Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan
SAMENVATTING VAN:
Overeenkomst tot oprichting van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan
Besluit 95/399/EG inzake de toetreding van de Gemeenschap tot de Overeenkomst tot oprichting van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan
WAT IS HET DOEL VAN DE OVEREENKOMST EN HET BESLUIT?
KERNPUNTEN
Toepassingsgebied
Deze overeenkomst definieert het bevoegdheidsgebied van de IOTC als de Indische Oceaan en noemt de vissoorten en -bestanden die onder haar beheer vallen.
Lidmaatschap
- Het lidmaatschap van de IOTC staat open voor:
- leden en geassocieerde leden van de FAO die kuststaat zijn in het gebied van de Indische Oceaan, of leden waarvan de schepen op tonijn vissen in het gebied, of regionale organisaties voor economische integratie die namens deze staten de kwesties met betrekking tot tonijnbestanden afhandelen;
- leden van de Verenigde Naties, van één van haar gespecialiseerde instellingen of van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie, indien zij kuststaat zijn of op tonijn vissen in het gebied en de IOTC met hun lidmaatschap akkoord gaat.
- Leden moeten officieel bevestigen dat zij deze overeenkomst aanvaarden door een akte van aanvaarding te deponeren bij de Directeur-generaal van de FAO.
- Elk IOTC-lid wordt vertegenwoordigd door één afgevaardigde, die zich mag laten bijstaan door een vervanger en door deskundigen en adviseurs, en heeft één stem. Ook mogen waarnemers worden uitgenodigd.
- De IOTC houdt een gewone jaarlijkse zitting en de voorzitter kan op verzoek van ten minste één derde van de leden buitengewone zittingen van de Commissie bijeenroepen.
Doelstellingen, taken en verplichtingen
Op basis van de beginselen die zijn neergelegd in het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee heeft de IOTC de volgende taken en verplichtingen:
- bewaken van de evolutie van de visbestanden en analyseren en verspreiden van wetenschappelijke informatie, statistieken over de vangst en andere gegevens over instandhouding en beheer;
- stimuleren, aanbevelen en coördineren van onderzoek- en ontwikkelingsactiviteiten, zoals technologieoverdracht en opleiding, waarbij een afweging plaatsvindt van de behoeften van de IOTC en de belangen en behoeften van leden die ontwikkelingslanden zijn;
- nemen van instandhoudings- en beheermaatregelen, om de bestanden in stand te houden en optimaal gebruik te bevorderen;
- volgen van de economische en sociale aspecten van de visserij, met name de belangen van kuststaten die ontwikkelingslanden zijn;
- vaststellen van haar programma en begroting;
- rapporteren aan de FAO, zodat de organisatie waar nodig in actie kan komen;
- andere werkzaamheden die nodig kunnen zijn om haar doelstellingen te verwezenlijken.
Instandhoudings- en beheermaatregelen
- De IOTC kan, met een tweederdemeerderheid, bindende instandhoudings- en beheersmaatregelen vaststellen.
- Elk lid kan binnen 120 dagen bezwaar maken tegen een instandhoudings- en beheersmaatregel en is dan niet aan de maatregel gebonden. Andere leden krijgen dan een extra termijn van 60 dagen om bezwaar te maken.
- Indien meer dan één derde van de leden bezwaar maakt, is de maatregel niet bindend voor de overige leden, maar zij kunnen ervoor kiezen de maatregel toch toe te passen.
Wetenschappelijk Comité en subcommissies
De IOTC heeft een permanent Wetenschappelijk Comité en kan subcommissies instellen. Deze subcommissies staan open voor leden die kuststaten zijn in de wateren waarvan de visbestanden zich tijdens hun migratie ophouden of staten waarvan de schepen op deze bestanden vissen.
Rechten van kuststaten
Deze overeenkomst doet niet af aan de soevereine rechten die een kuststaat op grond van het internationale zeerecht heeft met betrekking tot het exploreren, exploiteren, in stand houden en beheren van levende rijkdommen — met inbegrip van de over lange afstanden trekkende soorten — binnen een zone van maximaal 200 zeemijl die onder zijn jurisdictie valt.
Financiële bijdrage
Leden betalen jaarlijks hun bijdrage aan de autonome begroting, volgens een door de IOTC vastgestelde verdeelsleutel.
DATUM VAN INWERKINGTREDING
De overeenkomst is op 27 maart 1996 in werking getreden.
ACHTERGROND
Zie voor meer informatie:
BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN
Overeenkomst tot oprichting van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (PB L 236 van 5.10.1995, blz. 25-33)
Besluit 95/399/EG van de Raad van 18 september 1995 inzake de toetreding van de Gemeenschap tot de Overeenkomst tot oprichting van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (PB L 236 van 5.10.1995, blz. 24)
GERELATEERDE DOCUMENTEN
Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee en de overeenkomst inzake de toepassing van deel XI van dat verdrag — Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (PB L 179 van 23.6.1998, blz. 3-134)
Besluit 98/392/EG van de Raad van 23 maart 1998 betreffende de sluiting door de Europese Gemeenschap van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982 en de overeenkomst inzake de toepassing van deel XI van dat verdrag van 28 juli 1994 (PB L 179 van 23.6.1998, blz. 1-2)
Laatste bijwerking 13.07.2022