te vergroten, de exportcapaciteit van Estse ondernemingen, waaronder met name ICT-bedrijven, te vergroten en extra buitenlandse investeringen voor innovatie aan te trekken.

    22

    1.5 ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten

    1.5.3 mondiale effectgroepen voor e-export en virtuele fasen

    Streefdoel

    Aantal door de mondiale impactgroepen uitgevoerde missies en aantal grote evenementen waarin Estland was vertegenwoordigd in „virtuele fasen”

    Totaal aantal uitgevoerde dienstreizen en evenementen

    0

    29

    Q2

    2026

    Ten minste 14 missies worden verricht door de groepen voor mondiale impact die door het het ministerie van Buitenlandse Zaken worden opgezet om de toegevoegde waarde van de Estse uitvoer van digitale diensten te vergroten, de exportcapaciteit van Estse ondernemingen, waaronder met name ICT-bedrijven, te vergroten en extra buitenlandse investeringen voor innovatie aan te trekken.

    Estland wordt in ten minste 15 evenementen via „virtuele fasen” vertegenwoordigd.

       B. COMPONENT 2: Versnelling van de groene transitie in ondernemingen

    B.1.    Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    De component van het Estse herstel- en veerkrachtsplan heeft tot doel de groene transitie in het bedrijfsleven in Estland te versnellen en de zakelijke kansen die dit biedt te benutten. De component bestaat uit twee hervormingen en zes investeringen en is erop gericht de ontwikkeling van groene technologieën te ondersteunen, groene O & O- en innovatiecapaciteiten en hulpbronnenefficiëntie te vergroten, nieuwe bedrijfsmodellen in te voeren en vaardigheden en deskundigheid op gebieden die verband houden met de groene transitie te verbeteren. De maatregelen in het kader van deze component zijn gericht op een alomvattende aanpak van de groene transitie om belangrijke tekortkomingen van de markt aan te pakken en de technologische en gedragsdoorbraak te vergemakkelijken om het concurrentievermogen van het bedrijfsleven te vergroten. De maatregelen ondersteunen ook de verdere ontwikkeling van de kapitaalmarkt en het ondernemingsklimaat.

    De component ondersteunt de uitvoering van de landspecifieke aanbevelingen inzake het ondersteunen van de innovatiecapaciteit van kleine en middelgrote ondernemingen en het richten van investeringen op de groene transitie, het waarborgen van voldoende toegang tot financiering (landspecifieke aanbeveling 3 in 2020) en het tekort aan vaardigheden (landspecifieke aanbeveling 2 in 2019).

    Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstige afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen die zijn opgenomen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01).

    2.1.Hervorming: Groene transitie van ondernemingen

    Doel van de hervorming is de groene transitie in het bedrijfsleven, die naar verwachting economische, ecologische en sociale voordelen zal opleveren, te verbeteren door bestaande bedrijven efficiënter en milieuvriendelijker te maken (hulpbronnenefficiëntie, nieuwe groene overgangscertificaten en marktvergunningen voor producten) en door de opkomst van nieuwe groene technologiebedrijven te ondersteunen (ontwikkeling en toepassing van groene technologieën, nieuwe mogelijkheden voor de valorisatie van biologische hulpbronnen).

    De hervorming bestaat uit de oprichting van een brede taskforce voor groene transitie ter bevordering van de samenwerking tussen de belanghebbenden op het gebied van groene technologie en de vaststelling van wetgeving die nodig is voor de uitvoering van de vijf aanvullende investeringen: 1. Groene vaardigheden ter ondersteuning van de groene transitie van bedrijven; 2 Programma’s voor de ontwikkeling van groene technologie; 3 modernisering van de bedrijfsmodellen in productiebedrijven; 4. Toepassing van hulpbronnenefficiënte groene technologieën; en 5. Groen Fonds.

    De hervorming is gekoppeld aan component 1, aangezien digitalisering en automatisering bijdragen tot de ontwikkeling van groene technologieën en de groene transitie in het bedrijfsleven.

    De uitvoering van de hervorming moet uiterlijk op 31 december 2022 zijn voltooid.

    2.2.Investering: Groene vaardigheden ter ondersteuning van de groene transitie van ondernemingen

    Het doel van de investering is ervoor te zorgen dat er hoogwaardige expertise beschikbaar is voor de uitvoering van de groene transitie in ondernemingen. De investering bestaat uit de invoering van geactualiseerde bijscholings- en omscholingsprogramma’s voor volwassenen en de modernisering van studieprogramma’s in het hoger en beroepsonderwijs, alsmede de ontwikkeling en proefprojecten van flexibelere opleidingsprogramma’s die microkwalificaties bieden, rekening houdend met de toekomstige behoeften van de groene economie.

    Groene vaardigheden worden gedefinieerd als vaardigheden die nodig zijn voor banen die bijdragen tot de vermindering van broeikasgasemissies, de verbetering van energie- en hulpbronnenefficiëntie en een bredere invoering van beginselen van de circulaire economie. In samenwerking met belanghebbenden worden beroepsnormen en vaardigheidsprofielen bijgewerkt en, in voorkomend geval, nieuwe profielen ontwikkeld, waarin de verwachte leerresultaten worden gespecificeerd en specifieke gebieden worden geselecteerd met de grootste impact op de groene transitie. Personen die werkzaam zijn in sectoren die reeds door de groene transitie worden getroffen (energie, vervoer, afvalbeheer; Nieuwe industrieën en sectoren met potentieel voor het scheppen van banen die voortkomen uit of verband houden met de groene transitie) en die van baan willen veranderen.

    De investering wordt uiterlijk op 30 juni 2026 uitgevoerd.

    2.3.Investering: Programma’s voor de ontwikkeling van groene technologie

    De investering heeft tot doel bij te dragen tot de groene transitie van de ondernemingen door de ontwikkeling en verspreiding van innovatieve groene technologieën te bevorderen. Verwacht wordt dat de investering zal leiden tot een toename van het aantal onderzoeksintensieve groene technologiebedrijven op de markt en tot ondersteuning van het ecosysteem voor startende ondernemingen. De investering bestaat uit steun voor start-ups en ontwikkelingsclusters, waarbij de nadruk ligt op geïntegreerde groene technologie-oplossingen via diverse ontwikkelingsdiensten (waaronder accelerators, incubatie, bedrijfsontwikkeling, prototypen, proefprojecten) en de verbetering van de samenwerking tussen verschillende soorten organisaties en actoren die reeds actief zijn op de markt (academische wereld, bedrijven, andere belanghebbenden).

    De nadruk van de investeringen ligt op energie- en hulpbronnenefficiëntie, bevordering van de circulaire economie, nieuwe bedrijfsmodellen, digitalisering en automatisering. De in het kader van de investering ondersteunde projecten dragen bij tot de vermindering van de broeikasgasemissies en de verhoging van de hulpbronnenproductiviteit in Estland.

    De uitvoering van investering is uiterlijk op 30 juni 2026 voltooid.

    2.4.Investering: Modernisering van de bedrijfsmodellen van productiebedrijven

    Het doel van de investering is het ondersteunen van de verandering van bedrijfsmodellen in de maakindustrie om ervoor te zorgen dat Estse producten voldoen aan de milieu- en klimaatdoelstellingen, met inbegrip van de beginselen van de circulaire economie, en om het concurrentievermogen van productiebedrijven te vergroten. De maatregel ondersteunt projecten ter modernisering van de bedrijfsmodellen van productiebedrijven die verband houden met klimaat- en milieudoelstellingen. De projecten worden geselecteerd op basis van een oproep tot het indienen van voorstellen.

    Om ervoor te zorgen dat de maatregel voldoet aan de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01), sluiten de subsidiabiliteitscriteria in het bestek voor de oproep tot het indienen van projecten de volgende lijst van activiteiten uit: i) activiteiten in verband met fossiele brandstoffen, met inbegrip van downstreamgebruik 5 ; ii) activiteiten in het kader van het EU-systeem voor de handel in emissierechten (ETS) waarbij de geraamde broeikasgasemissies niet lager zijn dan de relevante benchmarks 6 ; iii) activiteiten in verband met stortplaatsen, verbrandingsinstallaties 7 en installaties voor mechanische biologische behandeling 8 ; en iv) activiteiten en activa waarbij de langdurige verwijdering van afval schade kan toebrengen aan het milieu. In de taakomschrijving wordt bovendien bepaald dat alleen activiteiten mogen worden geselecteerd die in overeenstemming zijn met de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

    2.5.Investering: Toepassing van hulpbronnenefficiënte groene technologieën

    Het doel van de investering is het verbeteren van de hulpbronnenefficiëntie van bedrijven, met inbegrip van energie-efficiëntie, met bijzondere aandacht voor de valorisatie van onderbenutte biologische hulpbronnen zoals residuen en bijproducten. De investering is bedoeld om innovatie op het gebied van productietechnologie en productontwikkeling in ondernemingen te ondersteunen en draagt bij tot oplossingen voor de circulaire economie.

    De maatregel ondersteunt twee soorten investeringen:

    -bevordering van hulpbronnenefficiënte groene technologieën voor industriële installaties;

    -valorisatie van biologische hulpbronnen.

    De projecten worden geselecteerd op basis van een oproep tot het indienen van voorstellen. De belangrijkste criteria voor de selectie van projecten die subsidie ontvangen , zijn, naar gelang van de relevantie, efficiëntie bij het verminderen van broeikasgasemissies, hulpbronnenefficiëntie, kosteneffectiviteit, vermindering van residuen en afvalproductie, toegevoegde waarde voor biologische hulpbronnen en innovatief karakter van de te ontwikkelen oplossingen.

    Om ervoor te zorgen dat de maatregel voldoet aan de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01), sluiten de subsidiabiliteitscriteria in het bestek voor de oproep tot het indienen van projecten de volgende lijst van activiteiten uit: i) activiteiten in verband met fossiele brandstoffen, met inbegrip van downstreamgebruik 9 ; ii) activiteiten in het kader van het EU-systeem voor de handel in emissierechten (ETS) waarbij de geraamde broeikasgasemissies niet lager zijn dan de relevante benchmarks 10 ; iii) activiteiten in verband met stortplaatsen, verbrandingsinstallaties 11 en installaties voor mechanische biologische behandeling 12 ; en iv) activiteiten en activa waarbij de langdurige verwijdering van afval schade kan toebrengen aan het milieu. In de taakomschrijving wordt bovendien bepaald dat alleen activiteiten mogen worden geselecteerd die in overeenstemming zijn met de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.

    2.6.Investering: Groen Fonds

    Het doel van de investering is kapitaal te verschaffen voor de ontwikkeling van nieuwe groene technologieën op strategische gebieden zoals energie, landbouw, levensmiddelenindustrie, vervoer en logistiek, materialen en chemische industrie. Het Groene Fonds verstrekt financiering aan ondernemingen en sectoren waarvan de producten, diensten of processen worden gekenmerkt door onderzoeksintensieve groene technologieën en waarvan de activiteiten bijdragen tot het oplossen van milieuproblemen, het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten of technologieën die broeikasgasemissies verminderen of afvangen of worden aangedreven door eisen inzake ecologisch ontwerp. Investeringen worden gedaan in duurzame projecten, rekening houdend met de EU-taxonomieverordening.

    De maatregel wordt uitgevoerd als een financieel instrument als onderdeel van een breder investeringsprogramma voor groene technologie dat kapitaalinvesteringen aan ondernemingen verstrekt in de vorm van directe aandeleninvesteringen en via durfkapitaalfondsen, beheerd door de beheerder van het publieke fonds SmartCap.

    De maatregel moet voldoen aan de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01). De juridische overeenkomst tussen Estland en SmartCap en het daaropvolgende investeringsbeleid van het Groen Fonds:

    I.de toepassing eisen van de technische richtsnoeren van de Commissie inzake duurzaamheidstoetsing voor het InvestEU-fonds; en

    II.ondernemingen die in het voorgaande boekjaar meer dan 50 % van hun inkomsten uit de volgende activiteiten en/of activa hebben gehaald, verplichten groenovergangsplannen vast te stellen en te publiceren: i) activiteiten en activa in verband met fossiele brandstoffen, met inbegrip van downstreamgebruik 13 ; ii) activiteiten en activa in het kader van het EU-systeem voor de handel in emissierechten (ETS) waarmee geraamde broeikasgasemissies worden gerealiseerd die niet lager zijn dan de relevante benchmarks 14 ; iii) activiteiten en activa in verband met stortplaatsen, verbrandingsinstallaties 15 en installaties voor mechanische biologische behandeling 16 ; en iv) activiteiten en activa waarbij de langdurige verwijdering van afval schade kan toebrengen aan het milieu. en

    III.te eisen dat SmartCap controleert of de begunstigde de relevante EU- en nationale milieuwetgeving naleeft voor alle transacties, met inbegrip van die welke zijn vrijgesteld van duurzaamheidstoetsing.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.

    2.7.Investering: Kansen scheppen voor de invoering van groene waterstoftechnologieën op basis van hernieuwbare energiebronnen

    Het doel van de investering is het ondersteunen van de uitrol en proefprojecten van geïntegreerde waterstofwaardeketens, van energieproductie en -voorziening tot eindverbruik in verschillende toepassingsgebieden.

    De te steunen projecten worden geselecteerd na een oproep tot het indienen van voorstellen. De oproep tot het indienen van voorstellen staat open voor projecten uit alle economische sectoren. De voor de productie van waterstof gebruikte elektriciteit moet worden opgewekt uit hernieuwbare energie en het verbruik van groene waterstof vindt plaats in Estland.

    Om ervoor te zorgen dat de maatregel voldoet aan de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01), sluiten de subsidiabiliteitscriteria in het bestek voor de oproep tot het indienen van projecten de volgende lijst van activiteiten uit: i) activiteiten in verband met fossiele brandstoffen, met inbegrip van downstreamgebruik 17 ; ii) activiteiten in het kader van het EU-systeem voor de handel in emissierechten (ETS) waarbij de geraamde broeikasgasemissies niet lager zijn dan de relevante benchmarks 18 ; iii) activiteiten in verband met stortplaatsen, verbrandingsinstallaties 19 en installaties voor mechanische biologische behandeling 20 ; en iv) activiteiten en activa waarbij de langdurige verwijdering van afval schade kan toebrengen aan het milieu. In de taakomschrijving wordt bovendien bepaald dat alleen activiteiten mogen worden geselecteerd die in overeenstemming zijn met de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.

    B.2.    Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    Kwalitatieve indicatoren  
    (voor mijlpalen)

    Meeteenheid

    Kwantitatieve indicatoren  
    (voor streefdoelen)

    Indicatief tijdschema voor voltooiing

    Beschrijving van elke mijlpaal en elk streefdoel

    Basisscenario

    Doel

    Kwartaal

    Jaar

    23

    2.1 Groene transitie van ondernemingen

    Mijlpaal

    Oprichting van een taskforce voor een groene transitie om de groene transitie uit te voeren en te monitoren

    Oprichting van een taskforce en werkgroepen

    <<<<<<<<<<<<<<<<<

    Q4

    2021

    Het ministerie van Milieu zal de bestaande werkgroep groene technologie (opgericht in 2020) omvormen tot de task force groene transitie van het RRP om de maatregelen voor de groene transitie van bedrijven te coördineren en de samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de publieke sector, belanghebbenden en belangengroepen te verbeteren. Voor specifieke maatregelen worden de nodige werkgroepen opgericht.

    24

    2.1 Groene transitie van ondernemingen

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het actieplan voor de circulaire economie door de taskforce groene transitie

    Actieplan circulaire economie goedgekeurd

    Q4

    2022

    De taskforce voor een groene transitie zal de bestaande activiteiten op het gebied van de circulaire economie en de verschillende actieplannen evalueren in één enkel actieplan voor de circulaire economie dat zal leiden tot de overgang van Estland naar de circulaire economie.

    25

    2.2 groene vaardigheden ter ondersteuning van de groene transitie van ondernemingen

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van secundaire wetgeving waarin de voorwaarden voor steun voor de ontwikkeling van groene vaardigheden zijn vastgelegd

    Inwerkingtreding van afgeleid recht

    Q2

    2022

    De voor de toepassing en toewijzing van de steun vereiste afgeleide wetgeving treedt in werking. Het bevat bepalingen die ervoor zorgen dat alle acties die in het kader van deze maatregel worden gesteund, gericht zijn op gebieden die bijdragen tot de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen of de aanpassing aan de klimaatverandering.

    26

    2.2 groene vaardigheden ter ondersteuning van de groene transitie van ondernemingen

    Streefdoel

    Aantal bij- en omscholingsmodules

    Aantal modules

    0

    5

    Q4

    2023

    Aantal ontwikkelde bij- en omscholingsmodules, met inbegrip van gedetailleerde opleidingsinhoud, structuur en opleidingsmateriaal voor het verstrekken van opleiding met betrekking tot groene vaardigheden.

    27

    2.2 groene vaardigheden ter ondersteuning van de groene transitie van ondernemingen

    Streefdoel

    Mensen die deelnemen aan bij- en omscholingsprogramma’s

    Aantal deelnemers

    0

    2830

    Q2

    2026

    Aantal personen dat een van de in het kader van deze maatregel ondersteunde opleidingscursussen heeft voltooid.

    28

    2.3 programma voor de ontwikkeling van groene technologieën

    Mijlpaal

    Oprichting van een werkgroep voor het plannen en opzetten van het ontwikkelingsprogramma

    Aanwerving van een projectmanager en oprichting van een werkgroep

    Q4

    2021

    Er wordt een projectmanager aangeworven en er wordt een brede groep belanghebbenden opgericht om de planning en uitvoering van investeringen te coördineren. De rol van de projectbeheerder wordt omschreven om informatie van marktdeelnemers te verzamelen en de nodige ondersteuningsmaatregelen en aanbestedingen te ontwerpen. De werkgroep bestaat uit partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van ondernemerschap en verbindt zich ertoe ten minste drie keer per jaar bijeen te komen om de balans op te maken van de ontwikkelingen op het gebied van investeringsgerelateerde activiteiten en aanbevelingen te doen voor verdere actie. De werkgroep stelt bepalingen op met betrekking tot de selectie van acties die in het kader van het ontwikkelingsprogramma worden ondersteund, op zodanige wijze dat elke actie rechtstreeks bijdraagt aan de vermindering van broeikasgasemissies of aan de ondersteuning van de aanpassing aan de klimaatverandering.

    29

    2.3 programma voor de ontwikkeling van groene technologieën

    Mijlpaal

    Opzet van het programma voor de ontwikkeling van groene technologieën

    Ondertekende contracten voor alle ontwikkelingsclusters en ondersteunende maatregelen die zijn ontworpen en geopend

    Q2

    2024

    De procedures voor overheidsopdrachten voor ten minste 5 ontwikkelingsclusters worden afgerond en de contracten worden gegund aan de winnende partijen. Er worden ondersteunende maatregelen opgezet en de eerste rondes ervan worden opengesteld voor ten minste 10 startende ondernemingen. De selectieprocessen zorgen ervoor dat elke ondersteunde actie rechtstreeks bijdraagt tot de vermindering van broeikasgasemissies of tot de ondersteuning van de aanpassing aan de klimaatverandering.

    30

    2.3 programma voor de ontwikkeling van groene technologieën

    Streefdoel

    Aantal clusters dat in het kader van het programma voor de ontwikkeling van groene technologie wordt ondersteund

    Aantal clusters

    0

    5

    Q2

    2026

    Aantal door het ontwikkelingsprogramma ondersteunde clusters.

    31

    2.3 programma voor de ontwikkeling van groene technologieën

    Streefdoel

    Aantal start-ups dat wordt ondersteund via het programma voor de ontwikkeling van groene technologie en dat particuliere investeringen heeft ontvangen

    Aantal startende ondernemingen

    0

    10

    Q2

    2026

    Aantal startende ondernemingen dat door het ontwikkelingsprogramma wordt ondersteund en dat tijdens of na het ontwikkelingsprogramma middelen van particuliere investeerders heeft ontvangen.

    32

    2.4 modernisering van de bedrijfsmodellen van productiebedrijven

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van het ministerieel besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor toekenning van de subsidie

    Inwerkingtreding van het ministerieel besluit

    Q2

    2022

    De voorwaarden voor de toekenning van de steun worden vastgesteld bij decreet van de bevoegde minister. De vastgestelde vereisten omvatten subsidiabiliteitscriteria om te waarborgen dat de geselecteerde projecten voldoen aan de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01) door middel van een uitsluitingslijst en naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving. In de selectie-/subsidiabiliteitscriteria wordt gespecificeerd dat de ondersteunde activiteiten en/of ondernemingen bijdragen tot een klimaatneutrale economie, veerkracht en aanpassing aan de klimaatverandering, met inbegrip van doelstellingen van de circulaire economie, zoals de interne toepassing van de beginselen van de circulaire economie, de overdracht van vervoer en de opslag van ondernemingen naar nieuwe stichtingen.

    33

    2.4 modernisering van de bedrijfsmodellen van productiebedrijven

    Streefdoel

    Aantal ondersteunde projecten

    Aantal projecten

    0

    70

    Q4

    2025

    Projecten waarvoor een subsidie is uitbetaald overeenkomstig de in de oproep tot het indienen van voorstellen vastgestelde subsidiabiliteitsvoorwaarden voor de invoering van bedrijfsmodellen ter ondersteuning van de overgang naar een klimaatneutrale economie, veerkracht en aanpassing aan de klimaatverandering, met inbegrip van doelstellingen van de circulaire economie.

    34

    2.5 inzet van hulpbronnenefficiënte groene technologieën

    Mijlpaal

    Publicatie van de oproep tot het indienen van voorstellen voor subsidies

    Bekendmaking van de oproep tot het indienen van voorstellen voor subsidies

    Q2

    2022

    De oproep tot het indienen van voorstellen ter ondersteuning van hulpbronnenefficiënte groene technologieën en de valorisatie van biologische hulpbronnen door de industrie wordt gepubliceerd en staat open voor aanvragen, met inbegrip van subsidiabiliteitscriteria om ervoor te zorgen dat de geselecteerde projecten voldoen aan de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01) door middel van een uitsluitingslijst en naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving. In de selectie-/subsidiabiliteitscriteria wordt gespecificeerd dat de ondersteunde activiteiten en/of ondernemingen bijdragen tot een klimaatneutrale economie, veerkracht en aanpassing aan de klimaatverandering.

    35

    2.5 inzet van hulpbronnenefficiënte groene technologieën

    Streefdoel

    Aantal naar aanleiding van de oproep tot het indienen van voorstellen gegunde contracten

    Toegekende contracten

    0

    25

    Q4

    2023

    Gunning van opdrachten aan ten minste 25 projecten die in het kader van de oproep tot het indienen van voorstellen zijn geselecteerd, voor groene technologieën voor industriële installaties en voor de valorisatie van biologische hulpbronnen, met inachtneming van het bestek

    36

    2.5 inzet van hulpbronnenefficiënte groene technologieën

    Streefdoel

    Aantal voltooide projecten

    Aantal projecten

    0

    25

    Q2

    2026

    Aantal voltooide projecten ter verbetering van de hulpbronnenefficiëntie door de verbetering van groene technologieën en biologische hulpbronnen, op basis van oproepen tot het indienen van voorstellen en vastgestelde subsidiabiliteitscriteria.

    37

    2.6 Green Fund

    Mijlpaal

    Ondertekening van een overeenkomst tussen het ministerie van Economische Zaken en Communicatie en SmartCap

    Ondertekening van de overeenkomst

    Q4

    2021

    Tussen het ministerie van Economische Zaken en Communicatie en SmartCap wordt een contractuele overeenkomst ondertekend voor het beheer van het Groene Fonds, die het volgende omvat:

    — Investeringsdoelstellingen om te investeren in ondernemingen en activiteiten die bijdragen tot een klimaatneutrale economie en om de weerbaarheid tegen klimaatverandering te verbeteren, met inbegrip van bewustmakingsmaatregelen;

    - Subsidiabiliteitscriteria voor naleving van de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01) door ondersteunde begunstigden door het gebruik van een uitsluitingslijst en de eis van naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

    38

    2.6 Green Fund

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het investeringsbeleidsdocument door SmartCap

    Door SmartCap aangenomen document over het investeringsbeleid

    Q4

    2021

    SmartCap stelt het investeringsbeleid voor het Groen Fonds vast, in overeenstemming met de contractuele overeenkomst tussen het ministerie van Economische Zaken en Communicatie en SmartCap, met inbegrip van de investeringsdoelstellingen en de subsidiabiliteitscriteria om ervoor te zorgen dat de in het kader van deze maatregel ondersteunde begunstigden zich houden aan de technische richtsnoeren „geen significante schade berokkenen” (2021/C58/01) door middel van het gebruik van duurzaamheidstests, het vereiste van naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving en de eis voor begunstigden die meer dan 50 % van hun inkomsten in het voorgaande financiële jaar hebben verworven door middel van het gebruik van duurzaamheidstests, en de eis voor begunstigden om in het voorgaande financiële jaar meer dan van hun inkomsten uit te sluiten van activiteiten of groene plannen om groene plannen te publiceren.

    39

    2.6 Green Fund

    Streefdoel

    Omvang van investeringen in risicokapitaalfondsen of aandelenbeleggingen in ondernemingen

    Omvang van het geïnvesteerde kapitaal (in EUR)

    0

    60 000 000

    Q4

    2024

    Het Groen Fonds investeert ten minste 60 miljoen EUR in durfkapitaalfondsen of ondernemingen in overeenstemming met het investeringsbeleid.

    40

    2.6 Green Fund

    Streefdoel

    Omvang van investeringen in risicokapitaalfondsen of aandelenbeleggingen in ondernemingen

    Omvang van het geïnvesteerde kapitaal (in EUR)

    60 000 000

    100 000 000

    Q2

    2026

    Het Groen Fonds investeert ten minste 100 miljoen EUR in durfkapitaalfondsen of ondernemingen in overeenstemming met het investeringsbeleid.

    41

    2.7 Kansen scheppen voor de invoering van groene waterstoftechnologieën op basis van hernieuwbare energiebronnen

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van het ministerieel besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de toekenning van de steun

    Inwerkingtreding van het ministerieel besluit

    Q4

    2022

    Ontwikkeling van criteria voor projectselectie en inwerkingtreding van het ministerieel besluit betreffende de voorwaarden voor de toekenning van steun voor projecten in verband met geïntegreerde groene waterstoftechnologieën. De voorwaarden voor deze steun omvatten subsidiabiliteitscriteria die waarborgen dat de doelstellingen van de geselecteerde projecten voldoen aan de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01) door het gebruik van een uitsluitingslijst en het vereiste van naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

    42

    2.7 Kansen scheppen voor de invoering van groene waterstoftechnologieën op basis van hernieuwbare energiebronnen

    Mijlpaal

    Technologieën en apparatuur om volledige waardeketens voor groene waterstof tot stand te brengen

    Aanschaf, installatie en ingebruikneming van technologieën en apparatuur

    Q1

    2025

    De nodige apparatuur voor de productie van groene waterstof wordt aangekocht, geïnstalleerd en operationeel gemaakt door de projectpromotoren die in de oproep tot het indienen van voorstellen worden geselecteerd.

    43

    2.7 Kansen scheppen voor de invoering van groene waterstoftechnologieën op basis van hernieuwbare energiebronnen

    Streefdoel

    Subsidies voor op hernieuwbare energiebronnen gebaseerde groene waterstoftechnologieën ten belope van ten minste 49,49 miljoen EUR

    EUR

    0

    49 490 000

    Q2

    2026

    In overeenstemming met het investeringsbeleid worden subsidies toegewezen aan investeringen in groene waterstoftechnologieën op basis van hernieuwbare energie, ten belope van ten minste 49,49 miljoen EUR.

       C. COMPONENT 3: Digitale staat

    Voortbouwend op de succesvolle uitrol van digitale technologieën voor de levering van openbare diensten in Estland in de afgelopen jaren, heeft deze component van het Estse plan voor herstel en veerkracht tot doel de digitale overheidsdiensten verder te verbeteren, met name wat betreft gebruikersgerichtheid en veerkracht (onder meer in het licht van de toenemende cyberdreigingen). De component omvat maatregelen die het mogelijk maken gebruik te maken van de kansen die de nieuwste technologieën bieden, met name kunstmatige intelligentie, maar ook ingrijpende herontwerpen van zowel front- als back-enddiensten. Zij komen zowel burgers als bedrijven ten goede. Er zijn specifieke acties gepland om het vermogen van het land om het witwassen van geld te bestrijden, te versterken. De steun voor de uitrol van netwerken met zeer hoge capaciteit in plattelandsgebieden zal naar verwachting ook zorgen voor een bredere toegang tot onlinediensten en, meer in het algemeen, bijdragen tot de verdere digitale transformatie van het land.

    De component ondersteunt de uitvoering van de landspecifieke aanbevelingen inzake investeringen in de digitale transitie (landspecifieke aanbeveling 3 in 2020) en inzake het antiwitwaskader (landspecifieke aanbeveling 1 in 2019 en landspecifieke aanbeveling 4 in 2020).

    Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstige afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen die zijn opgenomen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01).

    C.1.    Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    3.1.Hervorming: Oprichting en ontwikkeling van een kenniscentrum voor gegevensbeheer en open data

    Het doel van de maatregel is het bevorderen van een beter beheer van de door de Estse overheidsinstanties verzamelde en bijgehouden gegevens. Het heeft tot doel de kwaliteit van de gegevens te verbeteren, het gebruik ervan voor de besluitvorming en de beschikbaarheid ervan als open gegevens te vergroten, zodat zij ook door andere belanghebbenden kunnen worden hergebruikt.

    De maatregel bestaat uit:

    -de oprichting van een expertisecentrum binnen het Estse bureau voor de statistiek (het Estse overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de productie van officiële statistieken) om de ontwikkeling van gegevensbeheer bij andere overheidsinstanties te coördineren en te ondersteunen;

    -de ontwikkeling van instrumenten/informatiesystemen voor gegevensbeheer en gegevensuitwisseling;

    -de uitvoering van projecten die tot doel hebben de kwaliteit van de gegevens waarover overheidsinstanties beschikken te verbeteren en de beschikbaarheid van open gegevens te vergroten.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

    3.2.Hervorming: Ontwikkeling van evenementendiensten en proactieve digitale overheidsdiensten voor particulieren

    Het doel van de maatregel is de efficiëntie van de openbare dienstverlening te verbeteren en de administratieve lasten voor de burgers te verminderen.

    De maatregel bestaat uit het opnieuw ontwerpen van een reeks openbare diensten (en de onderliggende IT-systemen) om de automatische en proactieve uitvoering ervan mogelijk te maken op basis van levens- of zakelijke gebeurtenissen waarmee burgers te maken krijgen (zoals een huwelijk, de geboorte van een kind of de oprichting van een onderneming). Het zal met name een betere integratie van IT-systemen tussen verschillende overheidsinstanties mogelijk maken en bijdragen tot de toepassing van het eenmaligheidsbeginsel.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

    3.3.Hervorming: Ontwikkeling van evenementendiensten en digitale toegangspoort voor ondernemers

    De doelen van de maatregel zijn de efficiëntie van de openbare dienstverlening te verbeteren en de administratieve lasten voor ondernemers te verminderen.

    De maatregel bestaat uit het opzetten van één digitale toegangspoort voor de levering van openbare diensten aan ondernemers en het opnieuw ontwerpen van een reeks diensten (en de onderliggende IT-systemen) om deze met de toegangspoort te verbinden, de gebruikersvriendelijkheid van diensten te ondersteunen, het eenmaligheidsbeginsel toe te passen en, waar mogelijk, proactieve verstrekking van informatie mogelijk te maken op basis van gebeurtenissen die bedrijven ervaren.

    Daarbij wordt rekening gehouden met de oplossingen die zijn ontwikkeld in het kader van de uitvoering van Verordening (EU) 2018/1724 tot oprichting van één digitale toegangspoort voor informatie, procedures en diensten voor ondersteuning en probleemoplossing.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

    3.4.Investering: Tuurprogramma Bürokratt (nationaal virtual assistentie-platform en ecosysteem)

    Het doel van de maatregel is de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van overheidsdiensten in Estland te verbeteren.

    De maatregel bestaat uit de ontwikkeling van een virtuele assistent op basis van toespraken en teksten voor de toegang tot online overheidsdiensten. De werkzaamheden zullen voortbouwen op proefprojecten die reeds in 2020 en 2021 zijn uitgevoerd.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

    3.5.Investering: Herconfiguratie van digitale basisdiensten en veilige overgang naar cloudinfrastructuur

    Het doel van de maatregel is de veerkracht, de beveiliging en de betrouwbaarheid van de IT-systemen en -diensten van de Estse overheidsinstanties te vergroten door deze over te brengen naar een particuliere cloud en door uitgebreide veiligheidstests.

    De maatregel bestaat uit de volgende elementen:

    -de oprichting van een nieuw overheidsorgaan dat belast is met het centrale beheer van de basisIT-diensten en -infrastructuren van overheidsinstellingen;

    -De oprichting van nieuwe capaciteit voor beveiligingstests binnen de Estse autoriteit voor het informatiesysteem (RIA);

    -de aankoop van particuliere cloudinfrastructuurmiddelen;

    -de migratie van bestaande informatiesystemen naar de particuliere cloud;

    -het grondig testen van de beveiliging van nieuwe cloudgebaseerde informatiesystemen die door overheidsinstanties worden gebruikt, alsook van bestaande informatiesystemen;

    -de ontwikkeling van de capaciteit van de gegevensambassade (d.w.z. IT-hostingcapaciteiten in het buitenland om de continuïteit van de beschikbaarheid van kritieke databanken bij rampen te waarborgen), voortbouwend op het proefproject dat tussen 2017 en 2020 in Luxemburg is uitgevoerd;

    -de uitbreiding van de particuliere cloud naar de gegevensambassade, zodat naar de cloud gemigreerde systemen ook kunnen worden gehost in en geëxploiteerd vanuit de gegevensambassade;

    -de migratie van kritieke systemen naar de infrastructuur van de gegevensambassade.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op dinsdag 31 december 2024 zijn voltooid.

    3.6.Hervorming: Tot vaststelling van de strategische analyse van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme in Estland

    Doel van de hervorming is het versterken van de capaciteit van de financiële-inlichtingeneenheid om witwasregelingen en -kanalen in een vroeg stadium te identificeren.

    De maatregel bestaat uit de oprichting van een centrum voor strategische analyse binnen de financiële-inlichtingeneenheid. Dit centrum voor strategische analyse zal naar verwachting operationelere en efficiëntere preventie en opsporing van witwassen en terrorismefinanciering mogelijk maken. Het team van het Centrum voor strategische analyse is met name belast met de ontwikkeling van specificaties voor een nieuw IT-instrument op basis van gegevens uit verschillende bronnen. Het Centrum voor strategische analyse zou ook de nodige wetswijzigingen kunnen vaststellen.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op dinsdag 31 december 2024 zijn voltooid.

    3.7.Investering: Informatiesysteem voor realtime strategische analyse van witwassen en terrorismefinanciering

    Voortbouwend op de analyse die is uitgevoerd in het kader van de uitvoering van de hervorming 3.6, heeft de investering tot doel de financiële-inlichtingeneenheid een nieuw specifiek IT-systeem ter beschikking te stellen waarmee gegevens van verschillende autoriteiten kunnen worden gebruikt en mogelijke witwasregelingen en -kanalen in realtime kunnen worden geïdentificeerd. De maatregel bestaat uit de ontwikkeling van het nieuwe IT-systeem.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op dinsdag 30 juni 2026 zijn voltooid.

    3.8.Investering: Aanleg van breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit

    De investering heeft tot doel de toegang tot breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit (VHCN), die een verbinding van ten minste 100 Mbps bieden, te verbeteren voor huishoudens en sociaal-economisch belangrijke instellingen zoals ziekenhuizen, scholen, openbare diensten en bedrijven.

    De maatregel bestaat in het verlenen van financiële steun voor de uitrol van breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit in gebieden met marktfalen (overeenkomstig artikel 52 van Verordening (EG) nr. 651/2014 van de Commissie). De voor de toewijzing van de financiering gebruikte subsidiabiliteits- en selectiecriteria zorgen voor een passend regionaal evenwicht.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

    C.2.    Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    Kwalitatieve indicatoren  
    (voor mijlpalen)

    Kwantitatieve indicatoren  
    (voor streefdoelen)

    Indicatief tijdschema voor voltooiing

    Beschrijving van elke mijlpaal en elk streefdoel

    Meeteenheid

    Basisscenario

    Doel

    Kwartaal

    Jaar

    44

    3.1 oprichting en ontwikkeling van een kenniscentrum voor gegevensbeheer en open data

    Mijlpaal

    Instelling van een gegevensbeheersteam bij het Bureau voor de Statistiek, het ministerie van Economische Zaken en Communicatie en de Autoriteit voor het informatiesysteem van de staat

    Opzetten van de nodige organisatiestructuur voor de coördinatie van het gegevensbeheer

     

     

    Q4

    2021

    Oprichting van een Data Management Team in Statistics Estonia door de aanwerving van deskundig personeel dat belast is met het coördineren van het kader voor gegevensbeheer en het ondersteunen van andere overheidsinstanties. Daarnaast worden bij het ministerie van Economische Zaken en Communicatie en het Staatsbureau voor informatiesystemen posten gecreëerd om ontwikkelingsprojecten uit te voeren. Tegen eind 2021 moeten ten minste vijf personen in de drie entiteiten worden aangeworven.

    45

    3.1 oprichting en ontwikkeling van een kenniscentrum voor gegevensbeheer en open data

    Streefdoel

    Voltooiing van projecten ter verbetering van de gegevenskwaliteit

    Aantal projecten

    0

    430

    Q2

    2025

    Aantal voltooide projecten die bijdragen tot een betere herbruikbaarheid van gegevens van overheidsinstellingen, met actuele en nauwkeurige beschrijvingen van databanken en datasets.

    46

    3.1 oprichting en ontwikkeling van een kenniscentrum voor gegevensbeheer en open data

    Streefdoel

    Publicatie van datasets op het nationale opendataportaal

    Aantal gepubliceerde datasets

    707

    2600

    Q4

    2025

    Het aantal datasets dat op het nationale opendataportaal openbaar wordt gemaakt en dus via het opendataportaal van de EU beschikbaar is, wordt verhoogd van 707 op 13 augustus 2021 tot 2600.

    47

    3.2 ontwikkeling van evenementendiensten en proactieve digitale overheidsdiensten voor particulieren

    Streefdoel

    Lancering van persoonlijke levensevenementendiensten en/of proactieve diensten

    Aantal operationele diensten

    0

    2

    Q4

    2022

    Aantal onlinediensten voor evenementen in het leven van de burger en/of proactieve diensten.

    De overeenkomstige IT-oplossingen die de verlening van de diensten mogelijk maken, moeten ten minste in de basisonderdelen van een bepaalde dienst operationeel zijn en moeten tijdens de uitvoering van de maatregel verder worden ontwikkeld.

    De betrokken diensten worden geselecteerd op basis van het ontwikkelingsplan voor persoonlijke evenementen en proactieve diensten.

    48

    3.2 ontwikkeling van evenementendiensten en proactieve digitale overheidsdiensten voor particulieren

    Streefdoel

    Lancering van persoonlijke evenementendiensten en/of proactieve diensten

    Aantal operationele diensten

    2

    10

    Q4

    2025

    Aantal onlinediensten voor evenementen in het leven van de burger en/of proactieve diensten.

    De overeenkomstige IT-oplossingen die de verlening van de diensten mogelijk maken, moeten ten minste in de basisonderdelen van een bepaalde dienst operationeel zijn en moeten tijdens de uitvoering van de maatregel verder worden ontwikkeld.

    De betrokken diensten worden geselecteerd op basis van het ontwikkelingsplan voor persoonlijke evenementen en proactieve diensten.

    49

    3.3 ontwikkeling van evenementendiensten en digitale toegangspoort voor ondernemers

    Streefdoel

    Uitrol van IT-ontwikkelingen die bijdragen tot de implementatie van zakelijke evenementendiensten en toegangspoort

    Aantal projecten dat met succes nieuwe ontwikkelingen online heeft ingevoerd

    0

    1

    Q4

    2022

    Aantal IT-ontwikkelingsprojecten die bijdragen tot de uitvoering van de zakelijke evenementendiensten en toegangspoort die met succes nieuwe ontwikkelingen online hebben ingevoerd.

    Deze ontwikkelingsprojecten houden hetzij rechtstreeks verband met de ontwikkeling van de digitale toegangspoort voor ondernemers, hetzij met de ontwikkeling van diensten op het gebied van bedrijfsevenementen, die daarnaast de ontwikkeling van verschillende gerelateerde systemen voor de interface met de digitale toegangspoort omvatten. Als gevolg van elk ontwikkelingsproject moet ten minste een minimaal functionele IT-oplossing worden voltooid (d.w.z. dat de IT-oplossing ten minste in de basisonderdelen voor de eindgebruikers (ondernemers) operationeel moet zijn en in staat moet zijn feedback te geven over verdere ontwikkelingsbehoeften tijdens of na de uitvoering van de hervorming).

    50

    3.3 ontwikkeling van evenementendiensten en digitale toegangspoort voor ondernemers

    Streefdoel

    Uitrol van IT-ontwikkelingen die bijdragen tot de implementatie van zakelijke evenementendiensten en toegangspoort

    Aantal projecten dat met succes nieuwe ontwikkelingen online heeft ingevoerd

    1

    10

    Q4

    2025

    Aantal IT-ontwikkelingsprojecten die bijdragen tot de uitvoering van de zakelijke evenementendiensten en toegangspoort die met succes nieuwe ontwikkelingen online hebben ingevoerd.

    Deze ontwikkelingsprojecten houden hetzij rechtstreeks verband met de ontwikkeling van de digitale toegangspoort voor ondernemers, hetzij met de ontwikkeling van diensten op het gebied van bedrijfsevenementen, die daarnaast de ontwikkeling van verschillende gerelateerde systemen voor de interface met de digitale toegangspoort omvatten. Als gevolg van elk ontwikkelingsproject moet ten minste een minimaal functionele IT-oplossing worden voltooid (d.w.z. dat de IT-oplossing ten minste in de basisonderdelen voor de eindgebruikers (ondernemers) operationeel moet zijn en in staat moet zijn feedback te geven over verdere ontwikkelingsbehoeften tijdens of na de uitvoering van de hervorming).

    51

    3.4 #Bürokratt-programma (nationaal virtual assistant-platform en ecosysteem)

    Streefdoel

    Toegang tot digitale overheidsdiensten via het virtuele assistentieplatform

    Aantal via de virtuele assistent toegankelijke openbare digitale diensten

    0

    1

    Q2

    2022

    Aantal digitale overheidsdiensten dat beschikbaar is via het platform van de virtuele assistent.

    52

    3.4 #Bürokratt-programma (nationaal virtual assistant-platform en ecosysteem)

    Streefdoel

    Invoering van de virtuele assistent van Bürokratt in digitale openbare diensten

    Aantal dienstenomgevingen

    0

    18

    Q4

    2025

    Aantal dienstomgevingen waarin de virtuele assistent operationeel moet zijn. Een „dienstenomgeving” verwijst naar een website van overheidsinstanties.

    53

    3.4 #Bürokratt-programma (nationaal virtual assistant-platform en ecosysteem)

    Streefdoel

    Toegang tot digitale overheidsdiensten via het virtuele assistentieplatform

    Aantal via de virtuele assistent toegankelijke openbare digitale diensten

    1

    20

    Q4

    2025

    Aantal digitale overheidsdiensten dat beschikbaar is via het platform van de virtuele assistent.

    54

    3.5 herconfiguratie van digitale basisdiensten en veilige overgang naar cloudinfrastructuur

    Mijlpaal

    Ontwikkeling van centraal geleverde/gedeelde IT-basisdiensten

    Openstelling van gedeelde server-hosting en computerworkstations voor overheidsinstanties

     

     

    Q3

    2022

    Centraal aangeboden/gedeelde basisIT-diensten staan open voor inschrijving door nieuwe gebruikers (ministeries en andere autoriteiten).

    55

    3.5 herconfiguratie van digitale basisdiensten en veilige overgang naar cloudinfrastructuur

    Streefdoel

    Uitrol van nationale particuliere cloudinfrastructuur door overheidsinstanties

    Aantal naar de nationale particuliere cloud gemigreerde informatiesystemen

    0

    10

    Q4

    2023

    Aantal informatiesystemen waarvoor de migratie naar de particuliere cloudinfrastructuur moet worden voltooid.

    56

    3.5 herconfiguratie van digitale basisdiensten en veilige overgang naar cloudinfrastructuur

    Mijlpaal

    Uitbreiding van de cloudinfrastructuur naar de gegevensambassade

    Voltooiing van de uitbreiding van de nationale particuliere cloud tot de infrastructuur van de Estse gegevensambassade

    Q4

    2023

    Informatiesystemen die vanuit de gegevensambassade naar de particuliere cloud worden gemigreerd, kunnen worden gehost en geëxploiteerd. Daartoe worden nieuwe hardware en vergunningen aangeschaft en opgezet.

    57

    3.5 herconfiguratie van digitale basisdiensten en veilige overgang naar cloudinfrastructuur

    Streefdoel

    Migratie van kritieke systemen naar de nationale cloudinfrastructuur van de gegevensambassade

    Aantal kritieke systemen

    0

    10

    Q4

    2024

    Aantal kritieke systemen dat naar de infrastructuur en het platform van de National Cloud Data Embassy is gemigreerd. Kritieke systemen zijn systemen die van vitaal belang zijn voor de duurzaamheid van de staat.

    58

    3.5 herconfiguratie van digitale basisdiensten en veilige overgang naar cloudinfrastructuur

    Streefdoel

    Centrale veiligheidstests van de informatiesystemen van overheidsinstanties

    Aantal uitgevoerde tests

    0

    16

    Q4

    2024

    Aantal uitgebreide veiligheidstests uitgevoerd door de autoriteit voor het informatiesysteem — de testresultaten worden samengevat in rapporten.

    59

    3.6 tot vaststelling van de strategische analyse van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme in Estland

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de wijziging van de wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering en van andere wetgevende, administratieve en contractuele wijzigingen die nodig zijn voor het Centrum voor strategische analyse

    Bepaling in de wet die de datum van inwerkingtreding van de gewijzigde handeling en de inwerkingtreding van andere wetgevende, bestuursrechtelijke en contractuele handelingen vermeldt

     

     

    Q4

    2024

    De volgende stappen worden ondernomen om het Centrum voor strategische analyse toegang te geven tot gegevens die relevant zijn voor het opsporen en voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering en deze te verwerken: 
    1) een wijziging van de wet ter voorkoming van het witwassen van geld en terrorismefinanciering wordt bekendgemaakt in het Riigi Teataja en treedt in werking, 
    2) wijzigingen van de statuten van de relevante nationale datasets treden in werking, 
    3) wijzigingen in de voorwaarden van de overeenkomsten betreffende de uitwisseling van gegevens van de financiële-inlichtingeneenheid worden door de overeenkomstsluitende partijen ondertekend.

    60

    3.7 Informatiesysteem voor realtime strategische analyse van witwassen en terrorismefinanciering

    Mijlpaal

    Ontwikkeling van het nieuwe real-time ICT-analysesysteem voor het Centrum voor strategische analyse en levering aan de financiële-inlichtingeneenheid

    Levering van het nieuwe ICT-systeem aan de financiële-inlichtingeneenheid

     

     

    Q2

    2026

    De ontwikkeling van het ICT-systeem dat realtimeanalyse mogelijk maakt om witwassen op te sporen en te voorkomen, wordt voltooid. Het systeem is operationeel en gebruikt door de financiële-inlichtingeneenheid.

    61

    3.8 aanleg van breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit

    Streefdoel

    Uitrol van breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit op nieuwe sites

    Aantal plaatsen

    0

    4000

    Q4

    2023

    Aantal nieuwe locaties (woningen, bedrijven, vestigingen) die onder VHCN vallen (en die dankzij de maatregel een verbinding van ten minste 100 Mbps kunnen krijgen).

    62

    3.8 aanleg van breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit

    Streefdoel

    Uitrol van breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit op nieuwe sites

    Aantal plaatsen

    4000

    8097

    Q4

    2025

    Aantal extra locaties (woningen, bedrijven, vestigingen) die onder VHCN vallen (en die dankzij de maatregel een verbinding van ten minste 100 Mbps kunnen krijgen).

       D. COMPONENT 4: Energie en energie-efficiency

    Met deze component van het Estse plan voor herstel en veerkracht wordt de uitdaging van het koolstofarm maken van de energiesector aangepakt. De doelstelling van de component is het verminderen van de afhankelijkheid van olieschalie, het stimuleren van het gebruik van hernieuwbare energie en het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen.

    De component ondersteunt de uitvoering van de landspecifieke aanbeveling om investeringen toe te spitsen op energie-infrastructuur en op hulpbronnen- en energie-efficiëntie, en zo bij te dragen tot het geleidelijk koolstofvrij maken van de economie (landspecifieke aanbeveling 3 in 2019 en in 2020).

    Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstige afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen die zijn opgenomen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01).

    D.1.    Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    4.1.Hervorming: Bevordering van energie-efficiëntie

    Doel van de hervorming is de administratieve belemmeringen voor energie-efficiënte renovaties te verminderen door woningverenigingen, particuliere huishoudens en lokale overheden te adviseren over wetgeving, technische aspecten en financiering van renovaties. De hervorming ondersteunt ook het gebruik van innovatieve oplossingen zoals renovatie met behulp van vooraf vervaardigde elementen om de renovatiecapaciteit te vergroten en de koolstofvoetafdruk van het gebouwenbestand te verkleinen (het benutten van de materialen en het waarborgen van de kwaliteit). De hervorming heeft tot doel het renovatietempo in gebieden met een lagere vastgoedwaarde te verhogen.

    De maatregel bestaat uit het opzetten van een regionaal adviesnetwerk en het opleiden van technische adviseurs om de nodige informatie te verstrekken en renovaties te stimuleren. De toegang tot informatie met betrekking tot energie-efficiënte renovaties wordt verder gewaarborgd door het opzetten van een speciale website en digitale instrumenten die het inzicht in het renovatieresultaat, de kosten en de baten ervan vergemakkelijken. De component houdt verband met een maatregel inzake digitalisering van bouwgegevens in het kader van component 1 van het Estse plan voor herstel en veerkracht.

    De uitvoering van de hervorming moet uiterlijk op dinsdag 31 december 2024 zijn voltooid.

    4.2.Investering: Steun voor de renovatie van appartementengebouwen

    Doel van de maatregel is het stimuleren van grondige renovaties van appartementengebouwen om de energie-efficiëntie te verhogen, het energieverbruik te verminderen en de levensomstandigheden van de bewoners te verbeteren. Het doel is ook het renovatietempo te verhogen in gebieden met een lagere vastgoedwaarde.

    Er wordt steun verleend aan appartementenverenigingen voor renovaties die leiden tot een verbetering van ten minste één energie-efficiëntieklasse of, in het geval van volledige renovaties, ten minste de energie-efficiëntieklasse C. De renovaties komen overeen met een middelgrote renovatie die een gemiddeld niveau van primaire energiebesparingen van ten minste 30 % vertegenwoordigt. Er worden gedifferentieerde regionale steunpercentages toegepast: 30 % in Tallinn en Tartu, 40 % in de gebieden rond Tallinn en Tartu op basis van de vastgoedprijs en 50 % in alle andere gebieden. Buiten Tallinn en Tartu kunnen de appartementenverenigingen gedeeltelijke reconstructiewerkzaamheden uitvoeren om verslechtering van de technische toestand van het gebouw te voorkomen, in welk geval het steunpercentage lager is. Daarnaast is Estland, als onderdeel van zijn nationale langetermijnstrategieën, van plan aanvullende renovatiemaatregelen te financieren uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het REACH-EU.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.

    4.3.Investering: Steun voor de renovatie van kleine woongebouwen

    Het doel van de maatregel is het stimuleren van grondige renovaties van particuliere woningen om de energie-efficiëntie te verhogen, het energieverbruik te verminderen en de levensomstandigheden van de bewoners te verbeteren. Het doel is ook het renovatietempo te verhogen in gebieden met een lagere vastgoedwaarde.

    Er wordt steun verleend aan particuliere eigenaren voor renovaties die leiden tot een verbetering van ten minste één energie-efficiëntieklasse of, in het geval van volledige renovaties, ten minste energie-efficiëntieklasse C, en die ten minste overeenkomen met een middelgrote renovatie die een gemiddeld niveau van primaire energiebesparingen van ten minste 30 % vertegenwoordigt. Er worden gedifferentieerde regionale steunpercentages toegepast: 30 % in Tallinn en Tartu, 40 % in de gebieden rond Tallinn en Tartu op basis van de vastgoedprijs en 50 % in alle andere gebieden. Voor de toepassing van de maatregel wordt huisvesting (woning) gedefinieerd als „een of meer woningen in één gebouw of in een afzonderlijk gebouw dat bestemd is voor één huishouden om het hele jaar door te wonen” (volgens Eurostat).

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 31 december 2024 zijn voltooid.

    4.4.Hervorming: De groene transitie in de energiesector stimuleren

    Het doel van deze maatregel is bij te dragen tot het koolstofarm maken van de energieproductie en -consumptie in Estland door de streefcijfers en acties van het Estse energiebeleid (met inbegrip van die in verband met de uitfasering van olieschalie) te actualiseren en door administratieve belemmeringen voor installaties voor hernieuwbare energie weg te nemen.

    Het nationale ontwikkelingsplan van de energiesector wordt geactualiseerd en bevat streefcijfers voor de productie van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en voorzieningszekerheid. Het plan omvat ook maatregelen om de afhankelijkheid van olieschalie in de Estse energiesector te verminderen en streefcijfers voor de geleidelijke afschaffing van olieschalie in de energiesector.

    De hervorming omvat ook de vaststelling van de nodige wetgeving en het opstellen van richtsnoeren voor het versnellen van de installatie van productiecapaciteit voor hernieuwbare elektriciteit en maatregelen om de aan defensie gerelateerde hoogtebeperkingen op windparken te verlichten. 

    De uitvoering van de hervorming moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

    4.5.Investering: Programma ter versterking van het elektriciteitsnet om de productiecapaciteit voor hernieuwbare energie te vergroten en zich aan te passen aan de klimaatverandering (zoals bescherming tegen stormen)

    Het doel van deze maatregel is bij te dragen tot het koolstofvrij maken van de Estse elektriciteitsproductie door de verbindingscapaciteit die beschikbaar is voor de productie van hernieuwbare energie te vergroten.

    In het kader van deze maatregel worden de investeringen van de transmissiesysteembeheerder in het transmissienet medegefinancierd om ten minste 310 MW extra aansluitcapaciteit toe te voegen.

    De uitvoering van de maatregel moet uiterlijk op dinsdag 30 juni 2026 zijn voltooid.

    4.6.Investering: Programma ter bevordering van de energieproductie in industriegebieden

    De maatregel heeft tot doel het elektriciteitssysteem doeltreffender te maken door de productie van elektriciteit dicht bij het verbruik te stimuleren. De maatregel stimuleert de productie van hernieuwbare elektriciteit in of nabij industriegebieden door medefinanciering van de noodzakelijke aansluiting op het net. In het kader van deze maatregel worden investeringen door ondernemingen om capaciteit voor de productie van hernieuwbare elektriciteit op het net aan te sluiten, ondersteund door middel van subsidies. Om ervoor te zorgen dat de maatregel voldoet aan de technische richtsnoeren „geen significante schade berokkenen” (2021/C58/01), sluiten de subsidiabiliteitscriteria in het bestek voor de oproepen tot het indienen van projecten de volgende lijst van activiteiten uit: i) activiteiten in verband met fossiele brandstoffen, met inbegrip van downstreamgebruik 21 ; ii) activiteiten in het kader van het EU-systeem voor de handel in emissierechten (ETS) waarbij de geraamde broeikasgasemissies niet lager zijn dan de relevante benchmarks 22 ; iii) activiteiten in verband met stortplaatsen, verbrandingsinstallaties 23 en installaties voor mechanische biologische behandeling 24 ; en iv) activiteiten en activa waarbij de langdurige verwijdering van afval schade kan toebrengen aan het milieu. In de taakomschrijving wordt bovendien bepaald dat alleen activiteiten mogen worden geselecteerd die in overeenstemming zijn met de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.

    4.7.Investering: Proefprogramma voor energieopslag

    Ter aanvulling van bovenstaande maatregelen, de geleidelijke afschaffing van olieschalie en de toegenomen productie van hernieuwbare energie, worden proefprojecten voor de opslag van hernieuwbare energie ondersteund.

    De maatregel heeft tot doel de opslag van hernieuwbare energie in Estland te testen. De in het kader van dit proefproject verworven kennis zal naar verwachting een basis vormen voor toekomstige nulsubsidie-investeringen in opslagfaciliteiten. In het kader van deze maatregel worden subsidies verleend aan ondernemingen die investeren in opslagfaciliteiten voor hernieuwbare energie.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.

    D.2.    Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    Kwalitatieve indicatoren  
    (voor mijlpalen)

    Kwantitatieve indicatoren  
    (voor streefdoelen)

    Indicatief tijdschema voor voltooiing

    Beschrijving van elke mijlpaal en elk streefdoel

    Meeteenheid

    Basisscenario

    Doel

    Kwartaal

    Jaar

    63

    4.1 bevordering van energie-efficiëntie

    Mijlpaal

    Sluiting van de samenwerkingsovereenkomst met voorwaarden voor samenwerking tussen SA Kredex/Enterprise Estonia en county Development Centres

    Sluiting van de samenwerkingsovereenkomst tussen SA KredEx/Enterpise Estonia en county Development Centres

    Q4

    2022

    Sluiting van een samenwerkingsovereenkomst tussen SA KredEx/Enterpise Estonia en county Development Centres, waarbij in Estland SA KredEx/Enterpise Estonia ten minste één opgeleide specialist in het provinciale ontwikkelingscentrum ter beschikking stelt, die advies verstrekt over renovatie.

    64

    4.1 bevordering van energie-efficiëntie

    Mijlpaal

    Digitale instrumenten om de toegang tot informatie over renovatie te vergemakkelijken, met inbegrip van het visualiseren van de resultaten van de renovatie en het ramen van de renovatiekosten, zijn operationeel geworden.

    Gebruiksvriendelijke renovatiewebsite en prijsmodellen

    Q4

    2024

    SA KredEx/Enterprise Estonia werkt de homepage huisvesting bij om te zorgen voor snelle, actuele en operationele informatie voor degenen die geïnteresseerd zijn in renovatie en voor aanvragers.

    Online digitale tools worden beschikbaar gesteld om belangstellenden in renovaties in staat te stellen de mogelijke resultaten te visualiseren en de potentiële kosten te berekenen met en zonder steunregelingen wanneer de parameters van hun gebouw worden toegevoegd.

    65

    4.2 steun voor de renovatie van appartementengebouwen

    Mijlpaal

    Publicatie van oproepen tot het indienen van aanvragen voor subsidies voor de renovatie van woningen

    Publicatie van oproepen tot het indienen van voorstellen voor subsidies voor de renovatie van woningen

    Q2

    2022

    SA KredEx/Enterprise Estonia publiceert oproepen tot het indienen van aanvragen ter verbetering van de energie-efficiëntie van woningen. De steun wordt per regio gedifferentieerd op basis van de waarde van het onroerend goed, met een hoger steunpercentage in regio’s met een lage gemiddelde vastgoedwaarde.

    Er wordt steun verleend aan renovatieprojecten die een verbetering bewerkstelligen van ten minste één energie-efficiëntieklasse of, in het geval van volledige renovaties, ten minste de energie-efficiëntieklasse C. De renovaties komen overeen met ten minste middelgrote renovaties die een gemiddeld niveau van primaire energiebesparingen van ten minste 30 % vertegenwoordigen, zoals bepaald in Aanbeveling (EU) 2019/786 van de Europese Commissie. De resultaten worden gecertificeerd door middel van energieprestatiecertificaten vooraf en achteraf.

    66

    4.2 steun voor de renovatie van appartementengebouwen

    Streefdoel

    Woningen met verbeterde energieprestaties

    Aantal woningen

    0

    2600

    Q4

    2024

    Ten minste 2 600 woningen worden gerenoveerd en verbeteren van ten minste één energie-efficiëntieklasse of, in het geval van volledige renovaties, ten minste de energie-efficiëntieklasse C. De renovaties komen overeen met ten minste middelgrote renovaties die een gemiddeld niveau van primaire energiebesparingen van ten minste 30 % vertegenwoordigen, zoals bepaald in Aanbeveling (EU) 2019/786 van de Europese Commissie. De resultaten worden gecertificeerd door middel van energieprestatiecertificaten vooraf en achteraf.

    67

    4.2 steun voor de renovatie van appartementengebouwen

    Streefdoel

    Geraamde jaarlijkse vermindering van de uitstoot van broeikasgassen

    NVT

    ton CO2eq/jaar

    0

    2200

    Q2

    2026

    De jaarlijkse emissies van ten minste 2 200 ton CO2-equivalent zijn bespaard. Het streefdoel wordt gemeten als de afname van de broeikasgasemissies als de som van alle renovatieprojecten die in 2024 zijn afgerond. De energie-efficiëntieklasse voor elk gerenoveerd gebouw wordt uiterlijk in 2025 gemeten; En hun jaarlijkse broeikasgasemissies die op deze basis worden geraamd. De uitgangswaarde heeft betrekking op de geraamde broeikasgasemissies van het gebouw voorafgaand aan de renovatie. Beoordeeld wordt of de activiteiten van de steunmaatregel zijn uitgevoerd en of alle nodige documenten zijn ingediend door de verenigingen van appartementen (zoals energieprestatiecertificaten, audit). De berekening van het broeikasgasemissiereductieresultaat wordt gebaseerd op het model van SA Kredex/Enterprise Estonia voor energieverbruik en andere relevante gegevens. De bereikte resultaten worden aan het einde van de ondersteunende activiteiten bereikt.

    68

    4.3 steun voor de renovatie van kleine woongebouwen

    Mijlpaal

    Gepubliceerde oproepen tot het indienen van renovatiesubsidies

    Publicatie van oproepen

    Q2

    2022

    SA KredEx/Enterprise Estonia publiceert oproepen tot het indienen van aanvragen ter verbetering van de energie-efficiëntie van particuliere woongebouwen. De steun wordt per regio gedifferentieerd op basis van de waarde van het onroerend goed, met een hoger steunpercentage in regio’s met een lage gemiddelde vastgoedwaarde.

    Er wordt steun verleend aan renovatieprojecten die leiden tot een verbetering van de energie-efficiëntie of, in het geval van volledige renovaties, ten minste de energie-efficiëntieklasse C. De resultaten worden gecertificeerd door berekeningen van de energieprestatie vooraf en achteraf van de SA KredEx.

    69

    4.3 steun voor de renovatie van kleine woongebouwen

    Streefdoel

    Woningen met verbeterde energieprestaties

    Aantal woningen

    0

    80

    Q4

    2024

    Ten minste 80 woningen worden gerenoveerd en een verbetering van de energie-efficiëntie of, in het geval van volledige renovaties, ten minste de energie-efficiëntieklasse C. De resultaten worden gecertificeerd door KredEx-energieprestatieberekeningen vooraf en achteraf.

    70

    4.4 het stimuleren van de groene transitie in de energie-economie

    Mijlpaal

    Regeringsbesluit over investeringen die nodig zijn om de aan defensie gerelateerde hoogtebeperkingen op windparken te verlichten

    Vaststelling van het besluit van de regering

    Q2

    2021

    De regering neemt een besluit over het doen van de nodige investeringen om de aan defensie gerelateerde hoogtebeperkingen op windparken te verlichten.

    71

    4.4 het stimuleren van de groene transitie in de energie-economie

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het besluit van de regering over de start van het voorbereidingsproces van het nationale ontwikkelingsplan voor de energiesector, de aanwijzing van de verantwoordelijken en termijnen

    Vaststelling van het besluit van de regering

    Q4

    2021

    Het regeringsbesluit over de start van het voorbereidingsproces van het nationale ontwikkelingsplan voor de energiesector wordt goedgekeurd, waarbij de verantwoordelijke entiteit(en) wordt (worden) gedefinieerd en de relevante termijnen worden vastgesteld. Het ontwikkelingsplan heeft onder meer betrekking op de doelstellingen om de productie van hernieuwbare energie te verhogen, de energie-efficiëntie te verhogen en de voorzieningszekerheid in stand te houden en te verbeteren, alsmede de stopzetting van het gebruik van olieschalie voor elektriciteitsproductie in 2035 en de geleidelijke stopzetting van de productie van schalieolie tegen 2040.

    72

    4.4 het stimuleren van de groene transitie in de energie-economie

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de relevante primaire en/of secundaire wetgeving en publicatie van richtsnoeren om de belemmeringen voor de installatie van installaties voor de opwekking van hernieuwbare energie en energieopslagfaciliteiten weg te nemen

    Bepaling in de wet waarin de inwerkingtreding van de relevante primaire en/of inwerkingtreding van secundaire wetgeving en de publicatie van richtsnoeren worden vermeld

    Q4

    2024

    Er worden begeleidingsmaterialen gepubliceerd die nodig zijn om de installatie van installaties voor de opwekking van hernieuwbare energie en energieopslagfaciliteiten te vergemakkelijken en te stimuleren, en er wordt relevante primaire en/of secundaire wetgeving in werking getreden om de belemmeringen voor de installatie van installaties voor hernieuwbare energie weg te nemen, zoals het stroomlijnen van vergunningsprocedures en andere relevante belemmeringen.

    73

    4.4 het stimuleren van de groene transitie in de energie-economie

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het Nationale Ontwikkelingsplan van de energiesector door de regering

    Door de regering aangenomen document

    Q4

    2025

    Het nationale ontwikkelingsplan voor de energiesector wordt door de regering goedgekeurd. Het plan omvat de acties in verband met de geleidelijke afschaffing van het gebruik van olieschalie voor elektriciteitsproductie in 2035 en van schalieolieproductie tegen 2040. Het bevat ook streefcijfers voor de capaciteit voor elektriciteitsopwekking die moet worden vervangen door hernieuwbare energie.

    74

    4.5 programma ter versterking van het elektriciteitsnet om de productiecapaciteit voor hernieuwbare energie te vergroten en zich aan te passen aan de klimaatverandering (zoals bescherming tegen stormen)

    Mijlpaal

    Ondertekening van het medefinancieringscontract voor netwerkinvesteringen met de transmissiesysteembeheerder

    Ondertekening van een contract met de transmissiesysteembeheerder

    Q1

    2022

    Tussen het ministerie van Economische Zaken en Communicatie en Elering AS wordt een medefinancieringsovereenkomst voor investeringen in het elektriciteitsnet gesloten. In het contract worden de verwachte resultaten en termijnen vermeld.

    75

    4.5 Programma ter versterking van het elektriciteitsnet om de productiecapaciteit voor hernieuwbare energie te vergroten en zich aan te passen aan de klimaatverandering (zoals een grotere weerbaarheid tegen stormen)

    Streefdoel

    Extra capaciteit voor de aansluiting van hernieuwbare energie via investeringen in het transmissienetwerk

    Extra aansluitcapaciteit (MW)

    0

    310

    Q2

    2026

    Verhoging van de aansluitcapaciteit voor installaties voor hernieuwbare energie in het Estse elektriciteitstransmissienetwerk met ten minste 310 MW.

    76

    4.6 Programma ter bevordering van de energieproductie in industriegebieden

    Mijlpaal

    Publicatie van een oproep tot het indienen van voorstellen voor projecten ter bevordering van de energieproductie op industriële locaties

    Oproep tot het indienen van voorstellen gepubliceerd

    Q4

    2022

    Het Environmental Investment Centre publiceert een openbare oproep ter ondersteuning van de kosten voor aansluiting op het net van bedrijven die elektriciteit produceren uit hernieuwbare bronnen op industriële locaties.

    De oproep tot het indienen van voorstellen is gebaseerd op de selectiecriteria en toekenningsvoorwaarden voor projecten die waarborgen dat de geselecteerde projecten voldoen aan de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01) door het gebruik van een uitsluitingslijst en het vereiste van naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving.

    77

    4.6 Programma ter bevordering van de energieproductie in industriegebieden

    Streefdoel

    Extra aansluitcapaciteit voor de productie van hernieuwbare elektriciteit op of nabij industrieterreinen die op het net zijn aangesloten

    Gecreëerde aansluitcapaciteit (MW)

    0

    28

    Q2

    2026

    Extra aansluitcapaciteit voor de productie van hernieuwbare elektriciteit op of nabij industriële locaties die zijn gebouwd voor ten minste 28 MW.

    78

    4.7 proefproject energieopslagprogramma

    Mijlpaal

    Publicatie van een oproep tot het indienen van voorstellen voor een proefprogramma voor energieopslag

    Oproep tot het indienen van voorstellen gepubliceerd

    Q4

    2022

    Het Environmental Investment Centre publiceert een openbare oproep tot het indienen van voorstellen ter ondersteuning van proefprogramma’s voor energieopslag.

    De oproep tot het indienen van voorstellen is gebaseerd op de selectiecriteria en toekenningsvoorwaarden voor projecten die waarborgen dat de geselecteerde projecten voldoen aan de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01) door het gebruik van een uitsluitingslijst en het vereiste van naleving van de relevante EU- en nationale milieuwetgeving. In de selectie-/subsidiabiliteitscriteria wordt gespecificeerd dat de ondersteunde activiteiten en/of ondernemingen bijdragen tot de klimaatneutrale economie, klimaatbestendigheid en aanpassing aan de klimaatverandering, met inbegrip van de doelstellingen van de circulaire economie.

    79

    4.7 proefproject energieopslagprogramma

    Streefdoel

    Extra capaciteit voor warmteopslag als gevolg van investeringssteun

    Geïnstalleerde capaciteit (m³)

    0

    35 000

    Q2

    2026

    De steunregeling voor investeringen resulteert in de installatie van warmteopslag van ten minste 35 000 m³ in stadsverwarmingssystemen.

    80

    4.7 proefproject energieopslagprogramma

    Streefdoel

    Extra capaciteit voor elektriciteitsopslag als gevolg van investeringssteun

    Geïnstalleerde capaciteit (MW)

    0

    4 MW

    Q2

    2026

    De investeringssteunregeling resulteert in de installatie van ten minste 4 MW aan capaciteit voor de opslag van elektriciteit.

       E. COMPONENT 5: Duurzaam vervoer

    De component van het Estse plan voor herstel en veerkracht is gericht op het aanpakken van de uitdaging om de vervoerssector koolstofarm te maken. De doelstelling van de component is het verminderen van emissies en het stimuleren van het gebruik van duurzame vervoerswijzen.

    De hervorming en investeringen van de component ondersteunen de ontwikkeling van het grensoverschrijdende spoorOostzeeproject, dat de drie hoofdsteden van de Oostzee en de landen verbindt met Polen en de rest van de Unie. De maatregelen in de component zijn erop gericht de Rail Baltic met andere nationale spoorwegen en andere TEN-T-knooppunten (Tallinn Airport en Old Port) te verbinden en de toegang tot de lokale haltes te voet of per fiets te vergemakkelijken.

    De component ondersteunt de uitvoering van de landspecifieke aanbeveling om investeringen toe te spitsen op hulpbronnenefficiëntie en duurzaam vervoer dat bijdraagt tot het koolstofvrij maken van de economie (landspecifieke aanbeveling 3 in 2019 en 2020).

    Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in dit onderdeel aanzienlijke schade toebrengt aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen die zijn opgenomen in het plan voor herstel en veerkracht overeenkomstig de technische richtsnoeren „Do no significant harm” (2021/C58/01).

    E.1.    Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    5.1.Hervorming: Inzet van veilige, groene, concurrerende, op behoeften gebaseerde en duurzame vervoers- en energie-infrastructuur

    Doel van de hervorming is de CO2-uitstoot van de vervoerssector te verminderen en het gebruik van duurzame vervoerswijzen te stimuleren.

    De maatregel bestaat uit de vaststelling en uitvoering van het nieuwe plan voor de ontwikkeling van vervoer en mobiliteit en het bijbehorende uitvoeringsplan. Het plan is gericht op het verkleinen van de ecologische voetafdruk van vervoerssystemen en omvat maatregelen voor de ontwikkeling van onderling verbonden en gedeelde mobiliteit in stedelijke gebieden ten koste van personenauto’s en de bevordering van een alomvattend kader voor lichte mobiliteit (te voet of fietsen) in gebieden buiten grote stedelijke centra. Het plan omvat spoorweginvesteringen die gericht zijn op het verhogen van de snelheid en veiligheid van reizen en het toevoegen van verbindingen voor zowel passagiers- als goederenvervoer. De belangrijkste acties in het kader van dit plan die binnen het tijdschema van de faciliteit voor herstel en veerkracht moeten worden uitgevoerd, omvatten de bouw en uitbreiding van de geëlektrificeerde spoorweg van Tallinn naar Tartu en de harmonisering van het openbaarvervoersysteem in de hoofdstedelijke regio Tallinn (ticketsystemen en prijsstelling).

    De uitvoering van de hervorming moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.

    5.2.Investering: Aanleg van een gedeelte van de spoorweg Tallinn-Rohuküla

    De investering is bedoeld om de westelijke regio Läänemaa per spoor te verbinden met Tallinn en met de internationale TEN-V-verbindingen zoals de luchthaven van Tallinn, de Rail Baltic en veerbootverbindingen vanuit de oude haven van Tallinn.

    Er wordt steun verleend aan de nationale spoorweginfrastructuurbeheerder Eesti Raudtee voor de aanleg van een 15 km gedeelte van één spoor geëlektrificeerd spoor tussen de stations van Turba (waar de huidige verbinding eindigt) en Risti. De rest van het spoor tot het station van Rohuküla — een veerboothaven met verbindingen met de eilanden Hiiumaa en Vormsi — zal naar verwachting worden gefinancierd uit het EFRO en de nationale begroting en zal naar verwachting in 2026 worden voltooid. De voltooiing van de totale lengte van de spoorweg Tallinn-Rohuküla verbindt de westelijke regio met de internationale TEN-V-hubs in Tallinn.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 31 december 2024 zijn voltooid.

    5.3.Investering: Bouw van de multimodale terminal voor spoorvervoer in Tallinn

    Het doel van de maatregel is het aandeel van duurzame mobiliteit in de regio Tallinn te vergroten.

    De terminal van Tallinn zal naar verwachting het beginpunt van Rail Baltic zijn. De terminal bestaat uit een terminalgebouw, spoorweginfrastructuur en de bijbehorende infrastructuur, waarvan het terminalgebouw wordt gefinancierd uit de faciliteit voor herstel en veerkracht. De rest zal naar verwachting worden gefinancierd uit de Connecting Europe Facility.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 31 maart 2026 zijn voltooid.

    5.4.Investering: Aanleg van de tramlijn van de oude haven van Tallinn

    Het doel van de maatregel is het aandeel van duurzame mobiliteit in de regio Tallinn te vergroten. Met het oog hierop is de maatregel gericht op de verbinding van Rail Baltic met zeeverbindingen met de Noordse landen via de haven van Tallinn Old.

    Er wordt steun verleend aan de Tallinn City Transport Authority, die verantwoordelijk is voor de exploitatie van het openbaar vervoer in Tallinn, voor de bouw van een nieuwe tramlijn van ongeveer 2 km die de luchthaven van Tallinn, Rail Baltic hub, het stadscentrum, de oude haven en het regionale treinstation verbindt.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 30 juni 2024 zijn voltooid.

    5.5.Investering: Investeringen van gemeenten in fiets- en looppaden

    Het doel van de maatregel is de afhankelijkheid van auto’s te verminderen en de duurzame mobiliteit te vergroten in gebieden buiten de drie grote stedelijke centra (Tallinn, Tartu, Pärnu), waar de financiële draagkracht van gemeenten een belemmering vormt voor de ontwikkeling van veilige en klimaatvriendelijke fiets- en voetgangerscorridors.

    Er wordt steun verleend aan gemeenten voor de aanleg van 24 km fiets- en loopweginfrastructuur om een veilige en duurzame toegang tot openbare diensten, met inbegrip van openbaar vervoer, en werkplekken te waarborgen. Er zal ook aandacht worden besteed aan de lokale haltes voor spoorvervoer en de aansluiting op het bestaande fiets- en voetgangersnet.

    De maatregel vormt een aanvulling op een soortgelijke maatregel die naar verwachting zal worden gefinancierd uit het EFRO, die bijdraagt tot meer fietsmobiliteit in de drie grote stedelijke centra van Tallinn, Tartu en Pärnu.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

    E.2.    Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    Kwalitatieve indicatoren  
    (voor mijlpalen)

    Kwantitatieve indicatoren  
    (voor streefdoelen)

    Indicatief tijdschema voor voltooiing

    Beschrijving van elke mijlpaal en elk streefdoel

    Meeteenheid

    Basisscenario

    Doel

    Kwartaal

    Jaar

    81

    5.1 uitrol van veilige, groene, concurrerende, op behoeften gebaseerde en duurzame vervoers- en energie-infrastructuur

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het vervoer- en mobiliteitsplan 2021-2035 door de regering

    Goedkeuring van het vervoer- en mobiliteitsplan 2021-2035

    Q1

    2022

    Het vervoer- en mobiliteitsplan 2021-2035 wordt door de regering goedgekeurd. Het omvat de oprichting van het gemeenschappelijke vervoerssysteem van de hoofdstedelijke regio van Tallinn, acties om het gebruik van lokaal biomethaan te vergemakkelijken, acties om duurzame en actieve stedelijke mobiliteit in grotere steden te ontwikkelen volgens de logica van geïntegreerde vervoerscorridors, planning van multimodale infrastructuur, verbetering van de verbindingen, snelheid en veiligheid van het spoor, verbetering van het concurrentievermogen en groener vervoer over zee en multimodaliteit, ontwikkeling van sneller en veiliger wegvervoer.

    Het plan bevat een streefdoel om de CO2-emissies met 700 000 ton (of 30 %) te verminderen ten opzichte van het niveau van 2018 en tegen 2035 een aandeel hernieuwbare energie van 24 % te bereiken in de vervoersector.

    82

    5.1 uitrol van veilige, groene, concurrerende, op behoeften gebaseerde en duurzame vervoers- en energie-infrastructuur

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het uitvoeringsplan voor de ontwikkeling van groen duurzaam openbaar vervoer van het vervoer- en mobiliteitsplan 2021-2035

    Goedkeuring van het uitvoeringsplan

    Q4

    2022

    Het uitvoeringsplan wordt goedgekeurd door de stuurgroep van het vervoer- en mobiliteitsplan 2021-2035. Het omvat de oprichting van het gemeenschappelijke vervoerssysteem van de hoofdstedelijke regio van Tallinn, acties om het gebruik van lokaal biomethaan te vergemakkelijken, acties om duurzame en actieve stedelijke mobiliteit in grotere steden te ontwikkelen volgens de logica van geïntegreerde vervoerscorridors, planning van multimodale infrastructuur, verhoging van de verbindingen, snelheid en veiligheid van het spoor, verbetering van het concurrentievermogen, groener en multimodaal verbinden van de zeescheepvaartsector, ontwikkeling van sneller en veiliger wegvervoer. Het uitvoeringsplan bevat een jaarlijkse rapportageverplichting voor de verantwoordelijke minister aan de regering.

    83

    5.1 uitrol van veilige, groene, concurrerende, op behoeften gebaseerde en duurzame vervoers- en energie-infrastructuur

    Mijlpaal

    Uitvoering van het vervoer- en mobiliteitsplan 2021-2035

    Uitvoering van een aantal belangrijke maatregelen van het vervoer- en mobiliteitsplan 2021-2035 voltooid

    Q2

    2026

    De uitvoering van de belangrijkste maatregelen van het vervoer- en mobiliteitsplan moet worden voltooid, met inbegrip van de aanleg en uitbreiding van de geëlektrificeerde spoorlijnen van Tallinn naar Tartu en de harmonisatie van het openbaarvervoersysteem in de hoofdstedelijke regio van Tallinn (met inbegrip van gemeenschappelijke ticketsystemen en prijssystemen). 

    84

    5.2 aanleg van een gedeelte van de spoorweg Tallinn-Rohuküla

    Mijlpaal

    Gunning van een opdracht voor de bouw van een spoorweg op de trajecten Turba-Ellamaa en Ellamaa-Risti

    Contract ondertekend

    Q2

    2022

    Er wordt een opdracht gegund voor de aanleg van een geëlektrificeerd spoor op de trajecten van Turba-Ellamaa en Ellamaa-Risti over hun totale lengte.

    85

    5.2 aanleg van een gedeelte van de spoorweg Tallinn-Rohuküla

    Streefdoel

    Voltooiing van nieuwe spoorweg (gereed voor verkeer)

    Km spoorweg

    0

    15

    Q4

    2024

    Voltooiing van een geëlektrificeerde spoorweg, klaar voor passagiersvervoer, tussen Turba en Risti op de lijn Tallinn-Rohuküla, die de West-Estse spoorwegen verbindt met de oude haven van Tallinn en de luchthaven van Tallinn.

    86

    5.3 bouw van de multimodale terminal voor spoorvervoer in Tallinn

    Mijlpaal

    Gunning van de opdracht voor de bouw van het multimodale spoorstaafterminalgebouw in Tallinn

    Contract ondertekend

    Q1

    2022

    Het architecturale en technische ontwerp van de multimodale terminal Rail Baltic Ülemiste wordt ingevuld en aanvaard door de aanbestedende dienst Rail Baltic Estonia OÜ en het contract voor de uitvoering van werken wordt ondertekend met de bouwer van het terminalgebouw.

    87

    5.3 bouw van de multimodale terminal voor spoorvervoer in Tallinn

    Mijlpaal

    Voltooiing van de terminalpassage

    Lichte verkeerstunnel onder de toegelaten terminal

    Q4

    2024

    De autoriteit voor consumentenbescherming en technisch toezicht verleent een vergunning voor het gebruik van de tunnel, die de Sint-Petersburg verbindt met de luchthaven van Tallinn onder de terminal van Ülemiste.

    88

    5.3 bouw van de multimodale terminal voor spoorvervoer in Tallinn

    Mijlpaal

    Voltooiing van het nieuwe spoorwegstation

    Bouwwerkzaamheden voltooid

    Q1

    2026

    De bouwwerkzaamheden voor de multimodale terminal Rail Baltic Ülemiste moeten worden voltooid en alle nodige vergunningen voor het gebruik ervan moeten zijn verkregen.

    89

    5.4 aanleg van de tramlijn in de haven van Tallinn

    Mijlpaal

    Voltooiing van het ontwerp van het project voor de bouw van tramwegen

    Goedkeuring van het projectontwerp

    Q4

    2021

    De Tallinn Urban Planning and Utilities Board keurt het ontwerp van het trambaanproject goed.

    90

    5.4 aanleg van de tramlijn in de haven van Tallinn

    Mijlpaal

    Gunning van de opdracht voor werken

    Contract gesloten voor de aanleg van de tramlijn

    Q2

    2022

    Contract voor werken tussen Tallinn Urban Planning en Utilities Board en de aannemer voor de aanleg van de tramlijn tussen Gonsiori en Põhja Puiestee

    91

    5.4 aanleg van de tramlijn in de haven van Tallinn

    Streefdoel

    Nieuwe tramlijn in bedrijf

    Meter tramlijn

    0

    2500

    Q2

    2024

    Het trambaanvak met een lengte van 2500 meter wordt ingevuld en in gebruik genomen overeenkomstig de door de stad Tallinn afgegeven schriftelijke vergunning.

    92

    5.5 investeringen van gemeenten in fiets- en looppaden

    Mijlpaal

    Oproep tot het indienen van voorstellen voor subsidies

    Bekendmaking van de oproep tot het indienen van voorstellen voor subsidies

    Q4

    2022

    Er wordt een open oproep tot investeringen door gemeenten in fiets- en looppaden gepubliceerd.

    93

    5.5 investeringen van gemeenten in fiets- en looppaden

    Streefdoel

    Infrastructuur voor fiets- en wandelpaden voltooid

    Km fiets- en looppaden

    0

    24

    Q4

    2025

    Als gevolg van de steunregeling moet ten minste 24 km fiets- en looppaden worden aangelegd. Dit zijn in het algemeen nieuwe manieren. In gerechtvaardigde gevallen is de reconstructie van bestaande fiets- en looppaden toegestaan, bijvoorbeeld als de breedte van de bestaande loopbrug niet aan de normen voldoet, waardoor het voor wandelaars en fietsers onmogelijk wordt om tegelijkertijd veilig en zonder interferentie te bewegen.

       F. COMPONENT 6: Gezondheidszorg en sociale bescherming

    Deze component van het Estse plan voor herstel en veerkracht is gericht op het aanpakken van de uitdagingen in verband met de veerkracht van en de toegang tot het gezondheidszorgstelsel, de toereikendheid van het sociale vangnet, de toegankelijkheid van sociale diensten en jeugdwerkloosheid. De doelstellingen van de maatregelen in deze component zijn: Het tekort aan arbeidskrachten in de gezondheidssector aanpakken, de eerstelijnszorg en de ziekenhuiszorg versterken, de duur van de werkloosheidsuitkering verlengen in perioden van hoge werkloosheid, de toegang tot sociale diensten verbeteren, de jeugdwerkloosheid aanpakken en de loonkloof tussen mannen en vrouwen verkleinen.

    De component ondersteunt de uitvoering van de landspecifieke aanbeveling over het verbeteren van de toegankelijkheid en veerkracht van het gezondheidsstelsel, onder meer door het tekort aan gezondheidswerkers aan te pakken, de eerstelijnszorg te versterken en de levering van kritieke medische producten te waarborgen (landspecifieke aanbeveling 1 in 2020), over het verbeteren van het sociale vangnet, het verbeteren van de toegang tot sociale diensten op geïntegreerde wijze (landspecifieke aanbeveling 2 in 2019 en landspecifieke aanbeveling 2 in 2020) en het verkleinen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen, onder meer door de loontransparantie te verbeteren (landspecifieke aanbeveling 2 in 2019).

    Verwacht wordt dat geen enkele maatregel in deze component ernstige afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen die zijn opgenomen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01).

    F.1.    Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    6.1.Hervorming: Een ingrijpende wijziging in de organisatie van de gezondheidszorg in Estland

    Doel van de hervorming is de veerkracht van het Estse gezondheidsstelsel te verbeteren, onder meer om crises het hoofd te bieden, zodat mensen toegang hebben tot hoogwaardige, geïntegreerde gezondheidszorg in heel Estland. De hervorming omvat de volgende elementen:

    (I)Uiterlijk op 31 december 2024 wordt een ziekenhuisontwikkelingsplan aangenomen, waarin het geconsolideerde ziekenhuisnetwerk wordt geschetst om de efficiëntie en de infrastructuur te verbeteren, en waarin de specialisatie van ziekenhuizen wordt omschreven om het hoge percentage onvervulde behoeften aan medische zorg te verminderen.

    (II)Het tekort aan gezondheidswerkers wordt met drie maatregelen aangepakt:

    a.Uiterlijk op 31 december 2022 wordt een strategisch kader vastgesteld met een overzicht van de verlening van gezondheidsdiensten in de verschillende gezondheidssectoren, met name de gespecialiseerde zorg, de toewijzing van fysieke en personele middelen en het financieringsmechanisme om de verlening van hoogwaardige gezondheidszorg in het hele land te waarborgen. Tegen 2023 wordt de toelating tot de verpleegkundige met 5 % verhoogd ten opzichte van 2020.

    b.De vergoedingsregeling voor artsen, verpleegkundigen en apothekers wordt uiterlijk op 31 maart 2023 gewijzigd om gezondheidswerkers ertoe aan te zetten in afgelegen gebieden te werken.

    c.De overeenkomst tussen het ministerie van Sociale Zaken en de Universiteit van Tartu wordt gewijzigd om voorschriften vast te stellen voor de geleidelijke uitbreiding van de toelating tot bepaalde beroepen met tekorten, met name huisartsen, psychiaters en interne ziekten. De wijziging treedt in werking op 30 juni 2026.

    6.2.Investering: Oprichting van de medische campus Noord-Estland

    De investering heeft tot doel bij te dragen tot de optimalisering van het Estse ziekenhuisnetwerk, de efficiëntie te verhogen en bij te dragen tot het verminderen van de onvervulde behoefte aan gespecialiseerde zorg, een van de hoogste in de Unie. De investering bestaat uit de bouw van de medische campus Noord-Estland als expertisecentrum in Estland, waar hoogwaardige gezondheidszorg wordt verstrekt in een moderne en veilige omgeving voor tweederde van de Estse bevolking. De medische campus Noord-Estland wordt tot stand gebracht door de consolidatie van twee bestaande ziekenhuizen van Tallinn, met name de centrale ziekenhuizen van Oost- en West-Tallinn. Verwacht wordt dat de vermindering van het aantal ziekenhuisgebouwen de dienstverlening zal verbeteren en naar verwachting zal een nieuwe moderne faciliteit helpen het hoofd te bieden aan de druk die wordt veroorzaakt door het groeiende aantal patiënten, de beschikbaarheid en kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren en het behoud van gezondheidswerkers in Estland te bevorderen. De faciliteit voor herstel en veerkracht financiert de bouw van de campus slechts gedeeltelijk.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.

    6.3.Hervorming: Versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg

    Doel van de hervorming is de toegang tot algemene medische zorg te waarborgen, de continuïteit van de behandeling te verbeteren en de verstrekking van eerstelijnsgezondheidszorg flexibeler en mensgericht te maken. De hervorming bestaat uit drie submaatregelen. Ten eerste is, om de toegang tot gespecialiseerde zorg te verbeteren, het gebruik van e-consultatie in de eerstelijnszorg op 30 september 2020 uitgebreid, zodat patiënten door een specialist kunnen worden geadviseerd zonder hen persoonlijk te hoeven raadplegen. Ten tweede is de wetgeving op 31 maart 2021 in werking getreden om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren door het niveau van de steun voor huisartsen te verhogen en door het financieringsmodel voor algemene medische zorg te wijzigen om het werken in eerstelijnsgezondheidscentra in afgelegen gebieden aantrekkelijker te maken. Ten derde wordt de wet inzake de organisatie van de gezondheidsdiensten gewijzigd wat betreft het beheer van de lijst van patiënten, waarbij de continuïteit van de eerstelijnszorg wordt gewaarborgd en de rechten van verpleegkundigen om geneesmiddelen voor te schrijven aan patiënten worden uitgebreid.

    De uitvoering van de hervorming moet uiterlijk op vrijdag 31 maart 2023 zijn voltooid.

    6.4.Hervorming: Vernieuwing van de governance op het gebied van e-gezondheidszorg

    Doel van de hervorming is het governancekader voor e-gezondheidszorg te actualiseren om beter te kunnen inspelen op de behoeften van het gezondheidsstelsel en te zorgen voor de ontwikkeling van digitale oplossingen ter ondersteuning van een duurzaam gezondheidszorgstelsel in Estland. De hervorming bestaat uit de vaststelling van een herzien nationaal bestuursmodel voor informatie- en communicatietechnologie van het huidige gezondheidsstelsel om een toekomstgericht nieuw governancemodel voor e-gezondheid te bieden en een consensus tussen de partners over de verdeling van de rollen en verantwoordelijkheden op het gebied van e-gezondheidszorg te bevorderen.

    De uitvoering van de hervorming moet uiterlijk op vrijdag 30 juni 2023 zijn voltooid.

    6.5.Investering: Capaciteitsopbouw voor multifunctionele medische helikopters

    Het doel van de investering is ervoor te zorgen dat — in geval van gebeurtenissen die dringende medische bijstand vereisen (zoals zware verkeersongevallen, ernstige reddingsacties, medische bijstand aan boord van schepen) — snelle toegang tot gezondheidszorg beschikbaar is voor personen die in perifere gebieden wonen, met name vanaf eilanden, via gespecialiseerde helikopters. De investering bestaat uit de aankoop van twee multifunctionele medische helikopters, met inbegrip van aanvullende uitrusting, onderhoudsbenodigdheden en initiële opleiding van het personeel dat nodig is voor de exploitatie van de helikopters, alsmede de bouw van landingsplaatsen en landingsplaatsen in medische noodcentra. Verwacht wordt dat deze maatregel geen ernstige afbreuk doet aan milieudoelstellingen in de zin van artikel 17 van Verordening (EU) 2020/852, rekening houdend met de beschrijving van de maatregelen en de risicobeperkende stappen die zijn opgenomen in het herstel- en veerkrachtplan overeenkomstig de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01). Met name moeten multifunctionele helikopters van de beste beschikbare technologie zijn met de laagste milieueffecten in de sector. 

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 30 juni 2026 zijn voltooid.

    6.6.Investering: Arbeidsmarktmaatregelen nemen om de jeugdwerkloosheid terug te dringen

    Het doel van de investering is jongeren met weinig werkervaring aan het werk te helpen. De wetgeving inzake de vernieuwde „Mijn eerste baan” -regeling (M1T) bestaat uit twee componenten: Een aan de werkgever betaalde loonsubsidie en de vergoeding van de opleidingskosten van een jongere. Een loonsubsidie en opleidingstoelage (maximaal 2 500 EUR) wordt betaald aan een werkgever die een jongere tussen 16 en 29 jaar in dienst heeft en ingeschreven staat als werkloos zonder of slechts korte werkervaring. De M1T-maatregel wordt geïntegreerd in andere diensten, met name vervolgsteun aan jongeren en werkgevers na het begin van de arbeidsrelatie. Het doel is met name te voorkomen dat de arbeidsverhouding voortijdig eindigt en in samenwerking met de werkgever en de jongere de opleidingsbehoeften van de jongere vast te stellen. Uiterlijk op 30 juni 2022 wordt een versterkt actieplan voor de jongerengarantie ingediend ter ondersteuning van de uitvoering van de investering met aanvullende maatregelen ter ondersteuning van jonge werklozen. Het omvat met name maatregelen om de vaardigheden van jongeren te verbeteren, acties vast te stellen om jeugdwerkloosheid te voorkomen en aan te pakken, met inbegrip van het bereiken en voorkomen van NEET-situaties, en een omschrijving te geven van de belangrijkste partijen en hun rol om jeugdwerkloosheid te voorkomen en aan te pakken.

    De uitvoering van de investering moet uiterlijk op 31 december 2025 zijn voltooid.

    6.7.Hervorming: Verlenging van de duur van werkloosheidsuitkeringen

    Het doel van de hervorming is het aanpakken van de reeds lang bestaande uitdaging om de toereikendheid van het sociale vangnet te verbeteren. De hervorming bestaat uit de instelling van een mechanisme om de periode van werkloosheidsuitkeringen met 60 dagen te verlengen, met name wanneer het geregistreerde werkloosheidspercentage de niet-versnellende inflatie/loonsom van de werkloosheid (NAIRU/NAWRU) met een aanzienlijke marge overschrijdt. Het mechanisme van verlenging en de marge, die niet meer dan 2 % mag bedragen, worden in overleg met de sociale partners overeengekomen. De maatregel is bedoeld om mensen te helpen een langere periode van werkloosheid te overbruggen in moeilijke omstandigheden op de arbeidsmarkt.

    De hervorming moet uiterlijk op 30 juni 2023 zijn uitgevoerd.

    6.8.Hervorming: Langdurige zorg

    Doel van de hervorming is de verlening van langdurige zorg te verbeteren. De hervorming omvat de volgende elementen:

    i) In de wijzigingen van de Wet op de sociale bijstand wordt de definitie van langdurige zorg vastgelegd en worden de lokale autoriteiten verplicht rekening te houden met het beginsel dat een persoon zo lang mogelijk in zijn of haar woning in zijn of haar gebruikelijke omgeving moet kunnen wonen, met voldoende diensten van goede kwaliteit. De wijzigingen treden uiterlijk op 30 juni 2022 in werking.

    ii) Een actieplan voor het op geïntegreerde wijze verstrekken van sociale en gezondheidszorg voorziet in de vaststelling van een geïntegreerd zorgmodel in heel Estland, stelt de taken en verantwoordelijkheden van de betrokken actoren vast en bepaalt de financiering van het systeem. Het actieplan wordt uiterlijk op 31 december 2022 aangenomen.

    iii) In een besluit van de minister van Sociale Bescherming worden de opzet en de kenmerken van de zorgdiensten van lokale overheden aan mensen met een geringere zorgbehoefte, alsmede de voorwaarden voor de uitvoering ervan, vastgesteld. Het omvat met name passende investeringen en de ontwikkeling van diensten door lokale overheden om zelfstandig te kunnen leven voor ouderen met een lagere zorgbehoefte en personen met een handicap ter ondersteuning van zelfstandig wonen. Het besluit van de minister van Sociale Bescherming uiterlijk op 31 december 2024.

    iv) Wetswijzigingen ter verbetering van het systeem ter ondersteuning van kinderen met een hogere zorgbehoefte moeten zorgen voor de modernisering en integratie van diensten voor kinderen met hogere zorgbehoeften. In het bijzonder worden diensten op het gebied van gezondheid, onderwijs, sociale bescherming en werkgelegenheid geïntegreerd om gezinnen die last hebben van zorgtaken omvattende steun te bieden. Het huidige ondersteuningssysteem wordt vereenvoudigd en de beoordeling van de zorgbehoeften wordt geconsolideerd zodat ouders een beveiligd contactpunt hebben voor eerste advies en ondersteuning. De wetswijziging treedt in werking op 31 maart 2025.

    6.9.Hervorming: Verkleining van de loonkloof tussen mannen en vrouwen

    Doel van de hervorming is de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. De hervorming bestaat uit de goedkeuring van het Welzijn Development Plan voor 2023-2030 en de uitvoering ervan en de uitrol van een digitaal instrument voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen.

    Het welzijnsplan wordt uiterlijk op 31 maart 2024 goedgekeurd en bevat de strategische doelstellingen om sociale ongelijkheden en armoede terug te dringen, gendergelijkheid en meer sociale inclusie te waarborgen en de gelijke behandeling van personen die tot minderheidsgroepen behoren te bevorderen. Het ontwikkelingsplan bevat maatregelen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen, met name door de loontransparantie te vergroten, de prevalentie en negatieve impact van genderstereotypen op het leven en de besluitvorming van vrouwen en mannen te verminderen, onder meer met betrekking tot onderwijs- en loopbaankeuzes en het dragen van de zorglast, en een doeltreffendere uitvoering van de gendergelijkheidswet te ondersteunen.

    Uiterlijk op 31 maart 2024 wordt een digitaal instrument voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen ingevoerd, dat werkgevers een eenvoudig en eenvoudig instrument biedt om gegevens en informatie over de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de mogelijke redenen daarvoor in hun organisaties te ontvangen en te analyseren en hen aldus te ondersteunen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen en het nemen van doeltreffende maatregelen om het beginsel van gelijke beloning toe te passen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen.

    De uitvoering van de hervorming moet uiterlijk op 31 maart 2024 zijn voltooid.

    F.2.    Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    Kwalitatieve indicatoren  
    (voor mijlpalen)

    Kwantitatieve indicatoren  
    (voor streefdoelen)

    Indicatief tijdschema voor voltooiing

    Beschrijving van elke mijlpaal en elk streefdoel

    Meeteenheid

    Basisscenario

    Doel

    Kwartaal

    Jaar

    94

    6.1 een ingrijpende wijziging in de organisatie van de gezondheidszorg in Estland

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de regeringsverordening betreffende het ontwikkelingsplan van het ziekenhuisnetwerk

    Inwerkingtreding van overheidsregulering

    Q4

    2024

    Inwerkingtreding van overheidsregulering die het volgende bepaalt:

    - de lijst van regionale, centrale, plaatselijke en revalidatie-ziekenhuizen vast te stellen om gelijke toegang tot de gezondheidszorg te waarborgen;

    - de eisen, doelstellingen en te nemen maatregelen voor de consolidatie van het ziekenhuisnetwerk;

    - de investeringen die nodig zijn voor de bouw, renovatie en herprofilering van de ziekenhuizen die zijn opgenomen in de lijst van ziekenhuizen.

    95

    6.1 een ingrijpende wijziging in de organisatie van de gezondheidszorg in Estland

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het strategisch kader voor het aanpakken van tekorten aan gezondheidswerkers

    Goedkeuring van het strategisch kader voor het aanpakken van tekorten aan gezondheidswerkers door de minister van Volksgezondheid en Arbeid

    Q4

    2022

    In het strategisch kader voor het aanpakken van tekorten aan gezondheidswerkers worden de volgende elementen geschetst:

    - maatregelen betreffende de organisatie van de gezondheidszorg in de verschillende gezondheidssectoren, met name de gespecialiseerde zorg;

    - de toewijzing van fysieke en personele middelen om de verstrekking van gezondheidszorg op het gehele grondgebied te waarborgen;

    - financierings-, governance- en informatie-uitwisselingsmechanismen die prestaties in het hele land waarborgen.

    96

    6.1 een ingrijpende wijziging in de organisatie van de gezondheidszorg in Estland

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van het Besluit van de minister van Volksgezondheid, Arbeid en Volksgezondheid houdende wijziging van het vergoedingssysteem voor artsen, verpleegkundigen en apothekers

    Inwerkingtreding van het Besluit van de minister van Volksgezondheid, Arbeid en Volksgezondheid houdende de Wet op de Dienstenorganisatie

    Q1

    2023

    Inwerkingtreding van het Besluit van de minister van Volksgezondheid, Arbeid en Volksgezondheid tot wijziging van het vergoedingssysteem voor artsen, verpleegkundigen en apothekers om gezondheidswerkers aan te moedigen in afgelegen gebieden te werken.

    97

    6.1 een ingrijpende wijziging in de organisatie van de gezondheidszorg in Estland

    Streefdoel

    Toelating tot de verpleegkundige opleiding

    Procentuele toename van het aantal personen dat tot een verpleegkundige opleiding wordt toegelaten

    0

    5

    Q4

    2023

    De toelating van personen tot een verpleegkundige opleiding is met 5 % verhoogd ten opzichte van 2020.

    98

    6.1 een ingrijpende wijziging in de organisatie van de gezondheidszorg in Estland

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de ministeriële regeling tot wijziging van de overeenkomst tussen het ministerie van Sociale Zaken en de Universiteit van Tartu over het tekort aan artsen in bepaalde specialisaties

    Inwerkingtreding van de ministeriële regeling en de overeenkomst tussen het ministerie van Sociale Zaken en de Universiteit van Tartu

    Q2

    2026

    Inwerkingtreding van de ministeriële regeling tot wijziging van de overeenkomst tussen het ministerie van Sociale Zaken en de Universiteit van Tartu, waarin de voorwaarden worden vastgesteld voor de geleidelijke uitbreiding van de toelating tot bepaalde beroepen met tekorten, met name huisartsen, psychiaters en interne ziekten. 

    99

    6.2 oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Mijlpaal

    Ondertekening van het contract voor de bouw van de medische campus Noord-Estland

    Ondertekening van de bouwovereenkomst

    Q4

    2021

    De aanbestedende dienst, die eigenaar is van het ziekenhuis, ondertekent het contract voor het ontwerp van de medische campus Noord-Estland. Het contract omvat het verkrijgen van de nodige vergunningen voor de bouw.

    100

    6.2 oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Mijlpaal

    Ondertekening van de contracten voor de uitgraving en voor de watervoorziening en elektriciteit, en voor de versterkte betonnen structuren van de medische campus Noord-Estland

    Ondertekening van contracten

    Q4

    2023

    De aanbestedende dienst, die eigenaar is van het ziekenhuis, ondertekent contracten voor:

    - de graafwerkzaamheden en de verbindingen met watervoorziening, infrastructuur voor de opvang van afvalwater en elektriciteit; en

    - de versterkte betonnen structuren.

    101

    6.2 oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Mijlpaal

    Ondertekening van het contract voor de bouw van de medische campus Noord-Estland

    Ondertekening van de overeenkomst

    Q1

    2024

    De aanbestedende dienst, die eigenaar is van het ziekenhuis, ondertekent een overeenkomst voor de bouw van de medische campus Noord-Estland, met inbegrip van de installatie van de technische bouwsystemen, met name de technische uitrusting voor verwarming, koeling, ventilatie, warm water, verlichting en elektriciteitsproductie, meet-, controle- en regelsystemen en binnenwerken.

    102

    6.2 oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Streefdoel

    10 % van de omvang van het bouwcontract is nagekomen

    Voortgang in de bouw

    0 %

    10 %

    Q4

    2024

    10 % van het in stap 101 vermelde bouwcontract is vervuld wanneer de bouwer de voltooiing van 10 % van de in het contract omschreven bouwwerkzaamheden heeft bevestigd, de aanbestedende dienst het werk heeft aanvaard en mogelijke tekortkomingen zijn vastgesteld, samen met een termijn om deze te verhelpen. 

    103

    6.2 oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Streefdoel

    50 % van de omvang van het bouwcontract is nagekomen

    Voortgang in de bouw

    10 %

    50 %

    Q4

    2025

    50 % van het in stap 101 vermelde bouwcontract is vervuld wanneer de bouwer de voltooiing van 50 % van de in het contract omschreven bouwwerkzaamheden heeft bevestigd, de aanbestedende dienst het werk heeft aanvaard en mogelijke tekortkomingen zijn vastgesteld, samen met een termijn om deze te verhelpen.

    104

    6.2 oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Mijlpaal

    Ondertekening van het contract voor de uitrusting van de medische campus Noord-Estland om deze volledig operationeel te maken

    Ondertekening van de overeenkomst

    Q2

    2025

    De aanbestedende dienst, die eigenaar is van het ziekenhuis, ondertekent een contract voor de levering aan het ziekenhuis van alle uitrusting die nodig is om het ziekenhuis volledig operationeel te maken (zoals ziekenhuisbedden, medische uitrusting) nadat de bouwwerkzaamheden zijn voltooid.

    105

    6.2 oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Mijlpaal

    Voltooiing van de bouwwerkzaamheden

    Certificaat ter bevestiging van de voltooiing van de bouwwerkzaamheden

    Q2

    2026

    De aanbestedende dienst, die eigenaar is van het ziekenhuis, ontvangt van de aannemer een attest waaruit blijkt dat de bouwwerkzaamheden zijn voltooid. De aanbestedende dienst toont aan dat hij de procedure voor de afgifte van een verklaring heeft ingeleid dat het gebouw is voltooid en in overeenstemming is met de toepasselijke regelgeving. .

    106

    6.3 versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van het decreet van de regering tot wijziging van de lijst van gezondheidsdiensten van het Estse ziekenfonds inzake toegang tot gespecialiseerde medische zorg

    Inwerkingtreding van wetswijzigingen

    Bij het decreet van de regering

    Q3

    2020

    Inwerkingtreding van wetswijzigingen die de toegang tot gespecialiseerde zorg verbeteren door het gebruik van e-consultatie in de eerstelijnszorg uit te breiden, zodat patiënten door een specialist kunnen worden geadviseerd zonder hen persoonlijk te hoeven raadplegen.

    107

    6.3 versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van wijzigingen van het decreet van de regering tot wijziging van de lijst van gezondheidsdiensten van het Estse ziekteverzekeringsfonds en diensten van huisartsen

    Inwerkingtreding van de wetswijzigingen van het decreet van de regering

    Q1

    2021

    Wetswijzigingen die voorzien in de financiering van vaste kosten en diensten voor huisartsen teneinde de toewijzing van middelen aan primaire medische praktijken buiten grootstedelijke gebieden, met name in afgelegen gebieden, te verhogen en de toegang van patiënten tot diagnose- en screeningdiensten te verbeteren.

    108

    6.3 versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van wijzigingen van de wet inzake de organisatie van de gezondheidsdiensten

    Bepaling in de wet die de inwerkingtreding van de wet aangeeft

    Q1

    2023

    Inwerkingtreding van de wijzigingen van de wet inzake de organisatie van de gezondheidsdiensten wat betreft het beheer van de lijst van patiënten, waarbij de continuïteit van de eerstelijnszorg wordt gewaarborgd en de rechten van verpleegkundigen om geneesmiddelen voor te schrijven aan patiënten worden uitgebreid.

    109

    6.4 vernieuwing van de governance op het gebied van e-gezondheidszorg

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het governancekader voor e-gezondheidszorg en de routekaart voor de uitvoering ervan

    Goedkeuring van het voorstel inzake het governancekader voor e-gezondheidszorg en de routekaart voor de uitvoering ervan door de stuurgroep van het „Eesti Tervise IKT juhtimise raamistik”

    Q2

    2023

    Goedkeuring van het voorstel inzake het governancekader en de routekaart voor de uitvoering, waarmee het governancekader voor e-gezondheid en de coördinatie van de ontwikkeling van e-gezondheidsdiensten worden geactualiseerd.

    110

    6.5 capaciteitsopbouw voor multifunctionele medische helikopters

    Mijlpaal

    Gunning van opdrachten voor multifunctionele medische helikoptercapaciteiten

    Gunning van overheidsopdrachten

    Q4

    2023

    Contracten ondertekend door de Estse politie en grenswacht voor de aankoop van medische noodhelikopters en voor de bouw van lucht- en landingsplaatsen voor de helikopterdienst van een ambulance. Voor de aankoop van de speciale helikopters moet worden gezocht naar de beste technologie waarmee kan worden voldaan aan de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01).

    111

    6.5 capaciteitsopbouw voor multifunctionele medische helikopters

    Streefdoel

    Ontvangst van helikopters

    Aantal helikopters

    0

    2

    Q1

    2025

    Levering van twee helikopters aanvaard door de Estse Raad van politie en grenswacht

    112

    6.5 capaciteitsopbouw voor multifunctionele medische helikopters

    Streefdoel

    Voltooiing van gebouwde of geëxpandeerde luchtmachtbases

    Aantal helikopterbases

    0

    2

    Q2

    2026

    Twee helikoptervliegbases/landingsplaatsen moeten worden gebouwd/uitgebreid en gebruiksklaar zijn, zoals blijkt uit de formele aanvaarding van de nakoming van de overeenkomst door de Estse politie- en grenswacht.

    113

    6.6 arbeidsmarktmaatregelen om de jeugdwerkloosheid terug te dringen

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van het Besluit van de minister van Volksgezondheid en Arbeid tot versterking van de regeling „Mijn eerste baan”

    Inwerkingtreding van het besluit van de minister van Volksgezondheid en Arbeid

    Q1

    2022

    Inwerkingtreding van het Besluit van de minister van Volksgezondheid en Arbeid waarin de kenmerken van de regeling en de voorwaarden voor de uitvoering ervan worden vastgesteld, met inbegrip van financiering en doelgroep. Het doel van de regeling is jongeren zonder werkervaring of met weinig werkervaring in staat te stellen werkervaring op te doen en hun vaardigheden te verbeteren om aan de arbeidsmarkt deel te nemen.

    114

    6.6 — arbeidsmarktmaatregelen nemen om de jeugdwerkloosheid terug te dringen

    Mijlpaal

    Actieplan jongerengarantie 

    Goedkeuring van het versterkte actieplan voor de jongerengarantie door de regering

    Q2

    2022

    De regering stelt een gewijzigd actieplan voor de jongerengarantie vast ter ondersteuning van de werkgelegenheid voor jongeren. Dit actieplan:

    - maatregelen omvatten om de vaardigheden van jongeren te verbeteren;

    - maatregelen vast te stellen om jeugdwerkloosheid te voorkomen en aan te pakken, met inbegrip van het bereiken en voorkomen van NEET-situaties

    - vaststellen van de belangrijkste partijen en hun rol bij het voorkomen en aanpakken van jeugdwerkloosheid.

    115

    6.6 — arbeidsmarktmaatregelen nemen om de jeugdwerkloosheid terug te dringen

    Streefdoel

    Aantal jongeren dat deelneemt aan de regeling „Mijn eerste baan”

     

    Aantal deelnemers

    0

    3178

    Q4

    2025

    Ten minste 3 178 jongeren tussen 16 en 29 jaar hebben deelgenomen aan de regeling „Mijn eerste baan” (cumulatief aantal nieuwkomers).

    116

    6.7 Verlenging van werkloosheidsuitkeringen

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de wijzigingen van de Werkloosheidswet en de Werkloosheidswet

    Inwerkingtreding van de wetswijzigingen

    Q2

    2023

    Inwerkingtreding van de wijzigingen van de wet die voorzien in een permanent mechanisme om de verlenging van de duur van werkloosheidsuitkeringen met 60 dagen te activeren, met name wanneer het geregistreerde werkloosheidspercentage de niet-versnellende inflatie/loonsom van de werkloosheid met een aanzienlijke marge overschrijdt. Het mechanisme van verlenging en de marge, die niet meer dan 2 % mag bedragen, worden in overleg met de sociale partners overeengekomen.

    117

    6.8 Langdurige zorg

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van wijzigingen van de Wet op de sociale zekerheid

    Inwerkingtreding van wetswijzigingen

    Q2

    2022

    Inwerkingtreding van wetswijzigingen in de wet op de sociale bijstand, waarin het begrip langdurige zorg wordt vastgelegd en lokale autoriteiten worden verplicht rekening te houden met het beginsel dat een persoon zo lang mogelijk in zijn of haar woning moet kunnen wonen, in zijn gebruikelijke omgeving, met voldoende diensten van hoge kwaliteit.

    118

    6.8 Langdurige zorg

    Mijlpaal

    Actieplan voor een geïntegreerd zorgmodel

    Goedkeuring van het actieplan

    Q4

    2022

    Het ministerie van Sociale Zaken stelt een actieplan vast dat voorziet in de invoering van een geïntegreerd zorgmodel in heel Estland en in de rol en verantwoordelijkheden van de actoren die betrokken zijn bij het toekomstige financieringsmodel van het systeem.

    119

    6.8 Langdurige zorg

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van het besluit van de minister van Sociale Bescherming

    Inwerkingtreding van het besluit van de minister van Sociale Bescherming

    Q4

    2024

    In het Besluit van de minister van Sociale Bescherming worden het ontwerp en de kenmerken van de diensten van lokale overheden ten behoeve van mensen met een geringere zorgbehoefte, alsmede de voorwaarden voor de uitvoering ervan, vastgesteld. Het omvat met name investeringen en de ontwikkeling van diensten door lokale overheden om zelfstandig te leven voor ouderen met een lagere zorgbehoefte en personen met een handicap ter ondersteuning van zelfstandig wonen.

    120

    6.8 Langdurige zorg

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de wetswijzigingen van het systeem ter ondersteuning van kinderen met hoge zorgbehoeften

    Inwerkingtreding van de wetswijzigingen

    Q1

    2025

    Inwerkingtreding van wetswijzigingen die voorzien in de modernisering en integratie van diensten voor kinderen met een hogere zorgbehoefte. Met name,

    - diensten op het gebied van gezondheid, onderwijs, sociale bescherming en werkgelegenheid worden geïntegreerd om gezinnen die onder zorglasten staan, op omvattende wijze te ondersteunen, en

    — het huidige ondersteuningssysteem wordt vereenvoudigd en de beoordeling van zorgbehoeften wordt geconsolideerd zodat ouders een veilig contactpunt hebben voor eerste advies en ondersteuning.

    121

    6.9 Verkleining van de loonkloof tussen mannen en vrouwen

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het Welzijnsontwikkelingsplan 2023-2030 door de regering

    Goedkeuring van het welzijnsplan

    Q1

    2024

    Het plan schetst de maatregelen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen.

    122

    6.9 Verkleining van de loonkloof tussen mannen en vrouwen

    Mijlpaal

    Digitaal instrument voor loonkloof tussen mannen en vrouwen

    Ontwikkeling van een prototype van een instrument voor loonkloof tussen mannen en vrouwen

    Q4

    2022

    Er wordt een prototype van een instrument voor loonkloof tussen mannen en vrouwen voor werkgevers ontwikkeld met als doel hen gegevens en informatie te verstrekken over de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de mogelijke redenen daarvoor in hun organisaties, en zo de besluitvorming met kennis van zaken te ondersteunen en doeltreffende maatregelen te nemen om het beginsel van gelijke beloning toe te passen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen.

    123

    6.9 Verkleining van de loonkloof tussen mannen en vrouwen

    Mijlpaal

    Digitaal instrument voor loonkloof tussen mannen en vrouwen

    Uitrol van een digitaal instrument voor loonkloof tussen mannen en vrouwen 

    Q1

    2024

    Het digitale instrument voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen is beschikbaar voor werkgevers met als doel hen gegevens en informatie te verstrekken over de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de mogelijke redenen daarvoor in hun organisaties, en zo het nemen van geïnformeerde beslissingen te ondersteunen en doeltreffende maatregelen te nemen om het beginsel van gelijke beloning toe te passen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen.

    G. Audit en Controle

    G.1.    Beschrijving van de hervormingen en investeringen voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    Het doel van de hervorming is het rechtskader vast te stellen voor de uitvoering en monitoring van het plan voor herstel en veerkracht. Daarin worden de rollen van de betrokken overheidsinstanties bij de uitvoering van het plan en de wijze waarop deze hun taken uitvoeren, vastgesteld.

    De uitvoering van de hervorming moet uiterlijk op 31 december 2021 zijn voltooid.

    G.2.    Mijlpalen, streefdoelen, indicatoren en tijdschema voor de monitoring en uitvoering voor niet-terugbetaalbare financiële steun

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    Kwalitatieve indicatoren  
    (voor mijlpalen)

    Kwantitatieve indicatoren  
    (voor streefdoelen)

    Indicatief tijdschema voor voltooiing

    Beschrijving van elke mijlpaal en elk streefdoel

    Meeteenheid

    Basisscenario

    Doel

    Kwartaal

    Jaar

    124

    Monitoring en uitvoering van het plan

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de regeringsverordening betreffende het rechtskader voor de uitvoering van en het toezicht op het plan voor herstel en veerkracht van Estland.

    Inwerkingtreding van overheidsregulering

    Q4

    2021

    Inwerkingtreding van de verordening tot vaststelling van het rechtskader voor de uitvoering van en het toezicht op het plan voor herstel en veerkracht van Estland vóór de indiening van het eerste betalingsverzoek.

    In de verordening worden ten minste de autoriteiten omschreven die betrokken zijn bij de uitvoering van het plan voor herstel en veerkracht van Estland en hun taken, met inbegrip van de taken van het ministerie van Financiën, de sectorale ministeries en het nationaal gemeenschappelijk dienstencentrum.

    2.Geraamde totale kosten van het herstel- en veerkrachtplan

    De totale kosten van het plan voor herstel en veerkracht van Estland worden geraamd op 982 490 000 EUR.

    DEEL 2: FINANCIËLE STEUN

    1.Financiële bijdrage

    De in artikel 2, lid 2, bedoelde tranches worden als volgt georganiseerd:

    Eerste tranche (niet-terugbetaalbare steun):

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    23

    2.1. Groene transitie van ondernemingen

    Mijlpaal

    Oprichting van een taskforce voor een groene transitie om de groene transitie uit te voeren en te monitoren

    28

    2.3. Programma’s voor de ontwikkeling van groene technologie

    Mijlpaal

    Oprichting van een werkgroep voor het plannen en opzetten van het ontwikkelingsprogramma

    37

    2.6. Groen Fonds

    Mijlpaal

    Ondertekening van een overeenkomst tussen het ministerie van Economische Zaken en Communicatie en SmartCap

    38

    2.6. Groen Fonds

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het investeringsbeleidsdocument door SmartCap

    44

    3.1. Oprichting en ontwikkeling van een kenniscentrum voor gegevensbeheer en open data

    Mijlpaal

    Instelling van een gegevensbeheersteam bij het Bureau voor de Statistiek, het ministerie van Economische Zaken en Communicatie en de Autoriteit voor het informatiesysteem van de staat

    70

    4.4. De groene transitie in de energiesector stimuleren

    Mijlpaal

    Regeringsbesluit over investeringen die nodig zijn om de aan defensie gerelateerde hoogtebeperkingen op windparken te verlichten

    71

    4.4. De groene transitie in de energiesector stimuleren

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het besluit van de regering over de start van het voorbereidingsproces van het nationale ontwikkelingsplan voor de energiesector, de aanwijzing van de verantwoordelijken en termijnen

    74

    4.5. Programma ter versterking van het elektriciteitsnet om de productiecapaciteit voor hernieuwbare energie te vergroten en zich aan te passen aan de klimaatverandering (zoals bescherming tegen stormen)

    Mijlpaal

    Ondertekening van het medefinancieringscontract voor netwerkinvesteringen met de transmissiesysteembeheerder

    81

    5.1. Inzet van veilige, groene, concurrerende, op behoeften gebaseerde en duurzame vervoers- en energie-infrastructuur

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het vervoer- en mobiliteitsplan 2021-2035 door de regering

    86

    5.3. Bouw van de multimodale terminal voor spoorvervoer in Tallinn

    Mijlpaal

    Gunning van de opdracht voor de bouw van het multimodale spoorstaafterminalgebouw in Tallinn

    89

    5.4. Aanleg van de tramlijn van de oude haven van Tallinn

    Mijlpaal

    Voltooiing van het ontwerp van het project voor de bouw van tramwegen

    99

    6.2. Oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Mijlpaal

    Ondertekening van het contract voor de bouw van de medische campus Noord-Estland

    106

    6.3. Versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van het decreet van de regering tot wijziging van de lijst van gezondheidsdiensten van het Estse ziekenfonds inzake toegang tot gespecialiseerde medische zorg

    107

    6.3. Versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van wijzigingen van het decreet van de regering tot wijziging van de lijst van gezondheidsdiensten van het Estse ziekteverzekeringsfonds en diensten van huisartsen

    113

    6.6. Arbeidsmarktmaatregelen nemen om de jeugdwerkloosheid terug te dringen

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van het Besluit van de minister van Volksgezondheid en Arbeid tot versterking van de regeling „Mijn eerste baan”

    124

    Audit en controle

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de regeringsverordening betreffende het rechtskader voor de uitvoering van en het toezicht op het plan voor herstel en veerkracht van Estland.

    Bedrag van de tranche

    145 394 882 EUR



    Tweede tranche (niet-terugbetaalbare steun):

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    1

    1.1. Digitale transformatie in ondernemingen

    Mijlpaal

    Oproep tot het indienen van voorstellen met gunningscriteria en toekenningsvoorwaarden

    11

    1.4. Hervorming van vaardigheden voor de digitale transformatie van bedrijven

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van secundaire wetgeving waarin de voorwaarden voor steun voor de ontwikkeling van digitale vaardigheden zijn vastgelegd

    16

    1.5.1. Ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten — Landen- en regionale strategieën

    Mijlpaal

    Voorbereiding van de ontwikkeling van strategieën

    19

    1.5.2. Ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten — Innovatieve bedrijfscentra op belangrijke exportmarkten

    Mijlpaal

    Voorbereidende analyse ter bepaling van de inhoud en de locaties van bedrijfscentra

    21

    1.5.3. Ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten — Wereldwijde effectgroepen voor e-export en virtuele fasen

    Mijlpaal

    Oprichting van impactgroepen en selectie van bestemmingen voor wereldwijde digitale missies

    25

    2.2. Groene vaardigheden ter ondersteuning van de groene transitie van ondernemingen

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van secundaire wetgeving waarin de voorwaarden voor steun voor de ontwikkeling van groene vaardigheden zijn vastgelegd

    32

    2.4. Modernisering van de bedrijfsmodellen van productiebedrijven

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van het ministerieel besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor toekenning van de subsidie

    34

    2.5. Toepassing van hulpbronnenefficiënte groene technologieën

    Mijlpaal

    Publicatie van de oproep tot het indienen van voorstellen voor subsidies

    51

    3.4. Tuurprogramma Bürokratt (nationaal virtual assistentie-platform en ecosysteem)

    Streefdoel

    Toegang tot digitale overheidsdiensten via het virtuele assistentieplatform

    54

    3.5. Herconfiguratie van digitale basisdiensten en veilige overgang naar cloudinfrastructuur

    Mijlpaal

    Ontwikkeling van centraal geleverde/gedeelde IT-basisdiensten

    65

    4.2. Steun voor de renovatie van appartementengebouwen

    Mijlpaal

    Publicatie van oproepen tot het indienen van aanvragen voor subsidies voor de renovatie van woningen

    68

    4.3. Steun voor de renovatie van kleine woongebouwen

    Mijlpaal

    Gepubliceerde oproepen tot het indienen van renovatiesubsidies

    84

    5.2. Aanleg van een gedeelte van de spoorweg Tallinn-Rohuküla

    Mijlpaal

    Gunning van een opdracht voor de bouw van een spoorweg op de trajecten Turba-Ellamaa en Ellamaa-Risti

    90

    5.4. Aanleg van de tramlijn van de oude haven van Tallinn

    Mijlpaal

    Gunning van de opdracht voor werken

    114

    6.6. Arbeidsmarktmaatregelen nemen om de jeugdwerkloosheid terug te dringen

    Mijlpaal

    Actieplan jongerengarantie 

    117

    6.8. Langdurige zorg

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van wijzigingen van de Wet op de sociale zekerheid

    Bedrag van de tranche

    145 394 882 EUR

    Derde tranche (niet-terugbetaalbare steun):

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    7

    1.3. Ontwikkeling van digitale vrachtbrieven

    Streefdoel

    ontwikkeling van eFTI-platformen (electronic Freight Transport Information)

    24

    2.1. Groene transitie van ondernemingen

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het actieplan voor de circulaire economie door de taskforce groene transitie

    41

    2.7. Kansen scheppen voor de invoering van groene waterstoftechnologieën op basis van hernieuwbare energiebronnen

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van het ministerieel besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de toekenning van de steun

    47

    3.2. Ontwikkeling van evenementendiensten en proactieve digitale overheidsdiensten voor particulieren

    Streefdoel

    Lancering van persoonlijke levensevenementendiensten en/of proactieve diensten

    49

    3.3. Ontwikkeling van evenementendiensten en digitale toegangspoort voor ondernemers

    Streefdoel

    Uitrol van IT-ontwikkelingen die bijdragen tot de implementatie van zakelijke evenementendiensten en toegangspoort

    63

    4.1. Bevordering van energie-efficiëntie

    Mijlpaal

    Sluiting van de samenwerkingsovereenkomst met voorwaarden voor samenwerking tussen SA Kredex/Enterprise Estonia en county Development Centres

    76

    4.6. Programma ter bevordering van de energieproductie in industriegebieden

    Mijlpaal

    Publicatie van een oproep tot het indienen van voorstellen voor projecten ter bevordering van de energieproductie op industriële locaties

    78

    4.7. Proefprogramma voor energieopslag

    Mijlpaal

    Publicatie van een oproep tot het indienen van voorstellen voor een proefprogramma voor energieopslag

    82

    5.1. Inzet van veilige, groene, concurrerende, op behoeften gebaseerde en duurzame vervoers- en energie-infrastructuur

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het uitvoeringsplan voor de ontwikkeling van groen duurzaam openbaar vervoer van het vervoer- en mobiliteitsplan 2021-2035

    92

    5.5. Investeringen van gemeenten in fiets- en looppaden

    Mijlpaal

    Oproep tot het indienen van voorstellen voor subsidies

    95

    6.1. Een ingrijpende wijziging in de organisatie van de gezondheidszorg in Estland

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het strategisch kader voor het aanpakken van tekorten aan gezondheidswerkers

    96

    6.1. Een ingrijpende wijziging in de organisatie van de gezondheidszorg in Estland

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van het Besluit van de minister van Volksgezondheid, Arbeid en Volksgezondheid houdende wijziging van het vergoedingssysteem voor artsen, verpleegkundigen en apothekers

    108

    6.3. Versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van wijzigingen van de wet inzake de organisatie van de gezondheidsdiensten

    109

    6.4. Vernieuwing van de governance op het gebied van e-gezondheidszorg

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het governancekader voor e-gezondheidszorg en de routekaart voor de uitvoering ervan

    116

    6.7. Verlenging van de duur van werkloosheidsuitkeringen

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de wijzigingen van de Werkloosheidswet en de Werkloosheidswet

    118

    6.8. Langdurige zorg

    Mijlpaal

    Actieplan voor een geïntegreerd zorgmodel

    122

    6.9. Verkleining van de loonkloof tussen mannen en vrouwen

    Mijlpaal

    Digitaal instrument voor loonkloof tussen mannen en vrouwen

    Bedrag van de tranche

    145 394 882 EUR

    Vierde tranche (niet-terugvorderbare steun):

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    2

    1.1. Digitale transformatie in ondernemingen

    Streefdoel

    Toekenning van subsidies

    12

    1.4. Hervorming van vaardigheden voor de digitale transformatie van bedrijven

    Streefdoel

    Inschrijving voor opleidingsactiviteiten

    14

    1.4. Hervorming van vaardigheden voor de digitale transformatie van bedrijven

    Streefdoel

    Aantal bij- en omscholingsmodules

    17

    1.5.1. Ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten — Landen- en regionale strategieën

    Mijlpaal

    Aanbesteding van studies

    26

    2.2. Groene vaardigheden ter ondersteuning van de groene transitie van ondernemingen

    Streefdoel

    Aantal bij- en omscholingsmodules

    29

    2.3. Programma’s voor de ontwikkeling van groene technologie

    Mijlpaal

    Opzet van het programma voor de ontwikkeling van groene technologieën

    35

    2.5. Toepassing van hulpbronnenefficiënte groene technologieën

    Streefdoel

    Aantal naar aanleiding van de oproep tot het indienen van voorstellen gegunde contracten

    55

    3.5. Herconfiguratie van digitale basisdiensten en veilige overgang naar cloudinfrastructuur

    Streefdoel

    Uitrol van nationale particuliere cloudinfrastructuur door overheidsinstanties

    56

    3.5. Herconfiguratie van digitale basisdiensten en veilige overgang naar cloudinfrastructuur

    Mijlpaal

    Uitbreiding van de cloudinfrastructuur naar de gegevensambassade

    61

    3.8. Aanleg van breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit

    Streefdoel

    Uitrol van breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit op nieuwe sites

    91

    5.4. Aanleg van de tramlijn van de oude haven van Tallinn

    Streefdoel

    Nieuwe tramlijn in bedrijf

    97

    6.1. Een ingrijpende wijziging in de organisatie van de gezondheidszorg in Estland

    Streefdoel

    Toelating tot de verpleegkundige opleiding

    100

    6.2. Oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Mijlpaal

    Ondertekening van de contracten voor de uitgraving en voor de watervoorziening en elektriciteit, en voor de versterkte betonnen structuren van de medische campus Noord-Estland

    101

    6.2. Oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Mijlpaal

    Ondertekening van het contract voor de bouw van de medische campus Noord-Estland

    110

    6.5. Capaciteitsopbouw voor multifunctionele medische helikopters

    Mijlpaal

    Gunning van opdrachten voor multifunctionele medische helikoptercapaciteiten

    121

    6.9. Verkleining van de loonkloof tussen mannen en vrouwen

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het Welzijnsontwikkelingsplan 2023-2030 door de regering

    123

    6.9. Verkleining van de loonkloof tussen mannen en vrouwen

    Mijlpaal

    Digitaal instrument voor loonkloof tussen mannen en vrouwen

    Bedrag van de tranche

    145 394 882 EUR

    Vijfde tranche (niet-terugvorderbare steun):

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    4

    1.2. Ontwikkeling van e-constructie

    Mijlpaal

    Vaststelling van internationale normen en beste praktijken voor het gebruik van digitale technologieën in de bouw

    8

    1.3. Ontwikkeling van digitale vrachtbrieven

    Streefdoel

    ontwikkeling van de interface ECMR (elektronische vrachtbrief)

    15

    1.4. Hervorming van vaardigheden voor de digitale transformatie van bedrijven

    Streefdoel

    Herziening van de kwalificatienormen voor ICT-specialisten.

    39

    2.6. Groen Fonds

    Streefdoel

    Omvang van investeringen in risicokapitaalfondsen of aandelenbeleggingen in ondernemingen

    42

    2.7. Kansen scheppen voor de invoering van groene waterstoftechnologieën op basis van hernieuwbare energiebronnen

    Mijlpaal

    Technologieën en apparatuur om volledige waardeketens voor groene waterstof tot stand te brengen

    57

    3.5. Herconfiguratie van digitale basisdiensten en veilige overgang naar cloudinfrastructuur

    Streefdoel

    Migratie van kritieke systemen naar de nationale cloudinfrastructuur van de gegevensambassade

    58

    3.5. Herconfiguratie van digitale basisdiensten en veilige overgang naar cloudinfrastructuur

    Streefdoel

    Centrale veiligheidstests van de informatiesystemen van overheidsinstanties

    59

    3.6. Tot vaststelling van de strategische analyse van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme in Estland

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de wijziging van de wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering en van andere wetgevende, administratieve en contractuele wijzigingen die nodig zijn voor het Centrum voor strategische analyse

    64

    4.1. Bevordering van energie-efficiëntie

    Mijlpaal

    Digitale instrumenten om de toegang tot informatie over renovatie te vergemakkelijken, met inbegrip van het visualiseren van de resultaten van de renovatie en het ramen van de renovatiekosten, zijn operationeel geworden.

    66

    4.2. Steun voor de renovatie van appartementengebouwen

    Streefdoel

    Woningen met verbeterde energieprestaties

    69

    4.3. Steun voor de renovatie van kleine woongebouwen

    Streefdoel

    Woningen met verbeterde energieprestaties

    72

    4.4. De groene transitie in de energiesector stimuleren

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de relevante primaire en/of secundaire wetgeving en publicatie van richtsnoeren om de belemmeringen voor de installatie van installaties voor de opwekking van hernieuwbare energie en energieopslagfaciliteiten weg te nemen

    85

    5.2. Aanleg van een gedeelte van de spoorweg Tallinn-Rohuküla

    Streefdoel

    Voltooiing van nieuwe spoorweg (gereed voor verkeer)

    87

    5.3. Bouw van de multimodale terminal voor spoorvervoer in Tallinn

    Mijlpaal

    Voltooiing van de terminalpassage

    94

    6.1. Een ingrijpende wijziging in de organisatie van de gezondheidszorg in Estland

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de regeringsverordening betreffende het ontwikkelingsplan van het ziekenhuisnetwerk

    102

    6.2. Oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Streefdoel

    10 % van de omvang van het bouwcontract is nagekomen

    111

    6.5. Capaciteitsopbouw voor multifunctionele medische helikopters

    Streefdoel

    Ontvangst van helikopters

    119

    6.8. Langdurige zorg

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van het besluit van de minister van Sociale Bescherming

    120

    6.8. Langdurige zorg

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de wetswijzigingen van het systeem ter ondersteuning van kinderen met hoge zorgbehoeften

    Bedrag van de tranche

    145 394 882 EUR

    Zesde tranche (niet-terugvorderbare steun):

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    3

    1.1. Digitale transformatie in ondernemingen

    Streefdoel

    Toekenning van subsidies

    5

    1.2. Ontwikkeling van e-constructie

    Mijlpaal

    Beschikbaarheid van openbare diensten op het platform voor e-constructie

    6

    1.2. Ontwikkeling van e-constructie

    Streefdoel

    Voltooiing van ontwikkelings- en prototypingprojecten

    9

    1.3. Ontwikkeling van digitale vrachtbrieven

    Streefdoel

    Totaal aantal voltooide projecten

    33

    2.4. Modernisering van de bedrijfsmodellen van productiebedrijven

    Streefdoel

    Aantal ondersteunde projecten

    45

    3.1. Oprichting en ontwikkeling van een kenniscentrum voor gegevensbeheer en open data

    Streefdoel

    Voltooiing van projecten ter verbetering van de gegevenskwaliteit

    46

    3.1. Oprichting en ontwikkeling van een kenniscentrum voor gegevensbeheer en open data

    Streefdoel

    Publicatie van datasets op het nationale opendataportaal

    48

    3.2. Ontwikkeling van evenementendiensten en proactieve digitale overheidsdiensten voor particulieren

    Streefdoel

    Lancering van persoonlijke evenementendiensten en proactieve diensten

    50

    3.3. Ontwikkeling van evenementendiensten en digitale toegangspoort voor ondernemers

    Streefdoel

    Uitrol van IT-ontwikkelingen die bijdragen tot de implementatie van zakelijke evenementendiensten en toegangspoort

    52

    3.4. Tuurprogramma Bürokratt (nationaal virtual assistentie-platform en ecosysteem)

    Streefdoel

    Invoering van de virtuele assistent van Bürokratt in digitale openbare diensten

    53

    3.4. Tuurprogramma Bürokratt (nationaal virtual assistentie-platform en ecosysteem)

    Streefdoel

    Toegang tot digitale overheidsdiensten via het virtuele assistentieplatform

    62

    3.8. Aanleg van breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit

    Streefdoel

    Uitrol van breedbandnetwerken met zeer hoge capaciteit op nieuwe sites

    73

    4.4. De groene transitie in de energiesector stimuleren

    Mijlpaal

    Goedkeuring van het Nationale Ontwikkelingsplan van de energiesector door de regering

    93

    5.5. Investeringen van gemeenten in fiets- en looppaden

    Streefdoel

    Infrastructuur voor fiets- en wandelpaden voltooid

    103

    6.2. Oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Streefdoel

    50 % van de omvang van het bouwcontract is nagekomen

    104

    6.2. Oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Mijlpaal

    Ondertekening van het contract voor de uitrusting van de medische campus Noord-Estland om deze volledig operationeel te maken

    115

    6.6. Arbeidsmarktmaatregelen nemen om de jeugdwerkloosheid terug te dringen

    Streefdoel

    Aantal jongeren dat deelneemt aan de regeling „Mijn eerste baan”

    Bedrag van de tranche

    145 394 882 EUR

    Zevende tranche (niet-terugvorderbare steun):

    Volgnummer

    Betrokken maatregel (hervorming of investering)

    Mijlpaal / Streefdoel

    Benaming

    10

    1.3. Ontwikkeling van digitale vrachtbrieven

    Mijlpaal

    Evaluatie achteraf van de ontwikkeling en invoering van de digitale vrachtbrieven

    13

    1.4. Hervorming van vaardigheden voor de digitale transformatie van bedrijven

    Streefdoel

    Voltooiing van opleidingsactiviteiten

    18

    1.5.1. Ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten — Landen- en regionale strategieën

    Streefdoel

    Aantal landen- en regionale exportstrategieën

    20

    1.5.2. Ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten — Innovatieve bedrijfscentra op belangrijke exportmarkten

    Streefdoel

    Aantal geopende bedrijfscentra

    22

    1.5.3. Ondersteuning van het concurrentievermogen van ondernemingen op buitenlandse markten — Wereldwijde effectgroepen voor e-export en virtuele fasen

    Streefdoel

    Aantal door de mondiale impactgroepen uitgevoerde missies en aantal grote evenementen waarin Estland was vertegenwoordigd in „virtuele fasen”

    27

    2.2. Groene vaardigheden ter ondersteuning van de groene transitie van ondernemingen

    Streefdoel

    Mensen die deelnemen aan bij- en omscholingsprogramma’s

    30

    2.3. Programma’s voor de ontwikkeling van groene technologie

    Streefdoel

    Aantal clusters dat in het kader van het programma voor de ontwikkeling van groene technologie wordt ondersteund

    31

    2.3. Programma’s voor de ontwikkeling van groene technologie

    Streefdoel

    Aantal start-ups dat wordt ondersteund via het programma voor de ontwikkeling van groene technologie en dat particuliere investeringen heeft ontvangen

    36

    2.5. Toepassing van hulpbronnenefficiënte groene technologieën

    Streefdoel

    Aantal voltooide projecten

    40

    2.6. Groen Fonds

    Streefdoel

    Omvang van investeringen in risicokapitaalfondsen of aandelenbeleggingen in ondernemingen

    43

    2.7. Kansen scheppen voor de invoering van groene waterstoftechnologieën op basis van hernieuwbare energiebronnen

    Streefdoel

    Subsidies voor op hernieuwbare energiebronnen gebaseerde groene waterstoftechnologieën ten belope van ten minste 49,49 miljoen EUR

    60

    3.7. Informatiesysteem voor realtime strategische analyse van witwassen en terrorismefinanciering

    Mijlpaal

    Ontwikkeling van het nieuwe real-time ICT-analysesysteem voor het Centrum voor strategische analyse en levering aan de financiële-inlichtingeneenheid

    67

    4.2. Steun voor de renovatie van appartementengebouwen

    Streefdoel

    Geraamde jaarlijkse vermindering van de uitstoot van broeikasgassen

    75

    4.5. Programma ter versterking van het elektriciteitsnet om de productiecapaciteit voor hernieuwbare energie te vergroten en zich aan te passen aan de klimaatverandering (zoals bescherming tegen stormen)

    Streefdoel

    Extra capaciteit voor de aansluiting van hernieuwbare energie via investeringen in het transmissienetwerk

    77

    4.6. Programma ter bevordering van de energieproductie in industriegebieden

    Streefdoel

    Extra aansluitcapaciteit voor de productie van hernieuwbare elektriciteit op of nabij industrieterreinen die op het net zijn aangesloten

    79

    4.7. Proefprogramma voor energieopslag

    Streefdoel

    Extra capaciteit voor warmteopslag als gevolg van investeringssteun

    80

    4.7. Proefprogramma voor energieopslag

    Streefdoel

    Extra capaciteit voor elektriciteitsopslag als gevolg van investeringssteun

    83

    5.1. Inzet van veilige, groene, concurrerende, op behoeften gebaseerde en duurzame vervoers- en energie-infrastructuur

    Mijlpaal

    Uitvoering van het vervoer- en mobiliteitsplan 2021-2035

    88

    5.3. Bouw van de multimodale terminal voor spoorvervoer in Tallinn

    Mijlpaal

    Voltooiing van het nieuwe spoorwegstation

    98

    6.1. Een ingrijpende wijziging in de organisatie van de gezondheidszorg in Estland

    Mijlpaal

    Inwerkingtreding van de ministeriële regeling tot wijziging van de overeenkomst tussen het ministerie van Sociale Zaken en de Universiteit van Tartu over het tekort aan artsen in bepaalde specialisaties

    105

    6.2. Oprichting van de medische campus Noord-Estland

    Mijlpaal

    Voltooiing van de bouwwerkzaamheden

    112

    6.5. Capaciteitsopbouw voor multifunctionele medische helikopters

    Streefdoel

    Voltooiing van gebouwde of geëxpandeerde luchtmachtbases

    Bedrag van de tranche

    96 929 921 EUR

    DEEL 3: AANVULLENDE REGELINGEN

    1.Regelingen voor monitoring en uitvoering van het plan voor herstel en veerkracht

    De monitoring en uitvoering van het Estse plan voor herstel en veerkracht vinden plaats overeenkomstig de volgende regelingen:

    Het ministerie van Financiën als het leidende ministerie en het nationaal gemeenschappelijk dienstencentrum zorgen voor de algemene coördinatie, monitoring en uitvoering van het plan voor herstel en veerkracht. Het nationaal gemeenschappelijk dienstencentrum voert de functies van de beheersautoriteit uit. De afdeling Begroting van het ministerie van Financiën, in samenwerking met het gemeenschappelijk Staatsdienstencentrum, voert de taken in verband met monitoring en evaluatie uit.

    De sectorale ministeries en agentschappen vervullen de hun toegewezen verantwoordelijkheden in verband met de uitvoering van het plan. Hun diensten ondersteunen ook het toezicht op de voortgang van de projecten die onder hun bevoegdheid vallen en onderhouden nauwe samenwerking met het Overheidsdienstencentrum en het ministerie van Financiën. Daartoe wordt het bestaande operationele systeem van de structuurfondsen (SFOS) gebruikt om alle gegevens met betrekking tot de uitvoering en monitoring van het plan te registreren.

    De afdeling Financiële controle van het ministerie van Financiën, de auditautoriteit, verricht regelmatig audits van de ingestelde beheers- en controlesystemen. Zij stelt ook een samenvatting op van de verrichte audits voor betalingsverzoeken. De auditautoriteit is ook gastheer van de dienst coördinatie fraudebestrijding.

    Alle nationale en externe bronnen worden samen in sectorspecifieke programma’s opgenomen, zodat de sectorale financiering op transparante wijze kan worden gemonitord en risico’s kunnen worden geïdentificeerd en dubbele financiering kan worden voorkomen.

    2.Regelingen voor volledige toegang door de Commissie tot de onderliggende gegevens

    Het nationaal gemeenschappelijk dienstencentrum is als beheersautoriteit verantwoordelijk voor het indienen van betalingsverzoeken bij de Europese Commissie en voor het opstellen van de beheersverklaring waarmee het bevestigt dat de middelen voor het beoogde doel zijn gebruikt, dat de informatie volledig, nauwkeurig en betrouwbaar is en dat het controlesysteem de nodige zekerheid biedt. Daarnaast wordt toezicht en evaluatie ook verzorgd door het ministerie van Financiën, in samenwerking met het door de staat Shared Service Center. 

    Gegevens met betrekking tot de uitvoering en monitoring van het plan worden opgeslagen in het bestaande geïntegreerde informatiesysteem, het operationeel systeem van de structuurfondsen (SFOS). De SFOS is aangepast aan de vereisten van Verordening (EU) 2021/241 inzake gegevensverzameling, voortgangsverslagen en betalingsverzoeken, met inbegrip van het verzamelen van indicatoren en andere informatie die nodig is om de verwezenlijking van mijlpalen en streefdoelen aan te tonen en te rapporteren. De SFOS wordt gebruikt door alle bij de uitvoering van het plan betrokken actoren. De informatie in de SFOS wordt voortdurend bijgewerkt over de voortgang en de resultaten van het plan, met inbegrip van geconstateerde tekortkomingen en alle genomen corrigerende maatregelen.

    Overeenkomstig artikel 24, lid 2, van Verordening (EU) 2021/241 dient Estland na voltooiing van de desbetreffende overeengekomen mijlpalen en streefdoelen in afdeling 2.1 van deze bijlage bij de Commissie een naar behoren gemotiveerd verzoek tot betaling van de financiële bijdrage in. Estland zorgt ervoor dat de Commissie op verzoek volledige toegang heeft tot de relevante onderliggende gegevens die de juiste motivering van het betalingsverzoek staven, zowel voor de beoordeling van het betalingsverzoek overeenkomstig artikel 24, lid 3, van Verordening (EU) 2021/241 als voor audit- en controledoeleinden.

    (1)      Met uitzondering van projecten in het kader van deze maatregel op het gebied van elektriciteits- en/of warmteopwekking, alsmede de daarmee verband houdende transmissie- en distributie-infrastructuur, met gebruikmaking van aardgas, die voldoen aan de voorwaarden van bijlage III bij de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01).
    (2)      Indien de gesteunde activiteit de geraamde broeikasgasemissies realiseert die niet significant lager zijn dan de relevante benchmarks, moet een toelichting worden gegeven van de redenen waarom dit niet mogelijk is. Benchmarks voor kosteloze toewijzing voor activiteiten die binnen het toepassingsgebied van de regeling voor de handel in emissierechten vallen, zoals vastgesteld in Uitvoeringsverordening (EU) 2021/447 van de Commissie.
    (3)      Deze uitsluiting geldt niet voor acties in het kader van deze maatregel in installaties die uitsluitend bestemd zijn voor de behandeling van niet-recycleerbaar gevaarlijk afval, noch voor bestaande installaties, wanneer de acties in het kader van deze maatregel tot doel hebben de energie-efficiëntie te verhogen, uitlaatgassen af te vangen voor opslag of gebruik of materialen uit verbrandingsassen terug te winnen, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op installatieniveau.
    (4)      Deze uitsluiting geldt niet voor acties in het kader van deze maatregel in bestaande installaties voor mechanische biologische behandeling, wanneer de acties in het kader van deze maatregel bedoeld zijn om de energie-efficiëntie te verhogen of om gescheiden afval te recycleren tot compost bioafval en anaerobe vergisting van bioafval, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op installatieniveau.
    (5)      Met uitzondering van projecten in het kader van deze maatregel op het gebied van elektriciteits- en/of warmteopwekking, alsmede de daarmee verband houdende transmissie- en distributie-infrastructuur, met gebruikmaking van aardgas, die voldoen aan de voorwaarden van bijlage III bij de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01).
    (6)      Indien de gesteunde activiteit de geraamde broeikasgasemissies realiseert die niet significant lager zijn dan de relevante benchmarks, moet een toelichting worden gegeven van de redenen waarom dit niet mogelijk is. Benchmarks voor kosteloze toewijzing voor activiteiten die binnen het toepassingsgebied van de regeling voor de handel in emissierechten vallen, zoals vastgesteld in Uitvoeringsverordening (EU) 2021/447 van de Commissie.
    (7)      Deze uitsluiting geldt niet voor acties in het kader van deze maatregel in installaties die uitsluitend bestemd zijn voor de behandeling van niet-recycleerbaar gevaarlijk afval, noch voor bestaande installaties, wanneer de acties in het kader van deze maatregel tot doel hebben de energie-efficiëntie te verhogen, uitlaatgassen af te vangen voor opslag of gebruik of materialen uit verbrandingsassen terug te winnen, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op installatieniveau.
    (8)      Deze uitsluiting geldt niet voor acties in het kader van deze maatregel in bestaande installaties voor mechanische biologische behandeling, wanneer de acties in het kader van deze maatregel bedoeld zijn om de energie-efficiëntie te verhogen of om gescheiden afval te recycleren tot compost bioafval en anaerobe vergisting van bioafval, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op installatieniveau.
    (9)      Met uitzondering van projecten in het kader van deze maatregel op het gebied van elektriciteits- en/of warmteopwekking, alsmede de daarmee verband houdende transmissie- en distributie-infrastructuur, met gebruikmaking van aardgas, die voldoen aan de voorwaarden van bijlage III bij de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01).
    (10)      Indien de gesteunde activiteit de geraamde broeikasgasemissies realiseert die niet significant lager zijn dan de relevante benchmarks, moet een toelichting worden gegeven van de redenen waarom dit niet mogelijk is. Benchmarks voor kosteloze toewijzing voor activiteiten die binnen het toepassingsgebied van de regeling voor de handel in emissierechten vallen, zoals vastgesteld in Uitvoeringsverordening (EU) 2021/447 van de Commissie.
    (11)

         Deze uitsluiting geldt niet voor acties in het kader van deze maatregel in installaties die uitsluitend bestemd zijn voor de behandeling van niet-recycleerbaar gevaarlijk afval, noch voor bestaande installaties, wanneer de acties in het kader van deze maatregel tot doel hebben de energie-efficiëntie te verhogen, uitlaatgassen af te vangen voor opslag of gebruik of materialen uit verbrandingsassen terug te winnen, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op installatieniveau.

    (12)      Deze uitsluiting geldt niet voor acties in het kader van deze maatregel in bestaande installaties voor mechanische biologische behandeling, wanneer de acties in het kader van deze maatregel bedoeld zijn om de energie-efficiëntie te verhogen of om gescheiden afval te recycleren tot compost bioafval en anaerobe vergisting van bioafval, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op installatieniveau.
    (13)      Met uitzondering van projecten in het kader van deze maatregel op het gebied van elektriciteits- en/of warmteopwekking, alsmede de daarmee verband houdende transmissie- en distributie-infrastructuur, met gebruikmaking van aardgas, die voldoen aan de voorwaarden van bijlage III bij de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01).
    (14)      Indien de gesteunde activiteit de geraamde broeikasgasemissies realiseert die niet significant lager zijn dan de relevante benchmarks, moet een toelichting worden gegeven van de redenen waarom dit niet mogelijk is. Benchmarks voor kosteloze toewijzing voor activiteiten die binnen het toepassingsgebied van de regeling voor de handel in emissierechten vallen, zoals vastgesteld in Uitvoeringsverordening (EU) 2021/447 van de Commissie.
    (15)      Deze uitsluiting geldt niet voor acties in het kader van deze maatregel in installaties die uitsluitend bestemd zijn voor de behandeling van niet-recycleerbaar gevaarlijk afval, noch voor bestaande installaties, wanneer de acties in het kader van deze maatregel tot doel hebben de energie-efficiëntie te verhogen, uitlaatgassen af te vangen voor opslag of gebruik of materialen uit verbrandingsassen terug te winnen, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op installatieniveau.
    (16)      Deze uitsluiting geldt niet voor acties in het kader van deze maatregel in bestaande installaties voor mechanische biologische behandeling, wanneer de acties in het kader van deze maatregel bedoeld zijn om de energie-efficiëntie te verhogen of om gescheiden afval te recycleren tot compost bioafval en anaerobe vergisting van bioafval, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op installatieniveau.
    (17)      Met uitzondering van projecten in het kader van deze maatregel op het gebied van elektriciteits- en/of warmteopwekking, alsmede de daarmee verband houdende transmissie- en distributie-infrastructuur, met gebruikmaking van aardgas, die voldoen aan de voorwaarden van bijlage III bij de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01).
    (18)      Indien de gesteunde activiteit de geraamde broeikasgasemissies realiseert die niet significant lager zijn dan de relevante benchmarks, moet een toelichting worden gegeven van de redenen waarom dit niet mogelijk is. Benchmarks voor kosteloze toewijzing voor activiteiten die binnen het toepassingsgebied van de regeling voor de handel in emissierechten vallen, zoals vastgesteld in Uitvoeringsverordening (EU) 2021/447 van de Commissie.
    (19)      Deze uitsluiting geldt niet voor acties in het kader van deze maatregel in installaties die uitsluitend bestemd zijn voor de behandeling van niet-recycleerbaar gevaarlijk afval, noch voor bestaande installaties, wanneer de acties in het kader van deze maatregel tot doel hebben de energie-efficiëntie te verhogen, uitlaatgassen af te vangen voor opslag of gebruik of materialen uit verbrandingsassen terug te winnen, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op installatieniveau.
    (20)      Deze uitsluiting geldt niet voor acties in het kader van deze maatregel in bestaande installaties voor mechanische biologische behandeling, wanneer de acties in het kader van deze maatregel bedoeld zijn om de energie-efficiëntie te verhogen of om gescheiden afval te recycleren tot compost bioafval en anaerobe vergisting van bioafval, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op installatieniveau.
    (21)      Met uitzondering van projecten in het kader van deze maatregel op het gebied van elektriciteits- en/of warmteopwekking, alsmede de daarmee verband houdende transmissie- en distributie-infrastructuur, met gebruikmaking van aardgas, die voldoen aan de voorwaarden van bijlage III bij de technische richtsnoeren over het DNSH-beginsel (2021/C58/01).
    (22)      Indien de gesteunde activiteit de geraamde broeikasgasemissies realiseert die niet significant lager zijn dan de relevante benchmarks, moet een toelichting worden gegeven van de redenen waarom dit niet mogelijk is. Benchmarks voor kosteloze toewijzing voor activiteiten die binnen het toepassingsgebied van de regeling voor de handel in emissierechten vallen, zoals vastgesteld in Uitvoeringsverordening (EU) 2021/447 van de Commissie.
    (23)      Deze uitsluiting geldt niet voor acties in het kader van deze maatregel in installaties die uitsluitend bestemd zijn voor de behandeling van niet-recycleerbaar gevaarlijk afval, noch voor bestaande installaties, wanneer de acties in het kader van deze maatregel tot doel hebben de energie-efficiëntie te verhogen, uitlaatgassen af te vangen voor opslag of gebruik of materialen uit verbrandingsassen terug te winnen, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op installatieniveau.
    (24)      Deze uitsluiting geldt niet voor acties in het kader van deze maatregel in bestaande installaties voor mechanische biologische behandeling, wanneer de acties in het kader van deze maatregel bedoeld zijn om de energie-efficiëntie te verhogen of om gescheiden afval te recycleren tot compost bioafval en anaerobe vergisting van bioafval, mits dergelijke acties in het kader van deze maatregel niet leiden tot een verhoging van de afvalverwerkingscapaciteit van de installaties of tot een verlenging van de levensduur van de installaties; waarvoor bewijs wordt geleverd op installatieniveau.
    Top