This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Ensuring lift safety
Waarborgen van liftveiligheid
Waarborgen van liftveiligheid
De richtlijn heeft twee hoofddoelen:
Deze richtlijn voorziet in uniforme voorschriften voor het in de handel brengen en het in bedrijf stellen van liften en veiligheidscomponenten voor liften. De richtlijn is van toepassing op vast opgestelde liften in gebouwen en bouwwerken die bestemd zijn voor het vervoer van mensen en goederen. Ze is niet van toepassing op kabelsporen, bouwliften, roltrappen of rolpaden. Zogenaamde trage liften (met een snelheid van maximaal 0,15 m/s) vallen evenmin onder de richtlijn.
In de richtlijn worden de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen gedefinieerd waaraan iedere lift moet voldoen. Ook worden de verantwoordelijkheden van fabrikanten, importeurs en distributeurs in verband met het in de handel brengen van liften en veiligheidscomponenten voor liften gedefinieerd:
Daarnaast wordt in de richtlijn bepaald hoe nationale autoriteiten die toezicht houden op de veiligheid de invoer van gevaarlijke liften of veiligheidscomponenten uit niet-EU-landen moeten identificeren en voorkomen.
De richtlijn herziet en vervangt Richtlijn 95/16/EG.
EU-landen moesten de richtlijn voor 19 april 2016 in nationale wetgeving omzetten. Deze voorschriften zijn sinds 20 april 2016 van toepassing.
In deze richtlijn worden de EU-voorschriften voor het in de handel brengen en het in bedrijf stellen van liften en veiligheidscomponenten voor liften bijgewerkt. Dit maakt deel uit van de inspanningen om EU-wetgeving voor een breed scala aan industriële sectoren te moderniseren, door voorschriften te vereenvoudigen, administratieve lasten te verlagen en duidelijkere en meer samenhangende regels op te stellen.
Zie voor meer informatie:
Richtlijn 2014/33/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake liften en veiligheidscomponenten voor liften (herschikking) (PB L 96 van 29.3.2014, blz. 251-308)
Laatste bijwerking 30.08.2022