Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019O0034

Richtsnoer (EU) 2019/2217 van de Europese Centrale Bank van 28 november 2019 tot wijziging van Richtsnoer (EU) 2016/2249 betreffende het juridische kader ten behoeve van de financiële administratie en verslaglegging in het Europees Stelsel van centrale banken (ECB/2019/34)

PB L 332 van 23.12.2019, p. 184–203 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2019/2217/oj

23.12.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 332/184


RICHTSNOER (EU) 2019/2217 VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK

van 28 november 2019

tot wijziging van Richtsnoer (EU) 2016/2249 betreffende het juridische kader ten behoeve van de financiële administratie en verslaglegging in het Europees Stelsel van centrale banken (ECB/2019/34)

DE RAAD VAN BESTUUR VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien de statuten van het Europees Stelsel van centrale banken en van de Europese Centrale Bank, met name artikel 12.1, artikel 14.3 en artikel 26.4,

Gezien de bijdrage van de Algemene Raad van de Europese Centrale Bank (ECB) als bedoeld in het tweede en derde streepje van artikel 46.2 van de statuten van het Europees Stelsel van centrale banken en van de Europese Centrale Bank,

Overwegende:

(1)

Richtsnoer (EU) 2016/2249 van de Europese Centrale Bank (1) (ECB/2016/34) regelt de standaardisatie van de financiële administratie en financiële verslaglegging van de door de nationale centrale banken uitgevoerde transacties.

(2)

Verduidelijking van bijlage IV bij Richtsnoer (EU) 2016/2249 (ECB/2016/34) is vereist met betrekking tot de financiële verslaglegging van indexobligaties waarvan de indexeringscomponent is opgenomen in de boekwaarde op het einde van het kwartaal en op het einde van het jaar, de rapportage van transacties met wederinkoop met financiële instellingen die geen kredietinstellingen zijn en in het kader van van de waarderingsgrondslag die in de pensioengerelateerde bepalingen is toegepast.

(3)

De reikwijdte van de voorziening die NCB’s kunnen opvoeren overeenkomstig artikel 8 van Richtsnoer (EU) 2016/2249 (ECB/2016/34) moet worden uitgebreid tot alle financiële risico’s.

(4)

In Richtsnoer (EU) 2016/2249 (ECB/2016/34) moeten waarderingsregels voor verhandelbare beleggingsfondsen worden vastgesteld, onderscheiden van die welke van toepassing zijn op verhandelbare gewone aandelen.

(5)

De financiële verslaglegging van transacties met tegenpartijen die noodliquiditeitssteun ontvangen in de vorm leningen op onderpand, moet worden verduidelijkt door uitdrukkelijk te verwijzen naar deze transacties in bijlage IV bij Richtsnoer (EU) 2016/2249 (ECB/2016/34).

(6)

Derhalve moet Richtsnoer (EU) 2016/2249 (ECB/2016/34) dienovereenkomstig gewijzigd worden,

HEEFT HET VOLGENDE RICHTSNOER VASTGESTELD:

Artikel 1

Wijzigingen

Richtsnoer (EU) 2016/2249 (ECB/2016/34) wordt als volgt gewijzigd:

1)

Artikel 5, lid 4, wordt vervangen door:

“4.   Met uitzondering van financieel-administratieve aanpassingen per kwartaal- en jaarultimo en van posten die zijn opgenomen onder “Overige activa” en “Overige passiva”, tonen bedragen die deel uitmaken van de dagelijkse financiële verslaglegging binnen het kader van de financiële verslaglegging van het Eurosysteem, alleen kasmutaties in balansposten. Per kwartaalultimo en jaarultimo worden ook de aflossing en het indexbedrag op indexobligaties opgenomen in de boekwaarde van effecten.”.

2)

Artikel 8 wordt vervangen door:

Artikel 8

Voorzieningen voor financiële risico’s

Rekening houdend met de aard van de activiteiten van de NCB’s, kan een NCB een voorziening voor financiële risico’s opvoeren op haar balans. De NCB bepaalt de omvang en het gebruik van de voorziening op basis van een met redenen omklede raming van de risicoblootstelling van de NCB.”.

3)

Artikel 11 wordt vervangen door:

Artikel 11

Verhandelbare gewone aandelen.

1.   Dit artikel is van toepassing op verhandelbare gewone aandelen, indien de transacties direct door een rapporterende entiteit of diens gevolmachtigde worden uitgevoerd, met uitzondering van activiteiten ten behoeve van deelnemingen, beleggingen in dochterondernemingen of significante belangen.

2.   In vreemde valuta luidende vehandelbare gewone aandelen die opgevoerd zijn onder “Overige activa”, maken geen deel uit van de totale valutapositie, maar van afzonderlijke valutaposities. De gerelateerde deviezenwinsten en deviezenverliezen kunnen worden berekend middels de gemiddelde nettokostprijs, dan wel middels de gemiddelde kostprijs.

3.   De herwaardering van de portfolio van verhandelbare gewone aandelen geschiedt overeenkomstig artikel 9, lid 3. Er mag geen verrekening plaatsvinden tussen verschillende aandelen in het eigen vermogen.

4.   Transacties worden tegen de transactieprijs op de balans opgenomen.

5.   Makelaarscourtage wordt hetzij geboekt als transactiekosten die in de kosten van het activum worden opgenomen, hetzij als kosten in de winst- en verliesrekening.

6.   Het bedrag aan gekocht dividend wordt opgenomen in de prijs van de verhandelbare gewone aandelen. Het bedrag aan gekocht dividend mag op de ex-dividend datum als aparte post behandeld worden tot de ontvangst van de betaling van het dividend.

7.   Opgebouwde dividenden worden aan het einde van de periode niet geboekt, omdat zij, behoudens voor ex-dividend aandelen, al zijn opgenomen in de marktprijs van de effecten.

8.   Uitgiften van rechten worden bij uitgifte behandeld als een afzonderlijk activum. De berekening van de aanschaffingswaarde is gebaseerd op de bestaande gemiddelde kostprijs van de aandelen, op de uitoefenprijs van de nieuw aangeschafte aandelen, en op de verhouding tussen bestaande en nieuwe aandelen. De waarde van het recht kan eveneens gebaseerd worden op marktwaarde ervan, de bestaande gemiddelde kostprijs van aandelen en de marktprijs van aandelen voor de uitgifte van het recht.”.

4)

Het volgende artikel 11 bis wordt ingevoegd:

Artikel 11 bis

Verhandelbare beleggingsfondsen

1.   Dit artikel is van toepassing op verhandelbare beleggingsfondsen die aan de volgende criteria voldoen:

a)

zij worden uitsluitend voor beleggingsdoeleinden verworven zonder enige invloed op de dagelijkse beslissingen betreffende aankoop en verkoop;

b)

de beleggingsstrategie en het mandaat van elk fonds worden vooraf bepaald en alle voorwaarden contractueel zijn vastgelegd;

c)

de uitvoering van de investering wordt beoordeeld als één enkele investering in overeenstemming met de beleggingsstrategie van het fonds;

d)

het fonds is een afzonderlijke entiteit, ongeacht de rechtsvorm ervan, en wordt onafhankelijk beheerd, dagelijkse investeringsbesluiten daaronder begrepen.

Onder voorbehoud van de criteria onder a) tot en met d) kan dit artikel ook van toepassing zijn op fondsen voor langetermijnpersoneelsbeloningen, tenzij een ander boekhoudkundig kader van toepassing is.

Met inachtneming van de criteria onder a) tot en met c), en overeenkomstig het in artikel 3, lid 1, bepaalde kwalitatieve kenmerk, kan dit artikel ook van toepassing zijn op aandelenportefeuilles die geen afzonderlijke rechtspersoon zijn maar die extern worden beheerd en de prestaties van een indexfonds strikt volgen. Voor de toepassing van dit artikel worden die aandelenportefeuilles beschouwd als verhandelbare beleggingsfondsen.

2.   In vreemde valuta luidende verhandelbare beleggingsfondsen die opgevoerd zijn onder “Overige activa”, maken geen deel uit van de totale valutapositie, maar van afzonderlijke valutaposities. De gerelateerde deviezenwinsten en deviezenverliezen kunnen worden berekend middels de gemiddelde nettokostprijs, dan wel middels de gemiddelde kostprijs.

3.   De herwaardering van verhandelbare beleggingsfondsen geschiedt op nettobasis en niet op basis van onderliggende activa. Er mag geen verrekening plaatsvinden tussen verschillende verhandelbare beleggingsfondsen.

4.   Transacties worden tegen de transactieprijs op de balans opgenomen.

5.   Makelaarscourtage wordt hetzij geboekt als transactiekosten die in de kosten van het activum worden opgenomen, hetzij als kosten in de winst- en verliesrekening.

6.   Het bedrag aan gekocht dividend wordt opgenomen in de prijs van het verhandelbare beleggingsfonds. Het bedrag aan gekocht dividend mag op de ex-dividend datum als aparte post behandeld worden tot de ontvangst van de betaling van het dividend.

7.   Opgebouwde dividenden van het verhandelbare beleggingsfonds worden niet aan het einde van de periode geboekt, omdat zij, behoudens voor ex-dividend aandelen, al zijn opgenomen in de marktprijs van het verhandelbare beleggingsfonds.”.

5)

In bijlage II wordt het volgende begrip in alfabetische volgorde ingevoegd:

“—

Financiële risico’s: markt-, liquiditeit- en kredietrisico’s.”.

6)

in bijlage II wordt de definitie van de term “Noodliquiditeitssteun” vervangen door de volgende definitie:

“—

Noodliquiditeitssteun: steun die wordt verleend aan een solvabele financiële instelling, of groep van solvabele financiële instellingen, die tijdelijk in liquiditeitsproblemen verkeert. Noodliquiditeitssteun wordt verstrekt door de NCB’s, tenzij de Raad van bestuur vaststelt dat de verlening van noodliquiditeitssteun overeenkomstig artikel 14.4 van de ESCB-statuten de doelstellingen en taken van het ESCB doorkruist.”.

7)

In bijlage II wordt de definitie van de term “Geoormerkte portefeuille” vervangen door de volgende definitie:

“—

Geoormerkte portefeuille”: geoormerkte investering aangehouden op de actiefzijde van de balans als tegenpost bestaande uit schuldbewijzen, gewone aandelen, beleggingsfondsen, deposito’s met vaste looptijd en rekeningen-courant, deelnemingen en/of investeringen in dochterondernemingen. De geoormerkte portefeuille correspondeert met een aanwijsbare post aan de passiefzijde van de balans, ongeacht of er juridische, wettelijke of andere beperkingen gelden.”.

8)

In bijlage II wordt de definitie van de term “Waardepapieren” vervangen door de volgende definitie:

“—

Waardepapieren: effecten die dividend genereren d.w.z. bedrijfsaandelen, en effecten die een belegging in een beleggingsfonds belichamen.”.

9)

Bijlagen IV and IX worden vervangen door bijlagen I en II bij dit richtsnoer.

Artikel 2

Inwerkingtreding en implementatie

1.   Dit richtsnoer wordt van kracht op de dag van kennisgeving aan de NCB’s van de lidstaten die de euro als munt hebben.

2.   De NCB’s van lidstaten die de euro als munt hebben voldoen met ingang van 31 december 2019 aan dit richtsnoer.

Artikel 3

Geadresseerden

Dit richtsnoer is gericht tot alle centrale banken van het Eurosysteem.

Gedaan te Frankfurt am Main, 28 november 2019.

Voor de Raad van bestuur van de ECB

De president van de ECB

Christine LAGARDE


(1)  Richtsnoer (EU) 2016/2249 van de Europese Centrale Bank van 3 november 2016 betreffende het juridische kader ten behoeve van de financiële administratie en verslaglegging in het Europees stelsel van centrale banken (ECB/2016/34) (PB L 347 van 20.12.2016, blz. 37).


BIJLAGE I

Bijlage IV bij Richtsnoer (EU) 2016/2249 (ECB/2016/34) wordt vervangen door:

„BIJLAGE IV

SAMENSTELLING VAN DE BALANS EN BALANSWAARDERINGSREGELS  (1)

ACTIVA

Balanspost  (2)

Indeling van de balansposten

Waarderingsgrondslag

Werkingssfeer  (3)

1

1

Goud en goudvorderingen

Fysiek goud, d.w.z. baren, munten, platen, klompjes in voorraad of “nog te ontvangen”. Niet-fysiek goud, zoals tegoeden op gouddepositorekeningen (niet-verbijzonderde rekeningen), termijndeposito’s, en claims op goud uit de volgende transacties: a) op- of afwaarderingen, en b) goudlocatie of swaps gericht op het verkrijgen van fysiek goud met een ander goudgehalte, indien het verschil tussen vrijgave en ontvangst meer dan één werkdag is

Marktwaarde

Verplicht

2

2

Vorderingen op niet-ingezetenen van het eurogebied, luidende in vreemde valuta

In vreemde valuta luidende vorderingen op wederpartijen die ingezeten zijn buiten het eurogebied, inclusief internationale en supranationale instellingen en centrale banken van buiten het eurogebied

 

 

2.1

2.1

Vorderingen op het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

a)

Trekkingsrechten binnen de reservepositie (netto)

Nationale quota minus de saldi in euro die ter beschikking staan van het IMF. Rekening nr. 2 van het IMF (eurorekening voor algemene beheerskosten) kan in deze post worden opgenomen of onder de post “Verplichtingen aan niet-ingezetenen van het eurogebied, luidende in euro”

a)

Trekkingsrechten binnen de reservepositie (netto)

Nominale waarde, omgerekend tegen koers op deviezenmarkt

Verplicht

b)

Bijzondere trekkingsrechten (SDR’s)

Aangehouden SDR’s (bruto)

b)

SDR’s

Nominale waarde, omgerekend tegen koers op deviezenmarkt

Verplicht

c)

Overige vorderingen

Algemene leningsovereenkomsten, leningen krachtens bijzondere leningsovereenkomsten, deposito’s in door het IMF beheerde trusts

c)

Overige vorderingen

Nominale waarde, omgerekend tegen koers op deviezenmarkt

Verplicht

2.2

2.2

Tegoeden bij banken en beleggingen in effecten, externe leningen en overige externe activa

a)

Tegoeden bij banken buiten het eurogebied m.u.v. tegoeden onder actiefpost 11.3 “Overige financiële activa”

Rekeningen-courant, termijndeposito’s, daggeld, repotransacties met wederverkoopverplichting

a)

Tegoeden bij banken buiten het eurogebied

Nominale waarde, omgerekend tegen koers op deviezenmarkt

Verplicht

b)

Beleggingen in waardepapieren buiten het eurogebied m.u.v.beleggingen onder actiefpost 11.3 “Overige financiële activa”

Door niet-ingezetenen van het eurogebied uitgegeven promessen en obligaties, wissels, nulcouponobligaties, geldmarktpapier, gewone aandelen, als een deel van de externe reserves aangehouden beleggingsfondsen

b)

 

i)

Verhandelbare schuldbewijzen m.u.v. tot de vervaldag aangehouden schuldbewijzen

Marktprijs en koers op de deviezenmarkt

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

ii)

Verhandelbare schuldbewijzen ingedeeld als tot de vervaldag aangehouden schuldbewijzen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering en koers op de deviezenmarkt

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

iii)

Niet-verhandelbare schuldbewijzen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering en koers op de deviezenmarkt

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

iv)

Verhandelbare gewone aandelen

Marktprijs en koers op de deviezenmarkt

v)

Verhandelbare beleggingsfondsen

Marktprijs en koers op de deviezenmarkt

Verplicht

Verplicht

Verplicht

Verplicht

Verplicht

c)

Externe leningen (deposito’s) buiten het eurogebied m.u.v. leningen onder actiefpost 11.3 “Overige financiële activa”

c)

Externe leningen

Deposito’s tegen nominale waarde, omgerekend tegen koers op deviezenmarkt

Verplicht

d)

Overige externe activa

Bankbiljetten en munten die niet tot het eurogebied behoren

d)

Overige externe activa

Nominale waarde, omgerekend tegen koers op deviezenmarkt

Verplicht

3

3

Vorderingen op ingezetenen van het eurogebied, luidende in vreemde valuta

a)

Beleggingen in effecten binnen het eurogebied m.u.v.beleggingen onder actiefpost 11.3 “Overige financiële activa”

Door niet-ingezetenen van het eurogebied uitgegeven promessen en obligaties, wissels, nulcouponobligaties, geldmarktpapier, gewone aandelen, als een deel van de externe reserves aangehouden beleggingsfondsen

a)

 

i)

Verhandelbare schuldbewijzen m.u.v. tot de vervaldag aangehouden schuldbewijzen

Marktprijs en koers op de deviezenmarkt

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

ii)

Verhandelbare schuldbewijzen ingedeeld als tot de vervaldag aangehouden schuldbewijzen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering en koers op de deviezenmarkt

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

iii)

Niet-verhandelbare schuldbewijzen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering en koers op de deviezenmarkt

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

iv)

Verhandelbare eigenvermogensinstrumenten

Marktprijs en koers op de deviezenmarkt

v)

Verhandelbare beleggingsfondsen

Marktprijs en koers op de deviezenmarkt

Verplicht

Verplicht

Verplicht

Verplicht

Verplicht

b)

Andere vorderingen op ingezetenen van het eurogebied m.u.v. vorderingen onder actiefpost 11.3 “Overige financiële activa”

Leningen, deposito’s, repotransacties met wederverkoopverplichting, diverse verstrekte leningen

b)

Overige vorderingen

Deposito’s en overige kredietverlening tegen nominale waarde, omgerekend tegen koers op de deviezenmarkt

Verplicht

4

4

Vorderingen op niet-ingezetenen van het eurogebied, luidende in euro

 

 

 

4.1

4.1

Tegoeden bij banken, beleggingen in effecten en leningen

a)

Tegoeden bij banken buiten het eurogebied m.u.v. tegoeden onder actiefpost 11.3 “Overige financiële activa”

Rekeningen-courant, termijndeposito’s, daggeld. Repotransacties met wederverkoopverplichting in verband met het beheer van waardepapieren, luidende in euro

a)

Tegoeden bij banken buiten het eurogebied

Nominale waarde

Verplicht

b)

Beleggingen in waardepapieren buiten het eurogebied m.u.v. beleggingen onder actiefpost 11.3 “Overige financiële activa”

Door niet-ingezetenen van het eurogebied uitgegeven gewone aandelen, beleggingsfondsen, promessen en obligaties, wissels, nulcouponobligaties en geldmarktpapier

b)

 

i)

Verhandelbare schuldbewijzen m.u.v. tot de vervaldag aangehouden schuldbewijzen

Marktprijs

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

ii)

Verhandelbare schuldbewijzen ingedeeld als tot de vervaldag aangehouden schuldbewijzen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

iii)

Niet-verhandelbare schuldbewijzen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

iv)

Verhandelbare gewone aandelen

Marktprijs

v)

Verhandelbare beleggingsfondsen

Marktprijs

Verplicht

Verplicht

Verplicht

Verplicht

Verplicht

c)

Leningen buiten het eurogebied m.u.v.leningen onder actiefpost 11.3 “Overige financiële activa”

c)

Leningen buiten het eurogebied

Deposito’s tegen nominale waarde

Verplicht

d)

Effecten uitgegeven door entiteiten buiten het eurogebied m.u.v.effecten onder actiefpost 11.3 “Overige financiële activa” en actiefpost 7.1 “Voor monetairbeleidsdoeleinden aangehouden effecten”

Effecten uitgegeven door supranationale of internationale organisaties, bv. de Europese Investeringsbank, ongeacht het land van vestiging en niet voor monetairbeleidsdoeleinden aangekocht

d)

 

i)

Verhandelbare schuldbewijzen m.u.v. tot de vervaldag aangehouden schuldbewijzen

Marktprijs

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

ii)

Verhandelbare schuldbewijzen ingedeeld als tot de vervaldag aangehouden schuldbewijzen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

iii)

Niet-verhandelbare schuldbewijzen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

Verplicht

Verplicht

Verplicht

4.2

4.2

Vorderingen uit hoofde van de kredietfaciliteit van het Wisselkoersmechanisme II (ERM II)

Kredietverlening onder de ERM II-voorwaarden

Nominale waarde

Verplicht

5

5

Kredietverlening aan kredietinstellingen in het eurogebied in verband met in euro luidende monetairbeleidstransacties

Posten 5.1 tot en met 5.5: transacties volgens de respectieve monetairbeleidsinstrumenten beschreven in Richtsnoer (EU) 2015/510 van de Europese Centrale Bank (ECB/2014/60) (4)

 

 

5.1

5.1

Basisherfinancieringstransacties

Regelmatige liquiditeitsverruimende transacties met wederinkoopverplichting, met een wekelijkse frequentie en gewoonlijk een looptijd van een week

Nominale waarde of repokostprijs

Verplicht

5.2

5.2

Langerlopende herfinancieringstransacties

Regelmatige liquiditeitsverruimende transacties met wederinkoopverplichting, gewoonlijk met een maandelijkse frequentie en een langere looptijd dan die van de basisherfinancieringstransacties

Nominale waarde of repokostprijs

Verplicht

5.3

5.3

Finetuningtransacties met wederinkoopverplichting

Transacties met wederinkoopverplichting, uitgevoerd op ad-hocbasis met finetuning oogmerk

Nominale waarde of repokostprijs

Verplicht

5.4

5.4

Structurele transacties met wederinkoopverplichting

Transacties met wederinkoopverplichting die de structurele positie van het Eurosysteem t.o.v. de financiële sector beïnvloeden

Nominale waarde of repokostprijs

Verplicht

5.5

5.5

Marginale beleningsfaciliteit

Faciliteit voor zeer kortlopende (overnight) liquiditeiten tegen een van tevoren vastgestelde rentevoet op onderpand van beleenbare activa (permanente faciliteit)

Nominale waarde of repokostprijs

Verplicht

5.6

5.6

Kredieten uit hoofde van margestortingen

Aanvullend krediet voor kredietinstellingen op grond van waardestijgingen van onderliggende activa met betrekking tot ander aan deze kredietinstellingen verleend krediet

Nominale waarde of kostprijs

Verplicht

6

6

Overige vorderingen op kredietinstellingen in het eurogebied, luidende in euro

Rekeningen-courant, termijndeposito’s, daggeld, repotransacties met wederverkoopverplichting in verband met het beheer van effectenportefeuilles onder actiefpost 7 “Effecten uitgegeven door ingezetenen van het eurogebied, luidende in euro” waaronder begrepen transacties die het gevolg zijn van de omzetting van de voormalige deviezenreserves van het eurogebied, en overige vorderingen. Correspondentrekeningen bij kredietinstellingen die in het buitenland, doch binnen het eurogebied zijn gevestigd. Overige vorderingen en transacties die niet samenhangen met monetaire beleidstransacties van het Eurosysteem, met inbegrip van noodliquiditeitssteun in de vorm van leningen op onderpand. Vorderingen uit hoofde van monetairbeleidstransacties, die werden geïnitieerd door een NCB voorafgaand aan de toetreding tot het Eurosysteem

Nominale waarde of kostprijs

Verplicht

7

7

Effecten uitgegeven door ingezetenen van het eurogebied, luidende in euro

 

 

 

7.1

7.1

Voor monetairbeleidsdoeleinden aangehouden effecten

Voor monetairbeleidsdoeleinden aangehouden effecten (waaronder voor monetairbeleidsdoeleinden aangekochte effecten die zijn uitgegeven door supranationale of internationale organisaties of multilaterale ontwikkelingsbanken, ongeacht het land van vestiging). Voor finetuning aangekochte schuldbewijzen van de Europese Centrale Bank (ECB)

a)

Verhandelbare schuldbewijzen

Verantwoord afhankelijk van monetairbeleidsoverwegingen:

i)

Marktprijs

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

ii)

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering (kostprijs wanneer de waardevermindering wordt gedekt door een voorziening onder passiefpost 13 b) “Voorzieningen”)

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

b)

Niet-verhandelbare schuldbewijzen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

Verplicht

Verplicht

7.2

7.2

Overige effecten

In euro luidende effecten m.u.v. de effecten onder actiefpost 7.1 “Voor monetairbeleidsdoeleinden aangehouden effecten” en onder actiefpost 11.3 “Overige financiële activa”; promessen en obligaties, wissels, nulcouponobligaties, geldmarktpapier dat op termijnbasis (“outright”) wordt aangehouden, waaronder begrepen overheidsobligaties die dateren van vóór de Europese Monetaire Unie (EMU). Gewone aandelen en beleggingsfondsen

a)

Verhandelbare schuldbewijzen m.u.v. tot de vervaldag aangehouden schuldbewijzen

Marktprijs

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

b)

Verhandelbare schuldbewijzen ingedeeld als tot de vervaldag aangehouden schuldbewijzen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

c)

Niet-verhandelbare schuldbewijzen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

d)

Verhandelbare gewone aandelen

Marktprijs

e)

Verhandelbare beleggingsfondsen

Marktprijs

Verplicht

Verplicht

Verplicht

Verplicht

Verplicht

Verplicht

8

8

Overheidsschuld, luidende in euro

Vorderingen op overheden daterend van vóór de EMU (niet-verhandelbare effecten, leningen)

Deposito’s/leningen tegen nominale waarde, niet-verhandelbare effecten tegen kostprijs

Verplicht

9

Vorderingen binnen het Eurosysteem+)

 

 

 

9.1

Deelnemingen in de ECB+)

Alleen een balanspost van de NCB’s

Het aandeel van elke NCB in het kapitaal van de ECB, overeenkomstig het Verdrag en de respectieve verdeelsleutel en bijdragen overeenkomstig artikel 48.2 van de ESCB-statuten

Kostprijs

Verplicht

9.2

Vorderingen uit hoofde van overdracht van externe reserves+)

Alleen een balanspost van de NCB’s

Vorderingen op de ECB uit hoofde van initiële en aanvullende overdrachten van externe reserves ingevolge artikel 30 van de ESCB-statuten, luidende in euro

Nominale waarde

Verplicht

9.3

Vorderingen ingevolge de uitgifte van ECB-schuldbewijzen+)

Alleen balanspost van de ECB

Vorderingen binnen het Eurosysteem jegens NCB’s die voortvloeien uit de uitgifte van ECB-schuldbewijzen

Kostprijs

Verplicht

9.4

Nettovorderingen in verband met de toedeling van eurobankbiljetten binnen het Eurosysteem+), *

Voor de NCB’s: nettovordering in verband met de toepassing van de verdeelsleutel voor de toedeling van bankbiljetten, d.w.z. met inbegrip van de tegoeden binnen het Eurosysteem uit hoofde van de uitgifte van bankbiljetten door de ECB, het compenserende bedrag en de administratieve boekingspost ter saldering van het compenserende bedrag, zoals bepaald bij Besluit (EU) 2016/2248 van de Europese Centrale Bank (ECB/2016/36) (5)

Voor de ECB: vordering met betrekking tot de uitgifte van bankbiljetten door de ECB overeenkomstig Besluit ECB/2010/29

Nominale waarde

Verplicht

9.5

Overige vorderingen binnen het Eurosysteem (netto)+)

Nettopositie van de volgende subposten:

 

 

a)

nettovorderingen die voortvloeien uit tegoeden op TARGET2-rekeningen en correspondentrekeningen van NCB’s, d.w.z. het nettocijfer van vorderingen en verplichtingen — zie tevens passiefpost 10.4 “Overige verplichtingen binnen het Eurosysteem (netto)”

a)

Nominale waarde

Verplicht

b)

vordering ingevolge het verschil tussen monetaire inkomsten die gepooled en herverdeeld moeten worden. Slechts relevant voor de periode tussen het verantwoorden van de monetaire inomsten binnen het kader van de jaarultimoprocedures en de afwikkeling ervan op de laatste werkdag van januari in elk jaar

b)

Nominale waarde

Verplicht

c)

overige vorderingen binnen het Eurosysteem, waaronder de tussentijdse verdeling van de inkomsten van de ECB (*1), luidende in euro

c)

Nominale waarde

Verplicht

9

10

Vereveningsposten

Saldi van vereveningsrekeningen (vorderingen), waaronder begrepen vorderingen uit hoofde van te incasseren cheques

Nominale waarde

Verplicht

9

11

Overige activa

 

 

 

9

11.1

Munten uit het eurogebied

Euromuntstukken, indien een NCB niet de wettige uitgever is

Nominale waarde

Verplicht

9

11.2

Materiële en immateriële vaste activa

Grond en gebouwen, meubilair en inventaris, inclusief computerapparatuur, software

Kostprijs minus afschrijving

Afschrijvingspercentages

computers en aanverwante hard- en software en motorvoertuigen: 4 jaar

inventaris, meubilair en installaties: 10 jaar

gebouwen en aanzienlijke gekapitaliseerde herinrichtingskosten: 25 jaar

Kapitalisering van kosten: op basis van een limiet (minder dan 10 000 EUR, excl. btw: geen kapitalisering)

Aanbevolen

9

11.3

Overige financiële activa

Deelnemingen en beleggingen in dochtermaatschappijen; gewone aandelen en beleggingsfondsen aangehouden voor strategische/beleidsdoeleinden

Waardepapieren met inbegrip van gewone aandelen en beleggingsfondsen, en overige financiële instrumenten en tegoeden, zoals bijv. deposito’s met vaste looptijd en lopende rekeningen, aangehouden als een geoormerkte portefeuille

Repotransacties met wederverkoopverplichting met kredietinstellingen in verband met het beheer van effectenportefeuilles onder deze actiefpost

In euro luidende repotransacties met wederverkoopverplichting met financiële instellingen in het eurogebied die geen kredietinstelling zijn in verband met het beheer van andere effectenportefeuilles dan die welke onder deze post worden gehouden

a)

Verhandelbare gewone aandelen

Marktprijs

b)

Verhandelbare beleggingsfondsen

Marktprijs

c)

Deelnemingen en niet-verhandelbare gewone aandelen, en enige andere effecten aangehouden als permanente investeringen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering

d)

Beleggingen in dochtermaatschappijen of significante belangen

Netto activawaarde

e)

Verhandelbare schuldbewijzen m.u.v.tot de vervaldag aangehouden schuldbewijzen

Marktprijs

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

f)

Verhandelbare schuldbewijzen ingedeeld als schudbewijzen aangehouden tot de vervaldag of aangehouden als een permanente investering

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

g)

Niet-verhandelbare schuldbewijzen

Kostprijs behoudens bijzondere waardevermindering

Enige agio of disagio wordt afgeschreven

h)

Tegoeden bij banken en leningen

Nominale waarde, omgerekend tegen de koers op de deviezenmarkt, indien de tegoeden of deposito’s luiden in vreemde valuta

Aanbevolen

Aanbevolen

Aanbevolen

Aanbevolen

Aanbevolen

Aanbevolen

Aanbevolen

Aanbevolen

9

11.4

Herwaarderingsverschillen op instrumenten buiten de balans

Resultaten van de waardering van deviezentermijnaffaires, deviezenswaps, renteswaps (tenzij dagelijkse variatiemarge van toepassing is), rentetermijncontracten, termijntransacties in effecten, contante deviezentransacties vanaf de transactiedatum tot de afwikkelingsdatum

Nettopositie tussen termijn en contant, tegen koers op deviezenmarkt

Verplicht

9

11.5

Overlopende activa

Inkomsten die in de verslagperiode niet opeisbaar zijn, maar er wel aan moeten worden toegeschreven. Vooruitbetaalde kosten en betaalde opgebouwde rente, d.w.z. opgebouwde interest gekocht met een effect

Nominale waarde, deviezen worden omgerekend tegen de marktkoers

Verplicht

9

11.6

Diversen

a)

Vooruitbetalingen, leningen, andere kleinere posten. Leningen op trustbasis. Munten, luidende in nationale eurogebied munteenheden. Lopende kosten (netto geaccumuleerde verliezen), verliezen van het voorafgaande jaar vóór dekking.

a)

Nominale waarde of kostprijs

Aanbevolen

b)

Tussenrekening voor de registratie van herwaarderingsverschillen (uitsluitend een balanspost gedurende het jaar: ongerealiseerde verliezen op herwaarderingsdata gedurende het jaar die niet worden gedekt door de desbetreffende herwaarderingsrekening onder passiefpost “Herwaarderingsrekeningen”).

b)

Herwaarderingsverschil tussen gemiddelde kostprijs en marktwaarde; deviezen worden omgerekend tegen de marktkoers

Verplicht

c)

Beleggingen in verband met gouddeposito’s van rekeninghouders

c)

Marktwaarde

Verplicht

d)

Nettopensioenactiva.

d)

Conform artikel 28, lid 2

Aanbevolen

Verplicht

e)

Nominale/realiseerbare waarde (voor/na verrekening van verliezen)

e)

Openstaande vorderingen die voortvloeien uit wanbetaling van Eurosysteemwederpartijen in het kader van Eurosysteemkrediettransacties.

 

f)

Activa of vorderingen (jegens derden) die toegeëigend en/of verkregen zijn in het kader van uitwinning van onderpand geleverd door Eurosysteemwederpartijen wegens wanbetaling

f)

Kostprijs (geconverteerd tegen de koers op de deviezenmarkt op het tijdstip van de verwerving indien financiële activa in vreemde valuta luiden)

Aanbevolen

12

Verlies over het boekjaar

 

Nominale waarde

Verplicht


PASSIVA

Balanspost  (6)

Indeling van de balansposten

Waarderingsgrondslag

Werkingssfeer  (7)

1

1

Bankbiljetten in omloop  (*2)

a)

Eurobankbiljetten, plus/minus correcties in verband met de toepassing van de sleutel voor de toedeling van bankbiljetten volgens Besluit (EU) 2016/2248 (ECB/2016/36) en Besluit ECB/2010/29

a)

Nominale waarde

Verplicht

b)

Bankbiljetten luidende in nationale eurogebied munteenheden in het jaar waarin naar de chartale euro wordt omgeschakeld.

b)

Nominale waarde

Verplicht

2

2

Verplichtingen aan kredietinstellingen van het eurogebied in verband met in euro luidende monetairbeleidstransacties

Posten 2.1, 2.2, 2.3 en 2.5: deposito’s in euro zoals beschreven in Richtsnoer (EU) 2015/510 (ECB/2014/60)

 

 

2.1

2.1

Rekeningen-courant (met inbegrip van reserveverplichtingen)

Eurorekeningen van kredietinstellingen die zijn opgenomen in de lijst van financiële instellingen die overeenkomstig de ESCB-statuten minimumreserves moeten aanhouden. Deze post bevat hoofdzakelijk rekeningen voor het aanhouden van minimumreserves

Nominale waarde

Verplicht

2.2

2.2

Depositofaciliteit

Deposito’s met een zeer korte looptijd, tegen een van tevoren vastgestelde rentevoet (permanente faciliteit)

Nominale waarde

Verplicht

2.3

2.3

Termijndeposito’s

Wegens finetuningtransacties aangetrokken voor liquiditeitsverkrapping

Nominale waarde

Verplicht

2.4

2.4

Finetuningtransacties met wederinkoop

Monetairbeleidstransacties gericht op liquiditeitsverkrapping

Nominale waarde of repokostprijs

Verplicht

2.5

2.5

Deposito’s uit hoofde van margestortingen

Deposito’s van kredietinstellingen die voortvloeien uit waardedalingen van onderliggende activa inzake aan deze kredietinstellingen verstrekte kredieten

Nominale waarde

Verplicht

3

3

Overige verplichtingen aan kredietinstellingen in het eurogebied, luidende in euro

Repotransacties met kredietinstellingen voor het beheer van effectenportefeuilles onder actiefpost 7 “Effecten uitgegeven door ingezetenen van het eurogebied, luidende in euro”. Overige transacties die geen verband houden met monetairbeleidstransacties van het Eurosysteem. Geen rekeningen-courant van kredietinstellingen. Verplichtingen/deposito’s uit hoofde van monetairbeleidstransacties geïnitieerd door een centrale bank voor toetreding tot het Eurosysteem

Nominale waarde of repokostprijs

Verplicht

4

4

Uitgegeven schuldbewijzen

Alleen een balanspost van de ECB; voor de NCB’s is dit een transitorische balanspost.

Schuldbewijzen zoals beschreven in Richtsnoer (EU) 2015/510 (ECB/2014/60). Discontopapier dat is uitgegeven om liquiditeit te verkrappen

Kostprijs

Disagio’s worden afgeschreven

Verplicht

5

5

Verplichtingen aan overige ingezetenen van het eurogebied, luidende in euro

 

 

 

5.1

5.1

Overheid

Rekeningen-courant, termijndeposito’s, direct opvraagbare deposito’s

Nominale waarde

Verplicht

5.2

5.2

Overige verplichtingen

Rekeningen-courant van personeelsleden, bedrijven en cliënten, waaronder financiële instellingen die zijn vrijgesteld van het aanhouden van minimumreserves (zie passiefpost 2.1 “Rekeningen-courant”); repotransacties met financiële instellingen die geen kredietinstellingen zijn voor het beheer van effecten m.u.v.de effecten onder passiefpost 11.3 “Overige financiële activa”, termijndeposito’s en direct opvraagbare deposito’s

Nominale waarde

Verplicht

6

6

Verplichtingen aan niet-ingezetenen van het eurogebied, luidende in euro

Rekeningen-courant, termijndeposito’s, direct opvraagbare deposito’s waaronder rekeningen voor betalingsdoeleinden en voor het beheer van reserves: van andere banken, centrale banken, internationale/supranationale instellingen waaronder de Europese Commissie; rekeningen-courant van overige deposanten. In euro luidende repotransacties met wederverkoopverplichting in verband met het beheer van waardepapieren.

Saldi van TARGET2-rekeningen van centrale banken van lidstaten die de euro niet als munt hebben

Nominale waarde of repokostprijs

Verplicht

7

7

Verplichtingen aan ingezetenen van het eurogebied, luidende ineuro

Rekeningen-courant. Verplichtingen uit hoofde van repotransacties; gewoonlijk beleggingen waarbij gebruik wordt gemaakt van deviezen of goud

Nominale waarde, omgerekend tegen koers op deviezenmarkt

Verplicht

8

8

Verplichtingen aan niet-ingezetenen van het eurogebied, luidende in euro

 

 

 

8.1

8.1

Deposito’s, tegoeden en overige verplichtingen

Rekeningen-courant. Verplichtingen uit hoofde van repotransacties; gewoonlijk beleggingen waarbij gebruik wordt gemaakt van deviezen of goud

Nominale waarde, omgerekend tegen koers op deviezenmarkt

Verplicht

8.2

8.2

Verplichtingen uit hoofde van de kredietfaciliteit van het Wisselkoersmechanisme II (ERM II)

Kredietverlening overeenkomstig de ERM II-voorwaarden

Nominale waarde, omgerekend tegen koers op deviezenmarkt

Verplicht

9

9

Tegenwaarde van door het IMF toegewezen bijzondere trekkingsrechten

In SDR luidende post, die de SDR’s aangeeft die oorspronkelijk aan het desbetreffende land/de desbetreffende NCB waren toegewezen

Nominale waarde, omgerekend tegen de marktkoers

Verplicht

10

Verplichtingen binnen het Eurosysteem+)

 

 

 

10.1

Verplichtingen uit hoofde van de overdracht van externe reserves+)

Alleen een balanspost van de ECB, luidende in euro

Nominale waarde

Verplicht

10.2

Verplichtingen ingevolge de uitgifte van ECB-schuldbewijzen+)

Alleen een balanspost van de NCB’s

Verplichtingen binnen het Eurosysteem jegens de ECB die voortvloeien uit de uitgifte van schuldbewijzen van de ECB

Kostprijs

Verplicht

10.3

Nettoverplichtingen uit hoofde van de toedeling van eurobankbiljetten binnen het Eurosysteem+),  (*2)

Alleen balanspost van de NCB’s.

Voor de NCB’s: nettoverplichting in verband met de toepassing van de verdeelsleutel voor de toedeling van bankbiljetten, d.w.z. met inbegrip van de tegoeden binnen het Eurosysteem uit hoofde van de uitgifte van bankbiljetten door de ECB, het compenserende bedrag en de administratieve boekingspost ter saldering van het compenserende bedrag, zoals bepaald bij Besluit (EU) 2016/2248 (ECB/2016/36)

Nominale waarde

Verplicht

10.4

Overige verplichtingen binnen het Eurosysteem (netto)+)

Nettopositie van de volgende subposten:

 

 

a)

nettovorderingen uit hoofde van tegoeden op TARGET2-rekeningen en correspondentrekeningen van NCB’s, d.w.z. het nettocijfer van vorderingen en verplichtingen — zie tevens passiefpost 9.5 “Overige verplichtingen binnen het Eurosysteem (netto)”

a)

Nominale waarde

Verplicht

b)

verplichting ingevolge het verschil tussen monetaire inkomsten die gepooled en herverdeeld moeten worden. Slechts relevant voor de periode tussen het verantwoorden van de monetaire inkomsten binnen het kader van de jaarultimoprocedures, en de afwikkeling ervan op de laatste werkdag in januari van elk jaar

b)

Nominale waarde

Verplicht

c)

overige verplichtingen binnen het Eurosysteem, waaronder de tussentijdse verdeling van de inkomsten van de ECB (*2), luidende in euro

c)

Nominale waarde

Verplicht

10

11

Vereveningsposten

Saldi van vereveningsrekeningen (verplichtingen), waaronder schulden uit hoofde van af te wikkelen girale overboekingen

Nominale waarde

Verplicht

10

12

Overige verplichtingen

 

 

 

10

12.1

Herwaarderingsverschillen op instrumenten buiten de balans

Resultaten van de waardering van deviezentermijnaffaires, deviezenswaps, renteswaps (tenzij dagelijkse variatiemarge van toepassing is), rentetermijncontracten, termijntransacties in effecten, contante deviezentransacties vanaf de transactiedatum tot de afwikkelingsdatum

Nettopositie tussen termijn en contant, tegen koers op deviezenmarkt

Verplicht

10

12.2

Overlopende passiva

Kosten die in een toekomstige periode invorderbaar worden, maar betrekking hebben op de verslagperiode. Inkomsten die in de verslagperiode zijn ontvangen, maar betrekking hebben op een toekomstige periode

Nominale waarde, deviezen worden omgerekend tegen de marktkoers

Verplicht

10

12.3

Diversen

a)

Belastingtussenrekeningen. Deviezenkrediet- of waarborgrekeningen. Repotransacties met financiële instellingen voor het beheer van effectenportefeuilles onder actiefpost 11.3 “Overige financiële activa”. Verplichte deposito’s m.u.v.reservedeposito’s. Overige kleinere posten. Lopende inkomsten (netto geaccumuleerde winst), winst van het voorafgaande jaar vóór uitkering. Verplichtingen op trustbasis. Munten in omloop, indien een NCB de wettige uitgever is. Bankbiljetten in omloop luidende in nationale eurogebied munteenheden die niet langer wettig betaalmiddel zijn, maar nog wel in omloop na het jaar van omschakeling naar de chartale euro, indien niet verantwoord onder de passiefpost “Voorzieningen’”

a)

Nominale waarde of (repo)kostprijs

Aanbevolen

b)

Gouddeposito’s van rekeninghouders

b)

Marktwaarde

Verplicht

c)

Netto pensioenverplichtingen

c)

Conform artikel 28, lid 2

Aanbevolen

10

13

Voorzieningen

a)

Voor pensioenen, voor financiële risico’s en voor andere doeleinden, bijv. verwachte toekomstige uitgaven, voorzieningen voor nationale eurogebied munteenheden die niet langer wettig betaalmiddel zijn, maar nog wel in omloop zijn na het jaar van omschakeling naar de chartale euro, indien deze bankbiljetten niet zijn opgevoerd onder passiefpost 12.3 “Overige verplichtingen/Diversen”

De bijdragen van NCB’s aan de ECB overeenkomstig artikel 48.2 van de ESCB-statuten worden geconsolideerd met de respectieve bedragen opgenomen onder actiefpost 9.1 “Deelnemingen in de ECB”+).

a)

Kostprijs/nominale waarde/contante waarde

Aanbevolen

b)

Voor uit monetaire beleidstransacties voortvloeiende tegenpartij- of kredietrisico’s

b)

Nominale waarde

Verplicht

11

14

Herwaarderingsrekeningen

Herwaarderingsrekeningen voor de verwerking van prijsontwikkelingen voor goud, voor elk type in euro luidend effect, voor elk type in vreemde valuta luidend effect, voor opties; voor verschillen in marktwaardering betreffende renterisicoderivaten; herwaarderingsrekeningen voor de koersontwikkelingen van deviezen voor elke nettopositie in valuta, met inbegrip van deviezenswaps/deviezentermijnaffaires en SDR’s

De bijdragen van NCB’s aan de ECB overeenkomstig artikel 48.2 van de ESCB-statuten worden geconsolideerd met de respectieve bedragen opgenomen onder actiefpost 9.1 “Deelnemingen in de ECB'+)”+)

Herwaarderingsverschil tussen gemiddelde kostprijs en marktwaarde; deviezen worden omgerekend tegen de marktkoers

Verplicht

12

15

Kapitaal en reserves

 

 

 

12

15.1

Kapitaal

Volgestort kapitaal — het kapitaal van de ECB wordt geconsolideerd met de aandelen in het kapitaal van de NCB’s

Nominale waarde

Verplicht

12

15.2

Reserves

Wettelijke en overige reserves. Ingehouden winst

De bijdragen van NCB’s aan de ECB overeenkomstig artikel 48.2 van de ESCB-statuten worden geconsolideerd met de respectieve bedragen opgenomen onder actiefpost 9.1 “Deelnemingen in de ECB”+)

Nominale waarde

Verplicht

10

16

Winst over het boekjaar

 

Nominale waarde

Verplicht

”.

(*1)  Te harmoniseren posten.

(1)  Bekendmaking betreffende eurobankbiljetten in omloop, vergoeding van nettovorderingen/verplichtingen binnen het Eurosysteem als gevolg van de toedeling van eurobankbiletten binnen het Eurosysteem en monetaire inkomsten moet geharmoniseerd worden in de door NCB’s gepubliceerde jaarrekeningen. De te harmoniseren posten zijn in de bijlagen IV, VIII en IX van een asterisk voorzien.

(2)  De nummering in de eerste kolom heeft betrekking op de balansopstelling zoals gegeven in de bijlagen V, VI en VII (weekstaten en geconsolideerde jaarbalans van het Eurosysteem). De nummering in de tweede kolom heeft betrekking op de balansopstelling zoals gegeven in bijlage VIII (jaarbalans van een centrale bank). De posten die met een “+)” zijn gemarkeerd, worden in de weekstaten van het Eurosysteem geconsolideerd.

(3)  De grondslagen voor samenstelling en waardering die in deze bijlage staan opgesomd, worden geacht verplicht te zijn voor de rekeningen van de ECB en voor alle materiele activa en passiva in de rekeningen van de NCB’s die voor de werking van het Eurosysteem van belang zijn.

(4)  Richtsnoer (EU) 2015/510 van de Europese Centrale Bank van 19 december 2014 betreffende de tenuitvoerlegging van het monetairbeleidskader van het Eurosysteem (ECB/2014/60) (PB L 91 van 2.4.2015, blz. 3).

(5)  Besluit (EU) 2016/2248 van de Europese Centrale Bank van 3 november 2016 inzake de toedeling van monetaire inkomsten van de nationale centrale banken van de lidstaten die de euro als munt hebben (ECB/2016/36) (PB L 347 van 20.12.2016, blz. 26).

(*2)  Te harmoniseren posten. Zie overweging 5.

(6)  De nummering in de eerste kolom heeft betrekking op de balansopstelling zoals gegeven in de bijlagen V, VI en VII (weekstaten en geconsolideerde jaarbalans van het Eurosysteem). De nummering in de tweede kolom heeft betrekking op de balansopstelling zoals gegeven in bijlage VIII (jaarbalans van een centrale bank). De posten die met een “+)” zijn gemarkeerd, worden in de weekstaten van het Eurosysteem geconsolideerd.

(7)  De grondslagen voor samenstelling en waardering die in deze bijlage staan opgesomd, worden geacht verplicht te zijn voor de rekeningen van de ECB en voor alle materiele activa en passiva in de rekeningen van de NCB’s die voor de werking van het Eurosysteem van belang zijn.”.


BIJLAGE II

Bijlage IX bij Richtsnoer (EU) 2016/2249 (ECB/2016/34) wordt vervangen door:

„“BIJLAGE IX

GEPUBLICEERDE WINST- EN VERLIESREKENING VAN EEN CENTRALE BANK  (1)  (2)

(miljoen EUR)

Winst- en verliesrekening voor het boekjaar dat eindigt op 31 december …

Rapportage

Jaar

Vorig

jaar

1.1.

Rentebaten
 (*1)

 

 

1.2.

Rentelasten  (*1)

 

 

1

Nettorentebaten

 

 

2.1.

Gerealiseerde winsten/verliezen uit financiële transacties

 

 

2.2.

Afwaarderingen van financiële activa en posities

 

 

2.3.

Overdracht naar/van voorzieningen voor financiële risico’s

 

 

2

Nettobaten uit financiële transacties, afwaarderingen en voorzieningen voor risico’s

 

 

3.1.

Provisie- en commissiebaten

 

 

3.2.

Provisie- en commissielasten

 

 

3

Nettobaten uit provisies en commissies

 

 

4

Inkomsten uit gewone aandelen en deelnemingen (*1)

 

 

5

Nettoresultaat van pooling van monetaire inkomsten (*1)

 

 

6

Overige baten

 

 

Totaal nettobaten

 

 

7

Personeelskosten  (4)

 

 

8

Administratiekosten  (4)

 

 

9

Afschrijvingen op (im)materiële vaste activa

 

 

10

Diensten van bankbiljettenproductie  (5)

 

 

11

Overige kosten

 

 

12

Inkomstenbelasting en overige belastingen op het inkomen

 

 

(Verlies)/Winst over het boekjaar

 

 


(*1)  Te harmoniseren posten. Zie overweging 5.

(1)  Voor de winst- en verliesrekening van de ECB wordt een iets andere vorm gehanteerd. Zie bijlage III bij Besluit (EU) 2016/2247 van de Europese Centrale Bank van 3 november 2016 betreffende de jaarrekening van de Europese Centrale Bank (ECB/2016/35) (PB L 347 van 20.12.2016, blz. 1).

(2)  De bekendmaking in verband met eurobankbiljetten in omloop, in verband met de vergoeding van de nettovorderingen/verplichtingen binnen het Eurosysteem als gevolg van de toedeling van eurobankbiljetten binnen het Eurosysteem en tevens in verband met de monetaire inkomsten dient te worden geharmoniseerd in door NCB’s gepubliceerde jaarrekeningen. De te harmoniseren posten zijn in de bijlagen IV, VIII en IX van een asterisk voorzien.

(3)  Centrale banken mogen hetzij exacte bedragen in euro, hetzij op een andere manier afgeronde bedragen publiceren.

(4)  Inclusief beheersvoorzieningen.

(5)  Deze post wordt gebruikt wanneer de productie van bankbiljetten wordt uitbesteed (voor de kosten van de diensten van externe ondernemingen die namens de centrale banken met de productie van bankbiljetten zijn belast). Het wordt aanbevolen dat de kosten gemaakt in verband met de uitgifte van zowel nationale, alsmede eurobankbiljetten worden geboekt in de winst- en verliesrekening wanneer zij worden gefactureerd of anderszins worden gedragen.”.


Top