Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0801

    Besluit 2010/801/GBVB van de Raad van 22 december 2010 tot wijziging van Besluit 2010/656/GBVB van de Raad tot verlenging van de beperkende maatregelen tegen Ivoorkust

    PB L 341 van 23.12.2010, p. 45–48 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dit document is verschenen in een speciale editie. (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 10/06/2016; stilzwijgende opheffing door 32016D0917

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/801/oj

    23.12.2010   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 341/45


    BESLUIT 2010/801/GBVB VAN DE RAAD

    van 22 december 2010

    tot wijziging van Besluit 2010/656/GBVB van de Raad tot verlenging van de beperkende maatregelen tegen Ivoorkust

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name artikel 29,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    De Raad heeft op 29 oktober 2010 Besluit 2010/656/GBVB tot verlenging van de beperkende maatregelen tegen Ivoorkust vastgesteld (1).

    (2)

    Op 13 december heeft de Raad gewezen op het belang van de presidentsverkiezingen van 31 oktober en 28 november 2010 voor het herstel van de vrede en de stabiliteit in Ivoorkust en heeft de Raad gesteld dat de door het volk van Ivoorkust soeverein tot uitdrukking gebrachte wil onvoorwaardelijk moet worden geëerbiedigd.

    (3)

    Bovendien heeft de Raad besloten beperkende maatregelen te nemen tegen degenen die het proces van vrede en nationale verzoening belemmeren en met name de goede afloop van het verkiezingsproces bedreigen,

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Besluit 2010/656/GBVB wordt als volgt gewijzigd:

    1)

    artikel 4 wordt vervangen door:

    „Artikel 4

    1.   De lidstaten nemen de nodige maatregelen om binnenkomst in of doorreis over hun grondgebied te beletten van:

    a)

    de in bijlage I bedoelde personen die door het Sanctiecomité zijn geïdentificeerd omdat zij een bedreiging voor het proces van vrede en nationale verzoening in Ivoorkust vormen, in het bijzonder de personen die de uitvoering van de Overeenkomst van Linas-Marcoussis en de Overeenkomst van Accra III belemmeren, elke andere persoon van wie op basis van relevante informatie is vastgesteld dat zij verantwoordelijk is voor ernstige schendingen van de mensenrechten en het internationale humanitaire recht in Ivoorkust, elke andere persoon die publiekelijk aanzet tot haat en geweld en elke andere persoon van wie het Sanctiecomité heeft vastgesteld dat zij inbreuk maakt op maatregelen die bij punt 7 van Resolutie 1572 (2004) van de VN-Veiligheidsraad zijn opgelegd;

    b)

    de in bijlage II bedoelde personen, die niet op de lijst in bijlage I staan, die het proces van vrede en nationale verzoening belemmeren en met name de goede afloop van het verkiezingsproces bedreigen.

    2.   De bepalingen in lid 1 houden niet in dat een lidstaat verplicht is zijn eigen onderdanen de toegang tot zijn grondgebied te ontzeggen.

    3.   Lid 1, onder a), is niet van toepassing wanneer het Sanctiecomité bepaalt:

    a)

    dat een reis gerechtvaardigd is om dringende humanitaire redenen, religieuze voorschriften daaronder begrepen;

    b)

    dat een vrijstelling zou bijdragen tot het bereiken van de doelstellingen van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad, namelijk de totstandbrenging van vrede en nationale verzoening in Ivoorkust en stabiliteit in de regio.

    4.   Lid 1 laat de gevallen onverlet waarin een lidstaat uit hoofde van het internationale recht gebonden is, en wel:

    i)

    als gastland van een internationale intergouvernementele organisatie;

    ii)

    als gastland van een internationale conferentie die is bijeengeroepen door of plaatsvindt onder auspiciën van de Verenigde Naties;

    iii)

    krachtens een multilaterale overeenkomst die voorrechten en immuniteiten verleent;

    iv)

    krachtens het Concordaat (Verdrag van Lateranen) van 1929 tussen de Heilige Stoel (Vaticaanstad) en Italië.

    5.   Lid 4 wordt ook geacht van toepassing te zijn op gevallen waarin een lidstaat optreedt als gastland van de Organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa (OVSE).

    6.   De Raad wordt naar behoren geïnformeerd over alle gevallen waarin een lidstaat krachtens lid 4 of lid 5 een ontheffing verleent.

    7.   De lidstaten kunnen vrijstellingen van de krachtens lid 1, onder b), opgelegde maatregelen verlenen voor reizen die plaatsvinden op grond van dringende humanitaire noden, of om vergaderingen bij te wonen van intergouvernementele instanties, met inbegrip van door de Europese Unie geïnitieerde vergaderingen, of vergaderingen waarvoor een lidstaat als fungerend voorzitter van de OVSE als gastheer optreedt, wanneer op de betrokken vergadering een politieke dialoog wordt gevoerd waarbij de democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat in Ivoorkust rechtstreeks worden bevorderd.

    8.   Een lidstaat die de in lid 7 bedoelde ontheffingen wil verlenen, brengt zulks schriftelijk ter kennis van de Raad. De ontheffing wordt geacht te zijn toegestaan, tenzij door één of meer leden van de Raad binnen twee werkdagen na ontvangst van bedoelde kennisgeving, schriftelijk bezwaar wordt gemaakt bij de Raad. Indien één of meer leden van de Raad bezwaar maken, kan de Raad met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen besluiten de voorgestelde ontheffing te verlenen.

    9.   Wanneer een lidstaat krachtens de leden 4, 5, en 7 een machtiging verleent tot binnenkomst op of doorreis via zijn grondgebied van in de bijlage I of II vermelde personen, dan geldt deze machtiging uitsluitend voor het doel waarvoor ze is verleend en voor de daarbij betrokken personen.”

    2)

    artikel 5, lid 1, wordt vervangen door:

    „1.   Alle tegoeden en economische middelen die rechtstreeks of onrechtstreeks in bezit zijn of onder beheer staan van de overeenkomstig artikel 4, lid 1, onder a), door het Sanctiecomité geïdentificeerde personen of entiteiten, of die worden gehouden door entiteiten die rechtstreeks of onrechtstreeks in het bezit zijn of onder beheer staan van die personen of entiteiten, of van personen die namens hen of op hun aanwijzing handelen en door het Sanctiecomité zijn geïdentificeerd, worden bevroren.

    De in de eerste alinea bedoelde personen zijn opgenomen in bijlage I.”;

    3)

    artikel 6 wordt vervangen door:

    „Artikel 6

    1.   De Raad stelt de in bijlage I vervatte lijst op en wijzigt deze in overeenstemming met de besluiten van de VN-Veiligheidsraad of het Sanctiecomité.

    2.   De Raad stelt, op voorstel van een lidstaat of de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid de lijst in bijlage II vast en brengt daarin wijzigingen aan.”;

    4)

    artikel 7 wordt vervangen door:

    „Artikel 7

    1.   Wanneer de Veiligheidsraad of het Sanctiecomité een persoon of entiteit op de lijst plaatst, neemt de Raad die persoon of die entiteit op in bijlage I.

    2.   Wanneer de Raad besluit de in artikel 4, lid 1, onder b), genoemde maatregelen op een persoon of entiteit toe te passen, wijzigt hij bijlage II dienovereenkomstig.

    3.   De Raad stelt de betrokken persoon of entiteit in kennis van zijn besluit en van de motivering voor plaatsing op de lijst, hetzij rechtstreeks, indien het adres bekend is, hetzij middels de bekendmaking van een kennisgeving, zodat zij daarover opmerkingen kan indienen.

    4.   Indien er opmerkingen worden ingediend of substantieel nieuw bewijsmateriaal wordt overgelegd, heroverweegt de Raad zijn besluit en brengt hij de persoon of entiteit van het resultaat op de hoogte.”;

    5)

    artikel 8 wordt vervangen door:

    „Artikel 8

    1.   De bijlagen I en II bevatten de motivering van de opneming van de vermelde personen en entiteiten; wat bijlage I betreft, wordt die motivering door de Veiligheidsraad of het Sanctiecomité verstrekt.

    2.   De bijlagen I en II bevatten tevens, wanneer beschikbaar, informatie die nodig is om de betrokken personen of entiteiten te kunnen identificeren; wat bijlage I betreft, wordt die informatie door de Veiligheidsraad of het Sanctiecomité verstrekt. Met betrekking tot personen kan die informatie bestaan uit namen, inclusief aliassen, geboortedatum en geboorteplaats, nationaliteit, paspoort- en identiteitskaartnummers, geslacht, adres, indien bekend, functie of beroep. Met betrekking tot entiteiten kan die informatie namen, plaats en datum van registerinschrijving, registratienummer en de plaats van vestiging omvatten. Bijlage I vermeldt tevens de datum waarop zij door de Veiligheidsraad of door het Sanctiecomité op de lijst zijn geplaatst.”;

    6)

    artikel 10 wordt vervangen door:

    „Artikel 10

    1.   Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

    2.   Dit besluit wordt zo nodig herzien, gewijzigd of ingetrokken overeenkomstig door de VN-Veiligheidsraad genomen besluiten.

    3.   De in artikel 4, lid 1, onder b), bedoelde maatregelen worden met regelmatige tussenpozen en ten minste om de twaalf maanden opnieuw bezien. Zij zijn niet langer van toepassing ten aanzien van de betrokken personen en entiteiten indien de Raad overeenkomstig de in artikel 6, lid 2, bedoelde procedure vaststelt dat niet langer wordt voldaan aan de voorwaarden voor de toepassing ervan.”.

    Artikel 2

    De bijlage bij Besluit 2010/656/EG wordt bijlage I en de titel ervan wordt vervangen door:

    Artikel 3

    De bijlage bij dit besluit wordt als bijlage II bij Besluit 2010/656/GBVB gevoegd.

    Artikel 4

    Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

    Gedaan te Brussel, 22 december 2010.

    Voor de Raad

    De voorzitter

    S. VANACKERE


    (1)  PB L 285 van 30.10.2010, blz. 28.


    BIJLAGE

    „BIJLAGE II

    Personen bedoeld in artikel 4, lid 1, onder b)

     

    Naam

    (en eventuele aliassen)

    Identificatiegegevens

    Redenen voor plaatsing op de lijst

    1.

    De heer Pascal Affi N'Guessan

    Geboren op 1 januari 1953 te Bouadikro;

    nr. paspoort: PD-AE 09DD00013

    Secretaris-generaal van het Front Populaire Ivoirien (FPI) (Ivoriaans Volksfront), oud-eerste minister.

    Neemt radicale standpunten in en bedrijft actief desinformatie.

    Aanzetten tot geweld.

    2.

    Luitenant-kolonel Nathanaël Ahouman Brouha

    Geboren op 6 juni 1960

    Bevelhebber van de „Groupement de Securité de la Présidence de la République” (GSPR) (presidentieel veiligheidscorps).

    Betrokkenheid bij het repressieve optreden op 25 maart 2004.

    Lid van de Doodseskaders.

    3.

    De heer Gilbert Marie Aké N'Gho

    Geboren op 8 oktober 1955 te Abidjan.

    Nr. paspoort: 08 AA 61107

    Vermeend eerste minister en minister van Planning en Ontwikkeling

    4.

    De heer Pierre Israël Amessan Brou

     

    Directeur-generaal van de Radio Télévision Ivoirienne (RTI).

    Leider van de desinformatiecampagne.

    5.

    De heer Frank Anderson Kouassi

     

    Voorzitter van de Conseil National de la Communication Audiovisuelle (CNCA) (nationale raad voor de audiovisuele media).

    Actief medeplichtig aan de desinformatiecampagne

    6.

    Mevrouw Nadiana Bamba

    Geboren op 13 juni 1974 te Abidjan.

    Nr. paspoort: PD - AE 061 FP 04

    Directeur van het krantenconcern Le Temps Notre Voie.

    Leidende figuur van de desinformatiecampagne en bij het aanzetten tot haat en geweld tussen de gemeenschappen.

    7.

    De heer Kadet Bertin

    Geboren rond 1957 te Mama

    Veiligheidsadviseur van de heer Gbagbo.

    Verantwoordelijk voor wapensmokkel voor de „Présidence” (het departement van de president).

    8.

    Generaal Dogbo Blé

    Geboren op 2 februari 1959 te Daloa

    Opperbevelhebber van de Republikein2se Garde.

    Heeft actief deelgenomen aan het offensief van 4-6 november 2004 en aan de gebeurtenissen tijdens de dagen daarna te Abidjan. Lid van de Doodseskaders.

    Betrokken bij de onderdrukking van de volksbewegingen

    9.

    De heer Paul Antoine Bohoun Bouabré

    Geboren op 9 februari 1957 te Issia.

    Nr. paspoort: PD AE 015 FO 02

    Oud-minister van Planning en Ontwikkeling

    10.

    Sous-préfet (onderprefect) Oulaï Delefosse

     

    Oud-verbindingsofficier bij het Limacorps.

    Topman van de Union Patriotique pour la résistance du Grand Ouest (UPRGO) (Patriottische verzetsunie voor West-Ivoorkust).

    Verantwoordelijk voor bedreigingen jegens soldaten van de Licorne-troepen.

    Betrokken bij de aanwerving van Liberiaanse huurlingen.

    Leider van een pro-Ghagbomilitie.

    Betrokken bij afpersing.

    11.

    Admiraal Vagba Faussignau

    Geboren op 31 december 1954 te Bobia.

    Opperbevelhebber van de Ivoriaanse marine - Subchef van de generale staf.

    12.

    Pasteur Gammi

     

    Hoofd van de Mouvement ivoirien pour la libération de l'Ouest de la Côte d'Ivoire (MILOCI) (Ivoriaanse beweging voor de bevrijding van het Westen van Ivoorkust).

    Betrokken bij de aanval op Longoualé (28 februari 2005).

    Betrokken bij de knevelarijen jegens buitenlanders en allochtonen in het westen van het land in november en december 2010.

    13.

    De heer Laurent Gbagbo

    Geboren op 31 mei 1945 te Gagnoa

    Vermeend President van de Republiek

    14.

    Mevrouw Simone Gbagbo

    Geboren op 20 juni 1949 te Moossou

    Echtgenote van de heer Gbagbo.

    Fractievoorzitter in de Nationale Vergadering voor het Front Populaire Ivoirien (FPI) (Ivoriaans Volksfront). Wordt ervan verdacht parallelle politiek-godsdienstige netwerken in stand te houden die de internationale oplossingen tegenwerken.

    15.

    Generaal Guiai Bi Poin

    Geboren op 31 december 1954 te Gounela

    Chef van het Centre de Commandement des Opérations de Sécurité (CECOS) (Commandocentrum voor veiligheidsoperaties)

    Betrokken bij het repressieve optreden van maart 2004.

    Betrokken bij de gebeurtenissen rond Hôtel Ivoire (november 2004).

    Betrokken bij de onderdrukking van de volksbewegingen van februari, november en december 2010.

    16.

    De heer Denis Maho Glofiei

    Geboren in Val de Marne

    Leider van het Front de libération du Grand Ouest (FLGO). Bevrijdingsfront voor West-Ivoorkust).

    Leider van een pro-Ghagbo-militie.

    Betrokken bij afpersing.

    17.

    Kapitein Anselme Séka Yapo

    Geboren op 2 mei 1973 te Adzopé

    Lijfwacht van mevrouw Ghagbo.

    Lid van de Doodseskaders. Betrokken bij afpersing en moord.

    18.

    De heer Désiré Tagro

    Geboren op 27 januari 1959 te Issia

    Nr. paspoort: PD - AE 065FH08

    Vermeend minister van Binnenlandse Zaken, Secretaris-generaal van de „Présidence” (het departement van de President).

    Betrokken bij de gewelddadige onderdrukking van de volksbewegingen van februari, november en december 2010.

    19.

    De heer Paul Yao N'Dré

    Geboren op 29 december 1956

    Voorzitter van de Conseil Constitutionnel (Grondwettelijke Raad).

    Heeft willens en wetens vervalste uitslagen van de presidentsverkiezingen van 31 oktober en 28 november geldig verklaard.”


    Top