Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31996Y0919(08)

    Aanbeveling van de Raad van 24 juli 1995 betreffende een leidraad voor de opstelling van protocollen ter uitvoering van overnameovereenkomsten

    PB C 274 van 19.9.1996, p. 25–33 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    31996Y0919(08)

    Aanbeveling van de Raad van 24 juli 1995 betreffende een leidraad voor de opstelling van protocollen ter uitvoering van overnameovereenkomsten

    Publicatieblad Nr. C 274 van 19/09/1996 blz. 0025 - 0033


    BIJLAGE II.3

    AANBEVELING VAN DE RAAD van 24 juli 1995 betreffende een leidraad voor de opstelling van protocollen ter uitvoering van overnameovereenkomsten

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gelet op het Verdrag betreffende de Europese Unie, inzonderheid op artikel K.1, punt 3,

    Erop wijzend dat de Raad een aanbeveling betreffende een standaardmodel voor een bilaterale overnameovereenkomst tussen een Lid-Staat en een derde land (1) heeft aangenomen,

    Overwegende dat dergelijke overnameovereenkomsten vaak vergezeld gaan van protocollen waarin een aantal technische uitvoeringsbepalingen zijn vastgesteld; dat derhalve richtsnoeren moeten worden aanbevolen die voor de Lid-Staten als leidraad kunnen dienen bij onderhandelingen over die protocollen,

    BEVEELT AAN

    dat de Lid-Staten met ingang van 1 juli 1995, als basis voor onderhandelingen met derde landen, de volgende richtsnoeren hanteren bij de opstelling van een protocol ter uitvoering van overnameovereenkomsten.

    I. Overnameprocedures

    1. Gemeenschappelijke formulieren

    Aanbevolen wordt dat de overeenkomstsluitende partijen bij de overdracht/overname van onregelmatig verblijvende personen gebruik maken van de volgende formulieren die zij gemeenschappelijk hebben:

    - protocol van de overdracht/overname van een persoon volgens de vereenvoudigde procedure;

    - verzoek tot overname/doorgeleiding van een persoon;

    - protocol van de overdracht/overname van een persoon.

    Voor de opstelling van die formulieren zouden de Lid-Staten kunnen uitgaan van de drie aan deze nota gehechte documenten, waaruit zij de rubrieken overnemen die zij nuttig achten, gelet op het eigen karakter van de relaties met het overeenkomstsluitende derde land en de daaruit voortvloeiende informatiebehoeften.

    Eenvoud en snelheid zouden hierbij voorop moeten staan.

    2. Overdracht/overname volgens de vereenvoudigde procedure Wanneer een persoon in het grensgebied wordt aangehouden, geschiedt de overdracht/overname volgens de vereenvoudigde procedure.

    In het protocol moet dus een bepaling komen die dit mogelijk maakt.

    De overeenkomstsluitende partijen bepalen de totale termijn voor overname volgens de vereenvoudigde procedure (vanaf de aanvraag tot en met het antwoord erop), die hoe dan ook zeer kort zou moeten zijn. De Lid-Staten kunnen zich baseren op overeenkomsten die sommige van hen reeds hebben ondertekend en waarin deze termijn niet meer dan 48 uur bedraagt.

    De vormen van overdracht zouden voor deze procedure vereenvoudigd moeten worden. De overdracht zou zonder speciale formaliteiten (telefonisch, per fax of telex of mondeling) moeten worden meegedeeld en onmiddellijk door de plaatselijke grensposten worden uitgevoerd.

    Indien nodig kan er een protocol worden opgesteld (zie punt I.1 hierboven).

    3. Overdracht/overname volgens de gewone procedure

    Deze procedure wordt toegepast wanneer de overdracht/overname van een persoon niet volgens de vereenvoudigde procedure kan plaatsvinden.

    Het verzoek tot overname en het antwoord erop zouden schriftelijk moeten geschieden. De partijen zouden zich hiervoor kunnen baseren op het aan deze nota gehechte document.

    Men zou verplicht moeten zijn om te antwoorden en dit zou binnen een door de partijen te bepalen korte termijn moeten gebeuren. Overeenkomstig het ontwerp van een bilaterale standaardovereenkomst mag deze termijn niet langer dan 15 dagen zijn. Het zou echter wenselijk zijn dat de Lid-Staten uitgaan van reeds ondertekende overeenkomsten waarin deze termijn korter is.

    II. Middelen om de over te dragen personen te identificeren

    1. Kracht van het bewijzen of het aannemelijk maken

    Wanneer de nationaliteit of de binnenkomst op het grondgebied wordt bewezen, wordt zij tussen de overeenkomstsluitende partijen erkend zonder dat verder onderzoek plaatsvindt.

    Wanneer de nationaliteit of de binnenkomst op het grondgebied aannemelijk wordt gemaakt, zou zij tussen de partijen als vaststaand moeten gelden, zolang de aangezochte partij dit niet heeft weerlegd.

    2. Bewijzen of aannemelijk maken van nationaliteit of binnenkomst op het grondgebied via de buitengrens

    In het protocol moet duidelijk worden bepaald op welke wijze de nationaliteit bewezen of aannemelijk wordt gemaakt.

    De nationaliteit kan worden bewezen door middel van:

    - nationaliteitsbewijzen die ondubbelzinnig aan een persoon kunnen worden toegekend,

    - diverse paspoorten (nationaal paspoort, diplomatiek paspoort, dienstpaspoort, door de autoriteiten uitgereikte paspoortvervangende documenten met foto) of enig ander reisdocument waarop de nationaliteit vermeld staat,

    - consulaire inschrijvingskaarten,

    - identiteitsbewijzen (ook voorloopige en geïmproviseerde),

    - identiteitsbewijzen voor minderjarigen, die als paspoort gelden,

    - voorlopige identiteitspapieren,

    - militaire passen en zakboekjes.

    De nationaliteit kan met name aannemelijk gemaakt worden door middel van:

    - inlichtingen van overheidswege die een duidelijke uitspraak bevatten,

    - dienstpas van een ambtenaar,

    - bedrijfspas,

    - rijbewijs,

    - afschrift uit het register van de burgerlijke stand,

    - monsterboekje,

    - binnenschippersbewijs,

    - fotokopie van één van de hierboven genoemde documenten,

    - getuigenverklaringen,

    - eigen verklaringen van de betrokkene

    - taal van de betrokkene.

    In het protocol moet ook duidelijk worden aangegeven op welke wijze de binnenkomst op het grondgebied via de buitengrens in de zin van artikel 2 van de model-overnameovereenkomst bewezen wordt of aannemelijk wordt gemaakt.

    De binnenkomst op het grondgebied via de buitengrens kan bewezen worden door middel van:

    - een inreisstempel of een overeenkomstige aantekening in het reisdocument,

    - een uitreisstempel van een aan een Lid-Staat grenzende Staat, met inachtneming van de reisroute alsmede de datum van grensoverschrijding,

    - een inreisstempel in het valse of vervalste paspoort,

    - een reisbiljet, aan de hand waarvan de binnenkomst via de buitengrens formeel kan worden vastgesteld,

    - vingerafdrukken voor zover zij door de autoriteiten bij het overschrijden van de buitengrens werden genomen.

    De binnenkomst via de buitengrens kan met name aannemelijk worden gemaakt door middel van:

    - verklaringen van de over te dragen persoon,

    - verklaringen van ambtenaren en uitspraken van andere personen,

    - vingerafdrukken, behalve als de autoriteiten de vingerafdrukken bij het overschrijden van de buitengrens hebben genomen,

    - reisbiljetten,

    - hotelrekeningen,

    - bewijzen die toegang verlenen tot openbare of particuliere instellingen van de Lid-Staten,

    - afspraakkaarten voor bezoek aan arts, tandarts, enz.,

    - gegevens waaruit blijkt dat de over te dragen persoon gebruik heeft gemaakt van de diensten van een mensensmokkelaar of een reisbureau.

    III. Aanwijzing van de bevoegde autoriteiten In het protocol staat dat de ministers die bevoegd zijn voor de grenscontroles, bepalen welke grensposten gebruikt mogen worden voor de overname en de doorgeleiding van vreemdelingen, en ook welke centrale of lokale autoriteiten bevoegd zijn voor de behandeling van overname- en doorgeleidingsverzoeken.

    Efficiëntie en snelheid moeten voorop staan bij de keuze.

    IV. Voorwaarde voor doorgeleiding van onderdanen van derde landen

    De Lid-Staten zouden in hun betrekkingen met overeenkomstsluitende derde landen gebruik kunnen maken van een formulier voor overname/doorgeleiding wanneer zij om doorgeleiding van een persoon overeenkomstig artikel 7 van de model-overnameovereenkomst verzoeken. Hierbij zouden zij zich kunnen baseren op het in de bijlage van deze nota staande formulier.

    De partijen zouden deze formaliteiten echter niet hoeven te vervullen voor de rechtstreekse doorgeleiding van een onderdaan van een derde land door één van de overeenkomstsluitende Staten via een luchthaven van de andere overeenkomstsluitende Staat. In dat geval zou de bevoegde autoriteit van de verzoekende overeenkomstsluitende partij de bevoegde autoriteit van de andere overeenkomstsluitende partij tijdig op de hoogte stellen van de voorgenomen terugleiding en haar de volgende gegevens kunnen verstrekken: personalia van de terug te leiden persoon, vluchtgegevens en de gegevens van de eventuele officiële begeleiders.

    V. Gegevensbescherming

    Er zou een artikel over gegevensbescherming in de tekst kunnen worden opgenomen; de inhoud ervan zal grotendeels afhangen van de op het grondgebied van de Lid-Staten geldende wetgeving.

    Er zou in ieder geval moeten worden bepaald dat gegevens slechts mogen worden doorgegeven voor de doeleinden waarvoor de Overeenkomst is gesloten.

    VI. Geldigheid en toepasselijkheid van het protocol

    In de tekst zou aangegeven moeten worden dat het protocol tegelijk met de overnameovereenkomst in werking treedt, dat het niet wordt uitgevoerd voor de tijd dat de overnameovereenkomst geschorst wordt, en voorts dat het tegelijk met de overnameovereenkomst buiten werking treedt.

    Bijlage 1 bij bijlage II.3 (*)

    PROTOCOL van de overdracht/overname van een persoon volgens de vereenvoudigde procedure

    >BEGIN VAN DE GRAFIEK>

    1. Op ......................... om .................... uur in .

    (Plaats)

    werd aan . overgedragen:

    (Naam van het overnemende land)

    Naam en voornamen: .

    Datum en plaats van geboorte: .

    Woonplaats (. . .): .

    Nationaliteit: .

    Identiteit werd vastgesteld aan de hand van: .

    .

    .

    (Benaming, serie en nummer van het document, wanneer en door wie afgegeven, eventueel andere manier van vaststelling van identiteit)

    2. Tijdstip, plaats en wijze, alsmede redenen van illegale binnenkomst:

    .

    .

    .

    .

    (Korte beschrijving)

    3. Andere redenen van overdracht (betreft de onderdanen van de overeenkomstsluitende partijen):

    .

    .

    .

    4. Bewijzen of omstandigheden die de illegale binnenkomst aannemelijk maken:

    .

    .

    .

    5. In verband met de overdracht van de onder punt 1 vermelde persoon te verstrekken voorwerpen, documenten en geld:

    .

    .

    .

    6. Minderjarigen (. . .) die samen met de onder punt 1 vermelde persoon worden overgedragen (voor- en achternaam, geboortedatum):

    .

    .

    .

    (*) Als er niet genoeg plaats is in de rubrieken, moeten de gegevens als bijlage worden toegevoegd met een verwijzing in de rubriek en opsomming onder punt 7.7. Bijlagen:

    a) .

    b) .

    c) .

    d) .

    e) .

    Het protocol werd in . exemplaren in de .

    taal opgemaakt .

    .

    .

    .

    Voor- en achternaam en functie van diegene die overdraagt

    Voor- en achternaam en functie van diegene die overneemt

    .

    .

    (Handtekening) (Handtekening) >EIND VAN DE GRAFIEK>

    Bijlage 2 bij bijlage II.3

    >BEGIN VAN DE GRAFIEK>

    Van: .

    .

    (Plaats en datum) .

    (Benaming van de verzoekende instantie) Dossiernr.:

    .

    Aan: .

    .

    (Benaming van de ontvanger) VERZOEK TOT OVERNAME/DOORGELEIDING VAN EEN PERSOON 1. Gegevens over de persoon 1.1. Achternaam: .

    1.2. Voornamen: .

    1.3. Meisjesnaam: .

    1.4. Alias: .

    1.5. Nationaliteit: ....................................... Taal: .

    1.6. Geboortedatum: .............................. 1.7. Geboorteplaats: .

    1.8. Woonplaats in het land van herkomst: .

    1.9. Benaming en nummer van het document dat recht geeft op grensoverschrijding, door wie afgegeven, tot wanneer geldig:

    .

    2. Omstandigheden van de illegale binnenkomst in de Staat van overdracht 2.1. Dag en uur van binnenkomst: .

    2.2. Plaats van binnenkomst: .

    2.3. Omstandigheden van binnenkomst (Gedetailleerde gegevens): .

    .

    .

    .

    3. Verblijf in de Staat van overname: .

    3.1. Dag en uur van binnenkomst: .

    3.2. Plaats van binnenkomst: .

    3.3. Verblijfsduur: .

    3.4. Verblijfsplaats: .

    3.5. Reisroute naar de grens: .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    3.6. Bewijs of middelen voor het aannemelijk maken van de binnenkomst van een persoon via de buitengrens die niet meer aan de geldende voorwaarden voor binnenkomst of verblijf voldoet (illegale binnenkomst):

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    4. Bijzondere omstandigheden met betrekking tot de persoon: .

    4.1. Tolk vereist voor: . (taal) 4.2. Persoonlijke voorwerpen (Documenten, contanten, enz.): .

    .

    4.3. Gegevens over specifiek gevaar van de persoon (B.v. vermoeden van ernstig misdrijf, agressiviteit):

    .

    .

    4.4. Gegevens over de gezondheidstoestand (Eventueel vermelding van bijzondere medische verzorging):

    .

    .

    4.5. Minderjarigen (. . .) die met de in punt 1 genoemde persoon worden overgedragen (Voor- en achternaam, geboortedatum):

    .

    .

    .

    .

    4.6. Aan de bevoegde autoriteiten van de verzoekende Staat gerichte verzoeken van de persoon die het voorwerp van overdracht is, en standpunt van de bevoegde autoriteit, waaronder eventuele verzoeken om erkenning van de vluchtelingenstatus of het recht op asiel:

    .

    .

    .

    5. Doorgeleiding: (1) 5.1. Moet de persoon worden doorgeleid? .

    5.2. Staat van bestemming: .

    5.3. Eventuele andere Staten van doorreis: .

    .

    5.4. De overname in eventuele Staten van doorreis en de Staat van bestemming is verzekerd:

    Ja/Neen (doorstrepen wat niet van toepassing is) 5.5. De rechtstreekse terugleiding van de persoon naar de Staat van herkomst is niet mogelijk:

    Ja/Neen (doorstrepen wat niet van toepassing is) 6. Voorgestelde plaats en tijd van de overdracht:

    .

    .

    .

    7. Bijlagen:

    .

    .

    8. Bevestiging van ontvangst van het verzoek (Plaats, datum, handtekening):

    .

    .

    .

    (Handtekening) >EIND VAN DE GRAFIEK>

    Bijlage 3 bij bijlage II.3

    PROTOCOL VAN DE OVERDRACHT/OVERNAME VAN EEN PERSOON

    >BEGIN VAN DE GRAFIEK>

    Plaats van overdracht: .

    Tijdstip van overdracht: .

    Degene die overdraagt: .

    Degene die overneemt: .

    Naar aanleiding van het op . ingediende verzoek van (Datum) . werd(en) de hierna vermelde persoon (personen) door (Staat van overdracht) . overgenomen.

    (Staat van overname) 1. .

    (Naam, voornaam) (Geboortedatum) 2. .

    (Naam, voornaam) (Geboortedatum) 3. .

    (Naam, voornaam) (Geboortedatum) 4. .

    (Naam, voornaam) (Geboortedatum) 5. .

    (Naam, voornaam) (Geboortedatum) Daarbij werden de volgende bijlagen verstrekt:

    1. .

    2. .

    3. .

    4. .

    5. .

    Opmerkingen: .

    .

    (Voornaam, achternaam en functie van degene die overdraagt) (Voornaam, achternaam en functie van degene die overneemt)

    .

    (Handtekening) (Handtekening) >EIND VAN DE GRAFIEK>

    (1) Zie bladzijde 20 van dit Publikatieblad.

    (1) Bij doorreisaangelegenheden moet in het bijzonder rekening worden gehouden met de in 1992 door de Ministers goedgekeurde aanbeveling betreffende doorreis voor verwijdering (PB nr. C 5 van 10. 1. 1996, blz. 5), vooral met betrekking tot de naleving van de mensenrechten.

    Top