Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0334

    Verordening (EU) 2023/334 van de Commissie van 2 februari 2023 tot wijziging van de bijlagen II en V bij Verordening (EG) nr. 396/2005 van het Europees Parlement en de Raad wat de maximumgehalten aan residuen van clothianidin en thiamethoxam in of op bepaalde producten betreft (Voor de EER relevante tekst)

    C/2023/214

    PB L 47 van 15.2.2023, p. 29–45 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/334/oj

    15.2.2023   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 47/29


    VERORDENING (EU) 2023/334 VAN DE COMMISSIE

    van 2 februari 2023

    tot wijziging van de bijlagen II en V bij Verordening (EG) nr. 396/2005 van het Europees Parlement en de Raad wat de maximumgehalten aan residuen van clothianidin en thiamethoxam in of op bepaalde producten betreft

    (Voor de EER relevante tekst)

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EG) nr. 396/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 23 februari 2005 tot vaststelling van maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen in of op levensmiddelen en diervoeders van plantaardige en dierlijke oorsprong en houdende wijziging van Richtlijn 91/414/EEG van de Raad (1), en met name artikel 14, lid 1, punt a), artikel 18, lid 1, punt b), en artikel 49, lid 2,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Voor clothianidin en thiamethoxam zijn maximumresidugehalten (MRL’s) vastgesteld in bijlage II bij Verordening (EG) nr. 396/2005. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft deze MRL’s overeenkomstig artikel 12 van Verordening (EG) nr. 396/2005 beoordeeld (2) en MRL’s aanbevolen die veilig zijn bevonden voor de consument. Bij Verordening (EU) 2016/156 van de Commissie (3) zijn deze MRL’s opgenomen in bijlage II bij Verordening (EG) nr. 396/2005. Sommige van deze MRL’s waren gebaseerd op Codex-grenswaarden (CXL’s) en waren reeds bij eerdere wijzigingen opgenomen in bijlage II bij Verordening (EG) nr. 396/2005 (4).

    (2)

    Op 11 juli 2015 (5) heeft de Commissie van de Codex Alimentarius (CAC) een nieuwe reeks CXL’s voor clothianidin en thiamethoxam goedgekeurd. Aangezien de EFSA heeft vastgesteld dat die veilig zijn voor consumenten in de Unie (6), zijn zij bij Verordening (EU) 2017/671 van de Commissie (7) opgenomen in Verordening (EG) nr. 396/2005.

    (3)

    Clothianidin en thiamethoxam zijn respectievelijk op 1 augustus 2006 en 1 februari 2007, dus vóór de inwerkingtreding van Verordening (EU) nr. 1107/2009 van het Europees Parlement en de Raad (8), opgenomen in bijlage I bij Richtlijn 91/414/EEG van de Raad (9). Uit de meest recente risicobeoordelingen (10) (11) die de EFSA overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1107/2009 heeft uitgevoerd, is gebleken dat de blootstelling van bijen aan clothianidin en thiamethoxam door het gebruik ervan buitenshuis, vanwege de intrinsieke eigenschappen van die stoffen leidt tot onaanvaardbare risico’s voor bijen, of dat dergelijke risico’s op basis van de beschikbare gegevens niet konden worden uitgesloten. Daarom is bij de Uitvoeringsverordeningen (EU) 2018/784 (12) en (EU) 2018/785 van de Commissie (13) de goedkeuring van clothianidin respectievelijk thiamethoxam beperkt tot gebruik in permanente kassen en is vereist dat de verkregen producten gedurende de gehele levenscyclus ervan binnen een permanente kas blijven.

    (4)

    Na de vaststelling van deze beperkingen zijn alle aanvragen voor de verlenging van de goedkeuring van de werkzame stoffen clothianidin en thiamethoxam ingetrokken. Bijgevolg is de goedkeuring van clothianidin op 31 januari 2019 vervallen en is die van thiamethoxam op 30 april 2019 vervallen.

    (5)

    In het licht van de risicobeoordeling van de EFSA voor bijen en van alle beschikbare relevante informatie is er momenteel geen bewijs op grond waarvan enig gebruik buitenshuis van clothianidin en thiamethoxam als veilig voor bijen kan worden beschouwd. Zoals bepaald in artikel 7 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 kunnen producenten van de stoffen te allen tijde echter aanvullende informatie indienen waaruit blijkt dat het gebruik buitenshuis van clothianidin en thiamethoxam veilig is voor bijen. Indien die informatie wordt ingediend, zou deze binnen de in die verordening vastgestelde termijn worden bestudeerd. Tot op heden is dergelijke informatie nog niet verstrekt.

    (6)

    De schadelijke effecten van clothianidin en thiamethoxam op bijen houden rechtstreeks verband met de intrinsieke eigenschappen van deze stoffen. Het is daarom onwaarschijnlijk dat de risico’s voor bijen als gevolg van het gebruik buitenshuis van deze stoffen beperkt zijn tot de Unie.

    (7)

    Er is een aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal waaruit blijkt dat werkzame stoffen die neonicotinoïden zijn, zoals clothianidin en thiamethoxam, wereldwijd een belangrijke rol spelen in de achteruitgang van bijen en andere bestuivers. Het intergouvernementeel platform voor wetenschap en beleid inzake biodiversiteit en ecosysteemdiensten inzake bestuivers, bestuiving en voedselproductie (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services on pollinators, pollination and food production) heeft in zijn beoordelingsverslag van 2016 (14) geconcludeerd dat neonicotinoïden (zoals clothianidin en thiamethoxam) negatieve effecten hebben op bijen en andere bestuivers. Het effect van neonicotinoïden op in het wild levende dieren wordt sinds 2012 beoordeeld door de taskforce inzake systemische pesticiden van de Internationale Unie voor behoud van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen (IUCN). In het kader van de wereldwijde geïntegreerde beoordeling (Worldwide Integrated Assessment, WIA) van de effecten van systemische pesticiden op de biodiversiteit en ecosystemen zijn 1 121 wetenschappelijke studies onderzocht en uit de resultaten blijkt dat bestuivers zeer kwetsbaar zijn voor de bestaande verontreinigingsniveaus met neonicotinoïden en hiervan waarschijnlijk grootschalige en verstrekkende negatieve biologische en ecologische gevolgen zullen ondervinden (15). Een recente evaluatie van de bestaande wetenschappelijke kennis heeft deze conclusie bevestigd en duidelijk gemaakt dat het gebruik van neonicotinoïden de afname van de bestuivende populatie in verschillende regio’s van de wereld in de hand werkt (16).

    (8)

    Sinds het verbod op het gebruik buitenshuis van clothianidin en thiamethoxam in de Unie hebben verschillende landen buiten de Unie het gebruik van clothianidin en thiamethoxam ook beperkt ter bescherming van bestuivers, waaronder bijen (17) (18) (19). Andere landen zijn momenteel bezig met een herbeoordeling van hun goedkeuring van deze werkzame stoffen (20) (21) (22).

    (9)

    Bij Verordening (EG) nr. 396/2005 zijn overeenkomstig de algemene beginselen van Verordening (EG) nr. 178/2002 (23) bepalingen vastgesteld met betrekking tot maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen in of op levensmiddelen en diervoeders van plantaardige en dierlijke oorsprong. Overeenkomstig artikel 5, lid 1, van laatstgenoemde verordening streeft de levensmiddelenwetgeving een of meer van de algemene doelstellingen van een hoog niveau van bescherming van het leven en de gezondheid van de mens en de bescherming van de belangen van de consument, inclusief eerlijke praktijken in de levensmiddelenhandel na, indien van toepassing rekening houdend met de bescherming van de gezondheid en het welzijn van dieren, de gezondheid van planten en het milieu.

    (10)

    Wereldwijd is er steeds meer bezorgdheid over het feit dat de afname van bestuivers een ernstige bedreiging vormt voor de mondiale biodiversiteit, het milieu en duurzame ontwikkeling, alsook voor het behoud van de landbouwproductiviteit en de voedselzekerheid. Volgens het internationaal initiatief voor het behoud en het duurzaam gebruik van bestuivers van het Verdrag inzake biologische diversiteit (24) is bestuiving een van de belangrijkste mechanismen voor het behoud en de bevordering van de biodiversiteit en, in het algemeen, het leven op aarde. Veel ecosystemen, waaronder agro-ecosystemen en twee derde van de belangrijkste voedselgewassen, zijn voor kwaliteit of opbrengst afhankelijk van bestuivers. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) roept op tot maatregelen om de oorzaken van de afname van bestuivers aan te pakken met het oog op een duurzame mondiale voedselproductie (25). Levensmiddelen zoals fruit, groenten, noten en zaden die sterk afhankelijk zijn van bestuiving zijn de belangrijkste bron van micronutriënten die nodig zijn om het risico van sommige niet-overdraagbare ziekten bij mensen te voorkomen (26) , (27). Bestuivers zijn dan ook van belang om te zorgen voor diversiteit in de voeding en om de bedreiging van de biodiversiteit in het mondiale milieu te verminderen.

    (11)

    Aangezien de afname van het aantal bestuivers een probleem van internationaal belang is, moeten maatregelen van de Unie worden vastgesteld om bestuivers, waaronder bijen, wereldwijd te beschermen tegen de risico’s van werkzame stoffen zoals de neonicotinoïden clothianidin en thiamethoxam. Het behoud van de bestuiverpopulatie in de Unie alleen zou ontoereikend zijn om de wereldwijde achteruitgang van bestuivers en de gevolgen daarvan voor de biodiversiteit, de landbouwproductie en de voedselzekerheid, ook in de Unie, om te buigen.

    (12)

    Overeenkomstig artikel 3, lid 2, punt d), van Verordening (EG) nr. 396/2005 waren de MRL’s voor clothianidin en thiamethoxam gebaseerd op goede landbouwpraktijken zoals gedefinieerd in artikel 3, lid 2, punt a), van die verordening, waarbij in het kader van de toelating van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die deze stoffen bevatten, met name rekening werd gehouden met de doeltreffendheid ervan bij de bestrijding van plantenplagen en de bescherming van het milieu en de volksgezondheid. De uit deze goede landbouwpraktijken voortvloeiende MRL’s zijn vervolgens in aanmerking genomen en voor consumenten in de Unie veilig bevonden. Het is nu passend de huidige regelgeving ter zake aan te vullen door milieuoverwegingen er beter in te integreren, met name rekening houdend met de vraag of de goede landbouwpraktijken die in het verleden als basis voor de vaststelling van MRL’s zijn gebruikt, gezien de huidige kennis een toereikende bescherming van het milieu waarborgen. Goede landbouwpraktijken waarbij clothianidin en thiamethoxam buitenshuis worden gebruikt, zijn in het licht van de huidige wetenschappelijke en technische kennis niet aanvaardbaar vanwege hun effecten op bijen. Gezien de mondiale aard van de daling van het aantal bestuivers moet er voor worden gezorgd dat ook in de Unie ingevoerde producten geen residuen bevatten die het gevolg zijn van goede landbouwpraktijken op basis van het gebruik buitenshuis van clothianidin en/of thiamethoxam, om te voorkomen dat de door de productie van levensmiddelen in de Unie veroorzaakte schadelijke gevolgen voor bijen worden overgedragen naar de productie van levensmiddelen in andere delen van de wereld, die vervolgens op hun beurt in de Unie worden ingevoerd (28). Dit is nodig om te waarborgen dat alle producten die in de Unie worden geproduceerd of geconsumeerd, vrij zijn van clothianidin en thiamethoxam en dat de productie geen sterfte van bestuivers veroorzaakt. Daarom mogen CXL’s op basis van goede landbouwpraktijken die niet het passende beschermingsniveau van de Unie bereiken, niet langer als MRL’s op grond van Verordening (EG) nr. 396/2005 worden vastgesteld.

    (13)

    Bovendien zijn in de Unie alle toelatingen voor gewasbeschermingsmiddelen die clothianidin en/of thiamethoxam bevatten, ingetrokken. Het is derhalve passend de desbetreffende MRL’s uit bijlage II bij Verordening (EG) nr. 396/2005 te schrappen overeenkomstig artikel 17 juncto artikel 14, lid 1, punt a), van die verordening.

    (14)

    Rekening houdend met alle relevante factoren ter zake overeenkomstig artikel 14, lid 2, gelezen in het licht van artikel 11 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, waarin wordt bepaald dat “de eisen inzake milieubescherming moeten worden geïntegreerd in de omschrijving en uitvoering van het beleid en het optreden van de Unie, in het bijzonder met het oog op het bevorderen van duurzame ontwikkeling”, moeten dus alle huidige MRL’s voor clothianidin en/of thiamethoxam, zoals vastgesteld in Verordening (EG) nr. 396/2005, worden verlaagd tot de bepaalbaarheidsgrens.

    (15)

    De Commissie heeft de referentielaboratoria van de Europese Unie geraadpleegd over analytisch haalbare bepaalbaarheidsgrenzen voor elk specifiek product. Die bepaalbaarheidsgrenzen moeten overeenkomstig artikel 18, lid 1, punt b), van Verordening (EG) nr. 396/2005 in bijlage V worden opgenomen.

    (16)

    De handelspartners van de Unie zijn via de Wereldhandelsorganisatie over de nieuwe MRL’s geraadpleegd en er is rekening gehouden met hun opmerkingen.

    (17)

    Verordening (EG) nr. 396/2005 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

    (18)

    Deze verordening moet voorzien in een overgangsregeling voor producten die vóór de wijziging van de MRL’s in de Unie zijn vervaardigd of geïmporteerd en waarvoor uit informatie is gebleken dat voor dergelijke producten die voldoen aan de bestaande MRL’s, een hoog niveau van consumentenbescherming wordt gehandhaafd, zodat deze op een normale wijze in de handel gebracht, verwerkt en geconsumeerd kunnen worden.

    (19)

    Er moet worden voorzien in een redelijke termijn voordat de gewijzigde MRL’s van toepassing worden, zodat de marktdeelnemers in derde landen, met name in de minst ontwikkelde landen en de ontwikkelingslanden, en de exploitanten van levensmiddelenbedrijven zich kunnen voorbereiden op de nieuwe eisen die uit de wijziging van de MRL’s zullen voortvloeien. Een dergelijke aanpassing van de landbouwpraktijken kan redelijkerwijs worden verwacht na ten minste twee groeiseizoenen.

    (20)

    Om aan de behoeften van het internationale handelsverkeer te voldoen, kunnen aanvragen voor invoertoleranties voor clothianidin of thiamethoxam worden ingediend overeenkomstig artikel 7 van Verordening (EG) nr. 396/2005 en moeten zij relevante informatie bevatten waaruit blijkt dat de goede landbouwpraktijken die voor het specifieke gebruik van de werkzame stoffen van toepassing zijn, veilig zijn voor bestuivers. Indien die informatie wordt ingediend, wordt zij per geval binnen de in die verordening vastgestelde termijn beoordeeld. Indien een aanvrager wetenschappelijk bewijs levert dat het gebruik van deze neonicotinoïden geen negatieve gevolgen heeft voor bestuivers, kan de Commissie in het kader van de beoordeling van een verzoek om een invoertolerantie een dergelijke invoertolerantie vaststellen als aan alle voorwaarden is voldaan.

    (21)

    De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders,

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    De bijlagen II en V bij Verordening (EG) nr. 396/2005 worden gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij deze verordening.

    Artikel 2

    Verordening (EG) nr. 396/2005 blijft in de versie die vóór de wijziging uit hoofde van deze verordening van kracht was, van toepassing op producten die vóór 7 maart 2026 in de Unie zijn geproduceerd of ingevoerd.

    Artikel 3

    Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Zij is van toepassing met ingang van 7 maart 2026 in de Unie zijn geproduceerd of ingevoerd.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel, 2 februari 2023.

    Voor de Commissie

    De voorzitter

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  PB L 70 van 16.3.2005, blz. 1.

    (2)  EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid), 2014. Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels (MRLs) for clothianidin and thiamethoxam according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005. EFSA Journal 2014;12(12):3918, 120 blz. doi:10.2903/j.efsa.2014.3918.

    (3)  Verordening (EU) 2016/156 van de Commissie van 18 januari 2016 tot wijziging van de bijlagen II en III bij Verordening (EG) nr. 396/2005 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de maximumgehalten aan residuen van boscalid, clothianidin, thiamethoxam, folpet en tolclofos-methyl in of op bepaalde producten (PB L 31 van 6.2.2016, blz. 1).

    (4)  Verordening (EU) nr. 441/2012 van de Commissie van 24 mei 2012 tot wijziging van de bijlagen II en III bij Verordening (EG) nr. 396/2005 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de maximumgehalten aan residuen van bifenazaat, bifenthrin, boscalid, cadusafos, chlorantraniliprole, chloorthalonil, clothianidin, cyproconazool, deltamethrin, dicamba, difenoconazool, dinocap, etoxazool, fenpyroximaat, flubendiamide, fludioxonil, glyfosaat, metalaxyl-M, meptyldinocap, novaluron, thiamethoxam en triazofos in of op bepaalde producten (PB L 135 van 25.5.2012, blz. 4).

    (5)  Gezamenlijk FAO/WHO-voedselnormenprogramma, Commissie van de Codex Alimentarius. Aanhangsels III en IV. Achtendertigste zitting. Genève, Zwitserland, 6-11 juli 2015.

    (6)  Europese Autoriteit voor voedselveiligheid: Scientific support for preparing an EU position in the 47th Session of the Codex Committee on Pesticide Residues (CCPR). EFSA Journal 2015;13(7):4208 178 blz. doi: 10.2903/j.efsa.2015.4208.

    (7)  Verordening (EU) 2017/671 van de Commissie van 7 april 2017 tot wijziging van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 396/2005 van het Europees Parlement en de Raad wat de maximumgehalten aan residuen van clothianidine en thiamethoxam in of op bepaalde producten betreft (PB L 97 van 8.4.2017, blz. 9).

    (8)  Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PB L 309 van 24.11.2009, blz. 1).

    (9)  Richtlijn 91/414/EEG van de Raad van 15 juli 1991 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen (PB L 230 van 19.8.1991, blz. 1).

    (10)  Europese Autoriteit voor voedselveiligheid; Peer review of the pesticide risk assessment for bees for the active substance clothianidin considering the uses as seed treatments and granules. EFSA Journal 2018;16(2):5177.

    (11)  Europese Autoriteit voor voedselveiligheid; Peer review of the pesticide risk assessment for bees for the active substance thiamethoxam considering the uses as seed treatments and granules. EFSA Journal 2018;16(2):5179.

    (12)  Uitvoeringsverordening (EU) 2018/784 van de Commissie van 29 mei 2018 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 540/2011 wat betreft de voorwaarden voor de goedkeuring van de werkzame stof clothianidine (PB L 132 van 30.5.2018, blz. 35).

    (13)  Uitvoeringsverordening (EU) 2018/785 van de Commissie van 29 mei 2018 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 540/2011 wat betreft de voorwaarden voor de goedkeuring van de werkzame stof thiamethoxam (PB L 132 van 30.5.2018, blz. 40).

    (14)  IPBES (2016), The assessment report of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services on pollinators, pollination and food production. S.G. Potts, V. L. Imperatriz-Fonseca, en H. T. Ngo (eds). Secretariat of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, Bonn, Germany. 552 bladzijden. https://doi.org/10.5281/zenodo.3402856

    (15)  IUCN SSC CEM Task Force on Systemic Pesticides. Worldwide Integrated Assessment. Collegiaal getoetste artikelen uit wetenschappelijke publicaties samengebracht in Environmental Science and Pollution Research deel 22, uitgave 1, januari 2015.

    (16)  “Neonic Insecticides and Invertebrate Species Endangerment”, Pierre Mineau. Module in Earth Systems and Environmental Sciences, 2021.

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128211397001264

    (17)  Pest Management Regulatory Agency van Health Canada. Re-evaluation Decision RVD2019-05, Clothianidin and Its Associated End-use Products: Pollinator Re-evaluation. Pest Management Regulatory Agency 11 april 2019 ISSN: 1925-0886.

    (18)  Pest Management Regulatory Agency van Health Canada. Re-evaluation Decision RVD2019-04, Thiamethoxam and Its Associated End-use Products: Pollinator Re-evaluation. Pest Management Regulatory Agency 11 april 2019 ISSN: 1925-0886.

    (19)  Ministerio de Ganadería, Agricultura y Pesca de Paraguay. Resolución N° 503/019 DGSA Modificación de etiquetas para los Productos Fitosanitarios a base de los ingredientes activos Clotianidina, Imidacloprid, Tiametoxan y Clorpirifos. December 2019.

    (20)  Australian Pesticides and Veterinary Medicines Authority. Reconsideration of Neonicotinoid Approvals and Registrations. Commonwealth of Australia Gazette No. APVMA 23, november 2019. https://apvma.gov.au/sites/default/files/apvma_gazette_23_19_november_2019.pdf

    (21)  New Zealand Environmental Protection Authority. Application to decide whether there are grounds for reassessment of the neonicotinoids clothianidin, thiamethoxam, imidacloprid, thiacloprid, and acetamiprid (APP203949). December 2019. https://www.epa.govt.nz/assets/FileAPI/hsno-ar/APP203949/APP203949_Final_Neonicotinoids_Decision_16-12-2019.pdf

    (22)  United States Environmental Protection Agency. Proposed Interim Registration Review Decision, zaak nummer 7620 en 7614. Rolnummers EPA-HQ-OPP-2011-0865 en EPA-HQ-OPP-2011-0581, januari 2020.

    (23)  Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1).

    (24)  https://www.cbd.int/doc/decisions/cop-14/cop-14-dec-06-en.pdf

    (25)  FAO. 2019. The State of the World’s Biodiversity for Food and Agriculture, J. Bélanger & D. Pilling (eds.). FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture Assessments. Rome. 572 blz. https://www.fao.org/3/CA3129EN/CA3129EN.pdf

    (26)  Effects of decreases of animal pollinators on human nutrition and global health: a modelling analysis. MR Smith, GM Singh, D Mozaffarian, SS Myers. The Lancet 386, uitgave 10007; 2015. doi: 10.1016/S0140-6736(15)61085-6.

    (27)  Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s. Het Europees kankerbestrijdingsplan. COM(2021) 44. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/nl/TXT/?uri=COM%3A2021%3A44%3AFIN

    (28)  Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s. Een “van boer tot bord”-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem. COM(2020) 381. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX%3A52020DC0381


    BIJLAGE

    De bijlagen II en V bij Verordening (EG) nr. 396/2005 worden als volgt gewijzigd:

    1)

    In bijlage II worden de kolommen voor clothianidin en thiamethoxam geschrapt.

    2)

    In bijlage V worden de kolommen voor clothianidin en thiamethoxam toegevoegd.

    "Bestrijdingsmiddelenresiduen en maximumresidugehalten (mg/kg)

    Codenummer

    Groepen en voorbeelden van afzonderlijke producten waarvoor de MRL’s gelden  (1)

    Clothianidin

    Thiamethoxam

    (1)

    (2)

    (3)

    (4)

    0100000

    FRUIT, VERS of BEVROREN; NOTEN

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0110000

    Citrusvruchten

     

     

    0110010

    Grapefruits/pompelmoezen

     

     

    0110020

    Sinaasappelen

     

     

    0110030

    Citroenen

     

     

    0110040

    Limoenen/lemmetjes

     

     

    0110050

    Mandarijnen

     

     

    0110990

    Overige (2)

     

     

    0120000

    Noten

     

     

    0120010

    Amandelen

     

     

    0120020

    Paranoten

     

     

    0120030

    Cashewnoten

     

     

    0120040

    Kastanjes

     

     

    0120050

    Kokosnoten

     

     

    0120060

    Hazelnoten

     

     

    0120070

    Macadamianoten

     

     

    0120080

    Pecannoten

     

     

    0120090

    Pijnboompitten

     

     

    0120100

    Pistaches

     

     

    0120110

    Walnoten

     

     

    0120990

    Overige (2)

     

     

    0130000

    Pitvruchten

     

     

    0130010

    Appelen

     

     

    0130020

    Peren

     

     

    0130030

    Kweeperen

     

     

    0130040

    Mispels

     

     

    0130050

    Loquats/Japanse mispels

     

     

    0130990

    Overige (2)

     

     

    0140000

    Steenvruchten

     

     

    0140010

    Abrikozen

     

     

    0140020

    Kersen (zoet)

     

     

    0140030

    Perziken

     

     

    0140040

    Pruimen

     

     

    0140990

    Overige (2)

     

     

    0150000

    Besvruchten en kleinfruit

     

     

    0151000

    a)

    druiven

     

     

    0151010

    Tafeldruiven

     

     

    0151020

    Wijndruiven

     

     

    0152000

    b)

    aardbeien

     

     

    0153000

    c)

    rubussoorten

     

     

    0153010

    Bramen/braambessen

     

     

    0153020

    Dauwbramen

     

     

    0153030

    Frambozen (geel en rood)

     

     

    0153990

    Overige (2)

     

     

    0154000

    d)

    ander kleinfruit en besvruchten

     

     

    0154010

    Blauwe bessen

     

     

    0154020

    Veenbessen

     

     

    0154030

    Aalbessen (rood, wit en zwart)

     

     

    0154040

    Kruisbessen (geel, groen en rood)

     

     

    0154050

    Rozenbottels

     

     

    0154060

    Moerbeien (wit en zwart)

     

     

    0154070

    Azaroles/Middellandse Zeemispels

     

     

    0154080

    Vlierbessen

     

     

    0154990

    Overige (2)

     

     

    0160000

    Diverse vruchten met

     

     

    0161000

    a)

    eetbare schil

     

     

    0161010

    Dadels

     

     

    0161020

    Vijgen

     

     

    0161030

    Tafelolijven

     

     

    0161040

    Kumquats

     

     

    0161050

    Carambola’s

     

     

    0161060

    Kaki’s/Japanse persimoenen

     

     

    0161070

    Jambolans/djamblangs

     

     

    0161990

    Overige (2)

     

     

    0162000

    b)

    niet-eetbare schil, klein

     

     

    0162010

    Kiwi’s (geel, groen, rood)

     

     

    0162020

    Lychees

     

     

    0162030

    Passievruchten/maracuja’s

     

     

    0162040

    Woestijnvijgen/cactusvruchten

     

     

    0162050

    Sterappelen

     

     

    0162060

    Noord-Amerikaanse persimoenen

     

     

    0162990

    Overige (2)

     

     

    0163000

    c)

    niet-eetbare schil, groot

     

     

    0163010

    Avocado’s

     

     

    0163020

    Bananen

     

     

    0163030

    Mango’s

     

     

    0163040

    Papaja’s

     

     

    0163050

    Granaatappels

     

     

    0163060

    Cherimoya’s

     

     

    0163070

    Guaves

     

     

    0163080

    Ananassen

     

     

    0163090

    Broodvruchten

     

     

    0163100

    Doerians

     

     

    0163110

    Zuurzakken/doerian blanda

     

     

    0163990

    Overige (2)

     

     

    0200000

    GROENTEN, VERS of BEVROREN

     

     

    0210000

    Wortel- en knolgewassen

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0211000

    a)

    aardappelen

     

     

    0212000

    b)

    tropische wortel- en knolgewassen

     

     

    0212010

    Cassave/maniok

     

     

    0212020

    Bataten (zoete aardappelen)

     

     

    0212030

    Yams

     

     

    0212040

    Arrowroot/pijlwortel

     

     

    0212990

    Overige (2)

     

     

    0213000

    c)

    andere wortel- en knolgewassen, behalve suikerbiet

     

     

    0213010

    Rode bieten

     

     

    0213020

    Wortels

     

     

    0213030

    Knolselderij

     

     

    0213040

    Mierikswortels

     

     

    0213050

    Aardperen/topinamboers

     

     

    0213060

    Pastinaken

     

     

    0213070

    Wortelpeterselie

     

     

    0213080

    Radijzen

     

     

    0213090

    Schorseneren

     

     

    0213100

    Koolrapen

     

     

    0213110

    Rapen

     

     

    0213990

    Overige (2)

     

     

    0220000

    Bolgewassen

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0220010

    Knoflook

     

     

    0220020

    Uien

     

     

    0220030

    Sjalotten

     

     

    0220040

    Bosuien/groene uien en stengeluien

     

     

    0220990

    Overige (2)

     

     

    0230000

    Vruchtgroenten

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0231000

    a)

    Solanaceae en Malvaceae

     

     

    0231010

    Tomaten

     

     

    0231020

    Paprika’s

     

     

    0231030

    Aubergines

     

     

    0231040

    Okra’s, okers

     

     

    0231990

    Overige (2)

     

     

    0232000

    b)

    Cucurbitaceae met eetbare schil

     

     

    0232010

    Komkommers

     

     

    0232020

    Augurken

     

     

    0232030

    Courgettes

     

     

    0232990

    Overige (2)

     

     

    0233000

    c)

    Cucurbitaceae met niet-eetbare schil

     

     

    0233010

    Meloenen

     

     

    0233020

    Pompoenen

     

     

    0233030

    Watermeloenen

     

     

    0233990

    Overige (2)

     

     

    0234000

    d)

    suikermais

     

     

    0239000

    e)

    andere vruchtgroenten

     

     

    0240000

    Koolsoorten (met uitzondering van wortels en babyleafgewassen van Brassica)

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0241000

    a)

    bloemkoolachtigen

     

     

    0241010

    Broccoli

     

     

    0241020

    Bloemkolen

     

     

    0241990

    Overige (2)

     

     

    0242000

    b)

    sluitkoolachtigen

     

     

    0242010

    Spruitjes

     

     

    0242020

    Sluitkolen

     

     

    0242990

    Overige (2)

     

     

    0243000

    c)

    bladkoolachtigen

     

     

    0243010

    Chinese kool/petsai

     

     

    0243020

    Boerenkolen

     

     

    0243990

    Overige (2)

     

     

    0244000

    d)

    koolrabi’s

     

     

    0250000

    Bladgroenten, kruiden en eetbare bloemen

     

     

    0251000

    a)

    slasoorten

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0251010

    Veldsla

     

     

    0251020

    Sla

     

     

    0251030

    Andijvie

     

     

    0251040

    Tuinkers en andere kiemen en scheuten

     

     

    0251050

    Winterkers

     

     

    0251060

    Raketsla/rucola

     

     

    0251070

    Rode amsoi

     

     

    0251080

    Babyleafgewassen (met inbegrip van Brassica-soorten)

     

     

    0251990

    Overige (2)

     

     

    0252000

    b)

    spinazie en dergelijke bladgroente

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0252010

    Spinazie

     

     

    0252020

    Postelein

     

     

    0252030

    Snijbiet

     

     

    0252990

    Overige (2)

     

     

    0253000

    c)

    druivenbladeren en bladeren van dergelijke soorten

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0254000

    d)

    waterkers

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0255000

    e)

    witlof/witloof/Brussels lof

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0256000

    f)

    kruiden en eetbare bloemen

    0,02  (*)

    0,02  (*)

    0256010

    Kervel

     

     

    0256020

    Bieslook

     

     

    0256030

    Bladselderij/snijselder

     

     

    0256040

    Peterselie

     

     

    0256050

    Salie

     

     

    0256060

    Rozemarijn

     

     

    0256070

    Tijm

     

     

    0256080

    Basilicum en eetbare bloemen

     

     

    0256090

    Laurierblad

     

     

    0256100

    Dragon

     

     

    0256990

    Overige (2)

     

     

    0260000

    Peulgroenten

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0260010

    Bonen (met peul)

     

     

    0260020

    Bonen (zonder peul)

     

     

    0260030

    Erwten (met peul)

     

     

    0260040

    Erwten (zonder peul)

     

     

    0260050

    Linzen

     

     

    0260990

    Overige (2)

     

     

    0270000

    Stengelgroenten

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0270010

    Asperges

     

     

    0270020

    Kardoenen

     

     

    0270030

    Bleekselderij

     

     

    0270040

    Knolvenkel

     

     

    0270050

    Artisjokken

     

     

    0270060

    Preien

     

     

    0270070

    Rabarber

     

     

    0270080

    Bamboescheuten

     

     

    0270090

    Palmharten

     

     

    0270990

    Overige (2)

     

     

    0280000

    Paddenstoelen, mossen en korstmossen

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0280010

    Gekweekte paddenstoelen

     

     

    0280020

    Wilde paddenstoelen

     

     

    0280990

    Mossen en korstmossen

     

     

    0290000

    Algen en prokaryote organismen

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0300000

    PEULVRUCHTEN

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0300010

    Bonen

     

     

    0300020

    Linzen

     

     

    0300030

    Erwten

     

     

    0300040

    Lupinen/lupinebonen

     

     

    0300990

    Overige (2)

     

     

    0400000

    OLIEHOUDENDE ZADEN EN VRUCHTEN

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0401000

    Oliehoudende zaden

     

     

    0401010

    Lijnzaad

     

     

    0401020

    Pinda’s/aardnoten

     

     

    0401030

    Papaverzaad/maanzaad

     

     

    0401040

    Sesamzaad

     

     

    0401050

    Zonnebloemzaad

     

     

    0401060

    Koolzaad

     

     

    0401070

    Sojabonen

     

     

    0401080

    Mosterdzaad

     

     

    0401090

    Katoenzaad

     

     

    0401100

    Pompoenzaad

     

     

    0401110

    Saffloerzaad

     

     

    0401120

    Bernagiezaad

     

     

    0401130

    Huttentutzaad

     

     

    0401140

    Hennepzaad

     

     

    0401150

    Wonderbonen

     

     

    0401990

    Overige (2)

     

     

    0402000

    Oliehoudende vruchten

     

     

    0402010

    Olijven voor oliewinning

     

     

    0402020

    Palmpitten

     

     

    0402030

    Palmvruchten

     

     

    0402040

    Kapok

     

     

    0402990

    Overige (2)

     

     

    0500000

    GRANEN

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0500010

    Gerst

     

     

    0500020

    Boekweit en andere pseudogranen

     

     

    0500030

    Mais

     

     

    0500040

    Gierst/pluimgierst

     

     

    0500050

    Haver

     

     

    0500060

    Rijst

     

     

    0500070

    Rogge

     

     

    0500080

    Sorghum

     

     

    0500090

    Tarwe

     

     

    0500990

    Overige (2)

     

     

    0600000

    THEE, KOFFIE, KRUIDENTHEE, CACAO EN CAROB

     

     

    0610000

    Thee

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0620000

    Koffiebonen

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0630000

    Kruidenthee van

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0631000

    a)

    bloemen

     

     

    0631010

    Kamille

     

     

    0631020

    Hibiscus/roselle

     

     

    0631030

    Roos

     

     

    0631040

    Jasmijn

     

     

    0631050

    Lindebloesem

     

     

    0631990

    Overige (2)

     

     

    0632000

    b)

    bladeren en kruiden

     

     

    0632010

    Aardbei

     

     

    0632020

    Rooibos

     

     

    0632030

    Maté

     

     

    0632990

    Overige (2)

     

     

    0633000

    c)

    wortels

     

     

    0633010

    Valeriaan

     

     

    0633020

    Ginseng

     

     

    0633990

    Overige (2)

     

     

    0639000

    d)

    alle andere delen van de plant

     

     

    0640000

    Cacaobonen

    0,02  (*)

    0,02  (*)

    0650000

    Carob/johannesbrood

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0700000

    HOP

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0800000

    SPECERIJEN

     

     

    0810000

    Als specerij gebruikte zaden

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0810010

    Anijs

     

     

    0810020

    Zwarte komijn

     

     

    0810030

    Selderij

     

     

    0810040

    Koriander

     

     

    0810050

    Komijn

     

     

    0810060

    Dille

     

     

    0810070

    Venkel

     

     

    0810080

    Fenegriek

     

     

    0810090

    Nootmuskaat

     

     

    0810990

    Overige (2)

     

     

    0820000

    Als specerij gebruikte vruchten

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0820010

    Piment

     

     

    0820020

    Szechuanpeper/anijspeper

     

     

    0820030

    Karwij

     

     

    0820040

    Kardemom

     

     

    0820050

    Jeneverbes

     

     

    0820060

    Peperkorrel (groen, wit en zwart)

     

     

    0820070

    Vanille

     

     

    0820080

    Tamarinde

     

     

    0820990

    Overige (2)

     

     

    0830000

    Als specerij gebruikte bast

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0830010

    Kaneel

     

     

    0830990

    Overige (2)

     

     

    0840000

    Als specerij gebruikte wortels en wortelstokken

     

     

    0840010

    Zoethout

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0840020

    Gember (10)

     

     

    0840030

    Geelwortel/kurkuma/koenjit

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0840040

    Mierikswortel (11)

     

     

    0840990

    Overige (2)

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0850000

    Als specerij gebruikte knoppen

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0850010

    Kruidnagels

     

     

    0850020

    Kappertjes

     

     

    0850990

    Overige (2)

     

     

    0860000

    Als specerij gebruikte stampers

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0860010

    Saffraan

     

     

    0860990

    Overige (2)

     

     

    0870000

    Als specerij gebruikte zaadrokken

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    0870010

    Foelie

     

     

    0870990

    Overige (2)

     

     

    0900000

    SUIKERGEWASSEN

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    0900010

    Suikerbiet

     

     

    0900020

    Suikerriet

     

     

    0900030

    Wortelcichorei

     

     

    0900990

    Overige (2)

     

     

    1000000

    PRODUCTEN VAN DIERLIJKE OORSPRONG - LANDDIEREN

     

     

    1010000

    Producten afkomstig van

    0,02  (*)

    0,02  (*)

    1011000

    a)

    varkens

     

     

    1011010

    Spier

     

     

    1011020

    Vet

     

     

    1011030

    Lever

     

     

    1011040

    Nier

     

     

    1011050

    Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)

     

     

    1011990

    Overige (2)

     

     

    1012000

    b)

    runderen

     

     

    1012010

    Spier

     

     

    1012020

    Vet

     

     

    1012030

    Lever

     

     

    1012040

    Nier

     

     

    1012050

    Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)

     

     

    1012990

    Overige (2)

     

     

    1013000

    c)

    schapen

     

     

    1013010

    Spier

     

     

    1013020

    Vet

     

     

    1013030

    Lever

     

     

    1013040

    Nier

     

     

    1013050

    Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)

     

     

    1013990

    Overige (2)

     

     

    1014000

    d)

    geiten

     

     

    1014010

    Spier

     

     

    1014020

    Vet

     

     

    1014030

    Lever

     

     

    1014040

    Nier

     

     

    1014050

    Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)

     

     

    1014990

    Overige (2)

     

     

    1015000

    e)

    paardachtigen

     

     

    1015010

    Spier

     

     

    1015020

    Vet

     

     

    1015030

    Lever

     

     

    1015040

    Nier

     

     

    1015050

    Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)

     

     

    1015990

    Overige (2)

     

     

    1016000

    f)

    pluimvee

     

     

    1016010

    Spier

     

     

    1016020

    Vet

     

     

    1016030

    Lever

     

     

    1016040

    Nier

     

     

    1016050

    Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)

     

     

    1016990

    Overige (2)

     

     

    1017000

    g)

    andere gekweekte landdieren

     

     

    1017010

    Spier

     

     

    1017020

    Vet

     

     

    1017030

    Lever

     

     

    1017040

    Nier

     

     

    1017050

    Eetbare slachtafvallen (anders dan lever en nier)

     

     

    1017990

    Overige (2)

     

     

    1020000

    Melk

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    1020010

    Runderen

     

     

    1020020

    Schapen

     

     

    1020030

    Geiten

     

     

    1020040

    Paarden

     

     

    1020990

    Overige (2)

     

     

    1030000

    Vogeleieren

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    1030010

    Kippen

     

     

    1030020

    Eenden

     

     

    1030030

    Ganzen

     

     

    1030040

    Kwartels

     

     

    1030990

    Overige (2)

     

     

    1040000

    Honing en andere producten van de bijenteelt (7)

    0,05  (*)

    0,05  (*)

    1050000

    Amfibieën en reptielen

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    1060000

    Ongewervelde landdieren

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    1070000

    In het wild levende gewervelde landdieren

    0,01  (*)

    0,01  (*)

    1100000

    PRODUCTEN VAN DIERLIJKE OORSPRONG - VIS, VISPRODUCTEN EN ANDERE PRODUCTEN VAN ZOUT- EN ZOETWATERDIEREN (8)

     

     

    1200000

    UITSLUITEND VOOR DIERVOEDER GEBRUIKTE PRODUCTEN OF DELEN VAN PRODUCTEN (8)

     

     

    1300000

    VERWERKTE VOEDINGSMIDDELEN (9)

     

     


    (*)  Bepaalbaarheidsgrens

    (1)  Voor de volledige lijst van producten van plantaardige en dierlijke oorsprong waarvoor de MRL’s gelden, zie bijlage I."


    Top