Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(29)

    Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit

    PB C 409 van 9.12.2015, p. 255–265 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.12.2015   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 409/255


    VERSLAG

    over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit

    (2015/C 409/29)

    INLEIDING

    1.

    De Europese Autoriteit voor effecten en markten (hierna: „de Autoriteit” ofwel „ESMA”), gevestigd te Parijs, werd opgericht bij Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad (1). De Autoriteit heeft als taak de werking van de interne financiële markt van de EU te verbeteren door een hoog, effectief en consistent niveau van regulering en toezicht te verzekeren, de integriteit en de stabiliteit van de financiële stelsels te bevorderen en de internationale coördinatie van het toezicht te versterken teneinde de stabiliteit en doeltreffendheid van het financiële stelsel te garanderen (2). ESMA werd opgericht op 1 januari 2011.

    TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

    2.

    De door de Rekenkamer gehanteerde controleaanpak omvat cijferanalyses, rechtstreekse toetsing van verrichtingen en een beoordeling van de essentiële beheersingsmaatregelen van de toezicht- en controlesystemen van de Autoriteit. Hierbij komt nog controle-informatie afkomstig uit het werk van andere controleurs en een analyse van de „management representations”.

    BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

    3.

    Overeenkomstig het bepaalde in artikel 287 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) controleerde de Rekenkamer:

    a)

    de jaarrekening van de Autoriteit, die bestaat uit de financiële staten (3) en de verslagen over de uitvoering van de begroting (4) betreffende het per 31 december 2014 afgesloten begrotingsjaar, en

    b)

    de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij deze rekening.

    De verantwoordelijkheid van de leiding

    4.

    De leiding is verantwoordelijk voor het opstellen en de getrouwe weergave van de jaarrekening van de Autoriteit, alsmede voor de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen (5):

    a)

    De verantwoordelijkheden van de leiding inzake de jaarrekening van de Autoriteit omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een internebeheersingssysteem met betrekking tot de opstelling en de getrouwe weergave van financiële staten die geen materiële afwijkingen als gevolg van fraude of fouten bevatten, het kiezen en toepassen van adequate grondslagen voor financiële verslaglegging op basis van de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels (6) en het maken van boekhoudkundige schattingen die onder de gegeven omstandigheden redelijk zijn. De uitvoerend directeur keurt de jaarrekening van de Autoriteit goed nadat de rekenplichtige deze heeft voorbereid op basis van alle beschikbare gegevens en een toelichting bij de jaarrekening heeft opgesteld waarin hij onder meer verklaart dat hij redelijke zekerheid heeft dat deze op alle materiële punten een getrouw beeld geeft van de financiële positie van de Autoriteit.

    b)

    De verantwoordelijkheden van de leiding inzake de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen en de inachtneming van het beginsel van goed financieel beheer omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een doeltreffend en doelmatig internebeheersingssysteem waarbij ook naar behoren toezicht wordt uitgeoefend en passende maatregelen worden getroffen ter voorkoming van onregelmatigheden en fraude en, indien nodig, rechtsvervolging wordt ingesteld om onverschuldigd betaalde of verkeerd gebruikte middelen terug te vorderen.

    De verantwoordelijkheid van de controleur

    5.

    De Rekenkamer heeft de verantwoordelijkheid om op basis van haar controle aan het Europees Parlement en de Raad (7) een verklaring voor te leggen over de betrouwbaarheid van de jaarrekening en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De Rekenkamer verricht haar controle overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en de internationale standaarden van hoge controle-instanties van INTOSAI. Volgens die standaarden moet de Rekenkamer de controle zodanig plannen en uitvoeren dat redelijke zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening van de Autoriteit geen materiële afwijkingen bevat en de onderliggende verrichtingen bij die rekening wettig en regelmatig zijn.

    6.

    De controle houdt in dat procedures worden uitgevoerd om controle-informatie te verkrijgen over de bedragen en mededelingen in de rekeningen en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De selectie van de procedures is afhankelijk van het oordeel van de controleur, dat is gebaseerd op de inschatting van de risico’s op materiële afwijkingen in de rekeningen en op materiële niet-conformiteit van de onderliggende verrichtingen met vereisten uit de regelgeving van de Europese Unie, hetzij door fraude, hetzij door fouten. Bij deze risico-inschatting kijkt de controleur naar de internebeheersingsmaatregelen met betrekking tot de opstelling en getrouwe weergave van de rekeningen en naar de toezicht- en controlesystemen die worden gehanteerd ter waarborging van de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen en zet hij controleprocedures op die onder de gegeven omstandigheden adequaat zijn. Bij de controle worden tevens de geschiktheid van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaglegging en de redelijkheid van de boekhoudkundige schattingen beoordeeld, evenals de algehele presentatie van de rekeningen. Bij de voorbereiding van dit verslag en de betrouwbaarheidsverklaring heeft de Rekenkamer rekening gehouden met de controlewerkzaamheden die de onafhankelijke extern controleur heeft verricht ten aanzien van de rekeningen van de Autoriteit, zoals bepaald in artikel 208, lid 4, van het Financieel Reglement van de EU (8).

    7.

    De Rekenkamer is van oordeel dat de verkregen controle-informatie toereikend is en geschikt als grondslag voor haar betrouwbaarheidsverklaring.

    Oordeel over de betrouwbaarheid van de rekeningen

    8.

    Naar het oordeel van de Rekenkamer geeft de jaarrekening van de Autoriteit op alle materiële punten een getrouw beeld van haar financiële situatie per 31 december 2014 en van de resultaten van haar verrichtingen en kasstromen in het op die datum afgesloten jaar, overeenkomstig de bepalingen van haar Financieel Reglement en de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels.

    Oordeel over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen

    9.

    Naar het oordeel van de Rekenkamer zijn de onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening betreffende het per 31 december 2014 afgesloten begrotingsjaar op alle materiële punten wettig en regelmatig.

    10.

    De hiernavolgende opmerkingen doen niets af aan de oordelen van de Rekenkamer.

    OPMERKINGEN OVER DE BETROUWBAARHEID VAN DE REKENINGEN

    11.

    De vergoedingen die de onder toezicht staande entiteiten (ratingbureaus en transactieregisters) in 2014 werden aangerekend (6 6 23  000 euro) en als ontvangsten voorkomen in de voorlopige staat van de financiële resultaten, waren gebaseerd op ramingen in plaats van op de werkelijke kosten voor de verrichte toezichtactiviteiten (9). De vergoeding die de onder toezicht staande entiteiten wordt aangerekend, moet zo goed mogelijk aansluiten bij de op dit gebied werkelijk gemaakte kosten. ESMA verricht momenteel een project met het oog op een op activiteiten gebaseerd kostenmodel om dit te bereiken.

    OPMERKINGEN OVER DE WETTIGHEID EN REGELMATIGHEID VAN DE VERRICHTINGEN

    12.

    Bij haar oprichting in 2010 erfde ESMA van haar voorganger CEER (Comité van Europese effectenregelgevers) een aantal IT-kadercontracten voor de hosting van haar gegevenscentra en voor de ontwikkeling en het onderhoud van haar IT-systemen. Omdat niet tijdig werd opgeroepen tot inschrijving voor de vervanging van deze kadercontracten, moesten twee ervan tot na hun aanvankelijke looptijd worden verlengd. Dit bracht ook mee dat de Autoriteit bepaalde IT-diensten moest verwerven via een Franse aankoopcentrale (Union de Groupements d’Achats Publics — UGAP). De Autoriteit maakte ook gebruik van UGAP om tijdens het jaar meubilair en kantoorbenodigdheden te kopen. De betalingen over 2014 bedroegen in totaal 9 56  000 euro. De Rekenkamer wees de Autoriteit erop dat het gebruik van UGAP strijdig was met het Financieel Reglement en de Autoriteit heeft dit stopgezet. De Autoriteit heeft nu ook de IT-kadercontracten van het CEER vervangen door eigen contracten.

    OPMERKINGEN OVER HET BEGROTINGSBEHEER

    13.

    Het totale annuleringspercentage voor de uit 2013 overgedragen kredieten was hoog met 19 % ofwel 9 40  054 euro. Dit komt vooral doordat contractanten de gevraagde diensten met vertraging verleenden maar ook doordat de koop van licenties voor een geschrapt project niet doorging, door problemen bij de uitvoering van een contract voor tijdelijk personeel en door de omschakeling van het vorige naar het nieuwe kadercontract voor IT-consultancy.

    14.

    Het globale niveau van vastgelegde kredieten steeg van 93 % in 2013 tot 99 % in 2014, hetgeen erop wijst dat vastleggingen tijdiger werden gedaan. Het niveau van naar 2015 overgedragen vastgelegde kredieten was echter hoog voor titel III (operationele uitgaven) met 4 0 63  580 euro ofwel 45 % (2013: 3 6 88  487 euro ofwel 58 %). Van dit bedrag heeft ongeveer 2 miljoen euro betrekking op in 2014 verleende IT- en andere diensten die de Autoriteit aan het einde van het jaar nog niet had betaald. Andere contracten ter waarde van 1,3 miljoen euro waren gesloten aan het einde van het jaar en die diensten zouden worden verleend in 2015. De rest van het overgedragen bedrag is te verklaren door de meerjarige aard van de ondertekende contracten.

    FOLLOW-UP VAN DE OPMERKINGEN VAN VOORGAANDE JAREN

    15.

    Bijlage I bevat een overzicht van de corrigerende maatregelen die zijn getroffen naar aanleiding van de opmerkingen van de Rekenkamer van voorgaande jaren.

    Dit verslag werd door kamer IV onder voorzitterschap van de heer Milan Martin CVIKL, lid van de Rekenkamer, te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 8 september 2015.

    Voor de Rekenkamer

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    President


    (1)  PB L 331 van 15.12.2010, blz. 84.

    (2)  Ter informatie geeft bijlage II een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van de Autoriteit.

    (3)  Deze omvatten de balans en de staat van de financiële resultaten, de tabel van de kasstromen, de staat van de veranderingen van de nettoactiva en een overzicht van de belangrijkste grondslagen voor financiële verslaglegging en andere toelichtingen.

    (4)  Deze omvatten de resultatenrekening van de begrotingsuitvoering en de bijlage daarbij.

    (5)  Artikelen 39 en 50 van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1271/2013 van de Commissie (PB L 328 van 7.12.2013, blz. 42).

    (6)  De door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels zijn afgeleid van de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS), uitgebracht door de Internationale Federatie van Accountants of, waar van toepassing, de International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS), uitgebracht door de International Accounting Standards Board.

    (7)  Artikel 107 van Verordening (EU) nr. 1271/2013.

    (8)  Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 298 van 26.10.2012, blz. 1).

    (9)  De noodzaak om op reële kosten gebaseerde vergoedingen aan te rekenen, wordt genoemd in artikel 4 van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1003/2013 van de Commissie van 12 juli 2013 betreffende transactieregisters (PB L 279 van 19.10.2013, blz. 4), als aanvulling op Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad, alsmede artikel 19, lid 3, van het Financieel Reglement van de Autoriteit.


    BIJLAGE I

    Follow-up van de opmerkingen van voorgaande jaren

    Jaar

    Opmerking van de Rekenkamer

    Stand van de corrigerende maatregel

    (Afgerond/Loopt nog/Nog af te handelen/N.v.t.)

    2011

    De begroting van de Autoriteit voor het begrotingsjaar 2011 beliep 16,9 miljoen euro. Overeenkomstig artikel 62, lid 1, van haar oprichtingsverordening werd 60 % van de begroting voor 2011 gefinancierd uit bijdragen van de lidstaten en de EVA-landen en 40 % uit de begroting van de Unie. Eind 2011 boekte ESMA een positief begrotingsresultaat van 4,3 miljoen euro. Overeenkomstig haar Financieel Reglement werd het volledige bedrag vervolgens in de rekeningen opgenomen als een verplichting jegens de Europese Commissie.

    In 2014 werd een negatief begrotingsresultaat gemeld

    2011

    Er werden tekortkomingen geconstateerd ten aanzien van zes juridische verbintenissen die voorafgaand aan de begrotingsvastleggingen waren gedaan (4 83  845 euro).

    Loopt nog (1)

    2011

    De Rekenkamer trof een aantal gevallen aan, met een totale waarde van 2 07  442 euro, waarin naar 2012 overgedragen betalingskredieten niet overeenkwamen met de aangegane juridische verbintenissen. Deze overdrachten waren derhalve onregelmatig en moeten worden geannuleerd.

    Afgerond

    2012

    Tijdens haar tweede werkingsjaar zette de Autoriteit een belangrijke stap met de vaststelling en toepassing van de basisvereisten voor alle internecontrolenormen. Het is echter nog niet gelukt de normen volledig toe te passen.

    Loopt nog

    2012

    De tijdigheid en documentering van aanbestedingsprocedures kunnen nog aanzienlijk worden verbeterd.

    Loopt nog

    2012

    In 2012 verrichtte de Autoriteit 22 begrotingsoverschrijvingen voor een bedrag van 3,2 miljoen euro (16 % van de totale begroting 2012), hetgeen wijst op tekortkomingen in de begrotingsplanning.

    Afgerond

    2013

    Het algemene niveau van vastgelegde kredieten steeg van 86 % in 2012 tot 93 % in 2013, hetgeen betekent dat de kredieten tijdiger werden vastgelegd. Het niveau van de naar 2014 overgedragen vastgelegde kredieten was met 3 6 88  487 euro (58 %) echter hoog voor titel III (operationele uitgaven). Dit is het gevolg van in 2013 ontvangen maar nog niet betaalde IT-diensten (0,8 miljoen euro), in het werkprogramma 2014 geplande IT-diensten waarvoor aan het einde van het jaar een overeenkomst is gesloten (1,1 miljoen euro), een aantal vertragingen bij IT-aanbestedingen (0,4 miljoen euro) alsook het meerjarige karakter van sommige IT-projecten.

    N.v.t.

    2013

    In 2013 heeft de Autoriteit twaalf kredietoverschrijvingen gedaan ten belope van 5,1 miljoen euro die 18 % van de begroting uitmaken (2012: 22 overdrachten ten belope van 3,2 miljoen euro ofwel 16 % van de begroting), wat wijst op aanhoudende tekortkomingen in de planning van de begroting.

    Afgerond

    2013

    Ongeveer 27 % van de in 2013 verrichte betalingen voor ontvangen goederen en diensten kwam te laat. Wanneer betalingen laattijdig werden verricht, waren zij gemiddeld 32 dagen te laat. In 2013 werd 3  834 euro vertragingsrente betaald.

    Loopt nog

    2013

    Krachtens het Protocol betreffende de voorrechten en immuniteiten van de Europese Unie (2) en de btw-richtlijn van de EU (3) is de Autoriteit vrijgesteld van indirecte belastingen. De btw-vorderingen voor ESMA in de periode 2011-2013 beliepen in totaal 3,3 miljoen euro. Na langdurige besprekingen met het gastland begon de Autoriteit in het laatste kwartaal van 2012 terugbetaling van btw te vorderen, maar eind 2013 was nog slechts 1,3 miljoen euro teruggevorderd

    Afgerond


    (1)  In 2014 werden 15 vastleggingen a posteriori gedaan met een totale waarde van 5 72  167,95 euro, plus vier verhoogde vastleggingen a posteriori met een totale waarde van 1  391,72 euro.

    (2)  Protocol (nr. 7) betreffende de voorrechten en immuniteiten van de Europese Unie (PB C 115 van 9.5.2008, blz. 266).

    (3)  Richtlijn 2006/112/EG van de Raad (PB L 347 van 11.12.2006, blz. 1).


    BIJLAGE II

    Europese Autoriteit voor effecten en markten (Parijs)

    Bevoegdheden en activiteiten

    Bevoegdheden van de Unie volgens het Verdrag

    (Artikel 114 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie)

    Het Europees Parlement en de Raad stellen volgens de gewone wetgevingsprocedure en na raadpleging van het Economisch en Sociaal Comité de maatregelen vast inzake de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten die de instelling en de werking van de interne markt betreffen.

    Bevoegdheden van de Autoriteit

    (Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad en Verordening (EG) nr. 1060/2009 van het Europees Parlement en de Raad)

    Taken

    Voorstellen voor technische reguleringsnormen ontwikkelen.

    Voorstellen voor technische uitvoeringsnormen ontwikkelen.

    Richtsnoeren en aanbevelingen uitgeven.

    Aanbevelingen doen ingeval een bevoegde nationale autoriteit geen sectorale besluiten heeft toegepast, of deze heeft toegepast op een wijze die in strijd is met het Unierecht.

    Individuele besluiten nemen die gericht zijn tot bevoegde autoriteiten in bepaalde noodsituaties of bij de schikking van meningsverschillen tussen bevoegde autoriteiten in grensoverschrijdende situaties.

    In gevallen die betrekking hebben op rechtstreeks toepasselijk Unierecht, individuele besluiten nemen die gericht zijn tot financiëlemarktdeelnemers, in het geval: i) dat een bevoegde nationale autoriteit geen sectorale besluiten heeft toegepast, of deze heeft toegepast op een wijze die in strijd is met het Unierecht en ingeval de bevoegde autoriteit een formeel advies van de Commissie niet heeft nageleefd; ii) van bepaalde noodsituaties waarin een bevoegde autoriteit het door de Autoriteit vastgestelde besluit niet naleeft; of iii) van schikking van meningsverschillen tussen bevoegde autoriteiten in grensoverschrijdende situaties wanneer een bevoegde autoriteit het besluit van de Autoriteit niet heeft nageleefd.

    Adviezen verstrekken aan het Europees Parlement, de Raad of de Commissie over alle aangelegenheden die verband houden met haar bevoegdheidsgebied.

    De nodige informatie over financiëlemarktdeelnemers verzamelen om de haar opgedragen verplichtingen uit te voeren.

    Gemeenschappelijke methoden ontwikkelen ter beoordeling van het effect van bepaalde productkenmerken en distributieprocessen op de financiële positie van financiëlemarktdeelnemers en op de consumentenbescherming.

    Een centraal toegankelijke gegevensbank opzetten van geregistreerde financiëlemarktdeelnemers in haar ambtsgebied, indien dat in de sectorwetgeving is gespecificeerd.

    Waarschuwingen geven ingeval een financiële activiteit een ernstige bedreiging vormt van haar doelstellingen.

    Bepaalde financiële activiteiten tijdelijk verbieden of beperken als zij een bedreiging vormen voor het ordelijk functioneren en de integriteit van de financiële markten of de stabiliteit van het gehele financiële systeem van de Unie of een deel ervan in de gevallen die gespecificeerd zijn en onder de voorwaarden die zijn vastgelegd in de wetgevingshandelingen of indien dit in een noodsituatie vereist is.

    Deelnemen aan de activiteiten van de colleges van toezichthouders, inclusief inspecties ter plaatse, die gezamenlijk worden uitgevoerd door twee of meer bevoegde autoriteiten.

    Risico’s op verstoring van de financiële dienstverlening aanpakken wanneer deze verstoring veroorzaakt wordt door een verzwakking van het gehele financiële systeem of van delen daarvan en mogelijk ernstige negatieve gevolgen kan hebben voor de interne markt en de reële economie.

    Aanvullende richtsnoeren en aanbevelingen opstellen voor belangrijke financiëlemarktdeelnemers, teneinde rekening te houden met het systeemrisico dat zij opleveren.

    Een onderzoek verrichten naar een bijzondere soort financiële activiteit, product of gedraging teneinde mogelijke bedreigingen van de integriteit van de financiële markten of van de stabiliteit van het financieel stelsel te beoordelen en de betrokken bevoegde autoriteiten passende aanbevelingen voor maatregelen te doen.

    Taken en verantwoordelijkheden uitoefenen die zijn gedelegeerd door bevoegde autoriteiten.

    Advies verstrekken aan bevoegde autoriteiten.

    Collegiale toetsingen houden van de activiteiten van bevoegde autoriteiten.

    Een coördinerende rol vervullen tussen bevoegde autoriteiten, met name in omstandigheden waar ongunstige ontwikkelingen de ordelijke werking en de integriteit van de financiële markten of de stabiliteit van het financiële stelsel in de Unie in gevaar kunnen brengen.

    Het initiatief nemen tot het op Unieschaal beoordelen van de veerkracht van financiëlemarktdeelnemers bij ongunstige marktontwikkelingen, en deze beoordelingen coördineren.

    Besluiten nemen over aanvragen tot certificatie en registratie van ratingbureaus en over de intrekking van een dergelijke certificatie en registratie.

    Samenwerkingsovereenkomsten sluiten met de relevante toezichthouders voor ratingbureaus van derde landen.

    Verrichten van onderzoeken van en inspecties ter plaatse ten kantore van de ratingbureaus, de van een rating voorziene entiteiten en betrokken derden.

    Ingeval een ratingbureau een overtreding beging, besluiten nemen tot intrekking van de registratie, het ratingbureau tijdelijk verbieden om ratings af te geven, het gebruik van de door het ratingbureau afgegeven ratings voor regelgevingsdoeleinden opschorten, eisen dat de overtredingen worden beëindigd, en/of berichten publiceren.

    Ingeval een ratingbureau opzettelijk of uit onachtzaamheid een overtreding beging, besluiten tot het opleggen van een boete.

    Het toelaten van en toezicht houden op in de EU gevestigde transactieregisters en het erkennen van clearinginstellingen buiten de EU die hun diensten willen aanbieden aan EU-klanten.

    Samenwerkingsovereenkomsten sluiten met de relevante toezichthouders voor derivaten van derde landen.

    Onderzoeken en inspecties ter plaatse verrichten ten kantore van transactieregisters of van betrokken derden.

    Ingeval een transactieregister een overtreding beging, toezichtmaatregelen treffen.

    Ingeval een transactieregister opzettelijk of uit onachtzaamheid een overtreding beging, besluiten tot het opleggen van een boete.

    Bestuur

    Raad van toezichthouders

    Samenstelling

    Voorzitter (zonder stemrecht); het hoofd van de nationale overheidsinstantie die bevoegd is om toezicht te houden op de financiëlemarktdeelnemers in elke lidstaat; één vertegenwoordiger van de Commissie, van de Europese Raad voor systeemrisico’s, één vertegenwoordiger van elk van de twee andere Europese toezichthoudende autoriteiten (alle zonder stemrecht).

    Taken

    Stuurt de werkzaamheden van de Autoriteit aan en is belast met het nemen van de in hoofdstuk II van de oprichtingsverordening bedoelde besluiten.

    Raad van bestuur

    Samenstelling

    De voorzitter en zes andere leden van de raad van toezichthouders die door en uit de stemgerechtigde leden van de raad van toezichthouders worden verkozen. De uitvoerend directeur en een vertegenwoordiger van de Commissie nemen deel aan de bijeenkomsten van de raad van bestuur, maar hebben geen stemrecht (hoewel de vertegenwoordiger van de Commissie stemgerechtigd is in begrotingsaangelegenheden).

    Taken

    Ziet erop toe dat de Autoriteit haar opdracht vervult en de haar opgedragen werkzaamheden verricht overeenkomstig de oprichtingsverordening.

    Voorzitter

    Vertegenwoordiger van de Autoriteit, verantwoordelijk voor het voorbereiden van de werkzaamheden van de raad van toezichthouders; zit de vergaderingen van de raad van toezichthouders en de raad van bestuur voor. Wordt door de raad van toezichthouders benoemd na gehoord te zijn door het Europees Parlement.

    Uitvoerend directeur

    Wordt door de raad van toezichthouders benoemd na bevestiging door het Europees Parlement. Verantwoordelijk voor het beheer van de Autoriteit, bereidt de werkzaamheden van de raad van bestuur voor.

    Interne controle

    Dienst Interne Audit van de Europese Commissie (DIA).

    Externe controle

    Europese Rekenkamer.

    Kwijtingverlenende autoriteit

    Europees Parlement, op aanbeveling van de Raad.

    In 2014 ter beschikking van de Autoriteit gestelde middelen

    Definitieve begroting

    Totale begroting: 33,24 miljoen euro, waarvan:

    subsidie van de Unie: 11,07 miljoen euro

    bijdragen van nationale bevoegde autoriteiten: 15,55 miljoen euro

    vergoedingen van onder toezicht staande entiteiten: 6,62 miljoen euro (ratingbureaus: 5,58 miljoen euro; transactieregisters: 1,04 miljoen euro)

    Personeelsbestand per 31 december 2014

    Statutaire personeelsleden: 133 posten toegestaan in de lijst van het aantal ambten, waarvan bezet per 31 december 2014: 125

    Arbeidscontractanten: er zijn 32 FTE-posten voor arbeidscontractanten begroot (jaarbegin); aantal arbeidscontractanten in dienst op 31 december 2014: 27

    Gedetacheerde nationale deskundigen: er zijn 21 FTE-posten voor gedetacheerde nationale deskundigen begroot (jaarbegin); aantal gedetacheerde nationale deskundigen in dienst op 31 december 2014: 16

    Producten en diensten in 2014

    De Autoriteit zag toe op de financiële stabiliteit. Zij bracht verscheidene periodieke risicoverslagen en trendoverzichten van financiële markten uit.

    Zij verrichtte economisch onderzoek en impactbeoordelingen op maat. Zij publiceerde economische werkdocumenten over hedgefondsen en derivatenmarkten.

    Zij droeg bij aan de ESRB-werkzaamheden inzake systeemrisico.

    Zij onderzocht de uitvoering van de EBA-ESMA-aanbevelingen aan Euribor-EBF.

    Zij verruimde haar activiteiten op het gebied van markttoezicht en financiële innovatie via een kader voor financiële innovatie.

    Zij verrichtte analyses van innovatieve financiële producten en processen.

    Zij monitorde en analyseerde trends bij de niet-professionele beleggers en publiceerde goede praktijken voor gestructureerd beheer van retailproducten.

    Zij riep op tot een EU-brede aanpak inzake crowdfunding.

    Zij werkte aan beleggerseducatie, onder meer in samenwerking met het internationale netwerk voor beleggerseducatie van de OESO.

    Zij gaf advies over een sterkere bescherming van de belegger in het kader van MiFID II/MiFIR. Zij bereidde toekomstige werkzaamheden op het gebied van beleggersbescherming voor.

    Zij bracht voor MiFID II uitvoeringsvoorschriften uit inzake secundaire markten.

    Zij publiceerde EU-brede investeerderswaarschuwingen en goede praktijken voor gestructureerd beheer van retailproducten.

    Zij publiceerde richtsnoeren voor de naleving van de richtsnoeren over vergoedingsbeleid en -praktijken (MiFID).

    Zij ontwierp technische uitvoeringsnormen voor de hoofdindices en erkende beurzen krachtens de verordening kapitaalvereisten.

    Zij versterkte haar toezicht op de ratingbureaus (CRA).

    Zij deed een oproep om informatie over keuzes en belangenconflicten in de CRA-sector.

    zij beoordeelde de naleving door de CRA’s van de nieuwe voorschriften, met bijzondere aandacht voor de openbaarmaking van aspecten van overheidsrating, prijsbeleid en procedures.

    Zij beoordeelde de aanvragen van centrale tegenpartijen (CCP’s) in niet-EER-landen.

    Zij hield toezicht op de in de EU gevestigde transactieregisters en behandelde aangelegenheden in verband met derde landen/equivalentie.

    Zij bereidde technische normen in het kader van de CSD-verordening voor.

    Zij bracht richtsnoeren uit over de toegang van een CSD tot een CCP of een handelsplatform.

    Zij bereidde de EMIR-clearingsverplichting voor.

    Zij bracht elf EMIR-documenten uit met uitleg over de praktische toepassing.

    Zij koos producten, tegenpartijen en startdata voor de clearing van renteswaps.

    Zij publiceerde richtsnoeren voor de toepassing van de CPSS-IOSCO-principes bij financiëlemarktinfrastructuren tegenover CCP’s.

    Zij gaf advies over de equivalentie van Japan voor CCP II — Grondstoffen-CCP’s.

    Zij besprak de aandelenklassen van icbe's.

    Zij bracht richtsnoeren uit inzake activascheiding op grond van de BAB.

    Zij adviseerde de Europese Commissie bij gedelegeerde handelingen voorgeschreven bij de icbe V-richtlijn.

    Zij produceerde essentiële-informatiedocumenten voor verpakte retailbeleggingsproducten en verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten (PRIIPs).

    Zij won advies in over de uitvoeringsbepalingen bij de EuSEF- en EuVECA-verordeningen.

    Zij won advies in over de bekendmaking van grote aandeelhouders.

    Zij ontwierp technische reguleringsnormen voor grote participaties en een indicatieve lijst van financiële instrumenten die vallen onder de kennisgevingsregels van de transparantierichtlijn.

    Zij ontwierp technische reguleringsnormen voor het Europees Elektronisch Toegangspunt (EEAP).

    Zij reageerde op de raadpleging van het publiek inzake de IAS-verordening.

    Zij bracht richtsnoeren uit over de verplichte financiële informatie.

    Zij bracht richtsnoeren uit over alternatieve rendementsmaatregelen.

    Zij droeg bij tot de ontwikkeling van IFRS in internationale fora zoals IASB.

    Zij onderzocht de toezichtpraktijken voor de investeerdersinformatie van MiFID.

    Zij onderzocht de MiFID-bedrijfsvoeringsregels voor billijke, duidelijke en ondubbelzinnige informatie.

    Bron: Door de Autoriteit verstrekte bijlage.


    ANTWOORDEN VAN DE AUTORITEIT

    11.

    Zoals de Rekenkamer heeft opgemerkt, heeft ESMA in 2014 een op activiteiten gebaseerd kostenmodel ontwikkeld teneinde de uitgaven voor haar toezichtactiviteiten accuraat te kunnen volgen. Zij zal dit model in 2015 toepassen. Daarom zullen vanaf dit jaar de vergoedingen die de onder toezicht staande entiteiten worden aangerekend, worden vastgesteld op basis van de werkelijk gemaakte kosten in plaats van op ramingen van de kosten van haar toezichtactiviteiten.

    12.

    ESMA bevestigt dat alle contracten met het CEER zijn beëindigd (het laatste contract verviel op 20 augustus 2014) en dat zij geen gebruik meer maakt van de diensten en leveringen van UGAP.

    13.

    ESMA is zich bewust van het hoge annuleringspercentage van uit 2013 overgedragen kredieten. Om het risico van annuleringen te beperken, werd in 2014 het eindejaarsproces herzien door tijdige en accurate instructies en de organisatie van interne vergaderingen met haar financiële actoren.

    14.

    Er is nota genomen van de opmerking van de Rekenkamer over het hoge niveau aan overdrachten in titel III en ESMA bevestigt dat dit verband houdt met de meerjarige aard van de haar wettelijk opgedragen IT-projecten.


    Top