Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E000174

    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0174/03 van Isidoro Sánchez García (ELDR) aan de Raad. Crisis in Venezuela.

    PB C 222E van 18.9.2003, p. 158–159 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92003E0174

    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0174/03 van Isidoro Sánchez García (ELDR) aan de Raad. Crisis in Venezuela.

    Publicatieblad Nr. 222 E van 18/09/2003 blz. 0158 - 0159


    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0174/03

    van Isidoro Sánchez García (ELDR) aan de Raad

    (30 januari 2003)

    Betreft: Crisis in Venezuela

    Venezuela ligt in het noorden van het Zuid-Amerikaanse continent en is een van de landen van het Andes-pact; het bezit een groot aantal natuurlijke rijkdommen, voornamelijk aardolie, heeft een ruime democratische traditie sinds het midden van de 20ste eeuw en heeft zich heel zijn recente geschiedenis door edelmoedig getoond en daardoor veel mensen aangetrokken die op zoek waren naar een beter bestaan, en die met hun werkzaamheid bijgedragen hebben tot de welvaart van het land. Toch hebben er zich vorig jaar in de binnenlandse politiek volkomen nieuwe en onverwachte gebeurtenissen voorgedaan, die het institutioneel, politiek, economisch en sociaal bestel veranderd hebben, namelijk van de ene kant op 11 april een staatsgreep op beperkte schaal om president Hugo Chávez af te zetten, die in 1998 volkomen in overeenstemming met de Venezolaanse grondwet verkozen is, en van de andere kant begin december een algemene staking, die een betekenisvolle sociale breuk in de Venezolaanse samenleving veroorzaakt heeft. In de eerste weken van dit jaar kunnen we van buiten uit alleen maar vaststellen dat er geen verandering in de toestand komt en dat de crisis zich dieper invreet, zodat we moeten vrezen dat de institutionele stabiliteit en de sociale vrede in Venezuela in gevaar zijn.

    Met die ontwikkeling in de richting van sociale en politieke confrontaties in het verschiet, wenden de verschillende partijen zich nu, op zoek naar steun voor een democratische uitweg door middel van onderhandelingen, tot de internationale gemeenschap. De Europese Unie kan dan ook niet vanop de zijlijn blijven toekijken, want ze moet eraan denken, afgezien van haar plicht tot democratische solidariteit met een ernstig probleem als dat van Venezuela, dat er in dat land honderdduizenden staatsburgers van haar eigen lidstaten wonen.

    Welke stappen denkt de Raad te ondernemen, gezien de gevaarlijke crisistoestand in Venezuela, met inachtneming van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van het land en in overeenstemming met artikel 21 van het EU-Verdrag, om een democratische uitkomst voor de crisis in Venezuela te helpen zoeken, om de ernstige gevaren te voorkomen die institutionele instabiliteit en verbreking van de sociale vrede in Venezuela met zich mee zouden brengen?

    Antwoord

    (8 mei 2003)

    1. Zoals reeds gezegd in het antwoord op de mondelinge vragen H-0880/02 en H-0016/03, heeft de EU de situatie in Venezuela op de voet gevolgd en heeft zij terzake een duidelijk standpunt ingenomen, zowel in het openbaar als ten aanzien van de partners en autoriteiten die betrokken zijn bij het zoeken naar een op onderhandelingen gebaseerde, vreedzame en grondwettelijke oplossing voor de politieke crisis in het land (zie de verklaringen van de voorzitterschappen van 12 april en 10 oktober, van de hoofden van de missies van 8 december en van de hoge vertegenwoordiger van 19 december).

    2. Het voorzitterschap heeft laatstelijk op 23 december 2002 in een verklaring het standpunt van de EU herhaald:

    De Europese Unie blijft de ontwikkelingen in Venezuela, die zij steeds zorgwekkender acht, op de voet volgen.

    De Europese Unie verheugt zich over de goedkeuring door de Raad van de OAS van Resolutie 833, waarin steun wordt uitgesproken voor de democratische instellingen van Venezuela en de bemiddelingspogingen van de secretaris-generaal van deze organisatie.

    In dit verband steunt de Europese Unie krachtig de inspanningen van de secretaris-generaal van de OAS om de voorwaarden te creëren voor een dialoog en voor nationale verzoening.

    De Europese Unie doet een beroep op de instellingen en de bevolking van Venezuela, te streven naar een vreedzame, constitutionele oplossing voor de crisis, zodat met volledige eerbiediging van de democratische beginselen en de rechtsstaat de stabiliteit in het land kan worden hersteld en aldus de economische vooruitgang en de sociale ontwikkeling kunnen worden bevorderd.

    3. In zijn resolutie van 17 december heeft de Raad van de OAS er bij alle partijen op aangedrongen de onbelemmerde functionering van de essentiële elementen van de democratie te waarborgen teneinde een grondwettelijke, democratische, vreedzame en op verkiezingen gebaseerde oplossing in de hand te werken.

    Op 21 januari verklaarde de EU ingenomen te zijn met de oprichting van de Groep Vrienden van Venezuela (Brazilië, Chili, Mexico, Portugal, Spanje en de Verenigde Staten) die op 15 januari te Quito door de secretaris-generaal van de OAS is bekendgemaakt.

    De EU spreekt haar volledige steun uit voor de bijdrage die de Groep Vrienden kan leveren voor het vinden van een haalbare oplossing voor de crisis in Venezuela die strookt met de in Resolutie 833 van de OAS genoemde doelstellingen, d.w.z. met name een vreedzame, democratische, grondwettelijke en op verkiezingen gebaseerde oplossing.

    De EU is van oordeel dat de secretaris-generaal van de OAS, dankzij de oprichting van de Groep Vrienden, over een bijkomend waardevol instrument beschikt bij zijn inspanningen om de voorwaarden voor echte dialoog en verzoening te scheppen.

    4. De EU blijft de ontwikkeling van de situatie in Venezuela op de voet volgen.

    Top