EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Informatiemanagementsysteem voor officiële controles om de naleving van de regels voor de voedselketen te waarborgen

Informatiemanagementsysteem voor officiële controles om de naleving van de regels voor de voedselketen te waarborgen

 

SAMENVATTING VAN:

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1715 — regels inzake de werking van het informatiemanagementsysteem voor officiële controles en de systeemcomponenten ervan (de Imsoc-verordening)

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

  • Het Imsoc moet de vier bestaande, door de Commissie beheerde informatiesystemen integreren, te weten:
    • het systeem voor snelle waarschuwingen over levensmiddelen en diervoeders (RASFF), zoals opgericht krachtens de algemene levensmiddelenwetgeving;
    • het informatiesysteem voor dierziekten (ADIS)*, op te richten krachtens de diergezondheidswetgeving;
    • het systeem voor kennisgeving van en rapportage over de aanwezigheid van plaagorganismen (Europhyt)*, op te richten krachtens de wetgeving betreffende plantgezondheid, en
    • het Traces-systeem* (zoals bedoeld in de verordening officiële controles).
  • De Imsoc-verordening heeft tot doel:
    • alle bepalingen betreffende de werking van het Imsoc en de vier componenten ervan in één handeling samen te brengen, en
    • voorschriften vast te stellen voor de uitwisseling van gegevens, informatie en documenten tussen de componenten van het Imsoc en in bepaalde gevallen met andere systemen, zoals de nationale systemen van EU-landen en informatiesystemen van niet-EU-landen en internationale organisaties.

KERNPUNTEN

De verordening bevat regels voor de werking van het Imsoc en de systeemcomponenten ervan in verband met de geautomatiseerde verwerking en uitwisseling van informatie, gegevens en documenten die nodig zijn voor de uitvoering van officiële controles.

Imsoc-componenten

  • het systeem voor snelle waarschuwingen over levensmiddelen en diervoeders (RASFF);
  • het geautomatiseerde informatiesysteem voor de kennisgeving van en rapportage over dierziekten (ADIS);
  • het elektronische systeem (Europhyt) voor de kennisgeving van uitbraken zoals de aanwezigheid van quarantaineorganismen;
  • het geautomatiseerde systeem voor de uitwisseling van gegevens, informatie en documenten (Traces).

Toepassingsgebied

Het toepassingsgebied van de verordening omvat officiële controles om de naleving te verifiëren van de levensmiddelen- en diervoederwetgeving en van de voorschriften inzake diergezondheid, dierenwelzijn, plantgezondheid en dierlijke bijproducten. Het omvat met name:

  • procedures voor kennisgevingen en aanvullende informatie voor het krachtens Verordening (EG) nr. 178/2002 opgerichte RASFF;
  • procedures voor het geautomatiseerde systeem voor ziektemelding in de EU overeenkomstig Verordening (EU) 2016/429;
  • voorschriften voor het indienen van kennisgevingen krachtens Verordening (EU) 2016/2031;
  • regels voor de geautomatiseerde verwerking van gegevens en documenten in het Imsoc die nodig zijn krachtens Verordening (EU) 2017/625, met betrekking tot:
    • het gemeenschappelijke gezondheidsdocument van binnenkomst (GGB)* en instructies voor het gebruik ervan,
    • samenwerking tussen douaneautoriteiten en andere autoriteiten,
    • elektronische certificaten en elektronische ondertekening van officiële certificaten,
    • standaardformaten voor de uitwisseling van informatie met betrekking tot verzoeken om bijstand en terugkerende kennisgevingen,
    • technische hulpmiddelen en procedures voor de communicatie tussen de aangewezen verbindingsorganen,
    • de juiste werking van het Imsoc.

Elke component omvat een eigen netwerk waar de Commissie deel van uitmaakt, waarbij elk lid van een netwerk verantwoordelijk is voor de gegevens, informatie en documenten die hij in de desbetreffende component invoert of produceert.

Verbindingen tussen gegevensbanken

De volgende verbindingen tussen componenten zijn gericht op het aanvullen van gegevens en het verstrekken van relevante en actuele informatie aan netwerkleden zodat zij netwerktaken kunnen uitvoeren:

  • iRASFF* en Traces, voor de uitwisseling van gegevens betreffende kennisgevingen van afkeuring aan de grens en gemeenschappelijke gezondheidsdocumenten;
  • Europhyt en Traces, voor de uitwisseling van gegevens betreffende Europhyt-kennisgevingen van uitbraken en onderscheppingen;
  • iRASFF, Europhyt en Traces, voor de uitwisseling van gegevens betreffende de antecedenten van de exploitant ten aanzien van de naleving van de regels.

Internationale normen en bestandsformaten

Gegevensuitwisselingen tussen het Imsoc en andere elektronische systemen, waaronder de nationale systemen van de EU-landen, worden gebaseerd op internationale normen, in XML-, CMS- of pdf-formaat.

iRASFF

De EU-landen wijzen een verbindingsorgaan aan dat verantwoordelijk is voor de uitwisseling van informatie betreffende kennisgevingen van voedselfraude, en wijzen een centraal contactpunt aan voor RASFF- en administratieve bijstand en samenwerking (AAC) -netwerken (dat coördineert met het netwerk van voedselfraude (FF)).

Contactpunten van de RASFF-, AAC- en FF-netwerken wisselen in iRASFF kennisgevingen, verzoeken en antwoorden uit.

Centrale contactpunten zenden in iRASFF waarschuwingskennisgevingen binnen 48 uur nadat het risico aan hen gemeld is of informatieve kennisgevingen en nieuwskennisgevingen onverwijld naar het contactpunt van de Commissie. Zij verzenden tevens kennisgevingen van afkeuring aan de grens, kennisgevingen van niet-naleving en vervolgkennisgevingen aan hun tegenhangers in het netwerk.

Kennisgevingen van voedselfraude worden door contactpunten van voedselfraudenetwerken uitgewisseld met een specifiek IT-instrument, totdat deze in iRASFF zijn geïntegreerd.

ADIS

Elk lid van het ADIS-netwerk mag meer dan één contactpunt aanwijzen voor indiening van meldingen van ziekte-uitbraken en verslagen. Elk contactpunt van het ADIS-netwerk is verantwoordelijk voor het bijhouden in ADIS van de lijst van meldings- en rapportageregio’s die door zijn EU-land zijn vastgesteld.

Europhyt-netwerk

Elk lid van het Europhyt-netwerk wijst de volgende contactpunten aan:

  • een contactpunt dat verantwoordelijk is voor het indienen van kennisgevingen in het netwerk van uitbraken, en
  • een contactpunt dat verantwoordelijk is voor
    • het houden van toezicht op het indienen van kennisgevingen van onderscheppingen voor zendingen planten, plantaardige producten en andere materialen die de EU binnenkomen;
    • het indienen van kennisgevingen van onderscheppingen voor die zendingen die in de EU worden verhandeld, in Traces, binnen twee werkdagen na de onderschepping.

Traces

  • Elk lid van het Traces-netwerk wijst ten minste één contactpunt aan voor elke functie die beschikbaar is in Traces.
  • Elke exploitant heeft toegang tot de gegevens, informatie of documenten die hij in Traces verwerkt, produceert of verzendt en elke bevoegde autoriteit heeft vergelijkbare toegang tot de gegevens, informatie of documenten die onder haar bevoegdheidsgebied in Traces worden verwerkt, geproduceerd of verzonden, door haar eigen personeel of door de exploitanten die in Traces onder haar beheer staan.
  • De douaneautoriteiten van de EU-landen hebben toegang tot gegevens, informatie en documenten met betrekking tot dieren en goederen die uit niet-EU-landen de EU binnenkomen en tot besluiten inzake officiële controles, via Traces of de nationale systemen van de EU-landen, of via de EU-éénloketfaciliteit voor douane, die is verbonden met Traces.
  • In de verordening worden de voorwaarden genoemd voor de afgifte van elektronische officiële certificaten voor zendingen dieren of goederen die de EU binnenkomen.
  • De contactpunten van het Traces-netwerk moeten een lijst bijhouden van de aangewezen grenscontroleposten, controlepunten en goedgekeurde of geregistreerde levensmiddelenbedrijven of inrichtingen voor de verwerking van dierlijke bijproducten, en deze lijst actualiseren.

Het gemeenschappelijke gezondheidsdocument van binnenkomst (GGB)

De verordening bevat het model van het GGB en instructies voor het gebruik ervan, evenals de voorwaarden voor het gebruik van een elektronisch GGB.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is van toepassing sinds 14 december 2019, met uitzondering van afdeling 2 van hoofdstuk 3 over het ADIS-netwerk, die op 21 april 2021 van toepassing wordt.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Imsoc: het informatiemanagementsysteem voor officiële controles dat is opgericht voor de verwerking en automatische uitwisseling van gegevens, informatie en documenten met betrekking tot de voedselketen.
ADIS: het geautomatiseerde informatiesysteem voor kennisgeving van en rapportage over dierziekten, opgericht krachtens artikel 22 van Verordening (EU) 2016/429.
Europhyt: het EU-kennisgevingssysteem voor het indienen van Europhyt-kennisgevingen van uitbraken conform artikel 103 van Verordening (EU) 2016/2031.
Traces: het geautomatiseerde systeem voor de uitwisseling van gegevens, informatie en documenten met betrekking tot officiële controles en andere officiële activiteiten.
GGB: het gemeenschappelijke gezondheidsdocument van binnenkomst, inclusief het elektronisch equivalent daarvan, dat wordt gebruikt door bedrijven voor de kennisgeving vooraf van de binnenkomst in de EU van zendingen van onder Verordening (EU) 2017/625 inzake officiële controles vallende dieren en goederen, en door de autoriteiten van de EU-landen voor het vastleggen van de uitkomst van de op die zendingen verrichte officiële controles.
iRASFF: een onlineapplicatie waarmee de EU-landen kennisgevingen kunnen verzenden over producten die een risico inhouden of kennisgevingen van niet-naleving met betrekking tot dieren of goederen.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1715 van de Commissie van 30 september 2019 tot vaststelling van regels inzake de werking van het informatiemanagementsysteem voor officiële controles en de systeemcomponenten ervan („de Imsoc-verordening”) (PB L 261 van 14.10.2019, blz. 37-96)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1715 van de Commissie werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) 2017/625 van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2017 betreffende officiële controles en andere officiële activiteiten die worden uitgevoerd om de toepassing van de levensmiddelen- en diervoederwetgeving en van de voorschriften inzake diergezondheid, dierenwelzijn, plantgezondheid en gewasbeschermingsmiddelen te waarborgen, tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 999/2001, (EG) nr. 396/2005, (EG) nr. 1069/2009, (EG) nr. 1107/2009, (EU) nr. 1151/2012, (EU) nr. 652/2014, (EU) 2016/429 en (EU) 2016/2031 van het Europees Parlement en de Raad, de Verordeningen (EG) nr. 1/2005 en (EG) nr. 1099/2009 van de Raad en de Richtlijnen 98/58/EG, 1999/74/EG, 2007/43/EG, 2008/119/EG en 2008/120/EG van de Raad, en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 854/2004 en (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad, de Richtlijnen 89/608/EEG, 89/662/EEG, 90/425/EEG, 91/496/EEG, 96/23/EG, 96/93/EG en 97/78/EG van de Raad en Besluit 92/438/EEG van de Raad (verordening officiële controles) (PB L 95 van 7.4.2017, blz. 1-142)

Zie de geconsolideerde versie.

Verordening (EU) 2016/2031 van het Europees Parlement en de Raad van 26 oktober 2016 betreffende beschermende maatregelen tegen plaagorganismen bij planten, tot wijziging van de Verordeningen (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 652/2014 en (EU) nr. 1143/2014 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van de Richtlijnen 69/464/EEG, 74/647/EEG, 93/85/EEG, 98/57/EG, 2000/29/EG, 2006/91/EG en 2007/33/EG van de Raad (PB L 317 van 23.11.2016, blz. 4-104)

Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2016 betreffende overdraagbare dierziekten en tot wijziging en intrekking van bepaalde handelingen op het gebied van diergezondheid („diergezondheidswetgeving”) (PB L 84 van 31.3.2016, blz. 1-208)

Zie de geconsolideerde versie.

Verordening (EG) nr. 183/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 12 januari 2005 tot vaststelling van voorschriften voor diervoederhygiëne (PB L 35 van 8.2.2005, blz. 1-22)

Zie de geconsolideerde versie.

Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1-24)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 21.04.2020

Top