EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Zuid-Korea

Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Zuid-Korea

 

SAMENVATTING VAN:

Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de EU-lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds

Besluit 2011/265/EU — ondertekening en voorlopige toepassing van de Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de EU-lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds

Besluit (EU) 2015/2169 — sluiting van de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de EU-lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds

WAT IS HET DOEL VAN DE OVEREENKOMST EN DE BESLUITEN?

  • De overeenkomst stelt een vrijhandelszone in tussen de Europese Unie (EU) en de lidstaten enerzijds en Zuid-Korea anderzijds. In het kader van de vrijhandelsovereenkomst (VHO) streven de partners naar een geleidelijke afschaffing of verlaging van de rechten en invoerquota op de in- en uitvoer van industriegoederen en op landbouw- en visserijproducten.
  • De VHO zorgt tevens voor een geleidelijke liberalisering van de handel in diensten tussen de partners en vergemakkelijkt de handel op een aantal andere gebieden.
  • De besluiten markeren de ondertekening, namens de EU, van de VHO met Zuid-Korea (Besluit 2011/265/EU) en de sluiting ervan (Besluit (EU) 2015/2169).

KERNPUNTEN

Doelstellingen

De belangrijkste doelstellingen van de VHO zijn:

  • afschaffen van douanerechten voor EU-exporteurs van industriële en landbouwproducten;
  • betere markttoegang voor EU-aanbieders van diensten;
  • opheffen van alle niet-tarifaire belemmeringen (d.w.z. andere belemmeringen dan tarieven, zoals quota’s of technische normen), met name op het gebied van elektronica, farmaceutische producten en medische hulpmiddelen;
  • betere markttoegang voor EU-autofabrikanten;
  • verdere liberalisering van overheidsopdrachten (d.w.z. dat Europese en Zuid-Koreaanse leveranciers op gelijke voet kunnen concurreren op elkaars markt voor overheidsopdrachten);
  • het beschermen van intellectuele eigendomsrechten;
  • bevorderen van mededinging;
  • betere transparantie;
  • integreren van duurzame ontwikkeling in de handelsrelatie;
  • opzetten van een snelle en doeltreffende beslechting van geschillen.

Afschaffen van tarifaire en niet-tarifaire maatregelen

  • De EU en Zuid-Korea komen overeen om de douanerechten die ze toepassen op hun handel in goederen geleidelijk af te schaffen (binnen vijf jaar nadat de VHO van kracht is geworden). Deze liberalisering is van toepassing op meer dan 98 % van de goederen (genoemd in Bijlage 2-A).
  • Er gelden langere overgangsperioden (zeven jaar of langer) voor het afschaffen van rechten op bepaalde gevoelige landbouw- of visserijproducten.
  • Onder bepaalde omstandigheden mag een partij bilaterale vrijwaringsmaatregelen toepassen indien een toename van de invoer ernstige schade (bijv. verlies van marktaandeel of gereduceerde prijzen) toebrengt of dreigt toe te brengen aan de desbetreffende sector in het eigen land.
  • Inzake technische handelsbelemmeringen komen de EU en Zuid-Korea overeen samen te werken aan normen en regelgeving en waar nodig gesprekken te voeren.
  • Er kunnen sanitaire en fytosanitaire maatregelen worden ingevoerd om het leven of de gezondheid van mens, dier of plant te beschermen. De partijen komen echter overeen de gevolgen van deze maatregelen voor de handel tot een minimum te beperken.

Handel in diensten, vestiging en e-handel

  • De partijen komen overeen om een deel van hun aanbod in diensten te liberaliseren in overeenstemming met de algemene overeenkomst inzake de handel in diensten (GATS) van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hiervoor hebben ze een lijst opgesteld met verbintenissen en beperkingen (Bijlage 7-A) betreffende de geliberaliseerde dienstensectoren.
  • In de overeenkomst worden de regels gedefinieerd inzake het recht van vestiging voor toegang tot de markt voor diensten, en inzake het verblijfsrecht voor beroepsbeoefenaren.
  • De partners erkennen dat e-handel bijdraagt aan economische groei en dat belemmeringen voor het gebruik en de ontwikkeling ervan moeten worden voorkomen. De ontwikkeling ervan moet echter volledig verenigbaar zijn met internationale normen voor gegevensbescherming.
  • De partijen komen overeen hun financiële dienstensectoren voor elkaar open te stellen.

Overheidsopdrachten

Intellectuele eigendom

Dit hoofdstuk omvat de verbintenissen van de partijen met betrekking tot intellectuele-eigendomsrechten en met name handelsmerken, auteursrechten, tekeningen en modellen, en geografische aanduidingen. Deze vormen een aanvulling op en herziening van de WTO-overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendom. Het hoofdstuk bevat ook een afdeling over de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten op basis van de interne regels van de EU in de handhavingsrichtlijn.

Geschillenbeslechting

Ingeval van niet-naleving van de VHO bestaat er een regeling inzake geschillenbeslechting vergelijkbaar met die van de WTO. Deze geschillenregeling omvat overleg en arbitrage, en er is een bemiddelingsmechanisme.

Duurzame ontwikkeling

  • De EU en Zuid-Korea verbinden zich tot invoering van de overeenkomsten en normen van de Internationale Arbeidsorganisatie die door de partijen zijn bekrachtigd, samen met de multilaterale milieuovereenkomsten die ze hebben ondertekend.
  • De partners komen overeen institutionele structuren op te zetten om hun gezamenlijke verbintenissen en mechanismen voor samenwerking op het gebied van handel en duurzame ontwikkeling uit te voeren en te controleren.

Evaluatieproces

In 2016 gaf de Europese Commissie opdracht tot de evaluatie van de tenuitvoerlegging van de VHO tussen de EU en de Republiek Korea. De ervaring met de uitvoering van deze VHO kan in de toekomst als basis dienen voor het verbeteren van de opzet van soortgelijke overeenkomsten waarover met andere landen wordt onderhandeld.

DATUM VAN INWERKINGTREDING

De VHO is voorlopig toegepast sinds juli 2011 en werd op 13 december 2015 formeel van kracht.

ACHTERGROND

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds (PB L 127 van 14.5.2011, blz. 6-1343)

Achtereenvolgende wijzigingen van de overeenkomst werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

2011/265/EU: Besluit van de Raad van 16 september 2010 betreffende de ondertekening namens de Europese Unie en de voorlopige toepassing van de Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds (PB L 127 van 14.5.2011, blz. 1-3)

Besluit (EU) 2015/2169 van de Raad van 1 oktober 2015 betreffende de sluiting van de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds (PB L 307 van 25.11.2015, blz. 2-4)

Zie de geconsolideerde versie.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Kennisgeving betreffende de inwerkingtreding van de Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds (PB L 235 van 2.7.2021, blz. 11)

Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad — Jaarlijks verslag over de uitvoering van de vrijhandelsovereenkomst EU-Korea (COM(2016) 268 final, 30.6.2016)

Werkdocument van de Commissie — Uitvoering van Verordening (EU) nr. 511/2011 — Begeleidend document bij — Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad — Jaarlijks verslag over de uitvoering van de vrijhandelsovereenkomst EU-Korea (SWD(2016) 162 final, 30.6.2016)

Kennisgeving betreffende de inwerkingtreding van de Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds (PB L 307 van 25.11.2015, blz. 1)

Kennisgeving betreffende de voorlopige toepassing van de Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds (PB L 168 van 28.6.2011, blz. 1)

Laatste bijwerking 22.03.2023

Top