EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Strategisch kader voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding met het oog op de Europese Onderwijsruimte en verder

Strategisch kader voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding met het oog op de Europese Onderwijsruimte en verder

 

SAMENVATTING VAN:

Resolutie betreffende een strategisch kader voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding met het oog op de Europese Onderwijsruimte en verder (2021-2030)

Resolutie betreffende de governancestructuur van het strategisch kader voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding met het oog op de Europese Onderwijsruimte en verder (2021-2030)

WAT IS HET DOEL VAN DE RESOLUTIES?

  • De eerste resolutie (aangenomen in februari 2021) beschrijft het belangrijkste instrument op het niveau van de Europese Unie (EU) voor samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding voor het huidige decennium. Het strategisch kader voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding met het oog op de Europese onderwijsruimte (EOR) en verder (2021-2030) is bedoeld ter ondersteuning van de inspanningen van EU-lidstaten om de nationale onderwijs- en opleidingsstelsels te verbeteren met behulp van aanvullende instrumenten op EU-niveau, wederzijds leren en de uitwisseling van goede praktijken via de open coördinatiemethode. Tot 2030 is de verwezenlijking en verdere ontwikkeling van de EOR de overkoepelende politieke doelstelling van het strategisch kader.
  • De tweede resolutie (aangenomen in november 2021) biedt oriënterende en leidende beginselen voor de governancestructuur van het strategisch kader, zodat de in dit verband te verrichten werkzaamheden op passende wijze kunnen worden gestuurd en gecoördineerd.

KERNPUNTEN

Vijf strategische prioriteiten

  • 1.

    Zorgen voor meer kwaliteit, kansengelijkheid, inclusie en slaagkansen voor iedereen in onderwijs en opleiding.

  • 2.

    Van een leven lang leren en mobiliteit een realiteit maken voor iedereen.

  • 3.

    De competenties en de motivatie in de onderwijssector vergroten.

  • 4.

    Het hoger onderwijs in Europa versterken.

  • 5.

    De groene en de digitale transitie ondersteunen in en via onderwijs en opleiding.

EU-streefcijfers

In de resolutie van februari 2021 hebben de lidstaten ook overeenstemming bereikt over zeven te behalen EU-streefcijfers.

  • 1.
    15-jarigen met ontoereikende beheersing van basisvaardigheden

    Het percentage 15-jarigen dat zwak presteert op het gebied van lezen, wiskunde en wetenschappen moet uiterlijk in 2030 minder dan 15 % bedragen.

  • 2.
    Leerlingen in het tweede jaar van het secundair/voortgezet onderwijs met ontoereikende beheersing van digitale vaardigheden

    Het percentage zwak presterende leerlingen voor computer- en informatievaardigheden moet uiterlijk in 2030 minder dan 15 % bedragen.

  • 3.
    Deelname aan voor- en vroegschoolse educatie en opvang

    Uiterlijk in 2030 moet ten minste 96 % van de kinderen tussen 3 jaar en de beginleeftijd voor verplicht basisonderwijs deelnemen aan voorschoolse en vroegschoolse educatie en opvang.

  • 4.
    Voortijdige verlaters van onderwijs en opleiding

    Uiterlijk in 2030 moet het percentage voortijdige verlaters van onderwijs en opleiding minder dan 9 % bedragen.

  • 5.
    Hoogst behaalde onderwijsniveau in het tertiair onderwijs

    Uiterlijk in 2030 moet het percentage 25- tot 34-jarigen met een diploma tertiair onderwijs ten minste 45 % bedragen.

  • 6.
    Deelname van afgestudeerden van beroepsonderwijs en beroepsopleiding aan werkplekleren

    Het percentage pas afgestudeerden van beroepsonderwijs en -opleiding dat tijdens die studies of opleiding werkplekleren heeft gevolgd, moet uiterlijk in 2025 ten minste 60 % bedragen.

  • 7.
    Participatie van volwassenen in leeractiviteiten

    Uiterlijk in 2025 moet ten minste 47 % van de volwassenen in de leeftijdscategorie 25-64 jaar in de laatste 12 maanden aan leeractiviteiten hebben deelgenomen.

Monitoring en verslaggeving

Om het proces te monitoren, zullen de lidstaten en de Europese Commissie nauw samenwerken om de balans op te maken van het werk dat op technisch niveau is verricht, en om het proces en de resultaten ervan te evalueren. Jaarlijkse monitoring zal ook plaatsvinden via de Onderwijs- en opleidingsmonitor van de Commissie, die de vorderingen bij de verwezenlijking van alle overeengekomen EU-streefcijfers en -indicatoren, met inbegrip van subindicatoren, op het gebied van onderwijs en opleiding volgt, en tevens bijdraagt tot het proces van het Europees Semester.

De voortgangsrapportage verloopt in verschillende fasen. In november 2022 heeft de Commissie een EOR-voortgangsverslag gepubliceerd. In 2023 volgt een tussentijdse evaluatie en in 2025 wordt een volledig verslag over de EOR gepubliceerd.

Governancestructuur

De leidende beginselen voor de governancestructuur van het strategisch kader, zoals uiteengezet in de resolutie van november 2021, zijn:

  • eigen inbreng en inclusie;
  • verantwoordelijkheid;
  • transparantie, continuïteit en effectiviteit; en
  • medewerking en samenwerking.

In de resolutie wordt een nieuwe instantie opgericht onder de Groep op hoog niveau onderwijs en opleiding (GHN), namelijk de GHN-Coördinatieraad. Deze nieuwe instantie zal een coördinerende en ondersteunende functie hebben. Het voorzitterschap neemt, in samenwerking met de partners van het voorzitterschapstrio en de Commissie, de leiding bij de coördinatie van de werkzaamheden van de GHN binnen het strategisch kader.

ACHTERGROND

Kijk voor meer informatie op:

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Resolutie van de Raad betreffende een strategisch kader voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding met het oog op de Europese Onderwijsruimte en verder (2021-2030) (PB C 66 van 26.2.2021, blz. 1-21)

Resolutie van de Raad betreffende de governancestructuur van het strategisch kader voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding met het oog op de Europese Onderwijsruimte en verder (2021-2030) (PB C 497 van 10.12.2021, blz. 1-4)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s Voortgang bij de verwezenlijking van de Europese onderwijsruimte (COM(2022) 700 final van 18.11.2011)

Verordening (EU) 2021/817 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2021 tot vaststelling van “Erasmus+”: het programma van de Unie voor onderwijs en opleiding, jeugd en sport, en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 1288/2013 (PB L 189 van 28.5.2021, blz. 1-33)

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s De Europese onderwijsruimte tegen 2025 tot stand brengen (COM(2020) 625 final van 30.9.2020)

Laatste bijwerking 31.01.2023

Top